Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Skóciai utazás

Elsősorban a nem hifivel kapcsolatos kérdések / dolgok helye
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3424

Re: Skóciai utazás

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

tonee73 írta:
2026.07.01., szer. 20:34
GTomi írta:
2026.07.01., szer. 19:55
tonee73 írta:
2026.07.01., szer. 19:04
Skócia hivatalos fizetőeszköze GBP (angol font) tehát mindenütt el kell fogadják.
Külön ilyen fizetőeszköz, hogy "skót font", nem létezik.Skót fontnak azt nevezik, amit a skóciai bankok bocsátottak ki (más történelmi személyiségekkel nyomva), de az is angol font.
Tehát az angol fontnak tökéletesnek kell lennie.
Ha pedig kártyáznátok: nyissatok online egy Wise vagy Revolut számlát, oda utaltok forintot a magyar bankszámláról és messze jobb árfolyamon át tudjátok váltani GBP-re mint bármelyik váltónál váltott cash-t, illetve nem fognak lehúzni a magyar bankkártyás fizetéssel a magyar banki "jó"váltási árfolyamokkal és nem lesz sem tranzakciós terminál meg a t@k@m tudja milyen díj... :smile51:
Revolutot használom, külföldön is, azzal való fizetés tapasztalatom szerint, ahogy írtad, az az egyik "legjobb".
Én 11 éve Wise-os vagyok - akkor még nem volt Revolut. Tudok egyetlen egy kártyával fizetni Angol fontban, USA dollárban, forintban és Euróval is. Egyébként ha jól emlékszem max. 36 típusú valutával lehet ezt megcsinálni. (Plusz minden beaktivált pénznemhez kapsz egy országazonos formátumú bankszámlszámot, tehát az azonos pénznemben történő utalásoknak nincs díja - sem utaláskor sem fogadáskor - így díjmentesen utalhat neked más is, ha a pénznem megegyezik).
Zoli: ha érdekelnek még részletek akkor keress meg, ha tudok segítek! (akár egy Wise-os meghívó linkkel is).
Köszönöm szépen a felajálást, de azt hiszem a lényegre fény derült, nagyon sokat segítettetek! Köszönet érte! leborulok.gif
Számomra sokkal hitelesebb egy olyan ember szava, aki már járt ott, megtapasztalta, pláne egy olyané, aki ott, és benne él! Ez ezerszer többet ér, mint az AI próbálkozásai, vagy a téma után érdeklődő emberek agyalása. Ezért is gondoltam itt is megkérdezni.
Kedves vagy, köszönöm az ajálatot, de úgy tudom, hogy már a Revolut mellett döntöttek(mást nem is ismerünk). A párom, és a fiam intézte éppen a héten. Melegen ajálották, hogy egy ilyen megoldás mindenképpen legyen.
Mivel az ominózus utazás csak szeptemberben lesz, így nyitva hagyom még a topicot, mert hátha adódik még valami kérdés a témában.
Köszönöm szépen mindenkinek, igazán hálás vagyok! leborulok.gif

Ui.: Most legalább azt is megtudtam, hogy mi a fene is az a Revolut, ami hónapok óta ugrál fel a reklámokban. gondolkodik.gif
Rettenetesen elment mellettem a világ...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6661

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

GTomi írta:
2026.07.01., szer. 19:55
tonee73 írta:
Skócia hivatalos fizetőeszköze GBP (angol font) tehát mindenütt el kell fogadják.
Külön ilyen fizetőeszköz, hogy "skót font", nem létezik.Skót fontnak azt nevezik, amit a skóciai bankok bocsátottak ki (más történelmi személyiségekkel nyomva), de az is angol font.
Ha pedig kártyáznátok: nyissatok online egy Wise vagy Revolut számlát, oda utaltok forintot a magyar bankszámláról és messze jobb árfolyamon át tudjátok váltani GBP-re mint bármelyik váltónál váltott cash-t, illetve nem fognak lehúzni a magyar bankkártyás fizetéssel a magyar banki "jó"váltási árfolyamokkal és nem lesz sem tranzakciós terminál meg a t@k@m tudja milyen díj... :smile51:
Revolutot használom, külföldön is, azzal való fizetés tapasztalatom szerint, ahogy írtad, az az egyik "legjobb".
Én 11 éve Wise-os vagyok - akkor még nem volt Revolut. Tudok egyetlen egy kártyával fizetni Angol fontban, USA dollárban, forintban és Euróval is. Egyébként ha jól emlékszem max. 36 típusú valutával lehet ezt megcsinálni. (Plusz minden beaktivált pénznemhez kapsz egy országazonos formátumú bankszámlszámot, tehát az azonos pénznemben történő utalásoknak nincs díja - sem utaláskor sem fogadáskor - így díjmentesen utalhat neked más is, ha a pénznem megegyezik).
Zoli: ha érdekelnek még részletek akkor keress meg, ha tudok segítek! (akár egy Wise-os meghívó linkkel is).
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 736

Hozzászólás Szerző: GTomi »

tonee73 írta:
"Skócia három legnagyobb kereskedelmi bankja, a Royal Bank of Scotland, a Bank of Scotland és a Clydesdale Bank saját, eltérő kinézetű font sterling bankjegyeket bocsát ki, amelyek értéke azonos az angol változattal.

Ez lehet az oka, hogy "hivatalosan" nem létezik:

"Külföldön (így Magyarországon is) a pénzváltók és bankok általában nem fogadják el ezeket a bankjegyeket, így az utazás előtt érdemes azokat elhasználni vagy angol fontra váltani."

Szóval, ma is tanultam valamit.
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 736

Hozzászólás Szerző: GTomi »

tonee73 írta:
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6661

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3700

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Én úgy emlékszem korábban itthon a kis- és közepes boltoknál 2000Ft alatti kártyázásnál szívják fogukat, mert az a tranzakció nekik aránytalan költség. Hatóságilag viszont kötelezve vannak arra, hogy 2000Ft alatt is el kell fogadniuk a kártyával fizetést akármilyen összeggel.
De mivel a bankok baromi erősek infláció követésben is, a 2000Ft-os határ több lehet ma már.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 680

Hozzászólás Szerző: Snipi »

AI a mi barátunk :

"Tranzakcióhoz kapcsolódó költségek: kártyatársasági díj, tranzakciós díj, minimum díj, bankközi jutalék, forgalmi jutalék

A fenti díjak és jutalékok közül a minimum díj, a tranzakciós díj és a forgalmi jutalék mértéke a terminálszolgáltatótól függ, míg a kártyatársasági díj és a bankközi jutalék független tőlük – ezért nehezebb is velük előre kalkulálni.

A tranzakciós díj az az előre meghatározott állandó összeg, amit minden tranzakció esetén meg kell fizetnünk. A forgalmi jutalékot (amit gyakran kereskedői jutaléknak hívnak) a tranzakció összegéből számítják, annak adott százalékos hányada. A minimum díj az a szolgáltatási díj, amit akkor számít fel a szolgáltató, ha ennek értékét a tranzakciós díj és a forgalmi jutalék összege nem ér el."

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 820

Hozzászólás Szerző: arzachel »

tunerman írta:
2026.07.01., szer. 14:26
...a terminálok bérlése,és minden tranzakciónak ára van,ezt a bolt fizeti...

A tatabányai piacon szem és fültanúja voltam, mikor egy hölgy vásárolni akart egy kiflit, és bankkártyával szeretett volna fizetni. Az eladó közölte, hogy készpénzzel fizessen, mert neki veszteséges lenne azt az 1 db kiflit így eladni.
Mivel NEM volt kp a hölgynél le akarta mondani a vételt, de ezt kompenzálandó az eladó felajánlotta, hogy akkor ajándékba adja a kiflit, de a vevő ezt nem fogadta el, inkább elment...
Szép új világ.
TJ.
Sajnos a véleményemet nem tudom megírni,mert az rögtön politikai lenne...
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3415

Hozzászólás Szerző: tunerman »

...a terminálok bérlése,és minden tranzakciónak ára van,ezt a bolt fizeti...

A tatabányai piacon szem és fültanúja voltam, mikor egy hölgy vásárolni akart egy kiflit, és bankkártyával szeretett volna fizetni. Az eladó közölte, hogy készpénzzel fizessen, mert neki veszteséges lenne azt az 1 db kiflit így eladni.
Mivel NEM volt kp a hölgynél le akarta mondani a vételt, de ezt kompenzálandó az eladó felajánlotta, hogy akkor ajándékba adja a kiflit, de a vevő ezt nem fogadta el, inkább elment...
Szép új világ.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 680

Hozzászólás Szerző: Snipi »

pali923 írta:
2026.07.01., szer. 13:21
Előfordul olyan, hogy a bankkártyás fizetésnek a %-os költsége mellett van minimum díja is, ami nem térül meg a boltnak kisebb összegű vásárlás esetén. Ezért vannak alsó határok néha, nálunk is van itt a szomszéd falusi boltban.
Igen ezt jól tudod. Gondolom nem véletlen. :D
Van egy minimum díj, (nem tudom mennyi) de tegyük fel, hogy 100 Ft, és akkor egy 200 Ft-os bankkártyás fizetésnél 100 Ft (plusz a %) a költség ... (szerintem nem igazán éri meg)
A többit inkább hagynám (mindenféle különadó ... ) mert azt nem tudom, hogy az UK-ban ez hogyan van. (Azt tudom, hogy nálunk ez is k...va sok.)
Sosem felejtem el, kb. 20 éve, amikor még robogóval jártam, és mentem egy hifistárshoz hallagtózni Bowers-et (Mátrix 804-et) a szomszéd faluba (amúgy Csanak) a Jog-ommal (Yamaha), és beálltam a benzinkútra tankolni (mondjuk 1.5 liter, már nem emlékszem mennyi volt, én kp.vel fizettem), előttem egy másik motoros fizetett valami 500 Ft-ot (ő nagymotorral volt) kártyával, és én ott szencségeltem mögötte (jó sokáig tartott a tranzakció) hogy ezt mi a f...ért nem tudja kp.-val fizetni. Aztán amikor megfordult megismertem, és már mindent megértettem nem volt további kérdésem ... (Amúgy Te is ismered az illetőt, név nélkül a monogramja K.Cs. ... :D )

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1305

Hozzászólás Szerző: pali923 »

zoli73 írta:
2026.07.01., szer. 12:32
Ausztriában már többször belefutottam olyanba, hogy félreeső kis falvak boltjaiban, a 20€ alatti összegeket, csak kézpénzzel lehetett fizetni, pedig a kártyás fizetési lehetőség is adva volt. Hogy ezt mivel magyarázzák, azt nem tudom, de a kasszánál erre tábla is figyelmeztetett.
Szeptember meg arébb van, még gyűjtjük a tapasztalatokat, de valamennyi kézpénzt biztosan visz majd magával. Ezzel a "Skót Fonttal" meg még futunk néhány kört...
Előfordul olyan, hogy a bankkártyás fizetésnek a %-os költsége mellett van minimum díja is, ami nem térül meg a boltnak kisebb összegű vásárlás esetén. Ezért vannak alsó határok néha, nálunk is van itt a szomszéd falusi boltban.
Sokszor nem is a helység dönti el, hogy tudsz-e kártyával fizetni, hanem maga a kereskedő, akinek kicsi az árrése és/vagy a forgalma, vagy a helyi szokásos vevőköre nem fizet kártyával, a pár turistának meg nem tart terminált.
Mindenképpen célszerű készpénzt (nem kézpénzt) :rolleyes: :D vinni, de én a skót fonttal nem erőlködnék, szerintem felesleges.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2871

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Ausztriában már többször belefutottam olyanba, hogy félreeső kis falvak boltjaiban, a 20€ alatti összegeket, csak kézpénzzel lehetett fizetni, pedig a kártyás fizetési lehetőség is adva volt. Hogy ezt mivel magyarázzák, azt nem tudom, de a kasszánál erre tábla is figyelmeztetett.
a terminálok bérlése,és minden tranzakciónak ára van,ezt a bolt fizeti..innét értelmezhetőbb talán jobban,hogy mégis,a mai világban,hogyhogy nincs bakkártyás fizetés jó pár helyen...a 20 eurós limithatár is valahonnét innét fakadhat...az hogy valakinek megéri,még a piacon is ezt az opciót felkinálni,érdekes kérdéseket vethet fel.. ;) és ez sajnos jelen van a világ olyan részein is,ahol a "zsebrejáték,feketézés,ÁFA csalás fogalma ismeretlen " ;)
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2026.07.01., szer. 10:07
zoli73 írta:
2026.07.01., szer. 09:32
Szeptember végén a fiam, egy iskolai szervezés keretében, egy skóciai utazáson vesz részt. Az utazás szervezője/vezejőte rutinos skóciai utazónak vallja magát, és a következő kéréssel fordult a szülők felé: "Minden gyerek hozzon magával Skót Fontot, mert e nélkül nem fog boldogulni."
Pár évvel ezelőtt egy hetet töltöttünk Skóciában a nejemmel, saját szervezésben, autóbérléssel, szállásfoglalással, egyebekkel. Arra már sajnos nem emlékszem, mennyire volt zökkenőmentes a kártyás fizetés, de ha van is vele baj, az maximum valamilyen világvégi kis falukban lehet, szerintem olyan helyekre nem fognak eljutni. Máshol működni fog.

A skót font fontosságáról meg csak annyit, hogy én most ebben az írásban olvastam/hallottam először arról, hogy ilyesmi egyáltalán létezik, én biztos nem váltottam ilyet. Skóciában vannak törekvések néha, hogy kiválnak Nagy-Britanniából, de ha jól nézem a híreket, ez egyelőre nem történt meg. :D El fogják fogadni az angol fontot is.
Vagy április elseje van? gondolkodik.gif
Köszönöm, hogy megosztottad!
A magam részéről is így gondolom, pedig még életemben nem vettem részt ilyen utazáson.
Nem gondolnám, hogy Skócia fejletlenebb, primitívebb volna, mint kishazánk. Ámbár azt simán el tudom képzelni, hogy 1-1 félreeső helyen, gyenge mobilinternet lefedettség esetén, akadozhat, vagy nem is működhet az online fizetés. Viszont az kérdés, hogy az ilyen helyre vetődésnek, mekkora az esélye?
Szeptember meg arébb van, még gyűjtjük a tapasztalatokat, de valamennyi kézpénzt biztosan visz majd magával. Ezzel a "Skót Fonttal" meg még futunk néhány kört...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2871

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

pali923 írta:
2026.07.01., szer. 10:07
zoli73 írta:
Szeptember végén a fiam, egy iskolai szervezés keretében, egy skóciai utazáson vesz részt. Az utazás szervezője/vezejőte rutinos skóciai utazónak vallja magát, és a következő kéréssel fordult a szülők felé: "Minden gyerek hozzon magával Skót Fontot, mert e nélkül nem fog boldogulni."
Pár évvel ezelőtt egy hetet töltöttünk Skóciában a nejemmel, saját szervezésben, autóbérléssel, szállásfoglalással, egyebekkel. Arra már sajnos nem emlékszem, mennyire volt zökkenőmentes a kártyás fizetés, de ha van is vele baj, az maximum valamilyen világvégi kis falukban lehet, szerintem olyan helyekre nem fognak eljutni. Máshol működni fog.

A skót font fontosságáról meg csak annyit, hogy én most ebben az írásban olvastam/hallottam először arról, hogy ilyesmi egyáltalán létezik, én biztos nem váltottam ilyet. Skóciában vannak törekvések néha, hogy kiválnak Nagy-Britanniából, de ha jól nézem a híreket, ez egyelőre nem történt meg. :D El fogják fogadni az angol fontot is.
ne ámitsuk egymást,nagyon sok helyen jártam a világban,ahol csak KP-ét fogadtak el,és nem a világ "se@lyuka" volt,és az is igaz,hogy volt olyan hely,hogy a sima piacon,a zöldégesnél is lehetett kártyával fizetni...amondó vagyok,mint "kártyapárti",és végigjártam országokat ahol fogalmam sincs hogy néz ki a helyi fizetőeszköz,ha olyan helyre megyek amit nem ismerek,és még azt is sugalják,hogy kell a KP,akkor legyen egy kis KP a zsebemben..arrol nem beszélve,még ha be is van állitva az X banknál a "középárfolyam" használata vásárlásnál,sokszor jobban járunk ha veszünk KP-ét,a valtóirodában,még idehaza..

just my 2 cents..
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1305

Hozzászólás Szerző: pali923 »

zoli73 írta:

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Skóciai utazás

Szép napot mindenkinek!

Sokunk kétkedve fogadta a kérést, de elmondása szerint Skócia nem London, itt nagyon mások a viszonyok. Állítólag a szokásos digitális fizetési lehetőségek csak korlátozottan vehetők igénybe, és inkább a kézpénzt preferálják, ráadásul az Angol Fontot sem igazán akarózik elfogadniuk, ragazkodnak a Skót Fonthoz.
Fogalmam sincs, hogy ez mennyire fedi a valóságot, de az utazás vezetője szerint higyjük el, és Skót Font nélkül ne engedjük el a gyerekeket, mert problémák lehetnek.
Megkérdezve az AI-t azt mondja, hogy a Skót Font ugyan az, mint az Angol Font, ellenben itthon beváltani mégsem lehet, hazautazás előtt ajálott elkölteni, vagy Angol Fontra visszaváltani.
Több pénzváltót megkérdezve eltérő válaszokat kaptam, viszont az egybe vág, hogy Skót Font egyiknél sem kapható. Amíg az egyik azt mondja, hogy szerinte nyugodtan vigyen a gyerek Angol Fontot, elvégre ugyanaz az ország, el kell fogadják, addig a másik azt javasolta, hogy kint kell váltani, ha mindenképpen Skót Fontra van szükség.
Az utazás vezetője szerint nagyobb pénzváltókban itthon is lehet Skót Fontot venni, de nekem még nem sikerült a forrást fellelni.
El vagyunk bionytalanodva, így szeretném olyas valaki(k) segítségét kérni, aki járt már Skóciában, és tisztában van a viszonyokkal, fel tud világosítani.
Köszönöm előre is! leborulok.gif

Válasz küldése

Vissza: “Gyors kérdések helye, minden, amit máshol nem tudsz megkérdezni”