Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1467

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

A múltkorában Supravox - tól kölcsönkapott ezüst rodok rendkívül pozitív tapasztalatain felbuzdulva beszereztem egy kevés 5 - ös vörösréz rudat és csövet.
Nem tudom miért, a cső izgatta jobban a fantáziámat - talán nem hoz lázba az extra nagy keresztmetszet és tudtommal a váltóáram úgyis kívül szeret szaladgálni - avval kezdtem a kísérletezést.
Leszabtam belőle a 20 millis darabokat és a megfelelő zsírtalanítás és Deoxit-os kezelés után betettem kettőt a cső fűtési elektronikájának biztosítékai helyére.

Teljesen nyers, bejáratlan állapotában is hasonló változást tapasztaltam a biztosítékhoz képest, mint múltkor az ezüst rodok esetében.
Azt persze nem tudom megmondani, hogy a több mint egy hónappal ezelőtt próbált rodokhoz képest miben más - lehet, hogy gyengébb, lehet, hogy nem - de a biztosítékhoz képesti differencia pont olyan szignifikáns tűnik, mint múltkor volt.

Teltebb, élőbb hang, nagyobb dinamika, pontosabb mély, gyönyörű magas, precízebb, levegősebb, természetesebb tér.

Az IEC aljzattal egybeépített foglalatban még az SR biztosíték van, azt akkor fogom kicserélni, ha ez a két rézrudacska már megszokta a helyét.
Izgalmas... :napsut:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4073

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
2025.08.09., szomb. 17:47
kaef2 írta:
2025.08.09., szomb. 14:46

Különleges hanglemezt tart a kezében.
Hangminősége átlagos lejátszóberendezéssel hallgatva is jobb a megszokottnál, de ha a lemezjátszó - és az átviteli lánc többi tagja - HI-FI kategóriába illik,akkor élvezheti igazán azt a kiváló hangzást, amit a DIGITAL MASTER és a nálunk eddig még nem alkalmazott lemezvágási technika nyújt.
A 45-ös fordulatú ,,Óriáskislemez'' (maxi single) kópiát közvetlenül egy PCM DIGITAL MASTER-ről készítettük, és vágásnál alkalmaztuk a számítógépes vezérlést.
A popzenei hangvisszaadásban ennél a hanglemeznél kapcsoltuk elsőként össze a digitális berendezéseket a legkorszerűbb analóg technikával.
A 45-ös fordulatú lemezvágási technika rendkívül nagy dinamikát és kitűnő frekvenciaátvitelt tesz lehetővé.
A végeredmény: a hagyományosan vágott lemezekhez képest rendkívül tiszta, magas- és mélyhangokban dús hangzás.
Ezért ezt a kiadványt nemcsak poprajongóknak, de a HI-FI barátainak is, mint különlegességet ajánljuk.
Ennyit a - talán hibás - elméletekről és a "szakmai" rizsáról.
Kérdés, hogy a teremtők hallották - e, hogy rossz lett a végeredmény ?

Ha nem, az gáz.
Ha igen - a fenti szöveg tükrében - az is.
Azért mert most pár évtizeddel később néhányan azt gondolják, hogy ez egy "rossz" hangzású album, nem feltétlenül rossz az akkori általános értelemben. Kisérleti kiadás volt, egy addig ismeretlen, teljesen más technikával elkészítve és kb 20-30 ezer példányban eladva.

Igyekeztek kihasználni az addig nem lehetséges dinamikát és ez lett a vége, egy olyan nagyszerű zenekarral segítve, mint az LGT. Akkoriban ez külföldön is újdonságnak számított.

A magam részéről tisztelem, becsülöm a bátorságukat és a kísérletező kedvüket, a zenekarét és a hangmérnökökét is. Habár lemezjátszóm már vagy 30 éve nincs, de a lemezgyűjteményben még mindig van ez az album.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Mondjuk állami pénzből valamivel egyszerűbb volt ez anno, mint manapság.
Screenshot 2025-08-09 at 19.06.01.jpg

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:
2025.08.09., szomb. 14:46

Különleges hanglemezt tart a kezében.
Hangminősége átlagos lejátszóberendezéssel hallgatva is jobb a megszokottnál, de ha a lemezjátszó - és az átviteli lánc többi tagja - HI-FI kategóriába illik,akkor élvezheti igazán azt a kiváló hangzást, amit a DIGITAL MASTER és a nálunk eddig még nem alkalmazott lemezvágási technika nyújt.
A 45-ös fordulatú ,,Óriáskislemez'' (maxi single) kópiát közvetlenül egy PCM DIGITAL MASTER-ről készítettük, és vágásnál alkalmaztuk a számítógépes vezérlést.
A popzenei hangvisszaadásban ennél a hanglemeznél kapcsoltuk elsőként össze a digitális berendezéseket a legkorszerűbb analóg technikával.
A 45-ös fordulatú lemezvágási technika rendkívül nagy dinamikát és kitűnő frekvenciaátvitelt tesz lehetővé.
A végeredmény: a hagyományosan vágott lemezekhez képest rendkívül tiszta, magas- és mélyhangokban dús hangzás.
Ezért ezt a kiadványt nemcsak poprajongóknak, de a HI-FI barátainak is, mint különlegességet ajánljuk.
Ennyit a - talán hibás - elméletekről és a "szakmai" rizsáról.
Kérdés, hogy a teremtők hallották - e, hogy rossz lett a végeredmény ?

Ha nem, az gáz.
Ha igen - a fenti szöveg tükrében - az is.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

akvapark írta:
2025.08.09., szomb. 09:18
Nekem két ilyen magyar lemezem van, az egyik az LGT "Óriás kislemez"-e, a másik a Fesztiválzenekar "István király/Rákóczi induló kiadványa.
Hát? gondolkodik.gif
Audiofil kiadók 33-as nagylemezei ezeket kenterbe verik. :tutiok:
Ha elindulna a hifi klub, amiről agyalunk páran, akkor az egyik első meghívott Mocsári Gábor illetve Selmeczi Imre lesz, az egykori Hungarotontól. Ki lehet őket faggatni akár erről az albumról is.

Kedves Vásárló!
Különleges hanglemezt tart a kezében. Hangminősége átlagos lejátszóberendezéssel hallgatva is jobb
a megszokottnál, de ha a lemezjátszó - és az átviteli lánc többi tagja - HI-FI kategóriába illik,
akkor élvezheti igazán azt a kiváló hangzást, amit a DIGITAL MASTER és a nálunk eddig még nem
alkalmazott lemezvágási technika nyújt. A 45-ös fordulatú ,,Óriáskislemez'' (maxi single) kópiát
közvetlenül egy PCM DIGITAL MASTER-ről készítettük, és vágásnál alkalmaztuk a számítógépes vezérlést.
A popzenei hangvisszaadásban ennél a hanglemeznél kapcsoltuk elsőként össze a digitális berendezéseket
a legkorszerűbb analóg technikával. A 45-ös fordulatú lemezvágási technika rendkívül nagy dinamikát
és kitűnő frekvenciaátvitelt tesz lehetővé. A végeredmény: a hagyományosan vágott lemezekhez képest
rendkívül tiszta, magas- és mélyhangokban dús hangzás. Ezért ezt a kiadványt nemcsak poprajongóknak,
de a HI-FI barátainak is, mint különlegességet ajánljuk.

MOCSÁRI GÁBOR
Vágómérnök

Engineer [Sound Engineer] – Kálmán Sándor
Graphics – Kozma Péter
Music Director – LGT
Photography By – Gáti György

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 770

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Rock60 írta:
2025.08.09., szomb. 13:34

Ez igaz lehet, az LGT lemez - nekem is megvan - sajnos nem egy magas mérce...
Udvarias vagy,sajnos az a lemez egy katasztrófa.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3007

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Vannak azért " komolyabb" zenei kiadványok is 45-ös fordulaton, mint pl. ez az EMI HMV classics 45rpm dynamic sound series - Tchaikovsky 1812 overture :smile53:
TJ.
Csatolmányok
EMI HMV Tchaikovsky 1812 45rpm LP.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

akvapark írta:
2025.08.09., szomb. 09:18
Nekem két ilyen magyar lemezem van, az egyik az LGT "Óriás kislemez"-e, a másik a Fesztiválzenekar "István király/Rákóczi induló kiadványa.
Hát? gondolkodik.gif
Ez igaz lehet, az LGT lemez - nekem is megvan - sajnos nem egy magas mérce...
Azonos kiadótól származó átlagos 33 vs 45 - ös között jól hallható diffi van a 45 - ös javára. Elsősorban a jelszint, a dinamika és a basszus szempontjából.
Audiofil kiadók lemezei mutathatnak fel pozitívumokat - finomabb részletek, esetleg kisebb lemezzaj... gondolkodik.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Re: Kábelezzünk

ANDS írta:
2025.08.09., szomb. 00:53

Az ilyen nagyméretű Super Sound Single (45-ös fordulaton, 33- as méretű) lemezek mifelénk nagyon ritkák voltak, leginkább az ár miatt (2 számért - ami mondjuk 10 perc- fizetni 10 Nyugatnémet márkát…).
Nekem ez az egy ilyen lemezem volt teljes DJ pályafutásom alatt, 1979- ben kaptam. Tény, hogy sokkal jobban szólt, mint akár a nagylemez, akár a 45- ös kislemez. Erre a lemezre nagyon vigyáztam. A legtöbb lemezem, ami abból az időszakból megmaradt, viseltes.

Ritka volt az olyan disco sorlemez - ABBA, Boney M, Michael Jackson - amin kettő - háromnál több "használható" szám volt a disjockey és a vendégek szempontjából.
Ezért arányaiban nem voltak annyival drágábbak, mint első ránézésre tűnik és a hangjuk tényleg elsöprő volt a kommersz lemezekhez képest.
Nyilván otthoni "mezei" zenehallgatónak nem érte meg, különös tekintettel a zenei műfaj halandósága miatt.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1431

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Hát? gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 835

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Rock60 írta:
2025.08.08., pén. 21:46

Persze, van logikus magyarázat a 70 - es, 80 - as évekbeli 45 - ös dömpingre.
Elsősorban a "menőbb" lemezlovasok munkaeszközei voltak.
Kényelmesebb volt a kezelésük, sokáig jól szóltak, ritkábban "ugrottak"...
Az ilyen nagyméretű Super Sound Single (45-ös fordulaton, 33- as méretű) lemezek mifelénk nagyon ritkák voltak, leginkább az ár miatt (2 számért - ami mondjuk 10 perc- fizetni 10 Nyugatnémet márkát…).
Nekem ez az egy ilyen lemezem volt teljes DJ pályafutásom alatt, 1979- ben kaptam. Tény, hogy sokkal jobban szólt, mint akár a nagylemez, akár a 45- ös kislemez. Erre a lemezre nagyon vigyáztam. A legtöbb lemezem, ami abból az időszakból megmaradt, viseltes.
Csatolmányok
0461F683-DCDB-488A-9726-10C7222055FA.jpeg
6EDB0FF8-6F15-4E92-A9D5-DD651BE56704.jpeg
B5E2436C-5A31-48AF-93DA-CAD9D3BB1699.jpeg
D1F05A67-605D-4032-A766-879A3D278AC7.jpeg
3EBAC99E-ABAD-4A00-A27E-1A1E1F69B29A.jpeg

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Aszpirin írta:
2025.08.08., pén. 18:39
zoli73 írta:
2025.08.08., pén. 16:57

Pedig van, hirtelen nekem a Djabe lemezei ugranak be, ami nekem megvan(6-7 album) azok mind 45-ös fordulatúak. Illetve Eric Clapton - I Still Do dupla albuma is 45-ös fordulatú. Aztán ezen kívül is biztos van még, de hirtelen ennyi jutott eszembe.
A Djabe 45-ös LP-i már viszonylag új nyomatok, és igen, elég sok van, mostanában egy ideje divat lett régi felvételeket is kiadni 2x45LP "formátumban" - amúgy igen jól szólnak, nekem is van jónéhány. A pl. a MoFi és az Analogue Productions is elég sok 2x45-ös újrakiadást produkált már, kb aranyáron. Eszméletlen jól szólnak, szerintem ez egy nagyon jó "divat", csak hát az áruk....
Talán félreérthetően fogalmaztam, nem gondoltam, hogy ilyen jelentősége van... gondolkodik.gif
Tudom, hogy vannak - még ha közel sem olyan arányban mint 40-50 éve - MOT64 sem véletlenül hozta fel a témát.
Én nem találkoztam mostanában velük, valószínűleg a mérsékelt érdeklődésem eredményeképpen.

Persze, van logikus magyarázat a 70 - es, 80 - as évekbeli 45 - ös dömpingre.
Elsősorban a "menőbb" lemezlovasok munkaeszközei voltak.
Kényelmesebb volt a kezelésük, sokáig jól szóltak, ritkábban "ugrottak"...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

dixie-chicken írta:
2025.08.08., pén. 19:03
Aszpirin írta:
zoli73 írta:

Pedig van, hirtelen nekem a Djabe lemezei ugranak be, ami nekem megvan(6-7 album) azok mind 45-ös fordulatúak. Illetve Eric Clapton - I Still Do dupla albuma is 45-ös fordulatú. Aztán ezen kívül is biztos van még, de hirtelen ennyi jutott eszembe.
A Djabe 45-ös LP-i már viszonylag új nyomatok, és igen, elég sok van, mostanában egy ideje divat lett régi felvételeket is kiadni 2x45LP "formátumban" - amúgy igen jól szólnak, nekem is van jónéhány. A pl. a MoFi és az Analogue Productions is elég sok 2x45-ös újrakiadást produkált már, kb aranyáron. Eszméletlen jól szólnak, szerintem ez egy nagyon jó "divat", csak hát az áruk....

és ne feledkezzünk meg egy másik megoldásrol sem.."half speed mastering"...a vágógép sebessége "felezeve van",a vágófejnek több ideje van a "kilengésekre",jobban a felszinre hozza a dinamikai tartományok külömbségeit...ez valahol a '80 évek elején jelent meg-talán (Dire Straits,Sting,Peter Gabriel stb felvételek)...akkor kb 2x áron vesztegelték a normál változatkohoz viszonyitva,manapság ezt is előkaparták,szerencsére a mai árazása ezeknek egész "baráti " ;)
Igen, van egy pár Djabe album ami félsebességgel lett vágva, az Abbey Road-i stúdióban előkészítve a gyártáshoz.
A félsebességű LP-k ma már többnyire digitálisan készülnek.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3256

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Aszpirin írta:
zoli73 írta:
Rock60 írta:
2025.08.08., pén. 15:51
Nekem még a Disco - korszakból maradt meg jó néhány ilyen darab - lemezlovasok imádták - más műfajban nemigen találkoztam 45 - ös nyomatokkal.
Amit megfigyeltem, hogy ezekre a 45-ös fordulatú lemezekre mintha nagyobb figyelmet forditottak volna. Amik nekem vannak, és amiket hallottam, azok mind kiváló minőségű kiadások.
A MoFi, és az Analouge Productions kiadványait csak hírből ismerem, mikor megláttam az áraikat, azonnal tudtam, hogy nekem ilyen lemezeim nem lesznek.
Közben beugrott, a Stockfish Records is készít ilyen lemezeket, nekem pl. Chris Jones - Roadhauses & Automobiles albuma van meg, ami szintén 45rpm.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2733

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Aszpirin írta:
zoli73 írta:
Rock60 írta:
Nekem még a Disco - korszakból maradt meg jó néhány ilyen darab - lemezlovasok imádták - más műfajban nemigen találkoztam 45 - ös nyomatokkal.

és ne feledkezzünk meg egy másik megoldásrol sem.."half speed mastering"...a vágógép sebessége "felezeve van",a vágófejnek több ideje van a "kilengésekre",jobban a felszinre hozza a dinamikai tartományok külömbségeit...ez valahol a '80 évek elején jelent meg-talán (Dire Straits,Sting,Peter Gabriel stb felvételek)...akkor kb 2x áron vesztegelték a normál változatkohoz viszonyitva,manapság ezt is előkaparták,szerencsére a mai árazása ezeknek egész "baráti " ;)
Csatolmányok
IMG_5854.JPG
IMG_5854.JPG (123.57 KiB) Megtekintve 996 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6206

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

zoli73 írta:
Rock60 írta:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

KLajos írta:
2025.08.08., pén. 18:23
Aszpirin írta:
2025.08.08., pén. 17:30

A kislemezeket (szingliket) már a táncdalfesztiválos korszakban is 45-ösre nyomták, a szülői házban még van belőlük egy pár, bár hallgathatatlanok (nem a rajtuk lévő dalok, hanem a minőségük, sajnos nagyon megviselte őket az idő és a mostoha bánásmód).
Azokat 7"-os lemezre feszítették rá, a polémia inkább a 12"-os, normál méretű, de 45-ös fordulatú lemezekről megy.
Persze, tudom, de "más műfajban nemigen találkoztam 45-ös nyomatokkal" - ra ment a válaszom.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2733

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

a vágás nagyobb barázdatávolsággal és magasabb szinttel készülhet, ami javíthatja a jel–zaj viszonyt és a hasznos dinamikát.
egy kis nyalánkság a fentiekhez,igaz ez 33 1/3-os,de a "tehnikával" foglalkoztak már 1955-ben már (!!!!)

https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Moods

"According to the original sleeve notes, the short playing time of the album was because "the recording was cut at 160 lines per inch (instead of the usual 210 to 260 lines per inch) making the grooves wider and deeper and allowing for more area between the grooves for bass frequencies ... and was deemed necessary to reproduce the extended bass range and give the listener more quality to that of high fidelity tape recording."

és igen,mint látható,megtalálható a lemez "lábjegyzékében"...Mingus bőgője,"nem fért volna normálisan el",ha a szokásos vágástehnikát használták volna...

hifizés '55-ben 31_1_21.gif
Csatolmányok
IMG_5852.JPG
IMG_5852.JPG (77.5 KiB) Megtekintve 936 alkalommal
IMG_5851.JPG
IMG_5851.JPG (159.42 KiB) Megtekintve 936 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: KLajos »

Aszpirin írta:
2025.08.08., pén. 17:30

A kislemezeket (szingliket) már a táncdalfesztiválos korszakban is 45-ösre nyomták, a szülői házban még van belőlük egy pár, bár hallgathatatlanok (nem a rajtuk lévő dalok, hanem a minőségük, sajnos nagyon megviselte őket az idő és a mostoha bánásmód).
Azokat 7"-os lemezre feszítették rá, a polémia inkább a 12"-os, normál méretű, de 45-ös fordulatú lemezekről megy.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Rock60 írta:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
Rock60 írta:
A Djabe Art In Tone dupla 45-ös albuma ráadásul direkt vágott, vagyis szalagos rögzítés nélkül, élőben került a rézlemezre a felvétel.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3256

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MOT64 írta:
2025.08.08., pén. 08:52
Lehet, hogy nem pont ide vágó téma, de mindig is érdekelt, hogy mitől akkora durranás a 45 rpm lemezre vágni a felvételeket. Ez a normál sebesség kevesebb mint másfél szerese. Amikor a lemezt végig (a belső barázdákig) vágják, ott a sebesség már a külső barázdasebesség kb. 1/3-a. Azaz alig haladja meg egy 15 rpm fordulatú lemez sebességét. Ugyan ez egy 33 1/3 rpm-es lemezen a belső barázdák sebessége kb. 10-12 rpm fordulatnak felel meg.
Ahogy írod is, a 45 RPM vágás nagyobb lineáris barázdasebességet ad, ezért a tű könnyebben és kisebb torzítással követi a magas frekvenciákat és a tranzienseket (már a lemezvágás során is), különösen a belső sávok felé. Ugyanakkora amplitúdónál kisebb relatív barázdakitérés és modulációs torzítás jelentkezik, így csökken a belső barázdatorzítás. Mivel 45 RPM-en rövidebb az oldalhossz (legfeljebb ~15–16 perc), a vágás nagyobb barázdatávolsággal és magasabb szinttel készülhet, ami javíthatja a jel–zaj viszonyt és a hasznos dinamikát. Emiatt kisebb a kényszer az agresszív mélycsökkentésre és a mélytartomány mono-sítására; a gyakorlatban a 45-ös kiadások gyakran magasabb vágási szinttel, nagyobb dinamikával és stabilabb magasátvitellel készülnek. A 45-ös fordulat valamivel jobban terhelheti a hangszedőt és a tűt, de kíméletesebb a lemezzel (jól beállított eszköznél).

Pár gyakorlati lemezvágási szempont:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
- 45 -ön általában 1–3 dB-mel magasabb csúcsszint használható ugyanazon torzítási kockázat mellett.
- Erős mélyeknél 45-ön ritkábban kell agresszív EQ-t (50 Hz körüli vágás)/monósítást használni, 33-on gyakrabban szükséges a barázdakilengés kordában tartásához
- Belső sávok kerülése: kritikus, fényes vagy hosszú S-hangokkal teli anyagokat inkább a lemez elejére (nagyobb sugárra) ütemezni; 45-ön kevésbé kritikus, de továbbra is szokásos gyakorlat.
- De-essing (az énekhangok sziszegésének csökkentése): 45-ön kevesebb is elég lehet, mert kisebb a követési probléma a magasaknál.
- Dinamikus anyagnál 45-ön magas hangok jobban kivezérelheőek, magasabb lehet a csúcs szintjük, miközben marad dinamika tartalék (headroom) a belső sávokra.

Ajánlott oldalhossz és sávkiosztás 33 1/3 - on
- Nagy dinamikájú zene esetében: 14–18 perc/oldal
- Átlagos kommersz zene (kompromisszumokkal): 18–23 perc/oldal
- 23 perc felett: fokozott sávkiosztási és mély-kezelési kompromisszumok

45-ön:
- ideális lenne a 9–11 perc hosszúságú lemezoldal
- 12–14 perc a szokásos, e felett már nő a kompromisszum kényszer

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

MOT64 írta:
2025.08.08., pén. 08:52
Lehet, hogy nem pont ide vágó téma, de mindig is érdekelt, hogy mitől akkora durranás a 45 rpm lemezre vágni a felvételeket. Ez a normál sebesség kevesebb mint másfél szerese. Amikor a lemezt végig (a belső barázdákig) vágják, ott a sebesség már a külső barázdasebesség kb. 1/3-a. Azaz alig haladja meg egy 15 rpm fordulatú lemez sebességét. Ugyan ez egy 33 1/3 rpm-es lemezen a belső barázdák sebessége kb. 10-12 rpm fordulatnak felel meg.
Igaz, hogy kevesebb, mint másfélszerese, de ugyanolyan hosszú műsor esetében a lemezen legalább kétszer, vagy háromszor annyi helyet foglal el, erről az általában is nagyobb kivezérlési, és jóval nagyobb dinamikai szintből adódó szélesebb barázdák "tehetnek" . ( Itt a nagy durranás. :D )
A zenék hosszú verziói emiatt - pl 3 helyett 7 percesek - amik egy sorlemezen max. 2 cm-t foglalnak el, a 45 - ösön akár az egész oldalt is elfoglalhatják. :yingyang:
Evvel együtt a 45 - ös lemezeket sokkal ritkábban vágják annyira közel a címkéhez, mint a mezei 33.33 - asokat.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1431

Hozzászólás Szerző: akvapark »

"Azaz alig haladja meg egy 15 rpm fordulatú lemez sebességét. Ugyan ez egy 33 1/3 rpm-es lemezen a belső barázdák sebessége kb. 10-12 rpm fordulatnak felel meg."
Pont ezért "akkora durranás". ;peace;
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 624

Hozzászólás Szerző: Snipi »

MOT64 írta:
2025.08.08., pén. 12:11
Köszönöm az őszinte válaszokat. Nagyjából én is erre gondoltam. leborulok.gif
Hát én igazából úgy vagyok vele, hogyha az a lemez amin tetszik a zene, és mondjuk csak 45-ös LP-n vagy ne adj isten csak CD-n tudom megszerezni (pl. imádom a szintó-szvinget (mánusjazz), de még csak CD-t találtam belőle) akkor abban a "formátumban" veszem meg.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”