Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Audio szoftverek
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11028
- Kapcsolat:
Audio szoftverek
Na most itt a rippelés során 128kBps bitráta volt kiválasztva?
Ebben a rippben pedig majdnem tízszer annyi?
Illetve sokszor olvasom a logban hogy:
Wavként rippelik a lemezt, aztán pedig .flacbe tömörítik.
Tehát, hogy a közepes, vagy átlagos tömörítés 47%, ez milyen mértékű minőségromlást okoz?
Természetesen nem várom el ezektől, hogy felvegyék az eredeti lemezzel a versenyt. Meg véleményem szerint így is nagyon jól szólnak.
Az első esetben egy erős (MP3?) tömörítést alkalmaztak, míg a másodiknál csak enyhén nyomták össze az anyagot. Viszonyításként: az audio CD-knél alkalmazott 44kHz/16bit felbontású tömörítetlen sztereó PCM jel bitrátája 1411 kbps. Egy 128 kbps bitrátájú tömörítésnél komoly információ veszteség történik, ezt már erősen meg lehet hallani, zenére ezt nem ajánlatos használni.
Rippelésnél általában wave formátumban kerül átmeneti mentésre az anyag, amit aztán a beállításnak megfelelően tömörít, kódol a szoftver grabbelés közben, vagy után. A 47 % egy átlagos FLAC tömörítési arány. Hogy ez mennyire hallható, arra nehéz válaszolni. Én azt tapasztaltam, hogy magában az anyagban nem keletkezik hallható minőségromlás, illetve a tömörített állomány kicsomagolás után megegyezik az eredetivel. Ellenben a lejátszó szoftverek ha kis különbséggel is, de másként szólaltatják meg a tömörített anyagot, aminek még nem nagyon tudjuk az okát. Hogy milyen formátumot használsz, az egyéni döntés kérdése és sok szempont jöhet szóba, a FLAC egy jó kompromisszum. A jó minőségű grabbelés az eredeti lemezen lévő teljes adatállományt lementi, tehát ezek azonosnak tekinthetőek. Különbségek itt is a megszólaltatásnál mutatkoznak, mivel egy asztali CD player erősen másként működik, mint egy PC.
Audio szoftverek
Used output format : User Defined Encoder
Selected bitrate : 128 kBit/s
Quality : High
Add ID3 tag : No
Command line compressor : C:\Program Files\Exact Audio Copy\Flac\flac.exe
Na most itt a rippelés során 128kBps bitráta volt kiválasztva?
Used output format : User Defined Encoder
Selected bitrate : 1024 kBit/s
Quality : High
Add ID3 tag : No
Command line compressor : C:\Program Files\FLAC -\flac.exe
Ebben a rippben pedig majdnem tízszer annyi?
Az előbbi verzióban (128) csak annyit hallok, mintha vékonyabban szólnának a hangszerek. De ez nem hiszem hogy feltétlenül ennek a következménye. Lehet maga a felvétel is ilyen.
Illetve sokszor olvasom a logban hogy:
Wavként rippelik a lemezt, aztán pedig .flacbe tömörítik.
Erről is találtam logot
Ripper...............: Exact Audio Copy 0.95b4 & Nec ND-3500 AG
Codec................: Free Lossless Audio Codec (FLAC)
Version..............: reference libFLAC 1.1.2 20050205
Quality..............: Lossless, (avg. compression: 47 %)
Tehát, hogy a közepes, vagy átlagos tömörítés 47%, ez milyen mértékű minőségromlást okoz?
Természetesen nem várom el ezektől, hogy felvegyék az eredeti lemezzel a versenyt. Meg véleményem szerint így is nagyon jól szólnak.
Audio szoftverek
Kis kiegészítéssel élnék. A Peak Level a track csúcsértékű kivezérlési szintjét mutatja meg (a 100 % a maximális digitális 0 dBFS értéknek felel meg). Ez nem azonos a hangerővel, annak jellemzésére az effektív értéket (dBVU, RMS) használjuk. Elképzelhető, hogy egy amúgy halk trackben van egyetlen zörej, ami 99 %-os kivezérlést mutat, míg egy másik, akár hangosabb számnál alacsonyabb is lehet a csúcsérték.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11028
- Kapcsolat:
Audio szoftverek
a peak level értéke lényegtelen (szal nincs kihatással a rippelés minőségére), csak azt mutatja meg mennyi az adott számnak a hangereje, gondolom a CDDA szabványba meghatározott maximumhoz képest. (normalizálásnál ezt az értéket szokták egy szintre hozni)
a track quality azt jelenti milyen %-ba tudta az ODD az adott track-et kiolvasni
szal hogy pl. 98.6% -os akkor ott a track 1.4%-át újra kellett olvasnia, ez se lényeges mind addig amíg nincs pl. read error vagy hasonló szöveg a log-ba
Kis kiegészítéssel élnék. A Peak Level a track csúcsértékű kivezérlési szintjét mutatja meg (a 100 % a maximális digitális 0 dBFS értéknek felel meg). Ez nem azonos a hangerővel, annak jellemzésére az effektív értéket (dBVU, RMS) használjuk. Elképzelhető, hogy egy amúgy halk trackben van egyetlen zörej, ami 99 %-os kivezérlést mutat, míg egy másik, akár hangosabb számnál alacsonyabb is lehet a csúcsérték.
Audio szoftverek
Minden lejátszónak (ODD) van egy kiinduló pontja ahonnan elkezdi a lemezt írni/olvasni
szal nem mindegyik ODD képes a lemez legelejétől kezdve írni/olvasni, így szükség van léptetni/eltolni (offset) a fejet hogy ténylegesen a lemez elejétől történjen meg az írás/olvasás
a peak level értéke lényegtelen (szal nincs kihatással a rippelés minőségére), csak azt mutatja meg mennyi az adott számnak a hangereje, gondolom a CDDA szabványba meghatározott maximumhoz képest. (normalizálásnál ezt az értéket szokták egy szintre hozni)
a track quality azt jelenti milyen %-ba tudta az ODD az adott track-et kiolvasni
szal hogy pl. 98.6% -os akkor ott a track 1.4%-át újra kellett olvasnia, ez se lényeges mind addig amíg nincs pl. read error vagy hasonló szöveg a log-ba
Köszi szépen!
Audio szoftverek
Sziasztok!
Read mode : Secure with C2, accurate stream, NO disable cache
Read offset correction : 48
Ezt olvastam egy általam letöltött album .log fájljában. Ez mit jelent pontosan? Illetve ez az offset correction mit takar?
Track 1
Filename
Pre-gap length 0:00:02.00
Peak level 85.0 %
Track quality 100.0 %
Copy CRC 8CCE7557
Copy OK
Illetve itt a peak level miért változik ennyire? Van olyan track ahol csak 42%.
Előre is köszi a válaszokat!
Minden lejátszónak (ODD) van egy kiinduló pontja ahonnan elkezdi a lemezt írni/olvasni
szal nem mindegyik ODD képes a lemez legelejétől kezdve írni/olvasni, így szükség van léptetni/eltolni (offset) a fejet hogy ténylegesen a lemez elejétől történjen meg az írás/olvasás
Audio szoftverek
Sziasztok!
Read mode : Secure with C2, accurate stream, NO disable cache
Read offset correction : 48
Ezt olvastam egy általam letöltött album .log fájljában. Ez mit jelent pontosan? Illetve ez az offset correction mit takar?
Track 1
Filename
Pre-gap length 0:00:02.00
Peak level 85.0 %
Track quality 100.0 %
Copy CRC 8CCE7557
Copy OK
Illetve itt a peak level miért változik ennyire? Van olyan track ahol csak 42%.
Előre is köszi a válaszokat!
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Audio szoftverek
elektrorudi@ A trauma az True Audio Marker így már biztos tudod melyik az!
Nem, nem tudtam. Köszi az info-t.
Bár így, annak tudatában, hogy kb. ugyan az, mint az audiochecker, már nem is olyan fontos info...
- livestrong
- Nincs visszaút
- Értékelés: 656
Audio szoftverek
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
elektrorudi@ A trauma az True Audio Marker így már biztos tudod melyik az!
Szép napot mindenkinek!!!
Live
Audio szoftverek
a TAU motorja (ami minden progiba ugyan az, persze valaki frissíti a motort valaki nem) egy matematikai számítást végez.
szal bármikor be lehet "csapni".
eredeti anyagokon is nem egyszer láttam hogy ténylegesen megnyirbált hangsáv került a lemezre /legtöbbször mix trackeknél/
meg az se mindegy hogy milyen maga a muzsika, ha pl. egy szál gitár van akkor azt valszeg nem 100%-osnak fogja mutatni mert a gitár elég kevés lefedetséggel bír.
pl. a klasszikus albumoknál is megfigyelhető ez a jelenség.
arról nem is beszélve hogy a rövid számokat se tudja értelmezni /1perc körülieket/
önmagába nem ér szerintem semmit ez a TAU által kitalált motor, max teljes albumra kivetítve
szal abba nincs semmi ha egy albumba esetleg 1-2 szám akár 5%-os, sajnos ennyit ér/tud ez a metódus
- elektrorudi
- V.I.P.
Audio szoftverek
Pedig hasznos program.
Gondolj csak bele: nagyon nem mindegy, hogy egy pl.: egy avas, rosszul kevert Coltrane-t ellenőrzöl, ami 8kHz felett nem is szól,
OK.
Elhiszem, hogy hasznos, de amely progi a gyári CD-ről, DVD-ről leszedett hanganyagot nem tudja megkülönböztetni egy MP3-tól, az számomra értéktelen. Még akkor is az, ha egyébként más tulajdonságait tekintve kitűnő.
Ilyenkor kicsit felhagyok a technokrata mérnöki szemléletemmel (ez a vájtfülű hifisták szöges ellentéte) és azt mondom: nem érdekel, hogy szerinte 60% hogy újratömörített másolat, ha nekem megfelel, akkor jó.
Audio szoftverek
A traumát nem ismerem, de ezzel az audiocheckerrel nem árt vigyázni!
Saját magam által gyártott FLAC fájlokról 25-80% valószínűséggel állította, hogy eredeti és nem MP3-ból lett visszkonvertálva.
A progit ezek után töröltem...
Pedig hasznos program.
Gondolj csak bele: nagyon nem mindegy, hogy egy pl.: egy avas, rosszul kevert Coltrane-t ellenőrzöl, ami 8kHz felett nem is szól, vagy -nem beszélve- az ambientekről...azok sem arról híresek, hogy a teljes frekvencia spektrumban jelen lennének. Tisztelet a kivételnek.
VAGY
egy nagyzenekari felvételt.
Leegyszerűsítve ezek a programok mind, a teljes spektrumot vizsgálják (még a Shazam is), ha a bármi teljes egészében nem felel meg a kritériumoknak, akkor máris nem lesz 100% CDDA az eredmény.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO
- elektrorudi
- V.I.P.
Audio szoftverek
mint a hivatalos oldalán itt is van hivatkozás a TAU által kidolgozott matematikai számításra
ugyan azt használja ez is mint akárcsak a többi ugyan ilyen ellenörző progi (audiochecker, trauma, ...)
szal szerintem nem érdemes mást keresni
A traumát nem ismerem, de ezzel az audiocheckerrel nem árt vigyázni!
Saját magam által gyártott FLAC fájlokról 25-80% valószínűséggel állította, hogy eredeti és nem MP3-ból lett visszkonvertálva.
A progit ezek után töröltem...
- livestrong
- Nincs visszaút
Audio szoftverek
passzolom
Na.. mindegy majd egyszer jó lesz.
Az benne a nevetséges, hogy régen ment az wav ellenőrzés.
Van olyan mappa amit régebben ellenőrzött minden rendben volt, itt töröltem a spectrumot és a log-ot.
Megint ellenőriztem és akkor már nem tudta, pedig semmi változás nem történt vagy is nem tudok róla.
Trauma és Audiochecker mind szépen végzi a dolgát azzal nincs gond.
Köszönöm a segítséget!!
Live
Audio szoftverek
CueTools-al wav-ba szoktam majd ellenőrzés
Wav = http://img638.imageshack.us/img638/1770/wavxt.jpg
Flac = http://img849.imageshack.us/img849/6752/flach.jpg
passzolom
- livestrong
- Nincs visszaút
Audio szoftverek
pedig kéne
mivel minden ellenőrizendő lossless-t wav-á alakít s azt ellenőrzi le
max csinálsz belőlük egy tömörített /lossless/ változatott
nincs esetleg spec karakter a fájlnévbe vagy mappanévbe?
CueTools-al wav-ba szoktam majd ellenőrzés
Wav = http://img638.imageshack.us/img638/1770/wavxt.jpg
Flac = http://img849.imageshack.us/img849/6752/flach.jpg
Audio szoftverek
Köszönöm szépen!!
Azért kérdeztem, mert a CDtect Task Manager nem tudja ellenőrizni a wav file-jaimat azt írja ki, hogy nem értelmezhető. Régebben nem volt ilyen gond.
pedig kéne
mivel minden ellenőrizendő lossless-t wav-á alakít s azt ellenőrzi le
max csinálsz belőlük egy tömörített /lossless/ változatott
nincs esetleg spec karakter a fájlnévbe vagy mappanévbe?
- livestrong
- Nincs visszaút
Audio szoftverek
mint a hivatalos oldalán itt is van hivatkozás a TAU által kidolgozott matematikai számításra
ugyan azt használja ez is mint akárcsak a többi ugyan ilyen ellenörző progi (audiochecker, trauma, ...)
Köszönöm szépen!!
Azért kérdeztem, mert a CDtect Task Manager nem tudja ellenőrizni a wav file-jaimat azt írja ki, hogy nem értelmezhető. Régebben nem volt ilyen gond.
Audio szoftverek
Sziasztok!!
Tudtok olyan progit ami ellenőrzi a wav file-okat mint a CDtect Task Manager?
Spectrum cdda log stb
Köszönöm a segítséget!!
Live
- livestrong
- Nincs visszaút
Audio szoftverek
Sziasztok!!
Tudtok olyan progit ami ellenőrzi a wav file-okat mint a CDtect Task Manager?
Spectrum cdda log stb
Köszönöm a segítséget!!
Live
Audio szoftverek
Lenne egy kezdő szintű kérdésem: Az EAC beállítását nem lehet egy lementett állomány betöltésével megoldani, pl. mint a routereknél? Azt tudom, hogy a saját meghajtómra vonatkozó adatok egyediek, de a többi paraméter beállításánál jól jönne valami gyorsabb módszer.
Régebben itt ajánlottatok egy útmutatót a beállításra, de úgy látom, hogy az utolsó pr. verzióban több olyan paraméter is van ami a leírásban még nem szerepel.
EAC/Profiles
az hogy több funkció van ne zavarjon meg
pl. itt van a 1.0 b2 -höz való
CD-Audio - Upload and ripping rules Windows - UNIX-like EAC 1.0 b2.pdf
ha lesz b3-hoz frissített akkor majd azt is felrakom
Audio szoftverek
Lenne egy kezdő szintű kérdésem: Az EAC beállítását nem lehet egy lementett állomány betöltésével megoldani, pl. mint a routereknél? Azt tudom, hogy a saját meghajtómra vonatkozó adatok egyediek, de a többi paraméter beállításánál jól jönne valami gyorsabb módszer.
Régebben itt ajánlottatok egy útmutatót a beállításra, de úgy látom, hogy az utolsó pr. verzióban több olyan paraméter is van ami a leírásban még nem szerepel.
- livestrong
- Nincs visszaút
Audio szoftverek
Köszönöm az infókat!
Audio szoftverek
nyilván dolly roll album nem nagyon lesz benne
ha meg saját ripp akkor "fölösleges" összevetni máséval
Viccelsz? Dolly Rollt kizárólag az őseim gyűjteményéből, bakeliten hallgatok :bebebebebebe:
Kipróbáltam, szuper a módszered! A Jézuska hozhatná, hogy a logban lévő crc-kel is összeveti az eredményt, és akkor tényleg accurate karácsony lenne.
Stereo: Alces szűrők, Dell laptop USB-n, Lupus B DAC (fadobozos), Scrofa M végfokpár, Sound Art W2 (Hivox-tuning), Forever Main, Forever CLB, Cat7, Libra, 2 db Hivox-diffúzor
Kábelt, dugót és hátat is fordítok, ha kell.
Audio szoftverek
Számomra ez az adatbázis dolog egyébként kicsit vakulj paraszt mozgalom. Főleg magyar CD-ket veszek eredetiben, ott legtöbbször én rippeltem először... A legbiztosabb csak a test & copy, és a zenefájlból újra kinyert crc-k összevetése. Most, hogy ez egyszerűbb lett, lehet, megint berippelem majd pár CD-met.
nyilván dolly roll album nem nagyon lesz benne
ha meg saját ripp akkor "fölösleges" összevetni máséval