Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3081

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tunerman »

juliush írta:
2023.11.23., csüt. 20:29
cables írta:
2023.11.23., csüt. 17:38
... Sajnos pont a szépség vész el elsőnek, ha gyengébb rendszeren hallgatjuk...
Szerintem meg egy-egy darab/előadás igazi szépsége, mélysége igen sok felszíni "makulát" elvisel. A befogadás nagy részét úgyis az egyéni, szubjektív és sokszor drámaian eltérő élményeken pallérozódott kognitív folyamataink végzik el...
Van egy jó hírem :smile29:
A helyzet az higend világában, hogy ott kevesebb az "agytekervények" munkája, mert több a beérkező hanganyag eredeti információ tartalma leborulok.gif
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6352

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
2023.11.23., csüt. 20:04
Nemrég volt egy érdekes beszélgetésem egy fiatal, unokám korú fiúval. Egy DAC-ot vettem tőle és megkérdeztem miért adja el. Kell a pénz lemezjátszóra, LP-ket akarok hallgatni- mondta. Szóval van ilyen is.
Ide a rozsdás bökőt, hogy nem fog sokáig tartani az LP-korszaka. Max. 1-2 évet adok neki. Az LP-kért ugyanis igen mélyen kell zsebbe nyúli manapság, és az ő korosztálya által hallgatott zene digitális rögzítésű és feldolgozású, szóval nem kicsit érzem parasztvakításnak az LP-n való tálalását, de hát a divat az divat :)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4185

Hozzászólás Szerző: juliush »

cables írta:
... Sajnos pont a szépség vész el elsőnek, ha gyengébb rendszeren hallgatjuk...
Szerintem meg egy-egy darab/előadás igazi szépsége, mélysége igen sok felszíni "makulát" elvisel. A befogadás nagy részét úgyis az egyéni, szubjektív és sokszor drámaian eltérő élményeken pallérozódott kognitív folyamataink végzik el...
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

supravox írta:
2023.11.23., csüt. 20:09
cables írta:
Nálunk a családban csak én vagyok megszállott, de ha ott van egy unokám és hall zenét, úgy, ahogy nem szokott, mindig megállnak kicsit leülnek, hallgatják és mondják, hogy milyen szép.
Nemrég volt egy érdekes beszélgetésem egy fiatal, unokám korú fiúval. Egy DAC-ot vettem tőle és megkérdeztem miért adja el. Kell a pénz lemezjátszóra, LP-ket akarok hallgatni- mondta. Szóval van ilyen is.
Minden alkalmat megragadsz,hogy ekézd a digitális formátumot.
És pont az ,,ekézésért" vett DAC-ot? Van némi ellentmodás...........
A gondolkodás nem megerőltető...

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1275

Hozzászólás Szerző: pali923 »

cables írta:
Kell a pénz lemezjátszóra, LP-ket akarok hallgatni- mondta. Szóval van ilyen is.
A nagyfiam 35 éves, és Spotify-t hallagt és LP-ket egy Regán. Van ilyen, de szerintem nem jellemző.

Egyébként meg valóban: kb. 16 éves voltam, szerencsés emberként kaptam ajándékba egy Poppy c. Made in Western Germany rádiós magnót, kicsit jobb volt az MK25-nél. Ott volt az ujjam minden kívánságműsornál a felvétel gombon, és nagyon örültem, ha olyat tudtam felvenni, amit szerettem. Ehhez képest 19 évesen egy Cleopátra egy Pio PL200 lemezjátszóval maga volt a Nirvána. A zenét azzal is lehetett élvezni minden feltétel nélkül.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2702

Hozzászólás Szerző: supravox »

cables írta:
Nálunk a családban csak én vagyok megszállott, de ha ott van egy unokám és hall zenét, úgy, ahogy nem szokott, mindig megállnak kicsit leülnek, hallgatják és mondják, hogy milyen szép.
Minden alkalmat megragadsz,hogy ekézd a digitális formátumot.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2854

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Amikor sikerül egy számunkra tetsző hangot kicsiholni a kínkeservesen összerakott, nem kevést pénzt elégetett aktuálisan legjobb rendszerünkből, az szerintem olyan mint egy nekünk tetsző festmény. Nem fénykép az eredetiről, nem feltétlen az eredetit akarja lemásolni utánozni, hanem egy olyan reprodukció, amit az alkotó saját maga szája íze szerint neki tetszően a legjobbnak próbált megalkotni. Van köze az eredetihez de nem az. A maga nemében, a "hibái" ellenére is jobban tetsző lehet mint az eredeti. Aztán, hogy ez mennyire tetszik másnak is, az már egy más kérdés.
FB_IMG_1700719029961.jpg
FB_IMG_1697890604281.jpg
FB_IMG_1697890604281.jpg (148.27 KiB) Megtekintve 1498 alkalommal
FB_IMG_1693512673998.jpg
FB_IMG_1693512673998.jpg (111.6 KiB) Megtekintve 1498 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3373

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
2023.11.23., csüt. 18:40
zoli73 írta:
2023.11.23., csüt. 18:11

A magas minőségű hangzásra csak nekünk, vájtfülűeknek van szükségünk, hogy élvezzük a zenét, másoknak nem.
Szerintem nem is a zene élvezetéhez kell a jobb minőség, hanem mert csak.
Legalább is nekem a kedvenc zenéim élvezetéhez nem kell a high end hangzás.
Így van! Sok olyan zenét hallgatok ma is, amit már 30 évvel ez előtt is hallgattam. Szerettem, és élveztem is őket már akkor is, pedig fogalmam sem volt róla mi a high-end. Már akkor is törekedtem a lehetőségeimhez képest legjobb hang elérésére, de a hangminőség ma sem alapfeltétele számomra a zene szeretetéhez, élvezetéhez, csak fokozza azt. Én a Youtube-ról halgatott zenét, a pc hangszóróin keresztül is sokszor élvezem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6352

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2023.11.23., csüt. 18:40
zoli73 írta:

A magas minőségű hangzásra csak nekünk, vájtfülűeknek van szükségünk, hogy élvezzük a zenét, másoknak nem.
Azért ne legyünk álszentek. Nem kell, de jó ha van. Te is elég sokat költöttél "hangra" mostanában, nem? ( hangfalak, streamer, hangfalak megint, fejhallgató... és ez csak a nagyobbja... nem hiszem, hogy a "mert csak"-ra adtad ki a milliókat.. :rolleyes: )
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3881

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

zoli73 írta:

Csak a Marantz! :-D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3373

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

cables írta:
alto írta:
2023.08.22., kedd 12:26

... Szerintem a zeneszerető emberek túlnyomó többségének nincs zenész diplomája vagy doktorija zeneelméletből - magamat is beleértve ebbe a többségbe - így számunkra inkább az a lényeg, hogy hagyjuk a zenét hatni az érzelmeinkre.
Így van ez a lényeg, hogy a zene hasson ránk. Csak van egy kis baj nevezetesen az, hogy másképp hat ránk a zene ha jobb minőségben hallgatjuk. Sajnos pont a szépség vész el elsőnek, ha gyengébb rendszeren hallgatjuk. De azt hiszem ezt nálad jobban kevesen tudják.
Ez az állítás, csak hifis szemüvegen keresztül nézve igaz. Nézd csak meg a fiatalokat, nekik teljesen mindegy, hogy telefonról fülessel, bluetooth hangszórón, vagy valamelyik fesztivál koncerjén hallgatják a zenét, élvezik, boldogok tőle.
Az átlagemberek nem is igazán értik, hogy miért van erre szükség, amit Mi művelünk, hiszen ilyen "felhajtás" nélkül is lehet zenét hallgatni, sőt még élvezni is.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

alto írta:
2023.08.22., kedd 12:26

... Szerintem a zeneszerető emberek túlnyomó többségének nincs zenész diplomája vagy doktorija zeneelméletből - magamat is beleértve ebbe a többségbe - így számunkra inkább az a lényeg, hogy hagyjuk a zenét hatni az érzelmeinkre.
Így van ez a lényeg, hogy a zene hasson ránk. Csak van egy kis baj nevezetesen az, hogy másképp hat ránk a zene ha jobb minőségben hallgatjuk. Sajnos pont a szépség vész el elsőnek, ha gyengébb rendszeren hallgatjuk. De azt hiszem ezt nálad jobban kevesen tudják.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2023.11.04., szomb. 09:27
A Mars felszínéről HD képeket nézhetünk. Ott ez nem kavar be?
Csak az időzítéstől függő, időben változó események mintavételezésénél és rekonstrukciójánál fordul elő. A digitális fotó és a videó esetén az "analógosítás" nem teremt folytonosságot időben, hiszen a mintavételezett képpontok kerülnek diszkréten megjelenítésre, vagy állókép, vagy gyorsan frissített képsorozat formájában és a látásunk fizikai korlátai végzik el a rekonstrukciós, "simító" szűrő feladatait. Tehát nem az történik, hogy egy képpont értéke "analóg" módon, folyamatosan változva jelenik meg, hanem képpontonként frissül a kép megfelelő frekvenciával.
chord írta: Meg ez a jitter-cucc, ha tényleg fontos, ennyire megoldhatatlan probléma lenne?
Vagy csak a maroknyi hifist zavarja az őrületében?
A jitter a technológia inherens tulajdonsága, de korántsem akkora probléma, amekkorának a technológia ellenzői szeretik azt beállítani. Lásd a korábban megosztott ábrát!
chord írta: Meg tényleg egy laikus / buta kérdés, lehet nevetni,:
A felvételi AD oldalon is előjön ez a paraméter-gond? És ha igen, ott a lemezen??
Ez egy érdekes filozófiai kérdés. Már az AD oldalon működik a jittert kiváltó mechanizmus, amennyiben a mérések időbeli pontossága valamekkora hibahatáron belül lesz, de a hatása csak a rekonstrukció során realizálódik, annak függvényében, olyan mértékben, hogy mintáról-mintára milyen deviációt mutat a rekonstrukció időzítése az AD során történt mérésekéhez képest.
Hiába próbálunk egy tökéletesen reguláris, szabványos órajellel helyreállítani egy mintasorozatból, ha a mérések időpontjai kis mértékben ugyan, de eltérnek a szabványostól. Könnyen belátható, hogy minden reprodukció oldali tökéletesség ellenére a minta ebben az esetben nem "akkor" kerül figyelembe vételre, mikor a mérés szerinti ütemezésben kellett volna, vagyis pici eltérés lesz a helyreállított amplitúdóban.
De még egyszer, egy manapság már tök általánosnak mondható 200ps-es (0.2ns) jitter zajbéli kifejeződése is bőven a 16-bites rendszer zajküszöbe alá esik, még messze a hallható tartományon túl is.
Gyula 

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1505

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

juliush írta:
2023.11.04., szomb. 15:43

Pontosítanék, a hifist az különbözteti meg, hogy az is zavarhatja, ami egyébként nem zavaró... ;)
Ez nem pontosítás, csak feltételezés. :yingyang:

Ha pl. a magas jitter nem lenne zavaró, akkor miért lenne cél, hogy minél alacsonyabb legyen ? gondolkodik.gif

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.11.04., szomb. 10:18
Az ember már csak olyan, az őrült hifis meg pláne, hogy ami zavaró, az zavarja...
Pontosítanék, a hifist az különbözteti meg, hogy az is zavarhatja, ami egyébként nem zavaró... ;)
Gyula 

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1505

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Maroknyi hifis... Őrület...

Ez most a kandi kamera, vagy egy hifis fórum ?
Az ember már csak olyan, az őrült hifis meg pláne, hogy ami zavaró, az zavarja...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 914

Hozzászólás Szerző: fererencz »

chord_ írta:
2023.11.04., szomb. 09:29

A Mars felszínéről HD képeket nézhetünk. Vagy ott az új DiCaprio film. Ott ez nem kavar be?
Meg ez a jitter-cucc, ha tényleg fontos, ennyire megoldhatatlan probléma lenne?

Meg tényleg egy laikus / buta kérdés, lehet nevetni,:
A felvételi AD oldalon is előjön ez a paraméter-gond? És ha igen, ott a lemezen??
Linkeltem egy oldalt, ahol meg lehet hallgatni a jitter hatását, amiből az látszik, hogy a CD100 képessége is bőven jó, amitől ma nagyságrendd(ekk)el jobbat hoznak a készülékek.
Nem szotkam hibázni.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3384
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

chord_ írta:
2023.11.04., szomb. 09:27

Más a fizikája, de úgy lehet elképzelni mint a szalagzajt. Az analóg stúdióban készült felvételek szalagzaja ott van az ebből készült LP-ken is.
A digitális studióban készült felvételek "jitter zaja" is ott van az ebből készült LP-ken is, de digitális otthoni lejátszás esetén is képződik ilyesmi a saját DACunk által.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1104

Hozzászólás Szerző: chord_ »

.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1104

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

juliush
V.I.P.
V.I.P.

A mintavételezett rendszerek működésének alapvető követelménye, hogy az AD átalakítás során a mérések sorozata, illetve a DA átalakítás során a megfelelő amplitúdójú impulzusok előállítása rendkívül nagy pontossággal igazodjon egy közös, szabványos órajelhez. Bármelyik oldalon tapasztalt legkisebb eltérés a pontos időponttól azt fogja eredményezni, hogy a mérés során nem pont ott mérjük az amplitúdót, mikor kellene, és/vagy a visszaalakítás során a megfelelő amplitúdójú impulzus a szándékoltnál picit korábban, vagy épp később gerjeszti a rekonstrukciós szűrőt. Bármelyik következik be, a helyreállított analóg jel amplitúdójában zajként fog megjelenni, az órajel pontatlanságától függő mértékben, amelynek a nagyságrendjét az előbbi ábrával szemléltettem.
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

A jitter analóg zajban történő kifejeződésének mértéke:
IMG_2563.jpeg
Gyula 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A laikusok kedvéért beteszek egy mozgó ábrát, ahol látszik, mit is csinál a jitter. Ha a jitter értéke abszolút nulla lenne, akkor a négyszögjel mozdulatlan lenne. De különböző frekvenciákon különböző eltérések vannak, ezekből van, amire érzékenyebb a hallásunk, és van, amire meg nem. Sajnos nincs etalonként értékelhető akusztikai kísérlet sorozat, emiatt könnyű a zavarosban halászni, illetve mindenki azt hall meg, és azt nem, amit akar.
Csatolmányok
jitter.gif
jitter.gif (20.74 KiB) Megtekintve 1895 alkalommal

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3081

Hozzászólás Szerző: tunerman »

juliush írta:
2023.11.03., pén. 20:30
sutemenyx írta:
2023.11.03., pén. 18:40
Netán mérted azt a példányt, ami nálad volt?
Nem, 2011-ben a Hi-Fi News mérte végig elég alaposan nyilván az alapgépet. De úgy gondoltam, hogy a már alapkiépítésében dícsért masina jól illusztrálja a jitter "probléma" valódi súlyát.
Egyébként a jitter csökkentése általában az órajelgenerátor teljes átdolgozását jelenti annak tápolása mellett, 1995-től jó pár évig egy Trichord Clock2 modifikált Marantz CD-53 volt a futóművem egy Audio Alchemy DDE V1.1 előtt, már abban is így tettek. A nálam járt masina nem esett át ilyenen, ha jól tudom, tunerman többször jelezte, hogy digitális szakértelem hiányában ahhoz a szekcióhoz nem nyúlt. De lehet, hogy tévedek.
Te sohasem tévedsz. leborulok.gif
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”