Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kávéházi csevegő
Kávéházi csevegő
Sziasztok,
A Jura E50 eladója nem jelentkezik, így lehet másik gépet kell vennem. Jura S90, viszont nem tudom meg merjem-e venni a kért 45e forintért. Eddig csak drágábbakat láttam. Kb. mennyibe kerülne kitakaríttatni, tömítéseket cseréltetni, ha mégis lenne valami probléma? Állítólag napi használatban van, a fotó is így készült,mintha tényleg így lenne, bár ugye bármi beállítható.
Szóval gyanús legyen a 45e vagy akár mázlim is lehet?
Kávéházi csevegő
Igen, pont írni akartam., hogy lehet a 90 fok kevés annak a kávénak. Nálunk 92 fok körül volt a legjobb a legtöbb kávénál.
Valóban a 90 fok már kevés ! Csak próba volt az előzőekhez képest. Még van 2 zacsi (250g) kávém, utána természetesen rendelek frisset. Köszönöm.
Kávéházi csevegő
Bizony az inkább előny ha nem nagyon sok a crema. A video nem színhű, de mintha világos lenne a crema. De lehet hogy így finom. Ha nem ízlik szerintem már csak a hőfokkal játsz, többi jónak tűnik!
Valóban világos, hogy lehetne sötétebb ? Az nem a kávé milyenségétől függ ?
Kávéházi csevegő
Bizony az inkább előny ha nem nagyon sok a crema. A video nem színhű, de mintha világos lenne a crema. De lehet hogy így finom. Ha nem ízlik szerintem már csak a hőfokkal játsz, többi jónak tűnik!
Igen, pont írni akartam., hogy lehet a 90 fok kevés annak a kávénak. Nálunk 92 fok körül volt a legjobb a legtöbb kávénál.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Ne a crema mennyiségével foglalkozz. Ízlik, vagy sem?
Robusztás kávéknak, meg braziloknak több a crema mennyisége.
Bizony az inkább előny ha nem nagyon sok a crema. A video nem színhű, de mintha világos lenne a crema. De lehet hogy így finom. Ha nem ízlik szerintem már csak a hőfokkal játsz, többi jónak tűnik!
Kávéházi csevegő
Sziasztok !
A mai 3 főzetből a harmadik már egész elfogadható lett.
Sajnos a crema vastagsága még így sem megfelelő ! Ennél többet nem tudom mit tehetnék?!
Videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
Ne a crema mennyiségével foglalkozz. Ízlik, vagy sem?
Robusztás kávéknak, meg braziloknak több a crema mennyisége.
Rendelj majd egy tuti friss kávét. Nálunk a shopban mindegyiknél oda van írva a pörkölési dátum.
Ahogy megkapod a kávét, utána mérd szét kisebb zacsikba.
100 gr zipzáras kávés zacskó
A túl sok nyitogatástól gyorsan bedöglik bármelyik kávé és utána a crema is eltűnik.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Sziasztok !
A mai 3 főzetből a harmadik már egész elfogadható lett.
Sajnos a crema vastagsága még így sem megfelelő ! Ennél többet nem tudom mit tehetnék?!
Videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
Kávéházi csevegő
Alakul ez! Valóban picit durvábbra kellene állítani 16,5gr ból elsőre szerintem 33gr körüli italnak kellene lejönnie. Ez egy jó kiinduló pont majd el tudod dönteni hogy Neked a rövidebb vagy hosszabb csapolások ízlenek. Ez kávénként eltérő lehet akár.
Ehez a pidhez nem értek hogy mennyit jelent a kiírt szám, a crema színe nem tűnik rossznak. Ha a 33gr-os is keserű akkor érdemes lejjebb menni a piddel.
92- körül használtuk az átlagos kávékhoz. Az a 33g szerintem is OK lenne.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
AVX & Asgard köszönöm a biztatást
Kávéházi csevegő
Üdv. ismét !
Amint a tegnapi videóban is látszott 18 g kávébab soknak bizonyult és a daráló beállítás sem volt megfelelő. Javaslatra csökkentettem az őrlemény mennyiségét 16.5 g-ra és finomítottam a darálón. IV-V közti állást levittem III-IV közé ma reggel. Így 70.07g ital jött le. Aztán délután ismét a 16.5 g őrleményből húztam egy főzetet II-III daráló állásnál.
Erről itt egy újabb videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
(a 16.5 g megfelelőnek bizonyult, mert a pénzérme nem hagyott nyomot az őrleményben)
Este ismét egy adag. A mennyiség ugyan az viszont az őrlőt beállítottam I. állásba.
Videó erről: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
Itt már olyan finom volt az őrlemény, hogy csak 20.8 g lett a kávémennyiség pedig tovább engedtem mint 25 s. Itt felvittem a hőfokot is 98 °[/size]C-ra[/size], de itt már kesernyés volt az íz.
További tipp, javaslat ??
Lesz ebből valami ?
Köszönettel: SeLe
Alakul ez! Valóban picit durvábbra kellene állítani 16,5gr ból elsőre szerintem 33gr körüli italnak kellene lejönnie. Ez egy jó kiinduló pont majd el tudod dönteni hogy Neked a rövidebb vagy hosszabb csapolások ízlenek. Ez kávénként eltérő lehet akár. Ehez a pidhez nem értek hogy mennyit jelent a kiírt szám, a crema színe nem tűnik rossznak. Ha a 33gr-os is keserű akkor érdemes lejjebb menni a piddel.
Kávéházi csevegő
Este ismét egy adag. A mennyiség ugyan az viszont az őrlőt beállítottam I. állásba.
Videó erről: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
Ez már közel ideális. Egy picit állítsd durvábbra a darálót, de csak picit. Nálam is kb ilyen a csapolás. Innentől már csak a kávén fog múlni minden. Ha ilyen lesz a lefolyás, akkor az OK.
A hőfok viszont szerintem túl magas. 94 főlé ne menj csak nagyon világos pörkölés esetén.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Üdv. ismét !
Amint a tegnapi videóban is látszott 18 g kávébab soknak bizonyult és a daráló beállítás sem volt megfelelő. Javaslatra csökkentettem az őrlemény mennyiségét 16.5 g-ra és finomítottam a darálón. IV-V közti állást levittem III-IV közé ma reggel. Így 70.07g ital jött le. Aztán délután ismét a 16.5 g őrleményből húztam egy főzetet II-III daráló állásnál.
Erről itt egy újabb videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
(a 16.5 g megfelelőnek bizonyult, mert a pénzérme nem hagyott nyomot az őrleményben)
Este ismét egy adag. A mennyiség ugyan az viszont az őrlőt beállítottam I. állásba.
Videó erről: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
Itt már olyan finom volt az őrlemény, hogy csak 20.8 g lett a kávémennyiség pedig tovább engedtem mint 25 s. Itt felvittem a hőfokot is 98 °C-ra, de itt már kesernyés volt az íz.
További tipp, javaslat ??
Lesz ebből valami ?
Köszönettel: SeLe
Kávéházi csevegő
Értem és köszönöm neked is és természetesen mindenkinek aki próbált/próbál segíteni !
Keress rá a wdt-re a youtubeon. Egy yoghurtos pohár és egy tű (fogpiszkáló) kell hozzá, és csodákat művel.
Kávéházi csevegő
Különböző méretű kosarak vannak. Akkorát kell venni amennyi kávét szeretnél lefőzni.
A video alapján ebbe a kosárba szerintem kb 17gr fog finomabb beállítás mellett beleférni.
De van egy olyan próba hogy miután letamperolod teszel a tetejére egy fémpézt. Felrakod a kart, leveszed, ha a pénzt benyomja a felsőszűrő kevesebb kávé kell. Egész addig míg nem látszik a lenyomat. Így be tudod lőni mennyi kávé kell a kosárba.
Én darálás után egy wdt-t beikratnék, sokkal egységesebbek lesznek a csapolások.
Finomabbra kell darálni 1:2 arányt becélozva. Ezután érdemes a piddel foglalkozni.
Értem és köszönöm neked is és természetesen mindenkinek aki próbált/próbál segíteni !
Kávéházi csevegő
Értem !
Már is okosabb lettem
Akkor én kísérletezgethettem volna napestig a 7-14 g kávéval
Vagyis duplánál min. 20g őrölt kávéra lesz szükségem a 2 adaghoz ami 50 ml vagy kevesebb lesz. Ennek megfelelően kell beállítanom az őrlőt, hogy ezt elérjem.
Jól értelmezem ??
Lehet tudni valamit a gyári szűrőkosarakról ? Hány grammosak ?
Köszönöm !
Különböző méretű kosarak vannak. Akkorát kell venni amennyi kávét szeretnél lefőzni.A video alapján ebbe a kosárba szerintem kb 17gr fog finomabb beállítás mellett beleférni.
De van egy olyan próba hogy miután letamperolod teszel a tetejére egy fémpézt. Felrakod a kart, leveszed, ha a pénzt benyomja a felsőszűrő kevesebb kávé kell. Egész addig míg nem látszik a lenyomat. Így be tudod lőni mennyi kávé kell a kosárba.
Én darálás után egy wdt-t beikratnék, sokkal egységesebbek lesznek a csapolások.
Finomabbra kell darálni 1:2 arányt becélozva. Ezután érdemes a piddel foglalkozni.
Kávéházi csevegő
Értem !
Már is okosabb lettem
Akkor én kísérletezgethettem volna napestig a 7-14 g kávéval
Vagyis duplánál min. 20g őrölt kávéra lesz szükségem a 2 adaghoz ami 50 ml vagy kevesebb lesz. Ennek megfelelően kell beállítanom az őrlőt, hogy ezt elérjem.
Jól értelmezem ??
Lehet tudni valamit a gyári szűrőkosarakról ? Hány grammosak ?
Köszönöm !
Azért ne essünk túlzásba a sima kosaradba max 18g fér. (jó a 16,5-17g) Az elején inkább törekedj 1:2,5 (max 1:3) és szép lassan haladj lefelé!
Kávéházi csevegő
Gyors a lefolyás, az látszik a filmből.
Szerintem picit finomabbra kellene állítani a darálót és megmérni az örlemény mennyiségét.
Visszavonom. Nem biztos, hogy a kávéval lesz a gond .
Köszönöm !
Kávéházi csevegő
A jó régi szak irodalom!
Azóta sok minden változott. A jó presszó kávé aránya 1:2 - 1:2,5 között. Ami azt jelenti 10g kávéból 20-25ml ital. Ettől el lehet térni, de a trend inkább az, hogy ez alá mennek. (1:1,8)
Értem !
Már is okosabb lettem
Akkor én kísérletezgethettem volna napestig a 7-14 g kávéval
Vagyis duplánál min. 20g őrölt kávéra lesz szükségem a 2 adaghoz ami 50 ml vagy kevesebb lesz. Ennek megfelelően kell beállítanom az őrlőt, hogy ezt elérjem.
Jól értelmezem ??
Lehet tudni valamit a gyári szűrőkosarakról ? Hány grammosak ?
Köszönöm !
Kávéházi csevegő
Kezdjük az elején!
A video alapján az észrevételek:
- a daráló nem egyadagos daráló ezért tegyél bele több kávét mint amennyit le szeretnél darálni! ( most darált kb 18g és kijött kb 16g) mindig a darált mennyiséget mérd!
- A kosárba tegyél 16,5g és a mostanihoz képest daráld kicsit finomabbra ( gyors a lefolyás)
sok mindent lehet még írni de ezek már finomságok, idővel javulni fog. Ha teheted menny el egy jó Home Barista képzésre!
Gyors a lefolyás, az látszik a filmből.
Szerintem picit finomabbra kellene állítani a darálót és megmérni az örlemény mennyiségét.
Visszavonom. Nem biztos, hogy a kávéval lesz a gond .
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
No ez egy másik sarkalatos pont !
Mi van az irodalommal ?
Idézem:
"-a felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7 g ± 0,5
-a kávéfőzőből kifolyó víz hőmérséklete: 88°C ± 2°C
-a kávéital hőmérséklete: 67°C ± 3°C
-a főzés folyamata során a víz nyomása 9 bar ± 1
-a csapolás ideje 25 másodperc ± 5 másodperc
-a kávéital mennyisége (beleértve a „crema”-t is: 25 ml ± 2,5ml
Vagy is szimpla 7 g, dupla 14 g.
Akárhogy próbáltam ezeket tartani képtelenség ennyiből megfelelőt készíteni. Vagy csak a gyári szűrőkosarakra igaz ez ? Nagyok a kosarak ennyi kávéhoz ?
A jó régi szak irodalom!
Azóta sok minden változott. A jó presszó kávé aránya 1:2 - 1:2,5 között. Ami azt jelenti 10g kávéból 20-25ml ital. Ettől el lehet térni, de a trend inkább az, hogy ez alá mennek. (1:1,8)
Kávéházi csevegő
Mint írtam a videó elkészült. Milyen linket adjak a megtekintéséhez ? Drive az jó ? Előre is elnézést kérek a minőségért (telefonnal készült). Innentől lényegtelen, hogy én mire jutottam eddig, de beállítottam egy darálási fokozatot a 18 g kávénak és sajnos sok lett a végeredmény. A videón ez látszik. Illetve még az is, hogy ennél az őrlési fokozatnál sajnos nem ment bele mind a 18 g a kosárba (maradt még a darálóban).
Innentől kellene javulni
Várom az észrevételeket!
Még annyit, hogy ez a kávé elfogyott. Holnap a "Doi Chang"-ot bontom, ma már nem kísérletezgetek.
És akkor a videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
Kezdjük az elején!
A video alapján az észrevételek:
- a daráló nem egyadagos daráló ezért tegyél bele több kávét mint amennyit le szeretnél darálni! ( most darált kb 18g és kijött kb 16g) mindig a darált mennyiséget mérd!
- A kosárba tegyél 16,5g és a mostanihoz képest daráld kicsit finomabbra ( gyors a lefolyás)
sok mindent lehet még írni de ezek már finomságok, idővel javulni fog. Ha teheted menny el egy jó Home Barista képzésre!
Kávéházi csevegő
Szerintem a 25-30mp alatt dupla kávé ( 18 g-ból) 55-60g kávé az sok! ( 18g/ max 40g kávé ) Az inkább hosszú kávé és ott sokszor nincs vastag crema! Lehet ez a hiba!
No ez egy másik sarkalatos pont !
Mi van az irodalommal ?
Idézem:
"-a felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7 g ± 0,5
-a kávéfőzőből kifolyó víz hőmérséklete: 88°C ± 2°C
-a kávéital hőmérséklete: 67°C ± 3°C
-a főzés folyamata során a víz nyomása 9 bar ± 1
-a csapolás ideje 25 másodperc ± 5 másodperc
-a kávéital mennyisége (beleértve a „crema”-t is: 25 ml ± 2,5ml
Vagy is szimpla 7 g, dupla 14 g.
Akárhogy próbáltam ezeket tartani képtelenség ennyiből megfelelőt készíteni. Vagy csak a gyári szűrőkosarakra igaz ez ? Nagyok a kosarak ennyi kávéhoz ?
Kávéházi csevegő
Szerintem a 25-30mp alatt dupla kávé ( 18 g-ból) 55-60g kávé az sok! ( 18g/ max 40g kávé ) Az inkább hosszú kávé és ott sokszor nincs vastag crema! Lehet ez a hiba!
Mint írtam a videó elkészült. Milyen linket adjak a megtekintéséhez ? Drive az jó ? Előre is elnézést kérek a minőségért (telefonnal készült). Innentől lényegtelen, hogy én mire jutottam eddig, de beállítottam egy darálási fokozatot a 18 g kávénak és sajnos sok lett a végeredmény. A videón ez látszik. Illetve még az is, hogy ennél az őrlési fokozatnál sajnos nem ment bele mind a 18 g a kosárba (maradt még a darálóban).
Innentől kellene javulni
Várom az észrevételeket!
Még annyit, hogy ez a kávé elfogyott. Holnap a "Doi Chang"-ot bontom, ma már nem kísérletezgetek.
És akkor a videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing
Kávéházi csevegő
Szerintem a 25-30mp alatt dupla kávé ( 18 g-ból) 55-60g kávé az sok! ( 18g/ max 40g kávé ) Az inkább hosszú kávé és ott sokszor nincs vastag crema! Lehet ez a hiba!
Kávéházi csevegő
Én az említett kapuczineres nicaraguait nem, de a Jáva Mocca-t és Doi Changot is kóstoltam már. Ha nem döglöttek, ezeknek tuti jónak kell lenni. Szerintem a hiba az előkészítésben és/vagy a beállításokban lesz. Ezért is írtam a videót, hogy kevesebbet kelljen találgatni.
Mondjuk nyár van, ha nem megfelelően tárolták 2 hét alatt is döglöttre tud száradni egy kávé. Persze video sokat segít majd.



