Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Shala-nak 100%-ban igazat adok!

Vendég

Hangsugárzó építés

Nem viszem, inkább hozni szokták, javítani pl. :kiraly:

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Bizony tisztázzuk, mielőtt szántani küldjük Gizikét a gőzeke helyett, mert a kompresszió nagy terhelésen üzemelő hangszóróknál létezik, de közel sem csak a melegedésről szól, az mindössze egyetlen részlete a jelenségnek. És a hőmérséklet emelkedése sem a mágnesre hat, hanem a lengőcsévére. Előbbire nem is hathatna, mert a cséve által disszipált teljesítmény a vasmagot és fedőlapot melegíti, de nem a 250°-os határ környékére, ugyanis maga a huzal és a csévetest is csak maximum "H" osztályba sorolható, vagyis 220°C körül pillanatok alatt leválna a helyéről.Az viszont már (ahogy korábban is jeleztem) ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy a mágneskör alsó és felső fedőlapja között ferrites, vagy alusnikkeles mágnes lakozik-e, ettől a lengőcséve nem melegszik kevésbé, és az elektromos terhelhatőség sem mozdul ki a helyéből.
Meg kell mérni (vagyis ajánlatos). Főleg még mielőtt valaki saját elméletek gyártásába kezdene.

Melllesleg ha jól ismerem a 2226-ot, annyi AlNiCo nincs benne, mint abban a bizonyos sajtban a medvehang.

"Mellesleg ha jól ismerem a 2226-ot, annyi AlNiCo nincs benne, mint abban a bizonyos sajtban a medvehang."

jogos, bekevertem...
a JBL2226H VGC, a JBL2225H SFG, a TAD 1601B, és tbk. Electro Voice driverek voltak együtt tesztelve... a JBL pedig ezeknél a modelleknél már váltott alnico-ról ferrit-re...
viheted...a sajtodat, medvéstől! :kiraly:
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Vendég

Hangsugárzó építés

Bizony tisztázzuk, mielőtt szántani küldjük Gizikét a gőzeke helyett, mert a kompresszió nagy terhelésen üzemelő hangszóróknál létezik, de közel sem csak a melegedésről szól, az mindössze egyetlen részlete a jelenségnek. És a hőmérséklet emelkedése sem a mágnesre hat, hanem a lengőcsévére. Előbbire nem is hathatna, mert a cséve által disszipált teljesítmény a vasmagot és fedőlapot melegíti, de nem a 250°-os határ környékére, ugyanis maga a huzal és a csévetest is csak maximum "H" osztályba sorolható, vagyis 220°C körül pillanatok alatt leválna a helyéről.
Az viszont már (ahogy korábban is jeleztem) ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy a mágneskör alsó és felső fedőlapja között ferrites, vagy alusnikkeles mágnes lakozik-e, ettől a lengőcséve nem melegszik kevésbé, és az elektromos terhelhatőség sem mozdul ki a helyéből.
Meg kell mérni (vagyis ajánlatos). Főleg még mielőtt valaki saját elméletek gyártásába kezdene.

Melllesleg ha jól ismerem a 2226-ot, annyi AlNiCo nincs benne, mint abban a bizonyos sajtban a medvehang.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Előre bocsánatot kérek, nem akarok itt kötekedni veled, távol álljon tőlem!!!  
Sajnos nekem mindig nem világos, hogy mi indokolná szakmailag az AlNiCo-t, bár ennél sokkal érdekesebb kérdéseim vannak (pl a mozgó fáziskúp esete stb..)

Az AlNiCo mágneses tulajdonságainak utánanézek majd.

"egyébként a permanens mágnesek mágnesezési folyamatának hiszterizis függvénye egyértelmű információkat ad a mágneses eszközök műszaki alkalmazhatóságáról."

A hiszterézis hurok (ez nem függvénykapcsolat) fogalma ismert előttem.

"az alnico-nak kevesebb mágneses fluxus vesztesége van a melegedéssel (pros+) mint a kerámiának, egészen addig a pontig amíg túl nem hevítődik. ekkor az alnico permanensen fluxust veszít (cons-), és csak részben válik újra-mágnesessé, míg egy kerámia mágnes vissza fogja nyerni a fluxusát, amint lehűl."

Ok, de itt milyen hőmérsékleti tartományokról beszélünk? A hangszóró normál üzeménél nem hinném, hogy ezt a hőmérsékletet --ahol durván változnának a mágneses tulajdonságok-- akár meg is közelítjük.

'az alnico előnyei közül a legfontosabb(ak), hogy (1) a keménymágneses szerkezetük a legkedvezőbb, azaz két fázis beékelés doménfal nélkül, és ezt a tervezők koncentrálhatják a résre"

Ezt az állítást nem értem. Mágneses domének fogalma szintúgy imsert előttem, tehát érdekel szakmai magyarázat.

"a telítés elég könnyű"

Naná, ezeket még régi, vasmagos, rezgőkör félperiódusához hasonló működésű mágnesezőgépekkel is lehet telíteni.

"és a konstruktőr egyéni elképzelései -és doktrinái közül az egyik lehet, hogy „az még 105db-nél vagy inkább 110db-nél telítődjön?”. ez külön fűtéssel pedig már erősen az egyéni virtuozitásához tartozik;"

Sajnos nem értem a mondatot.

"az alnico mágnesek az összes létező mágnesfajtával összehasonlítva messze a legjobb hőmérséklettűrő képességgel rendelkeznek, és könnyen elvezetik a hőt a hangtekercstől"

Miért vezetik el könnyen a hőt? Hőkapacításuk, hővezető-képességük lényegesen jobb, mint bármely más jól mágnesezhető anyagé?

"plusz számos alnico mágnes driver magas érzékenységű design, így alacsony teljesítményt igényelnek, ami ismét kevés hőt termel olyan hagyományos dinamikus konstrukciókkal összehasonlítva, amelyek sokkal nagyobb teljesítményt igényelnek a magas spl -vagy dinamika ’termeléshez’."

Ezt értem, de ez meg fölveti azt a kérdést, hogy nem lehet ugyanúgy jó érzékenységű (jó hatásfokú) hangszórót --"drivert"-- készíteni más mágnessel, szerintem naná, hogy lehet!

„sajnos nekem mindig nem világos, hogy mi indokolná szakmailag az AlNiCo-t.”
ilyenkor szoktam mondani, hogy Nem Baj!

azért tisztázzuk, hogy az alnico nem csoda, inkább egy jó kompromisszum, néhány előnyös(ebb) tulajdonsággal…és persze néhány hiányossággal!

a loop: egy meghat. anyagból származtatott zárt görbe, azáltal, hogy a mágneses indukció mellett ábrázolja megfelelő értékeket, B az abszcisszán, a mágnesező erő ellen, H az ordinátán. Nekem Ez Ilyen értelemben (függvény)görbe!

az alnico keménymágnes szerkezet beágyazódása: egy egydoménméretű (tehát nem tartalmaz doménhatárt) fázis beágyazódik egy vele összefüggő fázishatárt alkotó, nem ferromágneses második fázisba. a második fázis nem doménfal, de optimális mérete megegyezik az egyensúlyi doménfalmérettel. ha ennél kisebb, akkor a szomszédos „egydomének” közötti kicserélődési kölcsönhatás révén, a momentumok egy része kifordulna a közös irányból, tehát doménfal keletkezne. vastagabb második fázis esetén, az aktív – mágneses momentumot szolgáltató – atomok rész@ránya kisebb, tehát az indukció-értékek csökkennek. a remenance (Bd) az a mágneses indukció, ami egy alkalmazott mágnesező erő eltávolítása után marad egy mágneses útban. ha egy légrés van a útban, a remenance kevesebb lesz a megmaradó indukciónál (Br). nos Ez a legnagyobb erénye az alnico-nak, és ezzel tudnak valamelyest „játszani” a konstruktőrök…

hőmérséklet illetve thermal kompresszió: persze nem az utcai hőmérséklet a lényeg, hanem a Curie pont, ami az alnico-nak magas (nagyon jó tulajdonság), magas remenance Bd (jó tulajdonság), de szerény induktív koercivitás (hátárnyos tulajdonság) mellett. a torzítás, a thermal kompresszió tekintetében a transducer-ek összehasonlítására a legközvetlenebb út leginkább ugyanazon az akusztikus outputon hajtania őket, mint ugyanazon a teljesítmény inputon. könnyen ábrázolható a driver-ek alaphang, -2nd harmonikus, -és 3rd harmonikus outputja, amelyek mind egy 115dB-SPL output szinten hajthatóak a 100-200 Hz tartományban, 1méteren mérve. nos ezt a JBL Pro lab. mérte is, és publikálta is az alap adatokat és az eredményeket, amelyet most sajnos linkelni nem tudok... :kiraly:

szigorúan konstrukciós kérdésekre, hogy a feastrex esetén miért pl. 105db, vagy a Jensen esetén miért pl. 110db a választott telítődés, sem nem tudok…és arra sem tudok válaszolni, hogy milyen thermal kapacitással rendelkezik az alnico mágnes…sem diy-es, sem konstruktőr nem vagyok, csak (jól) ismerem a régi oldschool Altec és JBL modelleket (mivel használtam őket), tbk. tanulmányoztam a „vented gap cooling in low frequency transducers” design-t…ahol márpedig a Sala által említett fikciót, mármint, hogy a hő „hat valamire”, bizonyított tényként deklarálták! végülis mi mást tehettek volna, mivel a design megszületett és működött is a JBL2226H driver-ben, lásd kép. /az azonban meglehet, hogy a modell túlhaladott! :huh:/
...
de Én kiszállok az hangsugárzó építkezésből, csak ennyit szerettem volna az alnico kapcsán megemlíteni, kívánom hallgass meg legalább egy régi Altec modellt, -vagy valamelyik mai Supravox, Jensen, Feastrex, vagy PHY-HP driver-rel készült hangsugárzót…

http://www.madisound.com/catalog/produc ... ts_id=1472
>

Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

Vendég

Hangsugárzó építés

Perszehogy működik, csak másképp, álalánosságban nem jobb, vagy rosszabb, más. Minden porvédő a rezonáns rendszer szerves része, ugyanúgy alakítja-formázza az átvitelt, és iránykaraktert mint az a bizonyos kúp. Ami a membrán pár centis környezetében van, sosem csak dizájnként funkcionál (még akkor is, ha az eredeti tervekben ez nem szerepelt).

Sosem tudtam elfogadni jónak azt, ami a Wharfi olcsóbb hangsugárzóiba belekerült. De ez valószínű egyéni jellemhiba. :kiraly:

Vendég

Hangsugárzó építés

Shala, tudom, hogy te szakember vagy, így itt egy újabb kérdés fáziskúp ügyben: sok --általam megbecsült-- cég hoz forgalomba olyan hangdobozt, amiben a mélyközép, és csak a mélyközép, olyan kúpszerú porsapkával van ellátva, ami a membránnal együtt mozog. Van ennek értelme? Emlékeim szerint ez a kúp alapértelmezésben ÁLL! Ja értem, erre írtad, h nincs alapértelmezés!

Akkor egyszerűsítek: működik-e a dolog mozgó fáziskúppal is? Vagy inkább csak dizájn?

Én nem bántom a Wharfe folyó völgyéből származó dolgokat:)

Vendég

Hangsugárzó építés

Előre bocsánatot kérek, nem akarok itt kötekedni veled, távol álljon tőlem!!!

Sajnos nekem mindig nem világos, hogy mi indokolná szakmailag az AlNiCo-t, bár ennél sokkal érdekesebb kérdéseim vannak (pl a mozgó fáziskúp esete stb..)

Az AlNiCo mágneses tulajdonságainak utánanézek majd.

"egyébként a permanens mágnesek mágnesezési folyamatának hiszterizis függvénye egyértelmű információkat ad a mágneses eszközök műszaki alkalmazhatóságáról."

A hiszterézis hurok (ez nem függvénykapcsolat) fogalma ismert előttem.

"az alnico-nak kevesebb mágneses fluxus vesztesége van a melegedéssel (pros+) mint a kerámiának, egészen addig a pontig amíg túl nem hevítődik. ekkor az alnico permanensen fluxust veszít (cons-), és csak részben válik újra-mágnesessé, míg egy kerámia mágnes vissza fogja nyerni a fluxusát, amint lehűl."

Ok, de itt milyen hőmérsékleti tartományokról beszélünk? A hangszóró normál üzeménél nem hinném, hogy ezt a hőmérsékletet --ahol durván változnának a mágneses tulajdonságok-- akár meg is közelítjük.

'az alnico előnyei közül a legfontosabb(ak), hogy (1) a keménymágneses szerkezetük a legkedvezőbb, azaz két fázis beékelés doménfal nélkül, és ezt a tervezők koncentrálhatják a résre"

Ezt az állítást nem értem. Mágneses domének fogalma szintúgy imsert előttem, tehát érdekel szakmai magyarázat.

"a telítés elég könnyű"

Naná, ezeket még régi, vasmagos, rezgőkör félperiódusához hasonló működésű mágnesezőgépekkel is lehet telíteni.

"és a konstruktőr egyéni elképzelései -és doktrinái közül az egyik lehet, hogy „az még 105db-nél vagy inkább 110db-nél telítődjön?”. ez külön fűtéssel pedig már erősen az egyéni virtuozitásához tartozik;"

Sajnos nem értem a mondatot.

"az alnico mágnesek az összes létező mágnesfajtával összehasonlítva messze a legjobb hőmérséklettűrő képességgel rendelkeznek, és könnyen elvezetik a hőt a hangtekercstől"

Miért vezetik el könnyen a hőt? Hőkapacításuk, hővezető-képességük lényegesen jobb, mint bármely más jól mágnesezhető anyagé?

"plusz számos alnico mágnes driver magas érzékenységű design, így alacsony teljesítményt igényelnek, ami ismét kevés hőt termel olyan hagyományos dinamikus konstrukciókkal összehasonlítva, amelyek sokkal nagyobb teljesítményt igényelnek a magas spl -vagy dinamika ’termeléshez’."

Ezt értem, de ez meg fölveti azt a kérdést, hogy nem lehet ugyanúgy jó érzékenységű (jó hatásfokú) hangszórót --"drivert"-- készíteni más mágnessel, szerintem naná, hogy lehet!

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok.Pár kép egy új dobozról , homok fújt tölgy.

Érdekes felület. :kiraly:

Vendég

Hangsugárzó építés

Az AlNiCo-nak utánanézek még. Egy elírást korrigálnék, 5 év alatt csökken kb. 5%-ot az indukció (ez se vmi jó hír ám...)
Nem nagyon kell utánanézni, mert ez sem általánosítható. Tény hogy kevésbé szeret megmaradni az eredeti B*H szorzat.

A hőmérséklet (nem hő!!) tűrés pedig nekünk, hangszóróknál teljesen lényegtelen, senkit nem érdekel, hogy mi van kettőszázötven fok fölött. Az pedig, hogy bármilyen hatása lenne a terhelhetőségre, esetleg a lengőcséve hűtésére, csak fikció. :kiraly: Az adott indukció és érzékenység pedig ugyanúgy, sőt könnyebben elérhető ferrittel, vagy kis méretekben neodímvasbór mágnesekkel (azokból is létezik olyan, ami magasabb hőmérsékletet is kibír), szóval emiatt nem kell futni lecserélni az összes közelünkben lévő hangszóró mágnesét.

A Wharfiról sajnos semmi jót nem tudok mondani. Ahhoz képest az alapállapotú SEAS is rendben van.

Fernando, nincs alapértelmezés, lehet így is, lehet úgy is, mindkettő másképp működik, sokféle megoldás van.

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 627

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Pisti80 »

4.

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

3.

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

2.

Pisti80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Sziasztok.
Pár kép egy új dobozról , homok fújt tölgy.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 
Új vagyok még itt, mindenkit üdvözlök!

Jól látom én, hogy a SEAS exoticnak FÁBÓL van a fáziskúpja?
Továbbá tud nekem valaki arra SZAKMAI magyarázatot adni, hogy miért használnak ALNICO mágneseket néha a kimondottan elit hangszórókban?
Tudtommal a ritka-földfém mágnesek energia szorzata sokkal nagyobb, tehát nagyobb indukciót is el lehet velük érni, sőt tudtommal a ferritmágnesek is jobbak. Ráadásul az ALNICO egyik "kiváló" tulajdonsága, hogy a remanens indukciója idővel elég szépen csökken is... (kb évi 5%-ot...)

Sztem inkább a koercitív erő felé érdemes kereskedni. De nem mindegy milyen az az alunikkelkobalt, mert sokféle változata létezik, indukció és stabilitás szempontjából nem olyan jó, de a mágneskörfüggő torzítások egy része átrendezhető vele. Talán egyesek így jobban szeretik. Meg :kiraly: szimplán marketinghez köthető okai is vannak, sokkal könnyebb egy vintagekedvelő valódi paraméterekre nem koncentráló felhasználónak AlNiCo mágnessel eladni hangszórót. Nekik a Ferrit olyan snassz. Pedig tényleg igaz, hogy főleg nem ezen múlik a hangszóró használati értéke.
A fázisjavítónak becézett, valójában átvitel és iránykarakterformáló kúp sokszor készül fából, könnyű egyszerű, olcsó, és még szép is lehet.

Megint sziasztok! 
Gondolkozom nem túl nagy, de igényes hangdobozok beszerzésén/építésén.
Az építés mellett szól az alkotás öröme, no meg az, hogy ELVILEG az így elkészült doboz a hangszórók és a hangváltó anyagköltségének 3-4 szeresét éri. Ezt legalábbis --jogosan-- elvárnám!
Megnéztem pl a SEAS MIMIR kitet: azt hiszem olyan 65ezerbe kerül. Szubjektív kérdésem tehát az, hogy egy megépült SEAS MIMIR akkor valóban vetélytársa a gyári 180..240 ezer forint/pár polcsugárzóknak?? (Ami azt kell jelentse, hogy ez már bőven audiofil kategória!)

Az audiofil jelző osztogatása főleg nem a hangszóró árától függ, inkább a képességeitől. Biztosan jó a mimir, de lehetne ezekből, vagy más hasonló hangszórókból átgondoltabb módon is hangsugárzót építeni.

Nem, pont fordítva…az alnico 15 év alatt veszít kábé 5%-ot a mágnesezettségéből!

egyébként a permanens mágnesek mágnesezési folyamatának hiszterizis függvénye egyértelmű információkat ad a mágneses eszközök műszaki alkalmazhatóságáról.

az alnico-nak kevesebb mágneses fluxus vesztesége van a melegedéssel (pros+) mint a kerámiának, egészen addig a pontig amíg túl nem hevítődik. ekkor az alnico permanensen fluxust veszít (cons-), és csak részben válik újra-mágnesessé, míg egy kerámia mágnes vissza fogja nyerni a fluxusát, amint lehűl.

az alnico előnyei közül a legfontosabb(ak), hogy (1) a keménymágneses szerkezetük a legkedvezőbb, azaz két fázis beékelés doménfal nélkül, és ezt a tervezők koncentrálhatják a résre; a telítés elég könnyű és a konstruktőr egyéni elképzelései -és doktrinái közül az egyik lehet, hogy „az még 105db-nél vagy inkább 110db-nél telítődjön?”. ez külön fűtéssel pedig már erősen az egyéni virtuozitásához tartozik;

(2) az alnico mágnesek az összes létező mágnesfajtával összehasonlítva messze a legjobb hőmérséklettűrő képességgel rendelkeznek, és könnyen elvezetik a hőt a hangtekercstől. plusz számos alnico mágnes driver magas érzékenységű design, így alacsony teljesítményt igényelnek, ami ismét kevés hőt termel olyan hagyományos dinamikus konstrukciókkal összehasonlítva, amelyek sokkal nagyobb teljesítményt igényelnek a magas spl -vagy dinamika ’termeléshez’. ezért summárum a hő az alnico mágnesekben nem annyira kérdéses, kvázi nincs (annyira) hatása az előadás minőségre.

azt, hogy hype vagy nem-hype az alnico, Én nem tudom, de az alábbit osztom:
„pedig tényleg igaz, hogy főleg nem ezen múlik a hangszóró használati értéke.”
>

Vendég

Hangsugárzó építés

Az AlNiCo-nak utánanézek még. Egy elírást korrigálnék, 5 év alatt csökken kb. 5%-ot az indukció (ez se vmi jó hír ám...)

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 

Továbbá tud nekem valaki arra SZAKMAI magyarázatot adni, hogy miért használnak ALNICO mágneseket néha a kimondottan elit hangszórókban?
Tudtommal a ritka-földfém mágnesek energia szorzata sokkal nagyobb, tehát nagyobb indukciót is el lehet velük érni, sőt tudtommal a ferritmágnesek is jobbak. Ráadásul az ALNICO egyik "kiváló" tulajdonsága, hogy a remanens indukciója idővel elég szépen csökken is... (kb évi 5%-ot...)

Sztem inkább a koercitív erő felé érdemes kereskedni. De nem mindegy milyen az az alunikkelkobalt, mert sokféle változata létezik, indukció és stabilitás szempontjából nem olyan jó, de a mágneskörfüggő torzítások egy része átrendezhető vele. Talán egyesek így jobban szeretik. Meg :kiraly: szimplán marketinghez köthető okai is vannak, sokkal könnyebb egy vintagekedvelő valódi paraméterekre nem koncentráló felhasználónak AlNiCo mágnessel eladni hangszórót. Nekik a Ferrit olyan snassz. Pedig tényleg igaz, hogy főleg nem ezen múlik a hangszóró használati értéke.
A fázisjavítónak becézett, valójában átvitel és iránykarakterformáló kúp sokszor készül fából, könnyű egyszerű, olcsó, és még szép is lehet.

Megint sziasztok! 
Az építés mellett szól az alkotás öröme, no meg az, hogy ELVILEG az így elkészült doboz a hangszórók és a hangváltó anyagköltségének 3-4 szeresét éri. Ezt legalábbis --jogosan-- elvárnám!
Megnéztem pl a SEAS MIMIR kitet: azt hiszem olyan 65ezerbe kerül. Szubjektív kérdésem tehát az, hogy egy megépült SEAS MIMIR akkor valóban vetélytársa a gyári 180..240 ezer forint/pár polcsugárzóknak?? (Ami azt kell jelentse, hogy ez már bőven audiofil kategória!)

Az audiofil jelző osztogatása főleg nem a hangszóró árától függ, inkább a képességeitől. Biztosan jó a mimir, de lehetne ezekből, vagy más hasonló hangszórókból átgondoltabb módon is hangsugárzót építeni.

Köszi Shala!

Igen, az audiofil jelző tényleg szubjektív, úgy értettem, hogy jogosan elvárható ennyi pénzért egy elég jó minőség.
Nos, ha jól emlékszem a MIMIR diagramjára és a logaritmus fogalmára (utóbbiban biztos vagyok.. akkor ott a második és harmadik harmonikus torzítás 1% körül van, ami elég derék.
Kiváncsi lennék pl egy Wharfedale diamond szériánál ugyanezekre a diagramokra! Rosszindulat nélkül mondom, mert a Wharfedale céget én becsülöm. (I really appreciate Wharfedale speakers:)

Shala, tudom, hogy te igazi SZAKEMBER vagy, így itt egy újabb kérdés fáziskúp ügyben: sok --általam megbecsült-- cég hoz forgalomba olyan hangdobozt, amiben a mélyközép, és csak a mélyközép, olyan kúpszerú porsapkával van ellátva, ami a membránnal együtt mozog. Van ennek értelme? Emlékeim szerint ez a kúp alapértelmezésben ÁLL!

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 

Megint sziasztok! 

Vendég

Hangsugárzó építés

:kiraly: Pont erre gondoltam. Köszi.
Bár a dobozkészítés és hangszórómódosítás között is létezik egy átmenet, amit magam sem tudom, hova sorolnék hirtelen.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Én rögtön értettem, magyarázat nélkül is, h. erre gondolsz. De kérdés, hogy milyen eszközök megengedettek? :kiraly:
Milyen eszkozokre gondolsz? A lenyeg az azonos hangszorokeszleten van. Innentol kezdve szabad keze van az embernek. A fejleszteshez hasznalt eszkozok barmilyenek lehetnek. Ha valaki tud akkor profi laborban is mericskelhet, ha valakinek "csak" a fule van "meresre" akkor arra hagyatkozik. Egy fontos kikotes van még, hogy a hangszorokat nem lehet sehogy modositani, gyari allapotban kell hasznalni/felhasznalni azokat! Az asztalosmunka mindegy, nem a hangsugarzo kinezete szamit (ha az szamitana akkor reszben asztalos tapasztalatcsere lenne az esemenybol ).

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Vendég

Hangsugárzó építés

Itt felreertes van (igaz nem is magyaraztam el mire gondoltam). Szoval en semmikepp nem versenyre gondoltam. Nincs gyoztes, nincs vesztes, csak resztvevok vannak es az altaluk keszitett hangsugarzok. Nincsenek nyeremenyek sem, mindenki pusztan kedvtelesbol, erdekessegbol, szakmai kivancsisagbol, tapasztalatcserebol epitene adott hangszorokeszlettel hangsugarzot. Az egesznek az celja amit mar korabban is irtam, hogy megnezzuk ki mire jut egy adott hangszorokeszlettel. Csak a hangszorok adottak, minden mas szabadon varialhato/epitheto/hasznalhato (doboz, valto, kabelek, stb.). 
Valami olyasmire gondoltam, hogy az ATC Trade biztositana hangszorokat egy jelkepes leteti osszegert minden jelentkezonek. Az egesz esemenysorozat utan (meghallgatasok, tapasztalatcsere, stb.) a hangszorok visszakerulnek az ATC Trade-hez, de ha valaki akarja akkor nyilvan meg is vasarolhatja oket. Ha a hangszorok epsegben, hibatlanul visszakerulnek az ATChez akkor a jelenktezo visszakapja a leteti osszeget, ha nem akkor ki kell fizetni a hibas, serult hangszorot. Nyilvan minden ilyen le lenne irva egy szerzodesben es csak akkor jelentkezhet es epithet valaki hangsugarzot ha alairja a szerzodest (ezzel elfogadva a felteteleket). Mindez azert lenne igy mert nem biztos, hogy mindenkinek lenne eleg penze hozza, hogy befektessen egy ilyen dologba illetve azert, hogy az ATC is be legyen biztositva, hogy az ablakon ne dobjon ki penzt ha meghibasodik 1-2 hangszoro.

Ami engem illet verseny jellegu rendezvenyen tuti nem indulok, mert annak nem latom ertelmet, foleg nem egy olyan szubjektiv teruleten mint az audio vilaga! Ha tisztan DIY tapasztalatcsererol, eszmecsererol van szo az mas, akkor meggondolom a dolgot 
Én rögtön értettem, magyarázat nélkül is, h. erre gondolsz. De kérdés, hogy milyen eszközök megengedettek? :kiraly:

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Robe »

Wire Gauge részhez kell beírni a kérdés az hogy ez a program milyen mértékegységgel számol? mm?  mellette csak az van hogy AWG

converter

ÓÓÓ naggyon köszönöm így már hihetőbb hosszúságot kell tekerjek
nagyon köszönöm további szép napot

l4ci
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: l4ci »

Wire Gauge részhez kell beírni a kérdés az hogy ez a program milyen mértékegységgel számol? mm?  mellette csak az van hogy AWG

converter

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Robe »

Valaki nem tudna nekem mondani egy képletet a légmagos tekercs készítéséhezvagy egy oldalt ahol van program de nem kell letölteni

Pl.

Nagyjabol jo eredmenyt ad, de mindenkepp erdemes ellenorizni a tekercs induktivitasat _meressel_ !!!

szia kössz az infót csak 1-et nem tudok rajta
azt hogy a drót vastagság ami nekem van az 0.8
azt a Wire Gauge részhez kell beírni a kérdés az hogy ez a program milyen mértékegységgel számol? mm? mellette csak az van hogy AWG

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Valaki nem tudna nekem mondani egy képletet a légmagos tekercs készítéséhezvagy egy oldalt ahol van program de nem kell letölteni

Pl.

Nagyjabol jo eredmenyt ad, de mindenkepp erdemes ellenorizni a tekercs induktivitasat _meressel_ !!!

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”