Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10077

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

wittao írta:
2026.06.29., hétf. 15:19
Snipi írta:
2026.06.29., hétf. 12:04
Egy dolog most már biztos :
tegnap délután, olyan 3 óra körül bedöglött a klímám. Kb. 1 óra alatt 29-30 fok lett a lakás azon (amúgy kis) részén amit hűtök. (Pl. a zeneszobát a csöves erősítőkkel nem, zenehallgatás csak ősz-tél-tavasz)
Ennyit kb. 10 éve nem szenvedtem (kb. 2006, azaz 20 éve van a lakásban klíma) ennyit, mint ebben a nem egész 1 napban. Alvás nuku, negyedóránként fejfürdő (az se olyan kellemes) stb. Szerencsére már volt itt a klímás haver, és rendbe rakta, most már jó (meg nekem is jó, mert már csak 25 fok van kb.)
Én tuti nem fogom ebben a vörös riasztásban este 3 órára kikapcsolni a légkondit. Tegnap részem volt benne, és majdnem beledöglöttem.
Mondjuk hozzáteszem, "normál esetben" nem jégverem üzemmódban használom (mondjuk 25 fok, és 10%-os ventilátor-sebesség) és kb. 10-12 nm az amit hűtök (a 67-ből, ide vagyok nyáron bevackolva), de az, hogy én 6-9 -ig kikapcsoljam felérne egy öngyilkossággal ebben a 40 fokban. Ráadásul akárki akármit mond, 12-15 óráig ide vagy oda, pont abban az este 18-21 órában van a legmelegebb. Tegnap (vagyis ma) pl. még éjjel 1-kor is 31 fok volt Győrben. Katasztrófális no!
18:00-21:00 mar messze nem az, mikt ami most van 41 fok!
Addigra 5 fokot minimum hul a kulso homerseklet.
Ha 3 ora klima kikapcsolas ekkora problemat okoz, akkor nagyon komolyan erdemes elgondolkodni a haz teljes szigetelesen, mert komoly gond lehet Nalad ezen a teren.
Ez gazdasagi kerdes is, mert telen a meleg ugyanilyen gyorsan szokik a hazadbol, es pazarlod a gazt/villanyt.
Nagyon jo palyazatok voltak az elmult idoszakban erre, es lehet lesznek is a kozeljovoben ingatlanok korszerusitesere. Ugyanis a fel nem hasznalt energianal nincs jobb!
Nappal a napelemek besegítenek a termelésbe. Akkor amit kiszórnak azt a klíma felzabálja.
Este ugye nincs ilyen opcció, erre lenne jó a tárolás. Bármilyen jól szigetelt ház (kivéve a passzív házakat) ebben a hőségben visszamelegszik 3 óra alatt. Minden ontja megából a meleget. Esti kutyasétáltatáskor is durván érezni.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2236

Hozzászólás Szerző: wittao »

Snipi írta:
2026.06.29., hétf. 12:04
tegnap délután, olyan 3 óra körül bedöglött a klímám. Kb. 1 óra alatt 29-30 fok lett a lakás azon (amúgy kis) részén amit hűtök. (Pl. a zeneszobát a csöves erősítőkkel nem, zenehallgatás csak ősz-tél-tavasz)
Ennyit kb. 10 éve nem szenvedtem (kb. 2006, azaz 20 éve van a lakásban klíma) ennyit, mint ebben a nem egész 1 napban. Alvás nuku, negyedóránként fejfürdő (az se olyan kellemes) stb. Szerencsére már volt itt a klímás haver, és rendbe rakta, most már jó (meg nekem is jó, mert már csak 25 fok van kb.)
Én tuti nem fogom ebben a vörös riasztásban este 3 órára kikapcsolni a légkondit. Tegnap részem volt benne, és majdnem beledöglöttem.
Mondjuk hozzáteszem, "normál esetben" nem jégverem üzemmódban használom (mondjuk 25 fok, és 10%-os ventilátor-sebesség) és kb. 10-12 nm az amit hűtök (a 67-ből, ide vagyok nyáron bevackolva), de az, hogy én 6-9 -ig kikapcsoljam felérne egy öngyilkossággal ebben a 40 fokban. Ráadásul akárki akármit mond, 12-15 óráig ide vagy oda, pont abban az este 18-21 órában van a legmelegebb. Tegnap (vagyis ma) pl. még éjjel 1-kor is 31 fok volt Győrben. Katasztrófális no!
18:00-21:00 mar messze nem az, mikt ami most van 41 fok!
Addigra 5 fokot minimum hul a kulso homerseklet.
Ha 3 ora klima kikapcsolas ekkora problemat okoz, akkor nagyon komolyan erdemes elgondolkodni a haz teljes szigetelesen, mert komoly gond lehet Nalad ezen a teren.
Ez gazdasagi kerdes is, mert telen a meleg ugyanilyen gyorsan szokik a hazadbol, es pazarlod a gazt/villanyt.
Nagyon jo palyazatok voltak az elmult idoszakban erre, es lehet lesznek is a kozeljovoben ingatlanok korszerusitesere. Ugyanis a fel nem hasznalt energianal nincs jobb!
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3710

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Paksnál Duna víz hőmérséklet 12:00-kor 27,2C, víz magasság -24cm. Az alacsony és meleg Duna miatt a blokkok pillanatnyi teljesítmény: 351MW, 480MW, 139MW, 388MW
Ez majd este-éjszaka lesz kevés. A légkondik pedig nem állnak le.
https://www.haea.hu/web/v3/OAHPortal.ns ... le=paksnpp

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 682

Hozzászólás Szerző: Snipi »

wittao
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2026.06.28., vas. 17:20
wittao írta:
2026.06.28., vas. 17:01
istvan01 írta:
2026.06.28., vas. 16:53

Üdvözlendő, hogy feloldották a korábbi szélturbina telepítési tilalmat. De Magyarországon tenger partos országokhoz képest elenyésző fajlagos teljesítményt lehet elérni szélturbinákkal vállalkozási alapon nyereséggel.
Azt ne felejtsuk el, hogy a hazai szelmereseket “rutinos” modon foldfelszintol mert 10m magassagban sikerult lemerni orszagosan. Amikor 50-150m munkamagassaga van egy szelturbinanak, akkor nehez relevans velemenyt formalni (sok elegge szeles terulet van azert idehaza).
Igen, ezt tudja szinte mindenki. Minél magasabb a szélturbina tengelye és lapátjai is hosszabbak, annál erősebb és folyamatosabb lehet a szél. Azonban a nagy magasságú turbinák jóval drágábbak is, teljesítménye is nagyobb. Azonban ennek kényszerűen nagyobb kihasználtsággal is kellene üzemelni. Tehát ez is egy méretezési korlát.

Azonban azt már többször megfigyeltem Bécs felé/Bécstől vonatozva, hogy a relatíve jó kisalföldi szélcsatornában az osztrák oldalon mindig több a forgó turbina, közeledve Hegyeshalomhoz, majd tovább a magyar oldalon egyre gyakoribb a vánszorgó, vagy álló turbina. Mindkét oldalon kb azonos méretű turbinák vannak telepítve.
Sajnos ebben vastagon benne van a hazai szabályzórendszer is. Egyszerűen fékezik őket, mivel negatív árak vannak. Ha megfigyeled ősztől tavaszig sokkal jobban hasonlít a két ország termelése ezen a területen...
A villamos rendszerünket rendszerszinten kell újragondolni, és a Paks II-t tízezer milliárdokat felemésztő korrupciós rétegtől való megtisztulás után meg lehet építeni megbízható beszállító által + biztosított fűtőelem forrás/tárolás/végső letárolás megoldásával.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2026.06.28., vas. 17:47
Ha viszont Paks-II mégis megépül, mert alaperőmű az nem nélkülözhető, akkor ahhoz kötelezően kívánkozik egy duzzasztó erőmű Paks és Baja között. Az egyre gyakoribb alacsony vízállás, nem csak nyáron, nem ad elegendő hűtővizet, amiért már a napokban is csökkenteni kellett az erőmű kapacitását. A duzzasztóval szinten tartható a víz, még úgy is hogy melegebb. Továbbá a duzzasztó áramot is termelne. Mint ahogy A Duna magyar szakasz felett sok kisebb-nagyobb duzzasztó is működik.
Nem tudom mennyire hatékony duzzasztót lehet arra a relatíve sík területre építeni... az viszont igaz, hogy egy duzzasztó vízmegtartás szempontjából is előnyös, extra tározó kapacitást jelent.
Az egyértelmű, hogy átfogó vízgazdálkodási stratégiát kell kidolgozni, mert az ország nagyon rossz állapotban van a felszíni és felszín alatti vízkészletek tekintetében is.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Ha viszont Paks-II mégis megépül, mert alaperőmű az nem nélkülözhető, akkor ahhoz kötelezően kívánkozik egy duzzasztó erőmű Paks és Baja között. Az egyre gyakoribb alacsony vízállás, nem csak nyáron, nem ad elegendő hűtővizet, amiért már a napokban is csökkenteni kellett az erőmű kapacitását. A duzzasztóval szinten tartható a víz, még úgy is hogy melegebb. Továbbá a duzzasztó áramot is termelne. Mint ahogy A Duna magyar szakasz felett sok kisebb-nagyobb duzzasztó is működik.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2026.06.28., vas. 17:01
istvan01 írta:
Luxor Audio írta:
2026.06.28., vas. 15:38
A napokban érkezett bejelentések szerint az új kormány néhány éven belül többszörösére emelné az ország szélerőművi kapacitását. Az ágazat fejlesztését az előző kormány idióta szabályozással gyakorlatilag tiltotta, családi érdekek mentén inkább a naperőműveket tolták (túl). Ha megvalósul az új elképzelés (első lépésben 700 MW, 2030-ig 4000 MW szélerőművi kapacitás a jelenlegi 330 MW helyett), az a mostaninál jóval kiegyensúlyozottabb áramtermelést biztosítana az esti, éjszakai órákra is.
Üdvözlendő, hogy feloldották a korábbi szélturbina telepítési tilalmat. De Magyarországon tenger partos országokhoz képest elenyésző fajlagos teljesítményt lehet elérni szélturbinákkal vállalkozási alapon nyereséggel.
Azt ne felejtsuk el, hogy a hazai szelmereseket “rutinos” modon foldfelszintol mert 10m magassagban sikerult lemerni orszagosan. Amikor 50-150m munkamagassaga van egy szelturbinanak, akkor nehez relevans velemenyt formalni (sok elegge szeles terulet van azert idehaza).
Igen, ezt tudja szinte mindenki. Minél magasabb a szélturbina tengelye és lapátjai is hosszabbak, annál erősebb és folyamatosabb lehet a szél. Azonban a nagy magasságú turbinák jóval drágábbak is, teljesítménye is nagyobb. Azonban ennek kényszerűen nagyobb kihasználtsággal is kellene üzemelni. Tehát ez is egy méretezési korlát.

Azonban azt már többször megfigyeltem Bécs felé/Bécstől vonatozva, hogy a relatíve jó kisalföldi szélcsatornában az osztrák oldalon mindig több a forgó turbina, közeledve Hegyeshalomhoz, majd tovább a magyar oldalon egyre gyakoribb a vánszorgó, vagy álló turbina. Mindkét oldalon kb azonos méretű turbinák vannak telepítve.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
Luxor Audio írta:
A napokban érkezett bejelentések szerint az új kormány néhány éven belül többszörösére emelné az ország szélerőművi kapacitását. Az ágazat fejlesztését az előző kormány idióta szabályozással gyakorlatilag tiltotta, családi érdekek mentén inkább a naperőműveket tolták (túl). Ha megvalósul az új elképzelés (első lépésben 700 MW, 2030-ig 4000 MW szélerőművi kapacitás a jelenlegi 330 MW helyett), az a mostaninál jóval kiegyensúlyozottabb áramtermelést biztosítana az esti, éjszakai órákra is.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:

Azonban lenne egy másik kihasználatlan kapacitás a naperőművek területén. A naperőművek minden kWh-ja elvben közép/magas feszültségű hálózatra termel. De akkor, amikor országosan sok a napelem termelés HMKE+naperőművekkel, akkor a MAVIR el kezdi csökkenteni vagy lekapcsolni a naperőműveket, mert a negatív áramár az nagy szívás. Ezért lenne ideális pontosan a naperőműveket támogatva-kötelezni tároló kapacitás kiépítésre, mert hosszútávon ez nekik veszteség csökkentő, vagy akár nyereséges is lehet, mert a tárolt áramot csúcs fogyasztási időben magasabb áron is vehetné tőlük az MVM/MAVIR. Persze ehhez velük is rugalmas áram-ár elszámolással kéne áramot átvenni, mert jelenleg a (korábban KÁT) most METAR szerint úgy tudom fix áron megy. Ami jóval magasabb is a HMKE-soktól 5,2Ft/kWh-hoz képest. Az újabb akkuval épített HMKE-től már nem vesznek át áramot.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Es emlekezzunk meg finoman azokra a sutyerakokra is, akik elinditottak a Kapitany keresere valaszul a kapcsolja be mindenki minden elektromos kutyujet abban a 3 oraban…

Konkretan a raszorulokat hivatalosan nyilvantartanam a szolgaltatoknal, akik pedig nem, azonak az ilyen meghirdetett idoszakokba 1500Ft/kWh-ra emelnem az aram dijat, es a sajat kontora lehet szemetkedni. A gyomrom felfordul az ilyen undorito mocsok emberektol! Fel sem fogjak, hogy esetleg nem politikai okbol KERTE a miniszter, hanem az elmult 16 evben zero fejlesztest kapott halozat, a befizetett penzek nagyreszenek eltuntetesevel.
Ahogy hallottam sok helyen ezen “felelos” lakossagi magatartas miatt tobb utca trafoja leegett. Na most a kovetkezo napokra beigert 40-42 fokos hoseget latva ez egy szuper dontes volt, amikor 2-3-5 nap mulva TALAN a szolgaltato el tudja haritani a hibat, a melyhutok, hutok leolvadnak, klima zero, ontozo rendszereknek kampo. Elgondolkodnak-e vajon a hergelo korok azon, h. mit muvelnek ilyenkor?!?

EV-k:
Komoly kezdemenyezes lenne, ha az EV-ket tamogatna a rendszer ha napkozben rapakolnak oket energiatarolokent a halozatokra. Manapsag nepszeru elektromosokban 50-100kW akkucsomag van, siman tobb mint a haztartasi 5-10kW atlagos akkucsomagok. Amelyik pedig tudja a V2H/V2L szolgaltatasokat technikailag, mar 1000db ilyen EV is komoly tarolokapacitast jelent egy-egy adott regioban. Erre is erdemes lenne egy tamogatasi rendszert kidolgozni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11453
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

istvan01 írta:
2026.06.27., szomb. 07:35
Kapitány István tegnapi kérése 18-21óra közötti lakossági klíma lekapcsolása mögött sejlik egy nagy krízis a magyar villamos energia rendszer körül. Nem, nem Paks-II hiánya a fő ok. Inkább a nyakra főre betelepített áramzabáló aksi, autó gyárak terhelés növekedése, amit képtelen kiszolgálni a MAVIR erőműhálózata úgy, hogy nappal hosszú napsütésben negatív árral értékesítenek külföldre (de kinek, hova?), este meg 200-300Ft-ért kell vissza vásárolni. A nappali negatív ár a HMKE és naperőművek túltermelése miatt van, este meg a tárolási kapacitás szűkösség miatt.

A politikusokban nem bízom, de látva, az új kormány körül milyen minőségű és mennyiségű valódi szakember jelent meg, komoly esélyt látok rá, hogy tényleg meglépik, illetve energiatároló rendszereket is építenek/támogatnak, amikkel ki lehetne simítani az áramtermelés és fogyasztás közötti, jelenleg sok gondot okozó eltéréseket. Elvileg rendelkezésünkre áll másfél milliárd € hálózatfejlesztésre, abból már lehet építkezni.

Hollandia jóval előttünk jár az elektromos autók elterjedésében, az utcákon már minden 6. kocsi tisztán elektromos, vagy tölthető plug-in hibrid (BEV/PHEV), ami még nem az igazi, de már lehet rá építeni. Nálunk ez még korai, 3 % körüli a jelenlegi használati arány, ráadásul a PHEV-k nagy részét nem töltik árammal, megszokásból (?) és lustaságból (?) benzinnel etetik a kedves felhasználók, tehát ezek inkább a médiában mutogatható statisztikákat javítják, nem a valós helyzetet. (Tipikus cégesautó probléma.)

Mikor másfél évtizeddel ezelőtt néhány hónapig Hollandiában éltem, a társasházakban már akkor meg volt oldva az épületek előtti töltőpontok időbeosztása (eleinte kifüggesztett papír táblázat a lépcsőházban, később megosztott Google táblázat). Mi idehaza még csak most kezdünk ezen gondolkodni. A budapesti otthonomtól 20 méterre van egy nem túl izmos (max 24 kW DC), de nyilvános töltő, ami mostanában még 90 %-ban szabad és a házban egyelőre csak én tervezek elektromos autót használni a közeljövőben. De ha még néhányan így döntenek a közelben, lesz konfliktus bőven, mivel ezeken a - Budapesten jellemző - lassú töltőkön több óráig tart egy modern, nagy akkus autó feltöltése. Gyorstöltővel 20-30 perc lenne, de ilyenek továbbra is elvétve találhatók és ez szerintem sokakat visszatart az elektromos átállástól.

A holland ötlethez hozzátenném, hogy ott is csak az autók kb. felét töltik otthon, ezeket elvileg lehetne energiatárolásra használni. De sokan nyilvános, vagy munkahelyi töltőket használnak, ahol nem megoldható az energia megosztás. Magyarországon viszont kb 80 %-ban otthon töltenek, ami felvethet kérdéseket, ötleteket.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kapitány István tegnapi kérése 18-21óra közötti lakossági klíma lekapcsolása mögött sejlik egy nagy krízis a magyar villamos energia rendszer körül. Nem, nem Paks-II hiánya a fő ok. Inkább a nyakra főre betelepített áramzabáló aksi, autó gyárak terhelés növekedése, amit képtelen kiszolgálni a MAVIR erőműhálózata úgy, hogy nappal hosszú napsütésben negatív árral értékesítenek külföldre (de kinek, hova?), este meg 200-300Ft-ért kell vissza vásárolni.
A nappali negatív ár a HMKE és naperőművek túltermelése miatt van, este meg a tárolási kapacitás szűkösség miatt.

Erre a hollandok bevezettek egy logikus tárolási módszert, egy millió parkoló EV-t terveznek gridre, tehát hálózatra vissza termelőként kezelni. Amiért természetesen szerződés szerint fizetnek az EV tulajdonosoknak. Feltételezhetően ilyenkor mindenki meghatározhatja, autó tárolója kapacitása adott %-ot enged vissza a hálózatra.

https://www.facebook.com/groups/1008908 ... 629301425/

A holland példát én egy ennél is praktikusabb lépéssel toldanám meg. A magyarországi, akkumulátorral telepített HMKE-k jelenleg viszvatt zárasok, tehát hálózatra nem termelhetnek akkor sem, amikor tele az aksi és a helyben fogyasztás is kevesebb, mint a napelemek termelése. Ekkor az inverter automatikusan lekapcsol. Az év elején indított, 2,5millióFt visszanemtérítéssel támogatott pályázat is kötelezően viszwatt-os. Az aksis HMKE-k mind alkalmasak lennének bármikor visszatermelésre is akkor, amikor az áramszolgáltató/MAVIR igénye szerint okos mérőn keresztül kikacsolná a viszwatt eszközt. Ekkor akár a napelem, akár az aksiból is mehetne a hálózatra vissza termelés. Itt is meghatározott mértékig lehetne az aksit közműhálózatra elfogyasztani.

Ehhez azonban sokkal rugalmasabb áramtarifát kellene a HMKE-sok fele is elszámolni. Országos csúcs időben közel a tőzsdei áramárat, völgy időben pedig a tőzsdei ár alatt valamivel. A bruttó 5,2Ft/kWh rabló árral ezt senki nem fogja felvállalni persze.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hurrogás, hangulatkeltés, médiaszenzáció nélkül, csupán adatokra támaszkodva is lehet értekezni a klímaváltozásról, speciel az év eddigi legforróbb hétvégéje előtt.

Itt a legújabb éghajlati jelentés a Földről

"A legutóbbi, 2021-ben megjelent IPCC-jelentés óta eltelt évek nem írták át a klímaváltozásról alkotott tudományos képet, hanem megerősítették azt — jóval kedvezőtlenebb számokkal. A megfigyelések, a frissített számítások és az új modellezési eredmények alapján ugyanaz a folyamat látszik: a felmelegedés duplájára gyorsult, miközben a hatások exponenciálisan nőnek. Újdonság, hogy a csapadék globális változásában már nincs trend. A nemzetközi jelentés összefoglalását, a legfontosabb számok értelmezését saját szerkesztésű ábrák elemzésével mutatja be Szabó Péter és Pongrácz Rita, az ELTE Meteorológiai Tanszék kutatói."

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 682

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Ez már nem is kutya meleg, hanem ilyen :
moso.png
moso.png (76.6 KiB) Megtekintve 921 alkalommal

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 988

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

tamagaba írta:
2026.05.27., szer. 10:52
Ja, még mindíg erősen dívik a jelenség, ha kezdődik egy építkezés a fákat egyből kivágják. Még mindig nem érti az ember, hogy a falomb árnyékot ad - ingyen
Biztos, hogy nem az épitészmérnökkel van a baj - ő simán betervezné dizán- és hasznos elemként.
Aztán beraknak mindenféle gyerekfákat kis gyökérgömbbel, eltömődött öntöző csővel halálra itélve. De átadáskor darabszámra megvannak. Utána meg jön a lakásonként 3-4kW-os klíma
Élő példa a fakivágásra pl ma kezdték el a Lövölde teret zölditeni és az első teendőjük az volt, hogy kivágták a 4-5m magas nagybokrokat, hogy utána csenevész 20-30cm magas növényeket ültessenek helyettük! Mi értelme van ennek? :smile51:
Kb 40m hosszú rész 3 hónapig csinálják és még parkolókat is szüntetnek meg a sötétzöldesités miatt. Értelmetlen amit csinálnak :ohnoohnoohno: :ohnoohnoohno:
"Az igazi barát szemből támad."

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1420

Hozzászólás Szerző: -CB- »

tamagaba írta:
2026.05.27., szer. 10:52
Ja, még mindíg erősen dívik a jelenség, ha kezdődik egy építkezés a fákat egyből kivágják. Még mindig nem érti az ember, hogy a falomb árnyékot ad - ingyen
Biztos, hogy nem az épitészmérnökkel van a baj - ő simán betervezné dizán- és hasznos elemként.
Aztán beraknak mindenféle gyerekfákat kis gyökérgömbbel, eltömődött öntöző csővel halálra itélve. De átadáskor darabszámra megvannak. Utána meg jön a lakásonként 3-4kW-os klíma
Már ha van öntözőcső. Mostanában inkább az öntözőzsák dívik, csak vízzel nem töltik fel. Mellette bezzeg az utat locsolják (ami semmire nem jó), azt a vizet lehetne a fáknak is juttatni. Ja, hogy más cég...
Zuglóban ültettek elvileg 10 ezer fát, csak elfelejtették locsolni őket, kb. a harmada kiszáradt.
Azt végképp nem értem, hogy akiknek a háza elé a közterületre ültettek fákat, mikor látták, hogy haldokolnak, miért nem locsolták meg őket? Ja, mert nem az Ő fája, hanem közös...
Itt az Újlipótvárosban is ez megy. 2 éve átadtak egy parkot, van csepegtető öntözés a fűnek, de a fák száradnak ki, mert olyan mélyre nem jut víz. A legszomorúbb az, hogy a legszebb fa pont egy ivókút mellett száradt ki. Csak az elfolyó vizet kellett volna a fának adni, nem a csatornába...

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 750
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4183

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Magyar Klíma Intézet írása.
Egyet tudok vele érteni. Ez a.mindent letérkövezünk dolog szerintem élhetetlen várost eredményezett.

Meddig lesz élhető nyaranta Budapest?☀️

Van egy pillanat minden budapesti nyárban, amikor a város egyszerűen nem tud lehűlni többé. Amikor az aszfalt még éjfélkor is sugározza a nappal elnyelt hőt, amikor a nyitott ablak már nem felfrissülést, hanem forró levegőt jelent, és amikor a hőség nem délutáni kellemetlenség, hanem folyamatos fiziológiai terhelés. Budapest klímája csendben, de drámai sebességgel alakul át és a változás nem a távoli jövő, hanem a jelen valósága.

A klímaváltozás egyik legközvetlenebb és legveszélyesebb városi következménye a hőhullámok intenzifikálódása. Magyarország átlaghőmérséklete már most gyorsabban emelkedik a globális átlagnál, a Kárpát-medence pedig különösen sérülékeny térségnek számít. Budapest helyzete ebből a szempontból még kritikusabb: a sűrű beépítés, a magas burkolt felszínarány és a korlátozott légáramlás miatt a város saját mikroklímát alakított ki. Ez az úgynevezett városi hősziget-hatás. A belső kerületekben éjszaka akár 5-8 °C-kal magasabb hőmérséklet is mérhető, mint a környező vidéki területeken. A város gyakorlatilag „raktározza” a nappali hőt.

A legaggasztóbb azonban nem is feltétlenül a nappali maximumok emelkedése, hanem az éjszakák megváltozása. A trópusi éjszakák – amikor a hőmérséklet nem csökken 20 °C alá – korábban ritka jelenségnek számítottak Budapesten. Ma már rendszeresen előfordulnak, és a század közepére akár többszörösükre nőhet a számuk. Ez azért rendkívül veszélyes, mert az emberi szervezet alapvetően az éjszakai lehűlés során regenerálódik. Ha ez elmarad, a hőterhelés kumulatívvá válik: nő a szív- és érrendszeri események, a kiszáradás, a stroke és a légzőszervi komplikációk kockázata. A hőség valójában az egyik leghalálosabb természeti veszélyforrás Európában – csak kevésbé látványos, mint egy árvíz vagy vihar.

A probléma nem kizárólag meteorológiai. Budapest infrastruktúrája jelentős részben egy hűvösebb éghajlatra épült. A sötét burkolatok extrém módon felmelegszenek, a panelek és tetőszerkezetek sok esetben rosszul szigeteltek, a közterek jelentős része árnyék nélküli. A légkondicionálás terjedése rövid távon enyhíti a problémát, hosszú távon azonban tovább melegítheti a városi környezetet és növeli az energiaigényt. Könnyen kialakulhat egy önmagát erősítő spirál: minél melegebb a város, annál több hűtés kell, ami még több hulladékhőt termel.

És itt válik kulcskérdéssé az adaptáció. Nem elég a kibocsátások csökkentéséről beszélni – Budapestnek alkalmazkodnia is kell az új klimatikus valósághoz. A következő évtizedek várostervezése alapvetően arról fog szólni, hogy képesek leszünk-e hűthető, élhető városi környezetet létrehozni egy melegebb világban.

A legfontosabb eszköz továbbra is a természetalapú megoldások rendszere. A városi fásítás nem esztétikai kérdés, hanem közegészségügyi infrastruktúra. Egyetlen nagy lombkoronájú fa lokálisan több fokkal csökkentheti a környezet hőmérsékletét párologtatás és árnyékolás révén. Nem véletlen, hogy a világ nagyvárosai – Szingapúrtól

Párizsig – ma már „urbánus klímaadaptációs rendszerekként” tekintenek a zöldfelületekre. Budapestnek nem pusztán több fára van szüksége, hanem összefüggő zöld hálózatokra: árnyékfolyosókra, zöld utcákra, parkösszeköttetésekre, intenzív tető- és homlokzatzöldítésre.

Kulcsszerepe lehetne a szivacsváros-koncepciónak is. A jelenlegi városi működés rendkívül gyorsan elvezeti a csapadékvizet, miközben nyáron súlyos vízhiányos állapotok alakulnak ki. A jövő városa ezzel szemben megtartja a vizet: esőkertekkel, vízáteresztő burkolatokkal, mesterséges vizes élőhelyekkel, mikrovízfelületekkel és decentralizált vízvisszatartással hűti saját magát. A víz jelenléte ugyanis nemcsak esztétikai elem, hanem lokális klímaszabályozó tényező.

Legalább ennyire fontos az anyaghasználat újragondolása. A sötét aszfalt- és tetőfelületek extrém mennyiségű hőt nyelnek el. A világ számos városában már kísérleteznek világosabb, magas albedójú burkolatokkal, „cool roof” technológiákkal és hővisszaverő építőanyagokkal. Ezek nem futurisztikus megoldások: bizonyos környezetekben akár több fokkal csökkenthetik a felszíni hőmérsékletet.

Az adaptáció azonban társadalmi kérdés is. A hőség nem mindenkit érint egyformán. A rosszul szigetelt lakásokban élők, az idősek, a krónikus betegek vagy a sűrűn beépített városrészek lakói sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ezért a klímaadaptáció valójában szociális politika is: hűtőközpontok, klimatizált közösségi terek, ivóvízpontok, árnyékolt tömegközlekedési megállók és hőhullámokra optimalizált egészségügyi protokollok nélkül a város sérülékenysége tovább nőhet.

Budapest számára a legnagyobb veszély talán az, ha a hőséget rendkívüli eseményként kezeljük, nem pedig új normálként. Mert a XXI. századi városok versenyképességét már nemcsak a gazdasági teljesítmény, hanem a klímaállóságuk is meghatározza majd. Az igazán sikeres városok azok lesznek, amelyek képesek lesznek egyszerre csökkenteni a kibocsátásaikat és újratervezni saját mikroklímájukat.
Csak a Marantz! :-D

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1299

Hozzászólás Szerző: violin »

AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Geoidhoz igazitanak a muholdak, es nezik a valtozasokat, baromi pontosak mar.
Az biztos, h. bizonyos egzotikus helyeket meg erdemes az elkovetkezo 10 evre betervezni.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Óceánok szintemelkedését folyamatosan monitorozza több műhold is. Ennél egyértelműbb paramétere nincs is a Föld klíma változásának, hőmérséklet emelkedésének. Ez annak ellenére emelkedés, hogy 2025évben szinte alig emelkedett az óceánok szintje.
Az is érdekes lehet, hogyan tudják ilyen felbontással mérni, átlagolni a kicsi változásokat, mert a tengerek, óceánok felszíne állandó mozgásban van. Ár-apály, szél, földrengések, tehát nem egyszerű.
https://www-nasa-gov.translate.goog/ear ... r_pto=wapp
Csatolmányok
e-pia26619-gmsl-2026-01-07-labels.png

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

pali923 írta:
2026.01.23., pén. 15:17
Most még távolinak látszik a vég, meg majd keresgélünk másik élhető bolygó(ka)t, de azért ez a mai irány biztosan a falhoz vezet.
Ebben egyetértünk, csak szerintem a vég nem olyan távoli.

A kér(d)ésem arra irányult Alex felvetéséből fakadóan, hogy mutassatok olyan embereket, akik emelkedő jövedelem mellett csökkentik a fogyasztásukat. Szerintem ilyenből nagyon kevés létezik. Nekem is vannak ismerőseim, akik praktikusan kivonultak a városi létből és ezzel komoly mértékben csökkentették kiadásaikat, de a jövedelmük nagy részéről is lemondtak.

Szakiskolákban nyilvánvalóan azt mondják, hogy a fejlődés és az emelkedő életszínvonal záloga gazdasági szinten a fokozódó fogyasztás. De személy szerint talán egyikünkre sem parancsoltak ránk a tanáraink, hogy most azonnal menjünk a boltba vásárolni.

Alex_Aston írta:
2026.01.23., pén. 14:57
Amúgy pedig jelentkezem. Én annak a híve vagyok, hogy minél több a pénz, annál többet kell félre rakni.
Ezzel szerintem sokan egyetértünk, de a kérdésem nem erre irányult. Ha a Te jövedelmed nőtt és közben csökkentetted a fogyasztásod, akkor valóban kivétel vagy és fogadd gratulációm!

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1305

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Luxor Audio írta:
2026.01.23., pén. 13:41
Nem hiszem, hogy ezeket tanítanák nekünk, sokkal inkább emberi sajátosság, a vérünkben van, hogy minél több erőforrás felett rendelkezünk, annál többet használunk, költünk el belőlük. De ha tudsz említeni néhány embert, akikre ez nem igaz, örömmel olvasom. (Ezt már pár hónapja is kértük egy hasonló vitában.)
Vannak példák, itt van pl. a BBC Earth sorozata, manapság is fut naponta, meg lehet nézni:
https://port.hu/adatlap/film/tv/akik-a- ... vie-145838
Emberek, akik elmenekültek a valóságból a vadonba, nagyon sokféle múlttal. Már a 2. sorozat fut, elég sok résszel, de gyanítom, hogy nem ennyi ember fogja a bolygót megmenteni, és valószínűleg nem is így.

Ebbe is érdemes belegondolni: "egy véges bolygón nem létezhet végtelen gazdasági növekedés."
https://telex.hu/karakter/konyvespolc/2 ... out-growth
Most még távolinak látszik a vég, meg majd keresgélünk másik élhető bolygó(ka)t, de azért ez a mai irány biztosan a falhoz vezet.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4183

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Luxor Audio írta:
2026.01.23., pén. 13:41
....Nem hiszem, hogy ezeket tanítanák nekünk, sokkal inkább emberi sajátosság, a vérünkben van, hogy minél több erőforrás felett rendelkezünk, annál többet használunk, költünk el belőlük. De ha tudsz említeni néhány embert, akikre ez nem igaz, örömmel olvasom. (Ezt már pár hónapja is kértük egy hasonló vitában.)
Pedig főiskolán pont ezeket tolják a gazdasági tantárgyak óráin, meg ezt nyomja a média is mindig, hogy növekedni, és minél többet költeni kell.

Amúgy pedig jelentkezem.
Én annak a híve vagyok, hogy minél több a pénz, annál többet kell félre rakni. Mert sosem lehet tudni, no meg a gyerekeinkre és unokáinkra is gondolni kell(ene).
Csak a Marantz! :-D

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”