Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
...De nem a tiltakozásod a lényeges, vagy hogy finoman lehülyézel másokat, hanem az, amire korábban is utaltam, vagyis: egy nem elektromos oldalról induló rezonáns kiemelés kezelésére az elektromos kompenzálás maximum félmegoldás lehet. ...
Kezded pedzegetni, ez nagyon fontos, hogy a nem elektromos oldalról induló kiemelés bizony rezonáns. Nincs más dolgod, mint áttranszformálni elektromos oldalra az összetevőit és együtt vizsgálni az elektromos oldali kompenzálással, egyből kiderül, hogy nincs itt semmi gond. Várom a méréseidet, amik nem ezt támasztják alá. Igazából nem téged akarlak meggyőzni, csak figyelmeztetni szeretném a többieket, ne hagyják magukat félrevezetni általad.
Hangsugárzó építés
Heló!mindenképp ribbon vagy magnetostatikus felé hajlok mivel hallottam szólni nemrég egy ribbont és teljesen más mint a szövet dómok egy picit elvarázsolt de azért köszi. Ezzel a mélyközéppel egész jó esélyekkel indulnak, ha nincs esetleg a monacornak valamilyen, a mérésekből kihagyott középtartománybeli problémája.
Hangsugárzó építés
Ezek csak üres szavak pagrus. Egyébként bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Elméleti hiányosságaid, - amik "súlyosak" - inkább neked vannak, ugyanis kb. egy évvel ezelőttig még azt sem tudtad, hogyan formázd egy másodrendű szűrő átvitelét a töréspont közelében, nekem kellett segítenem. És még mielőtt megkérdeznéd, tudom bizonyítani, ugyanis megvannak az akkoriban naplózott beszélgetések. Ha szeretnéd, beidézem.
Természetesen a mérések is alátámasztják, ugyanis az elektrodinamikus hangszórók és váltóalkatrészek mindkettőnknél jobban tudják, hogyan kell működniük. De nem a tiltakozásod a lényeges, vagy hogy finoman lehülyézel másokat, hanem az, amire korábban is utaltam, vagyis: egy nem elektromos oldalról induló rezonáns kiemelés kezelésére az elektromos kompenzálás maximum félmegoldás lehet.
Ezzel szemben, én úgy tudom (az általam eddig megismert információkból legalábbis az szűrhető le), hogy létezik egy jobb megoldás az adott problémára. Egészvéletlenül én is ugyanezen a hangszórón dolgozom, már meg is sütöttem az új membránszéleket a SEAS ER18-as hangszóróhoz, és készen van a membránhoz illeszkedő csillapítás is, ha elkészültem vele, majd meg is mutatom, szerintem milyen módon kell egy ehhez hasonló rezonanciát jól kezelni.
Hangsugárzó építés
...Viszont találtam a neten egy tervet(jan-jaap.vegter.nu)ahol a hangváltóban a mély tekercse előtt volt a hangszóróval sorosan egymással párhuzamosan egy ellenállás-tekercs-kondi hármas na az mi lehet?mert ilyen elrendezéssel még nem találkoztam.Van valakinek ötlete?
Csillapított párhuzamos rezgőkör, így kötve a rezonanciája környékén csökkenti a hangnyomást, nyilván 1185Hz-nél egy kiemelés volt az átvitelben. Hasonlókat én is használok, csak inkább a kondenzátorral kötöm sorba a csillapító ellenállást. Legutóbb a Seas ER18RNX-hez készítettem ezzel a módszerrel váltót, a keresztezési frekvencia 2,4 kHz körül lesz vele:
Sajnos ez egy tipikusan rossz megoldás, amikor egy mechanikai problémát elektromosan próbálsz kezelni. Nem működik, vagyis nem jól, ugyanis statikusan hiába tünteted el a rezonanciát, attól még időben nézve ott marad, vagy akár rosszabb is lehet, mint volt.
Tudod ezt méréssel igazolni?
Sajnos súlyos elméleti hiányosságaid vannak. Ha gondolod, elmagyarázom, miért.
Hangsugárzó építés
Köszönöm szépen a gyors választ.Akkor nekiugorhatok a tervezésnek,egyébként tud valaki közületek hangszórót mérni mert nem tudom mennyire hiteles a mélyközép,gyár által megadott frekije.
Az én dobozomban is Monacor SPH-165-KEP van, szerintem nagyon jó hangú hangszóró, fel lehet engedni bőven, Hivi , Fountek ribbonokkal is biztos jól együttműködne, semleges hangja van. (Nekem most egy Vifa XT-vel van 3kHz körül váltva.)
Ami viszont a lényeg a gyári adatai nem helyesek, nekem a Sonidonál bemérték, a frekimenet a gyárileg megadotthoz elég hasonló, adatokban van némi eltérés, a fő gebasz a gyári Fs=30Hz az hülyeség, negyven-egy-két Hz a reális. Gyári impedancia meneten is más látszik mint az odagépelt Fs. (Újra kellett építenem egy dobozt emiatt. )
Sokan középsugárzónak is használják. Magasat szinte bármit mellé mellé vehetsz, de azért megérdemel valami komolyat.
Elő kell keresnem a régi adatokat, most megyek épp nyaralni de majd elküldöm.
Sajnos ez a monacornál is általános művelet, hogy vastagon fog a ceruza, és az adatoknak nem sok közük van a valósághoz.Én ezt tudom róla:
Name: _SPH-165KEP
Fs = 41,67 Hz
Qms = 5,577
Vas = 19,66 liters
Cms = 0,858 mm/N
Mms = 17, g
Rms = 0,798 kg/s
Xmax = 4, mm
Xmech = 7, mm
Sd = 127, sq.cm
Qes = 0,376
Re = 6, ohms
Z = 8, ohms
BL = 8,426 Tm
Qts = 0,352
1-W SPL = 87,77 dB
Magasnak jó az xt, de akár valamelyik nem kamrás seas, esetleg a régebbi D27 vifa-peerless dóm is jó ötlet. Doboz terén 17 litertől semmiképp nem érdemes többet, 45Hz körüli hangolással hasonló alsó határra lesz képes.
Hangsugárzó építés
Hát 18mm-es MDF-ből készült.4,5 liter-es a belső térfogata. HIVI B4N mély közép és T28-as magas van benne. Körülbelül 79Db az érzékenység. Kalminál vannak a mérések.
79dB? mennyin 8ohmon?
nem túl kevés az? mivel hajtod őket?
amúgy meg a doboz igen pofás lett (végre nem SAL-t hallgatsz )
Hát igen, csak viszonyítás kérdése, ennyi pénzből már lehet, hogy hangszórót is lehetne venni.. A SAL is 79dB környékén van 160mm alatt, ha a sárga színű példányokat nézzük, szóval nagy lehet a hasonlóság.
Hangsugárzó építés
...Viszont találtam a neten egy tervet(jan-jaap.vegter.nu)ahol a hangváltóban a mély tekercse előtt volt a hangszóróval sorosan egymással párhuzamosan egy ellenállás-tekercs-kondi hármas na az mi lehet?mert ilyen elrendezéssel még nem találkoztam.Van valakinek ötlete?
Csillapított párhuzamos rezgőkör, így kötve a rezonanciája környékén csökkenti a hangnyomást, nyilván 1185Hz-nél egy kiemelés volt az átvitelben. Hasonlókat én is használok, csak inkább a kondenzátorral kötöm sorba a csillapító ellenállást. Legutóbb a Seas ER18RNX-hez készítettem ezzel a módszerrel váltót, a keresztezési frekvencia 2,4 kHz körül lesz vele:
Sajnos ez egy tipikusan rossz megoldás, amikor egy mechanikai problémát elektromosan próbálsz kezelni. Nem működik, vagyis nem jól, ugyanis statikusan hiába tünteted el a rezonanciát, attól még időben nézve ott marad, vagy akár rosszabb is lehet, mint volt.
Hangsugárzó építés
A diy holmik olcsóbban előállíthatóak(gyári minőségben nem biztos, felette biztosan nem), rengeteg idő és energia van bennük amit az építőjük(és gyakran senki más)felfogását, ízlését tükrözik.Ha értéket képviselnek, akkor is eladhatatlanok, legfeljebb az anyagár feléért.
Ez hobbi, csak annak éri meg aki önmagáért a hobbiért csinálja, vagy önmegvalósítás a célja a hifi egy bizonyos területén.
Aki értékálló( dolgokra vágyik az szerintem is inkább gondolkozzon használtban!
otlm, a hangsugárzó értékének, de főleg használati értékének nem sok köze van ahhoz, hogy gyári, vagy nemgyári...
Hangsugárzó építés
Persze, ha már egyszer széles, én valószínűleg nem egy ilyen alusra hajtanék.
...nem tehetek róla....tetszik a hangja.....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Hangsugárzó építés
Igen!
A próbák és a mérések bebizonyították, hogy sajnos ez a hangszóró nem alkalmas kétutas felállásba, csak óriási kompromisszumok árán. Ezért hát vagy lemondunk róla, vagy háromutas megoldás lesz belőle, mert mélyhangszórónak viszont egészen kiváló!
.....öööö....izé....esetleg egy szélessávúval...?
Pl egy FR88EX-el......nagyon gáz lenne....?
Bizonyára elfelejtetted, hogy a mélyhangszóró nem lehet nagyobb érzékenységű, mint a többi...
Éppenséggel lehet, ha a szélesnek alacsonyabb az impedanciája, vagy ha a BS kompenzálásra áldozunk 3-6dB-t elhelyezéstől függően.Persze, ha már egyszer széles, én valószínűleg nem egy ilyen alusra hajtanék.
Hangsugárzó építés
A jövő hét végén elkészül egy kisérleti kétutas próbadoboz a Fountek FW200 hoz és Morel MDT20-hoz. A 45 literes zárt doboz, a hagyományos arányoktól eltérő forma lesz.
Szabad érdeklődni hogy mi a helyzet ezzel a kísérleti próbadobozzal?
Igen!
A próbák és a mérések bebizonyították, hogy sajnos ez a hangszóró nem alkalmas kétutas felállásba, csak óriási kompromisszumok árán. Ezért hát vagy lemondunk róla, vagy háromutas megoldás lesz belőle, mert mélyhangszórónak viszont egészen kiváló!
Egészen... persze. Ezzel csak az a baj, hogy negyedáron, mély és középtartományban is kb. négyszer jobb, pontosabban fogalmazva magasabb használati értékű hangszórót lehet készíteni.
Hangsugárzó építés
sammet: Shala a következőt küldi az előzőre: "Kb. minden a belső méretektől függ. Meg kell nézni, hogy miylen frekvencián alakul ki az első félhullámú rezonancia (illetve ennek felharmonikusai) a két kemény párhuzamos visszaverő felület között, és amelyik zavaróbb lehet, azt kell csillapítani hullámosítással, vagy a piramisszerű megoldással."
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."
Hangsugárzó építés
A valtoztatas oka foleg azert lenne hogy jobban nezzen ki amugy a doboz 35mm vastag tolgyfabol keszul majd szoval lesz sulya a kozep zart dobozat pedig ugy modositom hogy belül hullamos legyen a felulete ha jol tudom az allohullamok elkerulesere ez jo. kb . egy het es kezdem csinalni a dobozt , ja es meg arra gondoltam hogy ugyan igy allohollamok ellen a doboz aljaba es tetejebe raknek piramis szeru elemeket mert ugy tutom itt tobb hasznuk van mint ha hatulra raknam( persze ezek nek is szamolnom kell a terfogataval).
Hangsugárzó építés
Működhet, csak más lesz mint volt, kiesnek a képből a két oldalfal között kialakuló állóhullámok, illetve a reflexcső miatt kicsit nehezebb lesz az elhelyezés. Nagyobb faltól megtartott távolsággal kell számolni.
Mi indított a változtatásokra?
Mondjuk kicsit jobban megnézve, a váltó annyira nincs kihegyezve a hangszórókra, így talán nem kell félni annyira, hogy nem fog megfelelni a megívelt verziódhoz.
Egyébként a hangszórók mérései már egész jó irányvonalat mutatnak. :-)
Hangsugárzó építés
Adott egy ilyen kit http://www.solen.ca/pdf/kits/eton82kit.pdf
A kerdesem az lenne ha a doboz magassagat meghagyom az oldala ives lessz a terfogata marad a reflexcsovet hatrarakom akkor mukodhet ugyan azzal a valtoval a doboz ami hozza van, vagy ennyi valtoztatashoz mar ujra kell merni?
Hangsugárzó építés
Hangszórókészlet terén az elvárásokból-rendszer többi eleméből kell/érdemes kiindulni, lehallgató helyiség, elhelyezés lehetőségei, elvárt alsó határfreki, max hangnyomás, terhelhetőség, stb.
Még alakul, most egy szett 805S hangszórókészlet használok a régi dobozban, Arcam végfokkal. Az újba már origináltos mundorf stb x-over lesz. A szoba 16nm, szóval nem túl nagy. Nem rajongok a mélyekért nagyonm ergó az alsó határfreki kevéssé fontos, meg persze az eredeti kapcsolástól nem is akarok eltérni.
A magassugárzó házához próbáltam ébenfát szerezni, de itthon nem egyszerű dolog.
Nem tudom, hogy van e értelme a 30mm-es falvastagságnak, Lehet, h elég lenne 25mm is.
Hangsugárzó építés
Ok, rétegelttel már egész jó, és hangszórókészlet terén sem olyan rossz az a hangsugárzó.
Miből lenne ideálisabb? Sajna nem tudok rétegenként hajlítani lemezt, ezért marad a vízszintes ragasztás.
Persze formára nem pont Magico Mini lenne, hangszórókészletben sem, nem is tudnék ATD vagy az újabban Nanotec mélyközepet szerezni.
Nekem tetszik a B&W 800 formája olyat szeretnék, mint a 805. A hangszórókészleten még dolgozom
Ha MDF helyett rétegelt, akkor már valószínűleg rendben lesz.
Hangszórókészlet terén az elvárásokból-rendszer többi eleméből kell/érdemes kiindulni, lehallgató helyiség, elhelyezés lehetőségei, elvárt alsó határfreki, max hangnyomás, terhelhetőség, stb.
Hangsugárzó építés
Készült egy másik doboz is ezzel a technikával....
Tesók....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Hangsugárzó építés
Készült egy másik doboz is ezzel a technikával....
Hangsugárzó építés
Igen igen ilyesmire!
Sokáig tartott ?
Igen.....kb 3hónapig csináltam. De megérte...
Hangsugárzó építés
Nekem tetszik a B&W 800 formája olyat szeretnék, mint a 805. A hangszórókészleten még dolgozom
Van gyári 803-as és 804-es dobozunk 60000 Ft-ért,ha kell.
Nem maradt le egy 0?
Üres gyári dobozunk van.
Az ára ennyi.
Így világos.
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."
Hangsugárzó építés
Sziasztok!
Új vagyok itt a segítségeteket kérném. Hangdobozt szeretnék építeni rétegelt lemezből úgy, hogy vízszintes rétegekből állna össze a doboz. Ez így jó? Állítólag mechanikailag szétrepedhet, hasadhat( vízszintes irányban)
Köszi:
Mok
Ilyesmire gondoltál...?
Igen igen ilyesmire!
Sokáig tartott ?
Hangsugárzó építés
Nem maradt le egy 0?
Üres gyári dobozunk van.
Az ára ennyi.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Hangsugárzó építés
Nem maradt le egy 0?