Nagyon borúlátó vagy.... Én sem vagyok optimista, de azért nem ennyire

Nagyon borúlátó vagy.... Én sem vagyok optimista, de azért nem ennyire
Igazad lehet. Talán ezért tartottam meg a legkedvencebb 100 albumomat offline is, azokkal kihúzom pár hónapig valami bunkerben, már ha lesz áram.
Számomra a világ legnagyobb számítástechnikai találmányai közé tartoznak: 1. RAID, 2. felhőtárhelyfapaci írta: ↑2023.05.15., hétf. 10:23Kívánom, hogy veled ne forduljon elő, de én eddig kétszer szenvedtem el komolyabb adatvesztést merevlemez és SSD meghibásodás miatt, mindkettő előjelek nélkül történt. Aki átélt már ilyet, az tudja, milyen érzés: kb mintha betörnének az otthonodba és ellopnák az életed.gomolalaci írta: ↑2023.05.13., szomb. 21:08Soha sem és nem is fogok sem bérelt sem fizetős felhős tárhelyet használni. Részben azért, mert nem bízom a hozzáférhetőség biztonságában, meg azért sem, mert nem fizetek a távolban lévő majdnem tárhelyekben... Inkább rábízom adataim tárolását az otthoni vincsesztererimre
Azóta egy jókora tárhelyet bérlek a felhőben és ott tartok minden lényeges dolgot, az éves bérleti díj egy nagyobb merevlemez ára, no meg bárhonnan elérem. A streaming korában már nem kell filmeket és zenéket tárolni, így hát néhány TB nekem elég. A biztonságos adattárolás egyik szabálya, hogy több, földrajzilag is eltérő helyen tároljuk a fontos dolgainkat, ezért nálam a NAS sem jó opció. Ha pedig úgy alakulna az élet, hogy valamiért nem érjük el a katonai biztonsággal védett és szinte elpusztíthatatlan felhőben tárolt dolgainkat, akkor már biztosan nem a családi fotóink, vagy a 15 évvel ezelőtti munkáink lesznek a legfontosabbak.
Kívánom, hogy veled ne forduljon elő, de én eddig kétszer szenvedtem el komolyabb adatvesztést merevlemez és SSD meghibásodás miatt, mindkettő előjelek nélkül történt. Aki átélt már ilyet, az tudja, milyen érzés: kb mintha betörnének az otthonodba és ellopnák az életed.gomolalaci írta: ↑2023.05.13., szomb. 21:08Soha sem és nem is fogok sem bérelt sem fizetős felhős tárhelyet használni. Részben azért, mert nem bízom a hozzáférhetőség biztonságában, meg azért sem, mert nem fizetek a távolban lévő majdnem tárhelyekben... Inkább rábízom adataim tárolását az otthoni vincsesztererimre
,,Mindenki úgy élvez, ahogy tud"wittao írta: ↑2023.05.13., szomb. 21:12Az embernek elég csak egyszer megégetnie magát a fizikai adathordozókkal.gomolalaci írta: ↑2023.05.13., szomb. 21:08Soha sem és nem is fogok sem bérelt sem fizetős felhős tárhelyet használni. Részben azért, mert nem bízom a hozzáférhetőség biztonságában, meg azért sem, mert nem fizetek a távolban lévő majdnem tárhelyekben... Inkább rábízom adataim tárolását az otthoni vincsesztererimre
Ez a felhős dolog "csak" pénzbe kerül. A fizikai adathordozóknál egy hiba az adatok teljes elvesztésébe, vagy jelentős helyreállítási költségbe.
A fizikai adathordozóknál meg lehet oldani otthoni NAS rendszerekkel (használok ilyet is), de a "vinyó a páncélban" dolog már nálam nem működik.
Úgyhogy szívom tovább a kiszolgáltatottsággal járó költségeket, csak szarul esik, amikor ezzel vissza is élnek a cégek :)
Én megértelek.wittao írta: ↑2023.05.13., szomb. 21:12Az embernek elég csak egyszer megégetnie magát a fizikai adathordozókkal.
Ez a felhős dolog "csak" pénzbe kerül. A fizikai adathordozóknál egy hiba az adatok teljes elvesztésébe, vagy jelentős helyreállítási költségbe.
A fizikai adathordozóknál meg lehet oldani otthoni NAS rendszerekkel (használok ilyet is), de a "vinyó a páncélban" dolog már nálam nem működik.
Úgyhogy szívom tovább a kiszolgáltatottsággal járó költségeket, csak szarul esik, amikor ezzel vissza is élnek a cégek :)
Az embernek elég csak egyszer megégetnie magát a fizikai adathordozókkal.gomolalaci írta: ↑2023.05.13., szomb. 21:08Soha sem és nem is fogok sem bérelt sem fizetős felhős tárhelyet használni. Részben azért, mert nem bízom a hozzáférhetőség biztonságában, meg azért sem, mert nem fizetek a távolban lévő majdnem tárhelyekben... Inkább rábízom adataim tárolását az otthoni vincsesztererimrewittao írta: ↑2023.05.12., pén. 12:48Igen, ettol fuggetlenul nagyon pofatlannak tartom.Aszpirin írta: ↑2023.05.12., pén. 12:32
Úgy látszik, erre megy ki a játék Apple-éknél. A cloud-tárhelyek csapdája.![]()
(szerencsére én még mindig csak 50GB-ot "bérelek" náluk, és csak azért, mert olcsóbb így (még egy esetleges 50%-os áremelés esetén is hosszabb távon is, mint az iPhone-ba meg iPad-be több háttértárat választani - mást tehát nemcsinálok ezzel a bérelt tárhellyel, mint mobiltárhely-optimalizálást. Szerencsére.)
Soha sem és nem is fogok sem bérelt sem fizetős felhős tárhelyet használni. Részben azért, mert nem bízom a hozzáférhetőség biztonságában, meg azért sem, mert nem fizetek a távolban lévő majdnem tárhelyekben... Inkább rábízom adataim tárolását az otthoni vincsesztererimrewittao írta: ↑2023.05.12., pén. 12:48Igen, ettol fuggetlenul nagyon pofatlannak tartom.Aszpirin írta: ↑2023.05.12., pén. 12:32Úgy látszik, erre megy ki a játék Apple-éknél. A cloud-tárhelyek csapdája.![]()
(szerencsére én még mindig csak 50GB-ot "bérelek" náluk, és csak azért, mert olcsóbb így (még egy esetleges 50%-os áremelés esetén is hosszabb távon is, mint az iPhone-ba meg iPad-be több háttértárat választani - mást tehát nemcsinálok ezzel a bérelt tárhellyel, mint mobiltárhely-optimalizálást. Szerencsére.)
Igen, ettol fuggetlenul nagyon pofatlannak tartom.Aszpirin írta: ↑2023.05.12., pén. 12:32Úgy látszik, erre megy ki a játék Apple-éknél. A cloud-tárhelyek csapdája.![]()
Úgy látszik, erre megy ki a játék Apple-éknél. A cloud-tárhelyek csapdája.
Ok
Egy normál sztereó erősítővel viszont az esetek kb több mint 99%-ában le kell mondanunk a high-pass, illetve külön EQ-zás és időzítésállítás lehetőségéről a fő hangsugárzók felé, bármilyen fullos tudású subot is illesztünk mellé. Fererencz esetében ez eléggé megnehezítené vagy szinte ellehetetlenítené a rendes integrációt és a nagy kiemelésektől (és beszakadásoktól) mentes mélyátvitel elérését. Ha jól tudom ő pedig részben épp ezért fogott bele az egészbe.Aszpirin írta: ↑2023.05.12., pén. 06:50Azt hiszem, gyöngyhalas hozzászólásának a lényege az volt, hogy egy 500ezer forintos AVR sztereó hanginőségét (kevés kivétellel) egy jól megválasztott 100-150 ezer forintos sztereó erősítővel is felülmúlhatod(a hifista szemet gyönyörködtető erősítők jellemzően nem ebben az árkategóriában mozognak, ugye) A különbségből pedig bőven futja olyan (aktív) szubra, amin van szubkimenet nélküli sztereo erősítők hangsugárzó-kimeneteire csatlakoztatható magas jelszintű bemenet ("high level input" az én szubomon pl van. Persze ez csak akkor releváns, ha (még) nem adott eleve az AVR. De ettől még igaz lehet, szvsz.
Megértem, ha nem érted, miért kergetem ezeket a dolgokat. Ha a szoba rendben van, vagy elfogadjuk/szeretjük a hibáit, valóban nem kell ezekkel foglalkozni. Az elfogadás az igazán helyes irány...gyongyhalas írta: ↑2023.05.12., pén. 07:50
Nem kell senki szavát biztosra venni. "enyémet sem"Pont ezért jó ha saját tapasztalatainkat leírjuk és ebből lehet következtetni vagy kipróbálni dolgokat. Én is így gondoltam először és nem fordítva ,hogy veszek egy nagy tudású házimozierősítőt és egyben letudom a zene hallgatás kérdését is...Idővel és sok próbálkozás ,ezt felülírta.
Egyébként nem értem ezt a vágási kényszert és a sub kérdést sem ,sőt a hangszínszabályozást és az EQ szükségességét sem....Már szerintem ezek elhagyhatósága egy rendszerben , talán a jó irány, ha ezek nélkül is megvan az a jó érzés....persze ki mint élvez ...
Ezért irjuk oda mindenkor azt ,hogy SZ.v.sz.
Nem kell senki szavát biztosra venni. "enyémet sem"fererencz írta: ↑2023.05.12., pén. 07:02Tudom mire gondolt, de nem vagyok benne biztos, hogy ez tényleg így is van, vagyis nem ilyen durva a különbség, ha van. Persze ez is csak az én (és egy réteg másik emberé) meglátásom, nem tényként közlöm.Aszpirin írta: ↑2023.05.12., pén. 06:50
Azt hiszem, gyöngyhalas hozzászólásának a lényege az volt, hogy egy 500ezer forintos AVR sztereó hanginőségét (kevés kivétellel) egy jól megválasztott százezer forintos erősítővel is elérhetedA különbségből pedig bőven futja olyan szubra, ami szubkimenet nélküli sztereo erősítőkre csatlakoztatható magas jelszintű bemenet ("high level input" az én szubomo pl van. Persze ez csak akkor releváns, ha (még) nem adott eleve az AVR. De ettől még igaz lehet, szvsz.
Hidd el, először a sztereó erősítő vonalon próbálkoztam maradni (madzaggal a végfokba, ahogy írtad). Nem rossz, de messze elmarad az AVR adta lehetőségtől, miszerint most értelmesen tudok vágni.
Biztos vagyok benne, hogy van különbség, mérés szerint is van (itt bizonyos, hogy az AVR javára), de az én általam felfogható különbség összehallgatva a kettőt lényegében jelentéktelen. A plusz amit ad, az már nem.
Egyébként Myryad MA 120 kontra Denon AVR-3311.
Tudom mire gondolt, de nem vagyok benne biztos, hogy ez tényleg így is van, vagyis nem ilyen durva a különbség, ha van. Persze ez is csak az én (és egy réteg másik emberé) meglátásom, nem tényként közlöm.Aszpirin írta: ↑2023.05.12., pén. 06:50
Azt hiszem, gyöngyhalas hozzászólásának a lényege az volt, hogy egy 500ezer forintos AVR sztereó hanginőségét (kevés kivétellel) egy jól megválasztott százezer forintos erősítővel is elérhetedA különbségből pedig bőven futja olyan szubra, ami szubkimenet nélküli sztereo erősítőkre csatlakoztatható magas jelszintű bemenet ("high level input" az én szubomo pl van. Persze ez csak akkor releváns, ha (még) nem adott eleve az AVR. De ettől még igaz lehet, szvsz.
Azt hiszem, gyöngyhalas hozzászólásának a lényege az volt, hogy egy 500ezer forintos AVR sztereó hanginőségét (kevés kivétellel) egy jól megválasztott 100-150 ezer forintos sztereó erősítővel is felülmúlhatod
Én ezt elfogadom.
Szia ! Na ez egy érdekes vélemény....fererencz írta: ↑2023.05.11., csüt. 17:21Újabb agymenésem...
Eddig egy fontos hifis alaptörvény szerint éltem, miszerint sztereó zenehallgatásra házi mozi vas nem való. Aztán olvasgattam a témában, és arra jutottam, hogy a fura igényeimnek is ez tesz eleget, sőt, jó eséllyel nem is marad el hangban. Egy AVR (+ 1 mikrofon) segítségével egy sub illesztése szinte már gyerekjáték. Beállítottam egy jó kis váltást a kettő között, íme az eredmény (bal és jobb oldal frekvenciamenete, minimális EQ a mélyeknél, a nagyobb csúcsokat vágtam csak le):
eredmény.jpg
Valamint, a torzítás alakulása:
Sztereó erősítő 2.0 felállás:
régitorzítás.jpg
AVR 2.1 felállás:
újtorzítás.jpg
STUDIO NATURE természetesen....Aszpirin írta: ↑2023.04.20., csüt. 14:58Azért ennél egy picit többet értek el a marketing bullshit-tel: azt mindenképp, hogy "hifisták" tömegei keresték az "MQA-tudással" rendelkező DAC-okat, hálózati lejátszókat. Ez a trend itt az AVX-en is jól megfigyelhető volt, és talán még mindig tart. Aki utánajárt, az eljutott odáig, hogy nem az MQA-tudás miatt lesz jó egy DAC, és lesz@rta, de nem vagyok biztos benne, hogy ők voltak (vannak) többségben.
A magára valamit adó lejátszóprogramok számára is de facto kötelezővé vált az MQA első kibontása, hogy a lelkes hifisták (közöttük a magyar "nagycsaládosok" is) hájreszben tudják hallgatni a Tidal kínálatát.
![]()
.