Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Szoba- és épületakusztikai kérdések
Moderátor: fülelek
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6565
8 hours ago, nemtomm said:
Sajna a konkurencia el lett üldözve, pedig jó lett volna ha többen csinálnák ezt itt a fórumon. ...
Nem is kicsit tenne jót a verseny a megrendelőknek. ..-:)
-:) -:) -:)
Konkrétan kire gondolsz az elüldözött konkurencia alatt?
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
2018. 04. 16. at 12:17, fülelek írta:
Április vége felé Gyulára megyek akusztikai mérés és szaktanácsadás végett. Ha valaki szeretné zenehallgató helyiségét rendbe tenni, és ezen az útvonalon, vagy közelében lakik, privátban jelentkezzen, mert ez esetben a közlekedési költség radikálisan csökken.
Nem csak mérek, de a helyszínen az általam hozott mobil akusztikai eszközök segítségével nagyobbrészt modellezni tudom a várható végeredményt is.
A szaktanácsadás figyelembe veszi a lakberendezést, a feleség tűrési faktort és a pénztárca bőséget is.
Kecskemétre, Szolnokra, Békéscsabára, sőt Hódmezővásárhelyre is el tudok gurulni.
Na végre valaki vetre a fáradságot és komplett szolgáltatást ad és nem zsákbamacskát árul...
Sajna a konkurencia el lett üldözve, pedig jó lett volna ha többen csinálnák ezt itt a fórumon. ...
Nem is kicsit tenne jót a verseny a megrendelőknek. ..-:)
-:) -:) -:)
"Az igazi barát szemből támad."
Én már jelentkeztem. Most rajtatok a sor.
Lumin X1
Audio Note Empress
Audio Note AN-E SPE HE
Siltech Royal Signature, Kondo LP, Kondo KSL-SPz
Lumin M1 (Ezüst, Fekete)
Martin Logan Motion XT-B100, Audio Note AX-One
Nordost Heimdall 2, Nordost Blue Haven, Audio Note Persimmon, Kondo KSL-SPc
Audio Note Empress
Audio Note AN-E SPE HE
Siltech Royal Signature, Kondo LP, Kondo KSL-SPz
Lumin M1 (Ezüst, Fekete)
Martin Logan Motion XT-B100, Audio Note AX-One
Nordost Heimdall 2, Nordost Blue Haven, Audio Note Persimmon, Kondo KSL-SPc
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5309
Április vége felé Gyulára megyek akusztikai mérés és szaktanácsadás végett. Ha valaki szeretné zenehallgató helyiségét rendbe tenni, és ezen az útvonalon, vagy közelében lakik, privátban jelentkezzen, mert ez esetben a közlekedési költség radikálisan csökken.
Nem csak mérek, de a helyszínen az általam hozott mobil akusztikai eszközök segítségével nagyobbrészt modellezni tudom a várható végeredményt is.
A szaktanácsadás figyelembe veszi a lakberendezést, a feleség tűrési faktort és a pénztárca bőséget is.
Kecskemétre, Szolnokra, Békéscsabára, sőt Hódmezővásárhelyre is el tudok gurulni.
- fülelek
- V.I.P.

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy ki mivel tisztítja/tisztítaná a Hivox sarokhengereket?
Ugye szövet kívül, de gondolom eláztatni nem szerencsés, a szövetet leszedni meg nem szerencsés/szeretném.
Köszönöm!
Ha nem sikerül kellő mértékben kitisztítani, akkor megoldható még egy szövet réteg ráhúzása, pü-ben tudok tanácsot adni, mit és hol...
- KopaszKutya
- Törzsvendég

- Értékelés: 200
http://m.blog.hu/re/retikul/image/impor ... _ellen.jpg
Ez micsoda? Mert ha szösztelenítő, akkor nem arra gondoltam. Valamiféle kárpittisztíó kéne, amivel nem ázik át az egész, de majd nézek valamit.
Philips CD 820 - Cen.Grand DSDAC 1.0 DE - Bryston 4B-ST - Vandersteen 2CE Signature - Schmidt Ferenc kábelezés
- kasumi
- V.I.P.

- Értékelés: 463
Sziasztok!
Ugye szövet kívül, de gondolom eláztatni nem szerencsés, a szövetet leszedni meg nem szerencsés/szeretném.
Köszönöm!
http://m.blog.hu/re/retikul/image/impor ... _ellen.jpg
Újratervezés
- KopaszKutya
- Törzsvendég

- Értékelés: 200
Sziasztok!
Köszönöm!
Philips CD 820 - Cen.Grand DSDAC 1.0 DE - Bryston 4B-ST - Vandersteen 2CE Signature - Schmidt Ferenc kábelezés
Ha jól veszem ki, ez egy "F típusú" nyílászáró. Az a baj a szimpla (ablak)üvegezéssel, hogy nem tud elég merev lenni.
A tipust nem tudom... A legnagyobb gond az volt, hogy az uveg hezagosan allt a tokban, nem gittelve hanem vmi lemezzel eositettek oda. Igy hazilag dikicseltuk, lehet mar uveget is cserelnek, vagy vmi vastagabb 1 db hoszigetelo uveggel oldanam meg a problemat. Igy gyors el olcso volt. Mondom nem rossz, de lehet meg javitani.
Mezei fa /ket reszbol all,szetnyithato, csavar fogaj ossze a ket tablat/, mezei uveggel. Szilikonnal telenyomtam az uveg es a keret kozotti teszt, majd a fara es az uvegre 10 cm szeles bitumenes ragaszto szalagot ragasztottam. / 5cm a fan, 5 cm az uvegen derekszogben/ A ket fa tabal koze szigetelo gumit tettem, majd baromi erosen meghuztam az osszetarto csavarokat. Egesz jo lett, de ha lehet meg jobb, miert is ne?
Ha jól veszem ki, ez egy "F típusú" nyílászáró. Az a baj a szimpla (ablak)üvegezéssel, hogy nem tud elég merev lenni.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Rendes dupla rétegű hőszigetelő üvegezés van az erkélyajtóban? Az ajtó műanyag vagy modern, hőszigetelt fa?
Mezei fa /ket reszbol all,szetnyithato, csavar fogaj ossze a ket tablat/, mezei uveggel. Szilikonnal telenyomtam az uveg es a keret kozotti teszt, majd a fara es az uvegre 10 cm szeles bitumenes ragaszto szalagot ragasztottam. / 5cm a fan, 5 cm az uvegen derekszogben/ A ket fa tabal koze szigetelo gumit tettem, majd baromi erosen meghuztam az osszetarto csavarokat. Egesz jo lett, de ha lehet meg jobb, miert is ne?
A sub 40 Hz-nel vagy meg lentebb tovabbra is megrezegteti az az erkely ajtoban az uveget. Amivel tudtam mar mindennel kezeltem az ajtot, azt sem mondhatom, hogy eredmenytelen volt. Azota a filmeknel meg nem rezonalt az uveg vagy nem zavart, de amikor az 5.1-es hangzast tesztelem akkor meg morog egy kicsit. Egyut lehet elni vele, de gondoltam egy probat meger rakerdezni a dologra.
Rendes dupla rétegű hőszigetelő üvegezés van az erkélyajtóban? Az ajtó műanyag vagy modern, hőszigetelt fa?
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Reptér közelében laksz, és behallatszik a zaj?
Vagy hogy jön ez a hifihez?
Ez a fólia az üvegek hanggátlását növeli.
Mi a célod vele?
A sub 40 Hz-nel vagy meg lentebb tovabbra is megrezegteti az az erkely ajtoban az uveget. Amivel tudtam mar mindennel kezeltem az ajtot, azt sem mondhatom, hogy eredmenytelen volt. Azota a filmeknel meg nem rezonalt az uveg vagy nem zavart, de amikor az 5.1-es hangzast tesztelem akkor meg morog egy kicsit. Egyut lehet elni vele, de gondoltam egy probat meger rakerdezni a dologra. Nem tudsz vmi olyan foliat, amit raragasztok az ablakra kivul-belul es ez jotekony hatassal lehet rezonancia csokkentese teren?? Pl. betores elleni folianak esetleg nincs ilyesmi jotekony hatasa? Valaszod elore is koszonom:
Stirlitz
- fülelek
- V.I.P.

Udv a T. Tarsasagnak!
Erdeklodnek, hogy rendelkezik-e tapasztalatokkal vki ezen foliarol? Esetleg velemeny a cikk alapjan?
http://www.jullichglas.hu/hirek/273/spe ... szigeteles
Reptér közelében laksz, és behallatszik a zaj?
Vagy hogy jön ez a hifihez?
Ez a fólia az üvegek hanggátlását növeli.
Mi a célod vele?
Udv a T. Tarsasagnak!
Erdeklodnek, hogy rendelkezik-e tapasztalatokkal vki ezen foliarol? Esetleg velemeny a cikk alapjan?
http://www.jullichglas.hu/hirek/273/spe ... szigeteles
- fülelek
- V.I.P.

...nem gáz.
Próbáld meg úgy tervezni, hogy a front hangsugárzókat ki lehessen húzni a mögöttük levő faltól legalább 1,2m-re, zavarás nélkül. És jó lenne a falakat kapásból megfelelő burkolattal tervezni, hogy ne csengjen bongjon -magyarul az utózengési idő ne legyen nagyobb bizonyos értéknél -ez a kellemes beszélgetés alapfeltétele is. Ekkora hosszúságú helységben már nem akkora probléma a mélyhang átvitel, mint a 20nm-esekben, cserébe jó sok nm a kezelendő felület.
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9778
A kérdés jogos. Én is töprengtem ezen, amikor a kezdeti tervezési fázisban voltam az új műhely/bemutatótermemmel. Aztán a téglánál maradtam (Porotherm klima 30 + 10cm nikecel kívülről)
A téglafalnak jobb a hanggátlása, mint a könnyűszerkezetes falnak. A gipszkarton belső falazat elég jól nyeli a mély hangokat, ami nem feltétlen jó, mert a kockoid szoba rezonáns viselkedése megmarad, csak még a gipszkarton akusztikai működése is bekavar. Kétrétegű gipszrost lapokkal ezek a problémák kisebbíthetők. A zenehallgató helyiség alakja, mérete, arányai fontosak, és már a kezdeti tervezési fázisban érdemes evvel foglalkozni. Emelet esetén a lépés és testhang gátlás is egyszerűbb téglaházban.
Ja és nem olcsóbb és nem lesz kész hamarabb semmivel sem a könnyűszerkezetes ház, mert nem a falakon múlik, hanem a munkaszervezésen és a munkához való hozzáálláson.
Igen, most rajzolgatunk, az arányok, méretek még kérdésesek. Ami biztos az a hosszúkás szoba, rövid falon a hangsugárzó, hallgatási pozíció mögött még bőven lesz tér és viszonylag nagy belmagasság. Az gáz, ha az egyik oldal magasabb sokkal? (értem úgy, hogy a tető, ahogy emelkedik a ház gerincvonala felé)
Ilyesmire gondolok:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- fülelek
- V.I.P.

Egy könnyűszerkezetes (fa váz, gipszkarton, osb, fóliák, nikecell) mennyivel indul rosszabb helyzetből akusztikai szempontból, mint egy hagyományos téglaház?
A kérdés jogos. Én is töprengtem ezen, amikor a kezdeti tervezési fázisban voltam az új műhely/bemutatótermemmel. Aztán a téglánál maradtam (Porotherm klima 30 + 10cm nikecel kívülről)
A téglafalnak jobb a hanggátlása, mint a könnyűszerkezetes falnak. A gipszkarton belső falazat elég jól nyeli a mély hangokat, ami nem feltétlen jó, mert a kockoid szoba rezonáns viselkedése megmarad, csak még a gipszkarton akusztikai működése is bekavar. Kétrétegű gipszrost lapokkal ezek a problémák kisebbíthetők. A zenehallgató helyiség alakja, mérete, arányai fontosak, és már a kezdeti tervezési fázisban érdemes evvel foglalkozni. Emelet esetén a lépés és testhang gátlás is egyszerűbb téglaházban.
Ja és nem olcsóbb és nem lesz kész hamarabb semmivel sem a könnyűszerkezetes ház, mert nem a falakon múlik, hanem a munkaszervezésen és a munkához való hozzáálláson.
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9778
Egy könnyűszerkezetes (fa váz, gipszkarton, osb, fóliák, nikecell) mennyivel indul rosszabb helyzetből akusztikai szempontból, mint egy hagyományos téglaház?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
- fülelek
- V.I.P.

Elég sok laikus által akusztikailag "kezelt" szobát láttam már, egyötödük megfelelt 80%-ban a szakmai kritériumoknak, négyötödük viszont nem. Ma már a neten túl sok az információ, és nem mind hasznos, de ahhoz, hogy kimazsolázzuk, melyik a jó megoldás adott problémánkra, valamicskét érteni kellene hozzá, nem csak azt gondolni. Ráadásul a lakberendezési kérdéssel egyetemben kell megoldást találni, picit jobb a helyzet, amikor dedikált helyiség van, szabad kezet adva az akusztikai megoldásokhoz, bár egy rossz méretarány, nagyon alacsony belmagasság igen nehézzé és költségessé teheti a probléma megoldását, sokszor ugyanúgy megmarad egy halom kompromisszum, főleg, ha nemcsak zenét szeretnénk hallgatni, de mozit is nézni, ami kis helyiségben szinte megoldhatatlan a nézési távolságok kívánalma miatt.
A linkelt videoban nagyobbrészt értelmes dolgokat mondanak, de az ábrákon látható 3 ülés mint nézői/hallgatói hely mindig elborzaszt, mert igen könnyű belátni, hogy az oldalt ülő hallgató a jobb/bal csatornák intenzitás különbsége miatt egész mást fog hallgatni, mint amit a felvételre kevertek, akármilyen faßa akusztikai állapot esetén is. (Audio kiállításon soha ne üljetek elöl oldalt, mert a tér információ igen nagyot torzul) Mozi esetén a képi információ szinte semmit sem torzul, a hangzás meg a képhez képest mindig alárendelt szerepet játszik, hacsak nincsenek durva hibák, (amik főleg a mély tartományban könnyen előfordulnak még akusztikai berendezés esetén is), a mozi hangzása elfogadható lesz ebben az oldalsó pozícióban is.
A másik probléma az érték arányosság. Hiába tudják egyre többen, hogy az akusztika az utolsó láncszem az audioban és nem a hangsugárzó, mégis a berendezésre szánt pénzekhez mérik az akusztikára költhető pénzt, és gyakran ugyanúgy szokták sajnálni, mint a kábelezésre.
A problémamegoldás inflexiós pontjának meghatározása, azaz a meglévő audio cuccot, a szobát, lakberendezését, meg még néhány egyéb fontos körülményt (anyagi lehetőség, lelki tényezők) figyelembe véve mit érdemes változtatni és mennyiért, na ez egy szép, bár rendkívül komplex feladat, amihez nem elegendő az akár doktori szintű akusztikai szakismeret, meg a színes diagramok magyarázása.
Ebben van pár évtizedes tapasztalatom...
24:52-töl 25-37-ig azt mondjak (nem Neked forditom, hanem hogy itt is meglegyen a ferditesemben :-), hogy egyenletesen elosztva a felületen valtakozva elnyelö es diffuzor "paneleket" (a teljes felület 15-20%-nyi elnyelöt, valtogatva 20-25%-nyi diffuzoral) egy audio-konzulanssal elerhetö eredmeny (aminek soran ezen panelek legjobb helyet keresnek ki) 80-85%-a elerhetö
velemenyed ? (a szokasos tema: generalis tanacsok vs. pontos, adott helyzet meresere adott reakcio)
masik erdekes: hallgatasi möge 3D, mashova (elé) 2D diffuzort mond/mutat (pl. 29:30-nal). melyhangelnyelöt a sugarzok tajara velemenyed ? köszi
Engem érdekelne a véleményed a szubos kérdésben.
Bár nem Fülelek véleménye, de nekem határozottan jó véleményem van a két sub-os megoldásról.
Közel sem ideális az elrendezésem, de sokkal jobb a hangzás így.
Ha azt mondom 22,45 m2 a határérték, azzal előrébb vagy?
Igen.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1719
Ha azt mondom 22,45 m2 a határérték, azzal előrébb vagy?
Igen.
Az eddigi legjobb audio hang élményem egy kb. 16m2 szobában volt. A mostani szoba, ahova költözni kényszerültem, szintén 16m2, de jelenleg f...s az akusztikája... Tanulság?
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY
Nem fogom a billentyűzetemet feleslegesen koptatni moziszoba ügyben, ettől senki se fog 4 szubot használni, a gyakorlatban ez a téma senkit sem érdekel. Pont olyan, mint amikor azért vesznek nagy teljesítményű hangrendszert, hogy "legyen tartalék" De sosem használják a tartalékot, még véletlenül se. Akit meg érdekel, kihív egy vagy több szakit,havert, oszt kvázi megoldják, ami vagy sikerül, vagy nem.
Egyszer voltam már olyan akusztikai szaktanácsadáson, hogy semmit nem engedtek sem mozgatni, se a falra/mennyezetre tenni a ház úrnője miatt elsősorban. Kiderült, hogy súlyos százezreket fizettek egy profi lakberendezőnek, és további milliókat öltek bele a bútorokba, festményekbe és kiegészítőkbe.
Engem érdekelne a véleményed a szubos kérdésben.