Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Majik »

Hát ezt én pont fordítva gondolom. Élő zenéhez nem lehet hasonlítani. Hol hallasz élő zenét? 99%-ban hangosított a zene. És a hangosítás a legritkább esetben jó igazán. Pont, hogy a belső húrokra kell figyelni. Az OK, hogy ez szubjektív, de nagyon hasonló. Mert az agyunk van annyira intelligens, hogy régebben hallott, eredeti élő hangmintákat vesz elő zenehallgatás közben.

Értem, mit mondasz, csak nem értek vele egyet.Vannak neves zeneművészek, akiknek teljesen jó Sokol rádión középhullámon operát hallgatni. Talán mert a fejében az a zene úgy szólal meg, mint a koncerttremben. Nem tudhatom.
Azán vannak olyanok, mint megboldogult Kocsis Zoltán művész úr, aki csak Goodmans hangsugárzókon volt hajlandó zenét hallgatni, mert minden más szerinte vacakul szól.
Az én zenehallgatási igényem az utóbbi felé tendál, ha nem is ennyire sarkosan.

Lassan ott tartunk, hogy az a fontos, mit képzel el az agyunk... akkor minek is a sok drága készülék? A sok speciális kábel?

Én speciel majd akkor figyelek a belső húrokra, ha a külső húrok már elég jól szólnak. Addig nekem nem megy...

Lehet, hogy most már nem mindenkinek világos, de a vitaindító kérdés az volt, hogy jobban szól-e az LP, mint a CD?
Az én összes eddigi hozzászólásom a hangzáshűségről szólt, nem a zene élvezetéről. A kettő szerintem sem ugyanaz, igaz nem is elválasztható egymástól, de itt a hangzáshűségről lenne szó.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 695

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Tisztára mintha Kubában lennénk. Mindenki toldozza-foldozza a pusztulat, lerobbant tragacsát, miközben meg a túlparton Bugattik szaggatnak az utakon.

ezt csak poénnak írtam, gondoltam ebből is lesz majd egy kis vita (de attól még porcelánbetétes van )
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2370

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: cables »

Az pedig szerintem erősen objektív dolog. Szerintem annál jobb, minél jobban közelíti az élő előadást. Neeeem a benned megrezegtetett érzelmi húrokra kell gondolni, ez az, ami mindenkinél más. CSAK a megszólaltatott hang élőhöz való hasonlóságára.

Hát ezt én pont fordítva gondolom. Élő zenéhez nem lehet hasonlítani. Hol hallasz élő zenét? 99%-ban hangosított a zene. És a hangosítás a legritkább esetben jó igazán. Pont, hogy a belső húrokra kell figyelni. Az OK, hogy ez szubjektív, de nagyon hasonló. Mert az agyunk van annyira intelligens, hogy régebben hallott, eredeti élő hangmintákat vesz elő zenehallgatás közben. 

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Általában a hifiről

A létfenntartásban a sajtos szendvics, vagy az almás lepény tesz jobb szolgálatot? Van értelme megversenyeztetni őket? Nem elég, hogy valakinek egyik, másnak meg a másik a szerethetőbb a saját szempontjai alapján?

Biztos lehetsz benne, hogy az élő zeneként emlegetett élmény számodra, számomra és mindenki más számára is teljesen mást jelent. Ha elolvasol egy konkrét koncertről, vagy egy bizonyos zenei kiadványról írt néhány beszámolót, azokból, de leginkább a különbözőségükből gyorsan kiderül ez. Talán azt sem célszerű figyelmen kívül hagyni, hogy az életünk sem platformfüggetlen. Nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy itt mindannyiunknak más és más zenehallgatási szokásai vannak, amit a többség figyelembe is vesz, mikor eszközöket választ.

A létfenntartásban mindkét említett kaja a hulladék kategória. Nézd meg mit eszik egy sportoló, senki nem nyert még almás lepénnyel olimpiát. Persze mondhatod, hogy a létfenntartás nem az olimpiáról szól. Nem hát, de ha fenn akarod tartani a létedet tartósan (gondolom ez minden normális embernél szerepel a célok között), akkor nem célszerű sok szemetet legelni.

Attól, hogy valaki szereti az almás lepényt, az még nem lesz jó táplálék. Arra a szénhidrát-cukor kombinációra nincs szervezet, aminek szüksége lenne. De ha valaki szereti, hát egye két pofával. Csak ne mondja nekem, hogy az jobb, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami ellátja fehérjékkel, zsírokkal, vitaminokkal és még sok minden mással A MEGFELELŐ ARÁNYBAN a szervezetet.

Ugyanez érvényes valamennyire a mi hobbinkra is. Attól, hogy valakik mp3-at szeretnek hallgatni házilag rongyba tekert csodadrótokon, attól az még nem lesz jó. A High Fidelity ugye a hangzáshűségről kellene, hogy szóljon?

Az pedig szerintem erősen objektív dolog. Szerintem annál jobb, minél jobban közelíti az élő előadást. Neeeem a benned megrezegtetett érzelmi húrokra kell gondolni, ez az, ami mindenkinél más. CSAK a megszólaltatott hang élőhöz való hasonlóságára.

Ha nálad (nálatok) nem ez a cél, akkor ez nem ugyanaz a hobbi....

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3553

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Az összehasonlítás ahhoz nem visz közel, hogy melyik közelíti meg az összehasonlított tételek közül a legjobban az élőt és SZVSZ ez nem is igazán számít, mivel a felvételek többsége nem élőben készül, abban az értelemben hogy a zenészek nem is egyszerre játszanak. 

A zenehallgatás (régi mániám, sokszor hangot adtam ennek itt is) fontosabb, mint a hasonlítgatás. 

Feri, azt is megállapítottuk, hogy a klasszikus zenék felvételeinél ez a "beugrunk egyenként a stúdióba amikor ráérünk" módszer általában nem működik. Valódi élő, közönséggel felvett zenéknél dettó, márpedig az is elég gyakori.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11149
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Jé, tényleg! Miért is kéne bármit bármivel összehasonlítani? Talán mert platformtól függetlenül a cél mindig a hangzáshűség, az élő zene (már amelyik műfajban van ilyen) hangzásának a megközelítése....
Persze, ha ez nem szerepel a célok között, akkor ne hasonlítsunk össze semmit semmivel.

A létfenntartásban a sajtos szendvics, vagy az almás lepény tesz jobb szolgálatot? Van értelme megversenyeztetni őket? Nem elég, hogy valakinek egyik, másnak meg a másik a szerethetőbb a saját szempontjai alapján?

Biztos lehetsz benne, hogy az élő zeneként emlegetett élmény számodra, számomra és mindenki más számára is teljesen mást jelent. Ha elolvasol egy konkrét koncertről, vagy egy bizonyos zenei kiadványról írt néhány beszámolót, azokból, de leginkább a különbözőségükből gyorsan kiderül ez. Talán azt sem célszerű figyelmen kívül hagyni, hogy az életünk sem platformfüggetlen. Nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy itt mindannyiunknak más és más zenehallgatási szokásai vannak, amit a többség figyelembe is vesz, mikor eszközöket választ.

RIEC

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: RIEC »

Az összehasonlítás ahhoz nem visz közel, hogy melyik közelíti meg az összehasonlított tételek közül a legjobban az élőt és SZVSZ ez nem is igazán számít, mivel a felvételek többsége nem élőben készül, abban az értelemben hogy a zenészek nem is egyszerre játszanak. 

Milyen igaz. Két brácsás között is mindig egy taktus az eltérés...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4028

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

A zenehallgatás (régi mániám, sokszor hangot adtam ennek itt is) fontosabb, mint a hasonlítgatás. 

Jé, tényleg! Miért is kéne bármit bármivel összehasonlítani?
Talán mert platformtól függetlenül a cél mindig a hangzáshűség, az élő zene (már amelyik műfajban van ilyen) hangzásának a megközelítése....
Persze, ha ez nem szerepel a célok között, akkor ne hasonlítsunk össze semmit semmivel.

RIEC

Általában a hifiről

Most kissé mellétrafáltál
hasonló "tragacsa" van Gtominak, csak 30mm vastag keményfa dobozban...
és az elektronika se qtya...
bocs

Ja, mellé. Ezért látom minden technikai topikban a rémisztő kielégületlenségeket.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5273

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Tisztára mintha Kubában lennénk. Mindenki toldozza-foldozza a pusztulat, lerobbant tragacsát, miközben meg a túlparton Bugattik szaggatnak az utakon.
Most kissé mellétrafáltál
hasonló "tragacsa" van Gtominak, csak 30mm vastag keményfa dobozban...
és az elektronika se qtya...
bocs

RIEC

Általában a hifiről

én  most kicseréltem az elosztóim porcelán betétesre.

szvsz változott a hang, de lehet csak beképzelem

redbulova
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 75

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: redbulova »

Lehet butaságot írok, majd javitsatok ki. A CD játszó kiolvassa az 1 és 0 jeleket, a audio PC vagy a streamer pedig kicsomagolja a FLAC fájlokat. Innen a pálya azonos a jeleket el kell juttatni a DAC hoz majd az analóg kimeneti részen tovább megy az előfokba.
Itt van hatása a tápoknak oszcillátoroknak, az analóg fokozatnak (csöves-e, tantallum ellenállások, black gate kondik, mundorf stb. DAC tipusa, hány bites?)
A CD-nél meghatározó még a kiolvasó egység stabilitása, izolállása. Audio PC-nél hűtés, órajel, alaplap, USB kimenet.
Ezzel azt akarom mondani hogy megfelelő alkatrészekkel és szakértelemmel közel azonos szinten lehet mindhárom formátum. CD - Audio PC - Streamer (habár egy jó streamer 1 milla felett van)
Nekem volt egy philips 304-es lejátszóm amit TJ tuningolt, na az a MOFI CD-kel kivállóan szólt, pedig csak 14 bites DAC volt benne.

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Általában a hifiről

De miért is kellene összehasonlítani? Nem értem. Más médium, más célközönség, más felhasználási mód, más...
Jé, tényleg! Miért is kéne bármit bármivel összehasonlítani?
Talán mert platformtól függetlenül a cél mindig a hangzáshűség, az élő zene (már amelyik műfajban van ilyen) hangzásának a megközelítése....

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 695

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: GTomi »

én  most kicseréltem az elosztóim porcelán betétesre.

szvsz változott a hang, de lehet csak beképzelem
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Általában a hifiről

StreamUnlimited volt a cég neve, és osztrák nem angol. Mások is az ő moduljaikat használják: Pioneer, T+A, Musical Fidelity, Simaudio, Wadia, Bang & Olufsen, Sony, Denon, Pro-Ject, Creek, stb.

Köszi, ezek jó információk!

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: audioline »

...butaság volna kijelenteni, hogy a PC-s vonalon minden átalakítás/fejlesztés jó irányba vitte volna a hangot.

A fejlesztés/átalakítás időnként tévútra visz. Mint az mkII szerzemények egy része..., ám a verejtékes próbálkozások, nem belenyugvások visznek végül előre...
.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

StreamUnlimited volt a cég neve, és osztrák nem angol. Mások is az ő moduljaikat használják: Pioneer, T+A, Musical Fidelity, Simaudio, Wadia, Bang & Olufsen, Sony, Denon, Pro-Ject, Creek, stb. 

A Naim streamerek belseje, amikor még foglalkoztam velük napi szinten embedded ipari Windows volt. Egy angol cégtől vették a komplett OS-t és a körítést tették mellé.
Hogy most hogy van nem tudom. 

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Big »

De miért is kellene összehasonlítani? Nem értem. Más médium, más célközönség, más felhasználási mód, más...
Pont ezért írtam amit, de azóta már ki is egészítettem.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Véleményem szerint a PC az kizárólag a CD kiváltására szolgál, semmi másra, LP-vel még csak összehasonlítani se szabad jó sok százezerig. 

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Big »

Hát, ezek szerint itt sokan vannak fül nélkül...
Én örülnék a legjobban, ha a már 400 ezer fölött járó PC-s forrásom lezenélné az Ethosz CD játszót. A Nottingham Analogue LP játszót sajnos sosem fogja
Igen Internet ma már mindenhol van, de szerintem attól, hogy a jó LP és jó CD keveseknek adatik meg, attól nem lesz a streamelés jobb minőségű.

Véleményem szerint a PC az kizárólag a CD kiváltására szolgál, semmi másra, LP-vel még csak összehasonlítani se szabad jó sok százezerig. 
Én a PC "faragásánál" referencia hangnak használom az LP-t, ami néha nem is árt, mert azt is butaság volna kijelenteni, hogy a PC-s vonalon minden átalakítás/fejlesztés jó irányba vitte volna a hangot.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6403

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

A fórumozás legfőbb hajtóenergiáját feszegeted. Az hiszem, az abnormális viselkedés mögött nem áll más, csupán annyi, hogy az ember élvezi és magabiztossá teszi, ha a saját döntése mellé mások támogatását is el tudja nyerni.

Nem az észérvekkel megtámogatott kulturált fórumozás ellen vagyok-szerintem ez te is kibogozhattad abból amit leírtam.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Ez pedig még mindig csak egy oldala a zenehallgatásnak-ott vannak kábelek, a VF, elosztó, tápregenerátor, csöves kontra tranzisztoros és sorolhatnám még hány féle tábor csatái-nem értem, hogy miért kell késhegyig menő vitákba menni.
A fórumozás legfőbb hajtóenergiáját feszegeted. Az hiszem, az abnormális viselkedés mögött nem áll más, csupán annyi, hogy az ember élvezi és magabiztossá teszi, ha a saját döntése mellé mások támogatását is el tudja nyerni.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

A Naim streamerek belseje, amikor még foglalkoztam velük napi szinten embedded ipari Windows volt. Egy angol cégtől vették a komplett OS-t és a körítést tették mellé.
Hogy most hogy van nem tudom. 

Átmenet a dedikált hardver, streamer és az általános célú számítógép-alapú rendszerek között a profi audio világában már sok éve használt un AOIP megoldás (Audio over IP) mint amilyenek a Dante, Ravenna IP-alapú protokollt használó, valós idejű működésre és nagyon alacsony latenciára optimalizált rendszerek (Focusrite Rednet, Merging Hapi/Horus/NADAC, stb). Ha valaki hosszű távra keres megoldást, akkor érdemes velük megpróbálkozni, már pár tizezer forinttól is létezik egészen jó hangú eszköz belőlük:

https://www.thomann.de/gb/amphenol_amph ... hannel.htm

Hidd el, én lennék a legboldogabb, ha a PC alapú források szólnának jobban. Mac minit használok PC forrásként, a Teradak táp nagyot dobott rajta. Ipari vezérléstechnikával foglalkozom főállásban, nagyon elvetemült hardvereket is ki tudtam próbálni... maradt a Mac mini.
Nagyon érdekes tapasztalatom volt a különféle Windowsokkal. Agyon optimalizált Server és Pro verziók... a Mac OS egy alap telepítés után az iTunes-sal verte a Windowsos JRivert....
Leragadtam a Mac OS + JRiver mellett.
A legjobb PC-s hangot eddig a Naim streamerekből hallottam. Bár azok nem tudom mennyire PC-k ?

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Általában a hifiről

Érdekes a jelentősen eltolódott audio PC > DAC értékarány! Én a magam részéről úgy tapasztaltam, hogy egy picit jobb laptop (pl. ThinkPad T400-es) másodkézből, SSD-vel, kigyepált op. rendszerrel és mondjuk HQPlayerrel durván 100e-ért, magasabb kategóriájú (értsd 300-400eFt) DAC-ot hajtva jobb kombináció lehet.
Hidd el, én lennék a legboldogabb, ha a PC alapú források szólnának jobban. Mac minit használok PC forrásként, a Teradak táp nagyot dobott rajta. Ipari vezérléstechnikával foglalkozom főállásban, nagyon elvetemült hardvereket is ki tudtam próbálni... maradt a Mac mini.
Nagyon érdekes tapasztalatom volt a különféle Windowsokkal. Agyon optimalizált Server és Pro verziók... a Mac OS egy alap telepítés után az iTunes-sal verte a Windowsos JRivert....
Leragadtam a Mac OS + JRiver mellett.
A legjobb PC-s hangot eddig a Naim streamerekből hallottam. Bár azok nem tudom mennyire PC-k ?

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: karbantartó »

Érdekes a jelentősen eltolódott audio PC > DAC értékarány! Én a magam részéről úgy tapasztaltam, hogy egy picit jobb laptop (pl. ThinkPad T400-es) másodkézből, SSD-vel, kigyepált op. rendszerrel és mondjuk HQPlayerrel durván 100e-ért, magasabb kategóriájú (értsd 300-400eFt) DAC-ot hajtva jobb kombináció lehet.
Lp rippet töltöttem le 24/96-ban.A gépben egy 15 ezres hangkártya volt,ezt kötöttem,az akkori audio rendszeremre.Még a finomabb serceggések is hallhatók voltak.Ezt később kiírtam dvd-re és a finom részletek eltüntek.Pioneer dvd lejátszóm volt akkor.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”