KóreánakNJ_ írta: ↑2024.02.24., szomb. 19:17
Csodálkoztam volna, ha más a véleményed.![]()
(De nem kattant japóé, hanem momentán koreaié az érdem. És leginkább a Klangfilm-EL34 párosé.)
A hallható felvételek is mind nagyon jók, olyan “tényfeltárók”.
Mondj légysz. a Darumak-ról többet. Mik ők, mit várnál itt tőlük?
>
>
a darum alátét alapvetően egy izolációs eszköz. a japán felhőkarcolók világából emelték át. ahol a kisebb földmozgások kivédésre alkalmazzák a technikár, főleg felhőkarcolók alatt, csak nyilván sokkal nagyobb méretekben. Az. hogy ez a környezeti rezgéseket eliminálja, vagy a készülékben keletkező mechanikai rezgéseket, vagy mindkettő, vagy valami harmadikat. azt nem tudom megmondani, de alapvetően működik. többnyire előnyére. A felvétel bár tényleg oárját ritkítóan jól összerakott rendszert mutat és el ai gondolkodtam egy supertweeter beszerzésén (valamikor eladtam), amivel bár így is bőven továbmegy a hangfalam teteje, ezen a felvéteken nyíltabb a hang. persze, kicsit az is rájátszik, hogy alul nem olyan erős, mint a kb 14Hz-ig dolgozó Avanatgarde, ezt a levgőt jó kenne nálam is megtalálni. Egyébként a FAL egyutasom hasonlít erre, de az nagyon kicsike hangszóró.
szóval a daruma, a felvétlen hallható aprócska torzításokat még eltüntetné. haaználatával a zene még szabadabban szárnyall és az al és felharmonikusok jobban érvényesülnek és minden hang még kerekebb, egészebb. De ebbe a felvétekbe már nem lehet belekötni, olyat mutat, ez egy nagyon-nagyon aprócska dolog, amit érzek. Szoktuk arra is használni, ha a polc anyaga fa, vagy valami puhább anyag, annak hangja a készülékek hangját befolyásolhatja. főleg, ha könyebb a súlya. Ilyenkor mi úgy mondjuk, hogy fahangja van. ezt egy szett daruma és egy edzett üvegpolccal szoktuk megszüntetni. Az ötlet a mechanikus csillapítású, kb 2005-2010 környékén forgalmazott Townshend készükálvványoktól lett "ellopva": mechanikus kiegyenlítés+edzett üveglap.
egyszer ear írt egy jó cikket a darumáról, de ott inkább a final lab lemezjátszó futóműve és meghajtásáé volt a főszerep. megkeresem gyorsan...
találtam egyet tőlünk: http://www.halfnote.hu/node/394
itt vannak ear Darumás taggel ellátott posztjai. Lesz Neked egy lemezjátszós is. Hozzánk az álátéten, egy előfokon és a különdobozolt, csöves tápagységen kívül más nemigazán jutott el. Az előfok annyira jól kezelte a "bementeket", volt, hogy integrált erősítő elé is bekötöttük :)
https://ear.hu/?tag=daruma
videó. ez az újabb verzió. nem látszik, de a fémpogácsák belső felülete nagy rádiuszú gömbsüveg. a nyugalmi helyzetbe a homorú gömbfelület lejtőjén igyekszik a golyó középre állni.
youtu.be/DwpQTe1l0fc
ui: az ui-val ne foglalkoz szerintem :)