Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
NTSC-PAL
-
Vendég
NTSC-PAL
MOst nezem a hitachinak ~$2000-ert van 32' HDTV compatible tv-je. MOndjuk kerdes hogy meg is tudja e jeleniteni azt amit illik, vagy csak fogadni birja aztan lesz amilyen lesz...
-
Vendég
NTSC-PAL
Mocsok draga egy HDTV-t tudo megjelenito ez igen valoszinu. Es szerintem erdemtelenul a tudasahoz kepest, de gonolom valahogy meg kell szedniuk magukat.
Ami engem jobban idegesit hogy a sima PAL/NTSC megjelenitesen sokkal koraban lehetett volna mar javitani. Vannak is fejlesztesek, de ROHELYES aruk van (progressive scan/sor-oszlop duplazas, 100hz stb..)
Egyebkent sztem ugy $3000-tol mar kapni....
-
Vendég
NTSC-PAL
egyebkent mennyibe kerul egy hdtv?
az ara nem lassitja az elterjedeset? :smile26:
-
Vendég
NTSC-PAL
Udv!
NTSC-n lejatszott mozifilmek 3:2 pulldown-al lesznek ugy ahogy akadozasmentesek. Mondom ugy ahogy, mer amugy azzal is akadoznak... Aki pal 25fpshez szokott annak legalabbi tui hogy nagyon feltuno. (tvouton normalisan ez nem hiszem hogymegvalosul.. probaltam)
HDTV egyebkent nagyon jol jonne a hazimozisoknak. Igaz ugyan hogy van 1080 sorfelbontas, viszont ez interlace. Van azonban progresssive modok is, bar kisebb sorfelbontassal. (nemtom pontosan milyen felbotasok es HZ-ek hdtv szabvanyok, de eleg nagy a valasztek ha jol tudom). A meglevo dvdinket is igen feldobna (ahogy fel is dobja) a deinterlacelt megjelenitoes jo nagy kepfrisitessel. (16:9 anamorf mar eleg jo srofelbontassal bir)
-
Vendég
NTSC-PAL
Bár kissé eltértünk az eredeti problémától, de én kérdeznék még valamit.
MicroDVDplayeren játszom le 29.97-es filmeket (asszem ez az NTSC) egy PAL kimentre kapcsolt ASUSV7700-esen egy csak PALt tudó Philips TVre. Kissé lüktet a kép, főleg nagymozgású jeleneteknél. Uez NTSC kimentre váltva (ff lesz a TV kép) átmegy szép folyamatosba. Szal mit lehetne a problémával kezdeni szoftvresen (nem, nem veszek másik TVt ) :smile1:
Steam
-
Vendég
NTSC-PAL
1.) Az a helyzet, hogy az USA-ban van egy állami cég az FCC (Federal Communications Comission), amely megszabja a játékszabályokat. Nos ez az FCC 96-ban megmondta a műsorszóróknak, hogy 98-ban el kell kezdeniük a digitális adásokat és 2008-ra minden adásnak meg kell lennie a digitális változatának. Ezt egy törvény rögzíti, amit mindenkinek be kell tartania. Magyarul a "terjedés", nem önkéntes hanem rendkívül szabályozott keretek között történik.
2.) Épp most olvastam egy olvasói levelet ahol a DirectTV (amerikai digitális, műholdas műsorszóró) adásait reklamálják, ahol már olyan kockás a kép, hogy már nem is MPEG2-nek mondják az adást, hanem MPEG 1/2-nek csúfolják. Vagyis a néző nem hülye, mindenki észreveszi a szar adást.
A választás pedig nem abból áll, hogy ha HDTV akkor fele annyi adást nézünk, hanem abból, hogy 500 hagyományos, vagy 500 HDTV csatornát akar-e az ember nézni. A többi a műholdtulajdonosok problémája.
3.)Én elsősorban a földi HDTV adásra gondoltam. A műholvevővel rendelkező háztartások száma még mindig kevesebb, mint a kábeleseké vagy az antennásoké.
-
Vendég
NTSC-PAL
A HDTV-vel csak egy nagy gond van, nevezetesen (pont azért terjed ennyire lassan) hogy sokkal nagyobb "sávszélességet" igényel, és amig "sima" TV adásból MPEG2-ben 10-12 is elmegyeget egy transponderen, HDTV-böl kb. a fele. És sajnos a TV társaságok felmérései szerint egyelöre a nézök inkább több csatornát szeretnének, mint kevesebbet jobb minöségben...(Plusz az egész közvetítö láncot is le kell cserélni. Olyan mintha mondjuk egész európa áttérne NTSC-re)
-
Vendég
NTSC-PAL
Igen ez állat lenne. El tudjátok képzelni, ha az elektronikai cégeknek, nem kéne különböző szabványok szerint gyártaniuk TV-t, ha Európáról, vagy az USA-ról vagy Japánról vagy Franciaországról van szó. Hiszen van a PAL, a SECAM, az NTSC és mindegyiknek rengeteg variánsa létezik. Bármelyik kis cég nekiállna TV-t gyártani és bárhol a világon el tudná adni. Ezek hatalmas lehetőségek. Vagy ugyanez van a 110 Volt 220 Volt-al. Vagy a különböző konnektor szabványokkal. (ha voltatok már UK-ban vagy Italy-ban akkor tudjátok miről beszélek). Vagy a jobb és bal oldali közlekedés.
De azt hiszem nem kéne az NTSP-re várni, hiszem itt van az amerikai HDTV szabvány. 1998 november 1 óta adásban van az USA-ban. Csak egyszerűen át kéne vennünk és nem pedig feltalálni a spanyolviaszt mégegyszer. Digitális és felbontásban 1080x1920. A PAL 576-nak majdnem duplája. És nehogy valaki azt higgye, hogy az európai TV gyártók hátrányban lennének, hiszem mind ott vannak már most is az amerikai piacon és kétszer olyan jó TV-ket gyártanak, mint amiket mi most veszünk itt az EU-ban. És persze a nagyobb sorozatgyártás miatt a TV is olcsóbbak lehetnének. De a bunkó európaiak majd biztos feltalálják az 1152x2048-at. Nem mintha nem lenne jó az a pár képsor, de ennél sokkal de sokkal fontosab lenne egy globális TV szabvány, ahol többet nem kéne szívni a különböző szabványokkal.
-
Vendég
NTSC-PAL
Sajnos ez a PAL-NTSC dolog is egy olyan ördögi csapda mint a PC-nél az x86 architektura. Nem tudom lesz-e egyálltalán valami egységes szabvány a világon. Senki sem mer válltani mert ugye mi lesz az eddig eladott millió cuccal. Bár azt el tudnám képzelni,hogy csinálnának egy új szabványt (mondjuk NTSP ) és innentö kezdve minden készülék tartalmazná (vagy Pal-ntsp vagy ntsc-ntsp) bár a hordozók kompatibilitása igy sem lenne megoldva. A Sony féle komponens jeltovábbítás is csak félmegoldás, mert a képkocka/másodperc ott is különbözö.
-
Vendég
NTSC-PAL
Az eredeti mozifilm 24 kocka/másodperc. A PAL 25 egész kép vagy 50 félkép/sec. Egyszerűen felgyorsítják a filmet 25 kocka/sec-re. Ha kiszámolod 24/25 = 0.96 vagyis 4 százalékkal hamarabb lemegy a film. Ez azt jelenti, hogy egy 120 perces film 115,2 perces lesz. Amikor először kezdtem DVD-ket rendelni, majd szétvetett a méreg, hogy az európai kiadás 3-4 perccel mindig rövidebb volt mint az amerikai. "ezek a szemét állatok megvágják nekünk" gondoltam. Aztán amikor egyszer a TV-ben játszották a Terminátort, beraktam az amerikai DVD-met, hogy lássam, mi a vágás. akkor jöttem rá, hogy valami nem stimmel, hiszen pár perc után, már egyáltalán nem volt szinkronban a két kép. A TV-ben egyszercsak előbb kezdtek jönni a képek. Olvastam erről a DVD newsgroupban is és valaki példának a Pink Floyd The Wall-t hozta fel példának, hogy mennyire zavarja őt, hogy a zene félhanggal magasabban van, mint a CD-n, meg tud őrülni tőle. Erről én nem tudok mit mondani, nekem nincs meg a Pink Floyd. Ekkor kezdtem búvárkodni,hogy mi a rossebb van a PAL filmekkel.
Az NTSC kiadást meg úgy csinálják amely ugye 30 egész vagy 60 félkép/sec, hogy a 24 kockás filmből ami 48 félkép lenne 1 félképet 3-szor mutatnak, a következőt meg 2-szer. 5/4=1,25 vagyis 1,25-ször 48 = 60. Perfekt. Tehát az NTSC film tökéletes szinkronban van a mozifilmmel.
Hát ennyi.