Na neki futok még egyszer. Szóval Sphere. Lenyűgöző… Aki nem olvasott róla csak pár gyors adat: 112méter magas, 157 méter széles gömb előadó terem. 18600 ülőhely, 16K x 16K felbontás, 167 ezer hangszóró, 2,3 milliárd dollár költségvetés. stb.

Múlt héten amikor mi voltunk a „The Wizard of Oz at Sphere” ment, ez gyakorlatilag mozi, persze a technikára adaptálva. Be kell vallanom nem az én stílusom az ilyen művész mese, de a technika miatt mentünk, nem az Ózért. Ha nagyon megerőszakoljuk az Amerikai utazás programját, még lett volna lehetőség az Eagles élő koncertet is megnézni, de aztán gyorsan elvetettem amikor rájöttem, hogy az Ózra egy olcsóbb szektorba is 158 ezer Ft volt hármunk jegye, az Eagles-re meg kb. 300 ezerrel ennél is több lett volna, úgy, hogy tulajdonképpen egy Eagles számot ismerek/szeretek a többi számuk nálam szint alatt van. Szóval Óz maradt

Amit kiemelnék a technikából…
A látvány lenyűgöző. Nem egy vászon van, hanem az ember körül a teljes gömb boltozat kijelző, mint egy planetáriumban. Még a periférikus látásban is látszik, emiatt nagyon be tudja az ember agyát csapni, amikor olyan jelenet volt, hogy repült a kamera, szabályosan azt érzi az ember mintha ott ülne és mozogna egy drónon.
A felbontást én nem éreztem extrán. De lehet azért mert vak vagyok

vagy mert ~50 méterről nézve 15.000m2 felület az elég nagy.
Ami még lenyűgöző az a fényerő. Ez ugye nem egy vetített mozikép, hanem aktív led fényforrások vannak, ezért amikor napsütéses jelenet volt, akkor szinte valós napfény érzetet adott. Színmélység, kontraszt és hasonlók kb. oled minőség.
A „4D” élmény sem elhanyagolható. Van a mesében egy vihar/forgószél jelenet. Ez volt úgy érzem kidolgozva leginkább csúcspontnak. Egyrészt rezegnek a székek. Ez elsőre meglepő, aztán idővel inkább válik „túlzássá”

Aztán nagyon komoly szélgenerátorokat tettek be, kvázi lobogott a hajunk. A hang is tökéletesen élő vihar volt, hangerő, tér-érzet, mély dörgés, stb. Ezen kívül a látványt megtoldották papír fecnikből szimulált falevelekkel, amik össze vissza keringtek az emberek között… és ez így egyszerre, tényleg komoly. Egy másik jelenetnél pedig amikor az almafáról hullottak az almák, akkor kis ablakok nyíltak a kupolán és onnan plüss almákat dobtak le. Több százat. Sajnos nem sikerült megfogjuk egyik almát se (pontosabban kitépték a gyerek kezéből), de sebaj, az előadás végén vehettünk mi is ilyen plüss almát 12$ -ért

Ami nekem hiányzott, hogy egy kicsit megjárassák a technikát a nép előtt. Mint egy „dolby” szignál a filmeknél, vagy bármi hasonló, akár csak pár másodperc is, de nem volt semmi ilyen. Valószínűleg túl „kultúrsznob” volt az előadás/tálalás, és ez nem fért bele.
Egyébként vicces volt, hogy amíg a nézőtér feltöltése ment, addig a kupola egy színház termet mutatott, szemben elhúzott függönnyel, klasszikus világítással, barázdált mennyezettel, hatalmas belógatott hangfalakkal, monitorokkal, még apró mennyezeti hibák meg kamera árnyékok is voltak. Aztán jött a film… és minden eltűnt… csak a film volt mindenhol

Bocs, spoilerezek, előtte utána kép lent.
Érdemes még a Sphere külső vetítését is megemlíteni. Ezen éjjel-nappal megy valami animáció vagy reklám. Ha máshol nem forma1 alatt sokan látták szerintem. Nekünk mázlink volt a Vegas-i hotellel, az ablakból tökéletesen ráláttunk a Gömbre, így pl. a reggeli kávét úgy ittuk, hogy a gömbön animált smiley is éppen kávézott

- sphere5.jpg (141.65 KiB) Megtekintve 1724 alkalommal
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!