Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Nemzetközi DVD Magazin

Vendég

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Az én logikám szerint, amikor a 4:3-as képből vágják ki a szélesvásznú képet és ezt vetítik ki széles vászonra vagy teszik fel DVD lemezre, akkor rosszabb minőségű képet kapunk, mintha anamorph technikával rögzítették volna a filmet.  Igaz ez? Valahogy olyan ez, mintha zoomolnák a tévén, nem?

Abszolút igazad van. Ezért mondtam, hogy az anamorph filmek elvileg jobb minőségűek. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a 35mm-es negatív felbontása elméletileg végtelen, de gyakorlatban is 4000x6000 felett van ami azt jelenti, hogy ha a felét levágják is még bőven HDTV felbontás felett van, tehát a DVD lemezen nem vehető észre minőségi változás. Az meg egy másik kérdés, hogy adott esetben a trükkök miatt gyakorlatilag beszkennelik a fél filmet és már akkor lerontják szélesvásznú HDTV felbontásra amivel a számítógép dolgozik.

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: -1

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: Enrico Benetti »

Ez ízlés kérdése. Szerintem (és sok rendező szerint) a 2.35-ös kép szebb, mint az 1.85-ös. Szélesebb, látványosabb, mozisabb. Az 1.85 inkább a multimedia fanatikusok kedvence (pl. Spielberg) mivel ez jobban alkalmazkodik az 1.78-as mérethez.Tehát ha már kötelező szabványnál tartanánk akkor én inkább az 2.35-öt preferálnám.

És még egyszer hangsúlyozom, hogy NEM MINDIG a 4:3-as képből vágják ki a szélesvásznú képet. Jópár film -mint így kiderült a Matrix is ilyen- anamorph technikával készül. Ilyenkor egy előtétlencse segítségével összenyomják a képet 4:3-ra és azt rögzíti a kamera.

Azt hiszem kezdem kapisgálni. Még csak egy kérdés a nem anamorph technikával készült szélesvásznú képekkel kapcsolatban.

Az én logikám szerint, amikor a 4:3-as képből vágják ki a szélesvásznú képet és ezt vetítik ki széles vászonra vagy teszik fel DVD lemezre, akkor rosszabb minőségű képet kapunk, mintha anamorph technikával rögzítették volna a filmet.
Igaz ez? Valahogy olyan ez, mintha zoomolnák a tévén, nem?

Vendég

Nemzetközi DVD Magazin

Tehát az ábrán látható kék dvd-s képarány valójában 4:3-as úgy, hogy alulról-felülről letakarták a felesleges részt?
Így van. Szegény 35mm-es negatív közel 4:3-as képarányú. Nincs 1.85-ös vagy 2.35-ös negatív. Felveszik szépen 4:3-ban majd levágják a felesleget.

Azt hittem értem, de nem. Ha ez ténlyeg így van, hogy a 4:3-as képből vágják ki a filmet, akkor mi értelme van más-más mértenek? Miért nem lehet a kivágás során egyszerűen 1.85-ös arányt alkalmazni mindig és ezzel el is lenne intézve?

Ez ízlés kérdése. Szerintem (és sok rendező szerint) a 2.35-ös kép szebb, mint az 1.85-ös. Szélesebb, látványosabb, mozisabb. Az 1.85 inkább a multimedia fanatikusok kedvence (pl. Spielberg) mivel ez jobban alkalmazkodik az 1.78-as mérethez.
Tehát ha már kötelező szabványnál tartanánk akkor én inkább az 2.35-öt preferálnám.

És még egyszer hangsúlyozom, hogy NEM MINDIG a 4:3-as képből vágják ki a szélesvásznú képet. Jópár film -mint így kiderült a Matrix is ilyen- anamorph technikával készül. Ilyenkor egy előtétlencse segítségével összenyomják a képet 4:3-ra és azt rögzíti a kamera.

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Nemzetközi DVD Magazin

Tehát az ábrán látható kék dvd-s képarány valójában 4:3-as úgy, hogy alulról-felülről letakarták a felesleges részt?
Így van. Szegény 35mm-es negatív közel 4:3-as képarányú. Nincs 1.85-ös vagy 2.35-ös negatív. Felveszik szépen 4:3-ban majd levágják a felesleget.

Azt hittem értem, de nem. Ha ez ténlyeg így van, hogy a 4:3-as képből vágják ki a filmet, akkor mi értelme van más-más mértenek? Miért nem lehet a kivágás során egyszerűen 1.85-ös arányt alkalmazni mindig és ezzel el is lenne intézve?

Vendég

Nemzetközi DVD Magazin

GoldSun
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 0

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: GoldSun »

Aha, semmi, értem
TV: Samsung PS58B850, DVD: Primare V25, BLU-RAY: Pioneer BDP320, Előerősítő˝: Marantz AV9000, Végerősítő: Marantz MM9000 HANGFALAK: Mordaunt Short 906 (front), 905c (center), 902 (surround), 907w (sub) Kábelek: Audioquest Type 4 (front), Black&White LS-1002 (center), Fejes: Sennheiser HD555

GoldSun
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: GoldSun »

Még egy dolog az ergo által felvetett dolog apropóján. Van egy olyan dolog amiről nem beszéltünk eddig. Ez is igen gyakori. A Full Frame anyag igen képlékeny abból a szempontból, hogy a DVD és VHS kiadásoknál nem feltétlenül csak az alját és a tetejét takarják ki, vágják le. Van úgy, hogy a "közepéből" hasítanak ki egy 1,85 arányú részt és ez kerül a DVD-re. Nagyon minimális dolgokra kell itt gondolni. Minimális, viszont észrevehető. Ha valaki megnézi a Matrix VHS kazettát amely egyébként 4:3 P&S azt veheti észre, hogy mégis 2-3cm-el több látszik függőlegesen, mint a DVD-n. Ez -mint említettem- igen gyakori. Megpróbálom egy képpel szemléltetni a dolgot:
TV: Samsung PS58B850, DVD: Primare V25, BLU-RAY: Pioneer BDP320, Előerősítő˝: Marantz AV9000, Végerősítő: Marantz MM9000 HANGFALAK: Mordaunt Short 906 (front), 905c (center), 902 (surround), 907w (sub) Kábelek: Audioquest Type 4 (front), Black&White LS-1002 (center), Fejes: Sennheiser HD555

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 714

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Támpont lehet még az imdb adatbázisa
Ezt én sehogy sem találom meg. Veszem például a The Matrix c. filmet, de itt nem látom sehol sem a képarányt. Hol kellene keresnem?

Bal oldalon a menük között van egy ilyen, hogy: Other info -> Technical specs
Ha odakattintasz akkor kiírja, hogy

Camera
Panavision Cameras and Lenses

Laboratory
Atlab Film Laboratory Service, Sydney, Australia

Film negative format (mm/video inches)
35 mm (horizontal) (effects shots)
35 mm

Cinematographic process
Super 35
VistaVision (effects shots)

Printed film format
35 mm (anamorphic)

Aspect ratio
2.35 : 1

Amibe ezek szerint jól belenyúltam mert anamorf lencsével vették fel és nem Full Frame-ben ahogy mondtam.

a jó pap...
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PP V2/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

Vendég

Nemzetközi DVD Magazin

Ezt én sehogy sem találom meg. Veszem például a The Matrix c. filmet, de itt nem látom sehol sem a képarányt. Hol kellene keresnem?

Bal oldalon a menük között van egy ilyen, hogy: Other info -> Technical specs
Ha odakattintasz akkor kiírja, hogy

Camera
Panavision Cameras and Lenses

Laboratory
Atlab Film Laboratory Service, Sydney, Australia

Film negative format (mm/video inches)
35 mm (horizontal) (effects shots)
35 mm

Cinematographic process
Super 35
VistaVision (effects shots)

Printed film format
35 mm (anamorphic)

Aspect ratio
2.35 : 1

Amibe ezek szerint jól belenyúltam mert anamorf lencsével vették fel és nem Full Frame-ben ahogy mondtam.

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Nemzetközi DVD Magazin

Vendég

Nemzetközi DVD Magazin

akkor hála istennek a 2001 ürodüsszeára nem vonatkozik(?).nemrég megvettem,tegnap megnéztem, 2.35 : 1

Kubrick csak a késői filmjeit forgatta így, mint a Tágra zárt szemeket, Az acéllövedéket vagy mondjuk a Ragyogást.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Nemzetközi DVD Magazin

aképnek így csak muszájból használják a 4:3-at. A hiedelem szerint Kubrick például azért forgatott 4:3-ba, hogy ne csonkolják meg a filmjeit a televíziók. Ez sikerült, de most a házimozisok ba**tak rá.

akkor hála istennek a 2001 ürodüsszeára nem vonatkozik(?).
nemrég megvettem,tegnap megnéztem, 2.35 : 1

nagyjából kezdem érteni a dolgot.köszi
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PP V2/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

Vendég

Nemzetközi DVD Magazin

Még egy dolog az ergo által felvetett dolog apropóján. Van egy olyan dolog amiről nem beszéltünk eddig. Ez is igen gyakori. A Full Frame anyag igen képlékeny abból a szempontból, hogy a DVD és VHS kiadásoknál nem feltétlenül csak az alját és a tetejét takarják ki, vágják le. Van úgy, hogy a "közepéből" hasítanak ki egy 1,85 arányú részt és ez kerül a DVD-re. Nagyon minimális dolgokra kell itt gondolni. Minimális, viszont észrevehető. Ha valaki megnézi a Matrix VHS kazettát amely egyébként 4:3 P&S azt veheti észre, hogy mégis 2-3cm-el több látszik függőlegesen, mint a DVD-n. Ez -mint említettem- igen gyakori. Megpróbálom egy képpel szemléltetni a dolgot:

Vendég

Nemzetközi DVD Magazin

abaaba: Ha egy film 4:3-as akkor az három ok miatt lehet olyan:

1. A rendező így vette fel (példa erre a Tágra zárt szemek)
2. A teljes felvett Full Frame verzió
3. A szélesvásznú képből csonkolt 4:3-as verzió (P&S vagy zoom)

Az első esetben a 4:3-as kép az eredeti tehát nem lehet vele mit csinálni. A második esetben többet látsz mint kellene. Ez legalább olyan rossz, mintha kevesebbet látnál, mivel egyrészt tele van a kép felesleges dolgokkal másrészt mint említettem előfordulhat, hogy belóg mondjuk egy mikrofon. A harmadik eset a legrosszabb, hiszen itt a képi információ 25-40%-át nem látod mivel levágták.

A kérdésre válaszolva szerintem könnyen felismerhető egy filmről, hogy melyikbe esik a három kategória közül. A csonkolt kép viszonylag hamar felismerhető mivel sokszor hiányzik a kép széle. Az egyik színész a levegőbe beszél vagy nem látszik valami ami érzés szerint látszana. A Full Frame verzió is felismerhető hiszen túl nagy a tér az alján és a tetején. Ha 16:9-es TV-n felzoomolod a képét akkor soha nem marad le senkinek sem a feje és nem tűnik hiányosnak a látott képarány. Az eredetileg is 4:3-as filmek viszonylag nagyon ritkák. A szem és az agy befogadóképessége nagyon hálás a szélesvásznú képnek így csak muszájból használják a 4:3-at. A hiedelem szerint Kubrick például azért forgatott 4:3-ba, hogy ne csonkolják meg a filmjeit a televíziók. Ez sikerült, de most a házimozisok ba**tak rá.
Támpont lehet még az imdb adatbázisa (persze mérget nem szabad rá venni). Ott általában megtalálod a képarányt és a rögzítés módját is (pl. anamorf). Ha ott egy filmre azt írják, hogy 1.85 és te 4:3-ban látod akkor valószínű, hogy vagy FF vagy P&S. Ha az imdb azt is írja, hogy anamorf technikával rögzítették a filmet akkor biztos lehetsz benne, hogy a film P&S mivel az anamorph filmből csak csonkolással lehet vágni mivel ott az FF is szélesvásznú.
Valaki felvetette régebben, hogy akkor az FF verzió a legjobb mivel akkor akinek 4:3-as tévéje van az is örül hiszen nincs két fekete csík alul felül és akinek 16:9-es TV-je van az is örül mivel felzoomolja a képet és ő is egész képernyősen nézheti. Ez így rendben is lenne, de mivel az FF filmek teljes PAL sorbontása a filmnek jut ezért a felzoomolt verzió nem jobb minőségű, mint egy letterbox kiadvány. Ezért anyázok én minden FF filmre ami eddig megjelent (pl. 54, Sziki szökevény).

ergo: a csonkolásnak ilyen szempontból két változata van. Az első az FF-ből a szélesvásznú. Ezt nem is nevezném csonkolásnak hiszen olyan ez mikor a kinyomtatott képnek levágod a fehér szélét. Olyan dolgok kerülnek kitakarásra, kivágásra amelyek nem szükségesek, általában a rendező nem is látta azt a sávot a forgatás alatt amit később kivágnak. A másik a P&S. Itt egészen másról van szó. Ilyenkor az eredeti, rendező által is elképzelt és a moziban is vetített szélesvásznú hasznos képből vágnak ki annyit, hogy a megmaradt képarány 4:3 legyen. Itt tehát valódi csonkolásról beszélhetünk.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Nemzetközi DVD Magazin

Nagyon furcsa dolgot vettem  eszre. Nekem  meg van a k akár az 54-ro˝l. Ezt hívják Full Frame masternek.  
Ebbo˝l adódóan az HBO-n leadott 4:3-as Good Will Hunting nem csonkolt volt hanem az eredeti Full Frame verzió.

ezek szerint,ha jól értem,akkor a tévében leadott 4:3 kép viszont VALÓBAN csonkolt (lehet) a pan&scan rendszer miatt.
megvolt otthon a tévébôl felvett szarvasvadász amit összehasonlitottam a dvd változattal.kb harmada hiányzott a képnek.

még annyit,hogy ugyanez volt a 22 csapdájánál is.hiányoznak részek,ahogy összehasonlitottam a vhs-sel

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Nemzetközi DVD Magazin

Nagyon furcsa dolgot vettem  eszre. Nekem  meg van a Good Will Hunting lemez mellekletkent  is  es a HBO-n  leadottkent  is. A furcsa  az,  hogy ugyan  a  DVD lemez  boritojara  ra  van  irva,  hogy  a  kep 16:9 -es,  de ez a HBO-n  leadott 4:3 -as (egyebkent  is csonkolt) valtozat tovabb csonkolt valtozata. Ugyanis a DVD mellekleten  a  film  ugy  jott  letre,  hogy  a 4:3 -as valtozatban egyszeruen letakartak  a  kep  also  es  felso  reszet!!!!! A lemezmellekletben ezek utan  16;9 -nek feltuntetni a  filmet egyszeruen  HAZUGSAG!!!!!!
Ezt már egyszer leírtam az 54 címu˝ film kapcsán, most csak idézem:

"Ez szinte minden második filmnél így van. A film nyersanyag 4:3-as képarányú. Amit a kamera felvesz az 4:3-as akár a Matrix-ról beszélünk akár az 54-ro˝l. Ezt hívják Full Frame masternek. Ezeket szinte soha nem adják ki a stúdiók a kezükbo˝l mert egyrészt nem ezt akarják bemutatni másrészt pedig mivel a rendezo˝ nem is figyel a fenti és a lenti sávra sokszor belóg oda a kamera fényellenzo˝ vagy a mikrofon. Szerencsétlen eset, hogy az 54 kereskedelmi változatban Full Frame-ben jelent meg. Hasonlóan szerencsétlen mondjuk a Sziki szökevény szintén 4:3 Full Frame megjelenése. Ezek valóban több információt szolgáltatnak, de felesleges információt mivel a rendezo˝ azokat a részeket nem szándékolta bemutatni. Láthatsz több plafont meg több hasat, de a szépen komponált jelenet ilyenkor 1.85-ös vagy 2.35-ös. A moziban ezeket a filmeket takarólemezzel játszák le. Egyszeru˝en kitakarják az alját meg a tetejét mivel azokat nem kell látnod. Összegezve az 54 címu˝ film 1.85:1 képarányú még akkor is ha létezik belo˝le 4:3-as többet mutató verzió is. Ha beteszed a filmet és az elején megnézed amint az 54 logó beúszik a képbe gyönyöru˝en láthatod, hogy kiadja az 1.85-ös képarányt. A 4:3-as Full Frame verzión alul és felül van két fekete csík.
Az elején írtam, hogy minden második film ilyen. Minden elso˝ filmet ún. anamorfikus lencsével vesznek fel. Ilynekor az optika összenyomja a képet amely így tárolódik a 4:3-as nyersanyagon. Ezeket a moziban anamorfikus lencsével játszák le ami viszont széthúzza a képet a helyes képarányra. Hasonló a helyzet, mint a DVD esetében. Az anamorf mozifilmek jobb mino˝séget képviselhetnek kérdés, hogy ez mennyire látszik a moziban."

Ebbo˝l adódóan az HBO-n leadott 4:3-as Good Will Hunting nem csonkolt volt hanem az eredeti Full Frame verzió.

Kicsit osszezavarodtam...Kb. 3 eve bombazom a HBO-t azzal, hogy ha nem halad a korral es ha a filmjeit nem szelesvasznu verzioban fogja lejatszani, akkor nagyon sokan elpartolnak majd tole. Ezek szerint lehetseges, hogy az adon leadott filmek nagy resze ilyen, altalad irt Full Frame master lenne? Lehetseges, de ezt en honnan tudhatom biztosan? Pl. ott van a sokak altal szidott Nostradamus lemezmelleklet. Ez, mint ismert 4:3 keparanyu. Ez most Full Frame vagy nem?

DVD FAQ 3.5ös fejezet.
talán segíthet.

abaaba
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: -2

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: abaaba »

Nagyon furcsa dolgot vettem  eszre. Nekem  meg van a Good Will Hunting lemez mellekletkent  is  es a HBO-n  leadottkent  is. A furcsa  az,  hogy ugyan  a  DVD lemez  boritojara  ra  van  irva,  hogy  a  kep 16:9 -es,  de ez a HBO-n  leadott 4:3 -as (egyebkent  is csonkolt) valtozat tovabb csonkolt valtozata. Ugyanis a DVD mellekleten  a  film  ugy  jott  letre,  hogy  a 4:3 -as valtozatban egyszeruen letakartak  a  kep  also  es  felso  reszet!!!!! A lemezmellekletben ezek utan  16;9 -nek feltuntetni a  filmet egyszeruen  HAZUGSAG!!!!!!
Ezt már egyszer leírtam az 54 című film kapcsán, most csak idézem:

"Ez szinte minden második filmnél így van. A film nyersanyag 4:3-as képarányú. Amit a kamera felvesz az 4:3-as akár a Matrix-ról beszélünk akár az 54-ről. Ezt hívják Full Frame masternek. Ezeket szinte soha nem adják ki a stúdiók a kezükből mert egyrészt nem ezt akarják bemutatni másrészt pedig mivel a rendező nem is figyel a fenti és a lenti sávra sokszor belóg oda a kamera fényellenző vagy a mikrofon. Szerencsétlen eset, hogy az 54 kereskedelmi változatban Full Frame-ben jelent meg. Hasonlóan szerencsétlen mondjuk a Sziki szökevény szintén 4:3 Full Frame megjelenése. Ezek valóban több információt szolgáltatnak, de felesleges információt mivel a rendező azokat a részeket nem szándékolta bemutatni. Láthatsz több plafont meg több hasat, de a szépen komponált jelenet ilyenkor 1.85-ös vagy 2.35-ös. A moziban ezeket a filmeket takarólemezzel játszák le. Egyszerűen kitakarják az alját meg a tetejét mivel azokat nem kell látnod. Összegezve az 54 című film 1.85:1 képarányú még akkor is ha létezik belőle 4:3-as többet mutató verzió is. Ha beteszed a filmet és az elején megnézed amint az 54 logó beúszik a képbe gyönyörűen láthatod, hogy kiadja az 1.85-ös képarányt. A 4:3-as Full Frame verzión alul és felül van két fekete csík.
Az elején írtam, hogy minden második film ilyen. Minden első filmet ún. anamorfikus lencsével vesznek fel. Ilynekor az optika összenyomja a képet amely így tárolódik a 4:3-as nyersanyagon. Ezeket a moziban anamorfikus lencsével játszák le ami viszont széthúzza a képet a helyes képarányra. Hasonló a helyzet, mint a DVD esetében. Az anamorf mozifilmek jobb minőséget képviselhetnek kérdés, hogy ez mennyire látszik a moziban."

Ebből adódóan az HBO-n leadott 4:3-as Good Will Hunting nem csonkolt volt hanem az eredeti Full Frame verzió.

Kicsit osszezavarodtam...Kb. 3 eve bombazom a HBO-t azzal, hogy ha nem halad a korral es ha a filmjeit nem szelesvasznu verzioban fogja lejatszani, akkor nagyon sokan elpartolnak majd tole. Ezek szerint lehetseges, hogy az adon leadott filmek nagy resze ilyen, altalad irt Full Frame master lenne? Lehetseges, de ezt en honnan tudhatom biztosan? Pl. ott van a sokak altal szidott Nostradamus lemezmelleklet. Ez, mint ismert 4:3 keparanyu. Ez most Full Frame vagy nem?

Ne csak tisztességes légy, próbálj meg annak is látszani !
TV:Panasonic PV80, DVD:Pioneer DV-696AV-S (SACD)+Sony NS52P, Erősítő: Denon AVR-1604, Fejhallgató: Sennheiser HD485, Front: KEF C5, Center: Mordaunt-Short MS-905i, Hátsó: Wharfedale WH-2, Hátsó Center:System Fidelity SF-2010, Sub: KEF C4

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Nemzetközi DVD Magazin

Ezt már egyszer leírtam az 54 címu˝ film kapcsán, most csak idézem:

"Ez szinte minden második filmnél így van. A film nyersanyag 4:3-as képarányú. Amit a kamera felvesz az 4:3-as akár a Matrix-ról beszélünk akár az 54-ro˝l. Ezt hívják Full Frame masternek.

ezek szerint,ha jól értem,akkor a tévében leadott 4:3 kép viszont VALÓBAN csonkolt (lehet) a pan&scan rendszer miatt.
megvolt otthon a tévébôl felvett szarvasvadász amit összehasonlitottam a dvd változattal.kb harmada hiányzott a képnek.
a werkfilmeknél látható a 16:9 es keret a monitorokon,ahol nézik.ill visszanézik a filmeket.ez gondolom ezért van

Vendég

Nemzetközi DVD Magazin

Ezt már egyszer leírtam az 54 című film kapcsán, most csak idézem:

"Ez szinte minden második filmnél így van. A film nyersanyag 4:3-as képarányú. Amit a kamera felvesz az 4:3-as akár a Matrix-ról beszélünk akár az 54-ről. Ezt hívják Full Frame masternek. Ezeket szinte soha nem adják ki a stúdiók a kezükből mert egyrészt nem ezt akarják bemutatni másrészt pedig mivel a rendező nem is figyel a fenti és a lenti sávra sokszor belóg oda a kamera fényellenző vagy a mikrofon. Szerencsétlen eset, hogy az 54 kereskedelmi változatban Full Frame-ben jelent meg. Hasonlóan szerencsétlen mondjuk a Sziki szökevény szintén 4:3 Full Frame megjelenése. Ezek valóban több információt szolgáltatnak, de felesleges információt mivel a rendező azokat a részeket nem szándékolta bemutatni. Láthatsz több plafont meg több hasat, de a szépen komponált jelenet ilyenkor 1.85-ös vagy 2.35-ös. A moziban ezeket a filmeket takarólemezzel játszák le. Egyszerűen kitakarják az alját meg a tetejét mivel azokat nem kell látnod. Összegezve az 54 című film 1.85:1 képarányú még akkor is ha létezik belőle 4:3-as többet mutató verzió is. Ha beteszed a filmet és az elején megnézed amint az 54 logó beúszik a képbe gyönyörűen láthatod, hogy kiadja az 1.85-ös képarányt. A 4:3-as Full Frame verzión alul és felül van két fekete csík.
Az elején írtam, hogy minden második film ilyen. Minden első filmet ún. anamorfikus lencsével vesznek fel. Ilynekor az optika összenyomja a képet amely így tárolódik a 4:3-as nyersanyagon. Ezeket a moziban anamorfikus lencsével játszák le ami viszont széthúzza a képet a helyes képarányra. Hasonló a helyzet, mint a DVD esetében. Az anamorf mozifilmek jobb minőséget képviselhetnek kérdés, hogy ez mennyire látszik a moziban."

Ebből adódóan az HBO-n leadott 4:3-as Good Will Hunting nem csonkolt volt hanem az eredeti Full Frame verzió.

MoBBo
V.I.P.
V.I.P.

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: MoBBo »

Van ez így. Nekem megvan a Visszavágó c. kétoldalas dvdlemez, a teljes képes változatban fent és lent van több képinformáció, mint a 16:9-esen, míg a 16:9-esen két oldalt van több, mint a 4:3-ason. Tehát mindkét változat csonkoltnak minősül, de akkor vajon mi az etalon?
komoly tevedes aldozata vagy
vannak filmek amiket egyszerre rogzitenek 2 formatumra
egyik sem csonkolt, mind2 a rendezo elkepzelese szerinti kivagas

volt mar errol szo a forumban

termeszetesen a 4:3bol nagyitassal/csonkolassal kinyert 16:9 nem ilyen eset...
o v e r p o w e r e d

Sly
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: Sly »

de akkor vajon mi az etalon?

a 70mm-es

üdv.
Sly

TV: LG Flatron 29", Erölködö: Yamaha RXV-530, (Titán)
DVD: Yamaha S520, (Titán)
Hangfalak: Yamaha SW-45 Sub, Wharfedale Diamond 8.4 front, NS-90 Rear, NS-P60 Center. (mind fekete)
+ két macska /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

abaaba
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Nemzetközi DVD Magazin

Van ez így. Nekem megvan a Visszavágó c. kétoldalas dvdlemez, a teljes képes változatban fent és lent van több képinformáció, mint a 16:9-esen, míg a 16:9-esen két oldalt van több, mint a 4:3-ason. Tehát mindkét változat csonkoltnak minősül, de akkor vajon mi az etalon?

Szemely szerint semmi problemat nem latok ebben, ha feltuntetik a lemezen, hogy csonkolt. Az a gondom, hogy a mellekleten megjeleno filmek talan nagy resze csonkolt, de ezt erosen (aljas modon) elhallgatjak. En peldaul nem biztos, hogy megvettem volna az idezett lemezt, ha tudom, hogy csonkolt. Mar a 4:3-t sem! Ettol hazug az egesz!!!!!

TV:Panasonic PV80, DVD:Pioneer DV-696AV-S (SACD)+Sony NS52P, Erősítő: Denon AVR-1604, Fejhallgató: Sennheiser HD485, Front: KEF C5, Center: Mordaunt-Short MS-905i, Hátsó: Wharfedale WH-2, Hátsó Center:System Fidelity SF-2010, Sub: KEF C4

csodakaki
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: csodakaki »

Nagyon furcsa dolgot vettem eszre. Nekem meg van a Good Will Hunting lemez mellekletkent is es a HBO-n leadottkent is. A furcsa az, hogy ugyan a DVD lemez boritojara ra van irva, hogy a kep 16:9 -es, de ez a HBO-n leadott 4:3 -as (egyebkent is csonkolt) valtozat tovabb csonkolt valtozata. Ugyanis a DVD mellekleten a film ugy jott letre, hogy a 4:3 -as valtozatban egyszeruen letakartak a kep also es felso reszet!!!!! A lemezmellekletben ezek utan 16;9 -nek feltuntetni a filmet egyszeruen HAZUGSAG!!!!!!

abaaba
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Nemzetközi DVD Magazin

most hogy felemlegetted azonnal bevágtam a lejátszóba( már úgyis régen láttam). nem mondom, hogy tűéles a képe, de hogy rettentő gagyi azt sehogy sem lehet ráhúzni, de te tudod, te pénzed
betettem asztaliba is. ott is gáz.
lehet nekem túl magasak az igényeim, de hogy ezért egy fillért ki nem adnék...

ha a te igényeidnek bőven elég ez is, akkor örülj neki, hogy nincs ilyen gondod...

mivel a mozgalmasabb részek közé tartozik, amikor két ember sötétben beszélget, talán elnézem neki, hogy nem veri a Két tornyot

Nagyon furcsa dolgot vettem eszre. Nekem meg van a Good Will Hunting lemez mellekletkent is es a HBO-n leadottkent is. A furcsa az, hogy ugyan a DVD lemez boritojara ra van irva, hogy a kep 16:9 -es, de ez a HBO-n leadott 4:3 -as (egyebkent is csonkolt) valtozat tovabb csonkolt valtozata. Ugyanis a DVD mellekleten a film ugy jott letre, hogy a 4:3 -as valtozatban egyszeruen letakartak a kep also es felso reszet!!!!! A lemezmellekletben ezek utan 16;9 -nek feltuntetni a filmet egyszeruen HAZUGSAG!!!!!!

gemini
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1

Nemzetközi DVD Magazin

Hozzászólás Szerző: gemini »

Most megnéztem gépen és asztalin is. Szerintem annyira nem vészes a minősége. Persze nem tökéletes, de bőven élvezhető. Az erősebb pixeledések pedig csak pausenél jöttek elő, de az sem volt zavaró. ha nem hivod rá fel a figyelmemet akkor talán észre sem veszem, főleg nem olyan távolságbol, ahogyan filmet szoktam nézni.

Válasz küldése

Vissza: “DVD mellékletes magazinok”