Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5321

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: pärt »

fererencz írta:
2021.08.30., hétf. 19:47
Kidolgoztam egy új gyorstesztet. Hasznos lehet új komponens, másik rendszer, stb. minősítésekor. A neve "Jimmy-metódus". Nagyon egyszerű, csak indítsuk el Z. Jimmy - Bukott diák c. slágerét. Ha élvezettel végig tudjuk hallgatni, akkor elégedettek lehetünk tesztünk alanyával. A zeneszám azonnali-, vagy menet közbeni megállítása problémát sejtet. A rajongóktól elnézést kérek, de ez nem valami vicc, többször is ellenőriztem, működik, használom.
Rendben, gyűjtöm az erőt. :rolleyes:
Semmi bajom Jimmyvel; idáig nem nagyon kereszteztük egymás életét. De ha a lejátszás közben remegne az ujjam a stop gomb felett, akkor nem feltétlenül a készüléket hibáztatnám.
Igyekszem minél kevesebbet "tesztelni"; az csak arra jó, hogy bizonyos zenéket megutáljunk, és önmaguk jogán már sohase hallgassuk meg. Viszont az valóban jó jel, ha tágul a repertoár, felfedezünk, megértünk, elfogadunk a komfortzónánkon, megszokásainkon túli műfajokat, előadókat, interpretációkat. De azért ne feszítsük túl a húrt. Nem hiszem, hogy pl. egy operabubusnak K-poppal és halálmetállal kell próbára tennie a rendszerét meg a béketűrését.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 916

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Kidolgoztam egy új gyorstesztet. Hasznos lehet új komponens, másik rendszer, stb. minősítésekor. A neve "Jimmy-metódus". Nagyon egyszerű, csak indítsuk el Z. Jimmy - Bukott diák c. slágerét. Ha élvezettel végig tudjuk hallgatni, akkor elégedettek lehetünk tesztünk alanyával. A zeneszám azonnali-, vagy menet közbeni megállítása problémát sejtet. A rajongóktól elnézést kérek, de ez nem valami vicc, többször is ellenőriztem, működik, használom.
Nem szotkam hibázni.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: supravox »

Nah, ez a durva, hogy Supravox nem írja állandóan 2 ezobiszbasz vagy 1m drót bedugása után, hogy most aztán minden valósághű, pedig ha bármelyik rendszer is képes azt megközelíteni, akkor az pont az Övé.
[/quote]

Csak remélem,hogy kb. olyan. gondolkodik.gif
Elismerem,hogy működnek az ezobigyók.
De a jelentőségüket azért elenyészőnek tapasztaltam egy korrekt készülékparkhoz képest.
Az entreq patkányokkal is inkább a 4 éves lányom játszik 31_1_21.gif
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9854

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

sutemenyx írta:
2021.08.28., szomb. 16:02
asebestyen írta:
2021.08.28., szomb. 08:44
cables írta:
2021.08.28., szomb. 07:34

Ez tökéletesen igaz és csodálkoznék, ha nem tudja mindenki. Viszont ez - hogy elérhetetlen messzeségben van egy élő, hangosítás nélküli hangszer hang - nem jelenti azt, hogy értelmetlen javítani azon, amit otthon hallunk.
Nah, ez a durva, hogy Supravox nem írja állandóan 2 ezobiszbasz vagy 1m drót bedugása után, hogy most aztán minden valósághű, pedig ha bármelyik rendszer is képes azt megközelíteni, akkor az pont az Övé.
Ha vicces dolgokat irsz, legalabb tegyel szmajlit a vegre :)
Te legalább odateszed azt a fejet a végére… :fekverohog:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2912
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

fapaci írta:
2021.08.28., szomb. 14:00
asebestyen írta:
2021.08.28., szomb. 11:45
A felvételeken arányaiban jóval kevesebb a dob...
Nem volt ez mindig így és talán nem is lesz. Divatjelenségről beszélünk, ami manapság a vokál felsőbbrendűségét hirdeti. De ha meghallgatunk egy 80-90-es években kevert anyagot, ott jellemzően jóval erősebbek a (ritmus)hangszerek és gyengébb az ének. Ezzel párhuzamosan pár évtizede gitárosokból lettek világsztárok, manapság szinte kizárólag énekesekből lesznek, bár a táncos megnevezés talán jobban illene rájuk.
Különösen igaz ez itthon a megasztar/stb eloadokra. Ők énekelni szeretnenek, nem veszik eszre hogy zene meg nem lesz belőle. Jobban jarnanak egy nepdallal vagy verssel. Pedig ha rapillantananak a kulfoldi slagerekre, akkor eszrevennék, hogy az enekes hangja csak az n+1edik hangszer a produkciokban. Sokszor egy szaxofon vagy trombitaszolam is lazán helyettesithetné es ugyanugy kerek egész lenne a dolog. Az itthoni producerek ehhez valamiert minimalisan sem értenek, es ettől lesz annyira “magyar”.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2912
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

asebestyen írta:
2021.08.28., szomb. 08:44
cables írta:
supravox írta:
2021.08.25., szer. 16:32
Pár hete egy üres csarnokban melóztam.
A sarokban hevenyészve fel volt állítva egy dobszerkó.
Mivel senki nem volt ott rajtam kívül,kíváncsiságból felkaptam egy ütőt és finoman ráütöttem a pergőre...
Ismét meggyőződtem,hogy TOTÁLOSAN FELESLEGES összehasonlítgatni a valódi és a konzerv megszólalást.
Mert szerintem a közelébe se lehet érni.
Ha már az illúzió meg van örülni kell.
Ez tökéletesen igaz és csodálkoznék, ha nem tudja mindenki. Viszont ez - hogy elérhetetlen messzeségben van egy élő, hangosítás nélküli hangszer hang - nem jelenti azt, hogy értelmetlen javítani azon, amit otthon hallunk.
Ha vicces dolgokat irsz, legalabb tegyel szmajlit a vegre :)
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11366
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

asebestyen írta:
2021.08.28., szomb. 11:45
A felvételeken arányaiban jóval kevesebb a dob...
Nem volt ez mindig így és talán nem is lesz. Divatjelenségről beszélünk, ami manapság a vokál felsőbbrendűségét hirdeti. De ha meghallgatunk egy 80-90-es években kevert anyagot, ott jellemzően jóval erősebbek a (ritmus)hangszerek és gyengébb az ének. Ezzel párhuzamosan pár évtizede gitárosokból lettek világsztárok, manapság szinte kizárólag énekesekből lesznek, bár a táncos megnevezés talán jobban illene rájuk.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8049

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

juliush írta:
2021.08.28., szomb. 11:34
supravox írta:
Mivel senki nem volt ott rajtam kívül,kíváncsiságból felkaptam egy ütőt és finoman ráütöttem a pergőre...
Ismét meggyőződtem,hogy TOTÁLOSAN FELESLEGES összehasonlítgatni a valódi és a konzerv megszólalást.
Ne felejtsük el, hogy nem is ennek az élménynek a felidézése a cél!!!
Erről korábban már többször is szó esett, a hangszerén játszó, azzal fizikailag taktilis kapcsolatban álló előadó élménye, de akár a lakóterünk többé-kevésbé kezeletlen, szűk akusztikai környezetében megszólaltatott hangszer hangja amúgy is fényévekre van attól az illúzótól, amelynek keltéséhez szükséges információt a felvételre rögzítették több-kevesebb sikerrel!
A producer/hangmérnök többnyire koncertszerű élmény felidézésre törekszik, tőlünk méterekre elhelyezkedő szólista és/vagy kisebb-nagyobb hangszeres csoport arányos, perspektívikus és hangszíneiben hűséges megszólaltatását célozva meg. Saját koncert és audio élményeim azt sugallják, hogy a modern technikával, hozzáértő művészek/szakemberek által rögzített felvételek komolyabb rendszereken reprodukálva már nagyon is hiteles illúzióban képesek részesíteni!
A felvételeken sokkal több információ van, mint amit élőben hallanánk. Pl egy kellő dinamikai átfogással megszólaltatott dobfelszerelés mellett kevés akusztikus hangszer finomságai követhetőek, de még akár egy pop produkcióban is képes elnyomni mindent a dob. A felvételeken arányaiban jóval kevesebb a dob, mint élőben és a legtöbbször az eredeti dobhangból kevés marad a végére és még annál is kevesebb az, amit az átlagos otthoni lejátszó rendszerek képesek megszólaltatni.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4197

Hozzászólás Szerző: juliush »

supravox írta:
Ne felejtsük el, hogy nem is ennek az élménynek a felidézése a cél!!!
Erről korábban már többször is szó esett, a hangszerén játszó, azzal fizikailag taktilis kapcsolatban álló előadó élménye, de akár a lakóterünk többé-kevésbé kezeletlen, szűk akusztikai környezetében megszólaltatott hangszer hangja amúgy is fényévekre van attól az illúzótól, amelynek keltéséhez szükséges információt a felvételre rögzítették több-kevesebb sikerrel!
A producer/hangmérnök többnyire koncertszerű élmény felidézésre törekszik, tőlünk méterekre elhelyezkedő szólista és/vagy kisebb-nagyobb hangszeres csoport arányos, perspektívikus és hangszíneiben hűséges megszólaltatását célozva meg. Saját koncert és audio élményeim azt sugallják, hogy a modern technikával, hozzáértő művészek/szakemberek által rögzített felvételek komolyabb rendszereken reprodukálva már nagyon is hiteles illúzióban képesek részesíteni!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8049

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
supravox írta:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

supravox írta:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Robici írta:
2021.08.27., pén. 21:20
Nem, hanem hogy a köznyelvben általában mire használják. Úgy jutottunk idáig, hogy te hoztad fel hogy a szimfonikus zenekar is egy banda, tőlem kérdezted, erre hogy leírtam hogy szerintem a "bandán" a köznyelvben nem szoktak szimfonikus zenekart érteni. Ha szerinted igen, akkor bizonyára más közegbe járunk és más vidékről származunk.
Poénnak szántam, nem ment át, ez van.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1253
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Aszpirin írta:
2021.08.26., csüt. 11:39
Nem akarok neveket kiadni, de az itt a kérdéshez hozzászólók között rajtam kívül még legalább ketten voltak jelen MRC rendezvényen, nem számítva Fapacit, aki a szervezők egyike, ezért nem értettem, miért nem említi senki...
Valószínűleg azért mert mint fapaci is írta, sajnos már másfél éve nincs a járvány miatt ilyen rendezvény.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

fapaci írta:
2021.08.26., csüt. 11:19
Mármint Te mit értesz alatta, vagy én mit értek alatta? Sok esetben napokig elmélkedtünk már szavak értelmezésén. Kezdjünk bele újra? :D Amúgy sem hiszem, hogy a kérdezőt az érdekelné, mit nevezünk bandának és én sem tudom, hogy jutottunk idáig.
Nem, hanem hogy a köznyelvben általában mire használják. Úgy jutottunk idáig, hogy te hoztad fel hogy a szimfonikus zenekar is egy banda, tőlem kérdezted, erre hogy leírtam hogy szerintem a "bandán" a köznyelvben nem szoktak szimfonikus zenekart érteni. Ha szerinted igen, akkor bizonyára más közegbe járunk és más vidékről származunk.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6385

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

scaurus írta:
2021.08.25., szer. 17:35
OFF

A BFZ-t tudom, az NFZ-t megfejtettem, de mi az MRC? gondolkodik.gif

Gugli barátom a Complog-Mrc Kft-t és a Műegyetemi Rádió Clubot erőlteti. :rolleyes:

:D
La Valse már megírta, de hátha így még könnyebb: http://hangzasvilag.hu/my-reel-club/
Bocs, hogy rövidítettem a nevet, de ha már lehet BFZ a Budapesti Fesztiválzenekar, akkor gondoltam a My Reel Club is MRC, érted :) Akinek címeztem a kérdést, mindenesetre rögtön megértette :)

A lényeg a bemutató cikkből ez:
A kezdeményezés oka és célja, hogy a vállalkozás referencia értékű felvételeket adjon az igényes zenehallgatók kezébe. Akik részt tudnak venni a felvétel elkészítésekor meghallgatják, hogyan szólt a zene élőben. Összehasonlítási alapként a felvétellel könnyebb lesz az otthoni rendszert is fejleszteni, hosszabb távon is jó beszerzési és beállítási döntéseket hozni, a lemez és fájl-gyűjteményünket újra hallgatva egy etalonhoz hasonlítva átrendezni.
Ennél jobb módszert egyelőre nem tudok elképzelni arra, hogy a saját szubjektív értékrended alapján felmérd a saját rendszered képességeit (ha esetleg magadra "audiofil"-ként tekintesz, és mint olyannak, erre igényed van). Légy ott a felvételnél a stúdióban, saját füllel halld élőben, amit a mikrofon(ok) "befog(nak)", majd az elkészült felvételt - manipulálatlanul megkapva - játszd le a saját rendszereden. Ha sikerül mindezt úgy, hogy az élő felvétel helyszíni élménye még viszonylag friss, akkor a dolog minden szubjektivizmusa mellett, saját magad tudsz értékítéletet megfogalmazni a rendszeredről. Tényleg nem tudok jobb módszert elképzelni... Vigyázat, a "megvilágosodás" hirtelen és megdöbbentő lehet!

Jómagam háromszor voltam ilyen rendezvényen, egy negyedikre is befizettem ugyan, de sajnos betegség okán nem tudtam elmenni... A három alkalomból kettő "banda" volt a szó köznapi értelmében, egy pedig szóló zenész (Borbély László).

A kezdeményezés szerintem zseniális és valószínűleg a világon is egyedülálló, mondom mindezt úgy, hogy a szervezés körülményeinek és főleg az "utógondozásnak" én voltam a talán legnagyobb kritikusa, de remélhetően a szervezők ezeket a kritikákat és tapasztalataikat a jobbításra fel tudják használni. Szóval ha lesz még ilyen (ld. Fapaci válaszát), nagyon javaslom Neked is, de főleg eme thread elindítójának, akinek a kérdéséből pont az derül ki, hogy 100%-osan a kezdeményezés célközönségébe tartozik. Ha komolyan érdekli a kérdés, akkor a legközelebbi MRC-rendezvények egyikén ott kell lennie.

Nem akarok neveket kiadni, de az itt a kérdéshez hozzászólók között rajtam kívül még legalább ketten voltak jelen MRC rendezvényen, nem számítva Fapacit, aki a szervezők egyike, ezért nem értettem, miért nem említi senki...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Robici írta:
2021.08.26., csüt. 11:09
Itt nem arról volt szó, hogy fura-e a szóhasználat vagy nem hanem hogy mit értünk alatta.
Mármint Te mit értesz alatta, vagy én mit értek alatta? Sok esetben napokig elmélkedtünk már szavak értelmezésén. Kezdjünk bele újra? :D Amúgy sem hiszem, hogy a kérdezőt az érdekelné, mit nevezünk bandának és én sem tudom, hogy jutottunk idáig.

Az online beszélgetések egyre inkább hasonlítanak egy társasjátékra, amiben az a feladat, hogy a soron következő játékos egy új szó behelyezésével csavar egyet az előző mondaton úgy, hogy minél nagyobb mértékben változzon annak értelme. Valahogy már nem egymás megértése a cél, hanem valami más. Naponta megélem ezt. Elkezdünk páran beszélgetni, aztán folyamatosan érkeznek új társak és egy idő után már egészen másról beszélünk, mint az elején és nem egymással, hanem egymás mellett, jellemzően egyre indulatosabban. Nem tudom, ez a járvány hatása, vagy egyszerűen ilyen irányba megy a világ, de nem tetszik.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

fapaci írta:
2021.08.26., csüt. 10:28
A köznyelvben rengeteg fura szóhasználat forog, ezért én nem hivatkoznék rá. Sokunk kedvence a "hangfal" ugye, de igen hosszú a sor még a HiFi környékén is. No de legalább én ne tereljem jobbra/balra a témát! Bár egyre kevésbé tudom, mi is a téma.
Itt nem arról volt szó, hogy fura-e a szóhasználat vagy nem hanem hogy mit értünk alatta.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Robici írta:
2021.08.26., csüt. 10:04
Azt nem tudom, csak azt, hogy a köznyelvben a banda kifejezésre az emberek általában nem szimfonikus zenekarra szoktak gondolni.
A köznyelvben rengeteg fura szóhasználat forog, ezért én nem hivatkoznék rá. Sokunk kedvence a "hangfal" ugye, de igen hosszú a sor még a HiFi környékén is. No de legalább én ne tereljem jobbra/balra a témát! Bár egyre kevésbé tudom, mi is a téma.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

mishow írta:
2021.08.25., szer. 16:36
Ezt azért nem ajánlottam eddig - és ez egyben válasz Robici korábbi kérdésére is - mert a kamarazene befogadása egy kezdő komolyzene hallgató számára nehezebb, mint mondjuk egy jól ismert, szinte slágerszerű nagyzenekari szimfónikus mű élvezete. Ha rossz a darabválasztás, könnyen lesz belőle csalódás, és utána onnan már nehéz visszajönni.
Ebben van ráció, de nem hinném hogy egy mai átlagember bármely szimfonikus zenét "jól ismerné". Ahogy írtad, a darabválasztáson múlik minden. Akár kamara akár szimfonkus. De eredetileg nem arról volt szó, hogy milyen zenét ajánljunk komolyzene iránt érdeklődőnek, hanem hogy hangszerhangot hol lehet élőben hallani. Egy kamarazenei előadáson általában jóval közelebb lehet kerülni egy hús-vér hangszereshez és a terem is sokkal kisebb, így ebből a szempontból ez se elvetendő.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

supravox írta:
Ebben egyetértek. Amikor az ember elkezd hasonlítgatni, na ott ér véget a zenehallgatás.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

fapaci írta:
2021.08.25., szer. 12:46
Az is egy "band(a)", nem?
Azt nem tudom, csak azt, hogy a köznyelvben a banda kifejezésre az emberek általában nem szimfonikus zenekarra szoktak gondolni. Meg a BFZ jellemző felbukkanási helye se a hangosított falunapok.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2807

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

supravox írta:
A Gödöllői kastélyban voltunk egy pár hete,a koncertteremben volt egy kis "koncertezgetés" ("Zenél a kastély" koncertsorozat),gondoltam benézek egy kicsit...nos ahoz képest hogy miket hajkurásznak a háááájendisták jó páran:térleképzés,penge éles hangszerhang élek,tisztaság,precizitás,átláthatóság stb...egy katyvaz volt az egész (és ez nem az ott játszó zenészek leminősitése,csak profin tették a dolgukat) :D
Csatolmányok
20210725_142224.jpg
20210725_142224.jpg (178.53 KiB) Megtekintve 2774 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Baryll
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 59

Hozzászólás Szerző: Baryll »

supravox írta:
Voltak olyan előadók a múltban, akiknek ahhoz, hogy az előadási stílusukat felidézzük, játékukat újra élvezhessük nem maradt más lehetőségünk, mint hogy meghalgassuk a tőlük fennmaradt eredeti felvételeket. Számomra nagyon nem mindegy, hogy ki játszik azon az adott hangszeren, arról már nem is beszélve, hogy ki és hogy melyik életkorában énekel abba a mikrofonba, stb. Ennyiben megvédeném a "konzerv" zenét és hangzást, de természetesen egyet is értek a megállapításoddal, hogy az eredeti megszólalást, hangzást visszaadni lehetetlen.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 733

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

scaurus írta:
2021.08.25., szer. 17:35
OFF

Gugli barátom a Complog-Mrc Kft-t és a Műegyetemi Rádió Clubot erőlteti. :rolleyes:

Inkább erre keress rá: My Reel Club.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 267

Hozzászólás Szerző: scaurus »

OFF

Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”