Tako az Astoriánál: https://welovebudapest.com/cikk/2024/05 ... -monofood/
Egyszerű és finom. Aki arra jár próbálja ki.

Mellette pedig ott a Fekete, lehet egy jó kávét is inni: https://feketekv.hu
Bocsánat, hogy két hsz- ben reagáltam, tabletről írok. Szintén nem kell egyetértenünk, de szerintem azért túlzás egy szakács oktatását az Orvosi egyetem elvégzéséhez hasonlítani.Vasti írta: ↑2025.07.18., pén. 23:53
“De pl. egy szalontüdő sem túl bonyolult dolog ám éttermi körülmények között,”
- oké, szerinted egyszerű étel, legyen. Mondjál még egy kaját, ha már többes számot írtál, légyszíves.
“A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!”
Ebben egyetértünk.
“Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?”
Igen, tudna. Miből gondolod, hogy olyan baromi nehéz? Elsőre lehet, hogy nem lesz jó, másodszorra, harmadszorra már sokkal jobb. Ha meg már megfőzte vagy tízszer, akkor azért már megy. És egy étteremben nem a pályakezdő szakácstanuló áll a konyhában, hanem olyan, akinek már van gyakorlata.
“És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem”. Ezt miből gondolod?
“….ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.” Igen, és ezek azok az éttermek, amelyek vagy már be is zártak, vagy be fognak zárni, mert az emberek erre nem kíváncsiak hosszú távon. Egyszer el lehet valamit rontani, de folyamatosan moslékot főzni…
…
Vannak a sztenderd ételek. Azokat nagyjából ugyanúgy készítik mindenhol, függetlenül attól, hogy Te látod- e éttermek étlapján. A rántott hús is elég népszerű étel, krumplival, ételismeretből első órán azzal kezdték, hogy a magyar emberek többsége ezt keresi, ha bemegy egy étterembe, mert ez az az étel, amiben nagyot csalódni nem lehet. (más kérdés, hogy a bécsi szeletet borjúból kellene csinálni, de készül sertéskarajból is, meg csirkemellből is, aztán lehet vitatkozni, hogy akkor az nem is bécsi szelet, hanem csak rántott hús, most akkor borjúbécsi, vagy bécsi szelet…).Vasti írta: ↑2025.07.18., pén. 23:53….
A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!
Mert ha nekem éttermem van, és a paprikás krumplit hagyma és paprika nélkül készítem, de viszont tejföllel, zöldborsóval, és egy kis citromhabbal a tetején, akkor a vendég, aki paprikás krumplit rendelt, mert rákívánt, piszkosul meg fog lepődni ;-)
Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?
És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem.
Ugyanis ha főzök a vendégnek egy hagyma és paprika nélküli, de tejfölös és zöldborsós paprikás krumplit citromhabbal, ami nem ízlik neki, akkor két lehetőség van: vagy kussol a vendég, mert cikinek érzi, hogy nem érti a művészetet, vagy reklamál, és megkapja, hogy nem érti a művészetet ;-) De ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.
Na mindegy, nem kell egyetértenünk, attól szép a világ, hogy mindenki más ;-) Mert szerintem meg egy sült csirke, egy rántott akármi, de még egy rizs sem magától értetődően és egyszerűen jó mindenhol, hiszen a szakácstanulók már rég megtanulták, és 1000x megcsinálták.
Jaaaa, hát ezeket tényleg nem szokták újragondolni, mert nincs mit - meg étteremben étlapon nem is nagyon láttam még, ezek tényleg menzakaják.
Egyszerű ételekről írtál. Úgy értettem, hogy az elkészítésük egyszerű…. Szerintem ezt nem egyszerű elkészíteni. Olyan ételeket tartok egyszerűen elkészíthetőnek, amit egy 8 általánost végzett, egyszerű betanított konyhalány (nem szakács) is el tud készíteni egy- két hét konyhai gyakorlattal. Pl.: sült csirkecomb. Párolt rizzsel, vagy sült krumplival, mindegy, nézd meg a receptet, mennyivel egyszerűbb. Azt is írtad, hogy mindenki által ismert… a szalontüdőt nem mondanám annak. Hasonlítsd össze, mondjuk a tökfőzelékkel, fasírttal, mennyi idő előkészíteni és elkészíteni.
Mint a “Kábelezzünk” topicban:))
Ti direkt kötekedtek?! Félreértelmező mesterek ;-)
És az első pörkölt vajon, hogy készült? Rögtön tökéletes volt, és mindenki azóta is ahhoz igazítja magát, vagy esetleg mindenki másként gondolja jónak? Vagy esetleg ilyen es olyan ízlés alapján így, vagy úgy készíti el?
Mindenképpen: sőt felülről súrolja, nem is alulról! ;-)
Értem. Szerinted az emberi teljesítőképesség felső határát súrolja.
Persze!
Ritka az ilyen étterem sajnos: mi otthon nem is nagyon kockáztatunk, sok-sok éve ugyanoda megyünk szinte mindig ;-) Ha nagy ritkán mégsem, akkor annak ellenére is gyakori a csalódás, hogy alaposan elolvasom előtte az értékeléseket.
Milyen egyszerű ételekre gondolsz?
Nem baromság. Vasárnap délután - Vonyarcvashegyről hazafelé -, kerestünk éttermet. Megálltunk Gárdonyban a Gulyás Csárdánál. Nos, nem túlgondolt, a klasszikus magyar konyha ízei, mindenre figyelő kiszolgáló személyzet. Nagyon finom volt mindenki estebédje.Vasti írta: ↑2025.07.15., kedd 20:26
Nekem egyébként meggyőződésem (lehet, hogy baromság, akkor bocs ;-) hogy az is benne van a dologban, hogy egyszerű, mindenki által ismert ételeket hagyományosan és JÓL elkészíteni sokkal nehezebb, mint egyszerűen újragondolni, és azt mondani, hogy márpedig nálunk ez a paprikás krumpli, és ne okoskodjá' má' hogy nem hasonlít rá sem receptben, sem kinézetben, sem ízben ;-)
Tudom, hogy ezek nem csillagos éttermek :-)
Írtam, hogy világ!Alex_Aston írta: ↑2025.07.14., hétf. 22:06Milyen bajnokság volt az? Kíváncsi lennék rá.
Imádom Torockót, de az nem erről híres.
Viszont kürtőskalacs az ott valóban világbajnok. Életem második legjobbját ettem ott. Az első a parajdi sóbánya bejárata melletti. Az másnaposan is jobb, mint mifelénk bármelyik frissen.
Bő egy hónap múlva remélem újra megmászom a Székelykövet, és akkor megnézem, hogy a minőség maradt e a régi![]()
Mindenki mást keres a táplálkozásban.
Apricot Coffee, a süti is jóANDS írta: ↑2025.07.12., szomb. 20:20Azon a környéken (Újlipótváros, Pozsonyi út, Hollán Ernő utca) sok a jó kávéház.
A Dunapark nagyon jó, van cukormentes sütí is, gluténmentes is, tejmentes is, csak ezekből kicsi a választék. Szerintem drága hely, de nagyon szép a panoráma, előkelő, elegáns hely. Gyakorlatilag a Szent István parkra néz, meg a Margitszigetre.
A Kiskakukk nekem meg egy haveromnak bejött, a nejemnek nem, nagyon retró hangulata van, kb. a 30- as éveket idézi.
A Gerbeaud a Vörösmarty téren nekem még sosem okozott csalódást, viszont rohadt drága… és ott van mellette a Szamos (Váci utca 1.), ami sokkal olcsóbb, ott is jó a süti meg a kávé.
Cafe Frei - nagyon nagy a kávéválaszték, olyan kávékülönlegességeket lehet náluk kapni, amit máshol nem. Mi a Polus Centerben vegyes tapasztalatokat szereztünk, a kiszolgálás attól függ, ki van műszakban…
Milyen bajnokság volt az? Kíváncsi lennék rá.
Én azt vettem észre, hogy nehéz olyan éttermet találni manapság, ami nem csillagos ajánlott, és / vagy csillagos a séf, vagy minimum csillagos étteremben dolgozott korábban a séf ;-) Nem tudom, hol terem ez a rengeteg kiváló szakember?! ;-)