A NAD-nak is van ilyen megoldása, streamer modult (meg még minden egyebet) tudsz venni a magasabb kategóriás erőstőibe, amelyekben van MDC slot, és egy MDC modult otthon bárki max 5 perc alatt be tud helyezni (eszközt nem kell megbontani, hátlapon két csavart ki, modult betol, két csavart vissza, és kész). Példa egy ilyen streamer modulra: https://www.extremeaudio.hu/nad-mdc-bluos-2i-modulpali923 írta: ↑2024.04.25., csüt. 09:33A Schiitnek vannak ilyen megoldásai, szerintem is jó dolog ez. Én is cseréltem már a Bifrost DAC-ban az USB panelt. Választhatsz, hogy elküldöd a cégnek, vagy megoldod otthon. Én itt kicseréltem, nem bonyolult. De lehet chipet is cserélni sk.
Egy új gép vásárlása valóban mindig jobb egy gyártónak - nekünk viszont nem mindig.![]()
MDC USB-moduljuk is van, meg HDMI-modul, stb, az itthon elérhető választékot lásd pl.: https://www.extremeaudio.hu/hi-fi/hifi- ... -modul-655 .
A 4K video modullal pl. videó-képességekkel tudod felruházni a meglévő, MDC-kompatibilis erősítődet, vagyis AVR-t tudsz belőle létrehozni... (az USB-modul és a HDMI-modul az általam is birtokolt M33-asba is jó, már ha valaki ilyesmire bukik, az USB-modulnak én nem sok hasznát látom, de pl. a HDMI-modullal egy jó drága és csúcs hangú sztereó AVR-é "varázsolhatnám" a NAD M33-at /és más NAD-ot is/). Más kérdés, hogy a NAD ezeket a modulokat aranyáron adja, mint a fentebbi példa bizonyítja.
Amit korábban írtál, hogy elvárják a potenciális vásárlók, hogy a hardver élettartamáig működjön a szoftver, és ha nem ilyen a megoldás, akkor másfelé fordulnak - na ez tuti, hogy általánosságban nem igaz, nézd meg, mennyi streamert adnak el manapság, és azokban az égvilágon semmi nem garantálja, hogy a hardver lehetséges élettartamáig támogatott lesz a streamer szoftvere.
Mégis veszik őket (szerintem ezzel a kérdéssel nem is foglalkozik a legtöbb vevő).
A kérdés amúgy nagyon komplex, kismillió szcenárió lehetséges, amikor szoftveresen "vége" egy streamernek, ettől függetlenül én is költöttem már el milliókat streamerre :) De nem aggódok, mert ezt a rizikót olyan kicsinek, látom az elkövetkező 10-15 évre vetítve, hogy simán bevállalom.
A világ megváltozott. Egy streamer (modul) az tul.képpen egy célszámítógép, itt átlépünk az IT-világba, ahol az "elavulási" idő sokkal rövidebb, mint mondjuk az analóg HiFi-komponenseknél. 40-50 évről 100%, hogy nem beszélhetünk emiatt.
Ma egy számítógép várható elavulási ideje 7-8 év, ezután nem lesz támogatott, ami nem egyenlő a nem működéssel, hanem egyrészt egyre kitettebb lesz biztonsági szempontból, másrészt egy-egy program újabb változata vagy fut már rajta, vagy nem, internetezni vagy tudsz rajta rendesen vagy nem (az internet-technológiákban is folyamatos a fejlődés szerveroldali és kliensoldali technológiákban, és a a kliensoldal nem követi a szerveroldali változásokat, akkor egy idő után használhatatlanná válik - képzelj el ma egy olyan gépet, amin egy régi Internet Explorer fut, ami még nem ismeri a HTML5-öt, de nem is telepíthetsz már újat rá... gyakorlatilag téglává válik a gép, van itthon nekem is belőle, még csak kb 12 éves és XP van rajta, szerinted mekkora értelme lenne azt internetre használni ma, amikor az oldalak többsége HTML5-öt használ?
Az okostelefonokkal ugyanez a helyzet. Mégis vesznek az emberek telefont is meg számítógépet is... sőt a többségük nem is használja ki ezek teljes életciklusát, nagyon sokan 2-3-4 évre vesznek ilyen eszközöket, aztán jön az újabb. Konzumerizmus, persze, de ezt nem feltétlenül csak a szoftvercégek profitéhsége táplálja (micsoda képzavar
Amint az IT betört a HiFi-világba, a rövidebb életciklust óhatatlanul magával hozta. Aki ezzel nem tud együtt élni, az ne vegyen streamert, használjon pl PC-t, RPi-t, stb. streamelésre vagy ne streameljen (amúgy szerintem egy PC élettartama rövidebb lesz, mint egy dedikált streameré - és itt kérek elnézést az audiofil PC-ket gyártó/forgalmazó szakiktól).