Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből
Bocsi, nem akarlak kioktatni, tudom hogy mit tudsz
Remélem azért még neked is lehet újat mondani a szkepticizmusod ellenére. Nem mondanám, ha nem győződtem volna meg ennek a működőképességéről egy kísérleti szinten.
Ez megrekedt ezen szinten és nem valószínű hogy lesz folytatása, már csak azért sem mert már más irányokban kísérletezek. Kár is volt szóba hozni...
Apropó, nagyon bejött nekem a kapcsolótáp, most aztán tényleg elképesztően brutális ez az áradás nevű holmi, a magasabb frekvenciákon is sokkal cizelláltabb és energikusabb. A plusz néhány kilowatt a tápban sem jött éppen rosszul.
Amikor számomra új volt az aktív zajcsökkentés ötlete, én is belelkesültem, de amikor rájöttem, hogy 5 kHz-ig se lehet megcsinálni normálisan, miközben a fül 2-3 kHz körül a legérzékenyebb, kiszálltam az ötletelésből.
A mikrofonbetétes linearizálás ötlete pedig azután merült fel, hogy mások gyorsulásérzékelővel kitalálták a mozgásvisszacsatolt rendszert.
Az OTL-nek csinálsz kapcsolóüzemű tápot?
Mindkét fülünket pedig kissé fájdalmas beavatkozással járna egyidőben, ugyanabban a pontban elhelyezni
Ugyanez a baj az aktív zajcsökkentéssel is, pedig azt is évente újra feltalálja valami szenzációhajhász újságíró :Đ
Egy pontra működik, de a fülünk számára soha nem fog működni, hiszen a mikrofontól nem fér oda a fülünk.
Mindkét fülünket pedig kissé fájdalmas beavatkozással járna egyidőben, ugyanabban a pontban elhelyezni
Neked azt se hiszem el, amit kérdezel:)
Úgy gondolom, elég világosan fogalmaztam. Egydimenziós, időtartományban nem elnyúló átviteli hibák korrigálására valóban tökéletes lenne. A freki- és fázisátvitelben mérhető egyenletlenség azonban csak egy vetülete a valós problémáknak. Kikorrigálhatjuk mindkettőt, de pl. a Heyser-spirál, a Wigner-eloszlás illetve a halmozott lecsengési spektrum továbbra is megmutatja, mit söpörtünk a szőnyeg alá.
Miféle rezonancia, ez így csak himihumi?!
Nekem elhiheted hogy ez egy tökéletes megoldás lenne ha elég nagy teljesítményűre sikerülne megcsinálni és gyakorlatilag a hangsugárzó és az akusztika hibáit abszolút korrigálná
"Az akusztikus tér egy pontján(hallgatási pozícióban) mikrofonnal megmérjük a rendszer átvitelét."
Ettől féltem.
Egy pontra működik, de a fülünk számára soha nem fog működni, hiszen a mikrofontól nem fér oda a fülünk.
Akár mehet privátban is, ha a hívőknek szúrja a szemét.
Az elektroakusztikai átalakítók frekiátvitele -többek között- különféle rezonanciák miatt nemlineáris. Hibát másik jellegű hibával nem lehet rendesen kompenzálni, ez nem hitkérdés! Amúgy ügyes.
Na még egy mérést beteszek aztán nem offolok tovább.
Itt látható hogy a DSP rendszer hogyan korrigálta a fázisviszonyokat. A mintavétel 62,5Hz-enként történt, ezeket a frekiket bejelöltem az ábrán, látható hogy milyen jól közelítette a 0° fázist, mindezt úgy hogy közben a frekvenciaátvitelt is linearizálta, az akusztikus tér egy tetszőleges! pontján átlagos lakószobában.
2meres2.png
Ennek aztán már tényleg szinte mindegy hogy milyen helyiségben használjuk és milyenek a hangdobozainkban a frekiváltók, csak éppen egy olyan DSP-vel kéne megcsinálni ami jóval nagyobb számítási teljesítményű(FFT és inverz FFT) a real time feldolgozáshoz és a mintavételezése is sokkal jobb. Ekkor lenne a kezünkben a hangátvitel szent grálja, ami az akusztikus függvény hatásait képes kompenzálni. Addig meg marad a faragás, hangolás, mérés 1m távolságból, ami persze egy másik helyiségben ill. másik pontján a térnek már nem lesz igaz.
Nekem ez nagyon tetszik. Milyen korrektor, műszer, szoftver, gép, akármi, amit használtál? Akár mehet privátban is, ha a hívőknek szúrja a szemét.
potatomelon.wordpress.com
Pedig jó lenne utánaolvasnod a témának. 1-2 név a teljesség igénye nélkül akiktől érdemes olvasni:
- Sean Olive
- Floyd E. Toole
- Douglas Self
Egyszerűbb lett volna a következőt írnod: "Harman International rulez (x)"
Kalminak volt igaza
Szerintem pedig "igaza" annak van, aki jó hangminőségű dobozt tud csinálni. Az eredmény szempontjából lényegtelen, hogyan éri el a célját.
Régebben csináltam egy DSP korrektort, ami a frekimenetet és a fázismenetet is egyszerre szinte tökéletessé varázsolta.
Láthatnánk a "tökéletes" fázimenetet is?
Egy (talán két) olyan paraméteren lovagolnak itt nagy tudású fórumtársaim...
Volt főnököm szerint - " Mindenki azt mér amit tud."
Lovasoktató ismerősöm szerint pedig "Mindenki azon lovagol, amin tud"
Fene se gondolta volna, hogy ennyire képben van a hififórumos témákban
Valóban.
Kalminak volt igaza ... nem koptatom tovább a billentyűzetet.
Kár!
Már nem ugyanarról beszélünk. ...Valóban.
Kalminak volt igaza ... nem koptatom tovább a billentyűzetet.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Már nem ugyanarról beszélünk. Szerintem az említett szakik soha nem mondták, írták, hogy a szép frekvenciaválasz az egyetlen út a megváltáshoz.
Nekem leginkább az a fura, hogy legtöbben belekapaszkodnak egy-két paraméterbe vagy részegységbe és azt kiáltják ki a legfontosabbnak, pedig a hangsugárzók tervezése, fejlesztése, hangolása egy nagyon sok ismeretlenes egyenlet.
Senki sem beszél már Hifis szakkoléga handobozairól, és arról, mi is történt az elmúlt néhány évben ezekkel a dobozokkal. Egy (talán két) olyan paraméteren lovagolnak itt nagy tudású fórumtársaim, ami a keresztváltó tervezésekor nem volt elsődleges cél, sőt talán cél volt azt elkerülni. Elég lett volna visszaolvasniuk, vagy emlékezniük a történetre, hogy megértsék mind azt, amit a váltóról írtam. Lehettem volna szájbarágósabb is, de továbbra is vallom, hogy az ember inteligens lény. Ezt az inteligenciát mindenki tetszése szerint használja.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2767
Volt főnököm szerint - " Mindenki azt mér amit tud."
Ez is "egybites igazság"
Ez is "egybites igazság"
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11004
- Kapcsolat:
Pedig jó lenne utánaolvasnod a témának. 1-2 név a teljesség igénye nélkül akiktől érdemes olvasni:
- Sean Olive
- Floyd E. Toole
- Douglas Self
Már nem ugyanarról beszélünk. Szerintem az említett szakik soha nem mondták, írták, hogy a szép frekvenciaválasz az egyetlen út a megváltáshoz.
Nekem leginkább az a fura, hogy legtöbben belekapaszkodnak egy-két paraméterbe vagy részegységbe és azt kiáltják ki a legfontosabbnak, pedig a hangsugárzók tervezése, fejlesztése, hangolása egy nagyon sok ismeretlenes egyenlet.
Pedig jó lenne utánaolvasnod a témának.Szerintem senki sem arra gondol, hogy a lineáris átvitel követelménye nélkül kellene tervezni. A legvégső eredmény szempontjából, fontos paramétereket, nyilván, egy rangon kellene kezelni. De ez nem fog menni. Sajnos választani kell, azaz egyfajta fontossági sorrendet kell kialakítani. Egy hangsugárzó esetében, elsődleges az egyenletes, tengelyirányú átvitel. Ezt aztán, meglehet csinálni több féleképen, lineárfázissal is, meg nem. Valószínűleg, minden fontosnak tartott elem, egyszerre nem lesz jelen.
Kétlem, hogy így lenne. A lineáris frekvenciaválasz fontos cél egy hangsugárzónál, de ezt a hallásunk is képes "kikorrigálni" bizonyos mértékben, a fázis anomáliákkal viszont nem nagyon tud mit kezdeni. Én is törekszem a szép görbékre, de tény, hogy az általam kiemelkedően jónak tartott hangdobozok nem (csak) ettől jók.Pedig jó lenne utánaolvasnod a témának. 1-2 név a teljesség igénye nélkül akiktől érdemes olvasni:
- Sean Olive
- Floyd E. Toole
- Douglas Self
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- akusztikai mérések
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11004
- Kapcsolat:
Érdekes amit írsz, mert a kutatások pont az ellenkezőjét bizonyítják. Sokkal fontosabb az emberi fül számára a linearitás mint a fázishelyesség. Magyarul nem fontos, hogy a hullámforma alakhű legyen (lineár fázis), sokkal lényegesebb, hogy rezonanciamentes és egyenes legyen az átvitel.
Kétlem, hogy így lenne. A lineáris frekvenciaválasz fontos cél egy hangsugárzónál, de ezt a hallásunk is képes "kikorrigálni" bizonyos mértékben, a fázis anomáliákkal viszont nem nagyon tud mit kezdeni. Én is törekszem a szép görbékre, de tény, hogy az általam kiemelkedően jónak tartott hangdobozok nem (csak) ettől jók.
Márpedig a kutya el van ásva. Annyire mélyen, hogy műszerrel se lehessen egyszerűen megtalálni;)
A hasonlatod borzasztóan rossz. A nem jól tervezett hangsugárzó talán összedől?Ja persze, "katasztrofálisan szól". Ám ilyenkor rendre ki szokott derülni, hogy az összetákolónak nem csak tudása, műszerezettsége, hanem füle és ízlése sincs. Ui ha lenne, nem adná ki a kezei közül, inkább felapritaná tüzifának
Javaslom még a "korrekt mérnöki munka" és a "tervezési hiba" fogalmak definiálását, handoboz esetében. Ami építészeti tervnél egyértelmű, vajon itt is az?
A "lakberendezésről" meséljen inkább mz/x, ha jól emlékszem, ő írta másik fórumon, hogy az alkatészek cserélgetése gyakran visszahat a keresztváltó alkatrész-értékeire (másfajta kondiból kicsit más érték lesz fülre optimális).
Nem gondolom, hogy a kutya el lenne ásva. A korrekt mérnöki munkával megtervezett hangsugárzó olyan mint a korrekt mérnöki munkával megtervezett ház. Ebben nem lehet az érzésekre, ízlésekre hagyatkozni ...
tapasztalataim szerint az LR24 20-30 fok fázis eltérést még könnyen tolerál mérhető keresztezés környéki hupli nélkül.
a 30fok eltérés papír forma szerint mindössze 0,6dB hibát okozhat, ami elenyésző része lehet a teljes átviteli hibának.
Ez igaz lehet. Ettől függetlenül nem vagyok benne biztos harminc fok felett, "szemet" kellene hunyni. Persze ennek a kivitelezése, egész más dolog.
- emzeperix
- V.I.P.
- Értékelés: 114
Na végre! Látom, értjük egymást.
De egyvalamit hozzátennék. Ezek szerint, ezt a kombinációt nem "lehet" LR4-be váltani, 2k körül, aminek pont az lenne a lényege, hogy korrektorokat nem kellene alkalmazni. Vagy esetleg, az előlap méretei nem jók? De ez, csak szőrszál hasogatás. Valószínüleg, nem lesz optimális megoldás.
tapasztalataim szerint az LR24 20-30 fok fázis eltérést még könnyen tolerál mérhető keresztezés környéki hupli nélkül.
a 30fok eltérés papír forma szerint mindössze 0,6dB hibát okozhat, ami elenyésző része lehet a teljes átviteli hibának.
Mérni kell, az biztos. Alapadatok nélkül nincs tervezés.
No, most cseréljünk ki a rendszerben egy drótot, modjuk a digit forrás és a dac között. Gyökeresen mást hallunk. Mérje meg valaki a különbséget, legyen szíves.
Cseréljünk ki a váltóban egy kondenzátort, ami a feliratai szerint azonos az újjal, de más gyártotta. Gyökeresen mást hallunk. Mérje meg valaki a különbséget, legyen szíves.
Valahol itten kutya van elásva. Örülnék, ha valaki kihantolná, az én egyszerű agyamnak is érthető módon.
Nem gondolom, hogy a kutya el lenne ásva. A korrekt mérnöki munkával megtervezett hangsugárzó olyan mint a korrekt mérnöki munkával megtervezett ház. Ebben nem lehet az érzésekre, ízlésekre hagyatkozni mert a végeredmény kataszrofális lehet (rossz esetben összedől a ház). A kábelek, kondenzátorok illetve bármilyen alkatrészek cserélgetése viszont nagyrészt szubjektív, érzéseken alapuló folyamat. Kicsit lehet hasonlítani a lakberendezők munkájához. A hasonlatot továbbgondolva: gondoljunk csak bele, hogy mi lenne a végeredmény ha a házat egy lakberendező tervezné meg? A hifis világban sok "lakberendező" készít (direkt nem tervezést és fejlesztést írtam!) hangsugárzót. A végeredmény sajnos lesújtó, nem csoda, hogy miért.
Milyen mérési körülmények között kapunk megbízható adatokat? (Elő a laptopot -amely a mi szintünkön az egyetlen elérhető "mérőműszer"-, elő a mikrofont -valamilyen állvánnyal és foglalattal-, agyj neki, no, itt a görbe. Hol is volt a mikrofon? Most tegyük oda, mérjünk még egyet. Nem, ez nem kritika. Ha valaki meglátná a szkópomat, halálra röhögné magát. Durva eszközeinkkel csak durva mérésekre vagyunk képesek, tehát mindenhatóságukat kezeljük a helyén. DIY szint, tartsuk szárazon a puskaport, akarom mondani a fülünket.)
Jól van, mérjünk. De mit is tudunk meg igazából?
A feltett kérdéseidre (milyen körülmények között mérjünk, hol legyen a mikrofon, mit tudunk meg igazából) mind létezik korrekt válasz. Csak megfelelő szakirodalmat kellene olvasni. Mégegyszer hangsúlyozom nem a hifi világában kell keresni a válaszokat, mert a hifisek (kevés kivételtől eltekintve) mind "lakberendezők".
- akusztikai mérések
@Esel
Visszatérve az új erősítőjére, illetve a kisdobozzal való élményekre. Sajnálom, hogy én nem hallhattam. Erre már nem lesz lehetőség, de az átdolgozott kisdoboz esetében még remélem, lesz lehetőségem.
Természetesen.
@Esel
Visszatérve az új erősítőjére, illetve a kisdobozzal való élményekre. Sajnálom, hogy én nem hallhattam. Erre már nem lesz lehetőség, de az átdolgozott kisdoboz esetében még remélem, lesz lehetőségem.
Ezek szerint, ezt a kombinációt nem "lehet" LR4-be váltani, 2k körül, aminek pont az lenne a lényege, hogy korrektorokat nem kellene alkalmazni.
Valószínűleg össze lehet, de az nem lesz "tiszta" LR24.