Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

bitrograde írta:
2019.07.18., csüt. 09:50
Az jutott az eszembe (részben ezt a vitát is olvasgatva), hogy vajon ki mennyi csöndet hall(gat) az itt lévők közül?
Hm?
Jópofa kérdés! csak azt nem tudom szándékosan akartad-e így, mondjuk az alábbi fokozatokkal:

1. zene hallgatás (csak a zene)
2. háttér zene (közben csinálsz mást)
3. háttér csend (mármint nem szól semmi, de csinálsz valamit)
4. csendet hallgatni (és nem csinálni mást)

4-es nálam nincsen. (ha ülök egy hegytetőn az már 3-as, mert nézem a tájat)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

fapaci írta:
2019.07.18., csüt. 10:43
Nyomós okunk van rá, miért úgy élünk, ahogy. Ezen nyilván nem fog változtatni, hogy valaki másként csinálja, sőt engem igazából nem is érdekel, kinél mik a szempontok. Ha ős is, én is révbe érünk, akkor már van miről beszélgetni, hiszen az út vége felé vélhetően mindannyian rájövünk, hogy az eszköz teljesen lényegtelen.
:smile32:
jó ezt olvasni, bár lehet te is megkapod, miért írkálsz egy hifis fórumra
( utolsó mondat kapcsán: talán még szerencsésebb, ha nem a vége felé :smile53: )

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Az offtopic témához már csak annyit tennék hozzá, hogy a 20-25-30 éves évfolyam találkozókon azért szépen megmutatkozik, mennyi összefüggés van az iskolai érdemjegyek és a felnőtt sikerek között. Véleményem szerint semmi, sőt enyhe fordított arányt vélek látni. No de vissza a hivatalos topikhoz...
chord írta:
2019.07.18., csüt. 09:12
Könnyen-hozzáférhetőség, meg az 'értéktelen', bizonyos szempontból van közös metszet. Az az LP, amiért b..tt sok pénzt fizettél régen, kis túlzással, inkább nem ettél, áztál-fagytál-sorbanálltál, és amikor otthon feltetted, az valószínűleg más érzet volt, mint ma, amikor kettőt kattintasz ugyanezért.
Jogos az állításod, a beszerzés nehézségei valóban emelhetik a portéka értékét, ám szerintem van az a "szint", amikor ez már nem játszik. Ha egy gyönyörű verset sok ezer példányban kiadunk, akkor attól értéktelenebbé válik? Ha egy zenemű kizárólag egyetlen példányban jelenik meg, akkor az már különlegesen magas értéket képvisel? Én ezekben nem hiszek, az ilyen fajta értékítéletet meghagyom a műkereskedőknek, műgyűjtőknek, akik nem nézegetik a festményeiket, hanem titkos széfekbe zárják azokat. Én a zenét hallgatni szeretem, nem birtokolni.

Persze eleinte én is úgy vittem haza az új lemezeimet, mintha legalábbis Ferrarit vettem volna, némelyik anyagilag hasonló terhet is jelentett, mivel a francia és japán nyomású korongokat 800-1000 forintért adták, mikor egy átlagfizetés 4-5e Ft volt. Emiatt szívtam is fogamat, mivel már akkor sejtettem, hogy az élet nem állhat lemezek gyűjtéséből, ennél sokkal több élvezetre kell pénz. A folyamat oda futott ki, hogy egy jókora ruhásszekrény volt már tele LP-kel, összértékük egy lakás árával vetekedett. Józanabb pillanataimban olyan nyomást éreztem ezáltal az agyamon, hogy egy gyors döntés után pár hónap alatt pénzzé tettem a kollekciót, átálltam CD-re, ám a kimaxolás ott is bekövetkezett néhány évvel később. Azóta nem vagyok hajlandó tárgyakat gyűjteni. Élményekre vadászom, amik teljesen függetlenek a hordozótól. Elfogadom, hogy sokaknál ez így nem játszik, nincs velük vitám és nem is szállok be az analóg vs digit, LP vs CD vs PC vaklármákba, mert szerintem ezek lényegtelen kérdések. Nincs szükségem a kézzelfoghatóságra, a - sokszor semmitmondó - borítókra sem, mert ha valamire kíváncsi vagyok a zenekarral, művel, felvétellel kapcsolatban, pár másodperc alatt megtalálom a Neten. Én így működöm. Elfogadom, hogy másoknál másról szól a zenehallgatás, viszont elvárom, hogy ők se üldözzenek engem a szokásaim, preferenciáim miatt. Nyomós okunk van rá, miért úgy élünk, ahogy. Ezen nyilván nem fog változtatni, hogy valaki másként csinálja, sőt engem igazából nem is érdekel, kinél mik a szempontok. Ha ős is, én is révbe érünk, akkor már van miről beszélgetni, hiszen az út vége felé vélhetően mindannyian rájövünk, hogy az eszköz teljesen lényegtelen.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1210

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

[quote=kökény post_id=2398147 time=1563432575 user_id=7419]
Vigasztalhatod magadat azzal, hogy milyen jó kis beszélgetős komolyzenei bemutatókon vettél részt, miközben a bulis/diszkós csajokat más vitte el, hidd el nekem nekik még emlékezetesebb volt :D
]

..... és maradt...... ? :(

Szerintem itt is látszik kinek mi az értékrendje!
Nem kell mindenkinek beállni a birkasorba!
És attól ugyanúgy élhet számára teljes életet!
Ne más döntse el hogyan akarok élni és mivel akarok foglalkozni. Ha már egyszer nem muszály ...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3488

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

kaef2 írta:
2019.07.18., csüt. 09:31
istvan01 írta:
2019.07.18., csüt. 08:23
akár tetszik adminoknak, akár nem, régen, buli, egyetem.
Esetemben, 1975-80 között BME villamos kari koleszben várban laktam ...
Miskolcon a gépészmérnöki karon végeztem 1988-ban gépgyártástechnológia szakirányban.

A saját gyerekeim is vezető beosztásokban, nagy felelősséggel dolgoznak (25 és 28 évesen), az MTV egykori első un newsroom rendszerét 1998-ban én terveztem, építettem és ennek 20 év múlva idén tavasszal az eddigi legnagyobb upgrade-jét már a fiam csinálta. Szülő nem lehetne büszkébb a gyerekeire, mint amilyen én vagyok ..
OFF
Ha már családtörténetet is bele szőjük, akkor röviden, portfólió mentesen két lányom született Csernobil után 3 héttel. Egyetemre jelentkezésnél megjelöltek egy db egyetemet (ELTE), egyetlen szakot, pedig lehetett volna 8-at is. Ennél jóval húzósabb volt az ELTE Ötvös koleszába bejutni, komolyabb "felvételi" szűrés volt mint az egyetemi. Egyik lányom 3 évig, másik 2 évig köztársasági ösztöndíjas volt, 5-ös diplomával végeztek, majd 4év PhD aspiránsok, amiket szintén jelessel védtek meg. Petra lányom Müncheni LMU-n biokémiai kutatási csoportot vezet és idén tavasztól tárgyi előadásokat tart, Zita lányom neurobiológusként Lausanne klinikán skizofrénia sejtbiológiai jelenségeibe ásta be magát, de egyéb okok miatt váltott, jelenleg szintén Lausanne-ban egy felfutásban lévő dróntérképeszeti startup cégnél IT elemzői pozícióban aktív.
Bulizás? Nekik az Ötvös kolesz beszélgetős klubját jelentette, korábban pedig Csermely Péter vezette TUDOK · Országos Diákkonferencia táborokba jártak.
Az már mellékes, 8évig zeneiskolában tanultak, klarinét volt a hangszerük, itthon duóban gyakoroltak.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Az jutott az eszembe (részben ezt a vitát is olvasgatva), hogy vajon ki mennyi csöndet hall(gat) az itt lévők közül?
Hm?
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2721

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

A leírtak alapján felmerül bennem egy kérdés? Vajon a hifi rajongók (audiophilek vagy nevezzük bárhogyan is) között mennyi a felsőfokú végzettségűek aránya? Sőt továbbmenve mennyi a műszaki végzettségűek aránya? gondolkodik.gif
Szerintem van a kettő között összefüggés. (Nem megbántva, és kirekesztve senkit a gondolatmenetemmel!!)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3619

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

istvan01 írta:
Esetemben, 1975-80 között BME villamos kari koleszben várban laktam, aki emlékszik rá ott működött a város talán legszínvonalasabb buli helye, akkor még nem bulizásnak hívták az ilyen eseményeket. A lényeg, az ott lakó koleszosoknak ingyenes volt a belépő a szombatonkénti klubba, ahol állandó zenekar az Apostol volt, de LGT és akkori nagyságú zenekarok gyakran előfordultak. Volt discó is persze.
Én öt év alatt 2, azaz kettő alkalommal tévedtem be a várklubba, pedig ingyenes volt, csajok is nyüzsögtek bőven és mégis, vagyis mégsem.
Viszont volt pl kisebb helységben komolyzenei klub hétköznap délutánonként, ahol egyik évben havi egy alkalommal kezdő de már karmesterkedő Fischer Iván tartott beszélgetős zene bemutatót, vagy inkább csak beszélt művekről, hátterekről stb .... emlékezetes volt.
/külföld mászkálás helyett volt a nyári "ajánlott" építőtábor ... na az is megérne nagy meséket/
Miskolcon a gépészmérnöki karon végeztem 1988-ban gépgyártástechnológia szakirányban. A diplomamunkám egy film volt a csavargyártásról, különös tekintettel az imbusz csavarokra. Nálam a bulizás az volt, hogy 1983-tól egyetemi tévét csináltunk pár hozzám hasonlóan elvetemülttel, rendszeres hetente többször jelentkező műsorral, VHS magnóval vágva, Umatic hordozható magnóval és Sony egy csöves kamerával és 7 kollégiumból egy kamerával egyetemi napos közvetítéseket csinálva. A miskolci városi tévé is onnan indult, első pár műsora a E/6 kollégium szinházterméből ment, amikor felköltöztek az avasra az első stúdiójukba, ott is dolgoztam rendszeresen. Ja és persze Vass Andrási Gyurival egyetemi hifi klubot csináltunk, és politikai klubot a filozófia tanszék segítségével, beszélgetéseket is szerveztem sokféle akkor még nem teljesen rendszerkompatibilis meghívottal vagy 3 éven keresztül. Igazán intenzív időszak volt. Nyaranta meg diszkózás az itt táborozó NDK-s és orosz (leginkább hölgy)vendégeknek és a kollégiumokat üdülőként használó hazai vendégeknek. Nagyon intenzív és izgalmas időszak volt és vágóként óránként 2500 Ft-ért dolgozhattam az egyetemi 4D nevű videóstúdióban, aminek kitalálója, alapítója és műszaki vezetője lehettem, amikor kezdő mérnökként a Hungaluban havi 6000 Ft volt a fizetésem illetve egyetemi tanársegédként a szervezés tanszéken kb ugyanennyi.

Nem értek egyet azzal az általánosítással, hogy a jelenkor egyetemistáit csak a bulizás érdekli.
Tanítottam a Pécsi Egyetemen, a BKF (most Metropolitan) fizetős kommukációs képzésein magyarokat és külföldieket is egyaránt és habár azt nem tudom, hogy mennyit buliztak de azt igen hogy összességében nem vallottak szégyent a tanulással, feladat megoldással sem.

A saját gyerekeim is vezető beosztásokban, nagy felelősséggel dolgoznak (25 és 28 évesen), az MTV egykori első un newsroom rendszerét 1998-ban én terveztem, építettem és ennek 20 év múlva idén tavasszal az eddigi legnagyobb upgrade-jét már a fiam csinálta. Szülő nem lehetne büszkébb a gyerekeire, mint amilyen én vagyok, pedig ők is ha úgy hozta a kedvük akkor elmentek szórakozni. De ettől semmivel nem kevésbé felelősségteljesebbek, mint az én korosztályom volt az ő korukban. Amikor már lehetett mindketten még gyerekkorukban eljártak nyaranta dolgozni, vagy mellettem vagy olyan ismerős céggel, aminek a munkája érdekelte őket. Megértették mit jelent a határidő és a szóbeli igéret.

Szóval szerintem ne általánosítsunk, hogy a mostani fiatalság, az egyetemisták hanyagok, felelőtlenek, csak a bulizással foglalkoznak, mert vannak köztük biztosan ilyenek is, de általánosságban ez azokra, akikkel az elmúlt 20 évben kapcsolatban lehettem biztosan nem volt jellemző.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

fapaci írta:
2019.07.17., szer. 23:51

Szerintem mindenki sorsában, életében jól kitapintható, miért fogadja könnyen, vagy éppen tiltakozik ellene, hogy a világ és benne a zenehallgatási szokások, eszközök változnak. ...............

........ Manapság meg megnyomok néhány gombot és szól a zene. Ha megszakadok, sem látok ebben negatívumot, vagy igénytelenséget.
Itt csak óvatosan, mert ez szerintem lényeges.
Könnyen-hozzáférhetőség, meg az 'értéktelen', bizonyos szempontból van közös metszet.

Az az LP, amiért b..tt sok pénzt fizettél régen, kis túlzással, inkább nem ettél, áztál-fagytál-sorbanálltál, és amikor otthon feltetted, az valószínűleg más érzet volt, mint ma, amikor kettőt kattintasz ugyanezért.

Érzet, ez itt a kulcs.
K.F. jött ezzel az Edison-féle fonográf vs. élő előadás témával asszem, a tone-tests téma. Kicsit átsiklottunk fölötte, pedig a tanulság óriási.
Mert ugyanez a téma.
Hangminőségileg ma ezt nem nagyon hisszük, a sokszázezres kábeleinkkel meg a párnánk belsejében is frekvenciamenetes papírcsíkok vannak, igen, ahol látszik, hogy az LP könnyedén átvisz 50 kHz-ig, a denevérek párosodási szokásai meg teljesen perverz irányba fordulnak...:), na jó, ez csak vicc, de tényleg vakarjuk a fejünket, hogy a dédfaterék hallásával volt kicsi gond?,
nem volt gond, ill. pont annyi gond, mint a miénkkel itt.

Érzet, ami belül hallatszik, az a fizikailag mérhető dolgokkal olykor nem halad párhuzamosan.
Az a régi LP hang, amikor a hangszedő pont leereszkedett a barázdába, először, akkor, azon az estén, meg pl. tegnap, a két kattintás után, amikor megszólalt esetleg ugyanaz a zene, az belül bizonyosan nem ugyanaz, előfordulhat, hogy a régebbi eset jóval nagyobb hangi élmény volt, akkor is, ha ma a 'gyengécske' jelzővel illetnénk tapintatosan azt a régi hangot.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

istvan01 írta:
... ahol állandó zenekar az Apostol volt,...
Khhm, akkor Te nagyon fiatal vagy. Illés, előzenekar Echo!
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

kökény
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: kökény »

Vigasztalhatod magadat azzal, hogy milyen jó kis beszélgetős komolyzenei bemutatókon vettél részt, miközben a bulis/diszkós csajokat más vitte el, hidd el nekem nekik még emlékezetesebb volt :D
istvan01 írta:
Esetemben, 1975-80 között BME villamos kari koleszben várban laktam, aki emlékszik rá ott működött a város talán legszínvonalasabb buli helye, akkor még nem bulizásnak hívták az ilyen eseményeket. A lényeg, az ott lakó koleszosoknak ingyenes volt a belépő a szombatonkénti klubba, ahol állandó zenekar az Apostol volt, de LGT és akkori nagyságú zenekarok gyakran előfordultak. Volt discó is persze.
Én öt év alatt 2, azaz kettő alkalommal tévedtem be a várklubba, pedig ingyenes volt, csajok is nyüzsögtek bőven és mégis, vagyis mégsem.
Viszont volt pl kisebb helységben komolyzenei klub hétköznap délutánonként, ahol egyik évben havi egy alkalommal kezdő de már karmesterkedő Fischer Iván tartott beszélgetős zene bemutatót, vagy inkább csak beszélt művekről, hátterekről stb .... emlékezetes volt.
/külföld mászkálás helyett volt a nyári "ajánlott" építőtábor ... na az is megérne nagy meséket/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3488

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6196

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

ZolaBA írta:
2019.07.18., csüt. 07:26
Vinkler írta:
2019.07.18., csüt. 07:21
A régen minden jobb volt enyhén naftalinszagú kitérő után, vissza kéne térni a hifi-hez, úgy általában... :rolleyes:
mert régen, amikor a hifiről beszélgettünk az jobb volt? :D

(bocs:))
Nem sokkal :rolleyes: , de az legalább nem off.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Vinkler írta:
2019.07.18., csüt. 07:21
A régen minden jobb volt enyhén naftalinszagú kitérő után, vissza kéne térni a hifi-hez, úgy általában... :rolleyes:
mert régen, amikor a hifiről beszélgettünk az jobb volt? :D

(bocs:))
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

tényleg nem személyesnek szánom !

hasonlo evekben jarhattunk (elsö) felsöoktatasi intezmenybe - en 1986-ban kezdtem.

kiemeles tölem:
fapaci írta:
2019.07.17., szer. 23:51
...Soha nem buliztam annyit, mint a főiskola éveiben, pedig az nem most volt, hanem a 80-as években...
vs
LIMAR írta:
2019.07.17., szer. 21:25
...a bekerültél egy egyetemre (picikét nehezebben mint ma), nem volt időd bulizni járni Prágába és 40-50 országba. Ott, akkor teljesíteni kellett, mert jött az UV, Rektori és kivágtak mint macskát kilenckor. Az első félévben lefelezték a hallgatókat a Villamos karon, pedig a felvételin elbukott a 90% már. ...
szerintem sokunkban él (en akkor siman leneztem a föiskolakat az egyetemhez kepest), hogy mas - volt ? - "a"/egy föiskola es mas a BME; objektiven nehez ezt tudni, de magam is hajlok ra: azert az akkori (es kicsit korabbi) BME-t rendesen elvegezni nem volt munka nélküli, sok bulizast megengedö. Termeszetesen akkor is voltak bulik es bulizók, es azok egy resze el is vegezte az egyetemet ...legfeljebb a szakma (?) vagy inkabb a mernöki tudomanyok ott tanitott alapjaibol keveset tud(ott) ...attol meg ervenyesülhet(ett), lehet(ett) "sikere" ...mint manager, sales, ...
en büszke vagyok ra, hogy BME-n vörös diplomaval - aki jart oda, tudja, hogy nem sok olyan lett - vegeztem es szakmaban szerintem eredmenyesen dolgozok, több kontinensröl pozitiv visszajelzesek vannak a munkam kapcsan

en sem tartom jonak, hogy ma mindenfele noname "felsöoktatasi" intezmeny van, ezek eredmenyei, hallgatoi nyilvanvaloan nem egy kategoria egy komoly felsöoktatasi intezmenyével ! ...persze ez masban is igy van, sok pék, sok mekkmester, sok megelhetesi bünözö [talán ez egyeseknek erös fogalmazás] ..akkor legyen a "szakmajat, csoportjat, ilyen téren környezetét lejarato" (legyen az politikus, orvos, ügyved vagy epp avx-en jelenlevö "gyarto" :smile29: van gondolkodik.gif )

szerintem a komolyak nem is szeretnenek egy kategoriaban emlitödni a komolytalan, felszini vizeken vitorlazókkal; kikerik maguknak az 1 kategoriaban emlitest is (Ronaldo vs. valamelyik mai magyar focista ? 30-40 evvel ezelötti BME vs. mondjuk akkori Banki Donat füiskola ? ....na neeee; nyilvan mindegyiken különbözö dolgok fordultak elö, a Gausz görbeiknak van egy kis atfedese...de nem sok)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

LIMAR írta:
És megint jön a bezzeg régen minden más volt. Igen. Akkor, ha bekerültél egy egyetemre (picikét nehezebben mint ma), nem volt időd bulizni...
Szerintem most kimaxoltad a témát. ;) De így legalább kiderült, hogy nem csak a jelent, a múltat is másként látjuk. Soha nem buliztam annyit, mint a főiskola éveiben, pedig az nem most volt, hanem a 80-as években és az utána következő rockzenészi élet sem éppen az önmegtartóztatásról szólt. No de ez mindegy...

Szerintem mindenki sorsában, életében jól kitapintható, miért fogadja könnyen, vagy éppen tiltakozik ellene, hogy a világ és benne a zenehallgatási szokások, eszközök változnak. Én minden évtizedben megtaláltam a módját, hogy kielégítsem az igényeimet. Volt, hogy ezért hajnali 4-kor kellett kimenni a pécsi vásárba, hogy a legújabb nyugati LP-khez hozzájussak. Aztán a CD boltokban könyörögtünk a kereskedőnek, hogy hozzon már nekünk néhány ritka albumot. Manapság meg megnyomok néhány gombot és szól a zene. Ha megszakadok, sem látok ebben negatívumot, vagy igénytelenséget.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

Kicsit így visszaolvasva 3-4 oldalt, megy a találgatás, kissé sopánkodás, hogy miféle zenehallgatási szokások jönnek majd, a fiataloknál, meg egyáltalán. Szerintem kissé 'túlbecsülődik' itt a zenehallgatás szerepe, úgy általában, úgy az átlagnépességet olyan zenehallgatónak képzeljük el, mint magunkat. Én művelem erősen, meg itt legtöbben ti is, de állapodjunk meg, hogy ez nem humán létszükséglet, még kulturális szinten sem annyira.
A legtöbb ember nem hallgat 'célzottan' zenét, otthoni magányában/nem-magányában. Aki a koncerteken ül, egy jó nagy részük, szintén nem. Aki színházba, moziba jár, dettó. Aki olvas, nagy részük, szintúgy. Aki ír, vagy valami szellemi ember, ők sem nagyon. Még a zenészek közt sem annyira gyakori, mint gondolnánk. Aki meg amúgy sem kulturafogyasztó, ott még kevesebben. És ezzel abszolute nincs gond, mert amúgy is kissé mesterséges dolog ez, nem? Csak zenét, látványtól elvágva, otthon, egy fotelben...
A korosztályi eloszlást, ha csak saccolni akarjuk, attól tartok, hogy bármit erőlködünk, a mérleg így is a fiatalok javára billen, elég erősen.
A hifizés, vagy inkább a célzott audiokulturált zenehallgatás, az meg emezek törtrésze. Ezres nagyságrendek egy 10M országban.
Szóval, szeretett időtöltésünket túlzottan összekapcsolni nagyobb ívű tendenciákkal, hát, az kicsit kérdőjeles dolog szerintem. Így, ez az LP-külföldi út értékarány ez kb. olyan lehet egy 'normálisnak', mintha egy ritka bélyeget vagy egy amazonasi óriásráját akarnánk arányítani egy utazással...

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Szalon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1501

Hozzászólás Szerző: Szalon »

Szalon írta:
Fordítva nyugodtan mondhatná a fiatal generáció, hogy szerintük, aki nem járt még 40-50 országban, az az igénytelen... persze nincs ilyen, de kb nekem ez az érzésem, mikor a nagy öregek itt igénytelennek titulálják a fiatalságot, már csak a digitális zenehallgatásuk miatt is...
Továbbá azért az is hozzátartozik, hogy egyre jobban kitolódik a családalapítás, saját lábra állás. Sokan 25 évesen még nem dolgoztak sehol, mert tanulnak... nincs kereset, nem engedhet meg magának semmilyen rendszert, meg nem is érdekli, mert nem ez a prioritás... S
LIMAR írta:
Nézd, nagyon jól hangzik ez az írás és sajnálatosan fedi is a mai valóságot.
Mindehhez csak azt tenném hozzá, hogy a fiatal, aki lenézi az öregeket, akik nem jártak még 40-50 országban, azoknak az öregeknek a pénzéből teszi mindezt. Azok az öregek tartják el őt még akár 40 évesen is.
Fentebb zölddel kiemeltem, hogy ez feltételezés csupán, de nincs ilyen egyáltalán a fiatalabb generációban, legalábbis én még nem találkoztam ilyennel, csupán példaként hoztam fel.
LIMAR írta:
Tanulnak? Tizen X évig. Szívják a szüleik vérét. És megint jön a bezzeg régen minden más volt. Igen. Akkor, ha bekerültél egy egyetemre (picikét nehezebben mint ma), nem volt időd bulizni járni Prágába és 40-50 országba. Ott, akkor teljesíteni kellett, mert jött az UV, Rektori és kivágtak mint macskát kilenckor. Az első félévben lefelezték a hallgatókat a Villamos karon, pedig a felvételin elbukott a 90% már. Apuka meg nem fizethette ki tehetségtelen gyereke tandíját, mint ma a fizetős felsőoktatási intézményekben. Jó esetben egy évismétlés és annyi. Ma meg azt látom, hogy úgy végeznek el egy egyetemet, hogy akár fél évig be sem járnak, mert éppen külföldön buliznak apuka pénzén. 10-12 évig tologatják a kredit pontjaikat, közben felélik a szüleik nehezen megszerzett javait. Elvégeznek valami fizetős alibi egyetemet, aztán csodálkoznak, hogy kitörölhetik a hátsójukat azzal a diplomával. És tovább szívják a szüleik vérét. Tisztelet a kivételnek persze. De sajnos a mai realitás ez. Csoda, ha nincs semmi jövőképük? Nincs semmi kötelesség tudatuk? Jogaik, azok vannak. De hogy azért le is kellene tenni valamit az asztalra, az már nem megy. 18 éves kor után dolgozni egyik se akar, sőt lenézik azt, aki szakmát tanult és dolgozni megy. Ma mindenki egyetemre megy és tanul 10-15 évig. Kinek jó ez? Hát a szüleiknek biztosan nem, a társadalomnak sem. Inproduktív élősködők tömegét kell eltartani. A fiúknak rettenetesen hiányzik a 9-24 hónap katonaság. Ha már otthon nem, ott legalább megtanulnák, hogy mi az a tisztelet és kötelesség. A lányok pedig mind karriert építenek, megvalósítják magukat, aztán 40 éves korban (jó esetben) szülik a sérült gyerekeiket, mert a biológiát nem lehet átírni büntetés nélkül.
Alapjában véve a fentiekkel egyet értek, de azt hozzátenném, hogy az ilyen esetekben a szülő is vastagon benne van ám, szerintem nevelés kérdése is... Szóval itt is kettőn áll a vásár... Miért hagyja, hogy bulizzanak a pénzén, eredmények nélkül, éveken keresztül...
Már itt nagyon off...
Amúgy az egyetemi oktatás is változik, nemrég volt rálátásom, hogy ma már egyik MSC szakon nem is az egyéni munkára fordítják a hangsúlyt, hanem a csoportban dolgozásra, mivel a munkáltatói oldalról ezek lettek az igények... Erről most ki tehet akkor? Mert munkáltatói és oktatói oldalról is többnyire a döntéshozásban nem fiatalok vannak...
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Szalon írta:
2019.07.17., szer. 15:54
A többséget folyamatosan inger gazdag környezet veszi körül, ebbe nőttünk már fel, hozzászoktunk és számunkra elképzelhetetlen már, hogy este otthon unatkozunk. Ezerféle szórakoztatási forma született. Régen közel sem volt ennyi lehetősége nem csak az öregeknek, de a fiataloknak sem. Manapság, mikor vonatjegy árban állnak halomban a fapados repjegyek, vajon ki fog 20.000Ft-os LP-ket venni, mikor oda-vissza repjegy Barcelonába olcsóbb... Simán elmegyünk (mert én is elmegyek) 2-3 napra ennyiért EU-n belül kb bárhová egy hétvégére. Vajon melyik fog több ingert kiváltani a fiatalokból? Egy prágai átmulatott hétvége, vagy 3-5 LP? ....... Ezért is jár annyi fiatal fesztiválokra, mert itt is egyszerre több inger is éri őket, van zene, de van mellette tömeg, pia, csajok, kaland... stb. .........Ettől még nem neveznék egy fiatalt sem igénytelennek, csupán megváltoztak a fogyasztási szokások, érdeklődési körök és a lehetőségek is. Sajnos zenéből nincs igazán már valós minőségre igénye a fiataloknak. Helyette viszont vannak mások, mondjuk az egyre elérhetőbb utazások. Fordítva nyugodtan mondhatná a fiatal generáció, hogy szerintük, aki nem járt még 40-50 országban, az az igénytelen... persze nincs ilyen, de kb nekem ez az érzésem, mikor a nagy öregek itt igénytelennek titulálják a fiatalságot, már csak a digitális zenehallgatásuk miatt is...
Továbbá azért az is hozzátartozik, hogy egyre jobban kitolódik a családalapítás, saját lábra állás. Sokan 25 évesen még nem dolgoztak sehol, mert tanulnak... nincs kereset, nem engedhet meg magának semmilyen rendszert, meg nem is érdekli, mert nem ez a prioritás... S
Nézd, nagyon jól hangzik ez az írás és sajnálatosan fedi is a mai valóságot.
Mindehhez csak azt tenném hozzá, hogy a fiatal, aki lenézi az öregeket, akik nem jártak még 40-50 országban, azoknak az öregeknek a pénzéből teszi mindezt. Azok az öregek tartják el őt még akár 40 évesen is. Tanulnak? Tizen X évig. Szívják a szüleik vérét. És megint jön a bezzeg régen minden más volt. Igen. Akkor, ha bekerültél egy egyetemre (picikét nehezebben mint ma), nem volt időd bulizni járni Prágába és 40-50 országba. Ott, akkor teljesíteni kellett, mert jött az UV, Rektori és kivágtak mint macskát kilenckor. Az első félévben lefelezték a hallgatókat a Villamos karon, pedig a felvételin elbukott a 90% már. Apuka meg nem fizethette ki tehetségtelen gyereke tandíját, mint ma a fizetős felsőoktatási intézményekben. Jó esetben egy évismétlés és annyi. Ma meg azt látom, hogy úgy végeznek el egy egyetemet, hogy akár fél évig be sem járnak, mert éppen külföldön buliznak apuka pénzén. 10-12 évig tologatják a kredit pontjaikat, közben felélik a szüleik nehezen megszerzett javait. Elvégeznek valami fizetős alibi egyetemet, aztán csodálkoznak, hogy kitörölhetik a hátsójukat azzal a diplomával. És tovább szívják a szüleik vérét. Tisztelet a kivételnek persze. De sajnos a mai realitás ez. Csoda, ha nincs semmi jövőképük? Nincs semmi kötelesség tudatuk? Jogaik, azok vannak. De hogy azért le is kellene tenni valamit az asztalra, az már nem megy. 18 éves kor után dolgozni egyik se akar, sőt lenézik azt, aki szakmát tanult és dolgozni megy. Ma mindenki egyetemre megy és tanul 10-15 évig. Kinek jó ez? Hát a szüleiknek biztosan nem, a társadalomnak sem. Inproduktív élősködők tömegét kell eltartani. A fiúknak rettenetesen hiányzik a 9-24 hónap katonaság. Ha már otthon nem, ott legalább megtanulnák, hogy mi az a tisztelet és kötelesség. A lányok pedig mind karriert építenek, megvalósítják magukat, aztán 40 éves korban (jó esetben) szülik a sérült gyerekeiket, mert a biológiát nem lehet átírni büntetés nélkül.

Szalon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1501

Hozzászólás Szerző: Szalon »

cables írta:
2019.07.17., szer. 18:30
Nagyon tetszett a beírásod. Például, hogy 40-50 országba jár berúgni az igényes fiatal generáció.
Kérlek ne adj olyat a számba, amit nem írtam... leborulok.gif
cables írta:
2019.07.17., szer. 18:30
Egy prágai átmulatott hétvége, vagy 3-5 LP? OK egy fiatalnak ma az előbbi sokkal nagyobb élmény. De most voltam Prágában, nagyon veszélyes hely lett este. Mindenhol levesznek a számlákkal, lopnak a részegektől, szervezett alvilág müködik ott is, nyilván nálunk is.
Szóval mindennek van árnyoldala.
Évente többször is járok Prágában (koncert, munka, pihenés vegyesen, összevonva), még nem volt semmilyen atrocitásom, persze nem is hagytam magam lebujokba beinvitálni... a "pussy - weed - coke " 3 szavas szókincsel rendelkező ajtónállóknak... azért remélem azzal tisztában vagy, hogy a fiatalok sem csak berúgni járnak külföldre...

A számlával lehúzás mellé meg nyugodtan oda lehet tenni a napokban is emlegetett hibás, rosszul nyomott, hallgathatatlan LP-ket is... Szóval igen, mindennek van árnyoldala...
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2292

Hozzászólás Szerző: cables »

Szalon írta

"...Azt veszem észre, hogy mindenki hallgat zenét, de ez kb olyan ingerszegény cselekvéssé vált a többségnek, mint mondjuk a TV megjelenése után az olvasás. (persze nem tökéletes a példa, tudom, mert jócskán voltak/vannak, akiknek az olvasás is hobbi) Ma inkább költenek 65"-os OLED TV-re, mint zenére. A zene a generációmnak és a még fiatalabbaknak önmagában kevés már szerintem. Kell hozzá valami plusz is. Ezért is jár annyi fiatal fesztiválokra, mert itt is egyszerre több inger is éri őket, van zene, de van mellette tömeg, pia, csajok, kaland... stb. Önmagára, a lecsupaszított zenére nem igazán áldoz kb senki már. Néha 1-1 koncert maximum és ennél többet tényleg senki. Sajnálatos, de ez van. Ettől még nem neveznék egy fiatalt sem igénytelennek, csupán megváltoztak a fogyasztási szokások, érdeklődési körök és a lehetőségek is. Sajnos zenéből nincs igazán már valós minőségre igénye a fiataloknak. Helyette viszont vannak mások, mondjuk az egyre elérhetőbb utazások. Fordítva nyugodtan mondhatná a fiatal generáció, hogy szerintük, aki nem járt még 40-50 országban, az az igénytelen..."

Nagyon tetszett a beírásod. Például, hogy 40-50 országba jár berúgni az igényes fiatal generáció.

A Király utcában van egy borbár, ahol néha előfordulok a fiammal és a haverjaival. Nyáron a legkellemesebb kint ülni az utcán, de annak is vannak árnyoldalai. Kb. este 9 körül megtelik az utca mindkét oldala sűrű, tömött sorokban vonuló, hangosan üvöltő csont részeg külföldi fiatalokkal. Aki ezt nem látta élőben, az el se tudja képzelni. Ahogy te írod, nekik kell valami plusz. Korfu-n pár éve a szálloda erkélyünk alatt egy Ír bár volt minden este záráskor iszonyat állapotban tántorogtak ki az egymással részegen üvöltöző fiatalok.

Imádom, hogy engem fiatalellenes, begyepesedett öregnek állítanak be. Elmondanám, hogy rengeteg időt töltök a 3 unokámmal ( 29, 25 és 15 évesek) és nagyon sokat beszélgetek velük arról, hogy miként, hogyan szórakoznak.

Annyi mindenről írtál, hogy nehéz mindenre reagálni. Talán még erre:

Egy prágai átmulatott hétvége, vagy 3-5 LP? OK egy fiatalnak ma az előbbi sokkal nagyobb élmény. De most voltam Prágában, nagyon veszélyes hely lett este. Mindenhol levesznek a számlákkal, lopnak a részegektől, szervezett alvilág müködik ott is, nyilván nálunk is.

Szóval mindennek van árnyoldala.

svan
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 185

Hozzászólás Szerző: svan »

Vinkler írta:
2019.07.17., szer. 07:43
Off:
Nem kell sajnálni a fiatalabbakat. Sokuk kisujjába több tehetség, vagy tudás szorult, mint némely károgó öregesedő úrba. (Ld. A hétvégi F1-en Lecrec, vagy Max) Lesajnálni sem feltétlen kell, miért hisszük azt, hogy a fiatalok nem tudnak szeletálni és nem tudják, hogy számukra mi az érték? Miért hisszük, hogy mi tudjuk, de ők biztos nem!?
On:
Rengeteg tehetséges zenész van a fiatalok között is, akik rendkívül élvezetes és igényes muzsikát játszanak, csak nem kellene idegből elutasítani!
Ráadásul nem hiszem, hogy ha a hálószobába este egy ipad és füles segítségével hallgatok zenét, nem pedig egy kiépített lp-csöves-szélessávú rendszeren, akkor igénytelen lennék a zenehallgatásra, vagy a zenére...

Sőt!!! Jelenleg van 6 db fejhallgatóm(Hd600, Hd660s, Akg Q701, AR-H1..), 2db csöves fejhallgatóerősítőm, 3db félvezetős... De az iPhone és a hozzá adott Earpod füles a beépített drazsé rágó méretű dac-jával lezenéli a többségét az ezekből összeállított rendszereknek. A zene ritmikája, lendülete, koherenciája! hangok/hangszerek energiája, jobban átjön a pici fülhallgatón (jár a kéz, jár a láb, bevon a zenébe, érzelmileg sem egysíkú) . Természetesen hangminőségben Audiofül belépő szint, mivel sem dinamikában sem transzparenciában, sem felbontásban stb. nem ér egy középszerű sztereó rendszer közelébe. Ugyanakkor a zenét jobban vissza tudja adni, mint például az általam legutóbb Münchenben hallott rendszerek fele! ( Hangok vs. Zene)

Páran éltek már a hagyma és annak héjai hasonlattal; az earpod csak az alapokat tudja jól prezentálni, így a felsőbb rétegek sajnos nem tudnak rajta átjönni, mint az atmoszféra, énekhangok varázsa/mikrodinamikája, jelenlét, dinamika.. a zene legfinomabb szövete, mélysége. Viszont tegnap Herbie Hancocktól a Maiden voyage-t (Rudy Van Gelder edition) egymás után 3x meghallgattam rajta. Imádtam. Míg az otthoni cuccaimon.. hagyjuk gondolkodik.gif

Ezekbe például már sajnos beletörik a bicskája:

Anne Sofie von Otter, Elvis Costello - Green Song
David Sylvian - The Only Daughter
Nick Cave - Girl in Amber
Brandt Brauer Frick - Bop
Komolyzene jelentős része

Természetesen az earpod nem egy csoda, de azok az alapok (PRAT?) erősek benne, amelyek pl. egy Audioquest Dragonfly Red-ből teljesen hiányoznak. Utóbbiból árához képest remek hangok jönnek, de zenehallgatásra számomra nem megfelelő. Ugyanígy sok Hi-Fi rendszer lelketlenül, sótlanul, hangokra szétesve szól jól.. de nem áll össze a zene rajtuk és érzelmek helyett részleteket közvetítenek. (Be kell valljam az én sztereóm is sad.gif )

Szóval nálam a zene visszaadása, és a magas hangminőség két egymástól különálló/szétváló dolog. Amikor viszont mindkettő egyszerre van jelen egy rendszerben, na az valami egész fantasztikus. :smile29:
Sztereó: TMP Ant LE Dac | Jadis DA 60 | JMlab Utopia Mini
Sztereó 2: TMP Quantic F50 | Dynaudio Confidence C1

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 863

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Robici írta:
2019.07.17., szer. 16:41
tottyi írta:
2019.07.17., szer. 16:29
Nem tudhatod, hogy epp melyik foldreszen van. :)
De azt látom, hogy ott sincs jobb dolga mint az avxre írogatni. :D
En meg hetvegen sem kapcsolom be az avx-et nem, hogy szabadsagon. :)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

tottyi írta:
2019.07.17., szer. 16:29
Nem tudhatod, hogy epp melyik foldreszen van. :)
De azt látom, hogy ott sincs jobb dolga mint az avxre írogatni. :D

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”