Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Szoba- és épületakusztikai kérdések
Moderátor: fülelek
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5312
Apó tán leszek egyszer, remélem, meglássuk .
Újfent vegzálnom kell Téged, ezalkalommal amiatt, hogy a szomszéd költözésekor megdobott pár bambuszrolóval. Semmi extra cucc, semmi 2.0-ás verzió, szerintem olyan egyszerű cucc, amit az IKEÁban is lehet/ett kapni, bambuszroló-fantázianéven.
Kérdésem, hogy nagyobb, csupasz falfelületre szerelve és a fal előtt, kvázi függönyként lógatva javíthat-e valamit az eddigi csillapítatlanságon, pozitívan befolyásolja-e a visszaverődéseket. Esetleg nem TELJESEN párhuzamosan a fallal a plafonról lelógatni?
Kérlek, írd meg a véleményedet, hogy low-budget diffúzorként lehet-e valami haszna. Köszönöm!
Ha jól megnézed, kissé lukacsos, de merev anyag, ha közvetlen falra szereled, legfeljebb egy kicsi magasat fog nyelni, a többit meg visszaveri. Ha néhányat nem párhuzamosan a fallal szereled, (min.20 fok árnyékban akkor a csörgővisszhangot egész jól megszünteti, de diffuzitást ne várj tőle.Az Ikeában van egy akusztikailag nagyon hasznos cucc, a fa roletta, mert annak a lamelláit széles szög határok között lehet állítani, evvel jól lehet terelgetni a hangot.
Tudom, a null budget mindig csábító, nálad legalább 8 darabbal lehetne valamit javítani,de csodát azért ne várj.
én annó azt gondolám, vajon ki ez a lehóapó??
Apó tán leszek egyszer, remélem, meglássuk .
Újfent vegzálnom kell Téged, ezalkalommal amiatt, hogy a szomszéd költözésekor megdobott pár bambuszrolóval. Semmi extra cucc, semmi 2.0-ás verzió, szerintem olyan egyszerű cucc, amit az IKEÁban is lehet/ett kapni, bambuszroló-fantázianéven.
Kérdésem, hogy nagyobb, csupasz falfelületre szerelve és a fal előtt, kvázi függönyként lógatva javíthat-e valamit az eddigi csillapítatlanságon, pozitívan befolyásolja-e a visszaverődéseket. Esetleg nem TELJESEN párhuzamosan a fallal a plafonról lelógatni?
Kérlek, írd meg a véleményedet, hogy low-budget diffúzorként lehet-e valami haszna. Köszönöm!
- fülelek
- V.I.P.

Értem, köszönöm! (Hirtelen "tonálisan nem megfelelő geometriát" olvastam. Meg gőzekét .)
én annó azt gondolám, vajon ki ez a lehóapó??
A minta sem elég jó, kicsi az árkok mélysége. Nem a PET a probléma, hanem a totálisan nem megfelelő geometria. persze a sík falnál valamivel jobb lesz, kb, tojástartó szinten.
Értem, köszönöm! (Hirtelen "tonálisan nem megfelelő geometriát" olvastam. Meg gőzekét .)
- fülelek
- V.I.P.

Köszi! Ha kitöltögetem mindenféle különböző anyagokkal, akkor sem lehet jó? Ez gondolom legalább a rezonanciát csökkenti. Vagy maga a PET anyag a baj?
A minta sem elég jó, kicsi az árkok mélysége. Nem a PET a probléma, hanem a totálisan nem megfelelő geometria. persze a sík falnál valamivel jobb lesz, kb, tojástartó szinten.
Sajnos nem jó az ötlet, mert igen szűk sávban lesz diffúz az ebből készült cucc, és bizony rezonálni is fog rendesen.
A puszta falnál persze biztos jobb lesz, de azért nem biztos, hogy az elegendő cél.
Köszi! Ha kitöltögetem mindenféle különböző anyagokkal, akkor sem lehet jó? Ez gondolom legalább a rezonanciát csökkenti. Vagy maga a PET anyag a baj?
...anno tíz évig dolgoztam a Magyar Rádió akusztikus fejlesztőmérnökeként... elég sok mérést végeztem egyrészt cégen belül, másrészt külső helyszíneken, az MTA süketszobájában, illetve a KTI zengőtermében, talán van némi rálátásom ezekre a dolgokra...
Irigyellek!
az ASC az első hengereivel,
Én 1987-ben rendeltem egy teljes rendszert ezekből.Akkor én is beleástam magam ebbe a témába.Sajnos akkor még nem volt internet,tehát csak az újságok jöhettek számításba.
16000 USD volt akkor az ára.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
- RacerCsabi
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: -3
(Mindössze zárójelben jegyzem meg, hogy anno tíz évig dolgoztam a Magyar Rádió akusztikus fejlesztőmérnökeként, akkortájt jelent meg az RPG első holmijaival, az ASC az első hengereivel, és akkor készült el az első Live End/Dead End típusú stúdió technikai helyiség a Rádióban. Elég sok mérést végeztem egyrészt cégen belül, másrészt külső helyszíneken, az MTA süketszobájában, illetve a KTI zengőtermében, talán van némi rálátásom ezekre a dolgokra.)
Ez IGEN ! Örömmel hallom. Legalább van Kitől eltanulni ezt- azt. A kísérletezéseket már úgyis unom egy kicsit, szeretnék konkrét mérések alapján megtervezett szobaakusztikai elemeket készíteni.
- fülelek
- V.I.P.

Hali ! Én még sehol nem találkoztam puha fából készített diffúzorral. Az RPG honlapján megadják, hogy melyik diffúzor milyen fából van. Pl a Hemifúzor nevezetű császárfából készül. Ilyen fát még élőben sem láttam, ha jól emlékszem 20 cm-es levelei vannak és csodás nagy kastély parkba való. Nem sok esély van a beszerzésére. Én megcsináltam rétegelt lemezből, ami nyírfából készül. Nálam biztosan sok volt a magashangok terén az interferenciákból adódó kioltások, mert a felhelyezés után kb 1db-vel javult a felső tartomány, amire szükség is volt. Hogy nálad nem csinált elég diffuzitást a magas frekiken, az lehet azért is mert ott nincs is baj a szobával. De én nem mondom kétszer sem, hogy csak sötétben tapogatódzom és amíg nem csináltatok akusztikus szakemberrel egy szoba bemérést a frekimenetre és lecsengési időre, addig nem is fogom tudni, hogy melyik frekit kéne csillapítani és azt milyen anyagok alkalmazásával lehet a leghatásosabban megoldani.
(Mindössze zárójelben jegyzem meg, hogy anno tíz évig dolgoztam a Magyar Rádió akusztikus fejlesztőmérnökeként, akkortájt jelent meg az RPG első holmijaival, az ASC az első hengereivel, és akkor készült el az első Live End/Dead End típusú stúdió technikai helyiség a Rádióban. Elég sok mérést végeztem egyrészt cégen belül, másrészt külső helyszíneken, az MTA süketszobájában, illetve a KTI zengőtermében, talán van némi rálátásom ezekre a dolgokra.)
- RacerCsabi

Miért felejtős a fenyő?? Talán puhább, mint a polisztirol hab? Nagyobbak a rezonanciái? Ilyen méretekben legfeljebb óriási hangnyomáson fognak másképp rezonálni de az nem normális zenehallgatás. Én egyszer csináltam csak ilyen diffuzort és megállapítottam, hogy semmivel sem jobb, mint az egydimenziós változatok, viszont sokkal nehezebb megcsinálni. Ezért maradtam ez utóbbiaknál, persze nem az rpg-s változatban, mert azok nem elég diffúzak magasfrekvenciákon. Minimum 17 vagy 23 prímszám, és max 3cm vastagság, a vékony elválasztó falakat el lehet hanyagolni, bár műszakilag korrektebb, de a gyakorlatban teljesen megfelel anélkül is.
Itt lehet egy csomó infót találni diy diffuzor ügyben www.gearslutz.com
Hali ! Én még sehol nem találkoztam puha fából készített diffúzorral. Az RPG honlapján megadják, hogy melyik diffúzor milyen fából van. Pl a Hemifúzor nevezetű császárfából készül. Ilyen fát még élőben sem láttam, ha jól emlékszem 20 cm-es levelei vannak és csodás nagy kastély parkba való. Nem sok esély van a beszerzésére. Én megcsináltam rétegelt lemezből, ami nyírfából készül. Nálam biztosan sok volt a magashangok terén az interferenciákból adódó kioltások, mert a felhelyezés után kb 1db-vel javult a felső tartomány, amire szükség is volt. Hogy nálad nem csinált elég diffuzitást a magas frekiken, az lehet azért is mert ott nincs is baj a szobával. De én nem mondom kétszer sem, hogy csak sötétben tapogatódzom és amíg nem csináltatok akusztikus szakemberrel egy szoba bemérést a frekimenetre és lecsengési időre, addig nem is fogom tudni, hogy melyik frekit kéne csillapítani és azt milyen anyagok alkalmazásával lehet a leghatásosabban megoldani.
- fülelek
- V.I.P.

Kedves fülelek!
Ma, jártamban-keltemben (nem írhatom, hogy képzőművész-tanuló csajokat költöztettem ), "találtam" egy ilyet:
Pont megkértek, hogy akkor ugye, a következő kukazsák-körrel legyek szíves, de elkértem. Szerinted iszonyúan rezonálni fog bizonyos frekiken, vagy érdemes megpróbálni diffúzornak használni? Ami szimpi, hogy akár modulárisan is növelhető a tömege, kiönthető gumival, gipsszel, pur-habbal, stb. A PVC-palackok aljai egymáshoz vannak tűzőgéppel rögzítve, de simán odamehet még 1-2 csepp ragasztó vagy sziloplaszt is. Festhető, háttérvilágítható. Ja, és a "sárga" szelektívből 5 perc alatt kizsákolható több négyzetméternyi előállításához szükséges mennyiség.
Betettem a képet a DIY-diffúzorokhoz is, hátha így többen látják.
Előre is köszönöm a választ!
Sajnos nem jó az ötlet, mert igen szűk sávban lesz diffúz az ebből készült cucc, és bizony rezonálni is fog rendesen.
A puszta falnál persze biztos jobb lesz, de azért nem biztos, hogy az elegendő cél.
- fülelek
- V.I.P.

Hali ! A gyári RPG Skyline-k expandált polisztirol habból készülnek, az enyémek pontos másai, de ez extrudált polisztirol habból készült. Tulzottan nagy jelentősége nincs, hogy melyik anyagból van. Az RPG szerintem csak azért csinálta ebből az anyagból, hogy legyen egy olcsó diffúzorja is. Saját megvalósítás esetén fából javaslom, több féle kemény, félkemény típus vegyesen, a fenyő felejtős. Az installálása meghallgatás útján történt, ahol jól müködött oda lett ragasztva. Azért néhány (ezer) studió és hagfal labor belsőt megkukkoltam előtte, nem beszélve a moziszobákról. Vannak mindegyiknél evidensen megjelenő helyek, ahova kerülniük kell.
Miért felejtős a fenyő?? Talán puhább, mint a polisztirol hab? Nagyobbak a rezonanciái? Ilyen méretekben legfeljebb óriási hangnyomáson fognak másképp rezonálni de az nem normális zenehallgatás. Én egyszer csináltam csak ilyen diffuzort és megállapítottam, hogy semmivel sem jobb, mint az egydimenziós változatok, viszont sokkal nehezebb megcsinálni. Ezért maradtam ez utóbbiaknál, persze nem az rpg-s változatban, mert azok nem elég diffúzak magasfrekvenciákon. Minimum 17 vagy 23 prímszám, és max 3cm vastagság, a vékony elválasztó falakat el lehet hanyagolni, bár műszakilag korrektebb, de a gyakorlatban teljesen megfelel anélkül is.
Itt lehet egy csomó infót találni diy diffuzor ügyben www.gearslutz.com
- RacerCsabi

Szia!
Köszönöm a felajánlást,de én Angliában élek.Ha itt vagy London környékén akkor viszont élnék a lehetőséggel.
Ez saját rendszer?
DIY vagy "gyári diffusorok?
Milyen anyagból készültek?
Mérések alapján készültek és lettek instalálva?
Hali ! A gyári RPG Skyline-k expandált polisztirol habból készülnek, az enyémek pontos másai, de ez extrudált polisztirol habból készült. Tulzottan nagy jelentősége nincs, hogy melyik anyagból van. Az RPG szerintem csak azért csinálta ebből az anyagból, hogy legyen egy olcsó diffúzorja is. Saját megvalósítás esetén fából javaslom, több féle kemény, félkemény típus vegyesen, a fenyő felejtős. Az installálása meghallgatás útján történt, ahol jól müködött oda lett ragasztva. Azért néhány (ezer) studió és hagfal labor belsőt megkukkoltam előtte, nem beszélve a moziszobákról. Vannak mindegyiknél evidensen megjelenő helyek, ahova kerülniük kell.
Kedves fülelek!
Ma, jártamban-keltemben (nem írhatom, hogy képzőművész-tanuló csajokat költöztettem ), "találtam" egy ilyet:
Pont megkértek, hogy akkor ugye, a következő kukazsák-körrel legyek szíves, de elkértem. Szerinted iszonyúan rezonálni fog bizonyos frekiken, vagy érdemes megpróbálni diffúzornak használni? Ami szimpi, hogy akár modulárisan is növelhető a tömege, kiönthető gumival, gipsszel, pur-habbal, stb. A PVC-palackok aljai egymáshoz vannak tűzőgéppel rögzítve, de simán odamehet még 1-2 csepp ragasztó vagy sziloplaszt is. Festhető, háttérvilágítható. Ja, és a "sárga" szelektívből 5 perc alatt kizsákolható több négyzetméternyi előállításához szükséges mennyiség.
Betettem a képet a DIY-diffúzorokhoz is, hátha így többen látják.
Előre is köszönöm a választ!
Hali ! Nekem van RPG Skyline diffuzorom, szívesen adok kölcsön 8-10db-ot meghallgatásra !
Szia!
Köszönöm a felajánlást,de én Angliában élek.Ha itt vagy London környékén akkor viszont élnék a lehetőséggel.
Ez saját rendszer?
DIY vagy "gyári diffusorok?
Milyen anyagból készültek?
Mérések alapján készültek és lettek instalálva?
Zene:
Harbeth M30.2 40th - QUAD QMP - QUAD Artera Play - Cambridge Audio 851N - Puritan PSM 1512 - MZX LPS - Cisco Meraki - Quadraspire - Final Lab Daruma
Mozi:
Arendal 1723- Datasat LS 10- Simaudio Moon Aurora - Zidoo UHD 2000 - Oppo BDP- 103EU - Apple TV - Epson 7400
Harbeth M30.2 40th - QUAD QMP - QUAD Artera Play - Cambridge Audio 851N - Puritan PSM 1512 - MZX LPS - Cisco Meraki - Quadraspire - Final Lab Daruma
Mozi:
Arendal 1723- Datasat LS 10- Simaudio Moon Aurora - Zidoo UHD 2000 - Oppo BDP- 103EU - Apple TV - Epson 7400
- RacerCsabi

Költőinek jó a kérdés, amúgy meg nem. Tudniillik minden komponensnek megvan a specifikus hibája, és ezeket nem lehet más komponensekkel kompenzálni. Kissé vulgáris a példám, de legalább érthető lesz: Egy fazék pörköltbe beletesz valaki egy kiskanál macskaszart. Hiába sózod, borsozod, paprikázod, cukrozod, a szarszag ott marad a pörköltben, még ha csak kicsit is, és elmegy hamar a kedved tőle. Hiába van kitűnő erősítőd, drága, elismert kábeleid, ha tacskó gazdiságos dvd játékost használsz forrásként, fészkelődni fogsz egyfolytában a zenehallgató ülőalkalmatosságban, mint tormában a féreg.
De ha arra akarsz kilyukadni, (inkább kilyukadtatni) hogy mi a fontosabb, mi rongálja a hallásunkat kevésbé, akkor persze a forráskészülék, erősítő és hangsugárzó a fontosabb,(sorrend nélkül), bár ha például van a kábeles összeköttetések között egy borzasztó koszos és bizonytalan, akkor az akár 5kHz felett is már komoly hiányosságokat tud előidézni, és akkor az a legrosszabb komponens.
A helyzet az, hogy ezt így nem lehet összehasonlítani, hogy melyik komponens cseréjével ér fel a szoba akusztikájának a rendbetétele. Pl a drágább cd játszó jobban fog szólni, de ugyan azok a hibák megmaradnak, amit a szoba akusztikája elront. A macskakaka ugyanúgy benne van, egyetértek !
- RacerCsabi

Hali ! Nekem van RPG Skyline diffuzorom, szívesen adok kölcsön 8-10db-ot meghallgatásra !
- RacerCsabi

Azért próbálok én is informálódni,mert pontosan szeretném elkészítetni.Akkor ez a program lehet a magyarázat arra,hogy ahány oldal gyakorlatilag annyi féle méretezés.
Ha nem a végleges helyre (jelenleg angliai bérlakás) kerülnek akkor van egyáltalán valami értelme ennek a programank?
Van valami általános érvényű méretezés,anyagfelhasználás-fenyő,balsa-?
Ami minden heyliségben kifejti a pozitív hatásait?
Nekem egy ilyen méretezésre lenne szükségem.
Anno ezt az oldalt ajánlottad:http://www.gearslutz.com/board/so-much- ... usors.html
Gyakorlatilag az összes ilyen oldalt végigolvastam,de alig van használható és egyértelmű útmutató.
Van valakinek esetleg normális cm-ben! vagy mm-ben megadott rajza?
Mekkorák az "oszlopok"? 2,5cmX2,5cm vagy 5cmX5cm?
Mekkora a "panel" pontos mérete?60cmx60cm?
A fa "oszlopokből " mennyi és milyen hosszúságuakra van szükség?
faanyag? fenyő vagy valami más?
Előre is küszönöm ha valaki tudna adni használható útmutatót a Skyline diffosor elkészítéséhez.
Ja értem, hogy hol akadtál meg.
A meglévő szettemet akarom lecserélni egy ilyenre, de mielőtt megvenném infózgatok, hogy hogyan is kéne majd elhelyeznem vagy egyáltalán el tudom e helyezni, mert az oldalsó mély miatt talán korlátolt a doboz elhelyezése.
Ja OK.Azthittem már megvan.
Nyugodtan vedd meg és fordítsd befelé.
A különbség nagyon minimális a hangzásban,de csak akkor,ha van oldalt elég hely.
Ha nincs,akkor egyértelműen befelé kell forgatni.
A 6002-es dobozzal elég sokat játszadoztunk.
Pi 61-nek is ilyen doboza van.Ő képes volt centinként mozgatni,mire megtalálta az ideális helyet.
Neki is befelé fordítva van a szobában.Nagyon jó fülű fórumos.Adok a véleményére.
Webáruház:
Én csak azt nem értem,hogy miért nem próbáltad ki mindkét féleképpen?
Ja értem, hogy hol akadtál meg.
A meglévő szettemet akarom lecserélni egy ilyenre, de mielőtt megvenném infózgatok, hogy hogyan is kéne majd elhelyeznem vagy egyáltalán el tudom e helyezni, mert az oldalsó mély miatt talán korlátolt a doboz elhelyezése.
Nem akarom, hogy kifelé legyen, mert pont ez a bajom, hogy lehetőség szerint a fal mellé kell tennem minél jobban, hogy ne lógjon bele a vetített képbe.
Köszönöm az értelmes választ
Én csak azt nem értem,hogy miért nem próbáltad ki mindkét féleképpen?
Webáruház:
Nem akarom, hogy kifelé legyen, mert pont ez a bajom, hogy lehetőség szerint a fal mellé kell tennem minél jobban, hogy ne lógjon bele a vetített képbe.
Köszönöm az értelmes választ
Nem vicces,hanem nem ért hozzá.
Mi kipróbáltunk elég sok ilyen építésű dobozt.10-ből 8 esetben beforgatva jobb volt.A lényeg,ha kifelé akarod,hogy legyenek a mélyek,akkor minimum 1 m távolság kell a faltól.
a márka hivatalos márkakereskedője..
elég vicces, hogy minden téren az egyik feketét mond másik meg fehéret
Nem vicces,hanem nem ért hozzá.
Mi kipróbáltunk elég sok ilyen építésű dobozt.10-ből 8 esetben beforgatva jobb volt.A lényeg,ha kifelé akarod,hogy legyenek a mélyek,akkor minimum 1 m távolság kell a faltól.
Webáruház: