Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: avl2 »

igen, minden rendes mereshez kell a rendes meröeszköz.
..sajnos a modern vilagban a "kütyük" ál-tudása sokakat megteveszt, felrevezet  (meg jo, hogy a GPS nem vezet felre 3-4 utcanyival, ott nyilvanvalo lenne, hangnyomasszintnel könnyebb felrevezetni a direkt tapasztalat hianyaban a legtöbb embert, es persze más teren is)

ne higyjünk komoly dolgokban, csak alapos vizsgalat utan. 

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3489

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Tanulság ennek hangnyomás láznak:

Mobil aplikációval telefon mikrofonnal mérni +/-18dB hibával lehet csak. Főleg a primitív mikrofon és a mögötte beszédhangra optimalizált áramkörök miatt. Erősen freki, amplitúdó és a spektrum függő az eredmény a profi hangnyomás mérőkhöz képest.  

A 110dB csúcs hangnyomás egy otthoni hangfaltól nem ördögtől való elvárás, mert ezt külön alig érzékeljük, annyira rövid, és beleolvad a zenébe, hangnyomásmérő  mintavételi ablakában is leolvad egy kissé. A klippelést meg szeretnénk elkerülni egy-egy ilyen beütésnél. Miközben a hangzó zene hangnyomás átlag tömege 20-25dB-el van lejjebb, a náthás (bedugult fülű) hangmérnökök által komprimált zenében is 10-12dB-el van lejjebb van. Ez utóbbit fogjuk nagyon hangosnak érezni, és nyúlkálunk a poti után.

Az már finomítása a dolognak, a nagyobb amplitúdó, nagyobb hangnyomás a zenében átlagában a 300-400Hz alatti tartományban jelenik meg, sajnos a hangafalak basszusban mindig sokkal nagyobbat torzítanak, ahogy közeledünk a 30Hz-hez annál meredekebben, ezt egy átlagos hangsugárzó megszenvedi. És itt jön be a képbe, hogy akkor legyen a legalján egy leválasztott nagyobb hangnyomás képességgel egy aktív szub, a maga fázis és térleképzési hibáival együtt. Megint egy csúnya kompromisszum kényszer. Már aki ebbe az irányba megy el.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: audioline »

Én bárkire és bármire.

Mértem egyet ugyanazon a hangerőn 'sound meter'-el is, azzal az átlag 84dB, szemben a másik 92-es értékével. (A min/maxot inkább nem is írom ) Azt hiszem nekem ennyi bohóckodás elég is volt.
.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Nem tudom, fejhallgatóval hány dB-t lehet elérni, de én
a felét sem bírtam ki a Sennheiser HD 800-assal a fejemen annak, ami Fülelek mosolyogva, sokáig.
Nekem már rég sok volt a hangerő, amikor ő még mindig felfele tekerte.

Nálad nagyon beakadt ez a 115 dB. Ekkora hangnyomást 4 x 16 db Meyersound Leo, egyenként 2 kW-os aktív hangdobozzal szoktunk okozni a Sziget Fesztivál nagyszínpad előtt 30 méterre mérve, szóval kezeld fenntartással!
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Irigykedsz?
Én bárkire és bármire.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Nálad nagyon beakadt ez a 115 dB. Ekkora hangnyomást 4 x 16 db Meyersound Leo, egyenként 2 kW-os aktív hangdobozzal szoktunk okozni a Sziget Fesztivál nagyszínpad előtt 30 méterre mérve, szóval kezeld fenntartással!

Irigykedsz?
Persze, tuti, hogy nem pontos... Ennyit a gagyi mérőkről! (Egyébként pici, csillapított szoba 'túlméretezett' rendszer. A TL hangnyomása pedig eleve más, mint a reflexé...)
Az átlag 92 sztem nem ördögi.
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

1m-ről 90dB/1W hangfallal 300W erősítő minimum, persze hangfal is  legyen legalább ennyi, kevés torzítással.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2147

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Olyanok vagytok mint a gyerekek,kíváncsiak,játékosak.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Noise   68/92/115dB 

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

méricske
WayteQ xTAB-7X, Sound Meter app, korrigálva +18dB (fapaci-ref diff).
Háttér zaj 32dB, de pl nem hallja egy ébresztőóra ketyegését, vagy mert ott már érzéketlen, vagy mert túl rövid, az idő ablak neki hosszabb. Ha viszont tapsolok neki, azt rögzíti, pedig kb azonos impulzus hossz mint az óra ketyegés.
Mérőjelek: "Audi Souncheck" CD 40 féle mérőjel, meg pár rövid zene
0dB nálam 32W erősítő teljesítmény
1kHz 0dB 1db hangfal 1m 105dB hangnyomás ( ez kevéssel kevesebb az általam számítottnál)
rózsa 0dB 1db hangfal 1m 96dB
1kHz 0dB 2db hangfal 2,5m sweetp 102dB (itt azért van interferencia, max-min változik 10-20cm kimozgatással)
rózsa 0dB 2db hangfal 2,5m sweetp 93dB  :
érdekes, rózsazajt másképpen dolgozza fel, ebből is származhat 9dB eltérés
Vettem föl freki sweep-et, 20Hz-15Khz. 200Hz alatt szinte semmi, azon felül tenger vihar hullámzás fel-le, a rendes mikorfonnal felvett görbéhez képest. (a mikrofont nem tudom kalibrálni hangnyomásra)

Zene, Orosz ortodox férfikórus, templomi visszhangos, sweetpointból 32,5-91dB (track szünet nincs benne)
Harry Belafonte At Carnegie Hal, első track 47-95dB (tarck szünet nics benne)

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Noise   68/92/115dB 
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Mielőtt mindenki nekiesik a méricskéléseknek, javaslom, az applikációt akkor indítsátok el, amikor már szól a zene és még a vége előtt állítsátok meg! Ha beleméritek a trackek közötti csendet is, vagy ha szám közben van egy kiállás (mint Audioline kolléga muzsikájánál), akkor persze kijön 50-60 dB különbség is, de gondolom nem erre vagytok kíváncsiak.

Jogos. Nyomtam egy új próbát, a track (bőgőt már hallani) kezdete után indítva és track vége előtt pár másodperccel-i értéket dokumentálva: min.60/avg.93/max.115dB
Mindjárt nézek valami más zenét...
.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4081

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: juliush »

Ravel Boleroja meg csak azért nem több, mint 60dB, mert az összes felvételen mókolják a dinamikát...

Hát a Sinopoli-féle Deutsche Grammophon felvételnél nem esküdnék meg rá, hogy nincs meg az a 60 dB, ha az elejét épp hallhatóra állítom, a végén leszedi a fejemet! De persze az is igaz, hogy nem mértem még!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Mielőtt mindenki nekiesik a méricskéléseknek, javaslom, az applikációt akkor indítsátok el, amikor már szól a zene és még a vége előtt állítsátok meg! Ha beleméritek a trackek közötti csendet is, vagy ha szám közben van egy kiállás (mint Audioline kolléga muzsikájánál), akkor persze kijön 50-60 dB különbség is, de gondolom nem erre vagytok kíváncsiak.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ha spektrálisan nézzük a hallgatott zenét, akkor kiderül, hogy jóval nagyobb dinamikát észlelünk, persze jócskán függ az adott zenétől, és a felvételtől. "Modern" popzenén sajna tényleg elég alacsony a dinamika értéke, de azért van sok olyan zene, ahol inkább 40dB a jellemző, Ravel Boleroja meg csak azért nem több, mint 60dB, mert az összes felvételen mókolják a dinamikát...

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

..mastol is erdekelne, akinek van hasonlo korrekt meresi lehetösege ilyesmi, köszi.

Szia avl!

Ha nem is "korrekt" mérés..., de felbátorodva a témán, egy 'koca' teszt a Noise Meter-el LG telóval. Mérés alap opcióval a zenehallgató fotelemből, kezemben a telefonnal, kicsivel fülmagasság alatt
Felvétel: Allan Toussaint - Blue Drag (Nem egy extra produkció, de éppen Ő volt a napokban terítéken...)

Hangerő: ami számomra kívánatos - kivéve 'relax' napokon -, amikor leülök koncentráltan zenélni.
Eredmények: Min: 55dB , AVG: 94dB , Max: 115dB 
Mindez egy viszonylag kis szobában VibaVoice Soundsystem III rendszerrel, DIY Dynaudio 'Esotec' TL álló dobozokkal. 

Bizonyára pontatlan, de kíváncsiság okán azért megcsináltam! 
.

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

... Jobban csillapított szobában, lassabb tempójú, kevesebb hangszerrel operáló zenénél nagyobb dinamika is lehetséges, de szerintem sokan már 25 dB-nek is nagyon örülnének.

na, gondolom ez is mellbevago (es valoszinü vitatott is lesz) adat / meres / tapasztalati tény

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

- a szobatol függö "kraft".  ha erösitöteljesitmeny akkor ertem, ha SPL-hez lenne köze, akkor nem
- halkan kisebb lett a dinamika, mert a min. a zajok miatt nem tudott lejjebb menni ?
- erdekes, hogy még a 2 nagyobb hangerö mellett is van mért dinamikakülönbseg, vajon miert ? a min 72 is még "külsöleg" jobban befolyasolt, zavart lenne ?

- A krafthoz nyilván kell elektromos teljesítmény is (nálam 3 utas aktív dobozok vannak, oldalanként és utanként 80+20+20 Wattal), de inkább hangsugárzó felület. Járt már ebben a szobában pár tucatnyi hangdoboz, így tudom, hogy a tenyérnyi hangszórókat halálba hajthatnám sok száz Wattal, akkor sem jönne elő ekkora Peak hangnyomás és ilyen dinamika, mint ezzel a dobozzal. Egy 10-20 m2-es szobában nyilván más lenne a helyzet.

- Halk zenénél alulról a szoba alapzaja határol. Ahogy vesszük lejjebb a hangerőt, a halk részek elvesznek, a csúcsérték csökken, szűkül a dinamika.

- Nagyobb hangerőnél a csúcsérték növekszik a rendszer erejétől függően. Nálam kb 108 dB lenne a maximum, amit elviselne a cucc, meg én, ez gyakorlatilag koncerthangerő. Azonban a minimum hangnyomás is emelkedik, ami leginkább akusztikai eredetű. Az én szobám elég jól csillapított, de itt is van némi utózengés, ami a zenei minimumokat megemeli. Hiába van pillanatnyi csend a felvételen, a beütéseknek kell némi idő az akusztikai lecsengéshez. Jobban csillapított szobában, lassabb tempójú, kevesebb hangszerrel operáló zenénél nagyobb dinamika is lehetséges, de szerintem sokan már 25 dB-nek is nagyon örülnének.

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Az én szobám nagyobb az átlagnál (55 m2 terület, 3,8 m belmagasság), csillapítva is van, így ide kell a kraft. Az említett méréseket este végeztem, amikor viszonylagos csend volt és nagyon nem is illett már bömböltetni a cuccot. Most dél körül jár, beszűrődik az utcazaj, így ilyen dBC SPL értékek fordulnak elő a hangdobozoktól 3 m távolságra mérve, Joni Mitchell Turbulent Indigo albumánál:

Halk zene (telefonálni lehet mellette):   Min 43, Max 60, átlag 56, dinamika 17 dB
Elmélyedős hangerő, de még nem blokkolja az agyat:     Min 72, Max 96, átlag 82, dinamika 24 dB
Zúzós hangerő, amire a szomszéd szobában is lehet táncolni:     Min 78, Max 105, átlag 92, dinamika 27 dB

köszönöm.

nehany dolgot kerdezek, ..aztan visszafogom magam  (bar en mar jonehanyszor eszrevettem szakmamban: jo kerdesek engem is tovabbvezetnek):

- a szobatol függö "kraft".  ha erösitöteljesitmeny akkor ertem, ha SPL-hez lenne köze, akkor nem
- halkan kisebb lett a dinamika, mert a min. a zajok miatt nem tudott lejjebb menni ?
- erdekes, hogy még a 2 nagyobb hangerö mellett is van mért dinamikakülönbseg, vajon miert ? a min 72 is még "külsöleg" jobban befolyasolt, zavart lenne ?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

a "dögös hangerö" ezek szerint 1) Nalad, 2) Neked, 3) ezen a szamon     95 dB© csucsertekü     88dB© atlagu volt.

..es mas - nagyobb dinamikaju felvetelen mi lenne Nalad ?  es milyen csucserteknel / atlagosnal erezned ugy, hogy mar valami elvész az alacsony hangerö miatt ?

Az én szobám nagyobb az átlagnál (55 m2 terület, 3,8 m belmagasság), csillapítva is van, így ide kell a kraft. Az említett méréseket este végeztem, amikor viszonylagos csend volt és nagyon nem is illett már bömböltetni a cuccot. Most dél körül jár, beszűrődik az utcazaj, így ilyen dBC SPL értékek fordulnak elő a hangdobozoktól 3 m távolságra mérve, Joni Mitchell Turbulent Indigo albumánál:

Halk zene (telefonálni lehet mellette):   Min 43, Max 60, átlag 56, dinamika 17 dB
Elmélyedős hangerő, de még nem blokkolja az agyat:     Min 72, Max 96, átlag 82, dinamika 24 dB
Zúzós hangerő, amire a szomszéd szobában is lehet táncolni:     Min 78, Max 105, átlag 92, dinamika 27 dB

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

A téma komolyságához mérten végeztem néhány hevenyészett mérést a telefonommal (Honor 6, Android 6.0). A rendszeremen először statikus szinuszjeleket játszottam le azonos jelszinten, különböző frekvenciákon, majd egy 3 perces, viszonylag nagy dinamikájú zeneszámot, elég dögös hangerőn. A telefon mellé tettem egy hitelesített hangnyomásmérőt ügyelve rá, hogy a két készülék mikrofonja közel legyen egymáshoz. Három Androidos applikációt próbáltam ki: SPL Meter, Sound Meter, Noise Meter. Ezek képesek maximum, átlag és minimum hangnyomást mérni, illetve ezeknél lehet a súlyozást módosítani. Szándékosan nem babráltam egyiket sem, ahogy a legtöbb felhasználó sem tenné, csak az átlagolási időket állítottam minimumra (már ahol ezt lehetett) és a súlyozást állítottam C-re. Ezek az értékek születtek: (dBC SPL hangnyomás és annak eltérése a referenciához képest)

SPL Meters.jpg

Nem egy tudományos értékű adatgyűjtés, Ti se vegyétek komolyan, de talán megmutatja, mennyire viccesek ezek az applikációk. Annyit viszont el kell mondanom, hogy némelyikben van kalibrálási lehetőség, amivel elvileg korrigálhatóak az eltérések, de ehhez nyilván hiteles mérőeszköz szükséges. Az okostelefonok mikrofonjának és audio egységeinek frekvenciafüggő pontatlanságain viszont ez sem segít.

a "dögös hangerö" ezek szerint 1) Nalad, 2) Neked, 3) ezen a szamon     95 dB© csucsertekü     88dB© atlagu volt.

eddig talan ez az egyetlen erre vonatkozo (ki milyen hangerö mellett hallgat altalaban - szamomra innen indultunk ki http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1992706) pontos valasz.

..es mas - nagyobb dinamikaju felvetelen mi lenne Nalad ?  
es milyen csucserteknel / atlagosnal erezned ugy, hogy mar valami elvész az alacsony hangerö miatt ?

..mastol is erdekelne, akinek van hasonlo korrekt meresi lehetösege ilyesmi, köszi.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Tehát ha jól értem, akkor ez azt jelenti, hogy pl. a Noise Metert "kalibrálva" is lehet +- 5dB eltérése a valóságtól, azaz pontos sohasem lesz. 
A pontatlanság inkább a telefonon mikrofonján múlik szerintem, ezeket beszédhang befogására találták ki. 100 Hz felett szerintem használható a Noise Meter, csak be kell állítani a készüléknek megfelelő Gain értéket, ahhoz viszont kell egy hiteles műszer.

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Thunder »

A kalibrálás itt annyit jelent, hogy a mikrofon jelszintjét lehet tologatni (Gain). Egy ilyen korrekció után a Sound Meter és a Noise Meter hangnyomás különbségek, arányok mérésére alkalmas lehet, ha nem vesszük túl komolyan a dolgot. Az SPL Meter valami fura karakterisztikát használ, így ez felejtős.

Egy hibát sikerült vétenem a táblázatban, az SPL Meter esetében a dinamikánál 27 dB a helyes érték.

SPL Meters.jpg

Tehát ha jól értem, akkor ez azt jelenti, hogy pl. a Noise Metert "kalibrálva" is lehet +- 5dB eltérése a valóságtól, azaz pontos sohasem lesz. 
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Én maximum arra használok egy ilyen applikációt, hogy a házimoziban a hangszórók egymáshoz viszonyított hangerejét beállítsam azonosra. A kijelzett értéket nem feltétlenül szabad komolyan venni.

Viszont kíváncsi lennék, hogy kalibrálva mit tudnának ezek a szoftverek?

A kalibrálás itt annyit jelent, hogy a mikrofon jelszintjét lehet tologatni (Gain). Egy ilyen korrekció után a Sound Meter és a Noise Meter hangnyomás különbségek, arányok mérésére alkalmas lehet, ha nem vesszük túl komolyan a dolgot. Az SPL Meter valami fura karakterisztikát használ, így ez felejtős.

Egy hibát sikerült vétenem a táblázatban, az SPL Meter esetében a dinamikánál 27 dB a helyes érték.

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Thunder »

A téma komolyságához mérten végeztem néhány hevenyészett mérést a telefonommal (Honor 6, Android 6.0). A rendszeremen először statikus szinuszjeleket játszottam le azonos jelszinten, különböző frekvenciákon, majd egy 3 perces, viszonylag nagy dinamikájú zeneszámot, elég dögös hangerőn. A telefon mellé tettem egy hitelesített hangnyomásmérőt ügyelve rá, hogy a két készülék mikrofonja közel legyen egymáshoz. Három Androidos applikációt próbáltam ki: SPL Meter, Sound Meter, Noise Meter. Ezek képesek maximum, átlag és minimum hangnyomást mérni, illetve ezeknél lehet a súlyozást módosítani. Szándékosan nem babráltam egyiket sem, ahogy a legtöbb felhasználó sem tenné, csak az átlagolási időket állítottam minimumra (már ahol ezt lehetett) és a súlyozást állítottam C-re. Ezek az értékek születtek: (dBC SPL hangnyomás és annak eltérése a referenciához képest)

SPL Meters.jpg

Nem egy tudományos értékű adatgyűjtés, Ti se vegyétek komolyan, de talán megmutatja, mennyire viccesek ezek az applikációk. Annyit viszont el kell mondanom, hogy némelyikben van kalibrálási lehetőség, amivel elvileg korrigálhatóak az eltérések, de ehhez nyilván hiteles mérőeszköz szükséges. Az okostelefonok mikrofonjának és audio egységeinek frekvenciafüggő pontatlanságain viszont ez sem segít.

Ez szerintem egy várható eredmény volt. Nem várható el a pontosság egy olyan applikációtól, ami több száz különböző hardverű eszközre telepíthető Mind más ... de talán még típuson belül is lennének eltérések
Egyéb pontatlanságokról nem is beszélve, ahogy említetted. 
Én maximum arra használok egy ilyen applikációt, hogy a házimoziban a hangszórók egymáshoz viszonyított hangerejét beállítsam azonosra. A kijelzett értéket nem feltétlenül szabad komolyan venni.

Viszont kíváncsi lennék, hogy kalibrálva mit tudnának ezek a szoftverek?
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”