Tehát, ha ez így igaz, nem vitatom, mert nem tudom, a mohu-nak nagyon nem áll érdekében, hogy a vevő visszaváltsa az üres göngyöleget, vagyis hülye lesz lépten-nyomon visszaváltó automatákat telepíteni. A végkövetkeztetés ugyanaz, mint a legtöbb esetben ha ilyen fordul elő : így jártunk.ZolaBA írta: ↑2024.07.24., szer. 05:23Ez egyszerű, de mondom a logikát és az egyenlegeket:
1.Lépés: gyártó/importőr forgalomba hozza. Ekkor a mohu-nak befizeti az 50Ft-ot. Engyenlegek: mohu +50, gyártó:-50, kereskedő: 0, vevő: 0
2.Lépés: a kereskedő átveszi a gyártótól, importőrtől, ekkor fizeti neki. Engenlegek: mohu+50, gyártó: 0, kereskedő: -50, vevő: 0
3. Lépés: a vevő megveszi a boltban és fizeti. Egyenlegek: mohu +50, gyártó: 0, kereskedő: 0, vevő: -50
4. Lépés: vevő visszaviszi repontra és megkapja az 50Ft-ját. Egyenlegek: mohu: 0, gyártó 0, kereskedő 0, vevő 0
Tehát ha a 4.lépés elmarad akkor a vevő -50 Ft -on áll, ami a mohu zsebét tömi![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
Zöld topik
Re: Zöld topik
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1754
Ez egyszerű, de mondom a logikát és az egyenlegeket:
1.Lépés: gyártó/importőr forgalomba hozza. Ekkor a mohu-nak befizeti az 50Ft-ot. Engyenlegek: mohu +50, gyártó:-50, kereskedő: 0, vevő: 0
2.Lépés: a kereskedő átveszi a gyártótól, importőrtől, ekkor fizeti neki. Engenlegek: mohu+50, gyártó: 0, kereskedő: -50, vevő: 0
3. Lépés: a vevő megveszi a boltban és fizeti. Egyenlegek: mohu +50, gyártó: 0, kereskedő: 0, vevő: -50
4. Lépés: vevő visszaviszi repontra és megkapja az 50Ft-ját. Egyenlegek: mohu: 0, gyártó 0, kereskedő 0, vevő 0
Tehát ha a 4.lépés elmarad akkor a vevő -50 Ft -on áll, ami a mohu zsebét tömi
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Az autóm lefutott gumiabroncsát már a gumis sem veszi át ingyen, elmondása szerint tőle is fizetség fejében viszik el. Érdekes, a hulladékudvarban le tudtam adni költségmentesen. Nem csak nyavalygok, most éppen nyaralásnál is megtalálom a szelektív leadási lehetőséget, a rámerőltetett műanyag és nem visszaváltható vizes falakonokkal és papír göngyöleggel is egy egészségügyi séta keretében megoldottam a kérdést. Itt lehet, hogy kell, de pl otthon érdekes, gyerekkoromban még ásványvizet sem árultak a boltban, mégis mindenki túlélte. Olyan ez ,mint a Győzike só, mindenki arról beszélt milyen gáz, mégis futott, van aki nézte, erre mondtam édesanyámnak, látod, ha úgy tennél mint én, nem néznéd, nem is lenne, ti tartjátok fenn a szomszédasszonyokkal. ( Van még Győzike
)
Talán valaki fel tud világosítani. Soha nem lesz 100%-os betét dijas palack vissza váltás. A vissza nem váltott, de min 50Ft betét dij kinek markában landol?
Ez a MOHU-s visszaváltás kizárólag élelmiszer termékes. Az összes nem élelmiszer csomagoló az részben szelektív kukában, részben útszélén landol. Mi van a vegyszeres, oldószeres, mérgező anyag, festék csomagolókkal? Ezeket a szelektívbe sem szabadna, de akkor hova? Veszélyes anyagként kellene leadni, de magán emberek ezt nem viszik. pl azért sem, mert csak sok pénz ellenében veszik át.
Ez a MOHU-s visszaváltás kizárólag élelmiszer termékes. Az összes nem élelmiszer csomagoló az részben szelektív kukában, részben útszélén landol. Mi van a vegyszeres, oldószeres, mérgező anyag, festék csomagolókkal? Ezeket a szelektívbe sem szabadna, de akkor hova? Veszélyes anyagként kellene leadni, de magán emberek ezt nem viszik. pl azért sem, mert csak sok pénz ellenében veszik át.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11181
- Kapcsolat:
A gyártókat is folyamatosan szorongatják, sarcolják, de mivel a kereslet brutálisan megugrott (a mi életünkben zajlott a szemünk előtt), még így is bőven megéri gyártani a palackozott italokat. A PET lehet utálat tárgya, de jelenleg sajnos nincs valós alternatívája. (Figyelj, mindjárt jön valaki azzal, hogy én védem a PET-et!zoli73 írta: ↑2024.07.23., kedd 15:31Ami bosszantó még ebben a kérdésben, hogy akik gyártját a palackokat, és akik visszagyűjtik, Ők tisztán hasznot húznak belőle. Ráadásul a palackok gyártása, és újrahasznosítása rengeteg energiát igényel, és a károsanyag kibocsájtása is jelentős. Érdekes, ezt nem akarják korlátozni, vagy szankcionálni, csak nekünk találják ki a megoldandó feladatokat.
Ezek a műanyag palackok ideje előtt is müködött a világ, Mi, végfelhasználók nem kértük, csak lenyomták a torkunkon. Arról már nem is beszélve, hogy a benne tárolt, és fogyasztott italokkal mennyi mikroműanyagot fogyasztunk. Teljesen fel kéne számolni őket, megszabadulni tőlük, de sajnos a törekvések nem ebbe az irányba mutatnak.
Működött a világunk régebben is, csak sokkal kevesebben voltunk, sokkal kevesebbet és más módon fogyasztottunk. A régi módszerekkel a mai gazdaságot és társadalmat már nem lehetne működtetni. Hogy a folyamatos felpörgetésbe mikor pusztulunk bele, azon lehet filozófálni, de a mi életünk már lefut anélkül is.
Soraim nyomokban cinizmust tartalmaznak, de mint látjuk, az itt néhányunk által leírt gondolatok a többség szemében még mindig nevetséges nyafogásnak számítanak, miként 20-30-40 évvel ezelőtt is, amikor még lehetett volna tenni valami érdemlegest.
A gyartoknak eleg sok szabalyzas van anyagfelhasznalasra, palackgyartasra, ujrahasznositasi aranyokra stb.
Szoval szivatva vannak ok is rendesen.
Szoval szivatva vannak ok is rendesen.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3280
Hogy tényleg hatékony legyen a visszagyűjtés, ahhoz a rendszert egyértelműen bőviteni kell. Reménykedjünk a legjobbakban, mást nem tehetünk.Luxor Audio írta: ↑2024.07.23., kedd 13:53Törvény nincs rá, egy kormányrendelet írja le a gyártók, forgalmazók és a visszagyűjtést végző szervezet működését. Van benne némi hungarikum, de a vezérgondolat az EU-tól jött egy jogos törekvés szellemében. Ha már nem tudjuk elkerülni, hogy rengeteg műanyag kerüljön a gazdaságon keresztül a világba, legalább próbáljuk minél nagyobb arányban visszagyűjteni, újra feldolgozni! Ebben van ráció, csak tökéletes megoldás nincs rá. OK, a legjobb, ha nem hozzuk létre a hulladékot, de ilyen csak a mesében van, a gazdasági körforgás és az anyagi érdekek, no meg a lusta és árérzékeny tömeg ezt felülírják.zoli73 írta: ↑2024.07.21., vas. 13:57Véleményem szerint, a lefedettséget a hatákonyabb működéshez növelni kellene, és ezt úgy lehetne elérni, ha minden településen létesítenének visszaváltót. Akár egy erre alkalmas épületben, vagy konténerben.
A törvény úgy szól, hogy minden 400m²-t meghaladó boltban létesíteni kell visszaváltót, de valójában ez csak a nagy áruházláncokra érvényes. Ezen áruházláncok 400m²-nél kisebb boltjaiban nem kötelező, de önként létesíthetők. A szomszéd kisvárosban van Spar, és Tesco express, de mindkettő kisebb, mint 400m², tehát ezekben nem kötelező visszaváltót létesíteni, és ahogy hallom, nem is terveznek önként.
Nos, nálunk egy Coop a legnagyobb bolt(max. 300m²), de ahogy hallom, a bolt üzemeltetője önként nem fog belevágni.
400 m2 feletti alapterületű boltokban kötelező visszaváltó automatát felállítani, de a folyamat még tart, valamikor 2025-ben valósul meg a vágyott lefedettség. Önkéntes alapon 400 m2 alatti üzletekben is lehet visszaváltási pontot létrehozni, ami történhet automatával, vagy manuálisan. Gyanítom, ha nem javul a jelenlegi gyalázatos, Európában az egyik legrosszabb visszagyűjtési hatékonyságunk, kötelezővé fogják tenni minden boltban, így nálatok is, de ez csak egy tipp részemről. Magyarországon messze az EU-s átlag alatt teljesít a visszagyűjtés, miközben az egyik legnagyobb palackozott vízfogyasztók vagyunk dacára, hogy a természetes vizek nagyhatalmaként gondoljuk és hirdetjük magunkat.
A minap már ismerkedtem az új módszerrel, visszavittem némi göngyöleget. A visszaváltó rendszer flottul működött, pár másodperc alatt megkaptam a pénzt az alkalmazás segítségével. Kicsit még béna, kényelmetlen, de legalább elindultunk. Én is durva hibának tartom, hogy a lakosságot évtizedeken keresztül arra biztattuk, hogy gyűrjék össze a palackokat, most meg sérüléstől mentesen kell gyűjteni, tárolni, visszavinni. Nehéz elképzelni, hogy modern technológiával ezt ne lehetne rugalmasabbá tenni. A MOHU-nak komoly biznisz a monopol helyzet, de úgy tűnik, csak a minimumot hozzák önként, ahogy a lakosság is csak akkor fog mozdulni, ha rákényszerítik. Meglátjuk, az 50 Ft mire elég.
Ez az 50Ft valahogy olyan határeset, van akit motivál a visszavivésre, van akit nem, úgy sejtem, ha nem lesz elég hatékony a visszagyüjtés, akkor várható lesz valami "kényszerítő intézkedés".
Ami bosszantó még ebben a kérdésben, hogy akik gyártját a palackokat, és akik visszagyűjtik, Ők tisztán hasznot húznak belőle. Ráadásul a palackok gyártása, és újrahasznosítása rengeteg energiát igényel, és a károsanyag kibocsájtása is jelentős. Érdekes, ezt nem akarják korlátozni, vagy szankcionálni, csak nekünk találják ki a megoldandó feladatokat.
Ezek a műanyag palackok ideje előtt is müködött a világ, Mi, végfelhasználók nem kértük, csak lenyomták a torkunkon. Arról már nem is beszélve, hogy a benne tárolt, és fogyasztott italokkal mennyi mikroműanyagot fogyasztunk.
Teljesen fel kéne számolni őket, megszabadulni tőlük, de sajnos a törekvések nem ebbe az irányba mutatnak.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Igen. Győrben van is egy Jedlik-Czuczor szobor annak a kezébe (Jedlik) szoktak néha fröccsös poharat tenni.tottyi írta: ↑2024.07.23., kedd 14:32A minap olvastam a froccs megszuletesenek tortenetet es allitolag ez is magyar talalmany. :) Bar apum nagy borkeszito volt es jopar (helyi) dijat bezsebelt, ennek ellenere en a sörös vagyok, telen meg itt-ott rum-os. :)
https://welovebudapest.com/cikk/2024/07 ... lik-anyos/
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 905
A minap olvastam a froccs megszuletesenek tortenetet es allitolag ez is magyar talalmany. :) Bar apum nagy borkeszito volt es jopar (helyi) dijat bezsebelt, ennek ellenere en a sörös vagyok, telen meg itt-ott rum-os. :)gomolalaci írta: ↑2024.07.22., hétf. 20:38Sört soha nem iszom, a hosszúlépés pedig száraz fehér borból és sok szódából tevődik összeNem reklám, de a veresi szódánál nincs jobb!
https://welovebudapest.com/cikk/2024/07 ... lik-anyos/
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11181
- Kapcsolat:
Törvény nincs rá, egy kormányrendelet írja le a gyártók, forgalmazók és a visszagyűjtést végző szervezet működését. Van benne némi hungarikum, de a vezérgondolat az EU-tól jött egy jogos törekvés szellemében. Ha már nem tudjuk elkerülni, hogy rengeteg műanyag kerüljön a gazdaságon keresztül a világba, legalább próbáljuk minél nagyobb arányban visszagyűjteni, újra feldolgozni! Ebben van ráció, csak tökéletes megoldás nincs rá. OK, a legjobb, ha nem hozzuk létre a hulladékot, de ilyen csak a mesében van, a gazdasági körforgás és az anyagi érdekek, no meg a lusta és árérzékeny tömeg ezt felülírják.zoli73 írta: ↑2024.07.21., vas. 13:57Véleményem szerint, a lefedettséget a hatákonyabb működéshez növelni kellene, és ezt úgy lehetne elérni, ha minden településen létesítenének visszaváltót. Akár egy erre alkalmas épületben, vagy konténerben.
A törvény úgy szól, hogy minden 400m²-t meghaladó boltban létesíteni kell visszaváltót, de valójában ez csak a nagy áruházláncokra érvényes. Ezen áruházláncok 400m²-nél kisebb boltjaiban nem kötelező, de önként létesíthetők. A szomszéd kisvárosban van Spar, és Tesco express, de mindkettő kisebb, mint 400m², tehát ezekben nem kötelező visszaváltót létesíteni, és ahogy hallom, nem is terveznek önként.
Nos, nálunk egy Coop a legnagyobb bolt(max. 300m²), de ahogy hallom, a bolt üzemeltetője önként nem fog belevágni.
400 m2 feletti alapterületű boltokban kötelező visszaváltó automatát felállítani, de a folyamat még tart, valamikor 2025-ben valósul meg a vágyott lefedettség. Önkéntes alapon 400 m2 alatti üzletekben is lehet visszaváltási pontot létrehozni, ami történhet automatával, vagy manuálisan. Gyanítom, ha nem javul a jelenlegi gyalázatos, Európában az egyik legrosszabb visszagyűjtési hatékonyságunk, kötelezővé fogják tenni minden boltban, így nálatok is, de ez csak egy tipp részemről. Magyarországon messze az EU-s átlag alatt teljesít a visszagyűjtés, miközben az egyik legnagyobb palackozott vízfogyasztók vagyunk dacára, hogy a természetes vizek nagyhatalmaként gondoljuk és hirdetjük magunkat.
A minap már ismerkedtem az új módszerrel, visszavittem némi göngyöleget. A visszaváltó rendszer flottul működött, pár másodperc alatt megkaptam a pénzt az alkalmazás segítségével. Kicsit még béna, kényelmetlen, de legalább elindultunk. Én is durva hibának tartom, hogy a lakosságot évtizedeken keresztül arra biztattuk, hogy gyűrjék össze a palackokat, most meg sérüléstől mentesen kell gyűjteni, tárolni, visszavinni. Nehéz elképzelni, hogy modern technológiával ezt ne lehetne rugalmasabbá tenni. A MOHU-nak komoly biznisz a monopol helyzet, de úgy tűnik, csak a minimumot hozzák önként, ahogy a lakosság is csak akkor fog mozdulni, ha rákényszerítik. Meglátjuk, az 50 Ft mire elég.
Sajnos nem sok értelme van semmilyen szinten mert nagyon kevés helyen lehet visszaváltani, és igen macera a visszavitel amit idáig megoldottam azzal, hogy kidobtam a szelektivbe most viheted vissza plusz munkával és tárolni is kell valahol az üveget palackot..miért csak a mohu válthat vissza egyeduralkodoként ? Jó lenne ha több cég is foglalkozhatna vele…kb 2 hete voltunk a gödi strandon és pl ott sehol nem lehetett visszaváltani a dobozt netán a palackotTctronic írta: ↑2024.07.21., vas. 14:00Jól összefoglaltad, felvázoltad a problémát. Ha jól tudom uniós követelmény a jelenlegi szisztéma, a környező országokban már egy ideje működik. Azt hiszem a szennyező fizet elve alapján működik a rendszer, de ezzel félek a visszagyűjtés hatékonysága fog csökkenni. Eddig szerintem biztosan csökken. Hogy a jövőben ez hogyan fog változni majd kiderül.
A viszonylag borsos betétdíjnak lehet egy olyan következménye, hogy ha az emberek nem tudják (v. akarják) visszaváltani, akkor lehet lemondanak az ilyen termék vásárlásáról (kevesebb pet palackos víz üdítő és kevesebb dobozos sör fogy fogyni) Másik verziós hogy nagyvonalúan kidobják kommunális hulladékba. (Jobb esetben oda)
Saját példánk alapján: voltunk nyaralni Hajdúszoboszlón és az üdítőt, sört mindig bevittük a strandra. (Nyolcan megyünk mindig, napi szinten ez min.5-8 E Ft megtakarítás bevásárló központ Vs. strand között, de most nem pont ez a lényeg) Sört idén nem vettünk mert pont ezen ok miatt nem akartuk sétáltatni a napi 8-10 sörös dobozt, inkább két üveg bor ásványvízzel fröccsnek+ egyéb üdítők) Ami mindenképpen negatív: a strandon vásárolt üdítők sörök dobozait eleve nem veszik vissza a büfékben. Az emberek 90%-a inkább kidobja, mint még azt is haza cipelje magával majd egy repont-hoz még elvigye. Mondjuk ez elég szemétség szerintem. Én letöltöttem a repont alkalmazást, ami segítség egy kicsit.
"Az igazi barát szemből támad."
Csak én érzem azt, hogy a szeméttel, amit gyártanak, bennem akarnak lelkifurdalást okozni?
Hoztam binyóval a szódásüveget, kerestem a faternak a zöldüveges sört, nem kellett soha szatyrot vennem.
Ki kérte, hogy ebben forgalmazzák az italokat, műanyagszatyorral árasszák el az üzleteket? Persze, kényelem, meg ki is fizettetik, de hogy még én érezzem kellemetlenül magam..., hát nem!
Hoztam binyóval a szódásüveget, kerestem a faternak a zöldüveges sört, nem kellett soha szatyrot vennem.
Ki kérte, hogy ebben forgalmazzák az italokat, műanyagszatyorral árasszák el az üzleteket? Persze, kényelem, meg ki is fizettetik, de hogy még én érezzem kellemetlenül magam..., hát nem!
-
gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 370
Sört soha nem iszom, a hosszúlépés pedig száraz fehér borból és sok szódából tevődik összetottyi írta: ↑2024.07.21., vas. 16:11En mar evek ota rekeszes soroket veszek es a leadasuk is sokkal egyszerubb.Tctronic írta: ↑2024.07.21., vas. 15:25Nekem a német megoldás tetszik, ott üveges, rekeszes csere rendszer nagyon jól működik. Nem is emlékszem, hogy dobozos lett volnaAlex_Aston írta: ↑2024.07.21., vas. 15:12
Ettől jobb és zoldebb megoldás nem is kellene. Agyam eldobom, mikor látom, hogy rekesz szám veszik az emberek ezeket, szerintem tök feleslegesen.
Ott a csap víz, szódát is meg lehet oldani, ha ipari mennyiségben kell.
Ha meg alkoholista az ember, és kell a napi sör, akkor fizesse meg az árát.(Az üveges sör amúgy is jobb mint a dobozos
)
![]()
A gondolkodás nem megerőltető...
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 905
En mar evek ota rekeszes soroket veszek es a leadasuk is sokkal egyszerubb.Tctronic írta: ↑2024.07.21., vas. 15:25Nekem a német megoldás tetszik, ott üveges, rekeszes csere rendszer nagyon jól működik. Nem is emlékszem, hogy dobozos lett volnaAlex_Aston írta: ↑2024.07.21., vas. 15:12Ettől jobb és zoldebb megoldás nem is kellene. Agyam eldobom, mikor látom, hogy rekesz szám veszik az emberek ezeket, szerintem tök feleslegesen.
Ha meg alkoholista az ember, és kell a napi sör, akkor fizesse meg az árát.(Az üveges sör amúgy is jobb mint a dobozos
)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2803
Nekem a német megoldás tetszik, ott üveges, rekeszes csere rendszer nagyon jól működik. Nem is emlékszem, hogy dobozos lett volnaAlex_Aston írta: ↑2024.07.21., vas. 15:12Ettől jobb és zoldebb megoldás nem is kellene. Agyam eldobom, mikor látom, hogy rekesz szám veszik az emberek ezeket, szerintem tök feleslegesen.
Ha meg alkoholista az ember, és kell a napi sör, akkor fizesse meg az árát.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3770
Ettől jobb és zoldebb megoldás nem is kellene. Agyam eldobom, mikor látom, hogy rekesz szám veszik az emberek ezeket, szerintem tök feleslegesen.
Ha meg alkoholista az ember, és kell a napi sör, akkor fizesse meg az árát.
Csak a Marantz! :-D
- zoli73
- V.I.P.

Remélhetőleg rendeződni fog, de azért azt nem nevezném "kezdeti kínlódásnak", hogy a lakosság kb. ¼-e számára nem elérhető, ez égető probléma, ami megoldásért kiált.stx írta: ↑2024.07.21., vas. 14:34Gondolom, rendeződni fog, ahogy a más országokban is. Kezdeti kínlódások mindenhol voltak/vannak.zoli73 írta: ↑2024.07.21., vas. 14:03Ez így rendben is van, én sem mondtam, hogy nem működik jól. Eddig 4x látogattam el egy ilyen visszaváltóba, és minden úgy működött, ahogy kell. Viszont nagyon sok embernek nem elérhetők ezek a visszaváltók, ellenben az 50Ft-os betétdíjat mindenkinek felszámolják.
Még annyit hozzátennék, hogy bár pontosan nem tudom, ezt a visszaváltási rendeletet az EU mikor fogadta el, de ahány ország, annyi időpontban vezetik be. Például Szlovákiában már elég régóta működik, nálunk most indult, de például az Osztrákok csak jövő év elejétől tervezik bevezetni. Mint minden ilyen rendeletet, utolsóként.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 481
- Kapcsolat:
Gondolom, rendeződni fog, ahogy a más országokban is. Kezdeti kínlódások mindenhol voltak/vannak.zoli73 írta: ↑2024.07.21., vas. 14:03Ez így rendben is van, én sem mondtam, hogy nem működik jól. Eddig 4x látogattam el egy ilyen visszaváltóba, és minden úgy működött, ahogy kell. Viszont nagyon sok embernek nem elérhetők ezek a visszaváltók, ellenben az 50Ft-os betétdíjat mindenkinek felszámolják.stx írta: ↑2024.07.21., vas. 13:48Minden szombaton viszem a fiaimat uszodába. Amíg úsznak, mi megyünk piacra, ide-oda. Tesco, Aldi Repontba bedobálom a palackokat, utalja a számlámra. Teljesen jól működik.zoli73 írta: ↑2024.07.21., vas. 12:42Szép napot mindenkinek!
Kinek, mi a véleménye, tapasztalata a műanyag palackok visszaváltásáva?
Olvasva az ilyen cikkeket https://24.hu/fn/gazdasag/2024/07/21/ko ... nakadasok/, úgy látja az ember, hogy bár még nem tökéletes, de azért már elég jól működik a rendszer.
Sajnos ezek a cikkek, és egyéb híradások egy nagyon fontos körülményt nem említenek.
Tudniillik a Magyar lakosság kb. fele olyan helyen lakik, ahol a palackok visszaváltására nincs, és jelenleg úgy néz ki, nem is lesz lehetőség!
Én egy kicsivel több, mint háromezer lakosú településen lakom, itt 7 olyan üzlet van, ahol palackozott ital vásárolható, de a visszaváltásra nincs lehetőség. Én meg tudom oldani, hogy elviszem valamelyik közeli városba(Érd, Százhalombatta), ahol van visszaváltó, de ezt a falunk lakosainak jelentős része nem tudja megtenni. Helyben élik az életüket, autójuk nincs, Ők ennek az új rendszernek tisztán kárvallottjai, és ilyen helyzetű településből, emberekből országszerte rengeteg van.
Az ilyen települések lakói, csak reménykedhetnek benne, hogy a döntéshozók felismerik a problémát, és kiterjesztik/ kibővítik a rendszert, hogy valóban mindenkinek elérhető legyen.
Ui.: Csak a palack visszaváltás miatt mentem ma Százhalombattára vásárolni(oda-vissza kb. 20km.), mert a vásárlást helyben is meg tudtam volna oldni, így ha ezt nézzük, rám is plusz költséget ró.
A döntéshozóknak, és a rendszer kifejlesztőinek ezért nem kellene még egymás vállát veregetni, hogy "hát ezt is megoldottuk", mert sajnos nem, a helyzet csak részben van megoldva.
- zoli73
- V.I.P.

Ez így rendben is van, én sem mondtam, hogy nem működik jól. Eddig 4x látogattam el egy ilyen visszaváltóba, és minden úgy működött, ahogy kell. Viszont nagyon sok embernek nem elérhetők ezek a visszaváltók, ellenben az 50Ft-os betétdíjat mindenkinek felszámolják.stx írta: ↑2024.07.21., vas. 13:48Minden szombaton viszem a fiaimat uszodába. Amíg úsznak, mi megyünk piacra, ide-oda. Tesco, Aldi Repontba bedobálom a palackokat, utalja a számlámra. Teljesen jól működik.zoli73 írta: ↑2024.07.21., vas. 12:42Szép napot mindenkinek!
Olvasva az ilyen cikkeket https://24.hu/fn/gazdasag/2024/07/21/ko ... nakadasok/, úgy látja az ember, hogy bár még nem tökéletes, de azért már elég jól működik a rendszer.
Sajnos ezek a cikkek, és egyéb híradások egy nagyon fontos körülményt nem említenek.
Tudniillik a Magyar lakosság kb. fele olyan helyen lakik, ahol a palackok visszaváltására nincs, és jelenleg úgy néz ki, nem is lesz lehetőség!
Én egy kicsivel több, mint háromezer lakosú településen lakom, itt 7 olyan üzlet van, ahol palackozott ital vásárolható, de a visszaváltásra nincs lehetőség. Én meg tudom oldani, hogy elviszem valamelyik közeli városba(Érd, Százhalombatta), ahol van visszaváltó, de ezt a falunk lakosainak jelentős része nem tudja megtenni. Helyben élik az életüket, autójuk nincs, Ők ennek az új rendszernek tisztán kárvallottjai, és ilyen helyzetű településből, emberekből országszerte rengeteg van.
Az ilyen települések lakói, csak reménykedhetnek benne, hogy a döntéshozók felismerik a problémát, és kiterjesztik/ kibővítik a rendszert, hogy valóban mindenkinek elérhető legyen.
Ui.: Csak a palack visszaváltás miatt mentem ma Százhalombattára vásárolni(oda-vissza kb. 20km.), mert a vásárlást helyben is meg tudtam volna oldni, így ha ezt nézzük, rám is plusz költséget ró.
A döntéshozóknak, és a rendszer kifejlesztőinek ezért nem kellene még egymás vállát veregetni, hogy "hát ezt is megoldottuk", mert sajnos nem, a helyzet csak részben van megoldva.
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2803
Jól összefoglaltad, felvázoltad a problémát. Ha jól tudom uniós követelmény a jelenlegi szisztéma, a környező országokban már egy ideje működik. Azt hiszem a szennyező fizet elve alapján működik a rendszer, de ezzel félek a visszagyűjtés hatékonysága fog csökkenni. Eddig szerintem biztosan csökken. Hogy a jövőben ez hogyan fog változni majd kiderül.zoli73 írta: ↑2024.07.21., vas. 12:42Szép napot mindenkinek!
A viszonylag borsos betétdíjnak lehet egy olyan következménye, hogy ha az emberek nem tudják (v. akarják) visszaváltani, akkor lehet lemondanak az ilyen termék vásárlásáról (kevesebb pet palackos víz üdítő és kevesebb dobozos sör fogy fogyni) Másik verziós hogy nagyvonalúan kidobják kommunális hulladékba. (Jobb esetben oda)
Saját példánk alapján: voltunk nyaralni Hajdúszoboszlón és az üdítőt, sört mindig bevittük a strandra. (Nyolcan megyünk mindig, napi szinten ez min.5-8 E Ft megtakarítás bevásárló központ Vs. strand között, de most nem pont ez a lényeg) Sört idén nem vettünk mert pont ezen ok miatt nem akartuk sétáltatni a napi 8-10 sörös dobozt, inkább két üveg bor ásványvízzel fröccsnek+ egyéb üdítők) Ami mindenképpen negatív: a strandon vásárolt üdítők sörök dobozait eleve nem veszik vissza a büfékben. Az emberek 90%-a inkább kidobja, mint még azt is haza cipelje magával majd egy repont-hoz még elvigye. Mondjuk ez elég szemétség szerintem. Én letöltöttem a repont alkalmazást, ami segítség egy kicsit.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2024.07.21., vas. 14:08-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3770
Legjobb megoldás, ha nincs, vagy minimális az, amit vissza kell vinni.
Csak a Marantz! :-D
- zoli73
- V.I.P.

Véleményem szerint, a lefedettséget a hatákonyabb működéshez növelni kellene, és ezt úgy lehetne elérni, ha minden településen létesítenének visszaváltót. Akár egy erre alkalmas épületben, vagy konténerben.wittao írta: ↑2024.07.21., vas. 13:26Tobb csomagszallito, es egyeb futarceg gondolkodik mobil visszavalto geppel felszerelni a jarmuveit, igy amikor csomagot kapnak, akar visszaveszik es hivatalosan letudjak egy bevalthato jeggyel v. valami hasonloval.
A rendszer alapveto problemajanak tartom, hogy evekig sujkoltak a nep fejebe a “tapossa laposra” elvet, mert igy kevesebb levegot kell szallitani, ezek utan az emberek zome szinte relex-szeruen osszenyomja. Utana pedig visszavalthatatlan.
Amikor ez folyamataban kezdodott, javasoltam ha mar elvalaszthatatlan lesz a kupak igy is ugyis, abba lehetne egy RFID azonosito, igy nekem nem kellene 15 szatyorral visszavinni, helyette 2db-ba osszerakom.
Varosban is problema, mivel munkaba menet a buszon az emberek ilyen szatyrokkal kell kozlekedjenek, hogy odafele vagy rosszabb esetben visszafele bevaltsak a betetdijas cuccukat.
Ha az allami reszet nezzuk, ez tiszta nyereseg: ami utan a lakos megfizeti, az az allamkasszaba (MOHU) vandorol, amit szelektivbe betesz, az tiszta kivalogatott alapanyag.
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 481
- Kapcsolat:
Minden szombaton viszem a fiaimat uszodába. Amíg úsznak, mi megyünk piacra, ide-oda. Tesco, Aldi Repontba bedobálom a palackokat, utalja a számlámra. Teljesen jól működik.zoli73 írta: ↑2024.07.21., vas. 12:42Szép napot mindenkinek!
Tobb csomagszallito, es egyeb futarceg gondolkodik mobil visszavalto geppel felszerelni a jarmuveit, igy amikor csomagot kapnak, akar visszaveszik es hivatalosan letudjak egy bevalthato jeggyel v. valami hasonloval.
A rendszer alapveto problemajanak tartom, hogy evekig sujkoltak a nep fejebe a “tapossa laposra” elvet, mert igy kevesebb levegot kell szallitani, ezek utan az emberek zome szinte relex-szeruen osszenyomja. Utana pedig visszavalthatatlan.
Amikor ez folyamataban kezdodott, javasoltam ha mar elvalaszthatatlan lesz a kupak igy is ugyis, abba lehetne egy RFID azonosito, igy nekem nem kellene 15 szatyorral visszavinni, helyette 2db-ba osszerakom.
Varosban is problema, mivel munkaba menet a buszon az emberek ilyen szatyrokkal kell kozlekedjenek, hogy odafele vagy rosszabb esetben visszafele bevaltsak a betetdijas cuccukat.
Ha az allami reszet nezzuk, ez tiszta nyereseg: ami utan a lakos megfizeti, az az allamkasszaba (MOHU) vandorol, amit szelektivbe betesz, az tiszta kivalogatott alapanyag.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
- zoli73
- V.I.P.

Szép napot mindenkinek!