Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
VHS VIDEOCD-re
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Akkor sajnos marad az a kísérletezgetés amit én is végigszenvedtem, az összes formátumot ki kell próbálni. Az XVCD például nekem semmilyen variációban nem jött össze szaggatás vagy időnkénti borzalmas bekockásodás nélkül, annak ellenére, hogy a vcdhelp szerint tudnia kellene a Pio-535-nek. Így maradtam a 480x576pixel 300-2500kbps VBR formátumnál. Ez elfogadható hely/minőség szempontjából számomra.
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Szia Török !
Köszönöm az eddigi segítséget. Az XVCD-t 2250 bits video, 224 bit audio, 720x576 felbontással írtam fel vcd formátumba nero-val. Az digizett mpg fájlt a tmpgenc progival alakítottam át. A cd rom-on lejátszva a látvány nekem teljesen megfelelő volt (jó minőségű VHS-nk felelt meg a családi video-hoz ez teljesen elegendő). Amikor viszont a pana rv31-be tettem akkor hang volt kép nem, megtekertem a gyorcsévélővel a kép már látható lett jó minőségben ellenben a lejátszás szaggatott volt mind a kép és a hang tekintetében. A készüléket egyébként nem cserélném le még ezek ellenére sem, mert audio lejátszónak is használom és nagyon jó hangja van, nem beszélve a képéről mozizásnál. Amikor vásároltam felmerült bennem a Nintaus és egyéb gyártók álltal gyártott player-ek, de nem mertem őket megvenni pedig árban is kedvezőek voltak. Ezek a lejátszók szinte mindent megesznek ellentétben a nevesebb gyártók termékeivel amik nem jeleskednek ezen a téren. A lejátszó támogatta a VCD formátumot és én azt hittem nekem ez elég. Sajnos nem néztem igazán utána. Megelégedtem annyival, hogy a VCD jobb a VHS-nél véleménnyel. nem tudom mire alapozva írták ezt, mert a felbontása jóval alatta van. Gondolom a gyári VCD lemezekre gondoltak, ezekre lehet hogy igaz. Ugyanígy megjártam a hazimozi vásárlásnál is, utána cserélgethettem le a nem megfelelő részket, persze jó kis töbletköltséggel. Na kicsit túlömlengtem a dolgot bocs. Szóval ha tudod mit rontottam el az XVCD írásnál vagy esetleg van valami ötleted szívesen kipróbálnám.
Üdv
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Szia!
Nem akarom tovább keseríteni az életed, de ahogy a vcdhelp-en láttam az RV31 nem tudja az SVCD formátumot lejátszani és az XVCD-t pedig ugyanúgy 2500kbits-ig tudja mint az én Pio-m. Ha a 352x288 helyett 720x576 felbontást használsz, attól sajnos a bitráta korlát megmarad!!! Vagyis rontasz a helyzeten a javulás helyett. Ha nem akarsz DVD-t cserélni, javaslom, hogy VirtualDub-bal digitalizáld be az anyagot és próbáld ki a különböző Filter-eket. Javít a VCD minőségén, bár csodákra ne számíts.
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Sziasztok !
Bocs az elöbb elfelejtettem leírni, hogy Az XVCD lejátszás nem sikerült a pana RV31-es lejátszón, bár ezt bizonyára aki olvasta rájött.
Üdv
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Sziasztok !
Na a video digitalizáló kártya megoldódott, vettem egy ATI Rage Fury Pro VI/VO kártyát (Az ASUS V7100 Deluxe Combo kártyámmal rengeteg bajom volt, ezért megszabadulok tőle). A hozzá adott rögzítő szoftver jól átgondolt és aprólékosan álítható benne minden paraméter. A shareware programokkal VirtualDub vagy AVI_IO-val nem sikerült olyan jól rögzíteni. Találtam egy elfogadható optimumot amivel mpeg2-be rögzítek 480x432-be. Most 733 PIII procival rendelkezem, biztos vagyok benne hogy 1000 PIII-al menne 720x576 is. De ez a felbontás megfelelő a célnak mivel a VHS felbontása 300x480. A problémám az, hogy VCD felbontása csapnivaló, főleg ha a forrás egy VHS felvétel. Tájékozódtam a vcdhelp.com-on a player tulajdonságait illetően és ott szinte mindenki azt írta hogy SVCD nem, de XVCD le tud játszani. Megnéztem az XVCD szabványt és két felbontást támogat a 352x288 és 720x576-ot. Felírtam VCD formátumba csak 720x576 felbontással. Kérem a segítségeteket hátha valamit rosszúl csináltam XVCD írással. Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Sziasztok !
Na próbálkoztam az ASUS v7100 Combo kártyámmal, de nem sokra mentem. A legtöbb amit el tudtam vele érni az a 355x288 felbontás volt frame vesztés nélkül. Igaz ezt a saját VCR programjával MPEG-1,2-be. AVI_IO, Virtualdub programokkal próbálkoztam, de se AVI kódekkel sem tömörítés nélkül sem értem el jobb eredményt. De a minősége az katasztrófa elsősorban a felbontás miatt. Mevelhogy a VCD felbontása nem lehet ennél nagyobb megfogadva a tanácsokat körbe néztem a vcdhelp.com-on és a Pana Rv31-es lejátszóra mindenki azt írta, hogy nem ismeri az SVCD formátumot. Volt egy két hozzászóló aki azt állította, hogy amennyiben az adott mpeg2-es fájlt VCD template-el nero 5.5 megírva ,elolvassa a lejátszó. Hát nekem nem jött be (akadozó hang és kép bár kellő felbontással megjelent). Továbbá az így felírt anyag nem lesz szabványos és akkor egy késöbbi lejátszóval kódolhatom át az összes anyagot (tekintve a CD árát ez talán nem olyan vészes). Ellenben az XVCD szabványra többen írták, hogy használható ezen a lejátszón (ennek a felbontása már jó 720x576), de én nem tudom olyat hogyan és mivel kell felírni. Kicsit úgy érzem zsákutcába futottam ezzel az egésszel, mert még ha sikerül is VHS felvételt elfogadható felbontással capture-olni, akkor sem tudom kellően nagy felbontással felírni. És nem sok értelmét látom, hogy számítógépen nézegessem a felvételeket. Kezdek teljesen letenni erről az égészről a feleségem már nagyon únja, hogy már az x-edik estét erre áldozva nem jutok semmire. Ha valaki tud valamilyen tanácsot adni nagyon ürülnék neki.
Üdv
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Érdemes a lejátszó minden paraméterét a vcdhelp.com-on ellenőrizni! Nekem pl. Pio-535-öm van és az SVCD-t 2500kbps-ig tudja lejátszani a 2600kbps maximummal szemben, azt viszont tökéletesen.
A legjobb hely/minőség eredményt az XSVCD adta számomra. Ez a változó bitrátát jelenti a 480x576 felbontás 25f/s mellett.
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Sziasztok!
Először a VHS to VCD-ről érdeklődtem, de SVCD probléma engem is érdekel, mert a VCD kép felbontása elég gyatra. Olvastam más topic-okban, hogy fel lehet írni nem szabványos VCD formátumba is anyagot. Én is próbálkoztam már ezzel, de két probléma is felmerült az Easy CD Creator nem volt hajlandó felírni és nem tudom, hogy például a Nero 5.5-el lehet -e.
Én egy alapszintű Panasonic RV31-es lejátszóval rendelkezem ami VCD formátumot gond nélkül lejátsza, de érdekelne minden olyan formátum amit esetleg a lejátszó megeszik (Itt főleg a nagzobb felbontás lenne fontos). Ha valakinek ilyen lejátszója van vagy ebből aszériából minden ötlet jól jönne.
Üdv
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Nekem egy Sony-400-asom van. Én is azt hittem, hogy ismeri (bár ezt a specifikációjában nem találtam), de mégse megy. :-( Sőt, a www.vcdhelp.com egyik fórumán is olvastam, hogy másoknak se sikerült vele lejátszatni az SVCD-t.
XVCD-t igen, de nálam az se megy. Igaz azt már megismeri, de a kép ugrál és szakadozik, hang meg nincs...
Egyébként Nero 5.5.3-mal írtam SVCD formátumba, sőt a tömörítést is előtte "SVCD" mpeg-be írtam Pinnacle Studioval.
Több 5letem már nincs :-(, ezért fordultam hozzátok.
Bozda
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Bodza:
Sajnos nem minden asztali lejátszó ismeri az SVCD-t. Figyelmedbe ajánlom legelőször is a www.vcdhelper.com site-ot, ott a "DVD players" -re kattintva rá tudsz keresni a lejátszódra (elég nagy adatbázisa van). Itt megtalálod a DVD-d "fícsöreit".
Mivel írtad az SVCD-t? Én Nero-t használok, és még semmi problémám nem volt (régebben használtam az I-Author progit, de azzal sem voltak gondok).
A szabvány (PAL) SVCD felbontása 480*576, maximum video-bitrate-je 2600 kbit/sec lehet (25 fps, stb.). Esetleg ezzel is lehet gond.
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Minden asztali DVD lejatszonak ismernie illene az SVCD formatumot is.
SVCD-nek is irtad meg, vagy VCD-re probaltal felrakni MPEG2 anyagot?
Az MPEG2 bitrataja szabvanyos volt?
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Sziasztok!
A téma engem is érdekel, én azalábbi pontonakadtam meg: megvan az AVI fájlom, eddig OK. a dolog (nekem kicsit egyszerűbb dolgom volt, mert miniDV-ről FireWire kártyán keresztül mentettem a vincsire az anyagot, 45 perc kb. 10 GB).
A VCD formátumot megcsináltam (Pinnacle Studio), de a minősége eléggé csapnivaló lett. (Hisz ez MPEG1-et használ, melynek a felbontása csupán 352×258)
Próbáltam az sVCD formátumot is, hisz az már az MPEG2 kódolást használja. Ezzel az volt a baj, hogy a DVD játszó hiába ismeri az MPEG2 formátumot (a DVD tudtommal ebben van kódolva), nem hajlandó elfogadni az sVCD-t csak az MPEG1-et használó VCD-t.
Biztos én vagyok a nagyravágyó, mert asztali DVD-n és normál TV-n akarom megnézni a filmet?!
A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e arra lehetőséget, hogy a meglévő anyagot olyan formátumba lehessen kiírni a CD-re, melyet a DVD lejátszó "megért"?
Előre is köszi a segítséget, szerintem ez sok embert érdekelhet (a baráti társaságot már végigkérdeztem, de ők se tudtak adni eddig használható megoldást :-(
Bozda
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Nekem ATI TV tuner kártyám van, PIII 600-ban. Ezzel lehet hardveresen Mpeg1-et gyártani, ha pl. nem archiválni akarsz, hanem a gyereknek a mesefilmet lemásolni. Érdemes a beállításokkal eljátszani, mert a minőség erősen függ tőle.
Ha jobb minőséget akarok, akkor a VidCap32 progival gyártok olyan DivX-et, ami felbontás és bitráta szempontjából a gép számára a képeldobás nélküli maximumot jelenti. (Pl. 640x480 6000kbps)Így biztosan elfér a vinyón és ezután pl. bbMPEG-gel előállítható a végleges formátum.
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Köszönöm a hozzászólásokat, valószínüleg vagy veszek egy komoly digitalizáló kártyát, vagy másra bízom a feladatot, és késöbb majd megvágom az anyagot. A gépem egyébként alkalmas a feladatokra (ismerve a számitástechnikát kb 1/2-1 évig). A winchesterem 40GB 7200 rpm és a proci PIII 733-as, tehát elvileg alkalmas erre. Igazából 2,3 házi videókazettám van és igazából ezeket akarom csak bedigitalizálni. De igazából érdekel a téma, főleg akkor ha esetleg felbukkan egy olcsóbb kártya vagy USB eszköz a láthatáron. Amiért alső kézból szeretnék informálódni az azért van, mert kipróbáltam pl. egy ASUS V7100 Geforce2 Combo kártyát, de WINOWS 2000 alatt nem működött sem a gyári CD-n lévő szoftverrel és driverrel a digitalizálás sem a gyártó honlapjáról letöltött béta driver-el. Ilyenformán várom a különböző mások álltal használt kipróbált megoldások leírásait.
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Üdv !
Néhány gondolat:
VCD-hez a videoanyagot MPEG1-es formátumba kell alakítanod
1.)
Ha lassú a computer, akkor az MPEG tömörítést nem tudod valós időben megvalósítani, az átalakítást két részre kell bontani:
- először bedigized a videót valamilyen gyorsan dolgozó codec-kel.A legjobb lenne a "tömörítés nélküli" opció, de ez horribilisan falná a vinyó gigabájtjait, ahogy Slash már említette. Érdemes inkább valamilyen szoftveres MJPEG codecet használni (pl. Morgan Multimedia Codec). 352*288-as felbontásban, 44,1 KHz-es tömörítetlen hanggal, frame eldobás nélkül még egy 300 MHz-es Celeron is elbír TV-Tuner-rel vagy Video-In-es video kártyával és még a merevlemez követelménye is "csak" UDMA 33.
(Szó nincs ilyen esetben szkázi vinyóról, teljes PAL méretnél (768*576) és igen jó minőségű MJPEG video-rögzítésnél van csak szükség rája.)
Kb. 1 óra video ilyenkor 2-4 Giga az MJPEG minőségétől függően.
- Digitalizálás után a kapott (általában) AVI fájl-t egy szoftveres MPEG enkóderrel tudod MPEG1-es formátummá alakítani. Erre tökéletesen megfelel pl. a Tsunami MPEG progi (és még szűrést is alkalmazhatsz, eltüntetve a VHS csúnya képzajait. Egyébként a szűrés csodát tesz a képminőséggel és az MPEG1 tömörítés is szebb zajtalan anyagnál.)
Eme első változatot sokszor használtam én is a régi 333 megás gépemen egy AverMedia TVTuner társaságában.Nem egy gyors megoldás, de a szoftveres MPEG kódolás igen jó minőséget eredményez.
Aztán ...
2.)
- Ha van egy gyors masinád, (500-600 MHz és fölötte), már szóba jöhetnek a real-time dolgozó szoftveres MPEG1 felvevő programok (pl CyberLink PowerVCR), de (szerény véleményem szerint) épphogy csak elérik a szoftveres kódolás minőségét.
És még...
3.)
Ha komoly VHS tárad van, a legjobb megoldás a hardveres egység (nekem egy Dazzle DVC II csücsül a gépben). A bejövő video jelet rögtön akár (közel) DVD minőségű MPEG2-be rögzíti (az forrástól függően). Komolyabb archiváláshoz ilyesmi kell (de 80-90 rugó alatt ezt nem úszod meg).
Vagy ...
4.)
- Bizzál meg vele valakit, vagy céget
Van aki már 1000 Ft-os áron bedigizik neked egy VCD-nyi (74 perc) anyagot (az árban benne van a CD+írás is). Van ahol többezer HUF-ot is elkérnek egy órányi anyagért (bár ezeken a helyeken "brutális MPEG vasakat" használnak, ami az elkészült VCD minőségén is meglátszik.)
Egyébként a lehetőségeket lehet kombinálni is. (pl. ha VHS-ről nagyon jó minőségű videót akarok "gyártani", akkor:
- DVC II-vel felveszem az anyagot MPEG2-ben, nagyon jó minőségben (720*576-os méretben, jó nagy bitrátával)
- az elkészült MPEG2 videót a Tsunamival kódolom MPEG1-be
( olykor DivX-be ), megfejelem némi képzaj-szűréssel.
- Nem kell hülyézni, az eredmény általában mérföldekkel jobb, mintha egyhuzamban nyomtam volna az MPEG1-et.
No ennyit mára, remélem sikerült felhomályosítani
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Ez a kérdés már engem is régóta foglalkoztat, azt hiszem most jött el az ideje annak, hogy felvegyem én is ezeket a filmeket video cd-re.
Tehát, amit én idáig tudok az annyi, hogy elég egy sima video-in (bemenet). Nekem is az van (ASUS v6800 deluxe) és már egyszer próbáltam hdd-re venni, de nem sikerült, kiírta a progi, hogy hány képet dobott el hányból és sajnos elég sokat, mivel a cpu + hdd lassú volt (cpu:433 celeron, hdd: 5400rpm-es volt). Az 5400rpm nagyon lassú ehhez azt tudom, legalább egy 7200-es kell, vagy scsi. Ja igen, még egy fontos dolog! Én ezt mpeg1-be csináltam, mivel a progi csak azt tudta, tehát ezt még utána bőven lehetett volna tömöríteni. Tömörítetlen avi-val NE próbálkozz, mert rengeteg helyet foglal, helyette próbáld meg mpeg1-be, de inkább mpeg2-be.
Nekem idáig ennyi tapasztalatom van, ha valaki tud egy jó progit ajánlani, akkor írjon, mert nekem is kéne.
Kösz!
-
Vendég
VHS VIDEOCD-re
Sziasztok !
Ez ay a dolog amiben a segítségeteket kérem leginkább a VIDEO CD írás topic-hoz kapcsolódik. Engem ami leginkább foglalkoztat, hogy tegyem a családi felvételeimet VIDEO CD-re. Nem tudom melyik alternatíva a legjárhatóbb. A következők merültek fel.
1. TV TUNER segítségével (nem tudom, hogy a képességei megfelelnek-e a célnak, a baj az hogy én nem kívánok TV-t nézni a számítogépemen)
2. Video kártya VIDEO IN/OUT képességekkel (nem tudom, hogy a képességei megfelelnek-e a célnak, az elvárásaim WIN 2000 támogatás és Linux alatt is tudjam mint megjelenítőt használni, ugyanis programozóként ezeket az op. rendszereket használom.
3. Videó digitalizáló kártya ( ebben a kategóriában analóg bemenettel ezek kb. 70 000 Ft. körül indultak ami egy kicsit szerintem drága arra a célra hogy családi VHS felvételeket digitalizáljak.
4. Bizzak meg vele valakit, vagy céget, mert ezen a szinten nem érdemes ezzel vesződni.
Segítségeteket köszönettel venném!