sutemenyx írta: ↑2024.02.20., kedd 09:44
Szerintem érdemes lezárni ezt a szálat azzal, hogy ezek a kiadás minősége dolgok nagyjából csak a régi cd kiadványokra igazak. Azokból nem ritka, hogy van fenn a szolgáltatóknál 5-10féle változat. Az újaknál eleve digitális fájlokból dolgoztak, nem nagyon van az, hogy minden kiadásnál újrakeverik.
Szerintem az audio CD is digitális formátum.
A Qobuzon nem ritka, hogy egy kiadványból több verzió is elérhető. Most gyorsan rákerestem néhány Pink Floyd albumra, némelyikből 3-4 verzió is fent van. Ezek nem feltétlenül újrakevert (remixed), hanem remastered verziók, a kettő nagyon nem ugyanaz. Előbbihez szükséges az eredeti soksávos nyersanyag, ami sok esetben már nem elérhető (elveszett, nem adják oda, tyúkok ülnek rajta, tönkrement, stb.), utóbbihoz elég a sztereó master.
Akinek fontos egy bizonyos verzió, pl. az "eredeti" hallgatása, az bizony kénytelen lementeni valamilyen módon, amíg elérhető, mert a streaming szolgáltatók logikus érdeke, hogy csak az újabb verziók legyenek fent náluk. Autóból, HiFi készülékből is mindig csak a legújabb verziót tudod megvenni, a korábbiak gyártása megszűnik, kiszórják a raktárkészletet.
Az esetek többségében streamelt anyagot hallgatok, de van még egy párszáz albumot, zenei különlegességet (pl. néhány Pink Floyd kiadványt) tartalmazó, évtizedek óta babusgatott offline gyűjteményem is, amit néha előveszek, ez a mai eszközökkel pár kattintás. Azt meg csak halkan merem írni, hogy a szekrény mélyén van néhányszáz hanglemezem és egy lemezjátszóm is, amiket majd nyugdíjas koromban talán előveszek (a tavalyi HiFi Showra kivittem párat). Értelmetlennek gondolom a médiumokról folytatott, hetente újrajátszott hitvitát, hiszen egyik megoldás sem tökéletes, de semmi sem tiltja, hogy többet is használjunk közülük. Nem látom okát, hogy bármelyikre felesküdjek, de ez az elköteleződés, klikkesedés néhányaknál jól láthatóan szükséges a lelki nyugalmukhoz. Egészségükre!
Mostanában kiadásról nem is beszélhetünk, mert sok dolog nem is kerül fizikai adathordozóra.
A zeneműkiadásnak nem feltétele a fizikai hordozó. Nagyon sok kiadvány csak online letölthető és stream formában érhető el, attól azok még "ki lettek adva".