Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szoba- és épületakusztikai kérdések

Moderátor: fülelek

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: Vincsó »

A hangfalakat az erkély oldalra tenném, olyan 110-re az üvegtől, az oldalfalaktól 50cm-re (ablak elé vastag sötétítő függöny) A foteleket kb. 3 m-re tenném az ablaktól.
TV elé mobil diffúzor, oldalsó tükrözési pontokra és főleg a hallgató mögötti falra valami szélessávú hangcsillapítás. Meg nyilván be kell rendezni a szobát, hogy otthon legyen. szőnyeg, könyvespolcok, növények, kis biszbaszok.

Ja és látom, a Zerot USB-ről használod. Próbálj ki egy USB-koax transzportot, a beépített usb minősége nem mutatja meg a valós kvalitását.

Értem, szóval hosszában, ezen agyaltam én is, hogy hosszában vagy keresztben. Az ablak elött van vastag függöny, de az üveg is 30 mm-es thermo. Én úgy gondolom, hogy mehetne a az erkély felöl a tv is(bár lehet te is így gondoltad) hátsó falakon könyvespolc stb megfelelő lenne? Szőnyeg is van. USb transzport folyamatban

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Ki hogy kezdene hozzá?

A hangfalakat az erkély oldalra tenném, olyan 110-re az üvegtől, az oldalfalaktól 50cm-re (ablak elé vastag sötétítő függöny) A foteleket kb. 3 m-re tenném az ablaktól.
TV elé mobil diffúzor, oldalsó tükrözési pontokra és főleg a hallgató mögötti falra valami szélessávú hangcsillapítás. Meg nyilván be kell rendezni a szobát, hogy otthon legyen. szőnyeg, könyvespolcok, növények, kis biszbaszok.

Ja és látom, a Zerot USB-ről használod. Próbálj ki egy USB-koax transzportot, a beépített usb minősége nem mutatja meg a valós kvalitását.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Biztos, hogy annyi... hacsak nem tévedett a mérőszalag

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Hozzászólás Szerző: KMT »

Érdekes rajz. Biztos, hogy 5,3 m a felső él? Geometriailag kicsit lehetetlennek tűnik az alsó kettő alapján.

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok!

Tetőtérbe költözik a rendszer kérnék kis segítséget, hogy honnan kéne elindulni a berendezés szempontjából.

A belmagasság 270 cm, az erkély felőli oldalon meredeken ejt a tető igazából nem vesz el sok helyet, ami felhasználható: kanapé, két fotel, dohányzó asztal, idővel könyvespolc nomeg tv állvány. falakon van pár kép. Ja a plafon az lambériával van bukrolva ha számít.

Ki hogy kezdene hozzá?

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: vation »

Jah, és amúgy köszönöm a folyamatos infót

alsó: 700
felső: 7000
király:
ász:
Ha az alsó kisebb, nagyobb a rudak hossza, ha a felső nagyobb érték, akkor egyre vékonyabb rudak kellenek.
Egy négyzetméternyi felület már hatásos a megfelelő helyen.

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

már hatásos a megfelelő helyen
és ez honnan derül ki?
Te mondom meg egy helyszíni mérés után?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5319

Hozzászólás Szerző: fülelek »

És azt honnan tudom, hogy a milyen frekvencia tartományt kell megadnom a programnak?
Mert ugye kér egy low és egy high adatot.

alsó: 700
felső: 7000
király:
ász:
Ha az alsó kisebb, nagyobb a rudak hossza, ha a felső nagyobb érték, akkor egyre vékonyabb rudak kellenek.
Egy négyzetméternyi felület már hatásos a megfelelő helyen.

norbi31
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: norbi31 »

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

És azt honnan tudom, hogy a milyen frekvencia tartományt kell megadnom a programnak?
Mert ugye kér egy low és egy high adatot.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Most ezt a kalkulátort találtam http://web.archive.org/web/200704292358 ... lator.html

Ez egyszerű és jó kalkulátor. A keletkezett blokkokat egymás mellé/alá rakva lehet a felületet növelni. 700-7000Hz beállításnál durván 2,5x2,5cm-es egység hasáb keresztmetszet jön ki, ez biztosan elegendő. A határfrekvenciákon túl is van diffuzitás, csak egyre kisebb mértékben, de lehet számolni a pozitív hatással kb.400Hz-10kHz tartományban, ami elegendő. 4x4cm-nél nagyobb keresztmetszet semmiképp nem javasolt.
Mindegy, milyen fa, sőt a lépésálló Austrotherm és társai is jók, be lehet festeni, el lehet takarni szövettel, stb.
érdemes figyelembe venni, hogy a szabadon álló skyline portalanítása nem egyszerű művelet...

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kép lemaradt..

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ez is érdekes. Sőt mi több jól néz ki. A fa vée nem egyenesen van lecsapva, hanem kb 45 fokban. Így talán még jobban meg lehet kavarni az álló vízet

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hát jah, nekem is ez a bajom, hogy nincs sehol egy épkézláb leírás, hogyan is kéne csinálni.

szigony
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1420

Hozzászólás Szerző: szigony »

".Aztán valahol azt mondták, lehet hogy pont itt, hogy felesleges programmal bajlódni, mert az a lényeg, hogy minél egyeletlenebb legyen a felület."
Valahol, valakik rosszul mondták... ha csak hasraütésre rakosgatjuk a fadarabokat, annyi esélyünk van az optimális megoldás elérésére, mint vemhes mókusnak az erdőtűz közepén. Persze a semminél több, de ez a hobby nem erről szól.
Igen, vannak kiszámoló programok a neten, 99%-ban jók is, tessék aszerint csinálni. Vagy nem, de itt ne tessék arról regélni, hogy a sör langyosan is jó a kánikulában.

Azért próbálok én is informálódni,mert pontosan szeretném elkészítetni.Akkor ez a program lehet a magyarázat arra,hogy ahány oldal gyakorlatilag annyi féle méretezés.
Ha nem a végleges helyre (jelenleg angliai bérlakás) kerülnek akkor van egyáltalán valami értelme ennek a programank?
Van valami általános érvényű méretezés,anyagfelhasználás-fenyő,balsa-?
Ami minden heyliségben kifejti a pozitív hatásait?
Nekem egy ilyen méretezésre lenne szükségem.
Anno ezt az oldalt ajánlottad:http://www.gearslutz.com/board/so-much- ... usors.html
Gyakorlatilag az összes ilyen oldalt végigolvastam,de alig van használható és egyértelmű útmutató.
Van valakinek esetleg normális cm-ben! vagy mm-ben megadott rajza?
Mekkorák az "oszlopok"? 2,5cmX2,5cm vagy 5cmX5cm?
Mekkora a "panel" pontos mérete?60cmx60cm?
A fa "oszlopokből " mennyi és milyen hosszúságuakra van szükség?
faanyag? fenyő vagy valami más?
Előre is küszönöm ha valaki tudna adni használható útmutatót a Skyline diffosor elkészítéséhez.
Zene:
Harbeth M30.2 40th - QUAD QMP - QUAD Artera Play - Roon Nucleus One - Cambridge Audio 851N - Puritan PSM 1512 - MZX LPS - Cisco Meraki - Quadraspire - Final Lab Daruma
Mozi:
Arendal 1723- Datasat LS 10- Simaudio Moon Aurora - Zidoo UHD 2000 - Oppo BDP- 103EU - Apple TV - Epson EH-TW 9400

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ez sem piskóta

jaja, ezmá megvót

Promethus
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Promethus »

ez sem piskóta

szigony
V.I.P.
V.I.P.

Ami azt illeti én is most kezdek majd egy hasonlót. Sztem felesleges asztalost fizetni ezért, mert pofon eccerű.
Én anno találtam valami programot is ami kiszámolja, hogy mekkora fa darabok kellenek és azt hova kell rakni stb.Aztán valahol azt mondták, lehet hogy pont itt, hogy felesleges programmal bajlódni, mert az a lényeg, hogy minél egyeletlenebb legyen a felület.

Arra viszont én lennék kíváncsi, hogy vajon kell-e milyen hosszú fa darabokat kell alkalmazni?
Csináltam egy skiccet és én 5-7-9 cm-es darabokat számoltam magamnak, mert így jóval gazdaságosabban meg lehet csinálni egy ilyet. A neten több hosszabb anyagból készült diffusort lehet látni, mint rövidebbet az tény, de kérdés, hogy vajon probléma ha kisebbekkel csinálom?
Lényegében az elv ugyanaz lenne..

Fülelek? Meg tudod válaszolni a kérdésem?

Ha itt angliában nem aranyáron mérnék a faanyagot akkor én is meg tudnám csinálni.Otthon viszont munkadíjjal együtt is kedvezőbb áron jövök ki.
Zene:
Harbeth M30.2 40th - QUAD QMP - QUAD Artera Play - Roon Nucleus One - Cambridge Audio 851N - Puritan PSM 1512 - MZX LPS - Cisco Meraki - Quadraspire - Final Lab Daruma
Mozi:
Arendal 1723- Datasat LS 10- Simaudio Moon Aurora - Zidoo UHD 2000 - Oppo BDP- 103EU - Apple TV - Epson EH-TW 9400

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ajaj..akkor még hogy nem kezdtem el..
Szóval akkor..
Tegyük fel, hogy a program kiszámolta és kész van a diffusor tábla.
Azt honnan tudom, hogy pontosan hova kell rakni?
Vagy ezt is a program mondja meg?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

".Aztán valahol azt mondták, lehet hogy pont itt, hogy felesleges programmal bajlódni, mert az a lényeg, hogy minél egyeletlenebb legyen a felület."
Valahol, valakik rosszul mondták... ha csak hasraütésre rakosgatjuk a fadarabokat, annyi esélyünk van az optimális megoldás elérésére, mint vemhes mókusnak az erdőtűz közepén. Persze a semminél több, de ez a hobby nem erről szól.
Igen, vannak kiszámoló programok a neten, 99%-ban jók is, tessék aszerint csinálni. Vagy nem, de itt ne tessék arról regélni, hogy a sör langyosan is jó a kánikulában.

vation
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ami azt illeti én is most kezdek majd egy hasonlót. Sztem felesleges asztalost fizetni ezért, mert pofon eccerű.
Én anno találtam valami programot is ami kiszámolja, hogy mekkora fa darabok kellenek és azt hova kell rakni stb.Aztán valahol azt mondták, lehet hogy pont itt, hogy felesleges programmal bajlódni, mert az a lényeg, hogy minél egyeletlenebb legyen a felület.

Arra viszont én lennék kíváncsi, hogy vajon kell-e milyen hosszú fa darabokat kell alkalmazni?
Csináltam egy skiccet és én 5-7-9 cm-es darabokat számoltam magamnak, mert így jóval gazdaságosabban meg lehet csinálni egy ilyet. A neten több hosszabb anyagból készült diffusort lehet látni, mint rövidebbet az tény, de kérdés, hogy vajon probléma ha kisebbekkel csinálom?
Lényegében az elv ugyanaz lenne..

Fülelek? Meg tudod válaszolni a kérdésem?

szigony
V.I.P.
V.I.P.

Üdvözletem!
Találtam egy asztalost aki szerintem profi módon megcsinálta az akusztikai tuning elemeket,
5cm-es kőzetgyapot mögötte 5cm légrés. Már csak a megfelelő szövet kiválasztása van hátra
ami növelni tudja az FTF faktort.
Üdv:mtibor

Ügyesek ezek a földvári asztalosok.
Valaki készített már Skyline diffusor-t?
60cmX60cm-es diffusorról van valakinek pontos leírása ami alapján az asztalos el tudná készíteni?
Próbáltam DIY fórumokon keresni,de ahány annyi féle méret és anyagfelhasználás az inches " méretezésről már nem is beszélve.
Köszönöm.

Zene:
Mozi:

Tibics
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 41

Hozzászólás Szerző: Tibics »

Ezeket cserélném le Dali Zensor 7 szettre , vagy Polk RTi A5 szettre, nem tudok nagyon választani a kettő közül.

Ki szoktam venni őket, ha hallgatom, de, ha a Valdusok benn vannak a szekrényben, sem szignifikánsan rosszabb a hangjuk, mint a szekrény előtt. Gondolkoztam még a szekrény dobozának kiszivacsozásán, stb, de ha nem ajánljátok, akkor kiveszem hallgatáskor.

Ez az elhelyezés akkor is teljes zsákutca, főleg egy mélyben amúgy is dús valdus 400-assal
Le kéne tenned a szekrény elé.

TIBICS

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3005

Hozzászólás Szerző: earforce »

sajnos nincs helyem !36_7_11.gif

Ez az elhelyezés akkor is teljes zsákutca, főleg egy mélyben amúgy is dús valdus 400-assal
Le kéne tenned a szekrény elé.
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”