Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Az általad leírtaknak rég tisztázott okai vannak, és a jelenségek mögött egy jól működő elméletrendszer van, ami szinte tökéletesen lefedi a valóságot. Találgatásokra saját elméletek gyártására nincs tehát semmi szükség. A hitek-tévhitek, és megalapozatlan, rendszertelen tapasztalatok csak félrevezetnek.
Az AlNiCo mágnesek nagy része, főleg azok, amik a 30-40 évvel ezelőtti mágneskörökben találhatók, sokkal gyengébbek, bőven alacsonyabb B*H szorzattal rendlkeznek, mint egy ma gond nélkül elérhető Y35-ös ferritmágnes. Sajnos a stabilitásuk is rosszabb, egyetlen pozitívumuk az, hogy magasabb hőmérsékletig használhatók, de az elektrodinamikus hangszórók 90%-ánál ennek nincs semmiféle jelentősége, ugyanis tökéletesen megfelel az alkáliföldfélm-ferrit alapú mágnesek 250°C-os hőmérsékletmaximuma. Illetve még egy apróság jellemző rá, kissé átrendezheti a középtartomány torzításait, de egészen biztos, hogy egyetlen hangszóró sem a mágnes anyagától lesz jó vagy rossz, a végeredménynél ez csak minimálisan számít.
Nyitott kapukat döngetsz, jónak nevezni az ész és értelem nélkül "tuningolt" hangszórókat nem lehet. A többségüknek egy átgondolatlan módosítás után rosszabb lesz a használati értéke, mint előtte. Rendszerben gondolkodás, és a háttérinformációk, a korábban említett ismeretek nélkül nem lehet jó hangszórót gyártani, ahogy már egyszer leírtam.
Az alumínium csévetest nem szól rosszul, pont ugyanannyi esélye van egy hangszórónak alu csévetesttel jól működni, mint egy műanyagfólia vagy üvegszál, műanyagszál, vagy egy cellulózalapú csévetesttel készültnek. Nem ezen múlik a dolog, ezek csak lehetőségek, mindegyiket lehet jól, és rosszul is használni természetesen. Egyébként nem tudom, mire gondolsz, ezen a fórumon sosem váltottunk szót egymással, amit pedig máshol írtál, itt teljesen irreleváns.
Bár én is emlékszem az emlegetett beszélgetésre, de sajnos a minimálisan szükséges információk nem voltak birtokodban, és ha az alapvetéseid rosszak, a végeredmény is minden esetben az lesz.
Pont erre a jelenségre gondoltam, amikor arra céloztam, hogy milyen félrevezetők a rosszul értelmezett tapasztalatok.
Használható oktatói ismereteid nem lehetnek, mert nem tudod jól használni a magyar nyelvet, a mondataid jelentős része hibás.
Nem a sebesség a lényeg, a hullámterjedés ettől sokkal bonyolultabb, viszont a hatásai a hallottakra, a hangszórók viselkedésére szintén rég tisztázottak, és jól modellezhetők, ezzel semmiféle probléma nincs ma a valóságban.
Mi az az ágyteszt? Ágyteszt nem létezik, mert ha az ágyadra pakolod a hangszórókat akkor legfeljebb annyi történik, hogy össze tudod számolni hány darabot látsz egymás mellett. A hangszórók lényeges tulajdonságaira vagy a felhasználásukra vonatkozó információkat-tanulságokat nem tudsz levonni, ellenben két teljesen különböző hangszórót is könnyen azonosnak hallhatsz.
A T-S paraméterek tökéletesen meghatározzák a hangszóró mélytartományát, a kb. 300Hz alatti viselkedését, kiegészítve a nagyjelű, és kitérésfüggően nemlineárisan változó paraméterekkel. Ezek tények, az elektrodinamikus hangszórók helyettesítő képe csak 60 év óta ismert, az ebből következő információk ki- és megkerülhetetlenek, fogadások, és egyéb attrakciók pedig nem változtatnak a valóságon.
- hangszoros
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Hangsugárzó építés
Nos, pedig csak olvasni kellene, a "HANG"-ra, arra amit a zenehallgatás minden percében visszahall a hallgató, pont az előbb felsorolt tényezők hatnak (és még kb. 20-30 tulajdonság, amik igazán lényegesek), jó hangszórókat természetesen csak ezek ismeretével, és figyelembevételével lehet készíteni.
Na de a gond ott van Nálad, hogy még azt se tudod milyen tulajdonságai vannak az Alnico mágnesnek. Különben, hogy irhatnál olyan marhaságot, hogy gyengébb mint a ferrit. Azt meg felse tudod fogni, hogy jobban szól. Azt nem is lehet elvárni, hogy az okát is tudjad, mivel nem lehet olvasni, bemagolni. Ha azon szerzök müveit bifláznám amikre szoktál utalgatni, akkor soha nem tudtam volna átlag feleti hangszorókat csinálni. Tudsz valami igéretest megnevezni amit a tudósaid létre hoztak? A modelszámot légyszi, és hol lehet meghallgatni. Én sok tizezer embert tudok _ nem tulzok, inkább 100 ezres nagyságrend !_ akiknek örömet okozott a hangszoróim lelke. Pedig mindig egyszemélyes cég voltam ! ( Gyári hátér nélkül. Csináld, old meg magad mozgalom ) Nemcsak MO.-on Német, görög, lengyel, francia.
Az volt a csúcs mikor nem értetted, miért szól szarul az alu csévetest, pedig a végén már dedós módszerekkel probáltalak rávezetni. Nem sikerült, pedig szakoktatói, mesteri ismeretemeimet is bevetettem
A szerkezetben kialakuló sebesség lépcső hatását a hang minőségére, már megse probáltam, mert elöször az alapokat kell megérteni ha jól szoló hangszorót akarsz.
Tényleg akarsz ? Nem úgy nézz ki, különben alkalmaznád az ágytesztet mint legrészletezöbb összehasonlitó módszert. Beruházást nem igényel, csak némi hallást
Ez nem a TS !!! Amiről állandóan regélsz, abban a tudatban, hogy az a megfejtés.
A számtalan apro részletetet nem is emlitem, pedig ezek összesége, harmoniája adja az eredményt nem a TS
Az igen jellemző, hogy sose mertél fogadni állitásodra,még 1:1000 arányba sem . Vajon miért ? Csak nem azért, mert félre visszed az olvasókat szándékosan , álságos állitásaiddal "tanácsaiddal"?
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Nos, pedig csak olvasni kellene, a "HANG"-ra, arra amit a zenehallgatás minden percében visszahall a hallgató, pont az előbb felsorolt tényezők hatnak (és még kb. 20-30 tulajdonság, amik igazán lényegesek), jó hangszórókat természetesen csak ezek ismeretével, és figyelembevételével lehet készíteni.
- hangszoros
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Hangsugárzó építés
Érdekes lehet annak a hangsugárzónak az állapota, amiből kemény 19 órás "munkával" egy ál műkedvelő jobbat "varázsol".
Muszáj sértegetned bárkit is??
Ráadásul nem is igaz.
A te T-S paramétereiddel van a baj, de ez nem mentség.
:taps:
Nem kell komolyan venni.
Én már nem is idegesítem magam miatta.
Ő az AVX bohóca.
El se tudja képzelni mennyi mindent lehet jobbitani egy hangszorón. Olykor felmerül bennem nem istudja , hogy müködik a hangszoró ? Olyan szinten nem képes felfogni a föbb részek befolyását a hangra.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Ajánlom mindkettőtöknek, hogy akkor folytsassuk a társalgást, ha le tudjátok írni egy hangszóró/hangsugárzó dinamikus viselkedésének hiteles mérési-értékelési módszereit.
Addig meg érdemes volna szétnézni kicsit, ajánlhatnám az AES olvasmányokat, de akár az akusztika 1 sem lenne ártalmas, Dr. Augusztinovicz F. is tudna érdekes dolgokat mesélni a BME-n, de lehet, hogy a hatvan évvel ezelőtti elektrodinamikus hangszórókhoz készült helyettesítő kép, és az azon alapuló T-S model is bőven tartogat még meglepetéseket. Nem beszélve a hullámterjedés szabályrendszeréről mech. szerkezetekben, illetve ennek mai modellezési lehetőségeiről. Esetleg hangszórók nemlineárisan változó tulajdonságairól, ezek hatásáról, és végteleníthetném a felsorolást.
Egyébként nem sértegettem senkit, csak tényt állapítottam meg, aki ért a hangsugárzókhoz, és a hozzájuk kapcsolódó mérésekhez, azok kiértékeléséhez, az ránézésre is látja.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5306
Hangsugárzó építés
Érdekes lehet annak a hangsugárzónak az állapota, amiből kemény 19 órás "munkával" egy ál műkedvelő jobbat "varázsol".
Ráadásul nem is igaz.
Nem kell komolyan venni.
Ő az AVX bohóca.
Nem vagyok ideges, mert Juhász féle Paptagot kortyolgatok :taps:
Shalafi bohócnak gyenge, mert egyáltalán nem mulatságos.
Ez van...
De nem hagyom fiatal kollégáimat sértegetni, akik néhány éven belül garantáltan zsebrevágják a begyöpösödött szakikat...
Shalafi hangszórókról sokat tud, de az audioról globálisan igen zsenge az ismerete...ez nem lenne baj, ha nem b@szt@tna mindig valakit...
amúgy peace!
Hangsugárzó építés
Ráadásul nem is igaz.
Nem kell komolyan venni.
Ő az AVX bohóca.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5306
Hangsugárzó építés
Ráadásul nem is igaz.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Most vitte el Vikibácsi az M6-osokat! Este talán megírja, hogy tetszenek neki! Délelőtt megpróbáltam én is elvinni őket, nekem érdekes mód nem engedted! :-D Pedig az állódobozokhoz nagyon vonzódnék! :-O Hallgasd meg az RM600-at. Lehet,hogy Kalmi ugyan olyan jó hangot tud azokból is elővarázsolni egy jó kis tuninggal.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Az, hogy a mélyhangszóró karaktere "megfogott", az melyik paramétereiből következik?
Én úgy tudom, hogy a Qt és a doboz felépítésnek a viszonya a legmeghatározóbb.
Hangsugárzó építés
Hasonló a D-hez, de sikerült fokozni a bajt egy nagyobb gyártási szórással, és egy roszabb T-S aránnyal. Ha csak szimplán másolunk valamit, az természetesen mindig megkötöttség, és mindenképp korlátozza a fejlődés lehetőségeit/esélyét.
Érdekes kérdés, ha valakinek ebben a formában tetszik a "hangkarakter" és az összes többi amit hall, akkor gondolom esze ágában sincs változtatni rajta. Ha valami nem tetszik, akkor meg érdemes megkeresni az okát-hátterét.
Az ehhez hasonló hszek nagy pozitívuma a magas elektromos terhelhetőség, az, hogy a lengőcséve extrém módon tolerálja a nagy bemenőtejesítményt. Gyakorlatilag minden más ennek az egy paraméternek esett áldozatául. Sajnos pl. mechanikailag már sokkal kevésbé rózsás a helyzet.
Persze megoldható, hogy elfedjük a hibákat, átköltöztessünk rezonanciákat kevésbé zavaró tartományba, javítható a lengőrendszer viselkedése, de nyilván ezek után egy teljesen más hangszórót kapnánk.
A megfogottal mire gondolsz? A mélytartományt általában jól meghatározzák a doboz + T-S paraméterek (ebből a szempontból a D sem igazán jó) + erősítő, a lengőrendszer, és az elhelyezés, környezet hatásai. Viszont tévedések itt is előfordulnak, gyakran találkozni olyannal, hogy a magasabb alsó határ miatt éreznek "feszesebbnek" egy valójában pontatlan, és kiemelős mélytartományt... Szóval nehéz a szubjektív benyomásokat paraméterekké fordítani, mert mindenki mást gondol-érez mögéjük. Ráadásul az alsó-középtartománynak is igen fontos szerepe van abban, hogy mit gondolunk az alacsonyabb frekvencián történtekről..
Köszönöm szépen a kimerítő választ!
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Hasonló a D-hez, de sikerült fokozni a bajt egy nagyobb gyártási szórással, és egy roszabb T-S aránnyal. Ha csak szimplán másolunk valamit, az természetesen mindig megkötöttség, és mindenképp korlátozza a fejlődés lehetőségeit/esélyét.
Érdekes kérdés, ha valakinek ebben a formában tetszik a "hangkarakter" és az összes többi amit hall, akkor gondolom esze ágában sincs változtatni rajta. Ha valami nem tetszik, akkor meg érdemes megkeresni az okát-hátterét.
Az ehhez hasonló hszek nagy pozitívuma a magas elektromos terhelhetőség, az, hogy a lengőcséve extrém módon tolerálja a nagy bemenőtejesítményt. Gyakorlatilag minden más ennek az egy paraméternek esett áldozatául. Sajnos pl. mechanikailag már sokkal kevésbé rózsás a helyzet.
Persze megoldható, hogy elfedjük a hibákat, átköltöztessünk rezonanciákat kevésbé zavaró tartományba, javítható a lengőrendszer viselkedése, de nyilván ezek után egy teljesen más hangszórót kapnánk.
A megfogottal mire gondolsz? A mélytartományt általában jól meghatározzák a doboz + T-S paraméterek (ebből a szempontból a D sem igazán jó) + erősítő, a lengőrendszer, és az elhelyezés, környezet hatásai. Viszont tévedések itt is előfordulnak, gyakran találkozni olyannal, hogy a magasabb alsó határ miatt éreznek "feszesebbnek" egy valójában pontatlan, és kiemelős mélytartományt... Szóval nehéz a szubjektív benyomásokat paraméterekké fordítani, mert mindenki mást gondol-érez mögéjük. Ráadásul az alsó-középtartománynak is igen fontos szerepe van abban, hogy mit gondolunk az alacsonyabb frekvencián történtekről..
Hangsugárzó építés
Szóval outdated lettem a szerkesztésemmel... Ilyen az élet, és nemrég elhúzott mellettem egy csiga is... Csak úgy lobogott tőle a hajam...
Még mindig Shala Mester a targetom:
Grande Grazie! :taps: :taps:
Ezek szerint pont úgy és pont azért nem jó, mint amiért a D mindenféle mélyközepe? Ugyanazok a hibák, amik a koppintás által szintén lekoppintódtak? Mint ahogy szokom mondani:"Imitation égale limitation."?
És ezeket a hibákat ki se lehet vagy nem is érdemes kicentírozni? Nyilván a hangkarakter is lekoppintódott. Ha korrigálná az ember a hibákat, integethetne a hangkarakternek is?
Másik kérdés, ami foglalkoztat (biztos szuperláma-szint ):
Az, hogy a mélyhangszóró karaktere "megfogott", az melyik paramétereiből következik? Vagy ez olyan dolog, ami 2 hasonló fizikai adatokkal rendelkező hangszóróban is lehet eltérő képesség? Vagy mástól függ? Vagy váltó teszi? Vagy erősítő? Vagy kábel is tehet róla, hogy eldobott lesz a mélye egy hangszórónak?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Hangsugárzó építés
A teljes lámasággal nehéz lesz megérteni.
Leginkább úgy lehet értelmezni, ahogy látod, én egyiknek sem használnám, de ez egyéni döntés tárgya.
Az anyag nem számít most, a dynaudio msp-je is régóta ismert és használt dolog, nem minden új és jó attól, mert valaki előveszi, leporolja, és kitalál egy nevet hozzá (gyakori ez hangszórók világában). Ez a membrán itt is és a D-nél is hasonlóan viselkedik, olyan gondokat okoz rezonanciák, dinamikus viselkedés, torzítások terén, amit nem kezelnek megfelelően.
A mozgórészek a T-S-ért felelnek, illetve a középtartomány egynéhány rezonanciájáért. Nagyjából ezek miatt nem jók, +a linearitással is gondok vannak.
Az avx csatolt fájljait az explorer kinyitja, a FF, és az Opra nem.
Grande Grazie! :taps: :taps:
-
Vendég
Hangsugárzó építés
A teljes lámasággal nehéz lesz megérteni.
Leginkább úgy lehet értelmezni, ahogy látod, én egyiknek sem használnám, de ez egyéni döntés tárgya.
Az anyag nem számít most, a dynaudio msp-je is régóta ismert és használt dolog, nem minden új és jó attól, mert valaki előveszi, leporolja, és kitalál egy nevet hozzá (gyakori ez hangszórók világában). Ez a membrán itt is és a D-nél is hasonlóan viselkedik, olyan gondokat okoz rezonanciák, dinamikus viselkedés, torzítások terén, amit nem kezelnek megfelelően.
A mozgórészek a T-S-ért felelnek, illetve a középtartomány egynéhány rezonanciájáért. Nagyjából ezek miatt nem jók, +a linearitással is gondok vannak.
Az avx csatolt fájljait az explorer kinyitja, a FF, és az Opra nem.
Hangsugárzó építés
Na tessék, ilyen egy jó kérdés. Az induktivitás, és a rezonáns rendszer a fő oka, hogy ezt kell mondani a hangszóróról. Emellé a mozgórészek bajai is bejönnek, bár azok már kevésébé hatnak a középtartományra. Azok inkább a mélytartomány hibáiért, és a már kis jeleknél is rossz T-S paraméterekért felelősek. Emellé társul az általános érzéketlenség. Nagy vonalakban kb. ennyi. Továbbiakért lásd a képet és csatolt filét.
Ezt lehet úgy értelmezni, hogy mélyközépnek nem okés, de sima mélynek igen? Vagy esetleg sima középnek??? Vagy, mint HANGSZÓRÓ, frutti?
Teljesen láma vagyok: mik a mozgórészek bajai? (Nem frusztrálni akarlak, csak frankón nem értem ennyiből, hogy "a mozgórészek bajai". És a rezonáns rendszer miért tré? Rossz az anyag? Azt tudom, hogy más, mint a dyno-féle MSP.)
Köszi a válaszokat.
P.s.: A PDF-re kínai szmájlikat kapok, meg hosszú sort pikkből, aszondom, passz...
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Na tessék, ilyen egy jó kérdés. Az induktivitás, és a rezonáns rendszer a fő oka, hogy ezt kell mondani a hangszóróról. Emellé a mozgórészek bajai is bejönnek, bár azok már kevésébé hatnak a középtartományra. Azok inkább a mélytartomány hibáiért, és a már kis jeleknél is rossz T-S paraméterekért felelősek. Emellé társul az általános érzéketlenség. Nagy vonalakban kb. ennyi. Továbbiakért lásd a képet és csatolt filét.
d6.8.pdf
Hangsugárzó építés
- a mélyközép sugárzója a D6.8 egy igazán jól sikerült hangszóró, szerintem a Hivi kinálatának legjobbja azokból amiket eddig hallottam!
Biztos jó valamire, csak egy gond van vele, hogy nem mélyközép.
Kicsit belegondolva, azért jó sokáig tartott, mire a Dynaudiót követve lemásolták. Huszty Dénes ezt a membránformát, és tervezési módszert már a 60-as években ismerte, és továbbfejlesztette.
Tovább is fejlesztette a HiVi is. Csak a vak nem látja, hogy 12 csavarral kell rágyógyítani a dobozra, nem azzal a szégyellnivalóan kotvány 6 db-bal, amivel a technológiailag őskövület Dynaudio is megoldja a saját rögzítéseit. :taps:
MÁS:
Shala, láma kérdés: mitől nem mélyközép a szóban forgó hangszóró?
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Az alap Fw200 átvitele olyan mint a gyári adatlapon. Ennek van egy jó oldala is, meg egy rossz is.
Azért nem egészen olyan, mert a rezonanciák a te simított méréseden is 5dB-vel erőszakosabbak, mint a gyári adatlapon.
45 literben közelről mérve látszik, hogy 50 Hz körül van az f3-as pont, ami egy nagyon jó érték! A mélyei nagyon szépek, húsosak. Az 50Hz-et egy normális 100mm-es, és egy átlagos 130-as mélyközéphangszóró is tudja, ha kell... A 45 literes térfogat viszont nem egy jó választás ehhez a hangszóróhoz.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
- a mélyközép sugárzója a D6.8 egy igazán jól sikerült hangszóró, szerintem a Hivi kinálatának legjobbja azokból amiket eddig hallottam!
Biztos jó valamire, csak egy gond van vele, hogy nem mélyközép.
Kicsit belegondolva, azért jó sokáig tartott, mire a Dynaudiót követve lemásolták. Huszty Dénes ezt a membránformát, és tervezési módszert már a 60-as években ismerte, és továbbfejlesztette.
Hangsugárzó építés
de több vakteszt is igazolt....Amikor nem látták a hallgatók a doboz márkáját rendesen összekeverték hogy mi,mikor,miért tetszett nekik.
Ez mutatja, hogy a vakteszt bármit igazol, amit csak akarunk. Sőt én megoldom neked, hogy nem cserélek semmilyen elemet a rendszerben, és mégis másnak hallod.
Hja, ez tök könnyű, megforgatod a jack/RCA/banán dugót, vagy csak simán újrakötöd őket, blankolt kábelvéget megtekered, hasonló finomságok és már máshogy is szól.
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."
Hangsugárzó építés
Sőt én megoldom neked, hogy nem cserélek semmilyen elemet a rendszerben,
pedig ha lemerül,akkor ki kell.
Válts akksira.
Webáruház:
-
Vendég
Hangsugárzó építés
de több vakteszt is igazolt....Amikor nem látták a hallgatók a doboz márkáját rendesen összekeverték hogy mi,mikor,miért tetszett nekik.
Ez mutatja, hogy a vakteszt bármit igazol, amit csak akarunk. Sőt én megoldom neked, hogy nem cserélek semmilyen elemet a rendszerben, és mégis másnak hallod.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Hja, már gondolkodtam is rajta, hogy segítséget kérek tőled, hátha Te el tudod mondani, milyen méretezési szabályok vonatkoznak a valódi hangfalakra. De aztán rájöttem, hogy hiábavaló volna, mert magát a szót sem jelentésének megfelelően használod.