Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5788
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3592

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AAttila »


Sziasztok,
 
A Jura E50 eladója nem jelentkezik, így lehet másik gépet kell vennem. Jura S90, viszont nem tudom meg merjem-e venni a kért 45e forintért. Eddig csak drágábbakat láttam. Kb. mennyibe kerülne kitakaríttatni, tömítéseket cseréltetni, ha mégis lenne valami probléma? Állítólag napi használatban van, a fotó is így készült,mintha tényleg így lenne, bár ugye bármi beállítható.
Szóval gyanús legyen a 45e vagy akár mázlim is lehet?

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »


Igen, pont írni akartam., hogy lehet a 90 fok kevés annak a kávénak. Nálunk 92 fok körül volt a legjobb a legtöbb kávénál.
Valóban a 90 fok már kevés ! Csak próba volt az előzőekhez képest. Még van 2 zacsi (250g) kávém, utána természetesen rendelek frisset. Köszönöm.

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »


Bizony az inkább előny ha nem nagyon sok a crema. A video nem színhű, de mintha világos lenne a crema. De lehet hogy így finom. Ha nem ízlik szerintem már csak a hőfokkal játsz, többi jónak tűnik!
Valóban világos, hogy lehetne sötétebb ? Az nem a kávé milyenségétől függ ?

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29292
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Bizony az inkább előny ha nem nagyon sok a crema. A video nem színhű, de mintha világos lenne a crema. De lehet hogy így finom. Ha nem ízlik szerintem már csak a hőfokkal játsz, többi jónak tűnik!
Igen, pont írni akartam., hogy lehet a 90 fok kevés annak a kávénak. Nálunk 92 fok körül volt a legjobb a legtöbb kávénál.

Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »



Ne a crema mennyiségével foglalkozz. Ízlik, vagy sem?
Robusztás kávéknak, meg braziloknak több a crema mennyisége.
Bizony az inkább előny ha nem nagyon sok a crema. A video nem színhű, de mintha világos lenne a crema. De lehet hogy így finom. Ha nem ízlik szerintem már csak a hőfokkal játsz, többi jónak tűnik!

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29292
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Sziasztok !
 
A mai 3 főzetből a harmadik már egész elfogadható lett.
Sajnos a crema vastagsága még így sem megfelelő ! Ennél többet nem tudom mit tehetnék?!
 
Videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

Ne a crema mennyiségével foglalkozz. Ízlik, vagy sem?
Robusztás kávéknak, meg braziloknak több a crema mennyisége.
 
Rendelj majd egy tuti friss kávét. Nálunk a shopban mindegyiknél oda van írva a pörkölési dátum.
Ahogy megkapod a kávét, utána mérd szét kisebb zacsikba.
100 gr zipzáras kávés zacskó
 
A túl sok nyitogatástól gyorsan bedöglik bármelyik kávé és utána a crema is eltűnik.

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »


Sziasztok !
 
A mai 3 főzetből a harmadik már egész elfogadható lett.
Sajnos a crema vastagsága még így sem megfelelő ! Ennél többet nem tudom mit tehetnék?!
 
Videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29292
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Alakul ez! Valóban picit durvábbra kellene állítani 16,5gr ból elsőre szerintem 33gr körüli italnak kellene lejönnie. Ez egy jó kiinduló pont majd el tudod dönteni hogy Neked a rövidebb vagy hosszabb csapolások ízlenek. Ez kávénként eltérő lehet akár.
Ehez a pidhez nem értek hogy mennyit jelent a kiírt szám, a crema színe nem tűnik rossznak. Ha a 33gr-os is keserű akkor érdemes lejjebb menni a piddel.

92- körül használtuk az átlagos kávékhoz. Az a 33g szerintem is OK lenne.

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »

AVX & Asgard köszönöm a biztatást

Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »



Üdv. ismét !
 
Amint a tegnapi videóban is látszott 18 g kávébab soknak bizonyult és a daráló beállítás sem volt megfelelő. Javaslatra csökkentettem az őrlemény mennyiségét 16.5 g-ra és finomítottam a darálón. IV-V közti állást levittem III-IV közé ma reggel. Így 70.07g ital jött le. Aztán délután ismét a 16.5 g őrleményből húztam egy főzetet II-III daráló állásnál. 
Erről itt egy újabb videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
 
(a 16.5 g megfelelőnek bizonyult, mert a pénzérme nem hagyott nyomot az őrleményben)
 
Este ismét egy adag. A mennyiség ugyan az viszont az őrlőt beállítottam I. állásba. 
Videó erről: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
 
Itt már olyan finom volt az őrlemény, hogy csak 20.8 g lett a kávémennyiség pedig tovább engedtem mint 25 s. Itt felvittem a hőfokot is 98 °[/size]C-ra[/size], de itt már kesernyés volt az íz.
 
További tipp, javaslat ??
Lesz ebből valami ?
 
Köszönettel: SeLe
Alakul ez! Valóban picit durvábbra kellene állítani 16,5gr ból elsőre szerintem 33gr körüli italnak kellene lejönnie. Ez egy jó kiinduló pont majd el tudod dönteni hogy Neked a rövidebb vagy hosszabb csapolások ízlenek. Ez kávénként eltérő lehet akár. Ehez a pidhez nem értek hogy mennyit jelent a kiírt szám, a crema színe nem tűnik rossznak. Ha a 33gr-os is keserű akkor érdemes lejjebb menni a piddel.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29292
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



 
Este ismét egy adag. A mennyiség ugyan az viszont az őrlőt beállítottam I. állásba. 
Videó erről: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
 
 

Ez már közel ideális. Egy picit állítsd durvábbra a darálót, de csak picit. Nálam is kb ilyen a csapolás. Innentől már csak a kávén fog múlni minden. Ha ilyen lesz a lefolyás, akkor az OK. 
A hőfok viszont szerintem túl magas. 94 főlé ne menj csak nagyon világos pörkölés esetén.

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »


Üdv. ismét !
 
Amint a tegnapi videóban is látszott 18 g kávébab soknak bizonyult és a daráló beállítás sem volt megfelelő. Javaslatra csökkentettem az őrlemény mennyiségét 16.5 g-ra és finomítottam a darálón. IV-V közti állást levittem III-IV közé ma reggel. Így 70.07g ital jött le. Aztán délután ismét a 16.5 g őrleményből húztam egy főzetet II-III daráló állásnál. 
Erről itt egy újabb videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
 
(a 16.5 g megfelelőnek bizonyult, mert a pénzérme nem hagyott nyomot az őrleményben)
 
Este ismét egy adag. A mennyiség ugyan az viszont az őrlőt beállítottam I. állásba. 
Videó erről: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
 
Itt már olyan finom volt az őrlemény, hogy csak 20.8 g lett a kávémennyiség pedig tovább engedtem mint 25 s. Itt felvittem a hőfokot is 98 °C-ra, de itt már kesernyés volt az íz.
 
További tipp, javaslat ??
Lesz ebből valami ?
 
Köszönettel: SeLe

Avatar
Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »


Értem és köszönöm neked is és természetesen mindenkinek aki próbált/próbál segíteni !
Keress rá a wdt-re a youtubeon. Egy yoghurtos pohár és egy tű (fogpiszkáló) kell hozzá, és csodákat művel.

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »



Különböző méretű kosarak vannak. Akkorát kell venni amennyi kávét szeretnél lefőzni.
A video alapján ebbe a kosárba szerintem kb 17gr fog finomabb beállítás mellett beleférni.
De van egy olyan próba hogy miután letamperolod teszel a tetejére egy fémpézt. Felrakod a kart, leveszed, ha a pénzt benyomja a felsőszűrő kevesebb kávé kell. Egész addig míg nem látszik a lenyomat. Így be tudod lőni mennyi kávé kell a kosárba.
Én darálás után egy wdt-t beikratnék, sokkal egységesebbek lesznek a csapolások.
Finomabbra kell darálni 1:2 arányt becélozva. Ezután érdemes a piddel foglalkozni.

Értem és köszönöm neked is és természetesen mindenkinek aki próbált/próbál segíteni !

Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »



Értem !
Már is okosabb lettem
Akkor én kísérletezgethettem volna napestig a 7-14 g kávéval
 
Vagyis duplánál min. 20g őrölt kávéra lesz szükségem a 2 adaghoz ami 50 ml vagy kevesebb lesz. Ennek megfelelően kell beállítanom az őrlőt, hogy ezt elérjem.
Jól értelmezem ??
Lehet tudni valamit a gyári szűrőkosarakról ? Hány grammosak ?
 
Köszönöm !
Különböző méretű kosarak vannak. Akkorát kell venni amennyi kávét szeretnél lefőzni.A video alapján ebbe a kosárba szerintem kb 17gr fog finomabb beállítás mellett beleférni.
De van egy olyan próba hogy miután letamperolod teszel a tetejére egy fémpézt. Felrakod a kart, leveszed, ha a pénzt benyomja a felsőszűrő kevesebb kávé kell. Egész addig míg nem látszik a lenyomat. Így be tudod lőni mennyi kávé kell a kosárba.
Én darálás után egy wdt-t beikratnék, sokkal egységesebbek lesznek a csapolások.
Finomabbra kell darálni 1:2 arányt becélozva. Ezután érdemes a piddel foglalkozni.

Avatar
AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »



Értem !
Már is okosabb lettem
Akkor én kísérletezgethettem volna napestig a 7-14 g kávéval
 
Vagyis duplánál min. 20g őrölt kávéra lesz szükségem a 2 adaghoz ami 50 ml vagy kevesebb lesz. Ennek megfelelően kell beállítanom az őrlőt, hogy ezt elérjem.
Jól értelmezem ??
Lehet tudni valamit a gyári szűrőkosarakról ? Hány grammosak ?
 
Köszönöm !

Azért ne essünk túlzásba a sima kosaradba max 18g fér. (jó a 16,5-17g) Az elején inkább törekedj 1:2,5 (max 1:3) és szép lassan haladj lefelé! 

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »



Gyors a lefolyás, az látszik a filmből.
Szerintem picit finomabbra kellene állítani a darálót és megmérni az örlemény mennyiségét.
Visszavonom. Nem biztos, hogy a kávéval lesz a gond .

Köszönöm !

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »



A jó régi szak irodalom! 
Azóta sok minden változott. A jó presszó kávé aránya 1:2 - 1:2,5 között. Ami azt jelenti 10g kávéból 20-25ml ital. Ettől el lehet térni, de a trend inkább az, hogy ez alá mennek. (1:1,8)

Értem !
Már is okosabb lettem
Akkor én kísérletezgethettem volna napestig a 7-14 g kávéval
 
Vagyis duplánál min. 20g őrölt kávéra lesz szükségem a 2 adaghoz ami 50 ml vagy kevesebb lesz. Ennek megfelelően kell beállítanom az őrlőt, hogy ezt elérjem.
Jól értelmezem ??
Lehet tudni valamit a gyári szűrőkosarakról ? Hány grammosak ?
 
Köszönöm !

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29292
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Kezdjük az elején!
A video alapján az észrevételek:
- a daráló nem egyadagos daráló ezért tegyél bele több kávét mint amennyit le szeretnél darálni! ( most darált kb 18g és kijött kb 16g) mindig a darált mennyiséget mérd!
- A kosárba tegyél 16,5g és a mostanihoz képest daráld kicsit finomabbra ( gyors a lefolyás) 
sok mindent lehet még írni de ezek már finomságok, idővel javulni fog. Ha teheted menny el egy jó Home Barista képzésre! 

Gyors a lefolyás, az látszik a filmből.
Szerintem picit finomabbra kellene állítani a darálót és megmérni az örlemény mennyiségét.
Visszavonom. Nem biztos, hogy a kávéval lesz a gond .

Avatar
AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »



No ez egy másik sarkalatos pont !
Mi van az irodalommal ?
Idézem:
"-a felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7 g ± 0,5
-a kávéfőzőből kifolyó víz hőmérséklete: 88°C ± 2°C
-a kávéital hőmérséklete: 67°C ± 3°C
-a főzés folyamata során a víz nyomása 9 bar ± 1
-a csapolás ideje 25 másodperc ± 5 másodperc
-a kávéital mennyisége (beleértve a „crema”-t is: 25 ml ± 2,5ml
 
Vagy is szimpla 7 g, dupla 14 g.
Akárhogy próbáltam ezeket tartani képtelenség ennyiből megfelelőt készíteni. Vagy csak a gyári szűrőkosarakra igaz ez ? Nagyok a kosarak ennyi kávéhoz ?

A jó régi szak irodalom! 
Azóta sok minden változott. A jó presszó kávé aránya 1:2 - 1:2,5 között. Ami azt jelenti 10g kávéból 20-25ml ital. Ettől el lehet térni, de a trend inkább az, hogy ez alá mennek. (1:1,8)

Avatar
AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »



Mint írtam a videó elkészült. Milyen linket adjak a megtekintéséhez ? Drive az jó ? Előre is elnézést kérek a minőségért (telefonnal készült). Innentől lényegtelen, hogy én mire jutottam eddig, de beállítottam egy darálási fokozatot a 18 g kávénak és sajnos sok lett a végeredmény. A videón ez látszik. Illetve még az is, hogy ennél az őrlési fokozatnál sajnos nem ment bele mind a 18 g a kosárba (maradt még a darálóban).
Innentől kellene javulni 
Várom az észrevételeket!
Még annyit, hogy ez a kávé elfogyott. Holnap a "Doi Chang"-ot bontom, ma már nem kísérletezgetek.
És akkor a videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

Kezdjük az elején!
A video alapján az észrevételek:
- a daráló nem egyadagos daráló ezért tegyél bele több kávét mint amennyit le szeretnél darálni! ( most darált kb 18g és kijött kb 16g) mindig a darált mennyiséget mérd!
- A kosárba tegyél 16,5g és a mostanihoz képest daráld kicsit finomabbra ( gyors a lefolyás) 
sok mindent lehet még írni de ezek már finomságok, idővel javulni fog. Ha teheted menny el egy jó Home Barista képzésre! 

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »


Szerintem a 25-30mp alatt dupla kávé ( 18 g-ból) 55-60g kávé az sok! ( 18g/ max 40g kávé ) Az inkább hosszú kávé és ott sokszor nincs vastag crema! Lehet ez a hiba!
No ez egy másik sarkalatos pont !
Mi van az irodalommal ?
Idézem:
"-a felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7 g ± 0,5
-a kávéfőzőből kifolyó víz hőmérséklete: 88°C ± 2°C
-a kávéital hőmérséklete: 67°C ± 3°C
-a főzés folyamata során a víz nyomása 9 bar ± 1
-a csapolás ideje 25 másodperc ± 5 másodperc
-a kávéital mennyisége (beleértve a „crema”-t is: 25 ml ± 2,5ml
 
Vagy is szimpla 7 g, dupla 14 g.
Akárhogy próbáltam ezeket tartani képtelenség ennyiből megfelelőt készíteni. Vagy csak a gyári szűrőkosarakra igaz ez ? Nagyok a kosarak ennyi kávéhoz ?

Avatar
SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 17:00
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »


Szerintem a 25-30mp alatt dupla kávé ( 18 g-ból) 55-60g kávé az sok! ( 18g/ max 40g kávé ) Az inkább hosszú kávé és ott sokszor nincs vastag crema! Lehet ez a hiba!
Mint írtam a videó elkészült. Milyen linket adjak a megtekintéséhez ? Drive az jó ? Előre is elnézést kérek a minőségért (telefonnal készült). Innentől lényegtelen, hogy én mire jutottam eddig, de beállítottam egy darálási fokozatot a 18 g kávénak és sajnos sok lett a végeredmény. A videón ez látszik. Illetve még az is, hogy ennél az őrlési fokozatnál sajnos nem ment bele mind a 18 g a kosárba (maradt még a darálóban).
Innentől kellene javulni 
Várom az észrevételeket!
Még annyit, hogy ez a kávé elfogyott. Holnap a "Doi Chang"-ot bontom, ma már nem kísérletezgetek.
És akkor a videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

Avatar
AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »

Szerintem a 25-30mp alatt dupla kávé ( 18 g-ból) 55-60g kávé az sok! ( 18g/ max 40g kávé ) Az inkább hosszú kávé és ott sokszor nincs vastag crema! Lehet ez a hiba!

Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »


Én az említett kapuczineres nicaraguait nem, de a Jáva Mocca-t és Doi Changot is kóstoltam már. Ha nem döglöttek, ezeknek tuti jónak kell lenni. Szerintem a hiba az előkészítésben és/vagy a beállításokban lesz. Ezért is írtam a videót, hogy kevesebbet kelljen találgatni.
Mondjuk nyár van, ha nem megfelelően tárolták 2 hét alatt is döglöttre tud száradni egy kávé. Persze video sokat segít majd.

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”