Összességében egyetértek veled, mindössze két kérdésem volna.Luxor Audio írta: ↑2026.01.02., pén. 09:41Tudom, hogy tudod.audioline írta: ↑2026.01.01., csüt. 15:53Az áhított HiFiről alkotott online közétett ítéletek, jónak minősített és "az a jobb" érzületű tesztek, valamint a fórumokon fellelhető dominás kommentek mennyire befolyásolják a hobbit űzők döntéseit, vásárlási voksait? Mennyi idő szükségeltetik a "saját útunk" megtalálásához? Mit gondoltok?
Én is szoktam pampogni amiatt, hogy mennyire problémás, mikor valaki nem hisz a saját fülének, inkább mások véleménye alapján hoz döntéseket. Sokaknál valamiért biztonságosabb és kényelmesebb folyamat a hálózatot böngészni a kiszemelt kütyüről, amire jellemzően szintén valamilyen beszámolóban bukkantak. Erről szól az a gyakran olvasható érv is, hogy "nincs lehetőségem meghallgatni", ami egy ilyen aprócska országban nehezen érthető (leszámítva a ritkán fennálló valódi akadályoztatást). Ilyen az ember, sőt egyre inkább ilyen.
A fórumok szerepe számomra kissé más. Itt is vannak győzködések, "domináns" személyek és írások, de ezek hiányában szerintem sokkal kevesebben űznék a hobbit. (Van is erős kapcsolat a fórumok és a hobbi népszerűségének változása között.) A zenehallgatás magányos műfaj, de a hifizés közösségi élmény is tud lenni és mint látjuk, sokan több időt töltenek vele, mint magával a zenehallgatással, ami általában az eredeti cél volt. Ezért is tekinthetők ezek különböző hobbinak.
Elcsépelt duma, mégis igaz, hogy maga az út sokszor érdekesebb, mint a célba érkezés. Csak hát mindenki rohan, tanulságos lépcsőfokokat akarnak átugrani és a startkockából tripla hatost dobva rögtön a célba ugrani. Nincs ezzel feltétlenül baj, hiszen aki (a nép) kizárólag zenehallgatási céllal akar valamit vásárolni, az beszélgetni róla nem, csak használni akarja a cuccot. Én is használom a vízvezetéket, de nem érdekel a vízszerelő szakma, nem is látogatok ilyen fórumokat. Viszont akinek a hifizés a hobbija, az szerintem nem tud/akar igazán célba érkezni, mert jól szórakozik utazás közben.
Kedves barátom különleges és drága DIY hangsugárzóját 3 éven át építette, csiszolta, fejlesztette, némi segítséget nyújtottam hozzá mérésekkel, számításokkal. Legutóbb nyáron úgy jöttem el tőle, hogy kellemes zenehallgatást kívántam neki, mert minden felmerült problémát megoldottunk és nagyon jól is szólt már a cucc, mondhatni elkészült. Most karácsonykor jött tőle egy levél, amiben új terveiről számolt be, egy teljesen másféle hangdoboz építésébe vág bele tisztelendő lelkesedéssel. Ez szerintem egy tipikus hifista sztori, ami számomra kedves. Akkor keseredik meg a történet, ha hősünk az audio nirvanába akar mindenáron megérkezni és emiatt tekeri a mókuskereket, amíg csak erővel és pénzzel győzi.
Az egyik. Ahogy fogalmazol, hogy sokan több időt töltenek hifizéssel, mint zenehallgatással.
Mégis mi ez az arány? Ezt azér tőled kérdezem, mert szerintem Te bármelyikőnknél több hobbitársnál jártál(pl. akusztikai mérés okán), így talán neked több rálátásod van ebben a kérdésben. Tudom, 1-1 ilyen látogatás alkalmával nem igazán lehet felmérni, hogy a vendéglátó inkább zenehallgató, vagy inkább hifista e, de a nagy számok törvénye alapján, talán van válaszod.
A másik kerdésem, a barátodhoz kapcsolódik.
Nyilván egy ilyen saját fejlesztésű/készítésű hangsugárzó, egy kiérlelt project eredménye, és minden bizonnyal egy végső megoldás, egy végállomás hangsugárzó hivatott lenni. Viszont egy ilyen project sokszor beskatulyáz, zsákutcába vezethet, holott sokunk vágyik a változatosságra. Talán a barátodat is ez a változatosság utáni vágy érte utól. Őszintén, olyan nagy "bűn" az, ha a kiváló, hosszú évek óta örömmel hallgatott hangsugárzó helyet megkivánunk valami mást? Egy impulzus hatására beleszeretünk valami másba? Szerintem sokunk járt már így.
Nem tudom, a barátodnál mennyi idő után következett be ez a másra vágyás, de lehet, hogy belefáradt a hosszú tervezési, kivitelezési folyamatba, és már nem tudta kellőképpen értékelni a teljesítményét, már nem okozott neki akkora örömöt, mint amit vart tőle. Úgy gondolom egy ilyen hangsugárzó megtervezése, megépitése is egy tanulási folyamat. Közben mindig jönnek újabb ötletek, gondolatok, tapasztalatok, amiket az adott projectbe már nem lehet beépíteni, és hamar meg tud érlekődni egy újabb project.
Én nem tartom feltétlen elítélendőnek azt, ha valaki nem csak a zenehallgatás eszközeiként tekint a készülékekre. Például egy saját tervezésű hangsugárzó kivitelezésében is sok örömet lelhetünk.