Ha neked érdekes, én miért nevezzem hülyeségnek? Inkább az jut eszembe róla, hogy egy hanggenerátor, vagy bármilyen mérőszoftver tágabb játszóteret biztosít és több információt, tanulságot ad a rendszerünkről és a hallásunkról.
Házimozisoknál gyakran előkerülnek ilyen tesztlemezek, amikről statikus jeleket, fix frekvenciákat, általában szubbasszus hangokat hallgatnak izmos hangerőn, vigyorgó arccal. Azt kicsit nehezebb megérteni, de valami olyasmi lehet, mint motorosoknál, autósoknál kihúzatni és üveghangon járatni a gépet. Kívülről nézve kretén dolog, belülről meg buli. Nézőpont kérdése.
Évek óta tervezgetem, hogy összerakok egy tesztjel csomagot és közzéteszem, mert amikkel találkozom, azoknál lehetne sokkal tanulságosabbat is csinálni. Igazán hasznos talán egy interaktív anyag lenne, ahol a hallgatót is próbára tesszük, nem csak a hangsugárzókat.
Évekkel ezelőtt, mikor sokadszor kezdtem bele egy audio magazin elindításába, néhányan összeraktunk egy zenei tesztanyagot (néhányan azóta is használjuk). Páran talán még emlékeznek rá, az AVX-en is szétosztogattam vagy száz CD-t belőle. A trackek mellé leírtuk, melyiknél mire érdemes figyelni, milyen tanulság van benne, de a többség persze nem olvasta el a leírást, így erősen félreértelmezték a dolgot. Azt hitték, ezek a világ legjobb felvételei, aztán reklamáltak, mert nem azok, sokkal inkább tanulságosak.