Ez a lényeg ...A "plusz" Hogy, ez egyénenként változik ? Vagy ,van akinek ez nem számít? Az a jó? Ezt döntse el mindenki maga....Valószínűleg az a " plusz "vezérel életünkben ,,,így választunk kocsi márkát ...fényképezőgépet ...biciglit...vagy akár életünk párját....chord_ írta: ↑2023.11.03., pén. 14:24Szerintem jóval egyszerűbb a probléma.
Az emlegetett 'rádióhang' kap egy érdekes színezetet, egy 'hangulatot', amelyet valami pszicho-audio-izé miatt egyszerűen jobban esik hallgatni, valóság-plusznak érzékeljük, pedig csak 'plusz', és mindenki azt mondja rá, hogy 'jobb'.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- gyongyhalas
- Fórumlakó

- Értékelés: 326
Re: Általában a hifiről
Szerintem jóval egyszerűbb a probléma.
Az emlegetett 'rádióhang' kap egy érdekes színezetet, egy 'hangulatot', amelyet valami pszicho-audio-izé miatt egyszerűen jobban esik hallgatni, valóság-plusznak érzékeljük, pedig csak 'plusz', és mindenki azt mondja rá, hogy 'jobb'.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Akkor átfogalmazom a tézisemet. Az élőadás információ tartalmának nincs olyan eleme, amelyet egy CD-alapú hírközlési csatorna ne lenne lépes legalább ugyanolyan transzparensen közvetíteni, mint az FM rádióműsor. Ha tömörítés is beiktatásra került, még inkább.
Elég kevés a lehetőség egyébként a hangminőség közvetlen összevetésére, mivel ritka, hogy a rádióban élőben közvetített koncertet rövid időn belül mondjuk CD-kiadványként élvezhessük, és vethessük össze.
Ha a CD-hang deficitet mutat, akkor ott a kiadót, illetve annak produkciós csapatát kell hibáztatni.
(Vagy arra gyanakodni, hogy az FM csatorna add valamit hozzá)
Elég kevés a lehetőség egyébként a hangminőség közvetlen összevetésére, mivel ritka, hogy a rádióban élőben közvetített koncertet rövid időn belül mondjuk CD-kiadványként élvezhessük, és vethessük össze.
Ha a CD-hang deficitet mutat, akkor ott a kiadót, illetve annak produkciós csapatát kell hibáztatni.
(Vagy arra gyanakodni, hogy az FM csatorna add valamit hozzá)
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Mikor hosszú szünet után beüzemeltem a kb. 40 éves Pio TX 9800 tuneremet, pont egy élő adás ment asszem a Bartókon, hát én teljesen padlót fogtam, milyen jól szól.
/ Írtam is erről akkoriban egy hosszabbat a Tuneres topicban, annyira a hatása alá kerültem annak a hangnak. /
Ilyen hangélményem CD - ről soha nem volt - függetlenül a frekiátvitelüktől - igaz, néhány próbálkozás után nem is erőltettem nagyon ezt a vonalat.
Azóta sajnos megváltam a szerkezettől, a kevés időmben inkább lemezt hallgatok, de most elgondolkoztam azon az eladó Revoxon.
Olyan szép...
A csapos: Én mint laikus mindig azt gondoltam, hogy az FM adások 15kHz feletti esése, még jót is tesz a PCM 20 kHz körüli kifogásoltságának. 
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Senki nem állította, hogy a CD legnagyobb problémája a 20 Khz feletti sávhatároltsága.
Azzal még ellennénk valahogy...
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 446
A rádióhang tényleg érdekes dolog, én a vételi körülmények romlása miatt a Bartókot már csak netrádión keresztül tudom hallgatni, ami ugye 320Kbps MP3. Általában nagyon jól szól, az élő közvetítések pedig sokszor hátborzongatóan jól. (Egy Aries Mini a forrás).
Az élő zene varázsát kevés felvétel tudja visszaadni, én egy példát javasolnék meghallgatni: Arvo Pärt 4. szimfóniájának élő felvétele (ECM 2160). Walt Disney Concert Hall, Los Angeles a helyszín.
Itt a viták közepette egy emberi tulajdonság nem kerül szóba: a tehetség. Vannak konstruktőrök, hangmérnökök, producerek, akik tehetségesek, és minőségi dolgokat állítanak elő.
Az élő zene varázsát kevés felvétel tudja visszaadni, én egy példát javasolnék meghallgatni: Arvo Pärt 4. szimfóniájának élő felvétele (ECM 2160). Walt Disney Concert Hall, Los Angeles a helyszín.
Itt a viták közepette egy emberi tulajdonság nem kerül szóba: a tehetség. Vannak konstruktőrök, hangmérnökök, producerek, akik tehetségesek, és minőségi dolgokat állítanak elő.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11209
- Kapcsolat:
Igazad van. Kellő szaktudás hiányában jobb, ha nem próbálom megmagyarázni, amit érzékelek. Egyszer talán valakinek sikerül.juliush írta: ↑2023.11.03., pén. 09:15Ezt egyértelműen cáfolja az a tény, hogy az MPEG2 tömörítés eljárás során az adatáram épphogy "kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik", az átalakítás számítástechnikai folyamata során az adat akár többször is tárolásra kerülhet.
Ezek az "ütőkártyák" józan ésszel szemlélve igencsak ingatagok és könnyen cáfolhatók.De egyébként a lényeg az én oldalamról az volt, hogy a rádióadás egyértelműen cáfolja az analóg technológia felsőbbrendűségét hírdetők egyetlen igazi "ütőkártyáját" a CD 20kHz feletti sávhatároltságát. És nem az, hogy jobb-e az "élő", mint "konzerv". Ha jól rögzítették, a CD is vissza tudja adni egy élő előadás "lelkét".
Stúdiókban ülve sokszor megtapasztaltam, hogy semmilyen technológiájú hangfelvétel sem tudja 100 százalékosan visszadni, de jó esetben igen jól fel tudja idézni az élő produkciót. Lélekről nem írnék, mert az fizikai jelenségeknél, technikánál részemről nem értelmezhető.
Ezt egyértelműen cáfolja az a tény, hogy az MPEG2 tömörítés eljárás során az adatáram épphogy "kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik", az átalakítás számítástechnikai folyamata során az adat akár többször is tárolásra kerülhet. Ráadásul sokkal drasztikusabb módon transzformálódik, mint mondjuk egy Red Book szabványú AD-DA átalakítás során, tehát ez utóbbinak még kevésbé kell módosítania az élményt. Innentől semmilyen műszaki befolyással magyarázható változást nem okozhat a médiumra való rögzítés és annak időben elkülönülő reprodukciója.fapaci írta: ↑2023.11.03., pén. 08:29Az élő rádióközvetítések esetében is MPEG2 tömörítéssel dolgozó digitális összeköttetés van a helyszín és a stúdió, illetve a stúdió és az adó között évtizedek óta. Így van ez a TV közvetítéseknél is, csak ott az audió jel a videó adatba van embeddálva, a stúdióban kerül szétbontásra és külön feldolgozva.
Tunerman felvetése viszont jogos, az élő műsor - akár digitális, akár analóg - valóban rendelkezik olyan képességekkel, amik elvesznek rögzítés során, mikor az adatáram kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik.
A különbség inkább a befogadó szubjektumban keresendő...
De egyébként a lényeg az én oldalamról az volt, hogy a rádióadás egyértelműen cáfolja az analóg technológia felsőbbrendűségét hírdetők egyetlen igazi "ütőkártyáját" a CD 20kHz feletti sávhatároltságát. És nem az, hogy jobb-e az "élő", mint "konzerv". Ha jól rögzítették, a CD is vissza tudja adni egy élő előadás "lelkét". A gond ott kezdődik, amikor valamelyik zseni "sterilizálja", elkezdi kilúgozni belőle a zajokat, köhögéseket, közönség nélkül feljátszatja az utolsó ütemeket, hogy a tapsolók minden nyomát eltűntesse és folytathatnám. De ez már megint csak produkciós probléma...
Gyula
Ütemezés nélküli...fapaci írta: ↑2023.11.03., pén. 08:29
Tunerman felvetése viszont jogos, az élő műsor - akár digitális, akár analóg - valóban rendelkezik olyan képességekkel, amik elvesznek rögzítés során, mikor az adatáram kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik.
A jelenséggel bármikor találkozhatunk, ha élő zenei műsor közelébe kerülünk. Ha elsétálunk egy jazzklub, vagy blueskocsma előtt, a kiszűrődő hang nagyon messze van a teljes értékű hangélménytől és a hifisták elvárásaitól, mégis megállapítható belőle, hogy élő, vagy rögzített műsort hallunk-e.
Nem lehetséges, hogy ez a kulcsszó ?
Hiszen a megfelelő ritmust nem egyszerű hifista fogalmakkal körbeírni, és az élő zene jó / helyes /ritmusa a blues kocsma falai mögül is egyértelműen hallatszik.
És hogy a ritmuskészség ugyan nem kézzelfogható, de mennyire fontos paraméter, elég némelyik Brit gyártó futóművére gondolni, amiben néhányan most sem vélik felfedezni a létező klasszist. Pl. Linn, Roxan...
Bocs, hogy csak analóg példa jutott az eszembe...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Mivel évtizedek óta napi rendszerességgel végzek audio méréseket, tisztában vagyok a hallásom degradációjának alakulásával. 30 éves koromban sem hallottam 14 kHz felett, ez a határérték jelenleg 12.5 kHz körül van, néha párszáz Hertzzel feljebb, vagy lejjebb van az aktuális fizikai állapotomtól függően. Ám ennek a változásnak semmilyen hatása nincs a zenehallgatási élményemre. Szerencsére ultrahangokra kevés zenei művet írtak, másrészt az agyunknak bőven van ideje kompenzálni az évek során lassan bekövetkező változásokat.
Félreértés, mikor hallásromlás alatt csak azt értjük, hogy valaki már nem hall 12 kHz felett, vagy ha azzal igazolja kifinomult hallását, hogy 16 kHz-es hullámokat is hangként érzékel, ez szerintem nagyjából mindegy. A degradáció nem csak a hallható frekvenciasáv csökkenésében mutatkozik meg, hanem a dinamika tartományban is, pl. a halk jelenségek, amiket korábban még érzékeltünk, idővel eltűnnek a fülünk elől. Ennek egyik megnyilvánulása, hogy az öregekkel sokszor hangosabban kell beszélni, hogy értsék a szavunkat. Sajnos ennek a zenehallgatás terén is van következménye, a hangszerelés egy része sajnos hallhatatlanná válik idős korunkban még akkor is, ha a magas hangokat még mindig halljuk.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.11.03., pén. 09:02-kor.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Az élő rádióközvetítések esetében is MPEG2 tömörítéssel dolgozó digitális összeköttetés van a helyszín és a stúdió, illetve a stúdió és az adó között évtizedek óta. Így van ez a TV közvetítéseknél is, csak ott az audió jel a videó adatba van embeddálva, a stúdióban kerül szétbontásra és külön feldolgozva.juliush írta: ↑2023.11.02., csüt. 23:05De értem a lényeget, azt állítod, hogy a 15kHz-ben sávhatárolt FM rádióadás tökéletesen elegendő az "élő adás minden mást felülmúló mennyiségű/minőségű "real time" információjának" továbbítására. Nem élő rádióközvetítés esetén ezek szerint még könnyebb a dolga. Vajon mennyi veszne el ebből egy közbeiktatott 16bit/44kHz-es AD-DA hatására?
Tunerman felvetése viszont jogos, az élő műsor - akár digitális, akár analóg - valóban rendelkezik olyan képességekkel, amik elvesznek rögzítés során, mikor az adatáram kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik. Ezeket a jellemzőket nem a szokásos HiFi-s paraméterek és műszaki adatok között kell keresni, hiszen azokat a technológia már régen megugrotta, ennek ellenére a hangrögzítés korántsem veszteségmentes, akármilyen formátumban és technikával is végezzük.
A jelenséggel bármikor találkozhatunk, ha élő zenei műsor közelébe kerülünk. Ha elsétálunk egy jazzklub, vagy blueskocsma előtt, vagy egy utcazenész előadását halljuk távolról, a hozzánk érkező hang messze van a teljes értékű hangélménytől és a hifisták elvárásaitól, mégis megállapítható belőle, hogy élő, vagy rögzített műsort hallunk-e függetlenül attól, hogy digitális, vagy analóg eszközöket használnak. (A tisztán analóg technikát alkalmazó hangosítás már nagyon ritka).
Jómagam több esetben végeztem már virtuális hangbeállást színpadokon. Ez egy új lehetőség, amit a modern technika tesz lehetővé és nagyjából abból áll, hogy hangpróba során sokcsatornás rögzítést készítünk a színpadi forrásjelekről (hangszerekről), amikkel a produkció szubjektív megszólalási arányait, hangszíneit szoktuk beállítani. Magyarán közvetlenül a gitárok, elektromos hangszerek, ének- és hangszermikrofonok jelét rögzítem külön hangsávokon. Ezt a rögzített nyers jelet aztán bármilyen helyszínen be tudom játszani forrásként, így a zenekar nélkül is elvégezhető a hangbeállás (amit ráadásul nagyon szoktak utálni a muzsikusok). És láss csodát, még ez a teljesen puritán, minden beavatkozás nélkül rögzített anyag is szegényesebben szólal meg, mint a pontosan ugyanazon a rendszeren, tehát ugyanazon készülékeken, mikrofonokon, kábeleken, hangsugárzókon és műszaki stábbal hangosított élő produkció.
A témát olyan komoly jelentőségűnek gondolom, hogy akár a halálosan elcsépelt témákat is leválthatná, mint pl. az analóg versus digitális szócséplést is, ami csak nem akar kikopni a hifista közbeszédből, pedig már évtizedek óta nincs tétje. Nem tudom, valaha is leküzdik-e az élő és rögzített produkció adta élmény közötti különbséget, de ha valakinek sikerül majd egyszer, annak szerintem esélye lesz egy fizikai Nobel-díjra.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.11.03., pén. 08:49-kor.
Nyilván én vagyok a debil, hogy ezeket a mondatokat -" tényleg a legjobb jóindulattal "- csak egyféleképpen tudom értelmezni.
Csak hogy megértsd: vélemény ≠ észosztás
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6262
Igen: https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
Csak hogy megértsd: vélemény ≠ észosztás
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzioRock60 írta: ↑2023.11.03., pén. 07:24A jó hang megítélése - mintha erről lett volna már szó - az nem korlátozódik kizárólag, sőt csak kis mértékben a 14 Khz feletti hangok fülelésére. Tehát, ha valaki ebből a korosztályból - teljes joggal - megfogalmaz egy véleményt - szerinted osztja az észt - akkor így jártunk.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Nem, olyat nem írtál. Az észosztásról írtál - csak finomítottam rajta.
Mármint, hogy ki oszthat észt, és ki nem...
Az mindjárt más !
A jó hang megítélése - mintha erről lett volna már szó - az nem korlátozódik kizárólag, sőt csak kis mértékben a 14 Khz feletti hangok fülelésére.
Tehát, ha valaki ebből a korosztályból - teljes joggal - megfogalmaz egy véleményt - szerinted osztja az észt - akkor így jártunk.
Viszont például van egy felvételem Várdai István-Víkingur Ólafsson duó koncertjéről a Müpaból 2020-ban. Két nagy kedvencem, szerettem volna őket élőben hallani, de a covid közbeszólt. Közönség nélkül adtak koncertet végül, a Müpa élő streamben közvetítette, én meg az Audio Hijack program segítségével rögzítettem a stream Audio részét, ami 320 kbps-os MP3 volt.
Rendszeresen vissza szoktam hallgatni, messze nem tökéletes, és az üres Müpanak is van egy fura, kissé kísérteties akusztikai aurája, de mindezek ellenére van benne valami elbűvölő, ami talán még egy Sokol rádión keresztül is átjönne.
Nem tudom, azért komoly AB tesztnek nem vetettem alá ezt a jelenséget.Aszpirin írta: ↑2023.11.03., pén. 06:28Es mi van akkor, ha az eredetileg élő közvetítést felvételről ismétlik, és csak kicsit később kapcsolódsz be, nem is tutod, hogy nem élő?alto írta: ↑2023.11.03., pén. 06:25Van abban valami amit Jenő mond. Aki még sosem hallgatott elő koncert közvetítést a Bartókon, érdemes kipróbálnia. Hiába a 15 Khz-es sávhatár, hiába az Mpeg Layer 2 tömörítést használó digitális csatorna a stúdió és az adótorony között (tehát ma már szó sincs tisztán analóg közvetítésről), vagy hiába a 320 kbps-os MP3 formátum internet rádió esetén, a jelenség empirikus módon igazolható. Persze messze nem tökéletes, de az élő közvetítésnek van egy olyan varázsa, egy olyan aurája, ami konzerv felvételek esetén elég ritkán tapasztalható.
Viszont például van egy felvételem Várdai István-Víkingur Ólafsson duó koncertjéről a Müpaból 2020-ban. Két nagy kedvencem, szerettem volna őket élőben hallani, de a covid közbeszólt. Közönség nélkül adtak koncertet végül, a Müpa élő streamben közvetítette, én meg az Audio Hijack program segítségével rögzítettem a stream Audio részét, ami 320 kbps-os MP3 volt.
Rendszeresen vissza szoktam hallgatni, messze nem tökéletes, és az üres Müpanak is van egy fura, kissé kísérteties akusztikai aurája, de mindezek ellenére van benne valami elbűvölő, ami talán még egy Sokol rádión keresztül is átjönne.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- Aszpirin
- V.I.P.

Az AVX messze nem csak a "jó hang"-ról szól, abban az értelemben, amiről itt beszélünk, ezt csak egyesek erőltetik itt mindenáron, és persze olyant sem írtam, hogy ne fogalamazzon meg senki véleményt, aki már nem hallja ezeket a frekvenciákat, de azért nem árt, ha tisztában vagyunk a fülünk és agyunlk hallóképességeivel is, ha ex-cathedra kijelentéseket teszünk a fülünkre hagyatkozva, annak ellenére is, hogy még mindig nincs a "jó hang"-nak (ill. "természetes hang"-nak sem) semmiféle széleskörűen elfogadott objektív definíciója, tehát - egy ponttól kezdve - meglehetősen szubjektív.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Ha csak az fogalmazhatna meg véleményt a " jó hang " szempontjából, aki 14 - 15 Khz fölött is jól hall, bizony kihalna az AVX.
Nyilván lényeges, de nem meghatározó ezeknek a frekiknek a megléte a " jó hang " szempontjából - ahogy már többen ki is fejtették.
- Aszpirin
- V.I.P.

Es mi van akkor, ha az eredetileg élő közvetítést felvételről ismétlik, és csak kicsit később kapcsolódsz be, nem is tutod, hogy nem élő?alto írta: ↑2023.11.03., pén. 06:25Van abban valami amit Jenő mond. Aki még sosem hallgatott elő koncert közvetítést a Bartókon, érdemes kipróbálnia. Hiába a 15 Khz-es sávhatár, hiába az Mpeg Layer 2 tömörítést használó digitális csatorna a stúdió és az adótorony között (tehát ma már szó sincs tisztán analóg közvetítésről), vagy hiába a 320 kbps-os MP3 formátum internet rádió esetén, a jelenség empirikus módon igazolható. Persze messze nem tökéletes, de az élő közvetítésnek van egy olyan varázsa, egy olyan aurája, ami konzerv felvételek esetén elég ritkán tapasztalható.
Van abban valami amit Jenő mond. Aki még sosem hallgatott elő koncert közvetítést a Bartókon, érdemes kipróbálnia. Hiába a 15 Khz-es sávhatár, hiába az Mpeg Layer 2 tömörítést használó digitális csatorna a stúdió és az adótorony között (tehát ma már szó sincs tisztán analóg közvetítésről), vagy hiába a 320 kbps-os MP3 formátum internet rádió esetén, a jelenség empirikus módon igazolható. Persze messze nem tökéletes, de az élő közvetítésnek van egy olyan varázsa, egy olyan aurája, ami konzerv felvételek esetén elég ritkán tapasztalható.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Ráadásul legalább 10 éve élek együtt egy audiológián bemért, nem túl durva 8kHz-es baloldali tinnitus-szal, ami az elején életminőség-rontónak érérzékeltem, aztán az évek alatt az agyam gyakorlatilag teljesen elnyomta.
Nem akarok senkit megbántani. Ezek a dolgok (hallás természetes romlása, esetleg tinnitus /ami már nem "természetes"/) már 40 fölött elkezdődhetnek, 50-es korosztályban igen gyakoriak már, és ahogy haladunk "felfelé", sajnos általánossá válnak, miközben jó eséllyel észre sem vesszük (mert a hétköznapokban nincs szükségünk ezekre a frekvenciákra az élethez), ha nem végzünk el cézott teszteket. Ezért javaslom - tényleg a legjobb jóindulattal -, hogy mindeki aki a "jó hangminőség" témában kényszert érez az észosztásra, menjen el egy audiológiai vizsgálatra, és ha 18-20 kHz-ig hall mindent, mint egy 20 éves, akkor mehet itt az észosztás.De ha 40 fölött vagy, akkor lehetnek, 55-60 fölött pedig lesznek is meglepetések, erre készülj fel...
- Aszpirin
- V.I.P.

Jómagam már nem hallom a 15 kHz fölötti frekvenciákat (kipróbáltam, teszt CD-ről, olyan berendezéssel, ami biztosan leadja a 15kHz fölötti hangokat is). Valószínűleg nem csak én vagyok ezzel így, ezért
Ráadásul legalább 10 éve élek együtt egy audiológián bemért, nem túl durva 8kHz-es baloldali tinnitus-szal, ami az elején életminőség-rontónak érérzékeltem, aztán az évek alatt az agyam gyakorlatilag teljesen elnyomta.
Nem akarok senkit megbántani. Ezek a dolgok (hallás természetes romlása, esetleg tinnitus /ami már nem "természetes"/) már 40 fölött elkezdődhetnek, 50-es korosztályban igen gyakoriak már, és ahogy haladunk "felfelé", sajnos általánossá válnak, miközben jó eséllyel észre sem vesszük (mert a hétköznapokban nincs szükségünk ezekre a frekvenciákra az élethez), ha nem végzünk el cézott teszteket. Ezért javaslom - tényleg a legjobb jóindulattal -, hogy mindeki aki a "jó hangminőség" témában kényszert érez az észosztásra, menjen el egy audiológiai vizsgálatra, és ha 18-20 kHz-ig hall mindent, mint egy 20 éves, akkor mehet itt az észosztás.De ha 40 fölött vagy, akkor lehetnek, 55-60 fölött pedig lesznek is meglepetések, erre készülj fel...
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3042
Bárki meggyőződhet erről a "real time" effektusról, kell hozzá egy broadcast monitor (nekem ez a Sequerra FM1), meghallgat egy élő rádió közvetitést rajta.
Majd később bármilyen(!) konzerv felvételét ennek - lesz meglepi
TJ.
Majd később bármilyen(!) konzerv felvételét ennek - lesz meglepi
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
De értem a lényeget, azt állítod, hogy a 15kHz-ben sávhatárolt FM rádióadás tökéletesen elegendő az "élő adás minden mást felülmúló mennyiségű/minőségű "real time" információjának" továbbítására. Nem élő rádióközvetítés esetén ezek szerint még könnyebb a dolga.tunerman írta: ↑2023.11.02., csüt. 22:46Szokás szerint nem értetted meg a lényeget - az élő adás olyan mennyiségű/minőségű "real time" információt hordoz, hogy minden szűkítő megoldás ellenére több marad, mint ami konzerv hordozókon van.
Ismétlem - ez a helyzet csak élő rádióközvetítésnél áll fenn.
TJ.
Vajon mennyi veszne el ebből egy közbeiktatott 16bit/44kHz-es AD-DA hatására?
Gyula
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3042
Szokás szerint nem értetted meg a lényeget - az élő adás olyan mennyiségű/minőségű "real time" információt hordoz, hogy minden szűkítő megoldás ellenére több marad, mint ami konzerv hordozókon van.
Ismétlem - ez a helyzet csak élő rádióközvetítésnél áll fenn.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Tehát most jelentetted ki kategórikusan, hogy egy 15kHz-ben sávhatárolt távközlési csatorna nem lehet a zene élvezetét, minőségét korlátozó tényező. Köszönöm, ennyi elég is számomra!
Gyula