Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy erősítő építés

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Robe »

Igazából én ezt egy subwoofer meghajtására terveztem gondoltam olcsó pénzből kijön.
Ebben az esetben nem tudtok ajánlani vmi monó erősítőt v subwofererősítőt v esetleg autó sub erősítőt házban nem lehet használni vhogy?

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy erősítő építés

oké
köszönöm szépen a segítségeket, figyelmeztetéseket
megfogadom a tanácsokat!
üdv:Robe

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Hát szeretek építgetni ilyen hülyeségeket nagy baj nem történt és ez a lényeg így nem érdemes szomorúnak lenni.

Az a baj, hogy tényleges ismeretek nélkül nehéz lesz. Én tudom a korlátaimat és ezért nem is állok neki építgetni ilyet de tudok ötleteket adni a szerelőnek, legfeljebb lehülyéz, ha ökörségeket kérek. Szerintem maradjunk meg mi gépész vénájúak a szimpla izzócserénél meg az egyszerű dolgoknál amit még átlátunk. Keress valakit aki képes összehozni egy ilyen kapcsolást. Ha esetleg összejönne is, mert gyakorlatilag készen vehetsz Graetz hidat és könnyen megépíthető a táp, akkor sem tudod tisztességesen megszólaltatni, mert mérni nem tudod és összevissza fog torzítani és búgni. Amit meg csináltál az tényleg életveszélyes. Vedd komolyan a lenti figyelmeztetéseket.

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy erősítő építés

Hát szeretek építgetni ilyen hülyeségeket nagy baj nem történt és ez a lényeg így nem érdemes szomorúnak lenni.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: szamóca »

igen rákötöttem a kék színt azaz 10 voltot
a 10mikrofarádos kondi szét is durrant

de azt kicseréltem már

Aztatatat nem értem ho mijé örülsz ennek?

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy erősítő építés

igen rákötöttem a kék színt azaz 10 voltot
a 10mikrofarádos kondi szét is durrant

de azt kicseréltem már

Vendég

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nem lehet ehhez készen venni vmit ami már rendben van és csak bekell kötni és jó is?

Ehhez már ne vegyél semmit se. Szerintem kuka az egész, ha rákötötted a trafót.
Rákötötted?

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1524

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Nem lehet ehhez készen venni vmit ami már rendben van és csak bekell kötni és jó is?

Például:

Ez Plug & Play... (és veszélytelenebb móka)

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy erősítő építés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11012
Kapcsolat:

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Sziasztok
Vásároltam egy erősítő kitet http://bolthely.hu/m..._TDA7294_IC-vel
Amit elvileg sikeresen meg is építettem ,de abban kérnék segítséget kérni h milyen áramforrás kell neki:Mert ami van azt rákötöttem de csak zúg.Rakok fel az áramforrásról képeket és kérlek mondjátok meg h jó-e?ill mi lenne hozzá jó.
Előre is köszönöm a segítségeteket.

Bátor vagy, de inkább vakmerő. Javaslom, egy szakemberrel konzultálj a továbbiakról, mielőtt nagyobb bajt csinálsz.

Vendég

Diy erősítő építés

Mert ami van azt rákötöttem de csak zúg.

"sikeres" esetben hazavágtad az IC-t, ha a trafót direktben rákötötted.
A +- DC helyett vátófeszültségat adtál rá, ami azt jelenti, hogy a pozitív DC helyett jelentős negatív feszültséget is kapott az IC és fordítva is. Nem sok esély van rá, hogy túlélte.
A szerencséd, hogy te túlélted. Ezzel az erővel a 230-at is megfoghattad volna, akkor már nem írnál be.
Nem tudom megállni, hogy ne figyelmeztessek mindenkit: alapvető áramköri ismeretek, villamos hálózatok ismerete nélkül ÉLETVESZÉLYES lehet babrálni készülékeket. Az anyagi kár másodlagos az esetleges áramütés veszélye mellett.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

Sziasztok
Vásároltam egy erősítő kitet http://bolthely.hu/mikroshop/id/00536_K ... 294_IC-vel
Amit elvileg sikeresen meg is építettem ,de abban kérnék segítséget kérni h milyen áramforrás kell neki:Mert ami van azt rákötöttem de csak zúg.Rakok fel az áramforrásról képeket és kérlek mondjátok meg h jó-e?ill mi lenne hozzá jó.

Áramforrás?
A végfok panel egyenfeszültségű meghajtást igényel. Ez egy sima toroid, ami AC feszültséget szolgáltat. Magyarán egyenirányítani, simítani kell. Az ábrán a jobb alsó kapcsolás.
Ezzel a toroiddal egyenirányítás, pufferelés után kapsz +-29VDC-t. Ez egy 4 Ohm-os terhelő impedanciát feltételezve, olyan 80-90W körüli teljesítményt ad.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy erősítő építés

Sziasztok
Vásároltam egy erősítő kitet http://bolthely.hu/mikroshop/id/00536_K ... 294_IC-vel

szamóca
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

Sziasztok!
Van egy LCD TV amiben bridge-elt belső hangszóró meghajtás van, erre kötnék rá egy 3 utas házimozi hangfalat. Működni fog? (az ohmok stimmelnek)

Ha a hangsugárzó impedanciája megeggyezik a hidalt erősítő által hajtott hangsugárzóéval, akkor igen, működni fog megkötések nélkül.

Bridge-elt erősítő kapcsolásnál a + - vezetéknek van jelentősége? Elvileg mindkét vezetéken minden időpillanatban ugyanakkora jel van nincs dedikált földpont, csak "lebegnek".
Jól gondolom hogy a hangfal frekvenciaváltó kapcsolásának nem kell földpont?
Mi történik ha egy sima házimozi erősítőre fordítot polaritásban kötöm be a hangszórókat?
Előre is köszi az okosságot:)

Van jelentősége, mivel a hangsugárzóban található hangszórók fordított polaritású meghajtás esetén nem kifelé, hanem befelé mozdulnak el, azaz ellenfázisban sugároznak.
A némely frekvencián a hang ezért akár ki is oltódhat, a helyiség akusztikájától függően.

Ne keverjük!

defiant9
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: defiant9 »

Sziasztok!
Van egy LCD TV amiben bridge-elt belső hangszóró meghajtás van, erre kötnék rá egy 3 utas házimozi hangfalat. Működni fog? (az ohmok stimmelnek)
Bridge-elt erősítő kapcsolásnál a + - vezetéknek van jelentősége? Elvileg mindkét vezetéken minden időpillanatban ugyanakkora jel van nincs dedikált földpont, csak "lebegnek".
Jól gondolom hogy a hangfal frekvenciaváltó kapcsolásának nem kell földpont?
Mi történik ha egy sima házimozi erősítőre fordítot polaritásban kötöm be a hangszórókat?
Előre is köszi az okosságot:)

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: -8

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: p.audio »

Igen,2trafó,2graetz stb.2x100VA határeset,de jó lesz.

sammet
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: sammet »

A 167. oldalon lévőt építsd,ők is ezzel csinálták!Az értékek is jók amik ott vannak,csak a bizti értéke legyen 1,6A csatornánként,ha dualmono lesz!Nem kellenek hatalmas kondik,ha ebből duplázol,akkor is 2x akkora a puffer értéke,mint amit ajánlanak.

Köszönet a segítségért még annyi hogy ha duplázni akarom azt hogyan kell, párhuzamosan ismételni az egészet, és a 100va toroid elég csatornánként?

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Diy erősítő építés

A 167. oldalon lévőt építsd,ők is ezzel csinálták!Az értékek is jók amik ott vannak,csak a bizti értéke legyen 1,6A csatornánként,ha dualmono lesz!Nem kellenek hatalmas kondik,ha ebből duplázol,akkor is 2x akkora a puffer értéke,mint amit ajánlanak.

sammet
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Diy erősítő építés

A nagyobb tápkondi jobb, de önmagában a kapacitás egy dolog, nem mind1, milyen kaliberű a kondi. Egyenirányításnak schottky diódát tegyél.

NICHICON Super Through vagy BHC ALS30A kondikra gondoltam de amíg nincs kapcsolás addig hiába, amit linkeltem táp az megfelelne
http://www.kk-pcb.com/power-2.html
csak át kellene alakítani ehhez az erősítőhöz csak sajna ahhoz nem értek.

Vendég

Diy erősítő építés

Igen azt láttam én is de van ott egy masik is ami az ajánlott lenne de annál nincsenek értékek a 165. oldalon ami van de amúgy is amennyire tudom nagyobb kondikkal jobb a táp persze az esszerűség határain belül. Ezért is kértem segítséget ammennyiben valakinek lenne megoldása rá.

A nagyobb tápkondi jobb, de önmagában a kapacitás egy dolog, nem mind1, milyen kaliberű a kondi. Egyenirányításnak schottky diódát tegyél.

sammet
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Diy erősítő építés

Az Ágoston könyvben van tápterv kettő is ehhez a végfokhoz.2x32V trafó,4db 4700uF puffer,2db 3A bizti(esetedben a fele),2db 6,8uF MKT,az egyenirányító by500/100.

Igen azt láttam én is de van ott egy masik is ami az ajánlott lenne de annál nincsenek értékek a 165. oldalon ami van de amúgy is amennyire tudom nagyobb kondikkal jobb a táp persze az esszerűség határain belül. Ezért is kértem segítséget ammennyiben valakinek lenne megoldása rá.

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Diy erősítő építés

Az Ágoston könyvben van tápterv kettő is ehhez a végfokhoz.2x32V trafó,4db 4700uF puffer,2db 3A bizti(esetedben a fele),2db 6,8uF MKT,az egyenirányító by500/100.

sammet
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Diy erősítő építés

Segítséget kérnék a hozzáértőktől.Építeni szeretnék egy Ágoston könyvben talált erősítőt névszerint J.L.Hood 75w AB erősítőt mono-ban építeném meg. A tápjához kellene egy terv 45v kell neki és 100va toroid csatornánként találtam egy 45v-os tápot:
http://www.kk-pcb.com/power-2.html
de ez túl nagy és amúgy is az nagyobb teljesítményű erősítőhöz való, maximum 4db 22000uF kondit használnék csatornánként.
Ha tud valaki ilyen tervet pls ossza meg velem 36_2_18.gif

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Igen de csak egy kósza ötlet volt azután próbálkoztam még egy két alkatrész módósításával és azután feladtam.
Mondom ez már nagyon régen volt 15-16 éves lehettem nem sok fogalmam volt az impedancia illesztésekhez és egyéb dolgohoz csak kisérleteztem mert ráértem

Ezzel nincs baj, csak akkor ne vonj le az esetből messzemenő és esetleg téves következtetéseket!

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Igen de csak egy kósza ötlet volt azután próbálkoztam még egy két alkatrész módósításával és azután feladtam.
Mondom ez már nagyon régen volt 15-16 éves lehettem nem sok fogalmam volt az impedancia illesztésekhez és egyéb dolgohoz csak kisérleteztem mert ráértem

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”