Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Vendég

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Rendben. De nem is próbáltam meg - azért is így írom - luddita eszméket terjeszteni. De könyörgöm, a kolléganőmet, aki hifi helyett arra szórja a pénzét, hogy körbe repkedi Európa koncerttermeit, operaházait és fesztiváljait - és a youtube előtt olvadozik Juan Diego Florezért -, ne nézzük már hülyének. Nagyon jól tudja, mit csinál. Sokkal több zenei élmény birtokosa, mint aki otthon hallja a több milliós rendszerén, hogy egy bizonyos felvételen Patricia Barber mezítláb pedálozik.
A hifi nem az egyetlen, és főleg nem kizárólagos út a zenéhez.
Mindenki eldönti, az övé mi.

Lehet oboázni egy 40 éves, pár ezer forintot érő, lestrapált, nyitott billentyűs Mönnig-en és lehet egy 3 millás Lorée Royal-on is amely a világ legjobb ilyen típusú hangszere. Mondom: lehet. Viszont a két hangszer közötti különbség felhasználói szemmel nézve valósággal megrázó.

Ha vki nem akar oboát venni annak hót mindegy a fenti példa. De aki igen az odafigyel a választáskor. Gondolom ez a hifizéssel sincs másként.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: cables »

a kolléganőmet, aki hifi helyett arra szórja a pénzét, hogy körbe repkedi Európa koncerttermeit, operaházait és fesztiváljait - és a youtube előtt olvadozik Juan Diego Florezért -, ne nézzük már hülyének. Nagyon jól tudja, mit csinál. Sokkal több zenei élmény birtokosa, mint aki otthon hallja a több milliós rendszerén, hogy egy bizonyos felvételen Patricia Barber mezítláb pedálozik.

Persze, mindenki éljen úgy, ahogy akar, ez tiszta sor. A kolléganőd járja csak a koncerttermeket, de azért az AVX audio portálon ne nézd le azt aki a lehető legjobb minőségben szeretne zenét hallgatni.

De azért ne felejtsük el, hogy nem a látás, hanem a hallás a legfontosabb érzékünk. Ezért érdemes a fülünket kényeztetnünk.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Ja, eddig kb. egyet is értek. Az tuolsó mondattal különösen.
Csak azért nehogy a lekvár keverje már meg a nagymamát, ne állítsuk be fogyatékként, ha valaki igényes a hang minőségére is. Például nem szokás és nem is volt szokás soha profi zenei fölvétel készítésekor gyenge minőséggel megalkudni, nyilvánvaló, hogy a kor szinvonalán a lehető legjobbat akarták elérni. Nincs az a zenész, aki üdvözölné azt, hogy a lehetőségekhez képest direkt rosszabb fölvétel készül a művészetéről...csak mert "úgyis átmegy a lényeg".

Számomra (és nem csak számomra) nyilvánvaló, hogy értelmes keretek között egy jobb berendezés egyszerűen nagyobb élményt nyújt. A műszaki színvonal és a reprodukált hang élménye között egy telítési görbe van, egy szint alatt meredeken zuhan a minőség, míg egy magas szint fölött már elenyésző különbségek vannak és nyilván szubjektív ennek a megítélése.

Továbbá azt is gondolom, hogy azon zenebarátok számára, akik 0 ft-ot költöttek hangtechnikára, azon zenebarátok számára is nyilvánvaló lenne, hogy egy jobb berendezés nagyobb élményt nyújt, legföljebb az lenne a véleményük, hogy nekik ez nem hiányzik, ők erre nem költenének külön. Azt is el tudom képzelni, hogy egy jelentős részük viszont igen, egy-két tapasztalás után hajlandó lenne bizonyos épeszű anyagi áldozatokra.

Rendben. Nem is próbáltam meg - azért is így írom - luddita eszméket terjeszteni. De könyörgöm, a kolléganőmet, aki hifi helyett arra szórja a pénzét, hogy körbe repkedi Európa koncerttermeit, operaházait és fesztiváljait - és a youtube előtt olvadozik Juan Diego Florezért -, ne nézzük már hülyének. Nagyon jól tudja, mit csinál. Sokkal több zenei élmény birtokosa, mint aki otthon hallja a több milliós rendszerén, hogy egy bizonyos felvételen Patricia Barber mezítláb pedálozik.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: charlie-obrian »

A fórumon jelen lévők egy részének igen. Én is erőszeretettel űzöm ezt a technikai sportot: rengeteg időm, energiám, utána járásom és nem utolsó sorban pénzem fekszik az itthoni rendszerben. De azt is tudomásul kellene venni, hogy mindez nem szükséges előfeltétele a zene élvezetének. Béna hasonlattal: attól, hogy nem mindenki a fine dining híve, még lakhat jól, s ízlik neki az étel. Kár lenne ezt elvitatni. A zenehallgató nem annyit ér, ahogy a hifije szól. Stb., stb.
Ja, eddig kb. egyet is értek. Az tuolsó mondattal különösen.
Csak azért nehogy a lekvár keverje már meg a nagymamát, ne állítsuk be fogyatékként, ha valaki igényes a hang minőségére is. Például nem szokás és nem is volt szokás soha profi zenei fölvétel készítésekor gyenge minőséggel megalkudni, nyilvánvaló, hogy a kor szinvonalán a lehető legjobbat akarták elérni. Nincs az a zenész, aki üdvözölné azt, hogy a lehetőségekhez képest direkt rosszabb fölvétel készül a művészetéről...csak mert "úgyis átmegy a lényeg".

Számomra (és nem csak számomra) nyilvánvaló, hogy értelmes keretek között egy jobb berendezés egyszerűen nagyobb élményt nyújt. A műszaki színvonal és a reprodukált hang élménye között egy telítési görbe van, egy szint alatt meredeken zuhan a minőség, míg egy magas szint fölött már elenyésző különbségek vannak és nyilván szubjektív ennek a megítélése.

Továbbá azt is gondolom, hogy azon zenebarátok számára, akik 0 ft-ot költöttek hangtechnikára, azon zenebarátok számára is nyilvánvaló lenne, hogy egy jobb berendezés nagyobb élményt nyújt, legföljebb az lenne a véleményük, hogy nekik ez nem hiányzik, ők erre nem költenének külön. Azt is el tudom képzelni, hogy egy jelentős részük viszont igen, egy-két tapasztalás után hajlandó lenne bizonyos épeszű anyagi áldozatokra.

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

Vendég

Általában a hifiről

Szerintem súlyosan tévedsz amikor azt hiszed , hogy ha rendszert vásárolsz azzal mindent megoldasz!
Nekem házi gyártású elektronikáim vannak.
Lehet , hogy ez a megoldás? Ezt lehet a legjobban az igényekhez igazítani?
Azért az kevés ha egy cd-t csak úgy oda teszel a pc mellé.
Az a véleményem olyan termékeket kell előnyben részesíteni amik megérdemlik. Ehhez talán meg van az az előnyöm , hogy értek némileg az elektronikához is. Töprengések után ki tudom választani a megfelelő megoldást.
Erre biztos nem képes mindenki. De talán ráérzés is kell.
Pl. épp most hallgattunk ismerősnél rendszert. Legutóbb már egész jól szólt nála. Aztán kiderült csereérett lett a hangszedője. Sokat böngészett és "szakértőkkel" konzultàlt , hogy mit vegyen?
Javasoltam Neki vegyen egy igazán jó használt konkrét típust. Azt nem akart mert drága Neki. Ok. Akkor vegyen ugyanolyat amit eddig használt mert az biztos már. Bevált és jó a hangja. Nos a "szakértők " tanácsára vett egy másikat. Ezt hallgattuk meg tegnap. Nekem egy óra sem kellett és inkább menekültek volna. Másik ismerős jobban birta.

Ugye nem reális, hogy mindenki tudjon készüléket építeni magának. Tök átlag user vagyok mondjuk egy átlagos 20-25m2-es nappaliban, nincs semmilyen hifim, mindenféle stílusú zenét hallgatok, nappal is, később este is. Mennyi pénzt gyűjtsek össze, ha azt akarom, hogy ne egy masszát hallgassak, halkan is kiegyenlített legyen meg koncert élményem is lehessen. Ha megvan a zseton, hogyan tovább?

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

Általában a hifiről

Ez egy hangtechnikai fórum, engedtessék meg, hogy akik itt vannak, azoknak igénye legyen a reprodukált hang minőségére és ezt az igény tekintsük teljesen jogosnak, mert az is.
A fórumon jelen lévők egy részének igen. Én is erőszeretettel űzöm ezt a technikai sportot: rengeteg időm, energiám, utána járásom és nem utolsó sorban pénzem fekszik az itthoni rendszerben. De azt is tudomásul kellene venni, hogy mindez nem szükséges előfeltétele a zene élvezetének. Béna hasonlattal: attól, hogy nem mindenki a fine dining híve, még lakhat jól, s ízlik neki az étel. Kár lenne ezt elvitatni. A zenehallgató nem annyit ér, ahogy a hifije szól. Stb., stb.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1299

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Hidd el, figyelek. Olvastam még a PC - CD - Lemezjátszó gondolatmenetedet is. Nos, ugyanazon pénzből sokkal jobb CD-t veszek, mint PC-t. Próbáltam, ott is mások tanácsait megfogadva, nagyon nem jött be. Eddig szerintem egyetértünk. Lemezjátszóm volt, azt hagyjuk. Ott technikai jellegű problémák voltak egyrészt, másrészt azok a zenék amiket hallgatok, nem jelennek meg LP-n. Tehát kilőve.
És igen, ha a bekerülési költséget nézem, visszafejlesztettem. Eddig is komplett rendszereket vettem, tehát szinergia problémák nem voltak, aztán mégis.... Most akkor hogy van ez?
Írd már le légyszi, hogy kell csalódásmentesen jó rendszert építeni? Utaljak vagy titok vagy mi a baj?

Szerintem súlyosan tévedsz amikor azt hiszed , hogy ha rendszert vásárolsz azzal mindent megoldasz!
Nekem házi gyártású elektronikáim vannak.
Lehet , hogy ez a megoldás? Ezt lehet a legjobban az igényekhez igazítani?
Azért az kevés ha egy cd-t csak úgy oda teszel a pc mellé.
Az a véleményem olyan termékeket kell előnyben részesíteni amik megérdemlik. Ehhez talán meg van az az előnyöm , hogy értek némileg az elektronikához is. Töprengések után ki tudom választani a megfelelő megoldást.
Erre biztos nem képes mindenki. De talán ráérzés is kell.
Pl. épp most hallgattunk ismerősnél rendszert. Legutóbb már egész jól szólt nála. Aztán kiderült csereérett lett a hangszedője. Sokat böngészett és "szakértőkkel" konzultàlt , hogy mit vegyen?
Javasoltam Neki vegyen egy igazán jó használt konkrét típust. Azt nem akart mert drága Neki. Ok. Akkor vegyen ugyanolyat amit eddig használt mert az biztos már. Bevált és jó a hangja. Nos a "szakértők " tanácsára vett egy másikat. Ezt hallgattuk meg tegnap. Nekem egy óra sem kellett és inkább menekültek volna. Másik ismerős jobban birta.

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

És a rosszabb hangzás ugyan miért kellene zavarjon bárkit is a zenei élvezetben? Súlyos fixációra vall, ha valaki csak adott körülmények között tud élvezni...
Ez egy hangtechnikai fórum, engedtessék meg, hogy akik itt vannak, azoknak igénye legyen a reprodukált hang minőségére és ezt az igény tekintsük teljesen jogosnak, mert az is.

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

Vendég

Általában a hifiről

Az előbb ítam már, megtalálod a tapasztalataim a fórumon. Ha eddig nem vetted a fáradtságot hogy figyelj akkor most legalább keress már utána. Persze ez lehet több energia befektetést jelent számodra , hiszen a rendszerd is inkább vissza fejlesztetted?! Ez nem az én felelősségem.
Hidd el, figyelek. Olvastam még a PC - CD - Lemezjátszó gondolatmenetedet is. Nos, ugyanazon pénzből sokkal jobb CD-t veszek, mint PC-t. Próbáltam, ott is mások tanácsait megfogadva, nagyon nem jött be. Eddig szerintem egyetértünk. Lemezjátszóm volt, azt hagyjuk. Ott technikai jellegű problémák voltak egyrészt, másrészt azok a zenék amiket hallgatok, nem jelennek meg LP-n. Tehát kilőve. 
És igen, ha a bekerülési költséget nézem, visszafejlesztettem. Eddig is komplett rendszereket vettem, tehát szinergia problémák nem voltak, aztán mégis.... Most akkor hogy van ez?
Írd már le légyszi, hogy kell csalódásmentesen jó rendszert építeni? Utaljak vagy titok vagy mi a baj?

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Általában a hifiről

És a rosszabb hangzás ugyan miért kellene zavarjon bárkit is a zenei élvezetben? Súlyos fixációra vall, ha valaki csak adott körülmények között tud élvezni. De hogy ne csak ad hominem érveljek (bocsi ANDS, ez tényleg latin, de a neten megtalálod egy gyors kereséssel, mit is jelent!): rengeteg nem hifis barátom rendelkezik mély benyomással és az itt fórumozók többségét megszégyenítő tudással a zenéről anélkül, hogy akár egy forintot is költött volna arra, hogy a műanyag hangszórókon vagy TV-s füleseken szóló youtube videónál egy fikarcnyit is jobb minőségben hallgassa meg az általa imádott darabot.

Ha számodra az az egyetlen magyarázat, hogy valaki azért fejleszt lefelé, mert nem sikerült rendes hangot kihoznia a rendszeréből, akkor szegényes a fantáziád. Nem muszáj* mindenkinek a zenei érzelmi és kognitív befogadásához gazdag érzékszervi inger. Vagy a hifi és a hangrögzítés feltalálása előtt szerinted nem "hallott" senki zenét, például pusztán a kottát olvasva? Hiszen tudunk olyanról, aki még szerzett is így. A reprodukció modern huncutsága még azt is elhitetné velünk, hogy ami jobban szól, az mindjárt jobb is? Hány felvételt szeretnél ellenpéldaként?
*[etimológiailag a muss sein német kifejezésből, semmi köze a régi magyar l-hez, amiből az ly lett]

Sajnos romlik a helyesírásom. Elismerem.
Nem hinném , hogy a kezdetlegesen rögzített hangokat olyan nagy élvezettel hallgatták volna.
De tudom , hogy zenészek pl teljesen más dolgokat preferálnak a visszahallgatáskor.
Tudom azt is hogy ami jobban szól az nem feltétlenül jobb. De Te itt most gondolom a felvételekre gondoltál!
Hogy megnyugtassalak , nagyon tudom szeretni a monó felvételeket is.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Általában a hifiről

Azt szeretném, ha lehet, hogy írd le, miként kell jól rendszert építeni. Azt már olvastam, hogy Vz, Vx kábelek. Ezen kívül csak azt olvasom, hogy minket sajnálsz, rosszul csináljuk, de ezt minden nap többször is leírod. Ugyanannyi karakterből leírhatnád, hogy kéne.... hátha megvilágosodunk. Ha én nem is, mert mondjuk alkalmatlan vagyok, de esetleg mások.
Az előbb ítam már, megtalálod a tapasztalataim a fórumon. Ha eddig nem vetted a fáradtságot hogy figyelj akkor most legalább keress már utána. Persze ez lehet több energia befektetést jelent számodra , hiszen a rendszerd is inkább vissza fejlesztetted?! Ez nem az én felelősségem.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

Általában a hifiről

Valaki alább azt írta, hogy nem Hi-Fi-s füllel kell hallgatni a zenét. Ilyen szerintem nincs. Nemcsak mi, akik törekszünk a jó hangzásra érezzük meg ha valami rosszul szól. Mindenki megérzi, csak nem fogalmazza meg magában úgy mint mi.

És a rosszabb hangzás ugyan miért kellene zavarjon bárkit is a zenei élvezetben? Súlyos fixációra vall, ha valaki csak adott körülmények között tud élvezni. De hogy ne csak ad hominem érveljek (bocsi ANDS, ez tényleg latin, de a neten megtalálod egy gyors kereséssel, mit is jelent!): rengeteg nem hifis barátom rendelkezik mély benyomással és az itt fórumozók többségét megszégyenítő tudással a zenéről anélkül, hogy akár egy forintot is költött volna arra, hogy a műanyag hangszórókon vagy TV-s füleseken szóló youtube videónál egy fikarcnyit is jobb minőségben hallgassa meg az általa imádott darabot.

Sőt ez nagyon is úgy van! Sajnálom azokat akik inkább lefele fejlesztenek mert nem sikerült összehozniuk egy jó rendszert. Nagyon sok jó dologtól fosztják meg magukat. Egyre inkább csak egy zenei masszát/ melódiát hallanak a részletekbés mikrodinamika nélkül. Meg persze a környezet nélkül. Mert egy jó rendszer abból is sokat átvisz. Szinte mintha átkonvertálná a vizuális dolgokat audióra. Persze kicsit a képzeletünket is használni kell mellé, de jó rendszerrel ez nagyon könnyen megy és nagyon egyértelműnek tűnik.
Ha számodra az az egyetlen magyarázat, hogy valaki azért fejleszt lefelé, mert nem sikerült rendes hangot kihoznia a rendszeréből, akkor szegényes a fantáziád. Nem muszáj* mindenkinek a zenei érzelmi és kognitív befogadásához gazdag érzékszervi inger. Vagy a hifi és a hangrögzítés feltalálása előtt szerinted nem "hallott" senki zenét, például pusztán a kottát olvasva? Hiszen tudunk olyanról, aki még szerzett is így. A reprodukció modern huncutsága még azt is elhitetné velünk, hogy ami jobban szól, az mindjárt jobb is? Hány felvételt szeretnél ellenpéldaként?
*[etimológiailag a muss sein német kifejezésből, semmi köze a régi magyar l-hez, amiből az ly lett]

Vendég

Általában a hifiről

Nem tudom mit szeretnél?! A tapasztalataim is megtalálod avx-en erre arra. Nem tehetek róla ha figyelmen kívül hagyod/ hagyjátok. Ha esetleg vennéd a fáradtságot utána járnál, magad is megtapasztalhatnád.
Azt szeretném, ha lehet, hogy írd le, miként kell jól rendszert építeni. Azt már olvastam, hogy Vz, Vx kábelek. Ezen kívül csak azt olvasom, hogy minket sajnálsz, rosszul csináljuk, de ezt minden nap többször is leírod. Ugyanannyi karakterből leírhatnád, hogy kéne.... hátha megvilágosodunk. Ha én nem is, mert mondjuk alkalmatlan vagyok, de esetleg mások.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Általában a hifiről

A sok igénytelen...
Úgy tanulnék, de hát csak pufogtatsz minden nap, ugyanazt, ugyanúgy, már nem is kell írnod, mert tudom mit fogsz írni/írnál.

Nem tudom mit szeretnél?! A tapasztalataim is megtalálod avx-en erre arra. Nem tehetek róla ha figyelmen kívül hagyod/ hagyjátok. Ha esetleg vennéd a fáradtságot utána járnál, magad is megtapasztalhatnád.

Vendég

Általában a hifiről

Sőt ez nagyon is úgy van! Sajnálom azokat akik inkább lefele fejlesztenek mert nem sikerült összehozniuk egy jó rendszert. Nagyon sok jó dologtól fosztják meg magukat. Egyre inkább csak egy zenei masszát/ melódiát hallanak a részletekbés mikrodinamika nélkül. Meg persze a környezet nélkül. Mert egy jó rendszer abból is sokat átvisz. Szinte mintha átkonvertálná a vizuális dolgokat audióra. Persze kicsit a képzeletünket is használni kell mellé, de jó rendszerrel ez nagyon könnyen megy és nagyon egyértelműnek tűnik.
A sok igénytelen...
Úgy tanulnék, de hát csak pufogtatsz minden nap, ugyanazt, ugyanúgy, már nem is kell írnod, mert tudom mit fogsz írni/írnál.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Általában a hifiről

Hangosítva volt? Szabadtéri, vagy hangversenyteremben?
"Hangversenyteremnek" csúfolt valamiben! Hangosítva. Itt ez van! Nincs más. Legközelebb Szombathely van. Vagy nyáron a hévízi szabadtériek. Néha Keszthely. Ezért muszály itthon hifizni. Nincs más lehetőség.

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Ez nem komolyzene volt. Csak egy neves énekesnő a népzenekarával.
Hangosítva volt? Szabadtéri, vagy hangversenyteremben?

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Általában a hifiről

Komolyzenei hangversenyen (hangosítás nélkül) soha hasonló tapasztalatom nem volt, szerencsére.
Ez nem komolyzene volt. Csak egy neves énekesnő a népzenekarával.

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Nem feltétlenül rosszabb az otthoni.
Már hagytam ott koncertet kb 5 perc után mert nem lehetett hallgatni.
Csodálkoztak is a jegyszedő nénik!
Nem értették. Sajnos annál a hangnál komolyabbra volt/van igényem.

Komolyzenei hangversenyen (hangosítás nélkül) soha hasonló tapasztalatom nem volt, szerencsére.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Általában a hifiről

Ez tuti így van.

Szerintem itt sokan keverik a háttérként való zenehallgatást, azzal mintha mással nem foglalkozva a zenei élményre várva ülünk le a rendszer elé.

Valaki alább azt írta, hogy nem Hi-Fi-s füllel kell hallgatni a zenét. Ilyen szerintem nincs. Nemcsak mi, akik törekszünk a jó hangzásra érezzük meg ha valami rosszul szól. Mindenki megérzi, csak nem fogalmazza meg magában úgy mint mi.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Általában a hifiről

Egyetértünk, hogy egy hangversenyteremben helyfüggő, hogy mit hall az ember, ezt könnyű kitapasztalni, ha nem is az összes helyen, de igen különböző helyeken.

"...arányok és hangszínek szólnak az adott teremben és ezt ne nagyon hasonlítsátok az otthoni hanghoz, mert az otthoni a legrosszabbnál is sokkal rosszabb, mint "hangminőség"!!!"
-Hogy micsoda?

Nem feltétlenül rosszabb az otthoni.
Már hagytam ott koncertet kb 5 perc után mert nem lehetett hallgatni.
Csodálkoztak is a jegyszedő nénik!
Nem értették. Sajnos annál a hangnál komolyabbra volt/van igényem.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: cables »

Egy komolyabb hanglánccal közelebb kerülünk ahhoz, amit a zeneszerző alkotni szándékozott. (HFM után szabadon)
Ez tuti így van.

Szerintem itt sokan keverik a háttérként való zenehallgatást, azzal mintha mással nem foglalkozva a zenei élményre várva ülünk le a rendszer elé.

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Amikor a zene "üzenete" valakinél eléri a célját egy kommersz eszköz által is, beszélhetünk e zenehallgatói igénytelenségről? A kérdés nem neked szól, inkább a napokban érintett eszmecseréhez csatolnám. Sokaknak a zene 100%-os befogadása működik extrém kütyük nélkül is, HiFistáknál előfordul, hogy ez nehézkesebb..., a "hogyan szól faktor" gyakorta bezavar. Tegye fel a kezét, akinek ez ismerős!
"Amikor a zene "üzenete" valakinél eléri a célját egy kommersz eszköz által is, beszélhetünk e zenehallgatói igénytelenségről?"
-Nem, de ehhez többnyire szükséges a főműsoridőben történő zenehallgatás.

"Sokaknak a zene 100%-os befogadása működik extrém kütyük nélkül is, HiFistáknál előfordul, hogy ez nehézkesebb..., a "hogyan szól faktor" gyakorta bezavar. Tegye fel a kezét, akinek ez ismerős!"
-Inkább azt mondanám, hogy a gép által közvetített zene élménye(!) számomra nagyon függ a hanglánc műszaki színvonalától és a helyiség akusztikájától.

Másik dolog, hogy ne állítsuk be azért fogyatékosságnak, ha valakit a dallam-ritmus-harmónián fölüli dolgok is érdekelnek és a zene hangzása is érdekli. Azt gondolom, hogy ha a hangláncra igényes valaki (lehetőségeihez mérten), azzal valahol a zenét magát tiszteli meg ezzel és a zeneszerzőt!  Egy komolyabb hanglánccal közelebb kerülünk ahhoz, amit a zeneszerző alkotni szándékozott. (HFM után szabadon)

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Amúgy az elmúlt pár napi rágódásunkat lefedi a HFM "Esztétikum és technika" című cikke, már legalább kétszer fölvetődött itt ez a cikk, ezért nem linkelem sokadjára.

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Tudom, hogy keveseknek adatik meg, de próbáljátok egyszer bejárni, azaz "végigülni" egy hangversenyterem ülőhelyeit egy zenekari próbán (partitúrával a kézben, legalább képzeletben) és megtudjátok, hogy hol, milyen arányok és hangszínek szólnak az adott teremben és ezt ne nagyon hasonlítsátok az otthoni hanghoz, mert az otthoni a legrosszabbnál is sokkal rosszabb, mint "hangminőség"!!!
Egyetértünk, hogy egy hangversenyteremben helyfüggő, hogy mit hall az ember, ezt könnyű kitapasztalni, ha nem is az összes helyen, de igen különböző helyeken.

"...arányok és hangszínek szólnak az adott teremben és ezt ne nagyon hasonlítsátok az otthoni hanghoz, mert az otthoni a legrosszabbnál is sokkal rosszabb, mint "hangminőség"!!!"
-Hogy micsoda?

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”