Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

Vakteszt (Belépő vs. márkás vs. vezeték nélküli HDMI összeköttetés, va

Moderátor: Hiccusz

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2207

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Elég hülyén néz ki, hogy az itteni "kábelfaragók" nevében válaszolok, de egy kivételével mindet ismerem személyesen és tudom, hogy nem ebből a tevékenységből élnek, tehát olyan nagy tétje nincs a dolognak, talán csak Rudi veszi komolyan. Szerinted az a 3-5e Ft, amit egy HDMI kábel elkészítéséért felszámítok munkadíjként, van akkora összeg, hogy akár hazugsággal is küzdjek érte? A stúdióban magasabb az óradíjam ennél. Persze tudom, hogy nagyon egyszerű minden mögött anyagi érdekeket látni. Ha kérdezel, biztosan válaszolok. Bármilyen furcsa, a HDMI vita során tőlem senki nem kérdezte konkrétan meg, láttam-e valaha is különbséget két kábel között, szóval még alkalmat sem kaptam hazudni.
Nem mondom hogy hazudtok,csak éppen nincs szükség arra amit kínáltok több esetben is.Vannak jól bevált dolgok szép számmal így is.Ötvözött fémekkel próbálkozni pl,mi a fenének?Te is tudod hogy hülyeség, mert nem ettől lesz jó vagy jobb egy rendszer hangja,de hát kell a piacnak és a népnek két három évente az újdonság,tudom.
Ilyenekre mondom hogy hülyítés,és sok esetben azt is látom hogy a vásárlókat tesztelőknek használjátok ahelyett,hogy egy kiforrott,sok sok magán teszten átesett terméket tolnátok a piacra,és tartanátok is ott éveken keresztül.De nem így van, mert mindig jönnek az újabb és újabb kábelcsodák,amik mindig jobbak az elődnél szerintetek.
Te is tudod hogy kábelfronton nincs világrengető újdonság a nap alatt,ami jó az már piacon van régóta.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 320

Hozzászólás Szerző: BoRRoNeo »

Ez meg lassan statáriális eljárásnak tűnik szegény Fapaci ellen, aki meg aztán "ott sem volt".

Végül is nem történt semmi. Volt egy teszt, bizonyos eredményekkel. Talán a helyére került valami. De ha egy csoport úgy érzi győzelmi táncot kell lejtenie és egy másik csoport úgy érzi vesztesként el kell bujdokolnia, akkor az egésznek több kára volt, mint haszna.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mi a véleményed a drágább Hdmi kábelek képminőség javító (!) hatásáról? Lehetséges?
Semmilyen kábel nem képes az áthaladó jel minőségén javítani, csak lehetőséget teremt két készülék összeköttetésére, jó esetben minél kisebb behatások árán, amit megfelelő csatolással, illesztéssel, zavarvédettséggel lehet megközelíteni, ideális esetben elérni. A megélt szubjektív és objektív különbségeket az okozza, hogy az egyik kábel más módon és mértékben degradálja a jelet, mint a másik.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Hétfő óta? Szerintem évek óta. 
A tesztet 2 hete jelentettem be.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Ha mindenki az alábbiak szerint gondolkodna, jobb fórumot írhatnánk. 
"Én jobban kedvelem, ha mindenki maga dönti el, én maximum infókat szállítok a döntéshez."
Bár a hülyék csak mértékkel fejlődnének, de a többségnek legalább garantált lenne.

Nem úgy, mint jelen esetben. Mikor egyes emberek képesek a fejlődő fórumosokat is rossz irányba terelni, határozott buta kijelentésekkel. A legszomorúbb az, hogy ezek az emberek nincsenek is tisztában a tetteikkel.

Akkor lenne jobb a fórum,ha ködösítés helyett őszinte tapasztalatokról olvashatnánk.A mindenki maga dönti el nem segítség egy kezdőnek,csak egy mézesmadzag elhúzása.A többire nem is reagálnék,tudod van az a szint.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Iván a múlt hét óta "harsogja" a fórumon a tesztet. Hétfő óta ezen megy a nyűglődés veled együtt. Ma burkoltan megfogalmaztad, de szó szerint nem mondtad ki. Mennyi idő és hány alkalom kell, hogy állást foglalj?
Hétfő óta? Szerintem évek óta. Mi közöm nekem ahhoz, hogy ti hol és miért jöttök össze? Soha nem tartottam magam házimozisnak, még 5.1 hangrendszerem sincs otthon, ami nálatok eleve kizáró ok.

Az állásfoglaláshoz egy épkézláb kérdés szükséges. A világ tök egyszerű ám, csak mi, emberek bonyolítjuk túl.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kedves fapaci!

Láttál-e különbséget két Hdmi kábel képátvitele között? Nem a hibázó kábelre gondolok.
Mi a véleményed a drágább Hdmi kábelek képminőség javító hatásáról?
Láttál-e már pozitív képi hatást a drágább Hdmi kábel javára?

Köszönöm a kérdést! Ahogy korábban írtam, életemben egyszer próbáltam HDMI kábeleket összevetni. Akkor 3 madzagot küldtem versenybe, egy nagyon olcsó noname valamit, egy 30e forintos HiDiamond-ot és a saját frissen elkészült kábelemet. Annyit sikerült észlelnem, hogy a gagyi kábelnél enyhén több volt a zaj a kép homogén sötét részein, vélhetően a gyengébb árnyékolás miatt összeszedett valamit a kábel és ezt nem szerette a TV. Ilyen jelenséget egy tápkábel, elosztó is simán tud okozni, szóval én biztosan nem a hasznos videó jelben keresném az aknát, de nem akarom túlmagyarázni. A másik két összekötő között nem láttam különbséget, de olyan nagyon nem is erőlködtem. Mintha kicsit dögösebb, dinamikusabb lett volna mindkettő képe a gagyihoz képest, de ez az érzés betudható az alacsonyabb képzajnak. Az eltérés detektálását nem vállaltam volna be vaktesztben, videó terén nem vagyok ilyen bátor, hangban bármit bármikor. Drága HDMI kábellel soha nem volt dolgom és audio jel továbbítására sem használtam őket soha. Otthon nincs ilyen audio eszközöm, stúdiókban sem használunk HDMI összeköttetést. Ja de, egyszer véletlenül kikapcsoltam a projector hangszórójának némítását és megszólalt rajta Knézi Jenő valamelyik focimeccs alatt. A hallott hangminőséget nem tudtam megítélni.

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

alkalmat sem kaptam hazudni.
Iván a múlt hét óta "harsogja" a fórumon a tesztet. Hétfő óta ezen megy a nyűglődés veled együtt. Ma burkoltan megfogalmaztad, de szó szerint nem mondtad ki. Mennyi idő és hány alkalom kell, hogy állást foglalj?
Ha jártál bármikor, bármilyen iskolába, ott sem azzal a szemlélettel találkozol, hogy van a valami, gondolj róla bármit aztán, ha gondolod, beszélj valakivel a témáról bármit. Ha így működne a matematika akkor ma nem tartanánk sehol.
Nem a zsebpénz kereseted zavar, hanem az állandó ködösítésed. Tudom, hogy így könnyebben boldogulsz, de tapasztalhatod, hogy ezt már egyre többen látják ...
Javítom: van aki még így sem. 

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Nem kell fegyelmezni a népet,elég lenne a tapasztalatokon alapuló véleményeket őszintén megosztani.De nagy úr az érdek,és annak a védelme,jól látjuk.
Ennyi kábelfaragó mint pl itt a világon nincs máshol,és megy is a hülyítés folyamatosan.Tudják ők is hogy hülyítenek,és előbb utóbb a hülyítettek is ráébrednek arra hogy hülyítették őket,de mindig vannak újabb és újabb hülyítésre várók,szóval kiapadhatatlan a készlet.
Lassan tényleg már csak privátban lehet őszinte és hasznos infókhoz jutni itt,és ez nagyon nincs jól így.

Ha mindenki az alábbiak szerint gondolkodna, jobb fórumot írhatnánk. 
"Én jobban kedvelem, ha mindenki maga dönti el, én maximum infókat szállítok a döntéshez."
Bár a hülyék csak mértékkel fejlődnének, de a többségnek legalább garantált lenne.

Nem úgy, mint jelen esetben. Mikor egyes emberek képesek a fejlődő fórumosokat is rossz irányba terelni, határozott buta kijelentésekkel. A legszomorúbb az, hogy ezek az emberek nincsenek is tisztában a tetteikkel.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nem kell fegyelmezni a népet,elég lenne a tapasztalatokon alapuló véleményeket őszintén megosztani.De nagy úr az érdek,és annak a védelme,jól látjuk.
Ennyi kábelfaragó mint pl itt a világon nincs máshol,és megy is a hülyítés folyamatosan.Tudják ők is hogy hülyítenek,és előbb utóbb a hülyítettek is ráébrednek arra hogy hülyítették őket,de mindig vannak újabb és újabb hülyítésre várók,szóval kiapadhatatlan a készlet.
Lassan tényleg már csak privátban lehet őszinte és hasznos infókhoz jutni itt,és ez nagyon nincs jól így.

Elég hülyén néz ki, hogy az itteni "kábelfaragók" nevében válaszolok, de egy kivételével mindet ismerem személyesen és tudom, hogy nem ebből a tevékenységből élnek, tehát olyan nagy tétje nincs a dolognak, talán csak Rudi veszi komolyan. Szerinted az a 3-5e Ft, amit egy HDMI kábel elkészítéséért felszámítok munkadíjként, van akkora összeg, hogy akár hazugsággal is küzdjek érte? A stúdióban magasabb az óradíjam ennél. Persze tudom, hogy nagyon egyszerű minden mögött anyagi érdekeket látni. Ha kérdezel, biztosan válaszolok. Bármilyen furcsa, a HDMI vita során tőlem senki nem kérdezte konkrétan meg, láttam-e valaha is különbséget két kábel között, szóval még alkalmat sem kaptam hazudni.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Köztünk világnézeti vita van. Te azt szereted, ha valaki kiáll az emberek elé és megmondja, merre az arra. Én jobban kedvelem, ha mindenki maga dönti el, én maximum infókat szállítok a döntéshez. Engem erre tanítottak az egyetemen, a tekintélyelvűség tagadása volt az egyik mondat, amit magammal hoztam onnan a legnagyobb professzoroktól. Túl kellene már lépned ezen! A "sárkányfűárús" heti 30-40 órában totálisan realista hangmérnök olyan helyzetekben, ahol nem tűr vitát. Egy hobbiban felesleges fegyelmezni a népet. Hiába kiáltjátok ki ezt a fórumot szakmainak, még senki nem tudta megmondani, milyen szakmáról is van szó.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tipikus régi vita, amikor a két fél annyira belefeledkezik a vitába, hogy a külvilágot is kizárják és gyakorlatilag olyan szintre kerülnek, ahová halandó nem érhet.

Én sem látom vitának és én sem érzem, hogy kizártunk volna bárkit is.

Nekem még egy gondolatom van, aztán tényleg jöjjön a másik oldal. Ez a teszt egyszerű megfigyelésen alapult és mint ilyen nem tévedhetetlen. A legközkedveltebb HDMI kábel teszt az, amikor egy PC-t összekötnek egy másik PC capture kártyájával. Kiválasztanak egy állóképet egy filmből és azt különböző HDMI kábelekkel átküldik a capture kártyának. Ott veszteségmentesen lementik a képkockákat, majd behívják őket a Photoshopban. A Photoshop egyesével megvizsgálja a képkocka mind a 2 millió pixelének képjellemzőit és összehasonlítja a többi HDMI kábel lementett képkockájának pixeleivel. Ha egy pixel egyetlen jellemzője is különbözik azt jelzi. Nem szokott.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Legmélyebb tiszteletem. Amiatt szomorú vagyok, hogy privátban mennek ezek az üzenetek, de ezt már korábban kibeszéltük.
Ez a trollok, meg az önkéntes rendőrök produktuma. A francnak van kedve minden nap vitázni, inkább megbeszéljük kettesben. Amúgy meg az általad is korrektnek tartott választól sem lesz a kérdező okosabb, mert a többség konkrét márkanevet és típust vár. Van az emberekben egy hihetetlenül erős törekvés arra, hogy jól járjanak, mindenből a legjobbat kapják még akkor is, ha semmi különbséget nem érzékelnek a hasonló termékek között.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Megdöbbennél, ha most bemásolnám egy pár héttel ezelőtt küldött privát üzenetem, ahol majdnem szó szerint ezt írtam? De szerencsére ritkán kérdeznek ilyesmit tőlem, mint korábban írtam.

Legmélyebb tiszteletem. Amiatt szomorú vagyok, hogy privátban mennek ezek az üzenetek, de ezt már korábban kibeszéltük.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Tipikus régi vita, amikor a két fél annyira belefeledkezik a vitába, hogy a külvilágot is kizárják és gyakorlatilag olyan szintre kerülnek, ahová halandó nem érhet.
Nekem fel sem tűnt, hogy vitázunk. Azt hittem, beszélgetünk.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Tehát arra gondolsz, hogy ha valaki megkérdezi, hogy milyen HDMI kábelt vegyen, akkor arra azt válaszolod, hogy ezt neked kell eldöntened, de vedd figyelemben, hogy a HDMI audió nagyon átvitelfüggő, tehát a lejátszó és a processzor közé próbálj minőségi kábelt választani. A HDMI videó a hibajavításnak köszönhetően problémamentesebb, itt érdemes a kábelhossz függvényében választani, sőt vedd figyelembe a videóadat milyenségét is (felbontás, 3D, HDR). Az a legjobb ha olyan kábelt veszel, ahol fel van tüntetve egy adott maximális felbontás, hiszen ha nem jó, erre hivatkozva vissza tudod vinni.

Szerintem ez a válasz megfelel a kritériumoknak, de szerintem Te ilyet sosem írnál.

Megdöbbennél, ha most bemásolnám egy pár héttel ezelőtt küldött privát üzenetem, ahol majdnem szó szerint ezt írtam? De szerencsére ritkán kérdeznek ilyesmit tőlem, mint korábban írtam.

Csutka

Hozzászólás Szerző: Csutka »

Van itt olyan, aki a másik oldalt képviseli markánsan, esetleg kis szakmai dolgot is be tud csempészni az írásába, amit sokan megértenek?
A másik oldalon azon fórumosokat értem, akik mondjuk 500 ezer forintot kiadtak HDMI kábelre, vagy nem sokkal kevesebbet és nem azért, hogy Audioquest Diamond nevű HDMI kábelük legyen, hanem okkal, céllal, vagy tapasztalat miatt?

Van itt olyan? 
A drága HDMI kábelek pár nap alatt elkelnek a hirdetésekben.
Hol vannak azok a fórumosok ilyenkor?
Jó lenne kicsit nyitni az ollót és több véleményt is meghallgatni erről.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Én jobban kedvelem, ha mindenki maga dönti el, én maximum infókat szállítok a döntéshez.

Tehát arra gondolsz, hogy ha valaki megkérdezi, hogy milyen HDMI kábelt vegyen, akkor arra azt válaszolod, hogy ezt neked kell eldöntened, de vedd figyelemben, hogy a HDMI audió nagyon átvitelfüggő, tehát a lejátszó és a processzor közé próbálj minőségi kábelt választani. A HDMI videó a hibajavításnak köszönhetően problémamentesebb, itt érdemes a kábelhossz függvényében választani, sőt vedd figyelembe a videóadat milyenségét is (felbontás, 3D, HDR). Az a legjobb ha olyan kábelt veszel, ahol fel van tüntetve egy adott maximális felbontás, hiszen ha nem jó, erre hivatkozva vissza tudod vinni.

Szerintem ez a válasz megfelel a kritériumoknak, de szerintem Te ilyet sosem írnál.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Fapacinak évekkel ezelőtt azt írtam, hogy vele egy szobát nem festetnék ki, mert annál a feladatnál is csak körbe-körbe-körbe magyarázkodna. Ha igazi mérnök lenne és nem egy sárkányfűárús, akkor nem hagyná az embereket, hogy a hitük vezérelje őket. Az elmúlt időszakban figyeltem a térnyerését és azt, milyen hatékonysággal szórta szét a varázsporát. Nyilván a megfelelő ember is kellett hozzá, aki oda teszi a szemét, hogy "ideszórd mélyen bele a szemembe, mert nagy szükségem van rá, hogy kábulatba kerüljek"!
Lehet engem nem szeretni, de az emberi meglátásaim többségében jók! 

Köztünk világnézeti vita van. Te azt szereted, ha valaki kiáll az emberek elé és megmondja, merre az arra. Én jobban kedvelem, ha mindenki maga dönti el, én maximum infókat szállítok a döntéshez. Engem erre tanítottak az egyetemen, a tekintélyelvűség tagadása volt az egyik mondat, amit magammal hoztam onnan a legnagyobb professzoroktól. Túl kellene már lépned ezen! A "sárkányfűárús" heti 30-40 órában totálisan realista hangmérnök olyan helyzetekben, ahol nem tűr vitát. Egy hobbiban felesleges fegyelmezni a népet. Hiába kiáltjátok ki ezt a fórumot szakmainak, még senki nem tudta megmondani, milyen szakmáról is van szó.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tehát meg tudod magyarázni, pontosan miért kapunk más hangzást két CD player digitális kimenetéről, miért okoz eltérést a CD korong anyaga, színe, vagy a készülék mechanikai kialakítása a nullák és egyesek világában?

Az MP3-ról jut eszembe, hogy egyszer egy komplett műszaki csapatot (köztük több hangmérnököt!) döntöttem romba egy vakteszttel. Alig jobb biztonsággal tudták megmondani, éppen MP3 vagy WAVE szól-e, mint a topikindító HDMI tesztnél. De mivel ismeretes a technikai háttér, mindenki biztos a különbség létezésében. Így működik az emberi faj.

Ehhez nem is kellene hozzászólnom, mivel a két bekezdés egymás válasza. De hogy mégis. A CD egy nagyon elszart valami, ezt mai fejjel tudjuk. Akkor mások voltak preferenciák, sokkal mélyebbről indultunk. Volt egy recsegő, kopó, drága mechanikájú, állandó sebességű, érzékeny lemezjátszónk és volt egy sebességingadozásos, nehézkesen kezelhető, mechanikai igénybevételnek kitett kompakt kazettánk. Ehhez jött egy könnyen kezelhető, kevésbé érzékenyebb, recsegésmentes, a tömegigényeket tökéletesen kiszolgáló CD.

Mivel egyáltalán nem vagyok járatos a témában, így első olvasatra utánamennék a felsorolt jellemzők technikai hátterének. Például a digitális kimenet változhat-e a kiolvasás pontatlansága miatt? Ha igen, akkor az elsőre meg is van a válasz. Ha nem, akkor mennék tovább. Ugyanez a többinél. Amire nem találok kézenfekvő magyarázatot azt tesztelném, hogy nem-e valami tömegmarhaság van-e a háttérben, mint a HDMI videó mögött. Lehet, hogy kiderülne 2-3 dologról, hogy csak hiedelem, semmi valóságtartalma nincsen.

Tudom, nem volt tisztességes válasz, de olyanba nem tudok belemenni, amihez nem értek. A digitális világ egyébként nem hibamentes. Ezt soha nem is állítottam. De azért jó tisztában lenni, hogy milyen hibái vannak és csak azt felróni neki, ami tényleges. 

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

Nekem az ő legjobb tudása bőven elegendő. Tudom, hogy rendelkezik azzal a tudással, tapasztalattal és azzal a műszerezettséggel, ami ehhez kell. A szubjektív élményeket nem keverném ide, a fórumnak is csak egy elenyésző részét teszi ki. Ráadásul mivel szubjektív nem is ér sokat a közösség számára.

Fapacinak évekkel ezelőtt azt írtam, hogy vele egy szobát nem festetnék ki, mert annál a feladatnál is csak körbe-körbe-körbe magyarázkodna. Ha igazi mérnök lenne és nem egy sárkányfűárús, akkor nem hagyná az embereket, hogy a hitük vezérelje őket. Az elmúlt időszakban figyeltem a térnyerését és azt, milyen hatékonysággal szórta szét a varázsporát. Nyilván a megfelelő ember is kellett hozzá, aki oda teszi a szemét, hogy "ideszórd mélyen bele a szemembe, mert nagy szükségem van rá, hogy kábulatba kerüljek"!
Lehet engem nem szeretni, de az emberi meglátásaim többségében jók! 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

A CD-ben semmilyen vudu, meg ezotéria nincsen.

Szvsz a közvélekedés nem sokat változott Szinte ott voltam mikor a CD megjelent, akkor sokkal többen fanyalogtak, mint ma, amikor már a CD-t sem hallgatjuk, helyette ott a sokkal rosszabb mp3.

Tehát meg tudod magyarázni, pontosan miért kapunk más hangzást két CD player digitális kimenetéről, miért okoz eltérést a CD korong anyaga, színe, vagy a készülék mechanikai kialakítása a nullák és egyesek világában?

Az MP3-ról jut eszembe, hogy egyszer egy komplett műszaki csapatot (köztük több hangmérnököt!) döntöttem romba egy vakteszttel. Alig jobb biztonsággal tudták megmondani, éppen MP3 vagy WAVE szól-e, mint a topikindító HDMI tesztnél. De mivel ismeretes a technikai háttérmagyarázat, mindenki biztos a különbség létezésében. Így működik az emberi faj.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Nem mondtam, hogy az emberben kellene kételkedned, hiszen ő a legjobb tudása szerint állít valamit, tehát nem hazudik. Abban kételkedj, amit mond! Szerintem ez elég nagy különbség, de a szubjektív élmények (mint a zenehallgatás, filmnézés) terén csak az számít, mit élsz meg, én legalábbis ezt állítom. Egy zenemű minőségének megállapítására nincs műszer, nincs képlet.

Nyilván nem maguk a kétkedők viszik előre a világot, hanem azok az emberek, akik a kétkedők felvetéseit elemzik, kutatják, fejlesztik. A tudomány nem állandó, hanem változik és most megint az audio CD-re utalok, amiről a 80-as években a szakemberek (!) többsége azt állította, hogy tökéletes hangminőséget biztosít és elpusztíthatatlan. Ma már kinevetjük, aki azt állítja, hogy nincs különbség két CD player hangzása között. 30 év alatt ennyit változott a közvélekedés, ezért érdemes óvatosan fogalmazni.

Nekem az ő legjobb tudása bőven elegendő. Tudom, hogy rendelkezik azzal a tudással, tapasztalattal és azzal a műszerezettséggel, ami ehhez kell. A szubjektív élményeket nem keverném ide, a fórumnak is csak egy elenyésző részét teszi ki. Ráadásul mivel szubjektív nem is ér sokat a közösség számára.

A CD-re véleményként lehetett azt mondani, hogy tökéletes, és szerintem azon a szinten az is. De nem mellesleg mellétették a specifikációt is, tehát lehetett tudni, hogy a tökéletes egészen pontosan mit jelent. Ha valaki hallott különbséget arra megvolt a magyarázat. Szerintem ez nagyon fontos. Minden állítás mellé csatolni a szakmai magyarázatot. A CD-ben semmilyen vudu, meg ezotéria nincsen. A film 24 képkockából áll, mert ezt tekintették a mozgókép minimumának. Azt mondták rá, hogy tökéletesnek hat. A CD x mintából áll, ami tökéletesnek hat. Az emberek járnak moziba, hallgatnak zenét. De ha valaki többre vágyik, akkor tudja, hogy mi az a technikai specifikáció, ami mellett ez megvalósulhat. Nem kell a hitbe menekülnie. A HDMI videóátvitel hasonló elven működik. Pontosan dokumentálva van. Az is, hogy mennyiben tér el a tökéletestől. Ez adott esetben tetten is érhető. Például nincs kép. De a specifikációt követve tudsz olyan kábelt venni, ami megoldja a tökéletlenséget.
Szvsz a közvélekedés nem sokat változott Szinte ott voltam mikor a CD megjelent, akkor sokkal többen fanyalogtak, mint ma, amikor már a CD-t sem hallgatjuk, helyette ott a sokkal rosszabb mp3. Az elpusztíthatatlanságról már akkor is óvatosan fogalmaztak, azt tényként állították, hogy bizonyos szempontból jobb, mint a kazetta és ebben nem is tévedtek. Szóval ha nagyon szelektíven válogatunk a véleményekből akkor akár az is kijöhet amit mondasz, de ha kicsit máshogy akkor az ellenkezője is.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Én a kétkedést máshol húzom meg. Az elején kételkedem az adott emberben. Aztán már nem. De talán elmegyek odáig, hogy máshonnan is megerősítem a tapasztalatait. De ennél tovább nem megyek. Soha nem teszek hőmérőt a forrásban lévő vízbe. Soha nem mérem meg a nappali órák számát. Nem sorolom. Ha mindenhez így állnék hozzá, lenulláznám az elmúlt többezer év fejlődését és nem utolsósorban a saját életemet. De a kétkedők önmagukban nem visznek semmit sem előrébb. A kétkedők tapasztalnak. Ezt a tapasztalást igyekeznek bizonyítani és magyarázni. Nem másoknak. Maguknak. Nemtomm-mal beszélgettem egy av evőn, hogy szerinte a NAS és a lejátszó közötti ethernet kábel minősége befolyásolja a képminőséget. Én belekezdtem egy félszakmai magyarázatba, hogy ez miért lehetetlen. Erre azt mondta, neki fogalma nincs a technikai hátteréről, nem is érti az egészet, de szerinte befolyásolja. Ez nem kétkedés, ez semmit nem visz előre, remélem ebben egyetértünk.
Nem mondtam, hogy az emberben kellene kételkedned, hiszen ő a legjobb tudása szerint állít valamit, tehát nem hazudik. Abban kételkedj, amit mond! Szerintem ez elég nagy különbség, de a szubjektív élmények (mint a zenehallgatás, filmnézés) terén csak az számít, mit élsz meg, én legalábbis ezt állítom. Egy zenemű minőségének megállapítására nincs műszer, nincs képlet.

Nyilván nem maguk a kétkedők viszik előre a világot, hanem azok az emberek, akik a kétkedők felvetéseit elemzik, kutatják, fejlesztik. A tudomány nem állandó, hanem változik és most megint az audio CD-re utalok, amiről a 80-as években a szakemberek (!) többsége azt állította, hogy tökéletes hangminőséget biztosít és elpusztíthatatlan. Ma már kinevetjük, aki azt állítja, hogy nincs különbség két CD player hangzása között. 30 év alatt ennyit változott a közvélekedés, ezért érdemes óvatosan fogalmazni.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tehát ha elköltözöl egy másik városra, akkor nem Te tűnsz el, hanem mindenki más? Lehet beszélgetni a tér-idő görbületekről, de nekem egyszerűen csak eltűntél.

Itt nem helyről beszélünk, hanem ideológiáról. Az pedig nem helyhez kötött. De ez a hely például most a negyedik domain néven érhető el, legalább a tizedik IP címről. Két tulajdonosa is volt már, legalább 5 féle kinézete és a tagok is vagy háromszor teljesen lecserélődtek. 

Válasz küldése

Vissza: “DREAMCINEMA”