Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 339

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Alex_Aston írta:
Tegnap, 17:54
Nem is tudom, hogy ez most jó, vagy nem.
Elméletileg, akár jó is lehetne ;-) De a Meki az Meki, csodák ott nincsenek. (Amikor külföldre keveredtünk, én is lenyomtam 2,5 évet Meki konyhán, kb. "látom" a dolgot.)

Annyi az egész szerintem, hogy a Meki a Rácz nevével többet akar eladni, a Rácz meg a Mekin keresztül több pénzt akar keresni - szó nincs itt Michelin csillagos kajáról, meg különleges összetevőkről, remélem ezt mindenki tudja ;-)

Briós buci: gyakran volt a Mekiben ehhez-ahhoz már tizenéve is, amikor ott melóztam. A húspogácsa elméletileg mindig 100% marhahús volt, teljesen natúr, még a sózás - borsozás is utólag történik. Lollo Bionda sali került (legalábbis errefelé) a nagyobb burgerekbe, méghozzá magyar, Eisberg-es, mint ahogy a többi saláta is ;-) Pirított, friss és szárítottból újraélesztett ;-) hagyma is van kb. mindig a pultban. Szóval eddig Meki.
Kitalált egy szószt, ami gondolom azért nem ugyanaz lesz, mint amit a séf úr a csillagos éttermében feltálalna, hanem annak egy iparilag reprodukálható változata. Ennyi...

Én mondjuk nem vagyok egy hamburger zabáló fajta, étteremben életemben talán 2x-3x ettem, mert ha van más is az étlapon, akkor miért egyek hamburgert?! ;-) Az nekem egy gyorskaja, szóval gyorsétteremben eszem néha, ha gyorsan kell valamit enni ;-) És általában a legegyszerűbbet, pl. a basic hamburger (utálom a műsajtjukat) , Filet-o-Fish (sajt nélkül ;-) , Chicken Burger, és ennyi.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3579

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nem is tudom, hogy ez most jó, vagy nem.
De inkább gáz szerintem, hogy ilyen névvel "eladta" magát az ipari hulladék népszerűsítésének.

https://index.hu/fomo/2025/10/08/racz-j ... a-gasztro/

Ha hamburger, akkor továbbra is maradok a rendesnél, amit szerencsére lehet már egyre több helyen venni, vagy készítek otthon magamnak. De az ilyen Meki-Burgeking sz@rságokat továbbra is kerülöm.ó, hisz ugyanennyiért lehet enni rendes ételt is.
Csak a Marantz! :-D

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

Vasti írta:
2025.07.14., hétf. 21:07
Én szalontüdőt ettem, de ezt csak onnan tudom, hogy azt kértem a pincértől... Tüdő is volt benne, az tény, de itt vége is volt a kapcsolatnak a neve alapján remélt és a kapott étel között.
Mivel nem olyan őrült nagy a forgalom a topicban, gondoltam talán belefér, hogy felhozzam a témát ;-)

A minap akadtam erre az írásra: https://index.hu/kultur/degusztator/202 ... e-kritika/

Érdekes...
Lehet, hogy velem van a baj?! ;-)
Hát, én nem tudtam róla, hogy milyen piszok bonyolult és vérprofi módon készül ott az az étel, ezért sajnos csak megkóstoltam, és véleményt alkottam ;-)
Amúgy sohasem szeretem a "körítést": a hifiben sem szerettem, amikor még csereberéltem, meghallgattam, stb., ha elkezdte valaki a hatalmas sztorit a készülék mellé, szerintem teljesen felesleges. Ami és ahogy hallok, ÉN, az számít, NEKEM ;-)
Az ételnél is csak az számít, amit én érzek.
Ha jó értettem a cikkből, a szalontüdő osztrák eredetű. Ettem már nem egyszer osztrák étteremben. Jó étteremben is (errefelé sok helyen és gyakran fent van az étlapon) . Nagyon-nagyon finom volt! És távolról sem hasonlítottak egymásra azzal, amit tatán ettem.

Jaj de beakadt nekem ez a szalontüdő, körül is kéne néznem a neten, hogy a környék éttermei közül melyikben lesz mostanság :-)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

UHU Erdei büfé

https://www.google.com/search?gs_ssp=eJ ... no_sw_cr=1

Mátraházai nagy parkolóban található.
Nézegettem, hol lehet a környéken jót enni, normális áron. Belefutitram ebbe a helyben, és néztem, hogy a több, mint 500 értékelés, csakis kizárólag 5*-os. Azért ez már nem mindennapi.
Tettünk egy próbát, és nem csalódtam.
Kiváló saját készítésű lepények, bőséges és finom töltelék, normális arazással, kedves kiszolgálás mellett.
Ez tényleg 5*-os hely.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 798

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.08.13., szer. 17:07
ANDS írta:
2025.08.10., vas. 16:29
Elvileg a húslevest egyszerű megfőzni, gyakorlatilag sokféleképpen el lehet rontani
Igen, és elvileg 9mp alatt futni a 100-at is tök egyszerű, de néhány buktató azért mégis van a gyakorlati megvalósításánál ;-)
Konyhatechnológiailag egyszerű megfőzni.:))

Mellesleg az Öreg halász étterem tényleg nagyon jó, többször voltunk már ott, “csak” a húsleves volt romlott.
A Dunapark kávéház, ami szintén nagyon jó hely, bár a melegkonyhás étlap választéka szűk, egyszer egy olyan elsózott marhapörkölttel lepett meg, hogy nem bírtuk megenni. Előtte meg vagy 5 alkalommal nagyon finom volt… Azért dícséretükre legyen mondva, megkérdezték, miért nem ízlett, és maguktól levonták a számlából.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1041

Hozzászólás Szerző: BLX »

Vasti írta:
2025.08.13., szer. 17:07
ANDS írta:
Elvileg a húslevest egyszerű megfőzni, gyakorlatilag sokféleképpen el lehet rontani
Igen, és elvileg 9mp alatt futni a 100-at is tök egyszerű, de néhány buktató azért mégis van a gyakorlati megvalósításánál ;-)
Szerintem többen főznek finom húslevest, mint akik 10mp alatt futják a százat.
A főzes nem rocket science. Van aki érzi. Én az evés részét érzem. :smile29:

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.08.10., vas. 13:42

...pedig húslevest főzni nem egy nagy dolog, minden szakácstanuló 100x megcsinálta, rutinból összedobja, neeem?!
De az is lehet, hogy ettél egy húslevest, ami NEKED nem ízlett, neeem?!
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)
Nem haragszom, de nem írtam ilyet, hogy a húslevest egyszerű megfőzni.
Ez mondjuk konkrétan éppen romlott volt.

Elvileg a húslevest egyszerű megfőzni, gyakorlatilag sokféleképpen el lehet rontani (túl sűrű, túl sós, íztelen, szétfőtt benne a zöldség). Pont a húslevesre nagyon igaz szerintem, amit leírtál július 16- án, 15:43- kor (kell hozzá ízlés, érzék, receptismeret ÉS tapasztalat). Tanuló voltam (régen) egy konyhán, a szakács megfőzte a vendégeknek a húslevest, a személyzeti ebédre meg szintén húsleves készült, csak azt egy 50 körüli úr főzte, aki többnyire a fekete mosogatóban dolgozott. Aztán megkóstolták mindkettőt, és kicserélték… a személyzet ette, amit a 20 év körüli szakács főzött, a vendégek meg azt kapták, amit az öreg…
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2025.08.08., pén. 02:16
A húslevest kerüljétek… az nem megy… gondolkodik.gif
...pedig húslevest főzni nem egy nagy dolog, minden szakácstanuló 100x megcsinálta, rutinból összedobja, neeem?!
De az is lehet, hogy ettél egy húslevest, ami NEKED nem ízlett, neeem?!
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Újpesten az Öreg halász étterem kiváló. Minden halételt jól csinálnak, a kiszolgálás példás.
A húslevest kerüljétek… az nem megy… gondolkodik.gif

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.07.21., hétf. 00:05

“Vita lezárva: szerinted minden szakács automatikusan tökéletesen megfőz bármit,….” Ilyet nem írtam.
“Szerintem meg rohadtul nem kell hozzá iskola, csak tudjon főzni! ….” ez is igaz, nem állítottam az ellenkezőjét
“…tulajdonképpen az iskola befejezése után kezdődik az igazi tanulás, és akkor derül ki, hogy mi lesz az új szakiból, vagy hogy lesz-e egyáltalán belőle valami?! “ez is igaz, minden szakmára
Te ettél egy “ újragondolt” kaját, ami nem ízlett, és ebből arra következtetsz, hogy az a szakács, aki azt készítette, nem tud jól főzni.

Voltunk a Váci vigalomban, ettünk egy sátorponyva alatti kifőzdében 3 kaját: zöldséges csirkét, szarvaspörköltöt és csülkös pacalt (potom 26.000.- forintot fizettünk érte…). A három ételből kettő nem ízlett, a harmadik igen. Ebből nem mernék levonni olyan következtetést, hogy nem tudnak főzni. A szarvaspörkölt nejemnek ízlett, nekem nem. A csülkös pacal szerintem fantasztikusan finom volt (igen, olyan, mint vártam, pont azt kaptam).

Azt viszont elismerem, hogy irreálisan / szürreálisan drága volt.
Szóval a Váci vigalomban csak csülkös pacalt egyetek!

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2025.07.19., szomb. 14:38
azért túlzás egy szakács oktatását az Orvosi egyetem elvégzéséhez hasonlítani.
Oktatásról te beszéltél többször is, nem én ;-)
Vita lezárva: szerinted minden szakács automatikusan tökéletesen megfőz bármit, hiszen megtanulta az iskolában.
Szerintem meg rohadtul nem kell hozzá iskola, csak tudjon főzni! (amit írtam: érzék, ízlés, tapasztalat, elhivatottság, stb.)
És ez a legtöbb alacsony végzettséget igénylő "kézműves" szakmára igaz: tulajdonképpen az iskola befejezése után kezdődik az igazi tanulás, és akkor derül ki, hogy mi lesz az új szakiból, vagy hogy lesz-e egyáltalán belőle valami?!

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1041

Hozzászólás Szerző: BLX »

Visszakanyarodnék az eredeti témához:
Tako az Astoriánál: https://welovebudapest.com/cikk/2024/05 ... -monofood/

Egyszerű és finom. Aki arra jár próbálja ki. :smile29:

Mellette pedig ott a Fekete, lehet egy jó kávét is inni: https://feketekv.hu

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.07.18., pén. 23:53

“De pl. egy szalontüdő sem túl bonyolult dolog ám éttermi körülmények között,”
- oké, szerinted egyszerű étel, legyen. Mondjál még egy kaját, ha már többes számot írtál, légyszíves.

“A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!”
Ebben egyetértünk.

“Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?”
Igen, tudna. Miből gondolod, hogy olyan baromi nehéz? Elsőre lehet, hogy nem lesz jó, másodszorra, harmadszorra már sokkal jobb. Ha meg már megfőzte vagy tízszer, akkor azért már megy. És egy étteremben nem a pályakezdő szakácstanuló áll a konyhában, hanem olyan, akinek már van gyakorlata.

“És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem”. Ezt miből gondolod?

“….ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.” Igen, és ezek azok az éttermek, amelyek vagy már be is zártak, vagy be fognak zárni, mert az emberek erre nem kíváncsiak hosszú távon. Egyszer el lehet valamit rontani, de folyamatosan moslékot főzni…
Bocsánat, hogy két hsz- ben reagáltam, tabletről írok. Szintén nem kell egyetértenünk, de szerintem azért túlzás egy szakács oktatását az Orvosi egyetem elvégzéséhez hasonlítani.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.07.18., pén. 23:53
….

A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!

Mert ha nekem éttermem van, és a paprikás krumplit hagyma és paprika nélkül készítem, de viszont tejföllel, zöldborsóval, és egy kis citromhabbal a tetején, akkor a vendég, aki paprikás krumplit rendelt, mert rákívánt, piszkosul meg fog lepődni ;-)

Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?
És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem.

Ugyanis ha főzök a vendégnek egy hagyma és paprika nélküli, de tejfölös és zöldborsós paprikás krumplit citromhabbal, ami nem ízlik neki, akkor két lehetőség van: vagy kussol a vendég, mert cikinek érzi, hogy nem érti a művészetet, vagy reklamál, és megkapja, hogy nem érti a művészetet ;-) De ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.

Na mindegy, nem kell egyetértenünk, attól szép a világ, hogy mindenki más ;-) Mert szerintem meg egy sült csirke, egy rántott akármi, de még egy rizs sem magától értetődően és egyszerűen jó mindenhol, hiszen a szakácstanulók már rég megtanulták, és 1000x megcsinálták.
Vannak a sztenderd ételek. Azokat nagyjából ugyanúgy készítik mindenhol, függetlenül attól, hogy Te látod- e éttermek étlapján. A rántott hús is elég népszerű étel, krumplival, ételismeretből első órán azzal kezdték, hogy a magyar emberek többsége ezt keresi, ha bemegy egy étterembe, mert ez az az étel, amiben nagyot csalódni nem lehet. (más kérdés, hogy a bécsi szeletet borjúból kellene csinálni, de készül sertéskarajból is, meg csirkemellből is, aztán lehet vitatkozni, hogy akkor az nem is bécsi szelet, hanem csak rántott hús, most akkor borjúbécsi, vagy bécsi szelet…).

Párszor már átbeszéltük ezt a témát ebben a topicban, a gondok akkor kezdődnek, amikor a vendég - teljesen jogosan- más vár, mint amit kap. Mert az étel neve az étlapon köszönő viszonyban sincs azzal, ami a tányérra kerül. Ezt le is írtad, és érthető, hogy felháborít (ez is az oka a rántott hús népszerűségének).

Vannak ételek, amit 1001 féle módon el lehet készíteni, mégis ugyanúgy hívják, ilyen például a tatárbifsztek. Onnan indul, hogy bélszínből készül, aztán nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, fűszerezni, van, ahol tesznek bele konyakot is… lehet tenni bele sokmindent, csak aztán vagy ízlik a vendégnek, vagy nem…
De amikor nem bélszínből készítik, hanem lábszárból, mert az sokkal olcsóbb, akkor azt milyen alapon nevezik tatárbifszteknek? Csak. (az nem újragondolt tatár, ha bélszín helyett lábszárból vagy pulykából készítik, az átverés, lehúzás, csalás- nevezd ahogy akarod). Az étterem tulajdonosa/ vezetője megírja az étlapot, kiadja az utasítást, aztán a szakács lesz a hülye, mert nem tud főzni. De tud, csak amire Te is panaszkodsz, meg sokakat másokat is felháborít, hogy vezetői utasításra máshogy kell annak a szakácsnak azt az ételt megfőzni, pedig tudja, mi az eredeti recept, és meg is főzné úgy, ha hagynák).

Amikor a pléhgundelben 1 mm vastagra kiklopfolják a húst, és hatalmas szelet rántott húst adnak, amit olcsó olajban sütnek ki, hogy a panír jó sok olajat szívjon fel, és a vendég kap egy hatalmas szelet húst, sok panírral, ami jó olajos, az üzletpolitika, gazdasági érdek, és az nem azért van, mert a szakács nem tudná normálisan is megcsinalni. Marketing fogás, a környéki emberek megszokták.

Egy pörköltöt is meg lehet csinálni a receptkönyvnek megfelelően, és egy gulyáslevest is. Vagy bele lehet nyomni egy rakás olyan fűszert, aminek semmi köze a recepthez (újragondolt gulyásleves, ezen vitatkozom sokat a fiammal, hogy amit ő főz, az mitől gulyásleves… amikor én főzöm meg, arra meg azt mondja a gyerek, hogy Papa, ez olyan, mint a recept szerint lennie kell, de ő nem így szereti).

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2025.07.17., csüt. 00:03
Pl.: sült csirkecomb. Párolt rizzsel, vagy sült krumplival, mindegy, nézd meg a receptet, mennyivel egyszerűbb.
Jaaaa, hát ezeket tényleg nem szokták újragondolni, mert nincs mit - meg étteremben étlapon nem is nagyon láttam még, ezek tényleg menzakaják.

De pl. egy szalontüdő sem túl bonyolult dolog ám éttermi körülmények között, rendes konyhai személyzettel, akik mindent előkészítenek, meg persze beszállítóval, aki bepakolja a hűtőbe a hozzávalókat. Erre mifelénk csak a kisvárosunkban meg a környéken rendszeresen látom az éttermek előtti táblán, vagy a weboldalukon, ha körülnézek, hogy mi a napi menü.

A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!

Mert ha nekem éttermem van, és a paprikás krumplit hagyma és paprika nélkül készítem, de viszont tejföllel, zöldborsóval, és egy kis citromhabbal a tetején, akkor a vendég, aki paprikás krumplit rendelt, mert rákívánt, piszkosul meg fog lepődni ;-)

Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?
És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem.

Ugyanis ha főzök a vendégnek egy hagyma és paprika nélküli, de tejfölös és zöldborsós paprikás krumplit citromhabbal, ami nem ízlik neki, akkor két lehetőség van: vagy kussol a vendég, mert cikinek érzi, hogy nem érti a művészetet, vagy reklamál, és megkapja, hogy nem érti a művészetet ;-) De ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.

Na mindegy, nem kell egyetértenünk, attól szép a világ, hogy mindenki más ;-) Mert szerintem meg egy sült csirke, egy rántott akármi, de még egy rizs sem magától értetődően és egyszerűen jó mindenhol, hiszen a szakácstanulók már rég megtanulták, és 1000x megcsinálták.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 22:37
ANDS írta:
2025.07.16., szer. 21:49
Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?
...szalontüdő? Mert onnan indultam a túlságosan újragondolt "élményemmel" ;-)
Egyszerű ételekről írtál. Úgy értettem, hogy az elkészítésük egyszerű…. Szerintem ezt nem egyszerű elkészíteni. Olyan ételeket tartok egyszerűen elkészíthetőnek, amit egy 8 általánost végzett, egyszerű betanított konyhalány (nem szakács) is el tud készíteni egy- két hét konyhai gyakorlattal. Pl.: sült csirkecomb. Párolt rizzsel, vagy sült krumplival, mindegy, nézd meg a receptet, mennyivel egyszerűbb. Azt is írtad, hogy mindenki által ismert… a szalontüdőt nem mondanám annak. Hasonlítsd össze, mondjuk a tökfőzelékkel, fasírttal, mennyi idő előkészíteni és elkészíteni.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2025.07.16., szer. 21:49
Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?
...szalontüdő? Mert onnan indultam a túlságosan újragondolt "élményemmel" ;-)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 19:46
Alex_Aston írta:
2025.07.16., szer. 19:43
Nem lehet, hogy többféle jó is van?
Ti direkt kötekedtek?! Félreértelmező mesterek ;-)

Persze, hogy többféle jó is van mindenből!
De mégtöbbféle rossz ;-)
Mint a “Kábelezzünk” topicban:))

Megpróbálom még egyszer. Azt kérdeztem Tőled: Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

Alex_Aston írta:
2025.07.16., szer. 19:43
Ti direkt kötekedtek?! Félreértelmező mesterek ;-)

Persze, hogy többféle jó is van mindenből!
De mégtöbbféle rossz ;-)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 15:43
....Mert amíg nem evett egy jó pörköltet vagy rántott húst, addig nem tudja, milyen egy jó pörkölt vagy rántott hús, tehát elkészíteni sem fogja tudni, bármeddig is gyakorolja....
És az első pörkölt vajon, hogy készült? Rögtön tökéletes volt, és mindenki azóta is ahhoz igazítja magát, vagy esetleg mindenki másként gondolja jónak? Vagy esetleg ilyen es olyan ízlés alapján így, vagy úgy készíti el?

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2025.07.16., szer. 16:31
Értem. Szerinted az emberi teljesítőképesség felső határát súrolja.
Mindenképpen: sőt felülről súrolja, nem is alulról! ;-)

Egyébként még van az, hogy:
- van, aki azt hiszi, hogy tud főzni, pedig nem
- van, aki azt hiszi, hogy tudja, milyen egy igazán jó étel, pedig nem.

Tényleg bonyolult dolog ez ;-)

Ha valakinek megfelel a VSZK-s Pistike kajája, aki csak azért lett szakács, mert nem talált más munkát, ha elégedett vele, akkor az tök jó, mert a legfontosabb, hogy elégedettek legyünk ;-)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 15:43
ANDS írta:
2025.07.15., kedd 22:40
ezeket az első éves szakácstanulókkal annyiszor csináltatták meg, hogy nem tudták nem megtanulni.
Persze!
……

Nem ilyen egyszerű ez ;-)
Értem. Szerinted az emberi teljesítőképesség felső határát súrolja.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2025.07.15., kedd 22:40
ezeket az első éves szakácstanulókkal annyiszor csináltatták meg, hogy nem tudták nem megtanulni.
Persze!

És akik levezették az X órát az autósiskolában, meg is tanultak vezetni. Mindenki. Egyformán jó.
Vagy aki elvégzett pl. egy hegesztőtanfolyamot, az tud hegeszteni. Mindenki. Mindent. Jól.
Mint ahogy a diploma megszerzése után minden építész, orvos, jogász stb. is ugyanolyan.

Nem ilyen egyszerű ez ;-)

A főzéshez kell ízlés, érzék, a klasszikus receptek ismerete, és az is, hogy a szakácskának legyen tapasztalata a jó ételekkel!!! Mert amíg nem evett egy jó pörköltet vagy rántott húst, addig nem tudja, milyen egy jó pörkölt vagy rántott hús, tehát elkészíteni sem fogja tudni, bármeddig is gyakorolja!!! ;-) Mert nincs viszonyítási alap, nincs ott az íze - állaga a szájában. Arról nem is beszélve, hogy még a legegyszerűbb, legklasszikusabb kajákat is mindenki egy kicsit máshogy készíti el, szóval egy jó elkészítési mód ismerete sem hátrány, nem csak a tankönyvit kell alapul venni ;-)
Ha ezek megvannak, akkor kell még egy jó adag lelkesedés, lelkiismeretesség és elkötelezettség is.
Na, ha ez is mind megvan, akkor neki lehet állni pörköltet főzni, olyan egyszerűt, hagyományost, de nagyon jót ;-)

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

stx írta:
2025.07.15., kedd 20:36
[nem túlgondolt, a klasszikus magyar konyha ízei, mindenre figyelő kiszolgáló személyzet. Nagyon finom volt mindenki estebédje.
Ritka az ilyen étterem sajnos: mi otthon nem is nagyon kockáztatunk, sok-sok éve ugyanoda megyünk szinte mindig ;-) Ha nagy ritkán mégsem, akkor annak ellenére is gyakori a csalódás, hogy alaposan elolvasom előtte az értékeléseket.

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”