Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3437

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

civil oldalon csak a napelemes áram termelő és vízmelegítős napkollektor jöhet szóba, ezeket érdemes csak kis üzemméretekben beruházni. A vizes-napkollektor a napelemnél jobb hatásfokú, de csak meleg-víz rásegítésre, sajnos nyári kánikulában veszendőbe megy, télen meg nagy mínuszban lefagyhat (fagyálló kell bele).

Nekem másfél éve van fenn a tetőn a lakás éves áram fogyasztásával arányos kapacitású napelem. Bekerülés komplett áron meg fog térülni kb 13 év alatt, de csak akkor ha lakossági áramdíjjal képezem a termelését. Ha "eladásra" megy az áram (éves szaldó alapján) akkor kb felét fizeti nekem az áram szolgáltató, mint amikor én veszem tőle. De ez a fél ár is kb duplája annak, amikor pl az EON-ELMU-EDF áramot vesz az erőművektől. Igaz, azt az áramot költséges és bonyolult hálózaton hozza el hozzám, az én többlet áramomat meg a szomszédom használja el. Az elmúlt évben 20%-al termelt több áramot nekem a napelem, mint amit  felhasználtam.

A napelemek várható élettartamát kb 30-40 évre becsülik, van egy technikai éves 0,5%  öregedése és időjárás kopása.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: AVX »

Itt egy táblázat a napelemmel épített hálózat költségeiről.
http://www.ctsolar.hu/pdf/ctsolar-arlista-0822.pdf
5 Kw-os rendszer esetén 2,5 MFt költséggel számolnak, ami hatalmas tévedés.
Nem szabad 100%-os hatásfokkal kalkulálni.

Napelemes webáruház: árak, árlisták
Ha csak egy-egy terméket vagy kis mennyiségre árat keres, az alábbi termékcsoportokból válogathat:

Napelemek
Napelemek a világ vezető gyártóitól.
Polikristályos és monokristályos technológiával is.
Japán, koreai és kínai gyártók termékei.

Invertererek
A napelemes rendszer "szíve": az itthon piacvezető osztrák Fronius teljes kínálata a hivatalos hazai forgalmazótól. Továbbá SMA inverterei, valamint kommunikációs és megjelenítő eszközök.

Rögzítés, kábelek, csatlakozók
Rögzítés: tartóelemek, szerelvények ferde- és lapostetőre, földre
Kábelek: dupla szigetelésű solar DC kábelek
Csatlakozók: Tyco, Multi-Contact (MC4, MC3), H&S, Sunclix

Komplett rendszerek
Teljes rendszer megrendelésénél kedvezőbb árakon tudunk szállítani napelemet és invertert, mint webshopban lévő 1 termékes árak.
Árajánlatot itt kérjen >
  KÍNÁLAT, GYÁRTÓK
NapelemekTrina Solar 270W
Trina Solar 255W
Sharp 250W
Hyundai 250W
LG 300W
Korax 100W (12V)
... többi napelem

InverterekFronius inverterek
Huawei inverterek (ÚJ)
SMA inverterek és kiegészítők

SzerelvényK2 német rögzítéstechnika
KBE német solar kábel

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A csevegőben gyakran felmerül a téma, így talán nem felesleges egy állandó topikba terelni. Szerintem rengeteg tévhit, félreértés van a témában, próbáljuk meg közösen tisztázni!

A zöld, megújuló forrásokra épülő energetikai beruházásoknál általában az első kérdés - jó magyar szokás szerint - a megtérülési idő. Napelemeknél jelenleg irányvonalként leszögezhető, hogy egy átlagos család elektromos energiaszükséglete 2 MFt beruházással, minimális fenntartási költség mellett 8-10 éves megtérüléssel lehet számolni, de ez persze durva becslés, hiszen senki nem tudja, 6-8 év múlva mennyiért adják az elektromos energiát a nagy szolgáltatók. A beruházási költség évente átlagosan 10 %-ot csökken a műszaki fejlesztések eredményeként. A megtérülési idő ennél gyorsabban rövidül, hiszen a központi áramszolgáltatás ára folyamatosan emelkedik, még a rezsicsökkentés ellenére is.

Napelemeket gyakorlatilag az egész országban bárhol lehet telepíteni, a napsütéses órák mennyiségében minimális különbségek vannak. Szélerőműveket kevesebb helyre érdemes telepíteni, ezekhez sokkal komolyabb számítások és mérések szükségesek, fenntartási költségük is nagyobb, viszont az ilyen telepek nagyobb energiát tudnak előállítani, ráadásul jó helyszínválasztás esetén az aktív üzemidejük is nagyobb (a szél éjszaka is fúj). Szélenergiában sajnos Magyarország nem áll jó, napenergiában sokkal több keresnivalónk van. A napsütéses órák szerint jóval mögöttünk álló Németországban már az elektromos energiaszükséglet közel felét napelemekkel állítják elő, egy-egy napra ez az érték 2014-ben már elérte a 100 %-ot is.

Bár sokan így számolnak vele, tervezésnél nem célszerű a pillanatnyi legnagyobb elektromos fogyasztást alapul venni. Logikusabb cél, ha az átlagos fogyasztást célozzuk meg, ennek megfelelő termelő kapacitást építünk ki. Abban a napi 1-2 órában, mikor ennél többet fogyasztunk, a központi hálózatból kivehetjük a többletet, a többi órában pedig visszatápláljuk a megtermelt többletünket. Ilyen módon könnyedén megvalósítható, hogy a szolgáltató felé nem kell az áramért fizetnünk, hiszen csak a különbözetet számlázhatják ki. Arra jelenleg nem érdemes pályázni, hogy a szükségletünknél jóval többet termelünk és azt értékesítjük, mert a mostani szabályok értelmében csak nagyon olcsón veszik át az áramunkat, de ez még változhat, egyre nagyobb a nyomás ebbe az irányba, néhány országban már megközelíti az eladási ár a vételi árat.

A sok műszaki és gazdasági szempont mellé én mindig odatenném, hogy az sem elhanyagolható, ha teszünk valamit a környezetünk tisztaságáért, a természet megóvásáért. A jelenlegi gigantikus méretű központi áramelosztó rendszer hálózata, erőművei nagyon durva terhelést jelentenek a környezetnek. Ha az egyedi energiatermelés elterjedésével ezek a hálózatok csökkenthetőek lesznek és "csak" egy biztonsági hátteret adnak majd, máris nagyon sokat tettünk a környezetünk érdekében.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”