Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Szoba- és épületakusztikai kérdések
Moderátor: fülelek
Sziasztok, úgy néz ki, a héten sikerül megcsípnem egy hangfalat (Phonar Compact 2), amelyet a hangsugárzós topikban ajánlottak a vintage Yamaha CR-820-amhoz. Még meghallgatom, de ha tényleg jó, akkor hazaviszem, és el kellene helyezni valahol. És itt jönnek a gondok: nemcsak akusztikai, hanem egy kevés lakberendezési tanácsra is szükségem lenne.
A doboz hátsó reflexnyílású, a szobában viszont épp tervezés alatt áll egy egész falat befedő polcos-könyves szekrénysor. Vagyis az állvány szinte kizárt, de arra sem találok igazán megoldást, hogy elég hely legyen a hangfal mögött, illetve mellett.
Nagyjából valami ilyesmi a kiindulási alap, de a pontos kialakítását lehetne optimalizálni, hogy minél jobban szóljon a hangfal. Elég lehet egy tágasabb polc neki?
Mit tanácsoltok?
-
- V.I.P.
- Értékelés: 832
A bolgár (nem bulgár, ahogy a forgalmazó cég írja -ez igen durva hiba)kőburkolat igen mutatós, a csupasz fal helyett bizonyára kellemes látvány lesz. Akusztikailag sokra nem kell számítani, mert a mélységi egyenetlensége elég csekély (kb. 1-1,5cm), ami csak kb.6-7kHz felett jelent némi diffúz hatást, alatta semmit sem. Ez a csupasz falhoz képest persze egy kicsit hallatszik, és a megjelölt helyre szerintem nyugodtan fel is lehet rakni, ártani nem (sokat) használ, asszonypajtás viszont biztos boldog lesz...
Köszönöm a választ.
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> VTL TL 6.5 Signaure --> VTL ST-150 --> Sonus Faber Stradivari
Kábelezés: MDA
Készítettem egy méretarányos rajzot a szoba elrendezéséről. Tudom, hogy akusztikailag nagyon nem jó az elhelyezés, de sajnos így tudom csak elhelyezni. Ebből kell kihoznom a maximumot. Azt is tudom, hogy mind a hangfal, mind a hallgatási pozíció nagyon közel van a falhoz. Erre szeretnék ötletet kérni, hogy milyen diffusort kellene építenem, hogy a legjobb hangot tudjam kihozni belőle. Nagyon megköszönném, ha fülelek segítene milyen megoldást kell használnom, de valami olyat amit magam meg tudnék építeni.
A szoba belmagassága 260cm.
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "
talán elkerülte a figyelmedet.
A szakszerű választ, ugyanerre a kérdésre, én már korábban megkaptam: lásd egy picikét alább.
Nem, olvastam a kérdésedre a választ, de gondoltam felteszem a sajátomat, mert én a hangfal mögé és a hallgatási pozíció mögé tenném. És bíztam benne, hogy ott más hatása lehet.
Fülelektől kérdezném, hogy mi a véleményed az polisztirol mennyezeti burkoló lapokról. Hangsugárzó mögé, és hallgató pozíció mögé is tennék belőle. Csupasz falam van mindkét helyen, ez segítene valamit akusztikai szempontból?
burkolólap
talán elkerülte a figyelmedet.
A szakszerű választ, ugyanerre a kérdésre, én már korábban megkaptam: lásd egy picikét alább.
Fülelektől kérdezném, hogy mi a véleményed az polisztirol mennyezeti burkoló lapokról. Hangsugárzó mögé, és hallgató pozíció mögé is tennék belőle. Csupasz falam van mindkét helyen, ez segítene valamit akusztikai szempontból?
burkolólap
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5227
A bolgár (nem bulgár, ahogy a forgalmazó cég írja -ez igen durva hiba)kőburkolat igen mutatós, a csupasz fal helyett bizonyára kellemes látvány lesz. Akusztikailag sokra nem kell számítani, mert a mélységi egyenetlensége elég csekély (kb. 1-1,5cm), ami csak kb.6-7kHz felett jelent némi diffúz hatást, alatta semmit sem. Ez a csupasz falhoz képest persze egy kicsit hallatszik, és a megjelölt helyre szerintem nyugodtan fel is lehet rakni, ártani nem (sokat) használ, asszonypajtás viszont biztos boldog lesz...
-
- V.I.P.
Kedves Fülelek,
volna még egy kérdésem. A szobám 4,4 x 5,7 méter nagyságú. A hangfallal szemközti fal előtt egy 3 soros, 85 centi magasságú könyvespolc van, ami a szoba teljes szélességében végig húzódik, az előtt pedig egy sarok ülőgarnitúra található. A hátsó faltól kb. 2 méterre van az ideális hallgatási pont.
A könyvespolc feletti kb. 7nm nagyságú fal jelenleg teljesen csupasz. Arra lennék kíváncsi, hogy egy ilyen kőburkolat a hangfallal szemközti falon hogyan befolyásolná a hangot?
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> VTL TL 6.5 Signaure --> VTL ST-150 --> Sonus Faber Stradivari
-
- V.I.P.
Kedves Fülelek,
volna még egy kérdésem. A szobám 4,4 x 5,7 méter nagyságú. A hangfallal szemközti fal előtt egy 3 soros, 85 centi magasságú könyvespolc van, ami a szoba teljes szélssségében végig húzódik, az előtt pedig egy sarok ülőgarnitúra található. A hátsó faltól kb. 2 méterre van az ideális hallgatási pont.
A könyvespolc feletti kb. 7nm nagyságú fal jelenleg teljesen csupasz. Arra lennék kíváncsi, hogy egy ilyen kőburkolat a hangfallal szemközti falon hogyan befolyásolná a hangot?
- fülelek
- V.I.P.
A két kérdést egy komoly külföldi hi-fi fórumon tették fel, egy illető a parketta alá, illetve a plafonra ragasztott polisztirénréteg esetleges akusztikai hatásairól tudakozódott.
Felajánlottam a kérdezőnek, hogy (mivel évekkel ezelőtt, külföldön, hiVOX-termékek vásárlójaként személyesen is volt szerencsém találkozni Fülelekkel, s tudva, hogy akusztikai kérdésekben is jártas), ezen a fórumon felteszem a kérdéseket, és kapott választ, szakmai tanácsként, közlöm a külföldi fórumon.
Ezt az ígéretet nem kívánom megszegni, így a Fülelektől kapott választ, a forrás megjelölésével, közzé is teszem az adott fórumon. Mindenki épülésére.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet.
Komoly külföldi fórum, -hm, egyet ismerek, de ott is vannak igen furcsa kérdések, és vélemények, erre nem érdemes hivatkozni szerintem, tény, hogy a képen bemutatott "ojjektum" nem alkalmas szobaakusztika javítására, bármennyire is szeretné ezt valaki. Persze, ha a töküres szobába feltennénk kettőt a falra, valamivel jobb lenne, mintha semmi sem lenne, de nem sokkal.
Arról nem is beszélve, mennyire off a hőszigetelés emlegetése az akusztika témában, ez kb. olyan, mint a zenei tárgyú vicc: -apropó, a zenéről jut eszembe, milyen jót dugtam tegnap a zongorán...
- donignatio
- Nincs visszaút
- Értékelés: 99
Te azt írtad, hogy hőszigetelés céljából ragasztaná a plafonra. Fülelek erre írta, amit írt.
Egyébként a humorérzékeddel van egy kis baj, szvsz.
Szép, szigetelésmentes napot kívánok!
Manley Labs muse electronics Von Schweikert Audio Kimber Kable Astell&Kern Meze Cl
akkor icipicit melegebb lesz a szobában
A két kérdést egy komoly külföldi hi-fi fórumon tették fel, egy illető a parketta alá, illetve a plafonra ragasztott polisztirénréteg esetleges akusztikai hatásairól tudakozódott.
Felajánlottam a kérdezőnek, hogy (mivel évekkel ezelőtt, külföldön, hiVOX-termékek vásárlójaként személyesen is volt szerencsém találkozni Fülelekkel, s tudva, hogy akusztikai kérdésekben is jártas), ezen a fórumon felteszem a kérdéseket, és kapott választ, szakmai tanácsként, közlöm a külföldi fórumon.
Ezt az ígéretet nem kívánom megszegni, így a Fülelektől kapott választ, a forrás megjelölésével, közzé is teszem az adott fórumon. Mindenki épülésére.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet.
- fülelek
- V.I.P.
Ja, és ha valaki ilyemit a plafonra ragaszt, hőszigetelés céljából, példának okáért?
akkor icipicit melegebb lesz a szobában
Ja, és ha valaki ilyemit a plafonra ragaszt, hőszigetelés céljából, példának okáért?
Kedves Fülelek!
Tanácsra lenne szükségem: a laminált parketta alá helyzett, 2 cm vastag, tömör, extrudált polisztirénlapoknak van-e valamilyen hallható hatásuk a különböző frekvenciatartományokra (mély-, közép-, illetve magastartományra), befolyásolják-e bármilyen (más) szempontból a rendszer hangját?
Köszönöm.
- hubee
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Köszönöm szépen! Erre voltam kíváncsi! (akkor már csak az asszony szeretné... )
- fülelek
- V.I.P.
Lehet, hogy pofás, de diffuzornak elég gyenge, főleg azért, mert a frekvenciától igen erősen függ a diffuzitása.
Egyáltalán nem ajánlom.
- hubee
- V.I.P.
- Értékelés: 150
DIY Diffúzornak egy efféle milyen, mennyire hatékony lenne ? Kinézetre szerintem egész pofás. (esetleg egy pácolást még megérdemelne)
- fülelek
- V.I.P.
Akkor inkább a rövidebb szőnyeget vegyem meg, azzal várhatóan jobb lesz a hangzás mint a nagyobbal ami benyúlna a front hangfalak mögé is?
A szőnyegnél érdemes megnézni, hogy lehetőleg ne 100% műszálas legyen, hanem inkább 50% természetes anyagból.
A nagyobb szőnyeg nem baj, nem jobb a kisebb.
- svan
- Fórumlakó
- Értékelés: 185
Akkor inkább a rövidebb szőnyeget vegyem meg, azzal várhatóan jobb lesz a hangzás mint a nagyobbal ami benyúlna a front hangfalak mögé is?
Sztereó: TMP Ant LE Dac | Jadis DA 60 | JMlab Utopia Mini
Sztereó 2: TMP Quantic F50 | Dynaudio Confidence C1
- fülelek
- V.I.P.
Szerintem nem kell belógnia.
Az ürességhez képest ez már akkora változás, hogy azonnal meg fogod hallani.
- svan
- Fórumlakó
- Értékelés: 185
Kedves fülelek,
a hangelnyelő eszközök topicban javasolták, hogy itt is tegyem fel a kérdéseimet.
Mozizásra alkalmasabbá szeretnék tenni 1 tetőtéri kisszobát (2,5m x 5m alapterületű). Legnagyobb problémája a zengés.. A mélyből bár rengeteg van még sincs ereje + a közép is csak 1 élvezhetetlen egyveleg. (Puffog és zeng az egész szoba)
A kérdésem az lenne, hogy milyen módon lehetne elfogadhatóvá tenni a szoba akusztikáját?
Eddigi változtatások:
- A másik topikban javasolták, hogy 180 fokkal forgassam meg a berendezést.==> megtettem és valamennyivel jobb is lett a hangzás.
- tüskék kerültek a frontok alá.
Tervezett változtatások:
- Az ajtóval szemközti falra 140x180 könyvespolc
- 5cm-es kőzetgyapotból a csupasz falra kb 6db hangelnyelő (100cm x 60cm).
- 2m x 2,5m szőnyeg. Csak azt nem tudom, hogy a szőnyeg a kanapétól csak a frontokig érjen vagy lógjon be a frontok és a TV állvány alá?
Bármilyen javaslatot/praktikát örömmel fogadok.
A 180 fokos forgatás előtti látványterveim:
Sztereó: TMP Ant LE Dac | Jadis DA 60 | JMlab Utopia Mini
Na igen, a frontok alá vágatott gránitlap a legrosszabb ár/érték arányú fejlesztésem volt
Sub alá viszont a gránitlap +1cm sűrű parafa kombó tetszik.
Még próbálkozni fogok szálirányra merőlegesen vágott keményfával (mint Nebulo Ikeás húsklopfolódeszkái) Ha nem is az alátét hatás miatt, de talán 5cm-t emelve egyszerűen jobban "fülszintben" lesznek a magasak.
Ezért jó ha van egy rokon, aki jófejségből tud hozni porózus mentes betont :)Mondjuk a 40x40x5 cm érdekesen néz ki a nappaliban
"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem."
Na igen, a frontok alá vágatott gránitlap a legrosszabb ár/érték arányú fejlesztésem volt
Sub alá viszont a gránitlap +1cm sűrű parafa kombó tetszik.
Még próbálkozni fogok szálirányra merőlegesen vágott keményfával (mint Nebulo Ikeás húsklopfolódeszkái) Ha nem is az alátét hatás miatt, de talán 5cm-t emelve egyszerűen jobban "fülszintben" lesznek a magasak.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda