Audio Expo: hazai ezüst kábelek a bemutató rendszerében
Pár héttel ezelőtt meghirdettem a Facebookon , hogy szívesen használnék prototípus hazai kábeleket, főképpen az USB jeltovábbításhoz az Audio Expon a bemutatandó rendszerben.
3 kábelt kaptam.
- egy 1m-es ezüst kábelt a Sabo Audiotól
- egy szintén ezüst 2 m-est a Natural Distorsion néven Máthé Kálmántól
- egy 1,5 m hosszúságú Valhalla AgPt RXF kábelt Bontovics József szivességéből
A több hétig tartó meghallgatás eredményeképpen mindegyiket megszerettem. Még ha jól érzékelhető eltéréseket is tapasztalhattam velük.
A leginkább univerzálisan jól szóló kábelnek a Sabo féle Galacticot éreztem. Nagyon sima, egységes, tonálisan bármilyen rendszerbe jól illeszthető. Tök mindegy, hogy csöves, félvezetős -e az elektronika körülötte, segít bármelyikből kihozni a maximumot. A szintén Sabo Audio Solar névre hallgató, vékonyabb ezüst szálakból készített és bónuszként kapott XLR kábele is bevált nálam, így azt is használni fogjuk a kiállításon.
Ehhez hasonló a Máthé Kálmán-féle Natural Distortion kábel, valamivel nagyobb részletgazdagsággal, mintha egy nagyon igényes masztering stúdió igényeit figyelembe véve tervezte volna meg a fejlesztő. Azoknak jó ez a kábel, ahol a rendszer egyéb dolgai tökéletes tonális összhangban vannak. Ha nem, azt ez a kábel meg fogja mutatni. Ez tehát a hátránya is: tökéletesen ki kell szolgálni.
A Valhalla még első generációs USB kábel a Bontovics Józseftől kapott információ szerint. Az előző kettő direktségéhez képest ez egy kicsit távolságtartó hangzást eredményezett. Minden távolabbról szólt a hangfalak mögott. Tonálisan nagyon hasonló volt a Sabo Audio kábeléhéz. Biztosan lenne olyan hallgató, akinek a háromból ez jönne be leginkább. Akiknek fontos a “tér”, attól függetlenül, hogy az valós tér vagy csak az utólagos zengetés következménye, lehetnek elsősorban a vásárlói ennek a kábelnek, illetve az utódjának, amit nem hallottam még.
A kiállításon az Natural Distortion és a Sabo Audio kábelt fogjuk használni. Ezek prototípusok és megfelelnek a prototípust és innovációt kereső elvárásomnak, a Valhalla már kifutott és talán kevésbé illeszkedik majd a kifejezetten élő, közvetlen hangzású 3 utas aktív hangsugárzóra épített demó rendszerhez, mint a másik két kábel.
Igazán nagy élmény volt kipróbálni a kábeleket. Bármelyikük oda tehető ismert külföldi gyártó bármilyen árú terméke mellé.
Nagyon köszönöm, hogy kipróbálhattam és használhatom őket a kiállításon is.
Sabo Audio Solar XLR kábel ismertetése:
Solar Series analóg összekötő kábel
- JCS22–600N 4N tömör ezüst vezetők, 18AWG
- Kezeletlen, színezetlen, természetes pamut szigetelő rétegek
- Szimmetrikus, hármasfonat (3 x d=0.6mm) geometria, ami alkalmas aszimmetrikus (RCA) és szimmetrikus (XLR) kábelekhez is
- Aeco ezüstözött tellérium-réz XLR csatlakozók a szimmetrikus kivitelű összekötőkábeleken
(A prototípuson Aeco helyett az Amphenol csatik)
Sabo Audio Galactic Series USB kábel
- JCS22–1000N 4N tömör ezüst vezetők, 12AWG
- Kezeletlen, színezetlen, természetes pamut szigetelő rétegek
- Négyesfonat geometria, d=1mm vezetőkből
- Szénszálas zaj elnyelő réteg
Három természetes pamut réteg a vezetők és a zaj elnyelő réteg között
Natural Distortion
A kábel neutrális, kiegyensúlyozott és nagy felbontású megszólalását a tökéletes árnyékolás, a precíz hullámimpedencia illesztés és a jó minőségű anyagok használata garantálja. Aranyozott csatlakozókkal szerelve elérhető 0,5–2 méteres hosszakban.