scaurus írta: ↑2021.08.25., szer. 17:35
OFF
A BFZ-t tudom, az NFZ-t megfejtettem, de mi az MRC?
Gugli barátom a Complog-Mrc Kft-t és a Műegyetemi Rádió Clubot erőlteti.
La Valse már megírta, de hátha így még könnyebb:
http://hangzasvilag.hu/my-reel-club/
Bocs, hogy rövidítettem a nevet, de ha már lehet BFZ a Budapesti Fesztiválzenekar, akkor gondoltam a My Reel Club is MRC, érted :) Akinek címeztem a kérdést, mindenesetre rögtön megértette :)
A lényeg a bemutató cikkből ez:
A kezdeményezés oka és célja, hogy a vállalkozás referencia értékű felvételeket adjon az igényes zenehallgatók kezébe. Akik részt tudnak venni a felvétel elkészítésekor meghallgatják, hogyan szólt a zene élőben. Összehasonlítási alapként a felvétellel könnyebb lesz az otthoni rendszert is fejleszteni, hosszabb távon is jó beszerzési és beállítási döntéseket hozni, a lemez és fájl-gyűjteményünket újra hallgatva egy etalonhoz hasonlítva átrendezni.
Ennél jobb módszert egyelőre nem tudok elképzelni arra, hogy a saját szubjektív értékrended alapján felmérd a saját rendszered képességeit (ha esetleg magadra "audiofil"-ként tekintesz, és mint olyannak, erre igényed van). Légy ott a felvételnél a stúdióban, saját füllel halld élőben, amit a mikrofon(ok) "befog(nak)", majd az elkészült felvételt - manipulálatlanul megkapva - játszd le a saját rendszereden. Ha sikerül mindezt úgy, hogy az élő felvétel helyszíni élménye még viszonylag friss, akkor a dolog minden szubjektivizmusa mellett, saját magad tudsz értékítéletet megfogalmazni a rendszeredről. Tényleg nem tudok jobb módszert elképzelni... Vigyázat, a "megvilágosodás" hirtelen és megdöbbentő lehet!
Jómagam háromszor voltam ilyen rendezvényen, egy negyedikre is befizettem ugyan, de sajnos betegség okán nem tudtam elmenni... A három alkalomból kettő "banda" volt a szó köznapi értelmében, egy pedig szóló zenész (Borbély László).
A kezdeményezés szerintem zseniális és valószínűleg a világon is egyedülálló, mondom mindezt úgy, hogy a szervezés körülményeinek és főleg az "utógondozásnak" én voltam a talán legnagyobb kritikusa, de remélhetően a szervezők ezeket a kritikákat és tapasztalataikat a jobbításra fel tudják használni. Szóval ha lesz még ilyen (ld. Fapaci válaszát), nagyon javaslom Neked is, de főleg eme thread elindítójának, akinek a kérdéséből pont az derül ki, hogy 100%-osan a kezdeményezés célközönségébe tartozik. Ha komolyan érdekli a kérdés, akkor a legközelebbi MRC-rendezvények egyikén ott kell lennie.
Nem akarok neveket kiadni, de az itt a kérdéshez hozzászólók között rajtam kívül még legalább ketten voltak jelen MRC rendezvényen, nem számítva Fapacit, aki a szervezők egyike, ezért nem értettem, miért nem említi senki...