Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2363

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: cables »

Sztem meg az a baj, hogy a számítástechnika belement az audióba és szép lassan már arról szól minden!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11101
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

kammerer írta:
2024.04.30., kedd 14:48
Talán belefér a hifi témák általában való megtárgyalásába a visszautalás arra, hogy a Fapaci által említett 80-90-es évek hifi klubjaiban - és egyáltalán az akkori hifi közéletben - miért nem voltak a manapság viharzó szekértáboros egymásnakfeszülések. Két fő oka van...
Míg régebben zsigerből tudtuk, mi fér bele, mi nem, manapság ez is bizonytalanná vált, bármikor, bárhonnan jöhet egy radír. :D

Különleges nap ez a mai, mert azon túl, hogy megvolt az idei első 100 km feletti tekerésem, érdekes módon minden állításoddal egyetértek, csak a belőlük levont következtetéseim mások kissé. Hozzátenném, rendkívül veszélyes itt és ma szakmaiságról (is) beszélni, mert azonnal bezárnak egy skatulyába, amiből nehéz szabadulni. Az öncélú nosztalgiázás is ellenszenves lehet, én sem kedvelem, ezért gyorsan mentségemre írom, hogy nem szerettem azt a korszakot.

Közel egy évtizedig vezettem a pécsi HiFi klubot a 80-90-es években. Érdekes korszak volt, mert miként ma a zenei streaming miatt, úgy akkoriban az audio CD megjenelése apropóján zajlott nagy átrendeződés az életünkben, de még együtt éltünk a kazettás és szalagos magnóinkkal, meg természetesen a hanglemezeinkkel. A kb félszáz fős klub egy igen komoly lemezboltot meg tudott volna tölteni félszáz zenei stílusban, ha összedobjuk az otthoni kollekcióinkat.

Akkoriban is voltak, akiket azonnal beszippantott az új technika a kezdeti, nem éppen elhanyagolható bajok ellenére is és persze voltak köztünk olyanok is szép számmal, akik csak csóválták a fejüket a csillogó CD korongok láttán és párás tekintettel kapaszkodtak a hanglemez gyűjteményeikbe, hogy márpedig nekik az AZ. Akkoriban is voltak kemény szakmai viták hibajavításról, jel/zaj viszonyról, rezgéscsillapításról, dinamikáról, áthallásról, torzításról, pit/bithelyességről. Akkoriban is nagyon színes volt a társaság a Pécsi Hőerőmű hegesztőjétől a POTE egyetemi tanáráig, kispénzű családapától a dúsgazgad playboyig (pályakezdő mérnökként kb középen helyezkedtem el) és (!) a társaság fele minimum alapszinten játszott valamilyen hangszeren. Akkoriban is voltak előítéleteink, egyéni súlyázásaink és eltérő véleményeink. Akkoriban is voltak hangos véleményvezérek (korabeli offline influenszerek?), akiknek mindenről magabiztos véleményük volt és csendes hobbitársak, akik konstans megfigyelő szerepbe húzódtak a hátsó fal mentén. Akkoriban is volt olyan társunk, aki 24 órában feszült rá a témára és a család kajapénzét költötte kütyükre, de olyan rendszeres vendégünk is, aki csak a zenei beszélgetések miatt járt a klubba, a készülékek nem igazán érdekelték.

Néhány dolog viszont nem volt. Nem volt lenézés az alapján, kinek mije és mennyije van (kommunista csökevény?). Nem volt durva tiszteletlenség egymás irányában, a legzajosabb viták során sem bántották meg egymást emberek szándékosan és a pék nem vonta kétségbe a villamosmérnök szavát elektromos kérdésekben. Na ja, Wikipedia sem volt. Olyan dehonesztáló jelzők sem hangzottak el, amikből itt lassan minden nap egy vastagabb csokrot kapunk. Gyakran mentünk együtt koncertekre Pestre, Szegedre, Belgrádba, de nem a leszólás és a kötekedés volt a meghatározó hozzáállás, pedig az akkori KGST hangosítástechnika nem volt éppen a minőség netovábbja. (Sokkot is kaptunk a Pink Floyd 1994-es bécsújhelyi koncertjén az akkori csúcs Turbosound rendszertől, meg a színpadi világosítástól, amihez foghatót elképzelni sem tudtunk addig. Kb akkor találtam ki, hogy én márpedig hangmérnök leszek.)

Igen, internet sem volt, de ez kevésbé lényeges. Vallom, hogy a virtuális világban is úgy viselkedik mindenki, ahogy a való életben tenné, ha elég bátorsága lenne hozzá, pl. félrészegen. Aki írásban nyíltan lesuttyózza a másikat, az talán szemtől szembe nem merné megtenni, attól még azt gondolja a másikról, amit írt. Amiből több jut ma, az az egó és az agresszivitás.

A legnagyobb különbséget azonban abban látom, hogy nem kergettük a LEGJOBB-at, elvoltunk az elég jóval, így több időnk maradt az élvezetre. Gilmour is bénázott kicsit a húrokkal, de ez ott senkit nem zavart, ünnepelni mentünk, nem károgni.

youtu.be/XR7PPAnLlEo

u.i. Aszpirin, bocsánat, nem akartam idehozni ezt a reménytelen PC-s témát, én az ősrégi Macintosh témához próbáltam csak hozzászólni.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6173

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Luxor Audio írta:
2024.04.30., kedd 08:12
diagnet írta:
2024.04.30., kedd 01:20
Az apple sikerének felívelése nem csilivili laptopokkal meg mobilokkal kezdődött. Hanem az átlagember által amerikán kívül szinte teljesen ismeretlen hardverekkel. Magyarországi viszonylatban először a 90-es évek elején jelentek meg az első macek, 99.9%-ban céges felhasználásra. Rokoni szálnak köszönhetően gyerekként az elsők között cseppentem bele ebbe a világba. Máig emlékszem az egyedi illatukra. Azért vált indokoltá a használatuk, mert bizonyos területeken pl. grafikai tervezés nem volt alternatívája.
Átéltem én is ezt, csak nem grafikai, hanem hangstúdiós felhasználás terén. Pár évig ott is komoly előnyük volt a Macintosh gépeknek, leginkább mert eleinte mindenki azokra fejlesztett szoftvereket, aztán ez az előny eltűnt, sőt egy idő után hátránnyá vált. Az Apple/Windows téma is tökéletesen alkalmas az emberek szofthardveres megosztására, egymás ellen ugrasztására és ellenségképek gyártására, de az elmúlt napok beszélgetését olvasva úgy tűnik, a HiFi is tökéletes terület lett az ilyen hajlamaink kiélésére. Bár felidézve a 80-90-es évek HiFi klubjainak hangulatát... ott valahogy nem érzékeltem ilyen egymásnak feszüléseket, a csapat belsős/külsős felosztását, MI és TI kezdetű kinyilatkoztatásokat. Lehetséges lenne, hogy régen tényleg minden jobb volt?
ÉN (nem MI és TI) használom napi szinten mindkét rendszert, munkára (is). Kb 15 éve.
A Windows szánalmasnak tűnt az akkori OS/X mellett, amikor (már több, mint 35 évesen) elkezdtem Mac-ezni (szóval nem voltam ott a Mac "hőskoránál, igen prózai okból: vasfüggöny mögött éltem, majd később nem volt rá pénzem), és UX szempontból nálam az addig már alaposan meg- és kiismert Linuxot is beelőzte. Szakmai és szubjektív érveim is vannak ennek alátámasztására, de szerintem itt fölösleges, csak nyújtanám a mondandómat.
A Windows7 volt az első MS-oprendszer, ami pariban volt az aktuális MacOS-szel (UX és egyéb szempontokból is).
A Windows10 UX szempontból köröket vert már a MacOS-re, ellenben memóriakezelésben, resource-okkal való bánással a macOS arra is rávert. Amennyire megítélem, a Windows10 kernelje, a legjobb Windows-kernel eddig... Összességében a Windows 10 mint oprendszer szerintem lehagyta a macOS-t, amit már csak a nimbusz éltet, na meg újabban az elképesztően jó hardverek, amik az M-szériás SoC-k köté épülnek. A folyamatban utáltam az Apple jónéhány döntését, és még mindig utálom (pl. a 32bites alrendszer elhagyását a Catalinával kezdve, ami komoly gondokat okozott nekem).
Aztán upgrade-eltem a Win10-es munkagépemet Win11-re.... És most ismét van az utálatomnak tárgya. Sok bajom van a Win11-gyel, de egy ezek közül megbocsáthatatlan: ugyanazon a gépen, amin a Win10 SOHA nem fagyott, a Win11 két hét alatt legalább 10 olyan fagyást produkált, ami egyértelműen az ütemező deadlockjára utal (befagyott kép, billentyűzet és egér is, CSAK a gép hardveres kikapcsolása és újraindítása segít), és amit azt hittem, már úgy elfelejthettünk a modern oprendszereknél, az újra itt kísért. Tudom, hogy most itt érkeznek majd a hozzászólások, hogy "nálam tökélees a Win11", igen, elhiszem, de nálam deadlockol. És NEM hardveres a probléma. Használom a WSL2-t Win11-en, gyanúm szerint az okozza a fagyásokat, de ilyen fagyást NEM lenne szabad tudni előidézni egy oprendszeren - hogy az általam utált klisét is bevessem - 2024-ben. Utánanéztem, nem vagyok egyedül a problémámmal... körvonalazódik egy vélemény, miszerint a "Win11 az új Vista", ha értitek, mire gondolok.
Valahol azt szeretném (ez egy álom), ha lenne egy gépem egy oprendszerrel, ami a Win10 kezelhetőségével, UX és API-kompatibilitási koncepciójával, de a MacOS ütemezőjével és erőforrás-kezelésével rendelkezik, az Intel-architektúrák moduláris és bővíthető koncepciójának megtartásával, de M-processzorral, vagy bármivel, ami ahhoz hasonlatos árban, teljesítményben és energiahatékonyságban. Valószínűleg ilyenre hiába várunk, szóval maradok a macOS-nél az idióta ablak- és képernyőkezelésével, ronda életlen vagy szőrös képével minden külső monitoron, amelynek PPI-je nem esik a 110 vagy 220 szoros környezetébe... hobbira!
Munkára pedig kénytelen vagyok most már Win11-et használni. De amilyen boldog voltam a Win10-zel, olyan mérges vagyok a Win11-re.

Na, remélem nem hangzott úgy, mint egy szekértábor megnyilvánulása. Totál pragmatikusan állok az oprendszer témához, számomra munkaeszköz és szórakozás-forrás egyszerre, vagyis a szakmámba és a hobbimba is vág, és bár terméászetesen vannak szubjektív preferenciáim, nem hiszem, hogy ennek alapján bármelyik szekértáborba be lehetne sorolni vagy sznobnak lehetne nevezni. Remélem legalábbis.

(vicces amúgy, ahogy mindkét szekértábor szekértáborozza a másik szekértábort :D )

Hifire mindkettő jó, hogy ontopik maradjak, mindaddig, amíg átpakolom ezt a threadet is az általános csevegőbe :smile29:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

Snipi írta:
2024.04.30., kedd 15:00
kammerer írta:
Talán belefér a hifi témák általában való megtárgyalásába a visszautalás arra, hogy a Fapaci által említett 80-90-es évek hifi klubjaiban - és egyáltalán az akkori hifi közéletben - miért nem voltak a manapság viharzó szekértáboros egymásnakfeszülések. Két fő oka van.

1. Mert akkor még nem volt internet, nem voltak internetes fórumozók, nem voltak internetes influenszerek, az élet a VALÓSÁGBAN zajlott, ergo a hobbista-szakmai közélet is. Az akkori fiatalok és idősebbek a valóságos világban nevelkedtek fel, nem a virtuálisban. A szakmai kérdések megtárgyalása vagy személyesen SZEMTŐL-SZEMBE, nem mellékesen KARTÁVOLSÁGBAN, másrészt szaklapokon-hobbilapokon keresztül történt, amely szaklapokban-hobbilapokban szerkesztőségileg SZERKESZTETT és szerkesztőségileg-opponensileg ZSŰRIZETT irások jelentek meg - tesztek, tanulmányok, esszék, beszámolók... A fórumozás is zsűrizve történt!!! - levélben, és a szerkesztőség által válogatva az olvasói oldalakon megjelentetésre érdemeseknek, közérdeklődésre számot tartóaknak talált olvasói leveleket. Nem zajlott még le az ún. "a média demokratizálódása", értsd felhígulása. A média zsűrizve működött, ellentétben a maival, amikor mindenki hozzáfér válogatatlanul, ráadásul virtuálisan (nicknevek, avatárok...) is - lásd "a média demokratizálódása".

2. Mert akkor még nem létezett a dogmatikus (digitálistökéletes, bitperfekt...) szekértábor. Akkor még szabadott megkérdőjelezni pl. az akkori digitális formátum (jelesül CD) tökéletességét, hibátlanságát. Akkor még szabadott tudományosan kísérletezni, mert nem minősíttetett adott szekértábor által ab ovo és ab aeterno "snakeoilnak" a villásdugófordítás, a kábelek irányhatása, a tápkábelek hatása, a CD-másolás hibái (horribile dictu, a TCP hibái...), a Belt-féle (alias Negyedik Dimenzió) jellegű jelenségek, akkor még nem volt, aki iskolai tanulmányai és tankönyvei vagy interneten összeszedett félinformációi alapján minden kísérleti hipotézisre ELEVE ELLENBIZONYÍTÉKKÉNT ráolvasott volna általa egyébként nem értett elektronikai és audiológiai tételeket (lásd Shannon–Nyquist tétel és hasonlók...), hovatovább Wikipédiát mint mérvadást, hanem szabadott a tapasztalatokból kiindulni a gondolkodásban, egyáltalán szabadott gondolkodni, ergo kísérletezni, és a tapasztalatok-kísérleteknek az iskolai tankönyvektől elütő eredményeit lehetségesnek tartani, lebegtetni, tovább vizsgálni. Láthatólag ez a 2-es pont is az 1-es folyománya, azért volt létjogosultsága a tudományos kételkedésnek és az új eredmények új paradigmává válhatóságának, mert nem volt internet, nem a virtualitásban mozgott a szakmai közélet, hanem... - lásd első pont. Nem volt internetes "bitperfekt" kereszteshadjáratos jezsuita szekértábor.

Igen, régen jobb volt a hifi szakmai közélet. Sokkal jobb.
IGEN! És éljen (május 1 mellet) a cenzúra, Aczél elvtárs és Erdős Péter (k...va anyád ... - by CPG - .)
:ohnoohnoohno:
Engedtessék meg, ez enyhén szólva nem volt valami sikerült bon mot. Angliában, Franciaországban, Hollandiában, Svájcban, Nyugat-Németországban... volt Aczélelvtárs és Erdőspéter? Különösen a Nagy Generáció után?
De maradjunk itthon. A HI-Fi Magazin Aczél elvtárs és Erdős Péter napi eszmei-ideológiai irányítása alatt működött? Volt mondandója a pártunkéskormányunknak és a cenzúrának arról, hogy a villásdugó megfordításától változhat-e a hangminőség? Hanyadik pártkkongresszuson tárgyaltak ilyesmit?
KGST és hiánygazdaság az volt, persze, folyamatosan éreztük a hátrányait - és folyamatosan ki is beszéltük.
De hogy a patvarba jön a (globális) mondandómhoz a (helyiérdekű háztáji) Aczélelvtárs és Erdőspéterkurvaanyád?! Hacsaknem úgy, hogy csakazértis ne kelljen érteni, amit a fórumtárs ír. Internet.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 614

Hozzászólás Szerző: Snipi »

kammerer írta:
Talán belefér a hifi témák általában való megtárgyalásába a visszautalás arra, hogy a Fapaci által említett 80-90-es évek hifi klubjaiban - és egyáltalán az akkori hifi közéletben - miért nem voltak a manapság viharzó szekértáboros egymásnakfeszülések. Két fő oka van.

1. Mert akkor még nem volt internet, nem voltak internetes fórumozók, nem voltak internetes influenszerek, az élet a VALÓSÁGBAN zajlott, ergo a hobbista-szakmai közélet is. Az akkori fiatalok és idősebbek a valóságos világban nevelkedtek fel, nem a virtuálisban. A szakmai kérdések megtárgyalása vagy személyesen SZEMTŐL-SZEMBE, nem mellékesen KARTÁVOLSÁGBAN, másrészt szaklapokon-hobbilapokon keresztül történt, amely szaklapokban-hobbilapokban szerkesztőségileg SZERKESZTETT és szerkesztőségileg-opponensileg ZSŰRIZETT irások jelentek meg - tesztek, tanulmányok, esszék, beszámolók... A fórumozás is zsűrizve történt!!! - levélben, és a szerkesztőség által válogatva az olvasói oldalakon megjelentetésre érdemeseknek, közérdeklődésre számot tartóaknak talált olvasói leveleket. Nem zajlott még le az ún. "a média demokratizálódása", értsd felhígulása. A média zsűrizve működött, ellentétben a maival, amikor mindenki hozzáfér válogatatlanul, ráadásul virtuálisan (nicknevek, avatárok...) is - lásd "a média demokratizálódása".

2. Mert akkor még nem létezett a dogmatikus (digitálistökéletes, bitperfekt...) szekértábor. Akkor még szabadott megkérdőjelezni pl. az akkori digitális formátum (jelesül CD) tökéletességét, hibátlanságát. Akkor még szabadott tudományosan kísérletezni, mert nem minősíttetett adott szekértábor által ab ovo és ab aeterno "snakeoilnak" a villásdugófordítás, a kábelek irányhatása, a tápkábelek hatása, a CD-másolás hibái (horribile dictu, a TCP hibái...), a Belt-féle (alias Negyedik Dimenzió) jellegű jelenségek, akkor még nem volt, aki iskolai tanulmányai és tankönyvei vagy interneten összeszedett félinformációi alapján minden kísérleti hipotézisre ELEVE ELLENBIZONYÍTÉKKÉNT ráolvasott volna általa egyébként nem értett elektronikai és audiológiai tételeket (lásd Shannon–Nyquist tétel és hasonlók...), hovatovább Wikipédiát mint mérvadást, hanem szabadott a tapasztalatokból kiindulni a gondolkodásban, egyáltalán szabadott gondolkodni, ergo kísérletezni, és a tapasztalatok-kísérleteknek az iskolai tankönyvektől elütő eredményeit lehetségesnek tartani, lebegtetni, tovább vizsgálni. Láthatólag ez a 2-es pont is az 1-es folyománya, azért volt létjogosultsága a tudományos kételkedésnek és az új eredmények új paradigmává válhatóságának, mert nem volt internet, nem a virtualitásban mozgott a szakmai közélet, hanem... - lásd első pont. Nem volt internetes "bitperfekt" kereszteshadjáratos jezsuita szekértábor.

IGEN! És éljen (május 1 mellet) a cenzúra, Aczél elvtárs és Erdős Péter (k...va anyád ... - by CPG - .)
:ohnoohnoohno:

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút

2. Mert akkor még nem létezett a dogmatikus (digitálistökéletes, bitperfekt...) szekértábor. Akkor még szabadott megkérdőjelezni pl. az akkori digitális formátum (jelesül CD) tökéletességét, hibátlanságát. Akkor még szabadott tudományosan kísérletezni, mert nem minősíttetett adott szekértábor által ab ovo és ab aeterno "snakeoilnak" a villásdugófordítás, a kábelek irányhatása, a tápkábelek hatása, a CD-másolás hibái (horribile dictu, a TCP hibái...), a Belt-féle (alias Negyedik Dimenzió) jellegű jelenségek, akkor még nem volt, aki iskolai tanulmányai és tankönyvei vagy interneten összeszedett félinformációi alapján minden kísérleti hipotézisre ELEVE ELLENBIZONYÍTÉKKÉNT ráolvasott volna általa egyébként nem értett elektronikai és audiológiai - és informatikai - tételeket (lásd Shannon–Nyquist tétel és hasonlók...), hovatovább Wikipédiát mint mérvadást, hanem szabadott a tapasztalatokból kiindulni a gondolkodásban, egyáltalán szabadott gondolkodni, ergo kísérletezni, és a tapasztalatok-kísérleteknek az iskolai tankönyvektől elütő eredményeit lehetségesnek tartani, lebegtetni, tovább vizsgálni. Láthatólag ez a 2-es pont is az 1-es folyománya, azért volt létjogosultsága a tudományos kételkedésnek és az új eredmények új paradigmává válhatóságának, mert nem volt internet, nem a virtualitásban mozgott a szakmai közélet, hanem... - lásd első pont. Nem volt internetes "bitperfekt" kereszteshadjáratos jezsuita szekértábor.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kammerer 2024.04.30., kedd 15:07-kor.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 607

Hozzászólás Szerző: diagnet »

wittao írta:
2024.04.30., kedd 08:52

Meg akar igaz is lehetne amit irtal, ha nem lenne az Apple-nek lifestyle termeke es Pro vonala teljesen mas kepessegekkel. Csakhogy van ilyen neki.
Nem hiszem el, hogy ennyi idő után se értenéd a mondnivalóm. Ez szándékos.
Hiába vannak lifestyleproezüstkondo0attosecjitterultrahignednek nevezett termékek a piacon ha a felhasználási kör/szándék ugyanaz.
https://vm.tiktok.com/ZGexS1kJK/

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 614

Hozzászólás Szerző: Snipi »

alto írta:
2024.04.30., kedd 11:23
De jure ugyan egy ország, viszont de facto ez már egy szinte végletesesen kettészakadt ország.
Hajjaj ... ha még CSAK ketté ...

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3290
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

pärt írta:
2024.04.30., kedd 10:45
Még éppen hiányozna ide egy apple-pc háború. Ha be lehetne hozni még a kerékpáros-gyalogos, elektromos-robbanómotos autó, város-vidék ellentétet, akkor szintet léphetnénk a hifi kérdések megtárgyalásában.
Néha csodálkozom, hogy még mindig csak egy Magyarország van.
De jure ugyan egy ország, viszont de facto ez már egy szinte végletesesen kettészakadt ország.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5175

Hozzászólás Szerző: pärt »

Még éppen hiányozna ide egy apple-pc háború. Ha be lehetne hozni még a kerékpáros-gyalogos, elektromos-robbanómotos autó, város-vidék ellentétet, akkor szintet léphetnénk a hifi kérdések megtárgyalásában.
Néha csodálkozom, hogy még mindig csak egy Magyarország van.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Nem kéne egymás helyett audió technikai kérdésekkel foglalkozni?

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: wittao »

diagnet írta:

Nektek pedig 100%-ban megegyezik a tevékenységetek bármelyik ugribugri influencerével akiknek megvan az a képességük, hogy bármilyen haszontalan dologból életfilozófiát képesek gyártani.
A kezdeti apple hate okának megértéséhez (akárcsak a hifihez) is kicsit kijjebb kellene zoomolni.
Ugyanis semmi köze ahhoz amire rá akarod húzni, viszont megegyezik azzal az öngerjesztő folyamattal mint ami a hifiben is megtörtént. A butaság, majmolás, sznobság, megalománia zavarta a magasabb szinten gondolkodó és érző usereket akik részben felhívták a figyelmet a degeneratív állapotra, részben pedig segítettek azoknak a nyomorultaknak akik az akkor még az erősen kompromisszumos apple termékeikkel szenvedtek.
Az apple sikerének felívelése nem csilivili laptopokkal meg mobilokkal kezdődött. Hanem az átlagember által amerikán kívül szinte teljesen ismeretlen hardverekkel. Magyarországi viszonylatban először a 90-es évek elején jelentek meg az első macek, 99.9%-ban céges felhasználásra. Rokoni szálnak köszönhetően gyerekként az elsők között cseppentem bele ebbe a világba. Máig emlékszem az egyedi illatukra. Azért vált indokoltá a használatuk, mert bizonyos területeken pl. grafikai tervezés nem volt alternatívája.
Sok éven át 5-10x gyorsabbak, megbízhatóbbak és kezelhetőbbek voltak a windows pc-nél, ezért óriási versenyelőnyhöz juttatták felhasználóikat, még úgy is, hogy 10x többe kerültek mint egy bolti PC. Aztán a windows szoftverfejlesztők a G5 utáni időszakban betöltötték ezt a piaci rést és az előny egy pillanat alatt elolvadt. A milliós gépek értéktelenné váltak.
Beköszöntöt a GHz hajhász pc korszak megfizethető és egyre használhatóbb célszoftverekkel.
A mcintosh név európában jópár évre feledésbe merült.
Aztán egyszercsak megjelentek az első macbookos fazonok a mcdonaldsokban, kávézókban. De mire használták? Webböngészés, email, youtube és egyéb alap desktop alkalmazások. Tehát ugyanarra mint egy pc-t, csak sokkal drágábban és még annál is több lemondás árán. Mert nemhogy ingyenes de még fizetős szoftverek sem álltak rendelkezésre amivel kapcsolódni tudtak volna a többségi PC-s társadalomhoz. Ők voltak a sznob fekete bárányok akik néhány külföldi hír elolvasása után sztívdzsobsznak képzelték magukat. Aztán amikor lerohadt az X, vagy nem volt kompatibilis egy program és ott ültek a csupasz konzollal szemben, akkor a windows pc-ről kértek segítséget mac-linux fórumokon. Mert természetesen ők is mindent jobban tudtak, de azt, hogy hogyan működik a rendszer amit használnak, arról gőzük sem volt.
Ezért kapták az oltásokat. Celebmajmolás és identitászavar miatt olyan termékkel flexelnek amik eredetileg nem nekik készültek. Divattermékké tettek egy célhardvert, úgy, hogy gyakorlatilag 99% nem munkára használja.
Később még durvábban folytatódott azzal, hogy premierekre repkedtek és üzletek előtt sátoroztak egy szaros telefonért aminek pr cikkek szerint nagyobb kijelzője és jobb kamerája lett . Alárendelték magukat olyan használati tárgyaknak amiket ki sem tudnak használni. Részben ez a probléma az audiofil kultusszal is. Futnak valami után amiről azt sem tudják, hogy micsoda, vagy mikor elég és így azt sem érzékelik, hogy közben egyre többért egyre kevesebbet kapnak.
Meg akar igaz is lehetne amit irtal, ha nem lenne az Apple-nek lifestyle termeke es Pro vonala teljesen mas kepessegekkel. Csakhogy van ilyen neki.
Az inluenszeres pelda pedig pont nem talalt, mert a kis bajkeveronk nem is olyan regen pont egy influenszer hangsugarzo tesztelos videoit rakta be ide (igen, szamomra o csak egy influenszer, hiaba probalja o is, meg egy kozosseg felkenni nemzetkozi tesztelo cimmel). Ugyanezt megelhettuk egy latvanyos switch lehuzos inluenszer teszttel is. Es rajta kivul meg soksok mindenre snakeoilt kialto identitaszavaros altudomanyos TikTok-poronty probalja megzavarni az amugy is ingatag egyensulyt, amit pedig egy kabel/csoves-nem csoves/digit-analog temaval is konnyeden meg lehet bontani. De manapsag az utobbi vitatemakhoz sem jutunk el, mert kenytelenek vagyunk a mindent vegtelenul leegyszerusito, feluletes, 1 perc hirnevert barmit elkoveto, nevtelen/arctalan nicknevek moge bujt suttyosagot olvasgatni, neha lereagalni…
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11101
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

diagnet írta:
Átéltem én is ezt, csak nem grafikai, hanem hangstúdiós felhasználás terén. Pár évig ott is komoly előnyük volt a Macintosh gépeknek, leginkább mert eleinte mindenki azokra fejlesztett szoftvereket, aztán ez az előny eltűnt, sőt egy idő után hátránnyá vált. Az Apple/Windows téma is tökéletesen alkalmas az emberek szofthardveres megosztására, egymás ellen ugrasztására és ellenségképek gyártására, de az elmúlt napok beszélgetését olvasva úgy tűnik, a HiFi is tökéletes terület lett az ilyen hajlamaink kiélésére. Bár felidézve a 80-90-es évek HiFi klubjainak hangulatát... ott valahogy nem érzékeltem ilyen egymásnak feszüléseket, a csapat belsős/külsős felosztását, MI és TI kezdetű kinyilatkoztatásokat. Lehetséges lenne, hogy régen tényleg minden jobb volt?

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó

wittao írta:
2024.04.29., hétf. 13:09

Kicsit ahhoz hasonlit a tevekenysegetek, amikor jo 20 evvel ezelott a mac-es forumokat elleptek a Win-t es 2007-tol az Androidot preferalok hate-erei. Senki nem hivta, senki nem volt kivancsi a mondandora, de azert nyomtak mivel jobb amit ok kepviselnek, miert van mindenki azon a forumon eltevedve stb. stb. Semmit nem ertek el, sot azota az Apple brutalisan kilott minden teruleten, a vilag legertekesebb vallalatai kozott van.
Nektek pedig 100%-ban megegyezik a tevékenységetek bármelyik ugribugri influencerével akiknek megvan az a képességük, hogy bármilyen haszontalan dologból életfilozófiát képesek gyártani.
A kezdeti apple hate okának megértéséhez (akárcsak a hifihez) is kicsit kijjebb kellene zoomolni.
Ugyanis semmi köze ahhoz amire rá akarod húzni, viszont megegyezik azzal az öngerjesztő folyamattal mint ami a hifiben is megtörtént. A butaság, majmolás, sznobság, megalománia zavarta a magasabb szinten gondolkodó és érző usereket akik részben felhívták a figyelmet a degeneratív állapotra, részben pedig segítettek azoknak a nyomorultaknak akik az akkor még az erősen kompromisszumos apple termékeikkel szenvedtek.
Sok éven át 5-10x gyorsabbak, megbízhatóbbak és kezelhetőbbek voltak a windows pc-nél, ezért óriási versenyelőnyhöz juttatták felhasználóikat, még úgy is, hogy 10x többe kerültek mint egy bolti PC. Aztán a windows szoftverfejlesztők a G5 utáni időszakban betöltötték ezt a piaci rést és az előny egy pillanat alatt elolvadt. A milliós gépek értéktelenné váltak.
Beköszöntöt a GHz hajhász pc korszak megfizethető és egyre használhatóbb célszoftverekkel.
A mcintosh név európában jópár évre feledésbe merült.
Aztán egyszercsak megjelentek az első macbookos fazonok a mcdonaldsokban, kávézókban. De mire használták? Webböngészés, email, youtube és egyéb alap desktop alkalmazások. Tehát ugyanarra mint egy pc-t, csak sokkal drágábban és még annál is több lemondás árán. Mert nemhogy ingyenes de még fizetős szoftverek sem álltak rendelkezésre amivel kapcsolódni tudtak volna a többségi PC-s társadalomhoz. Ők voltak a sznob fekete bárányok akik néhány külföldi hír elolvasása után sztívdzsobsznak képzelték magukat. Aztán amikor lerohadt az X, vagy nem volt kompatibilis egy program és ott ültek a csupasz konzollal szemben, akkor a windows pc-ről kértek segítséget mac-linux fórumokon. Mert természetesen ők is mindent jobban tudtak, de azt, hogy hogyan működik a rendszer amit használnak, arról gőzük sem volt.
Ezért kapták az oltásokat. Celebmajmolás és identitászavar miatt olyan termékkel flexelnek amik eredetileg nem nekik készültek. Divattermékké tettek egy célhardvert, úgy, hogy gyakorlatilag 99% nem munkára használja.
Később még durvábban folytatódott azzal, hogy premierekre repkedtek és üzletek előtt sátoroztak egy szaros telefonért aminek pr cikkek szerint nagyobb kijelzője és jobb kamerája lett . Alárendelték magukat olyan használati tárgyaknak amiket ki sem tudnak használni. Részben ez a probléma az audiofil kultusszal is. Futnak valami után amiről azt sem tudják, hogy micsoda, vagy mikor elég és így azt sem érzékelik, hogy közben egyre többért egyre kevesebbet kapnak.

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút

[OFF - katt ide ha látni akarod]
„Mért fáj neked az égő élet?
Nincs benne részed soha.
Ne sírj, grófodnak lesz azért
Leánya, pénze, bora.”

„Ne félj, a tél meg fog gyötörni,
Mint máskor, hogyha akar.
Élethez, szemhez nincs közöd,
Grófi föld ez és magyar.”

S mégis, amikor jön a reggel
S pernyét fújnak a szelek,
A grófi szérün ott zokog
Egy egész koldus-sereg.

Siratják a semmit, a másét,
- A gróf tán épp agarász -
Érzik titkon, hogy az övék
E bús élet s a kalász.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1464

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

wittao írta:
2024.04.29., hétf. 13:09
ensandor írta:
2024.04.29., hétf. 11:22

Sokkal nagyobb problémák vannak itt (is), mint az a néhány fórumozó, aki a prohardveren IS tag.
Szoval ha nektek jo ez a “majd mi megmondjuk a tutit” szerepkor, hajra, tobben mar hozza vannak szokva ehhez a “kellemes” velejarojahoz a forumozasnak, ahol pikk-pakk megtudhatja az ember, hogy folosleges volt minden amit csinalt az elmult 5-10 evben. “Minden mindegy, minden egyforma” jeligere varjuk a tovabbi kellemes hsz-cunamit :)
Vagy az elmúlt 30 - 40 - ben...
A legnagyobb problémát abban látom, hogy a jó egy éve oldalakon, napokon keresztűl elburjánzó értelmes diskurzus félbeszakadt, melyben ensandorunk a jobb tápkábelek létezését firtatta, vagy ha mégis léteznének, azok mihasznaságukat ecsetelte, dokumentált mérési eredmények és dokumentált vaktesztek után kiáltva, szegény megtévesztett, hallucináló hifisták megmentéséért, persze.
Várjuk a folytatást, megígérem, nem foglak félbeszakítani, idekészítek pár sört. :D :smile49:

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: wittao »

ensandor írta:
2024.04.29., hétf. 11:22
Látom, néhány embernek kiválóan sikerült megtalálni a megfelelően kényelmes ellenségképet: A prohardveresek! :D Erre gyakori példa van a politikában is, belső feszültségek, rendszerszintű és személyi ellentmondások, hibák, bűnök, érdekek, bullshitek gyönyörűen leplezhetők egy külső ellenségkép bevonásával. Persze a "prohardveresek" nélkül is erodálnak az ittenihez hasonló szellemiségű hifi-topikok. Nem véletlenül. Nem külső ellenség, hanem saját fejlesztésű hülyeség- és érdekspirál hatására, csak persze ezzel elég kényelmetlen szembesülni. Nagyon régóta feszülnek az indulatok, és bukkannak föl emberek, akik merészelnek az egyre kisebb létszámú fősodor érdekeinek nem megfelelő véleményeket is megformálni. Nemrég még nem is létezett az ominózus, "HiFi műszaki szemmel" topik a nektek vörös posztó szellemiségében, ahonnan a jelenlegi "ellenségeitek" származnak, de csak nyugodtan hajszoljátok tovább a kényszerképzeteket és bűnbakkeresést, ha ez lelki nyugalmat ad. :D Sokkal nagyobb problémák vannak itt (is), mint az a néhány fórumozó, aki a prohardveren IS tag.
Nyugi, nem erodaltok senkit, es nem kell megmentenetek senkit sem. Sajat magatokat farasztjatok, es abban a kenyezerkepzetben vagytok, hogy mivel ti megmondjatok a tutit, igy majd minden hifis, audios ember a ti utmutatasaitok alapjan fog zenet hallgatni, rensszert fejleszteni (vagy inkabb downgrade-elni arra a szintre amit ti szukseges es elegsegesnek iteltek). A rossz hir az (szamotokra) hogy ez a vonat megy tovabb, es mara annyira hiteltelenek az ilyen probalkozasok, lejarato “kampanyok”, hogy aki korabban egy kicsit is fogekonyabb volt erre, mar az is csak legyint egyet.

Kicsit ahhoz hasonlit a tevekenysegetek, amikor jo 20 evvel ezelott a mac-es forumokat elleptek a Win-t es 2007-tol az Androidot preferalok hate-erei. Senki nem hivta, senki nem volt kivancsi a mondandora, de azert nyomtak mivel jobb amit ok kepviselnek, miert van mindenki azon a forumon eltevedve stb. stb. Semmit nem ertek el, sot azota az Apple brutalisan kilott minden teruleten, a vilag legertekesebb vallalatai kozott van.
Szoval ha nektek jo ez a “majd mi megmondjuk a tutit” szerepkor, hajra, tobben mar hozza vannak szokva ehhez a “kellemes” velejarojahoz a forumozasnak, ahol pikk-pakk megtudhatja az ember, hogy folosleges volt minden amit csinalt az elmult 5-10 evben. “Minden mindegy, minden egyforma” jeligere varjuk a tovabbi kellemes hsz-cunamit :)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ensandor, miért jó nektek ez ? gondolkodik.gif

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6173

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
2024.04.27., szomb. 21:24
Visszatérnék pár szó erejéig a saját kérdésemre: Mit jelent a 6 eye jelző mono LP lemezeken? Itt senki nem reagált rá, hát utána olvastam. Konkrét definiciót nem találtam, de forum hozzászólások alapján vastag lemez, mélyebb barázdákkal és egyértelműen legjobb minőség jellemzi ezeket a lemezeket.
Amennyire én tudom, bár tévedhetek: a "6 Eyes" a Columbia Records 1955 és 1962 között kiadott elsőnyomású lemezeire utal, amit a hozzáértők nagyon jó minőségűnek tartanak, és emiatt nagy becsben is.

Az én (talán téves) egyszerűsített felfogásomban ma a "6 eyes" jelző egyenlő az "régi, elsőnyomású, kivételesen jó minőségű"-vel.

Maga az elnevezés valószínűleg onnan ered, hogy ezen 6-Eyes (tükörfordításban "6-szem") lemezek címkéin 6 darab "szem" logó látható:

Kép
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

ensandor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 122

Hozzászólás Szerző: ensandor »

Látom, néhány embernek kiválóan sikerült megtalálni a megfelelően kényelmes ellenségképet: A prohardveresek! :D Erre gyakori példa van a politikában is, belső feszültségek, rendszerszintű és személyi ellentmondások, hibák, bűnök, érdekek, bullshitek gyönyörűen leplezhetők egy külső ellenségkép bevonásával. Persze a "prohardveresek" nélkül is erodálnak az ittenihez hasonló szellemiségű hifi-topikok. Nem véletlenül. Nem külső ellenség, hanem saját fejlesztésű hülyeség- és érdekspirál hatására, csak persze ezzel elég kényelmetlen szembesülni. Nagyon régóta feszülnek az indulatok, és bukkannak föl emberek, akik merészelnek az egyre kisebb létszámú fősodor érdekeinek nem megfelelő véleményeket is megformálni. Nemrég még nem is létezett az ominózus, "HiFi műszaki szemmel" topik a nektek vörös posztó szellemiségében, ahonnan a jelenlegi "ellenségeitek" származnak, de csak nyugodtan hajszoljátok tovább a kényszerképzeteket és bűnbakkeresést, ha ez lelki nyugalmat ad. :D Sokkal nagyobb problémák vannak itt (is), mint az a néhány fórumozó, aki a prohardveren IS tag.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

cables írta:
2024.04.27., szomb. 21:24
Jó estét mindenkinek!

Visszatérnék pár szó erejéig a saját kérdésemre: Mit jelent a 6 eye jelző mono LP lemezeken? Itt senki nem reagált rá...
Lemezjátszó topicban több lenne a reakció a kérdésedre, szerintem.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio írta:
2024.04.27., szomb. 16:26
ELEX írta:
2024.04.27., szomb. 10:38
Fennhangon lesznoboznak mindenkit, aki másként gondolkodik és hajlandó áldozni szerintük semmitérő berendezésekre.
Engedtessék meg annyit hozzátennem, hogy az én nézőpontomból ez a viselkedés pont annyira elítélendő...
Rögtön gondoltam... :napsut:

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó

kammerer írta:
2024.04.27., szomb. 23:23
diagnet írta:
2024.04.27., szomb. 02:15
A prohardveresek is feladták már az önkéntes edukációt.
Hihi.
Mondod ezt jó érzékkel éppen a fererencz főedukátor jubileumi századik idehelyezett prohardveresedukációjának aktuális itteni osztálytermében - nota bene, magad is éppen az önkéntes prohardveresedukáció passzionátus mozgalmár művelőjeként.

Érdekes figyelni, e topik napok óta rágja azt az "érdekes", "jógondolatos" "cikket", amely egyébiránt annyira egy semmitmondó uborkaszezonzsurnalisztikai lomposközhelypanelgyűjtemény kontárfeuilleton, hogy még a prohardveresszakértőket is hidegen hagyta a főhadiszállásukon - oda hiába linkelte a főedukátor.
Apropó edukáció. A tcp/ip kommunikáció alapjai is olyan szépen mennek már mint az analóg audioban utazó haveri körnek kedvező fantázia zsurnalisztika?
Amúgy érdekes téma ez az álszent hifista önérzetesség. Az uborkaszezon megtörése és az újabb mézesmadzagok lefektetése érdekében rendszeresen beír valaki valami bődületes baromságot amivel még egy OKJ-s villanyszerelő képzésről is kivágnák.
Aztán csodálkoztok, hogy ilyen erős triggerre idecsődül a prohardveres szekció. De! Türelmesen, tisztelettudóan, szakmai szinten elmagyarázták mi hogyan működik és miért nem igazak bizonyos állítások. Mit volt erre a nagytiszteletű audioelit közösség válasza?
"húzzál vissza ahonnan jöttél, mi ebből nem kérünk" "jajj, tudom ki ez a csávó, most megkaptuk a magunkét" + személyes adat linkelgetés, testszégyenítés,eltörlés kultúra minden eszköze maró cinizmusba csomagolva. Még a nick nevébe is belekötöttetek... A csávó önként vonult a meszesgödörbe de a biztonság kedvéért sóval is fel lett szórva az útja, nehogy bármi nyoma maradjon.
Na ezért nem ír ide rajtatok kívül senki. Egészséges értékrendű ember nem kiváncsi az efajta valóság relativizálásra.
És még mindig ők vannak többen, ti pedig egyre kevesebben. Valójában aki az ilyen fórumokon trollt kiáltanak, ők maguk a trollok. A realitás trolljai.

Elex:
Lehet mutogatnia lengyel audio kultúrára. Semmivel nem különb mint a miénk, csak 4x annyian vannak és nem rohasztották le a gazdaságuk. A 2015 utáni 300+ euró debütálásától sorban álltak a lengyelek, szlovákok, csehek, oroszok a magyar hifi boltokban. Kilóra vették a mililós berendezéseket. Mi lett velük, meglátták a prohardveres beírásokat? Lósz@rt mama. Egyszer volt budán kutyavásár.
A hazai gyártókat egész egyszerűen kiismerte és megunta a szűk törzsközönség. Azért nyiottak külfödre, mert messziről jött ember azt mond amit akar. Meg persze az EUR zónában jobban megéri értékesíteni. A gyereked sem a tibi csokit veszi le a polcról hanem milkát, mégha összetételre ugyanaz a szemét mindkettő. Egyszerű piaci logika.
A titok inkább abban van, hogy nem csak a kovid előtt/alatt kellett volna itt mellkas döngetve büszkélkedni a számokkal, mert bikapiacon még a hülye is tud kereskedni. Eljött az az idő, hogy egyre többen nézik mit kapnak a munkával megkeresett pénzükért és mérlegelnek. Egyre több snakeoil fog a tubusban maradni.

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút

diagnet írta:
2024.04.27., szomb. 02:15
A prohardveresek is feladták már az önkéntes edukációt.
Hihi.
Mondod ezt jó érzékkel éppen a fererencz főedukátor jubileumi századik idehelyezett prohardveresedukációjának aktuális itteni osztálytermében - nota bene, magad is éppen az önkéntes prohardveresedukáció passzionátus mozgalmár művelőjeként.

Érdekes figyelni, e topik napok óta rágja azt az "érdekes", "jógondolatos" "cikket", amely egyébiránt annyira egy semmitmondó uborkaszezonzsurnalisztikai lomposközhelypanelgyűjtemény kontárfeuilleton, hogy még a prohardveresszakértőket is hidegen hagyta a főhadiszállásukon - oda hiába linkelte a főedukátor.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Jó estét mindenkinek!

Visszatérnék pár szó erejéig a saját kérdésemre: Mit jelent a 6 eye jelző mono LP lemezeken? Itt senki nem reagált rá, hát utána olvastam. Konkrét definiciót nem találtam, de forum hozzászólások alapján vastag lemez, mélyebb barázdákkal és egyértelműen legjobb minőség jellemzi ezeket a lemezeket.

A keresgélés során viszont belefutottam néhány komoly szakmai cikkbe, ezek linkjeit megadom, talán mások is szívesen beleolvasnak:

https://www.thenation.com/article/socie ... stry-ipod/

https://londonjazzcollector.wordpress.c ... -or-vinyl/

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”