Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Scan Speak project II.
Scan Speak project II.
Miért ez az álláspontod?
Nem álláspont,hanem tény,hogy a fül mély frekvencián érzéketlenebb a harmonikus torzításra.
Összefoglalnád röviden és közérthetően, hogyan kell tervezni, kivitelezni a hangsugárzók mély átvitelét, hogy azok ne legyenek különösen érzékenyek az elhelyezésekre?
Nem,mivel ezt nem lehet röviden összefoglalni,és ráadásul tele van a net információval.Ha van konkrét kérdés,akkor szívesen.Viszont az elgondolkodtató,hogy miért az utólagos meglepetése fapacinak arra nézve,hogy csak 1,5m faltávolságban hajlandó "megszólalni" a doboz.Ebből arra következtetek,hogy nem volt ennek a problémának a kiküszöbölésre terve.Persze érthető annak,akinek nem gond a 3 méteres bázistávolság megtartása 1,5m hátfal távolság esetén.Vajon tukacsin is hasonló cipőben jár?
Hangsugárzók építésében inkább elméleti ismereteid vannak, vagy meghallgatható produktum is rendelkezésre áll?
Ha utóbbi, akkor szívesen megfülelném.
Építettem már hangsugárzót.
Privát,ha érdekel valóban.
Scan Speak project II.
Hogyne számítana? Az a legrosszabb. Pl, ha a magasabb tartományokban is 5-10-20 Hz-enként ugrál az átvitel, ott az sokkal kevésbé számít. Ha 1000 és 1010 Hz között van 10 dB különbség, az sokkal tolerálhatóbb, mintha 50 és 60 között lenne.
A THD.? Mióta?
Scan Speak project II.
Ez a topic már rég nem a dobozaimról szól
Sajnos, nem. Tehetek én arról, hogy valaki, lényegét tekintve a következőt ismételgeti pepitában, mint egy papagáj?: "Frekvenciamenet über alles, a többi nem igazán érdekesz:) Oszt jó napot"
Ha pedig e mániáját megkérdőjelezik (merthát, az el nem rontott emberi hallás nagyon nem frekianalizátorként működik!), akkor szakmai válasz helyett idiótázza az eltérő álláspontot. Végül, orrát felhúzva távozik, mintha nem ő sértegetett volna, hanem fordítva. Ehhez már tényleg pofa kell...
Scan Speak project II.
Elotte egeszen mas keszulekeim, hangfalaim voltak mint manapsag. De szerinted ez nagyjabol ugyanaz a "hifi" ... erre most mit mondjak?
Ha nem tévedek, mindig saját készitésű (DIY) erősítőd és hangsugárzód volt - az ilyenek hangjában több a közös vonás, mint a legtöbben gondolnák:))
Scan Speak project II.
mindossze par evet eltem csaladi hazban, akkor egyaltalan nem "hifiztem"
Pedig szerintem tanulságos lett volna... (Gondoltam, azért beszéltél panellakásról és családi házról is, mert megtapasztaltad az akusztikai különbséget. Bocs, ha félreértettelek.)
Scan Speak project II.
Problémáid voltak-vannak a mélybasszussal panelban és nem-panelban egyaránt, miközben a hifid nagyjából ugyanaz maradt. Erre most mit mondjak...?
Honnan kepzelted bele a valaszomba azt, hogy nem-panelban problemaim voltak a melytartomannyal? Ilyet sehol nem irtam. Csak a tisztan latas kedveert: mindossze par evet eltem csaladi hazban, akkor egyaltalan nem "hifiztem", volt egy fejhallgatom+szamitogep es egy kisradiom, ez volt az osszes musorforrasom. Elotte egeszen mas keszulekeim, hangfalaim voltak mint manapsag. De szerinted ez nagyjabol ugyanaz a "hifi" ... erre most mit mondjak?
Elnezest fapacitol az off-ert, ezt sem itt (sem mashol) nem kivanom folytatni.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
Én is örülök,hogy nem csak a pozitív kritikákat értékeled.
Itt egy szösszenet tőled.
Kíváncsi vagyok,hogy tukacsin kolléga ezt a dolgot hogyan orvosolná,ha esetleg nála nincsenek ilyen elhelyezési lehetőségek(mint ahogy a legtöbbeknél nincsenek).
Ez a topic már rég nem a dobozaimról szól. Aki hallotta, az elmondta róla élőben a véleményét, a többiek max a fotókat tudnák értékelni, ami engem különösebben nem érdekel. Itt a tapasztalataimat gyűjtögetem leginkább önmagamnak, bizarr módon publikus módon. Azt hiszem, sokan tennének hasonlóan, ha nem lennének olyan negatív alakok, akik valami furcsa küldetéstől vezérelve bármibe képesek belekötni és abban élik ki magukat, hogy mások kedvét és lelkesedését rombolják, miközben a - létező vagy képzelt - szakmai nimbuszukat fitogtatják. Tisztában vagyok a project és a lehetőségeim korlátaival, de a fikázás ezeken semennyit nem segít. Hálás lennék a javaslatokért, de ilyenre én tőled nem emlékszem. Keresztkérdéseket sokan fel tudunk itt tenni sok témában, ez nem nagy kunszt. Ha segíteni akarsz, azt megköszönöm. Hogy ez pozitív vagy negatív kritika, teljesen mindegy, amennyiben ki is fejted és nem csak odaböksz. Sok év alatt megtanultam, hogy a valós és magas szintű szakmai tudás emberi alázattal és magas viselkedési színvonallal is párosul minden esetben. No de hagyjuk ezeket az emberi gyarlóságokat, fórumozással töltött éveim során kialakult a konkrét véleményem az ilyen alakokról. Ha azt az energiát, amit egymás cseszegetésére, hisztikre, sértődésekre fordítunk, értelmes szakmai, vagy akár csak emberi párbeszédre fordítanánk, sokkal több értelme lenne benézni erre a fórumra. Ezek nélkül csak beteg lelkek csatatere lesz, ami nem túl csábító.
Az elhelyezési megjegyzésem számomra logikus alapokon nyugszik. Az előző dobozom mély frekvenciás teljesítménye nem volt éppen hibátlan, ezért közelebb kellett tolni a falhoz, hogy ne boruljon fel a hangkép. Az új doboz erősebb drivereket tartalmaz, így a hangja is erőteljesebb. Ez lehetővé teszi a faltól távoli elhelyezést is, ami minden - kellő basszussal rendelkező - doboz hangjának jót tesz. Egyébként az új váltó univerzálisabb produkciót nyújt e téren is, amit nem teljesen értek, de szívesen fogadom az infókat ezzel kapcsolatban is.
- Z.É.T. (exAtcBp)
- V.I.P.
- Értékelés: 211
Scan Speak project II.
Nem tudom, hogy miért pont ez a topic lett ilyen népszerű vitasarok, de ha így alakult... szeretnék kérdezni.
Kalmi: "A durva dolgok 100 Hz alatt szoktak lenni..."
Viszont ott nem annyira számít.
Miért ez az álláspontod?
Ez most előnyt,vagy hátrányt jelent? (hangmérnökök)
Szerinted? Csak azért kérdezem, mert szeretném tisztábban látni, hogy az előítéleted pozitív előjelű és Éppen ezért magasak az elvárásaid, vagy az ellenkezője.
Szerintem meg a legelőnyösebb módszer az,ha a hangsugárzó mély átvitelét gondosan tervezik,kivitelezik,lehetőleg úgy hogy ne legyen különösen érzékeny az elhelyezésekre...
Összefoglalnád röviden és közérthetően, hogyan kell tervezni, kivitelezni a hangsugárzók mély átvitelét, hogy azok ne legyenek különösen érzékenyek az elhelyezésekre?
Hangsugárzók építésében inkább elméleti ismereteid vannak, vagy meghallgatható produktum is rendelkezésre áll?
Ha utóbbi, akkor szívesen megfülelném.
Üdv,
Laci
E-mail: abarczalaci@gmail.comTel: +36202224151
"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."
Albert Einstein
Scan Speak project II.
Örülök, hogy mostanáig legalább 1-2 napig sikerült értelmes párbeszédet folytatnom néhány fórumtárssal. Már ez is nagy dolog...
Én is örülök,hogy nem csak a pozitív kritikákat értékeled.
Itt egy szösszenet tőled.
... Nem kevesebb, mint 110 cm teret kér maga körül az új dobozom. Ha ennél kisebb távolságra teszem a hátsó faltól, maszatolódik minden oktávon, ami egyrészt a frekvenciaválaszt cakkozza ki (mérhetően), másrészt az impulzusválaszt is rontja. Mindez persze a színpadképen is érezhető, a korábbi dobozomnál bevált 60 cm faltávolságnál kb 2/3 széles és sokkal kevésbé precíz a színpad. Az új elhelyezés 3 m bázistávolsággal betölti a hátsó (5 m széles) falat a zenészekkel.
Kíváncsi vagyok,hogy tukacsin kolléga ezt a dolgot hogyan orvosolná,ha esetleg nála nincsenek ilyen elhelyezési lehetőségek(mint ahogy a legtöbbeknél nincsenek).
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
Na szóval jó ez a doboz, bárki bármit...
Aztán hogy a fórum állóhullámait DSP-vel avagy akusztikailag kezeljük-e, vagy megpróbálunk együtt élni velük, esetleg elköltözünk, majd kialakul...
Scan Speak project II.
Te senkivel nem értesz egyet, ez a léted alapeleme!
Ha magadat senkinek nevezed... további jó személyeskedést. Egyébként, még ha így is volna, mi közöd lenne hozzá? (Tkp sajnálom, mert az ócska szappanoperánál sokkal inkább érdekelt az a "lineáris jel" :lol!: )
Scan Speak project II.
ha nem értenek veled egyet...
Te senkivel nem értesz egyet, ez a léted alapeleme!
További sikeres felesleges vitázást kívánok azzal aki belemegy. Én az öreg "dzsok juing" szavaival élve (2:00) aszondom: "sz@rok a farmra..."
Jó éjt!
http://www.youtube.com/watch?v=HL7Wp9ltweo
Scan Speak project II.
A következő, igencsak érdekes megfogalmazással az elektroakusztikai tudásodat teszed kirakatba:
Egy teljesen lineáris studiómonitorral gerjesztek egy akusztikailag tökéletlen szobát, aminek a válsza a fülhöz érve nem lineáris, akkor a szobát gerjesztő jelbe eleve korrektül beavatkozva a fülhöz érkező jel lineáris lesz.
"Lineáris jel", ajaj... :lol!:
Talán lineáris frekvenciamenetű, amit valami érthetetlen, legalábbis soha meg nem magyarázott okból fetisizálsz. Aztán, ha nem értenek veled egyet, akkor személyeskedsz.
Scan Speak project II.
Bta ne haragudj, de totál idióta vagy.
Érdekes vitastilus. Még érdekesebb, ha neked ezt itt megengedik... nekem mindegy, végülis minden soroddal magadat minősited.
Scan Speak project II.
Énisénis! Várom már!
Scan Speak project II.
Kb. 30 evet eltem eddig kisebb-nagyobb lakotelepi lakasokban, jelenleg is egy 53nm-es lakotelepi panelban elek. Van fogalmam az ilyen lakasok szobainak akusztikajarol. A legnagyobb problemam nekem mindig (ahogy jelenleg is) a melyekkel vannak. Kozep-magas tartomanyban kontrolalhatobb egy kisebb szoba. Ha valaki telezsufolja a szobajat butorokkal az egyeni szoc. problema de hogy egy atlagos szoba emiatt tulcsillapitotta valik az szerintem tulzas
Egyáltalán nem túlzás, még az átlagosan berendezett panel "nagyszoba" is döglöttebb a kelleténél, főként a relative alacsony belmagasság miatt. Problémáid voltak-vannak a mélybasszussal panelban és nem-panelban egyaránt, miközben a hifid nagyjából ugyanaz maradt. Erre most mit mondjak...?
Scan Speak project II.
Akkor nem kéne EQ-zni.
Bta ne haragudj, de totál idióta vagy. Egy teljesen lineáris studiómonitorral gerjesztek egy akusztikailag tökéletlen szobát, aminek a válsza a fülhöz érve nem lineáris, akkor a szobát gerjesztő jelbe eleve korrektül beavatkozva a fülhöz érkező jel lineáris lesz. Eljátszhatod a hülyét, de nem hiszem, hogy nem érted, és kérlek kímélj meg a további gyermeteg reakcióidtól!
Nagy köszönet!
Scan Speak project II.
Hogyne számítana? Az a legrosszabb. Pl, ha a magasabb tartományokban is 5-10-20 Hz-enként ugrál az átvitel, ott az sokkal kevésbé számít. Ha 1000 és 1010 Hz között van 10 dB különbség, az sokkal tolerálhatóbb, mintha 50 és 60 között lenne.
Scan Speak project II.
Véggiggondoltad, miről beszélsz? Adott frekin a lecsengés, a "csörgővisszhang" illetve az állóhullám aránya a direkt lesugárzott hanghoz képest nem változik, se szűréssel, se EQ-val
En nem azt mondtam, hogy a szobaakusztikat meghatorozo tulajdonsagokat EQ-val lehet valtoztatni. Azok adottak. Az EQ-val a gerjesztes merteket lehet valtoztatni. Ha egy porblemas frekin kisebb mertekben gerjetszjuk a szobat akkor annak a karos hatasa is kisebb mertekben jelentkezik. Felreertetted amit mondtam. Raadasul ha elolvastad a regebbi hozzaszolasaimat akkor azt is tudod rolam, hogy en nem vagyok hive az EQ-nak.
Hifiztél már kis lakótelepi szobában? Attól tartok, nem... ott ugyanis nem a mélytartománnyal szokott gond lenni. A jellemző hibát, a berendezéssel telezsúfolt kicsi, alacsony szoba döglöttségét (túlcsillapítottság) szűréssel vagy kiemeléssel nem fogod megszüntetni, arra mérget vehetsz.
Kb. 30 evet eltem eddig kisebb-nagyobb lakotelepi lakasokban, jelenleg is egy 53nm-es lakotelepi panelban elek. Van fogalmam az ilyen lakasok szobainak akusztikajarol. A legnagyobb problemam nekem mindig (ahogy jelenleg is) a melyekkel vannak. Kozep-magas tartomanyban kontrolalhatobb egy kisebb szoba. Ha valaki telezsufolja a szobajat butorokkal az egyeni szoc. problema de hogy egy atlagos szoba emiatt tulcsillapitotta valik az szerintem tulzas
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Scan Speak project II.
Ezzel egy gond van:Nincs még kész a dobozod,tehát tukacsin megítélése egy nem kész dobozra lesz érvényes ami azt a hibát rejtheti,hogy messze nem hozza ki az alkatrészekből a maximumot.Tehát lehet,hogy negyed áron is simán hozná ezt a szintet egy másik kiforrott konstrukcióval,viszont így baromi drágára sikeredett a befektetése,nem?
Engedjük meg neki, hogy eldöntse, mit tesz! Azt a bizonyos maximumot meg nem tudom értelmezni.
Szerintem meg a legelőnyösebb módszer az,ha a hangsugárzó mély átvitelét gondosan tervezik,kivitelezik,lehetőleg úgy hogy ne legyen különösen érzékeny az elhelyezésekre...
Ha megmondod, hogy kell egy hangdobozt úgy tervezni, hogy megszüntesse a szoba saját problémáit, szívesen követem a tanácsaidat.
Örülök, hogy mostanáig legalább 1-2 napig sikerült értelmes párbeszédet folytatnom néhány fórumtárssal. Már ez is nagy dolog...
Scan Speak project II.
Diffúzió itt nem segít és nem is megoldható, mert ilyen frekvenciájú hullámokat nagyon nehéz terelni. Marad az elnyelés, illetve a doboz és a hallgatási pont tologatása (meg Kalmi szerint az EQ, amivel erőből kezeljük a helyzetet).
Scan Speak project II.
Akad köztünk.
Ez most előnyt,vagy hátrányt jelent?
Scan Speak project II.
A durva dolgok 100 Hz alatt szoktak lenni...
Scan Speak project II.
Ezt nem teljesen értem. Az alkatrészeket megrendeled valahonnan ismert áron, adott árfolyam mellett azonnal kifizeted és jó esetben másnap már postázzák is. A dobozt elkészíted itthon, összeszereled, aztán méregetsz, számolgatsz heteken, hónapokon át, de az már szinte ingyen van a dobozhoz és a hangszórókhoz képest. Van benne persze vakrepülés, de nem anyagilag.
Ezzel egy gond van:Nincs még kész a dobozod,tehát tukacsin megítélése egy nem kész dobozra lesz érvényes ami azt a hibát rejtheti,hogy messze nem hozza ki az alkatrészekből a maximumot.Tehát lehet,hogy negyed áron is simán hozná ezt a szintet egy másik kiforrott konstrukcióval,viszont így baromi drágára sikeredett a befektetése,nem?
Scan Speak project II.
Ha Nálad egyetlen elszívandó rezonancia van...
... akkor Ő egy Kockában lakik
(A "rezonancia" megnevezés egyébként nem szerencsés, félrevezető.)