Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Szerintem "régen" is voltak "jól szóló" metál lemezek. Egyik kedvenc albumomról, 1994-ből :

youtu.be/P9qhRLeCgN8
Nem szotkam hibázni.

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 127

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

alto írta:
2023.08.29., kedd 08:10
white-tiger írta:
2023.08.29., kedd 07:43
alto írta:
2023.08.24., csüt. 20:11

Itt összeszedtem pár tesztelésre alkalmas zenét: https://www.bartimexaudio.hu/blog/17-tu ... elo-zenek

De például nagyon jó a színpadképhez André Previn és Bécsi Filharmonikusok Also sprach Zarathustra felvétele (Telarc). Az elején az üstdobnak a bal hátsó sarokból kell szólnia, mélyen, jóval hangfalak síkja mögött. Sokan ezt az Űrodüsszeia 2001 filmzenéjeként ismerik, de hát Richard Strauss eredetileg nem ahhoz írta. :D
A Tidalon is fent van? Ha nem és van onnan is ötlet, meghallgatnám ...
Ott van, Andre Previn alatt megtalálod.
Köszi, ha van még más ilyen jellegű tipp is, vevő lennék rá.🙂

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3547
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

denesdr írta:
2023.08.30., szer. 19:32
alto írta:
2023.08.30., szer. 18:59
-CB- írta:
2023.08.30., szer. 12:12

Azé a legtöbb metál csapnivalóan csörömpöl. Tudom, mert a párom is szereti, az előbb említett csapat a kedvence.
Hát igen, a progresszív elektronikus zenék úgyszintén általában. Mondjuk ez a psytrance csapat kifejezetten jól szól:

youtu.be/DD94QS6TFHk
Na ők sem tegnap kezdték :rolleyes: :
https://www.discogs.com/artist/2699-Juno-Reactor
Ha mostanában kezdték volna, vélhetően nem ismerném őket. A kortárs könnyűzenével lényegében elvesztettem minden kapcsolatot. :D
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1122

Hozzászólás Szerző: denesdr »

alto írta:
2023.08.30., szer. 18:59
-CB- írta:
fererencz írta:
2023.08.30., szer. 12:07

Én is szeretem a zenéjüket, de már nem tudtam elviselni, annyira sok és hangos volt minden hang.
Azé a legtöbb metál csapnivalóan csörömpöl. Tudom, mert a párom is szereti, az előbb említett csapat a kedvence.
Hát igen, a progresszív elektronikus zenék úgyszintén általában. Mondjuk ez a psytrance csapat kifejezetten jól szól:

youtu.be/DD94QS6TFHk
Na ők sem tegnap kezdték :rolleyes: :
https://www.discogs.com/artist/2699-Juno-Reactor

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Alex_Aston írta:
2023.08.30., szer. 18:42
-CB- írta:
2023.08.30., szer. 16:58
Sokszor jó, ha tapasztalt hifiszerető ember "fogja a kezed", és tanít meg hallani.
Vagy lehet, hogy bevisz az erdőbe, ahonnan sosem, de legalabb is nagyon nehezen találsz ki.... :rolleyes:
Egyezzünk ki itt is döntetlenben! :rolleyes:
Próbáljunk megismerni többféle nézőpontot, ne utasítsuk el a tapasztalatot, de az elsőre szokatlan újdonságokat sem! Így lehet következtetést levonni, ami persze később megdőlhet. De meg kell adni az esélyt, hogy megdőljön!

4-5-6-7 kapcsolódik, pont eszembe jutott:
FB_IMG_1693415339926.jpg
FB_IMG_1693415339926.jpg (81.78 KiB) Megtekintve 2274 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3547
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

-CB- írta:
fererencz írta:
2023.08.30., szer. 12:07
pjm írta:
2023.08.30., szer. 12:03

Nem szégyen az, sokan szeretik.
Én is szeretem a zenéjüket, de már nem tudtam elviselni, annyira sok és hangos volt minden hang.

youtu.be/DD94QS6TFHk
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4194

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

-CB- írta:
2023.08.30., szer. 16:58
Sokszor jó, ha tapasztalt hifiszerető ember "fogja a kezed", és tanít meg hallani.
Vagy lehet, hogy bevisz az erdőbe, ahonnan sosem, de legalabb is nagyon nehezen találsz ki.... :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1424

Hozzászólás Szerző: -CB- »

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 16:33
-CB- írta:
2023.08.30., szer. 16:22

Ha egy sehogy nem szóló metállal tesztelsz, és ott hallod a rencer milyenségét, akkor egy sok részletet, finom dolgokat közvetítő audiofil felvétellel csak meghallod. Mondjuk a kifejezetten tesztelésre "gyártott" (NBR) zenéket én sem ajánlom, mert az mindenen jól szól. De egy régebbi, még analóg masterelésű darab pl. Juhász Gábor, Oscar Peterson sokat elárul a rendszerről amin hallgatod.
Azt nem vitatom, hogy kevesebb, de tiszta hangot tartalmazó felvételt hallgatva könnyebben meghallunk bizonyos dolgokat, nem kell megosztani a figyelmet annyi felé. Én sem metállal tesztelek, de bizonyos dolgokat az mutat meg.
A Ferrari akkor jó, ha tükör út van alatta. Ha egy rencer is akkor jó, ha ezt kapja zenében, az biztos, hogy egy jó (HiFi) rendszer?
Egyszerű jazz trió könnyű feladat a rendszernek. A fülednek is. Egy komolyzenénél már kell némi odafigyelés. De bizonyos dolgokat, pl. egy hangsugárzó "dobozhangját" én leginkább énekkel szoktam tesztelni. Érdekes módon kábelek hangját leginkább régi felvételek tolmácsolásakor hallottam ki. Előtte évekig vártam a csodát, hogy majd a magasak meg a mélyek lesznek ilyenebbek-olyanabbak. Sokszor jó, ha tapasztalt hifiszerető ember "fogja a kezed", és tanít meg hallani.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

-CB- írta:
Ha egy sehogy nem szóló metállal tesztelsz
Manapság nagyon megváltozott a metál keverése is. Sokkal sokkal több a jól szóló metál lemez, mint régen.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:

Ha egy sehogy nem szóló metállal tesztelsz, és ott hallod a rencer milyenségét, akkor egy sok részletet, finom dolgokat közvetítő audiofil felvétellel csak meghallod. Mondjuk a kifejezetten tesztelésre "gyártott" (NBR) zenéket én sem ajánlom, mert az mindenen jól szól. De egy régebbi, még analóg masterelésű darab pl. Juhász Gábor, Oscar Peterson sokat elárul a rendszerről amin hallgatod.
Azt nem vitatom, hogy kevesebb, de tiszta hangot tartalmazó felvételt hallgatva könnyebben meghallunk bizonyos dolgokat, nem kell megosztani a figyelmet annyi felé. Én sem metállal tesztelek, de bizonyos dolgokat az mutat meg.
A Ferrari akkor jó, ha tükör út van alatta. Ha egy rencer is akkor jó, ha ezt kapja zenében, az biztos, hogy egy jó (HiFi) rendszer?
Nem szotkam hibázni.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 16:15
-CB- írta:
2023.08.30., szer. 15:41

ja, a Ferrarikatkat is valószínűleg Somogybabodon tesztelik, ha ott nem akad el, jó lesz autópályán is :-)
Vagyis? :rolleyes:

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:
2023.08.30., szer. 15:41

ja, a Ferrarikatkat is valószínűleg Somogybabodon tesztelik, ha ott nem akad el, jó lesz autópályán is :-)
Vagyis? :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 15:10
tamagaba írta:
2023.08.30., szer. 14:55

Szerintem nem ez a stílus tudja igazán mutatni a hang minőség érzetét
A minőség érzetét tényleg ritka esetben. Arra a demó lemezek, lány gitárral valók szerintem. Viszont a metál az egy olyan műfaj, ahol tényleg kijön a rencer tudása. Mellesleg, mikor formátumokat hallgattam össze, akkor is metál zenével hallottam jobban a különbséget. Dzsessz és társai alap mp3 minőségben sem csorbultak (nekem).

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

tamagaba írta:
2023.08.30., szer. 14:55

A minőség érzetét tényleg ritka esetben. Arra a demó lemezek, lány gitárral valók szerintem. Viszont a metál az egy olyan műfaj, ahol tényleg kijön a rencer tudása. Mellesleg, mikor formátumokat hallgattam össze, akkor is metál zenével hallottam jobban a különbséget. Dzsessz és társai alap mp3 minőségben sem csorbultak (nekem).
Nem szotkam hibázni.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 751
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Metál zene és a hifi nálam abszolút képzavar. Összemegy minden, az ordítás a dörömböléssel a gitárvonyítással.
Értem, hogy olyan a zene, mint önkifejezés, de hogy lehet azt magas hangzásminőségben felvenni és lejátszani.

Egyébként kedvenc az Apokaliptika 4 Csellósa :) - ja, pont ott lehet minőségi hangzás
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Snipi írta:
2023.08.30., szer. 14:51
A múltkor valahol sikerült megcsípnem - nem kevés pézé - a Metallica Black albumát USA kiadásban. No az nem csörömpöl. Sőt! Ki...tt jól szól.
Aztat nem tudom hogy a System of a Down csörömpöl-e, de kit érdekel. Piszok jó zene!
Pedig én aztán nem vagyok nagy rocker, de ezt a két (meg az AC/DC-t) az imádom.
És mondok még valamit! Lehet, hogy ezért vagy hülyének vagy kamugépnek fogtok hinni. A Metallica meg az AC/DC azon a cuccomon szól állati jól, amit egy 300B SE erősítővel hajtok. Nem véletlen hogy amikor Qutrup úr be szokott menni kiállításokon a helyiségbe mindig valami zúzást rakat be. (Tapasztaltam többször is.)
...Oszt milyen hakfalakat hajtasz a Bélával?

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: Snipi »

A múltkor valahol sikerült megcsípnem - nem kevés pézé - a Metallica Black albumát USA kiadásban. No az nem csörömpöl. Sőt! Ki...tt jól szól.
Aztat nem tudom hogy a System of a Down csörömpöl-e, de kit érdekel. Piszok jó zene!
Pedig én aztán nem vagyok nagy rocker, de ezt a két (meg az AC/DC-t) az imádom.
És mondok még valamit! Lehet, hogy ezért vagy hülyének vagy kamugépnek fogtok hinni. A Metallica meg az AC/DC azon a cuccomon szól állati jól, amit egy 300B SE erősítővel hajtok. Nem véletlen hogy amikor Qutrup úr be szokott menni kiállításokon a helyiségbe mindig valami zúzást rakat be. (Tapasztaltam többször is.)

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:
2023.08.30., szer. 14:00

Nekem régi teóriám, hogy direkt vannak bizonyos zenék "vérszegényre" keverve. Olcsóbb rendszereken nem lesz zavaró a basszus, nem torzul be nagyobb hangerőn a rencer.
Talán Pantera slágereket vettem fel nem rég kazira. Na azok nekem mindig "csörömpöltek". Aztán azt vettem észre, hogy kazettán kb olyan a hangszín, amilyet szívesen hallok (nyilván hibák is jelentek meg ezzel egy időben). Esélyes, hogy ez nem véletlen.
Nem szotkam hibázni.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

akvapark írta:
2023.08.30., szer. 13:49
pjm írta:
2023.08.30., szer. 13:47

El tudod képzelni, hogy a keverőpulton is ezt és így hallják? Esetleg direkt így keverik?

Hallottam ilyet anno én is csoportteszteken és vakteszteken, és amikor áttettük egy másik rendszerbe a lemezt ez sokszor helyreállt. De lehet, hogy csak az idő szépíti meg.

Anno Tamás Sándorral (Double Reed) beszéltük, hogy az ízlésünk behatárolja milyen rendszerünk van, a rendszerünk meg azt, hogy miket hallgatunk (főleg). Ő is bólogatott, pedig pár év zenész és hájend kereskedés volt már mögötte.
Sokkal jobban az anyagi lehetőségünk. leborulok.gif
Nekem régi teóriám, hogy direkt vannak bizonyos zenék "vérszegényre" keverve. Olcsóbb rendszereken nem lesz zavaró a basszus, nem torzul be nagyobb hangerőn a rencer. A széles tömegek meg javarészt telefonon, kisebb blútuccokon hallgatják. Párom ki szokott menni Guns, illetve Metallica koncertekre, még a környező országokba is. Sajnos ott sem mindig adja azt a hangosítás, amit elvárna az ember. A közelmúlt Guns bulija itthon viszont jó volt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.08.30., szer. 15:32-kor.
Ok: Idézési hiba javítása

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

pjm írta:

El tudod képzelni, hogy a keverőpulton is ezt és így hallják? Esetleg direkt így keverik?

Természetesen ez nem lehet így.
Viszont valami biztos van. Nem egyformán fontos pl a basszusgitár minden formációban. Ha a basszeros a nagyobb sztár, nyilván kiemelik. Vagy mindent is kiemelnek, ahogy írtam. Ami ezek szerint nem a csörömpölés, hanem a lúdnessz. Olyan is van, hogy valamit direkt "igénytelen hangzásúra" csinálnak, punk/rock szellemiség jegyében. Vagy akár a LoFi.
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

akvapark írta:
2023.08.30., szer. 13:49

Már többször off volt itt, de sokan lőnek túl, vagy maradnak mások számára érthetetlenül alacsonyabb (mint lehetne) szinten. Az ízlés szvsz inkább meghatározó. Bár inkább egyezzünk ki döntetlenben! :smile53:
Nem szotkam hibázni.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: akvapark »

pjm írta:

Hallottam ilyet anno én is csoportteszteken és vakteszteken, és amikor áttettük egy másik rendszerbe a lemezt ez sokszor helyreállt. De lehet, hogy csak az idő szépíti meg.

Anno Tamás Sándorral (Double Reed) beszéltük, hogy az ízlésünk behatárolja milyen rendszerünk van, a rendszerünk meg azt, hogy miket hallgatunk (főleg). Ő is bólogatott, pedig pár év zenész és hájend kereskedés volt már mögötte.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.08.30., szer. 15:31-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 391

Hozzászólás Szerző: pjm »

-CB- írta:
2023.08.30., szer. 13:40
fererencz írta:
2023.08.30., szer. 13:21
Na! Mi az, hogy csörömpölés? :rolleyes:
Talán ez sem egyet jelent mindenkinél.
Amikor nincs alja a zenének. Nem üt a lábdob, alig hallatszanak a tamok, halk a basszusgitár. Helyette üvölt a torzított gitár, hörög az artikulálatlan ének (nyilván metálban az olyan...), de igazán szép magasak nincsenek, csakúgy, mint a sztereo szinpadkép sem a legkifinomultabb.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

fererencz írta:
Amikor nincs alja a zenének. Nem üt a lábdob, alig hallatszanak a tamok, halk a basszusgitár. Helyette üvölt a torzított gitár, hörög az artikulálatlan ének (nyilván metálban az olyan...), de igazán szép magasak nincsenek, csakúgy, mint a sztereo szinpadkép sem a legkifinomultabb. Persze találtam jót (pl. The Aristocrats, vagy Mark Lettieri, TOTO, Simmon Philips) de ők inkább jazzrocknak, vagy popmetálnak mondhatóak, nem a keményvonalas irány. Pink Floyd tud még jó lenni, de ők már inkább klasszikusok.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 391

Hozzászólás Szerző: pjm »

fererencz írta:
Ha a gyerek pakolja el az edényeket? gondolkodik.gif

Válasz küldése