Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általános csevegő

mike-rame
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 709

Re: Általános csevegő

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

Aszpirin írta:
2026.07.15., szer. 18:34
Az AI-t én szívesen szétverném, ha tudnám, mindenesetre amit elhoz, az nem a "fejlődés lesz" legalábbis az emberiség számára, pont fordítva...
Ma pont ez a téma volt a Tilos rádió, Társadalmi drámák című műsorában. "Álmodnak-e az androidok elektronikus kapitalistákkal?"
Ha érdekel, vissza tudod hallgatni. Adás, 00:06:10-től indul
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Hozzászólás Szerző: fererencz »

alto írta:
Tegnap, 14:36

Végre valaki helyretette ..
4 éve. De aztán őt is helyretették. Többen is.
https://archimago.blogspot.com/2022/11/ ... ind-n.html
:napsut:
Nem szotkam hibázni.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3542
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Lehet hogy volt már, én most találtam rá.

Az ASR-es Amir videója Kunchur professzor tudományos publikációjáról, ami az audio kábelek mérhető különbségeiről szól.

youtu.be/a0p3D_Gv6IY

Kunchur professzor válasza:

https://drive.google.com/file/d/1wlGwOY ... MWCoh/view

Végre valaki helyretette Amirt, ezt a féltudású sarlatánt.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2873

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Aszpirin írta:
2026.07.15., szer. 18:34
Alex_Aston írta:
2026.07.15., szer. 17:43
Viszont emlékezzünk arra, hogy anno a gőzgépeket is szétverték egyesek, mert élvezik a munkát, vagy a személyi számítógépek esetén is voltak félelmek.
Tudtam, hogy kihagytam egy mindig elhangzó érvet, de nem jutott sehogy eszembe... na itt van.

Igen, az ipari forradalomhoz hasonlítható az AI okozta változás, csak most nem a kétkezi munkát helyettesítik a tömeggyártást elhozó gépek, hanem a szellemi munjkákat. És ahogy azt túlélte a világ (hogy a tömeggyártástól jobb lett-e, azt kétlem, mindenesetre a tömeggyártás megsokszorozta a fogyasztást és ezzel jött a környezetrombolás is... de őseink elég jól túlélték, bár bevallom, nem szívesen lettem volna ott, az átmeneti időszakban, ami nem volt a legkellemesebb. Valószínűleg mi is átvészeljük ezt, viszont most itt állok az átmeneti időszak elején, 10 évvel a nyugdíjazásom előtt... és oigazán várhatott volna a történelem ezzel még 10 évet :D

Az AI-t én szívesen szétverném, ha tudnám, mindenesetre amit elhoz, az nem a "fejlődés lesz" legalábbis az emberiség számára, pont fordítva. Ezt Te is végig tudod gondolni, de ha akarod, marha egyszerűen levezetem. Tipp: gondolj arra, hogy ha az ember által végzett szellemi munka fölöslegessé válik (a "prompt engineering" tudománya középiskolában tantható, és teljesen általános, interdiszciplináris, domain knowhow-t nem igényel) - akkor fölöslegesé válik a felsőoktatás, és gondoljunk ennek következményeire. A gyerekeid jövőjéről van szó, elég nehéz ezt félvállról venni, és örülök hpogy optimista vagy, de még jobban örülnék, ha nem lenne igazam.

(Nem tartozik ide, de az AI-szobrot szerintem már láttad nálunk :D )

Lehet velem vitatkozni, de készülj fel rá, hogy tele vagyok szakmai és szakmán belüli berkekből származó információkkal alátámasztott érvekkel :D Ez már nem annyira a vélemény-kategória, inkább annak kérdése, hogy ki tudja helyesen vagy épp helytelenül extrapolálni a mai helyzet dinamikáját. És ahhoz a mai helyzetet alaposan kell ismerni, akárcsak azt is, hogy honnan érkeztünk ide. Végigvehetjük, hogy mi mindent, milyen technológiákat, milyen fejlesztési folyamatokat, módszertanokat és ehhez kapcsolódó szerepköröket dobunk ki az AI miatt, és hogyan hal ki egy teljes ágazat, mihez kezdhetnek azok az emberek, akik ennek a kárvallottjai, és hogyan érinti a többieket. De ehhez egy kicsit erősebb érvbázis kell, mint a gőzgépes hasonlat, szóval készülj :D A jövő nagyon gyorsan eldönti, kinek van igaza, ezt megígérhetem.

én AI-val dolgozok,karöltve,napi szinten kb fél éve....nekem segiti a munkámat,felhivja a figyelmemet esetleges hibákra,duplázásokra egy rendszerben,ami duplázott kifizetéseket jelentene egy gyárnak ( a régi rendszerben,ez gyakorlatilag lehetetlen volt)...a végső döntés az enyém,minden esetben,mivel le tudom ellenőrizni az ajánlásait,hogy helyes vagy téves...kell az emberi "felügyelet",önmagában nem tudna dolgozni ... :smile49:
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 692

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Aszpirin írta:
Tegnap, 00:29
Breaking: a Fender betámadta a világ legnagyobb hangszer-gyártóját, a Yamahát is.
Noormális?
Annyira visszatasztító, amit csinálnak, hogy a végén, ha meg is nyerik ezt a háborűt, kérdés, hogy marad-e még vásárlójuk.
.

youtu.be/rv2LNoTRZmA

.
A vicces, hogy a Yamahánál a Stratocaster formájához legjobban rokoníthatü gitár a belépő szintű Pacifica-széria, de valahogy ezt sem lehet messziről sem összetéveszteni egy Fender Stratocasterrel, ráadásul nem ugyanaz a célcsoport és árkategória sem. Mégis vajon mit képzelnek a Fendernél, hogy aki Pacificát vásárolt volna, az majd incább egy Fender Stratocastert vesz, ha a Yamaha Pacifica eltűnik a boltokból? Nonszensz az egész.

A végén még én is érintett leszek áttételesen, nekem egy Yamaha RGX-TT-m van (nem ez volt az egyetlen merevtestű gitárom, de ez az egyetlen, amit megtartottam, mert nagyon ritka és szerintem ritka jó darab...
.
Akkor neked nem kell bemutatni, hogy a Fender meg a Yamaha ég és föld a hangzásvilágot figyelembe véve (is). (Meg hát ez igazából hifis fórum, így még annyira se ... ). Sőt! Ha nem gitárt nézünk, hanem mondjuk billentyűs hangszert, ez akkor is igaz (Bár a Fender zongora a Hammond után a kedvencem, igaz csak ami a hangját illeti, mert jáccani nem tudok rajtuk.) Szóval nem igazán értem, hogy a Fender mire hivatkozik (hivatkozhat) .
Én egyszer voltam úgy, hogy látókörömbe került egy Yamaha gitár (típusra már nem emlékszem) de aztán nem vettem meg, mert - bár nagyon szerettem volna - nem sikerült megbarátkoznom (úgy összességében) a születési rendellenséges basszusgitárral. (Értsd : 5 húros.) A basszusgitár és nagybőgő 4 húros. Pont! :D Minden más dolog vadhajtás! (3 húros mezőségi bőgő, 5 húros "Wagner" bőgő stb ... )

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

andarson írta:
2026.07.15., szer. 19:55
Nagyon hot-topic az AI használat az életünkben (elnézést, az előzményeket nem olvastam/láttam), nyilván nem véletlen, amikor magánéletben, munkában, úton-útfélen használjuk. Sokan kutatják, elemzik, előrejelzéseket adnak, milyen hatással van és lesz még az életünkre, akár az üzemeltetésük, vagy épp használatuk, GDP-ben realizált hatásuk, de ez kb. olyan mint a '90-es években az internet indulása (olyantáj volt, nem? :') ), a lényeg, a fejlődésünk, változásunk része...
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne kellene róla beszélni, oktatni pl. a használatát - környezetbarát felhasználási oldalról például -, de ez itt van, pár éve megérkezett, az életünk része lett, és hihetetlen mértékben változik és ez nem fog visszafordulni.
Rossz helyre ment a like bocs. De egyetértek ... Ha nem lennék magam is tekker (értsd informatikus) biztos csak kapkodnám a fejem az új dolgokat így 60+-osan ...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6523

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Breaking: a Fender betámadta a világ legnagyobb hangszer-gyártóját, a Yamahát is.
Noormális?
Annyira visszatasztító, amit csinálnak, hogy a végén, ha meg is nyerik ezt a háborűt, kérdés, hogy marad-e még vásárlójuk.
.

youtu.be/rv2LNoTRZmA

.
A vicces, hogy a Yamahánál a Stratocaster formájához legjobban rokoníthatü gitár a belépő szintű Pacifica-széria, de valahogy ezt sem lehet messziről sem összetéveszteni egy Fender Stratocasterrel, ráadásul nem ugyanaz a célcsoport és árkategória sem. Mégis vajon mit képzelnek a Fendernél, hogy aki Pacificát vásárolt volna, az majd incább egy Fender Stratocastert vesz, ha a Yamaha Pacifica eltűnik a boltokból? Nonszensz az egész.

A végén még én is érintett leszek áttételesen, nekem egy Yamaha RGX-TT-m van (nem ez volt az egyetlen merevtestű gitárom, de ez az egyetlen, amit megtartottam, mert nagyon ritka és szerintem ritka jó darab...
.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 640

Hozzászólás Szerző: andarson »

Nagyon hot-topic az AI használat az életünkben (elnézést, az előzményeket nem olvastam/láttam), nyilván nem véletlen, amikor magánéletben, munkában, úton-útfélen használjuk. Sokan kutatják, elemzik, előrejelzéseket adnak, milyen hatással van és lesz még az életünkre, akár az üzemeltetésük, vagy épp használatuk, GDP-ben realizált hatásuk, de ez kb. olyan mint a '90-es években az internet indulása (olyantáj volt, nem? :') ), a lényeg, a fejlődésünk, változásunk része...
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne kellene róla beszélni, oktatni pl. a használatát - környezetbarát felhasználási oldalról például -, de ez itt van, pár éve megérkezett, az életünk része lett, és hihetetlen mértékben változik és ez nem fog visszafordulni.
Linn Majik DS, Philips CD 204, Dual 1219 (Sumiko Blue point no.3 Lo), Musical Fidelity M6x Vinyl, Forté Audio Model 40, Forté Audio Model 4, JBL 4333

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2026.07.15., szer. 17:43
Viszont emlékezzünk arra, hogy anno a gőzgépeket is szétverték egyesek, mert élvezik a munkát, vagy a személyi számítógépek esetén is voltak félelmek.
Tudtam, hogy kihagytam egy mindig elhangzó érvet, de nem jutott sehogy eszembe... na itt van.

Igen, az ipari forradalomhoz hasonlítható az AI okozta változás, csak most nem a kétkezi munkát helyettesítik a tömeggyártást elhozó gépek, hanem a szellemi munjkákat. És ahogy azt túlélte a világ (hogy a tömeggyártástól jobb lett-e, azt kétlem, mindenesetre a tömeggyártás megsokszorozta a fogyasztást és ezzel jött a környezetrombolás is... de őseink elég jól túlélték, bár bevallom, nem szívesen lettem volna ott, az átmeneti időszakban, ami nem volt a legkellemesebb. Valószínűleg mi is átvészeljük ezt, viszont most itt állok az átmeneti időszak elején, 10 évvel a nyugdíjazásom előtt... és oigazán várhatott volna a történelem ezzel még 10 évet :D

Az AI-t én szívesen szétverném, ha tudnám, mindenesetre amit elhoz, az nem a "fejlődés lesz" legalábbis az emberiség számára, pont fordítva. Ezt Te is végig tudod gondolni, de ha akarod, marha egyszerűen levezetem. Tipp: gondolj arra, hogy ha az ember által végzett szellemi munka fölöslegessé válik (a "prompt engineering" tudománya középiskolában tantható, és teljesen általános, interdiszciplináris, domain knowhow-t nem igényel) - akkor fölöslegesé válik a felsőoktatás, és gondoljunk ennek következményeire. A gyerekeid jövőjéről van szó, elég nehéz ezt félvállról venni, és örülök hpogy optimista vagy, de még jobban örülnék, ha nem lenne igazam.

(Nem tartozik ide, de az AI-szobrot szerintem már láttad nálunk :D )

Lehet velem vitatkozni, de készülj fel rá, hogy tele vagyok szakmai és szakmán belüli berkekből származó információkkal alátámasztott érvekkel :D Ez már nem annyira a vélemény-kategória, inkább annak kérdése, hogy ki tudja helyesen vagy épp helytelenül extrapolálni a mai helyzet dinamikáját. És ahhoz a mai helyzetet alaposan kell ismerni, akárcsak azt is, hogy honnan érkeztünk ide. Végigvehetjük, hogy mi mindent, milyen technológiákat, milyen fejlesztési folyamatokat, módszertanokat és ehhez kapcsolódó szerepköröket dobunk ki az AI miatt, és hogyan hal ki egy teljes ágazat, mihez kezdhetnek azok az emberek, akik ennek a kárvallottjai, és hogyan érinti a többieket. De ehhez egy kicsit erősebb érvbázis kell, mint a gőzgépes hasonlat, szóval készülj :D A jövő nagyon gyorsan eldönti, kinek van igaza, ezt megígérhetem.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4189

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2026.07.15., szer. 11:53

A probléma pont olyan súlyos szvsz, ahogyan felvázoltad. Sőt.
Az AI minden szellemi foglalkozást veszélyeztet, hosszú távon (a humanoid- és célrobotok megjelenésével) a fizikaiakat is...
Átkozom ide a témát, mert odaát igencsak off lenne.

Érdekes amiket írsz, és elgondolkodtató.

Nyilván változni fog a világ, ahogy már sokszor tette. Meglátjuk.
Csak a Marantz! :-D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11455
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Snipi írta:
2026.07.15., szer. 11:17
igazad van, van 2-3 Strato formájú gitárjuk, bár az is igaz, hogy a többszáz féle termék között találtam talán 3-at. De messze nem ez a fő profiljuk, így ha a Fender beperelte őket nem igazán értem, hogy miért.
Nem fogja beperelni, mivel a Squier és a Jackson is a Fender Musical Instruments Corporation saját, 100 %-os tulajdonú leányvállalatai. A vásárlók azt gondolják, a gyártók egymással versengve keresik kegyeiket, de mint sok más iparágnál (lásd pl. HiFi, házimozi), a hangszeriparban is hatalmas vállalatcsoportok, trösztök osztják a cinkelt lapokat.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

dixie-chicken írta:
2026.07.15., szer. 12:08
Snipi írta:
2026.07.15., szer. 11:21
Találtam 1959-es Gibson Super400-at eladót potom 31 misiért. Futok gyorsan veszek belőle 3-at! 31_1_21.gif
biztos itt is találnál magadnak vlmit... :D
Hát igen! Néztem van 4003-as Riki a Thomann-nál. Kicsit több mint 1 misi.
A baj az, hogy már kár belém. Bár 30 évvel fiatalabb lennék és meg tudnám venni. Akkor nem tudtam volna. Most, ha nagyon akarnám meg tudnám. A minap elővettem a Precision-omat, hát nem kellett volna. Majdnem kiesett a kezeim közül. Ez nem olyan mint a biciklizés. Ezt ha nem csinálod napi rendszerességgel olyan béna leszel, mint a féllábú futballista. (Na jó, azok két lábbal is bénák ... )

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2873

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Snipi írta:
2026.07.15., szer. 11:21
Találtam 1959-es Gibson Super400-at eladót potom 31 misiért. Futok gyorsan veszek belőle 3-at! 31_1_21.gif
biztos itt is találnál magadnak vlmit... :D
Csatolmányok
20260520_112311.jpg
20260520_112311.jpg (221.47 KiB) Megtekintve 353 alkalommal
20260520_112300.jpg
20260520_112300.jpg (221.2 KiB) Megtekintve 353 alkalommal
20260520_112248.jpg
20260520_112248.jpg (206.91 KiB) Megtekintve 353 alkalommal
20260520_112243.jpg
20260520_112243.jpg (209.72 KiB) Megtekintve 353 alkalommal
20260520_112224.jpg
20260520_112224.jpg (217.18 KiB) Megtekintve 353 alkalommal
20260520_112210.jpg
20260520_112210.jpg (223.86 KiB) Megtekintve 353 alkalommal
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Luxor Audio írta:
2026.07.15., szer. 10:33
Snipi írta:
2026.07.15., szer. 09:21
Szerintem a Jackson az más ... az véleményem szerint Jhonson akart lenni
A Jackson az nem gyárt Fender formájú gitárokat....

Fender Strat - Jackson 01.jpg

Fender Strat - Jackson 02.jpg
igazad van, van 2-3 Strato formájú gitárjuk, bár az is igaz, hogy a többszáz féle termék között találtam talán 3-at. De messze nem ez a fő profiljuk, így ha a Fender beperelte őket nem igazán értem, hogy miért. Szemben mondjuk a Johnsonnal (és nem Jhonson, elővettem megnéztem ... :D ) vagy a Squier-el aki tényleg főképp azokat gyártja.
Amúgy messze egyetértek azzal, hogyha valakinek már nincsenek üzleti sikerei a legkönnyebb elkezdeni pereskedni. Bár akkor már inkább a Gibson-t kéne beperelniük, mert gondolom az viszi el a vevőket, amit mondjuk nem csodálok ... Érdekes ők még nem perelték az Epiphont :D (Pedig egy Epiphon Les Paul se 2 Ft, hátmég egy eredeti Gibson, és akkor még a Super400-ről nem is beszéltünk ... - 20-30.000 ajró körül van, ha jól tudom - .)
Mondjuk én is inkább egy Les Paul-t vettem volna (ha én lennék Krőzus :D ) mint egy Johnson Stratot. (Az igazság az, hogy amikor vettem, éppen felszámolás alatt volt az a hangszerbolt ahol vettem, és nagyon-nagyon jutányos áron jutottam hozzá anno ... ha jól emlékszem 60%-os leárazás volt :D így volt valami 40-50 ezer anno kb. 20 éve ... )
De mondjuk ha megdobna valaki egy eredeti Selmer cigánygitárral (szigorúan kis lyukú) vagy egy 4003-as Rikivel azt sem dobnám vissza. :D :D :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Snipi írta:
2026.07.15., szer. 09:21
A Jackson az nem gyárt Fender formájú gitárokat....
Fender Strat - Jackson 01.jpg
Fender Strat - Jackson 02.jpg

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Luxor Audio írta:
2026.07.15., szer. 09:01
Aszpirin írta:
2026.07.14., kedd 20:16
Kíváncsi vagyok, hallottatok-e már az egyre dagadó Fender-botrányról, és ha igen, mi a véleményetek róla.
A történet a 70-es években indult, mikor több cég is elkezdett Strato formájú gitárokat készíteni, sőt maga a Fender is gyártatott ilyen hangszereket (előbb Mexikóban, majd Ázsiában), amiket néha nem is Fender néven forgalmaztak (Squier, Samick, Jackson, Charvel). Nem hogy nem voltak résen, de még maguknak is ásták a gödröt. Úgy tudom, aztán a fej formáját sikerült levédetniük, de a testet nem és szerintem már nem is fogják tudni, hiszen a zenekultúra részévé vált az a forma.

Nekem ez olyan próbálkozás, mintha a Ford, vagy a Daimler kitalálná, hogy mostantól minden 4 kerekű személyautó az ő eredeti szellemi tulajdonuk és rajtuk kívül senki nem gyárthat ilyesmit (hacsak nem fizet nekik sok-sok pénzt).
No akkor most kezdhetek félni ... A banyóm egy Squier Precision, a szólógitárom egy egy Jhonson Strato. Nehogy elkobozza a Fender. :D
A Jackson az nem gyárt Fender formájú gitárokat. Ők kifejezetten a zúzós metálhoz gyártanak nagyon darkos formájú hangszereket. Sok-sok halálmetál és feketemetál (stb. metál) csapat használ Jackson gitárokat.

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
Kíváncsi vagyok, hallottatok-e már az egyre dagadó Fender-botrányról, és ha igen, mi a véleményetek róla.

Röviden: a Fender többször próbálta már az elmúlt években a Stratocaster formáját levédetni (szabadalmaztatni), de az USA-ban sorra elveszítette ezeket a pereket, a precedensjogra épülő amerikai jogrendszerben már nincs is esélye kisajátítani a Stratocastert, aminek a dizájnjáról már (amerikai) bírósági döntés mondja ki, hogy "public domain", vagyis nem levédhető.

A Fendernek idén februártól van egy új CEO-ja, akinek a vezetésével a Fender egy ügyes trükköt vetett be: beperelt egy kínai céget egy düssseldorfi (tehát német) bíróságon, arra hivatkozva, hogy a Stratocaster testének formája önmagában művészet, és mint olyant, kiterjed rá a szerzői jog, tehát a Stratocaster-copykat gyértó kínai cég a Fender még fennálló szerzői jogát sérti meg ezzel. Ez olyan érvelés, amivel az USA-ban szintén nem lett volna esélye, de az európai szabályozásban elvileg bizonyos ipari formadizájnokat is művészetnek lehet minősíteni, ezzel szerzői jog hatálya alá vonni. A dolog azért volt cseles, mert az történt, amire számítottak: a kínai cégnek esze ágában sem volt egy német bíróságon megjelenni, mert nem tartotta magára illetékesnek a bíróságot (nem forgalmazza Európában a Fender-másolatokat), és az alperes távolléte miatt a bíróság a felperes javára dötött - ha jól értettem - egy precedens értékkel sehol nem rendelkező "default judgement" keretében, amihez bírósági véleményt is csatolt (ami ha jól értettem nem kötelező érvényű).

Eddig még minden csendben zajlott, de a dolog itt válik érdekessé: a Fender ugyanis ezt a bírósági végzést citálva elkezdett ún C&D ("cease and desist") felszólításokat kiküldeni Strat-formájú gitárokat gyártó cégeknek és Strat-formájú gitárokat forgalmazó kereskedőknek, hogy ezek gyártását, forgalmazását hagyják abba, a meglévő készleteket semmisítsék meg, stb, különben per, kártérítés...

A nagy vagdalkozásban olyan cégeknél is betalált a Fender, mint a nagyon minőségi SuperStrat-jairól elhíresült PRS és egyes hírek szerint talán az Ibanez is érintett lehet - és kiverte a biztosítékot, a dolgot pillanatok alatt felkapta a közösségi média a világ egyik legbefolyásosabb gitárzenész-influenszere, Rick Beato kirohant a Fender ellen, többek között szarkupacnak nevezve a mostanában gyártott gitárjaik minőségét, bemutatva saját példán keresztül, és követelve a Fender CEO-jának kirúgását.

A botrány nem állt meg itt, ugyanis a Fender betalált a Harley Bentonnál is, ami a Thomann érdekeltsége, és a Thomann, amely egy családi vállalkozás ugyan, de egyben a világ talán legnagyobb forgalmú hangszer-kiskereskedése - a bevéstele a Fenderének kb 1.6-szorosa, tehát nem épp egy kicsi cég, ráadásul a Fender talán legnagyobb ügyfele is, aki rengeteg fender-gitárt ad el, 1954 óta folyamatosan. A Thomann visszavág a Fendernek: benyújt(ott?) egy bírósági keresetet a Fender ellen, amiben a helyzet tisztázását kéri. és az a célja, hogy jogilag kötelező módon mondja ki egy európai bíróság is, hogy a Stratocaster formája "public domain" és nem tartozik a szerzői jog alá sem. A Thomann nyilatkozata itt: https://www.thomann.de/blog/en/inside/t ... st-fender/

A zenész társadalomban egyre növekvő felháborodás van a Fender ellen, mindegyre elhangzik, hogy a Fender kampánye egy "PR-katasztrófa" (PR-Disaster), és óriási negatív érzelmeket vált ki a Fender viselkedése, amit annak tulajdonítanak, hogy egy egész piaci ágazat monopolizálásával próbálja a Fender kompenzálni a minőségi problémák okán lejtmenetbe induló Stratocaster-eladásait, ahelyett, hogy magukat a problémákat oldaná meg. Többen azt is bedobták, hogy nem vesznek többé új Fender gitárt, csak használtat.

És jön az újabb fordulat: pár napja egy ausztrál használtgitár-kereskedő tálalt ki, hogy a Fender betámadta egy jogi felszólítssal, hogy egyrészt jogtalanul használja a "Stratocasters" és "Telecasters" kategórianeveket a honlapján, másrészt pedig Fender feliratú és formájú gitárt az ő engedélyük nélkül nem forgalmazhatna. Magyarán a használtgitár-forgalmazókat is kikezdte...

A botrány csak dagad, és nem látni hol ér véget, nyilván a Thomann keresetére érkező bírósági döntés még odébb van...

A Fender közben ezzel a jogi kampányával jó úton jár affelé, hogy a leggyűlöltebb gitárgyártóvá váljon... az egész világon.
Ez annyira tipikus: Egy gazdaságilag lejtőre került cég elkezd jogászkodni, amivel csak tovább mélyíti a saját válságát. Csődeljárás szokott ennek a vége lenni.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
A történet a 70-es években indult, mikor több cég is elkezdett Strato formájú gitárokat készíteni, sőt maga a Fender is gyártatott ilyen hangszereket (előbb Mexikóban, majd Ázsiában), amiket néha nem is Fender néven forgalmaztak (Squier, Samick, Jackson, Charvel). Nem hogy nem voltak résen, de még maguknak is ásták a gödröt. Úgy tudom, aztán a fej formáját sikerült levédetniük, de a testet nem és szerintem már nem is fogják tudni, hiszen a zenekultúra részévé vált az a forma.

Nekem ez olyan próbálkozás, mintha a Ford, vagy a Daimler kitalálná, hogy mostantól minden 4 kerekű személyautó az ő eredeti szellemi tulajdonuk és rajtuk kívül senki nem gyárthat ilyesmit (hacsak nem fizet nekik sok-sok pénzt).

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Röviden: a Fender többször próbálta már az elmúlt években a Stratocaster formáját levédetni (szabadalmaztatni), de az USA-ban sorra elveszítette ezeket a pereket, a precedensjogra épülő amerikai jogrendszerben már nincs is esélye kisajátítani a Stratocastert, aminek a dizájnjáról már (amerikai) bírósági döntés mondja ki, hogy "public domain", vagyis nem levédhető.

A Fendernek idén februártól van egy új CEO-ja, akinek a vezetésével a Fender egy ügyes trükköt vetett be: beperelt egy kínai céget egy düssseldorfi (tehát német) bíróságon, arra hivatkozva, hogy a Stratocaster testének formája önmagában művészet, és mint olyant, kiterjed rá a szerzői jog, tehát a Stratocaster-copykat gyértó kínai cég a Fender még fennálló szerzői jogát sérti meg ezzel. Ez olyan érvelés, amivel az USA-ban szintén nem lett volna esélye, de az európai szabályozásban elvileg bizonyos ipari formadizájnokat is művészetnek lehet minősíteni, ezzel szerzői jog hatálya alá vonni. A dolog azért volt cseles, mert az történt, amire számítottak: a kínai cégnek esze ágában sem volt egy német bíróságon megjelenni, mert nem tartotta magára illetékesnek a bíróságot (nem forgalmazza Európában a Fender-másolatokat), és az alperes távolléte miatt a bíróság a felperes javára dötött - ha jól értettem - egy precedens értékkel sehol nem rendelkező "default judgement" keretében, amihez bírósági véleményt is csatolt (ami ha jól értettem nem kötelező érvényű).

Eddig még minden csendben zajlott, de a dolog itt válik érdekessé: a Fender ugyanis ezt a bírósági végzést citálva elkezdett ún C&D ("cease and desist") felszólításokat kiküldeni Strat-formájú gitárokat gyártó cégeknek és Strat-formájú gitárokat forgalmazó kereskedőknek, hogy ezek gyártását, forgalmazását hagyják abba, a meglévő készleteket semmisítsék meg, stb, különben per, kártérítés...

A nagy vagdalkozásban olyan cégeknél is betalált a Fender, mint a nagyon minőségi SuperStrat-jairól elhíresült PRS és egyes hírek szerint talán az Ibanez is érintett lehet - és kiverte a biztosítékot, a dolgot pillanatok alatt felkapta a közösségi média a világ egyik legbefolyásosabb gitárzenész-influenszere, Rick Beato kirohant a Fender ellen, többek között szarkupacnak nevezve a mostanában gyártott gitárjaik minőségét, bemutatva saját példán keresztül, és követelve a Fender CEO-jának kirúgását.

A botrány nem állt meg itt, ugyanis a Fender betalált a Harley Bentonnál is, ami a Thomann érdekeltsége, és a Thomann, amely egy családi vállalkozás ugyan, de egyben a világ talán legnagyobb forgalmú hangszer-kiskereskedése - a bevéstele a Fenderének kb 1.6-szorosa, tehát nem épp egy kicsi cég, ráadásul a Fender talán legnagyobb ügyfele is, aki rengeteg fender-gitárt ad el, 1954 óta folyamatosan. A Thomann visszavág a Fendernek: benyújt(ott?) egy bírósági keresetet a Fender ellen, amiben a helyzet tisztázását kéri. és az a célja, hogy jogilag kötelező módon mondja ki egy európai bíróság is, hogy a Stratocaster formája "public domain" és nem tartozik a szerzői jog alá sem. A Thomann nyilatkozata itt: https://www.thomann.de/blog/en/inside/t ... st-fender/

A zenész társadalomban egyre növekvő felháborodás van a Fender ellen, mindegyre elhangzik, hogy a Fender kampánye egy "PR-katasztrófa" (PR-Disaster), és óriási negatív érzelmeket vált ki a Fender viselkedése, amit annak tulajdonítanak, hogy egy egész piaci ágazat monopolizálásával próbálja a Fender kompenzálni a minőségi problémák okán lejtmenetbe induló Stratocaster-eladásait, ahelyett, hogy magukat a problémákat oldaná meg. Többen azt is bedobták, hogy nem vesznek többé új Fender gitárt, csak használtat.

És jön az újabb fordulat: pár napja egy ausztrál használtgitár-kereskedő tálalt ki, hogy a Fender betámadta egy jogi felszólítssal, hogy egyrészt jogtalanul használja a "Stratocasters" és "Telecasters" kategórianeveket a honlapján, másrészt pedig Fender feliratú és formájú gitárt az ő engedélyük nélkül nem forgalmazhatna. Magyarán a használtgitár-forgalmazókat is kikezdte...

A botrány csak dagad, és nem látni hol ér véget, nyilván a Thomann keresetére érkező bírósági döntés még odébb van...

A Fender közben ezzel a jogi kampányával jó úton jár affelé, hogy a leggyűlöltebb gitárgyártóvá váljon... az egész világon.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
2026.07.08., szer. 14:28
Azt hittem, legalább ezen a fórumon el lehet kerülni a mindent megmérgező politikát gondolkodik.gif
Hát igen. Sajnos a mi hátrányos történelmi hátterünk miatt a politika mérgező.
Nálunk sokkal előnyösebb múlttal rendelkező országokban ez nem ilyen "sikamlós" téma, sőt! (Pl. Franciaország, UK. stb ... igaz, ezekben az országokban kb. 200 évvel a mienk előtt volt a forradalom, és még az is fontos különbség, hogy náluk sikerült ... :D )

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
2026.07.07., kedd 17:55
stx írta:
2026.07.07., kedd 17:43
arzachel írta:
2026.07.07., kedd 16:24
Lekapcsolták a Kossuth rádiót és a helyén a Bartók rádió szól.A középhullámon is..
Az MTV 1 is lekapcsolva...
Lassan betelik a pohár.
Már régen betelt az a pohár. A lekapcsolás ennek a következménye.
Azt hittem, legalább ezen a fórumon el lehet kerülni a mindent megmérgező politikát gondolkodik.gif
2.1. A Fórumon vallási, politikai, ideológiai jellegű, arra utaló hozzászólásnak helye nincs.
- vagy mégis van?

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

stx írta:
2026.07.07., kedd 17:43
arzachel írta:
Lekapcsolták a Kossuth rádiót és a helyén a Bartók rádió szól.A középhullámon is..
Lassan betelik a pohár.
Már régen betelt az a pohár. A lekapcsolás ennek a következménye.
BARTIMEX AUDIO Honlap

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 554
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

arzachel írta:
Lassan betelik a pohár.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 822

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”