Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11023
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Aszpirin írta:
2023.08.25., pén. 13:04
És elég sokat tanultam a saját rendszrem/szobmy koirlátaiból ennek a 77 percnek a meghallgatrásából (türelem kell hozzá!!!), de perzse lehet, hogy a profik, pl. fapaci totál hülyeségnek fogják tartani - ezt ők maj leírják itt.
Ha neked érdekes, én miért nevezzem hülyeségnek? Inkább az jut eszembe róla, hogy egy hanggenerátor, vagy bármilyen mérőszoftver tágabb játszóteret biztosít és több információt, tanulságot ad a rendszerünkről és a hallásunkról.

Házimozisoknál gyakran előkerülnek ilyen tesztlemezek, amikről statikus jeleket, fix frekvenciákat, általában szubbasszus hangokat hallgatnak izmos hangerőn, vigyorgó arccal. Azt kicsit nehezebb megérteni, de valami olyasmi lehet, mint motorosoknál, autósoknál kihúzatni és üveghangon járatni a gépet. Kívülről nézve kretén dolog, belülről meg buli. Nézőpont kérdése.

Évek óta tervezgetem, hogy összerakok egy tesztjel csomagot és közzéteszem, mert amikkel találkozom, azoknál lehetne sokkal tanulságosabbat is csinálni. Igazán hasznos talán egy interaktív anyag lenne, ahol a hallgatót is próbára tesszük, nem csak a hangsugárzókat.

Évekkel ezelőtt, mikor sokadszor kezdtem bele egy audio magazin elindításába, néhányan összeraktunk egy zenei tesztanyagot (néhányan azóta is használjuk). Páran talán még emlékeznek rá, az AVX-en is szétosztogattam vagy száz CD-t belőle. A trackek mellé leírtuk, melyiknél mire érdemes figyelni, milyen tanulság van benne, de a többség persze nem olvasta el a leírást, így erősen félreértelmezték a dolgot. Azt hitték, ezek a világ legjobb felvételei, aztán reklamáltak, mert nem azok, sokkal inkább tanulságosak.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3513

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Alex_Aston írta:
2023.08.25., pén. 14:02
Aszpirin írta:
2023.08.25., pén. 13:49

Szia! Egy másolt CD, én úgy kaptam még a hősidőkben autóhifi-teszteléshez, hogy nem volt kép a borítóról, csak a tartalomjegyzékről egy fénymásolat. Sajnos nem tudom tehát, mi a címe/kiadója (a tartalomjegyzék nyelve alapján német lehet), de az is lehet, hogy nem hivatalos kiadvány...
Nincs benne egy olyan is, amikor pár zenész sétál, mint egy karneválon a teremben, mennek körbe, körbe, aztán a végén ajtó csattanással távoznak?
Mert akkor nekem is megvan ez a CD :D
Talán erre gondolsz.
22. track, 1:32 perc.
Ez kettő, vagy három fickó. Kézi dobbal másik csörgővel egymás után hátulról, majd egyre nagyobb körben kerülik a mikrofont, a végén jobbra (jobb hangsugárzótól jóval kijjebb) ki- és ajtó becsap. A körbe járásuk harmadik körében a hallgató feje-háta mögött megy a dobos, a csörgő meg a hangsugárzó és hallgató között. Ez valódi sztereo mikrofonos analóg felvétel, semmi dolby trükk. Egy biztos, ezt nem minden rendszer tudja így megjeleníteni. Fejhallgatóval nem próbáltam.

https://www.amazon.com/Stereo-Review-Ch ... B000003GHE

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6076

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2023.08.25., pén. 14:02
Aszpirin írta:

Szia! Egy másolt CD, én úgy kaptam még a hősidőkben autóhifi-teszteléshez, hogy nem volt kép a borítóról, csak a tartalomjegyzékről egy fénymásolat. Sajnos nem tudom tehát, mi a címe/kiadója (a tartalomjegyzék nyelve alapján német lehet), de az is lehet, hogy nem hivatalos kiadvány...
Nincs benne egy olyan is, amikor pár zenész sétál, mint egy karneválon a teremben, mennek körbe, körbe, aztán a végén ajtó csattanással távoznak?
Lehet, de sajnos nem emlékszem már (hányadik track az nálad?). Ha a tiéd is 95 trackes, 77 perc 7 másodperc össz-terjedelmű, és rajta van az 1886-os Benz-motor, 1902-es Benz Spider, 1927-es Mercedes 680, egy Porsche Turbo és egy Ferrari 512 BB motorhanjgja is mint tesztsáv, akkor tényleg ugyanaz :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Rock60 írta:
2023.08.25., pén. 14:00
Aszpirin írta:

Szia! Egy másolt CD, én úgy kaptam még a hősidőkben autóhifi-teszteléshez...
Akkor ezt nem tudnám feltenni a Rock - ra...
Hülyén is nézne ki rajta. :D
Tuti, bár fogalmam sincs, miről beszélsz. gondolkodik.gif
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3457

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:

Csak a Marantz! :-D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1427

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Aszpirin írta:

Szia! Egy másolt CD, én úgy kaptam még a hősidőkben autóhifi-teszteléshez...
Akkor ezt nem tudnám feltenni a Rock - ra...
Hülyén is nézne ki rajta. :D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

greenbio írta:
2023.08.25., pén. 13:45
Aszpirin írta:
greenbio írta:
2023.08.24., csüt. 18:51
Alto, tudnál említeni pár zenét, amivel a színpad mélységét lehet tesztelni?
Szia!

Nem zene ugyan, de nekem van egy (eredetileg profi felhasználásra szánt) tesztlemezem, amin a 21. track pont célzott színpadmélység-teszt (Acoustic Soundstage-Depth Test). Emlékeim szerint egy figura bemondja rajta angolul, hogy épp milyen távol van (mélségben) am felvevő mikrofontól, majd tamburinnal csörög. Elég jól hallatszik, hogy medig terjed a láncoddal a "színpad", mélységirányban.

De visszatérve a lényegre, a kérdésedre: célzott színpadmélység-teszt is vn rajta, ez a 21. track.
szia!

köszi! mi ez a lemez? mi a pontos címe? egy képet tudnál feltenni? köszi szépen

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 411

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Aszpirin írta:
greenbio írta:
Szia!

Nem zene ugyan, de nekem van egy (eredetileg profi felhasználásra szánt) tesztlemezem, amin a 21. track pont célzott színpadmélység-teszt (Acoustic Soundstage-Depth Test). Emlékeim szerint egy figura bemondja rajta angolul, hogy épp milyen távol van (mélségben) am felvevő mikrofontól, majd tamburinnal csörög. Elég jól hallatszik, hogy medig terjed a láncoddal a "színpad", mélységirányban.

De visszatérve a lényegre, a kérdésedre: célzott színpadmélység-teszt is vn rajta, ez a 21. track.
szia!

köszi! mi ez a lemez? mi a pontos címe? egy képet tudnál feltenni? köszi szépen

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2729

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

juliush írta:
2023.08.25., pén. 11:59

Már megbocsáss, de egy stúdióban felvett muzsika meg sem történt? gondolkodik.gif
Az élő felvételek különleges érzelmi töltése, varázsa vitathatatlan, de többnyire cserébe jóval kisebb játéktere van a hangmérnöknek a körülmények folytán. Quid pro quo.
Egyébként számos muzsikus stúdióban is képes igazán felvillanyozó előadásra.
Folder.jpg
jah,pont Miles "In a silent way" féle felvétele bizonyiték a "live in studio/jam session" alkotási folymatra :D ...volt 3 óra zenei anyag,amit Teo Macero "megvágott" kb 40 percesre...aki ismeri jól a felvételt,az felismeri a "vágási" pontokat is a felvételen

https://en.wikipedia.org/wiki/In_a_Silent_Way

"In a Silent Way was assembled from takes from a three-hour session from Studio B at CBS 30th Street Studio in New York City, on February 18, 1969."

a tehnikát Miles alkalmazta késöbbi studió lemezein is...
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

greenbio írta:
Szia!

Egyébként a lemezen különböző, természetben felvett effektek is vannak (pl legalább 5 féle motor hidegindításának hangja :D) , amik alkalmasak a dinamika, színpadmélység és szélesség szubjektív tesztelésére, valamint a lemez tartalmaz 0db szinusz bemérőjeleket 1Hz-től 20ezer kHz-ig (ezek meghallgatása tanulságos pl. a hallástartományod teszteléséhez /én már sajnos nem hallom a 15 kHz-et sem/) valamint a hangfal képességeinek tesztelésére a mélytartományban. De van rajta fehérzaj, rózsazaj 25 féle határfrekvenciával, fázisfordítással (3 mpg azonos fázis, 5 mp ellenfázis a csatornálban váltakozva), mindenhol 0 dB max. ampiltúdóval., meg ilyen nyalánkságok. Ha végiggjátszod ezeket (főleg a szinuszos mérőjeleket), nagyon nyilvánvalóan hallhatóvá válik a lejátszólánc + szoba együttes akusztikai hibáinak egy része.

Sajnos csk CD-n van meg, és jelenleg nem tudom digitalizálni, de ha valaki begrabbelné wav-ba, akkor közkinccsé válhatna. Összesen 77 perc anyag, 95 tracket tartalmaz (ez okozhat problémát bizonyos CD-lejátszóknál. az én egyik lejátszóm pl. a 89. fölöttieket nem volt hajlandó lejátszani, egyszerűen, pedig azok "izgik": 20, 16, 8, 4, 2 és 1Hz-es digitalizált szinuszjelek). És elég sokat tanultam a saját rendszrem/szobám korlátaiból ennek a 77 percnek a meghallgatásából (türelem kell hozzá!!!), de peszse lehet, hogy a profik, pl. fapaci totál hülyeségnek fogják tartani - ezt ők majd leírják itt.

De visszatérve a lényegre, a kérdésedre: célzott színpadmélység-teszt is van rajta, ez a 21. track.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fapaci írta:
2023.08.25., pén. 12:08

Ezt a témát már milliószor megrágtuk és kiköptük.
Nem baj, én pl. szívesen végigolvastam újra.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4145

Hozzászólás Szerző: juliush »

Bocsi, úgy tűnik, elektronikusan dadogtam...
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

juliush
V.I.P.
V.I.P.

akvapark írta:
2023.08.25., pén. 12:36
Bernstein és Carreras majdnem a felvétel meghiusúltságáig veszekedtek. :smile53:
Azé' valljuk be, elég tréfás a szereposztás a spanyol nyelvű Puerto Rico-iakkal rivalizáló amcsi bandatag szerepére az angolban mondjuk kevésbé járatos, katalán Carrerast választani, miközben a spanyol anyanyelvű szerelmét az új-zélandi Kiri Te Kanavára osztották! :D
Persze mindez meg sem történt! Ja, mégis, mert láttuk! ;)
Bernstein pont egyike azon mestereknek, akik stúdióban is vibrálóan izgalmas előadásokat tudott vezényelni, vagy akár zongorázni! Boldog szülinapot Neki!
Gyula 

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1384

Hozzászólás Szerző: akvapark »

juliush írta:
2023.08.25., pén. 12:16
Ma úgyis időszerű... :D

youtu.be/j3SEW63LsaM
Bernstein és Carreras majdnem a felvétel meghiusúltságáig veszekedtek. :smile53:
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Ma úgyis időszerű... :D

youtu.be/j3SEW63LsaM
Gyula 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2023.08.25., pén. 10:53
Elméletileg. Viszont, ha úgy van, ahogy Fapaci mondta, és a koncertfelvétel is több mikrofonos, akkor ott is rengeteg lehetősége van a hangmérnöknek egy stúdióban utómunkálatokat végezni. Hangzásban és terességben is.Fapaci ?
Ezt a témát már milliószor megrágtuk és kiköptük. Aki még mindig azt gondolja, hogy a sokmikrofonos felvétel és a stúdiómunka az ő érdekei ellen hatnak, azt én nem akarom meggyőzni, tőlem nyugodtan dédelgetheti ezt a mumust.

A koncertfelvételek - az én szempontomból - annyiban térnek el a stúdióban készült anyagoktól, hogy a koncerten sokkal több a technikai bizonytalanság, rosszabbak a körülmények, stresszesebbek a zenészek, (pl. mert) nincs lehetőség ismételni. De a helyszínen csak a rögzítés történik, minden mást a stúdiókban végeznek, tehát utómunka, keverés, mastering terén nincs különbség. (Igen, komolyzenénél is, mielőtt valaki felhozná.)

Az említett Zorán koncerten (is) a rögzítést egyetlen kolléga végezte egy mobil multitrack rendszerrel, aztán már vitte is a stúdióba és ott rakták össze, többek között a térhatást is.

IMG_2922.jpg
IMG_2922.jpg (104.7 KiB) Megtekintve 1147 alkalommal

Párszor én is voltam rögzítős, pl. a Sziget fesztiválon. Ehhez a munkához már semmit nem kellett magammal vinnem, csak egy laptopot és egy LAN kábelt, amivel rákötöttem a helyi Dante hálózatra, aztán a szükséges jogosultságok megszerzése és pár kattintás után megkaptam a színpad összes, 64 audio csatornáját. Régebben ez a színpadi analóg szétosztóról történt, most már szinte kizárólag digitális hálózatokat használnak.

Sziget 2019.jpg

Tunerman érvelése annyiban megalapozott, hogy a koncerten garantáltan együtt játszik a zenekar, ami a stúdiókban nem feltétlenül van így és ennek lehet hallható negatív hatása, hideg, lélektelen, gépies lesz a produkció, főleg ha a zenészek nem kellően gyakorlottak e téren. De mostanában divat visszatérni a régi módszerekhez, egyre több zenei kiadvány születik overdubbing technika nélkül, időben és térben együtt játszott, élőszerű előadást rögzítve. Pl. a MRC felvételeit is kizárólag így készítjük évek óta.

MRC studio 03.jpg
MRC studio 03.jpg (99.41 KiB) Megtekintve 1147 alkalommal

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

juliush írta:
2023.08.25., pén. 11:59

Már megbocsáss, de egy stúdióban felvett muzsika meg sem történt? gondolkodik.gif
Ki látta ? :fekverohog:

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2023.08.25., pén. 10:20
Ez az "olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van" tökéletes tévút, mert amit nem vettek fel "jó" hangminőségben azt nem is fog "jól" szólni :smile29:
Nyilván nem igazán ismered a Naxos katalógusát, számtalan remek, nagyon-nagyon magas műszaki szinvonalat képviselő felvételük van.
tunerman írta:
Inkább arra hívnám fel a nagyérdemű figyelmét, hogy élő, vagy koncertfelvételekről győzködjék egymást, ugyanis ezek MEGTÖRTÉNT események. A helyszín aurája és a zenészek érzelmi egymásra hatása nem pótolható semmilyen stúdiómunkával, vagy remix-el.
TJ.
Az élő felvételek különleges érzelmi töltése, varázsa vitathatatlan, de többnyire cserébe jóval kisebb játéktere van a hangmérnöknek a körülmények folytán. Quid pro quo.
Egyébként számos muzsikus stúdióban is képes igazán felvillanyozó előadásra.
Folder.jpg
Folder.jpg (86.38 KiB) Megtekintve 1122 alkalommal
Gyula 

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1384

Hozzászólás Szerző: akvapark »

chord_ írta:
2023.08.25., pén. 09:51
Szerintem tévút ezekkel a lemezekkel tesztelni.
Merthogy rendkívül igényes felvételek, még ha olykor kissé hatásvadászok is, és akkor is jól szólnak, amikor nem szólnak jól.

Részemről, célszerűbbnek tartom egy átlag olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van, akkor valamit tényleg jól csináltunk.
Amúgy, egy szimpla szóló lantlemeznél is kijöhet a 'tér szerelmeseinek' a vágyálma.
Szerintem meg maga a "tesztelés" a tévút.
Általában hallgatott lemezt, CD-t, streamet hallgatni, és ha a zene hallgatásának izgalma fog el hazafelé, akkor jó a "rendszer" nem kell változtatni, mérni. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Izzó lándzsahegy, olvadt ólom ?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Snipi írta:
2023.08.25., pén. 10:17
Bocsánat, de ezzel vitába kell szállnom. Ezek egyáltalán nem hatásvadász lemezek. A 60-as évek elején készültek (hiszen még a Mester is élt) és a Telarc lemezek is jó régiek, még a parasztvakító felvételek korszaka előttről származnak.
Parasztvakításra bármit lehet használni, csak a parasztot és a vakítást kell definiálni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:

Ez az "olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van" tökéletes tévút, mert amit nem vettek fel "jó" hangminőségben azt nem is fog "jól" szólni :smile29:
Inkább arra hívnám fel a nagyérdemű figyelmét, hogy élő, vagy koncertfelvételekről győzködjék egymást, ugyanis ezek MEGTÖRTÉNT események. A helyszín aurája és a zenészek érzelmi egymásra hatása nem pótolható semmilyen stúdiómunkával, vagy remix-el.
TJ.
Elméletileg. Viszont, ha úgy van, ahogy Fapaci mondta, és a koncertfelvétel is több
mikrofonos, akkor ott is rengeteg lehetősége van a hangmérnöknek egy stúdióban utómunkálatokat végezni. Hangzásban és terességben is.

Fapaci ?

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 573

Hozzászólás Szerző: Snipi »

tunerman írta:
chord_ írta:
Merthogy rendkívül igényes felvételek, még ha olykor kissé hatásvadászok is, és akkor is jól szólnak, amikor nem szólnak jól.

Részemről, célszerűbbnek tartom egy átlag olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van, akkor valamit tényleg jól csináltunk.
Amúgy, egy szimpla szóló lantlemeznél is kijöhet a 'tér szerelmeseinek' a vágyálma.
TJ.
Én a magam részéről imádom a koncertlemezeket.
Ajánlom is mindenkinek - aki szereti - Zorán 2019-es Aréna koncertlemezét. Szerintem fenomenális. Nem annyira minőségre gondolok, inkább magára a zenére. Én ilyen jól sikeredett magyar kiadású lemezt már rég nem hallottam.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2820

Hozzászólás Szerző: tunerman »

chord_ írta:

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 573

Hozzászólás Szerző: Snipi »

chord_ írta:

Bocsánat, de ezzel vitába kell szállnom. Ezek egyáltalán nem hatásvadász lemezek. A 60-as évek elején készültek (hiszen még a Mester is élt) és a Telarc lemezek is jó régiek, még a parasztvakító felvételek korszaka előttről származnak.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”