Biztosan van ilyen, sőt... Én viszont csak magamat akarom elkápráztatniSosztakovics írta: ↑2023.10.26., csüt. 19:04
Még a dobfelszerelések megszólalása is erősen szór. Hogy mit tartunk jó hangnak az egyrészt az egyéni ízlésünből, az általunk ideálisnak vélt hangszínekből, másrészt a hallási képességeinkből fakad. Ahogyan a színeket, úgy a hangokat sem egyformán érzékeljük és dolgozzuk fel. Fúvósoknál gyakori jelenség, hogy a többség számára megkérdőjelezhető hangszínen játszanak, és hiába mondják nekik, hogy változtatniuk kellene, mert a világ zenei ízlésével szembemennek, ők továbbra is ragaszkodnak az elképzeléseikhez, mert teljesen mást hallanak. A fülük másképpen dolgozza fel az adott rezgéseket. Szóval ez a tanítási dolog erősen sántít. Persze vannak epigonok a hangszeresek között is, akik kritikátlanul másolnak, akár a meggyőződéseiket is sutba vágva, de a többség még véletlenül sem azon a hangszínen játszik, ahogyan azt a tanárától hallotta. Egyrészt mert az jóformán lehetetlen, másrészt meg nem is cél. A tanár sem szeretné. Mindenki a saját hangját keresi, és azzal akarja elkápráztatni a környezetét.
A hifizés nem zenélés, éppen ezért számomra teljesen értelmezhetetlen a jó hang keresése. De sok sikert hozzá mindenkinek!
Szóval hozzám nem járnak szeánszra, én se nagyon máshoz, sőt őszinte leszek voltak ismerősök, rokonok, kollégák, egyéb okból hozzám betérők és kérték hogy hallgassák meg, de udvariasan elutasítottam hogy pl. a csöveknek be kell melegedniük, meg most ki van kötve az akármi.. Nem arra vágyom, hogy valaki azt mondja: Hú ez de kurv@ jó! Elég ha zenehallgatás közben néha felszisszenek elismerően.
Fordítva is igaz. Mit javasolok nekik? Semmit. Hallgassátok meg és ami tetszik.