Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3592

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Sziasztok,

A Jura E50 eladója nem jelentkezik, így lehet másik gépet kell vennem. Jura S90, viszont nem tudom meg merjem-e venni a kért 45e forintért. Eddig csak drágábbakat láttam. Kb. mennyibe kerülne kitakaríttatni, tömítéseket cseréltetni, ha mégis lenne valami probléma? Állítólag napi használatban van, a fotó is így készült,mintha tényleg így lenne, bár ugye bármi beállítható.
Szóval gyanús legyen a 45e vagy akár mázlim is lehet?

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »

Igen, pont írni akartam., hogy lehet a 90 fok kevés annak a kávénak. Nálunk 92 fok körül volt a legjobb a legtöbb kávénál.
Valóban a 90 fok már kevés ! Csak próba volt az előzőekhez képest. Még van 2 zacsi (250g) kávém, utána természetesen rendelek frisset. Köszönöm.

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Bizony az inkább előny ha nem nagyon sok a crema. A video nem színhű, de mintha világos lenne a crema. De lehet hogy így finom. Ha nem ízlik szerintem már csak a hőfokkal játsz, többi jónak tűnik!
Valóban világos, hogy lehetne sötétebb ? Az nem a kávé milyenségétől függ ?

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

Bizony az inkább előny ha nem nagyon sok a crema. A video nem színhű, de mintha világos lenne a crema. De lehet hogy így finom. Ha nem ízlik szerintem már csak a hőfokkal játsz, többi jónak tűnik!
Igen, pont írni akartam., hogy lehet a 90 fok kevés annak a kávénak. Nálunk 92 fok körül volt a legjobb a legtöbb kávénál.

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »

Ne a crema mennyiségével foglalkozz. Ízlik, vagy sem?
Robusztás kávéknak, meg braziloknak több a crema mennyisége.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Sziasztok !

A mai 3 főzetből a harmadik már egész elfogadható lett.
Sajnos a crema vastagsága még így sem megfelelő ! Ennél többet nem tudom mit tehetnék?!

Videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

Ne a crema mennyiségével foglalkozz. Ízlik, vagy sem?
Robusztás kávéknak, meg braziloknak több a crema mennyisége.

Rendelj majd egy tuti friss kávét. Nálunk a shopban mindegyiknél oda van írva a pörkölési dátum.
Ahogy megkapod a kávét, utána mérd szét kisebb zacsikba.
100 gr zipzáras kávés zacskó

A túl sok nyitogatástól gyorsan bedöglik bármelyik kávé és utána a crema is eltűnik.

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Sziasztok !

A mai 3 főzetből a harmadik már egész elfogadható lett.
Sajnos a crema vastagsága még így sem megfelelő ! Ennél többet nem tudom mit tehetnék?!

Videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Alakul ez! Valóban picit durvábbra kellene állítani 16,5gr ból elsőre szerintem 33gr körüli italnak kellene lejönnie. Ez egy jó kiinduló pont majd el tudod dönteni hogy Neked a rövidebb vagy hosszabb csapolások ízlenek. Ez kávénként eltérő lehet akár.
Ehez a pidhez nem értek hogy mennyit jelent a kiírt szám, a crema színe nem tűnik rossznak. Ha a 33gr-os is keserű akkor érdemes lejjebb menni a piddel.

92- körül használtuk az átlagos kávékhoz. Az a 33g szerintem is OK lenne.

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

AVX & Asgard köszönöm a biztatást

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Üdv. ismét !

Amint a tegnapi videóban is látszott 18 g kávébab soknak bizonyult és a daráló beállítás sem volt megfelelő. Javaslatra csökkentettem az őrlemény mennyiségét 16.5 g-ra és finomítottam a darálón. IV-V közti állást levittem III-IV közé ma reggel. Így 70.07g ital jött le. Aztán délután ismét a 16.5 g őrleményből húztam egy főzetet II-III daráló állásnál. 
Erről itt egy újabb videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

(a 16.5 g megfelelőnek bizonyult, mert a pénzérme nem hagyott nyomot az őrleményben)

Este ismét egy adag. A mennyiség ugyan az viszont az őrlőt beállítottam I. állásba. 
Videó erről: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

Itt már olyan finom volt az őrlemény, hogy csak 20.8 g lett a kávémennyiség pedig tovább engedtem mint 25 s. Itt felvittem a hőfokot is 98 °[/size]C-ra[/size], de itt már kesernyés volt az íz.

További tipp, javaslat ??
Lesz ebből valami ?

Köszönettel: SeLe
Alakul ez! Valóban picit durvábbra kellene állítani 16,5gr ból elsőre szerintem 33gr körüli italnak kellene lejönnie. Ez egy jó kiinduló pont majd el tudod dönteni hogy Neked a rövidebb vagy hosszabb csapolások ízlenek. Ez kávénként eltérő lehet akár. Ehez a pidhez nem értek hogy mennyit jelent a kiírt szám, a crema színe nem tűnik rossznak. Ha a 33gr-os is keserű akkor érdemes lejjebb menni a piddel.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Este ismét egy adag. A mennyiség ugyan az viszont az őrlőt beállítottam I. állásba. 

Ez már közel ideális. Egy picit állítsd durvábbra a darálót, de csak picit. Nálam is kb ilyen a csapolás. Innentől már csak a kávén fog múlni minden. Ha ilyen lesz a lefolyás, akkor az OK. 
A hőfok viszont szerintem túl magas. 94 főlé ne menj csak nagyon világos pörkölés esetén.

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Üdv. ismét !

Amint a tegnapi videóban is látszott 18 g kávébab soknak bizonyult és a daráló beállítás sem volt megfelelő. Javaslatra csökkentettem az őrlemény mennyiségét 16.5 g-ra és finomítottam a darálón. IV-V közti állást levittem III-IV közé ma reggel. Így 70.07g ital jött le. Aztán délután ismét a 16.5 g őrleményből húztam egy főzetet II-III daráló állásnál. 
Erről itt egy újabb videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

(a 16.5 g megfelelőnek bizonyult, mert a pénzérme nem hagyott nyomot az őrleményben)

Itt már olyan finom volt az őrlemény, hogy csak 20.8 g lett a kávémennyiség pedig tovább engedtem mint 25 s. Itt felvittem a hőfokot is 98 °C-ra, de itt már kesernyés volt az íz.

További tipp, javaslat ??
Lesz ebből valami ?

Köszönettel: SeLe

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Értem és köszönöm neked is és természetesen mindenkinek aki próbált/próbál segíteni !
Keress rá a wdt-re a youtubeon. Egy yoghurtos pohár és egy tű (fogpiszkáló) kell hozzá, és csodákat művel.

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Különböző méretű kosarak vannak. Akkorát kell venni amennyi kávét szeretnél lefőzni.
A video alapján ebbe a kosárba szerintem kb 17gr fog finomabb beállítás mellett beleférni.
De van egy olyan próba hogy miután letamperolod teszel a tetejére egy fémpézt. Felrakod a kart, leveszed, ha a pénzt benyomja a felsőszűrő kevesebb kávé kell. Egész addig míg nem látszik a lenyomat. Így be tudod lőni mennyi kávé kell a kosárba.
Én darálás után egy wdt-t beikratnék, sokkal egységesebbek lesznek a csapolások.
Finomabbra kell darálni 1:2 arányt becélozva. Ezután érdemes a piddel foglalkozni.

Értem és köszönöm neked is és természetesen mindenkinek aki próbált/próbál segíteni !

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Értem !
Már is okosabb lettem
Akkor én kísérletezgethettem volna napestig a 7-14 g kávéval

Vagyis duplánál min. 20g őrölt kávéra lesz szükségem a 2 adaghoz ami 50 ml vagy kevesebb lesz. Ennek megfelelően kell beállítanom az őrlőt, hogy ezt elérjem.
Jól értelmezem ??
Lehet tudni valamit a gyári szűrőkosarakról ? Hány grammosak ?

Köszönöm !
Különböző méretű kosarak vannak. Akkorát kell venni amennyi kávét szeretnél lefőzni.A video alapján ebbe a kosárba szerintem kb 17gr fog finomabb beállítás mellett beleférni.
De van egy olyan próba hogy miután letamperolod teszel a tetejére egy fémpézt. Felrakod a kart, leveszed, ha a pénzt benyomja a felsőszűrő kevesebb kávé kell. Egész addig míg nem látszik a lenyomat. Így be tudod lőni mennyi kávé kell a kosárba.
Én darálás után egy wdt-t beikratnék, sokkal egységesebbek lesznek a csapolások.
Finomabbra kell darálni 1:2 arányt becélozva. Ezután érdemes a piddel foglalkozni.

AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 14

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »

Értem !
Már is okosabb lettem

Vagyis duplánál min. 20g őrölt kávéra lesz szükségem a 2 adaghoz ami 50 ml vagy kevesebb lesz. Ennek megfelelően kell beállítanom az őrlőt, hogy ezt elérjem.
Jól értelmezem ??

Köszönöm !

Azért ne essünk túlzásba a sima kosaradba max 18g fér. (jó a 16,5-17g) Az elején inkább törekedj 1:2,5 (max 1:3) és szép lassan haladj lefelé! 

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Gyors a lefolyás, az látszik a filmből.
Szerintem picit finomabbra kellene állítani a darálót és megmérni az örlemény mennyiségét.
Visszavonom. Nem biztos, hogy a kávéval lesz a gond .

Köszönöm !

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

A jó régi szak irodalom! 
Azóta sok minden változott. A jó presszó kávé aránya 1:2 - 1:2,5 között. Ami azt jelenti 10g kávéból 20-25ml ital. Ettől el lehet térni, de a trend inkább az, hogy ez alá mennek. (1:1,8)

Értem !
Már is okosabb lettem

Jól értelmezem ??

Köszönöm !

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Kezdjük az elején!
A video alapján az észrevételek:
- a daráló nem egyadagos daráló ezért tegyél bele több kávét mint amennyit le szeretnél darálni! ( most darált kb 18g és kijött kb 16g) mindig a darált mennyiséget mérd!
- A kosárba tegyél 16,5g és a mostanihoz képest daráld kicsit finomabbra ( gyors a lefolyás) 
sok mindent lehet még írni de ezek már finomságok, idővel javulni fog. Ha teheted menny el egy jó Home Barista képzésre! 

Gyors a lefolyás, az látszik a filmből.
Szerintem picit finomabbra kellene állítani a darálót és megmérni az örlemény mennyiségét.
Visszavonom. Nem biztos, hogy a kávéval lesz a gond .

AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

No ez egy másik sarkalatos pont !
Mi van az irodalommal ?
Idézem:
"-a felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7 g ± 0,5
-a kávéfőzőből kifolyó víz hőmérséklete: 88°C ± 2°C
-a kávéital hőmérséklete: 67°C ± 3°C
-a főzés folyamata során a víz nyomása 9 bar ± 1
-a csapolás ideje 25 másodperc ± 5 másodperc
-a kávéital mennyisége (beleértve a „crema”-t is: 25 ml ± 2,5ml

Vagy is szimpla 7 g, dupla 14 g.
Akárhogy próbáltam ezeket tartani képtelenség ennyiből megfelelőt készíteni. Vagy csak a gyári szűrőkosarakra igaz ez ? Nagyok a kosarak ennyi kávéhoz ?

A jó régi szak irodalom! 
Azóta sok minden változott. A jó presszó kávé aránya 1:2 - 1:2,5 között. Ami azt jelenti 10g kávéból 20-25ml ital. Ettől el lehet térni, de a trend inkább az, hogy ez alá mennek. (1:1,8)

AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Mint írtam a videó elkészült. Milyen linket adjak a megtekintéséhez ? Drive az jó ? Előre is elnézést kérek a minőségért (telefonnal készült). Innentől lényegtelen, hogy én mire jutottam eddig, de beállítottam egy darálási fokozatot a 18 g kávénak és sajnos sok lett a végeredmény. A videón ez látszik. Illetve még az is, hogy ennél az őrlési fokozatnál sajnos nem ment bele mind a 18 g a kosárba (maradt még a darálóban).
Innentől kellene javulni 
Várom az észrevételeket!
Még annyit, hogy ez a kávé elfogyott. Holnap a "Doi Chang"-ot bontom, ma már nem kísérletezgetek.
És akkor a videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

Kezdjük az elején!
A video alapján az észrevételek:
- a daráló nem egyadagos daráló ezért tegyél bele több kávét mint amennyit le szeretnél darálni! ( most darált kb 18g és kijött kb 16g) mindig a darált mennyiséget mérd!
- A kosárba tegyél 16,5g és a mostanihoz képest daráld kicsit finomabbra ( gyors a lefolyás) 
sok mindent lehet még írni de ezek már finomságok, idővel javulni fog. Ha teheted menny el egy jó Home Barista képzésre! 

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Szerintem a 25-30mp alatt dupla kávé ( 18 g-ból) 55-60g kávé az sok! ( 18g/ max 40g kávé ) Az inkább hosszú kávé és ott sokszor nincs vastag crema! Lehet ez a hiba!
No ez egy másik sarkalatos pont !
Mi van az irodalommal ?
Idézem:
"-a felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7 g ± 0,5
-a kávéfőzőből kifolyó víz hőmérséklete: 88°C ± 2°C
-a kávéital hőmérséklete: 67°C ± 3°C
-a főzés folyamata során a víz nyomása 9 bar ± 1
-a csapolás ideje 25 másodperc ± 5 másodperc
-a kávéital mennyisége (beleértve a „crema”-t is: 25 ml ± 2,5ml

Vagy is szimpla 7 g, dupla 14 g.
Akárhogy próbáltam ezeket tartani képtelenség ennyiből megfelelőt készíteni. Vagy csak a gyári szűrőkosarakra igaz ez ? Nagyok a kosarak ennyi kávéhoz ?

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Szerintem a 25-30mp alatt dupla kávé ( 18 g-ból) 55-60g kávé az sok! ( 18g/ max 40g kávé ) Az inkább hosszú kávé és ott sokszor nincs vastag crema! Lehet ez a hiba!
Mint írtam a videó elkészült. Milyen linket adjak a megtekintéséhez ? Drive az jó ? Előre is elnézést kérek a minőségért (telefonnal készült). Innentől lényegtelen, hogy én mire jutottam eddig, de beállítottam egy darálási fokozatot a 18 g kávénak és sajnos sok lett a végeredmény. A videón ez látszik. Illetve még az is, hogy ennél az őrlési fokozatnál sajnos nem ment bele mind a 18 g a kosárba (maradt még a darálóban).
Innentől kellene javulni 
Várom az észrevételeket!
Még annyit, hogy ez a kávé elfogyott. Holnap a "Doi Chang"-ot bontom, ma már nem kísérletezgetek.
És akkor a videó: https://drive.google.com/file/d/0B-ch71 ... sp=sharing

AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Én az említett kapuczineres nicaraguait nem, de a Jáva Mocca-t és Doi Changot is kóstoltam már. Ha nem döglöttek, ezeknek tuti jónak kell lenni. Szerintem a hiba az előkészítésben és/vagy a beállításokban lesz. Ezért is írtam a videót, hogy kevesebbet kelljen találgatni.
Mondjuk nyár van, ha nem megfelelően tárolták 2 hét alatt is döglöttre tud száradni egy kávé. Persze video sokat segít majd.

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”