Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2167

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Ez nagyon-nagyon tetszik.

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

Elfogadom. Ebben te otthon vagy. Az íze viszont ha nem jönne be, biztos nem vettem volna belőle 2.szor is...

Eddig egyébként Egerben egy kis sarki kávé/tea kuckóban (kár, h már lehúzta a rolót) ittam életem legjobb kávéját - valami Afrikai arabica volt francia pörkölésű, frissen darálva... Sajna nem emlékszem a nevére, akkor még ennyire sem érdekelt a dolog, mint mostanában. Ahogy látom, a Kávé kultúrának is meg vannak a maga kategóriái. Jó kis hobbi lehet ez is.

"kis Saeco-mal jól kijönnek. "
Egyszer ha szegeden jársz, megmutatom, hogy miről beszéltem.
Ez a Saeco töredékét sem tudja kihozni a kávékból.
"francia pörkölésű, frissen darálva.."
Nem csak a darálásnak, hanem a pörkölésnek is frissnek kell lenni.

Ha hagyod magad, biztosan segítenék abban, hogy később ne márkanevekről, hanem kávákról beszélj.
Nézd meg hányféle Nicaraguai és Guatemalai kávénk van.
No ez az amiről beszélek.
Ezek között is van nagy különbség, de ehhez normális gépppark kell.

Egy Hifi Tanácsadó legyen sokoldalú   

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: audioline »

Mihez képest jó?
Tényleg hidd el, hogy csak jó kis marketingfogás az egész.
Azt sem tudod mit kapsz a pénzedért.
Ha borról lenne szó, akkor is ilyen elnéző lennél?

Lefordítom neked borra, hogy jelenleg mit veszel:
80%-ban vörös, 20%-ban fehér szőlőből készült keverék.
Tuti, hogy nem vennéd meg 6-8000 Ft-ért, ha nem lenne ráírva, hogy pontosan melyik borászatból való.
A kávés cégek még megtehetik, hogy hülyére veszik a vevőiket, de a boros cégek már nem.
Eljön majd az idő, hogy az ilyen semmitmondó üres hablaty kevés lesz ahhoz, hogy az emberek megvegyék a kávékeverékeket 6-8000 Ft-ért.
A mi kávéink nagyobb része farmszelektált, tehát nem vegyített katyvasz, mint a többi.
Sok esetben még a farmer neve is fel van tűntetve.

Elfogadom. Ebben te otthon vagy. Az íze viszont ha nem jönne be, biztos nem vettem volna belőle 2.szor is...

Eddig egyébként Egerben egy kis sarki kávé/tea kuckóban (kár, h már lehúzta a rolót) ittam életem legjobb kávéját - valami Afrikai arabica volt francia pörkölésű, frissen darálva... Sajna nem emlékszem a nevére, akkor még ennyire sem érdekelt a dolog, mint mostanában. Ahogy látom, a Kávé kultúrának is meg vannak a maga kategóriái. Jó kis hobbi lehet ez is.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ár/érték aránya szerintem jó 

Hogy pontosan miből készül, a jó Isten tudja.
A merkeccingje általában:

Mihez képest jó?
Tényleg hidd el, hogy csak jó kis marketingfogás az egész.
Azt sem tudod mit kapsz a pénzedért.
Ha borról lenne szó, akkor is ilyen elnéző lennél?

Lefordítom neked borra, hogy jelenleg mit veszel:
80%-ban vörös, 20%-ban fehér szőlőből készült keverék.
Tuti, hogy nem vennéd meg 6-8000 Ft-ért, ha nem lenne ráírva, hogy pontosan melyik borászatból való.
A kávés cégek még megtehetik, hogy hülyére veszik a vevőiket, de a boros cégek már nem.
Eljön majd az idő, hogy az ilyen semmitmondó üres hablaty kevés lesz ahhoz, hogy az emberek megvegyék a kávékeverékeket 6-8000 Ft-ért.
A mi kávéink nagyobb része farmszelektált, tehát nem vegyített katyvasz, mint a többi.
Sok esetben még a farmer neve is fel van tűntetve.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

A szűrőn kívül, van még valami eltérés az Olaszhoz képest?
nincs

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ezt szeretem. Ár/érték aránya szerintem jó és valószínűleg a kis Saeco-mal jól kijönnek. Hangsúlyozom nem vagyok (még) nagy kávés!

Hogy pontosan miből készül, a jó Isten tudja.
A merkeccingje általában:

Krémesen lágy és finoman testes.  Aromája kiegyensúlyozott és hosszantartó. A kíméletes pörkölésnek és az olasz bárokban kedvelt összetételnek köszönhetően kivételesen gazdag ízvilággal rendelkezik.  Őrlés finomsága ideális a karos presszókávéfőző gépekhez.
A Pellini kávé egyedi és különleges: mert a kiváló minőségű kávészemeket  már a származási helyükön szelektálják. A kávé fajtájának megfelelő tökéletes pörkölési eljárással fokozzák az ízharmóniát. Innovatív gyártási technológiával, folyamatosan biztosított a szakértők által ellenőrzött, kifogástalan prémium minőség. A Pellini az UNI EN ISO 9001 nemzetközi  minőségirányítási  szabvány rendszert alkalmazza.

Az ajánlatodat egyébként meg kéne kóstolnom. Érdekelni fog. Néhány napja viszont elég jól betáraztam - ráadásul egyedül iszom, mivel párom több éve letette a csészét koffein érzékenység miatt. Így jassan fogy. 

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Van még pár db román, de párnak le van törve a füle.
Már így kaptam a némettől, akitől persze olaszt rendeltem. Frankón átvertek.
12000 Ft a hozzávaló olasz kiegészítővel.
Az olaszban sokkal spécibb a szűrő és van hozzá + két gumi. Így jobban zár. Ezt bele lehet tenni a román gépbe is.

A szűrőn kívül, van még valami eltérés az Olaszhoz képest?
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

(A Pellínit nagyon szeretem. 1200.- körül veszem a 250gr-ost.)

Valahol el kell kezdeni.
Kb 70 féle "márkás" kávét végigkóstoltam, mielőtt belevágtam a pörkölésbe.
Soha nem térnék vissza.
A nevek 99%-a semmit sem jelent, csupán csak egy név.
90%-a még azt sem adja meg, hogy mi található a zacsiban.
Fogadjunk, hogy a Pellini sem írta le, hogy milyen kávé keverékét töltötte a zacsiba.
Szerintem ezek közül sem könnyen tudnád eldönteni, helyik miben különbözik a másiktól.
http://www.kavebolt.net/kereses-eredmen ... lini-caffe

PELLINI NO 82 ESPRESSO BAR VIVACE SZEMES KÁVÉ 500G-4190 Ft  80% Arabica - 20% Robusta kávé

PELLINI NO 82 ESPRESSO BAR VIVACE SZEMES KÁVÉ 1KG-5990 Ft 80% Arabica - 20% Robusta 
Az ára közel duplája az első típusnak.

1,
Élénk, testes, igazi olasz íz élmény. Karakteres és kiegyensúlyozott aroma, az igazi olasz eszpresszó intenzitásával. Étcsokoládés, gabonás zamatában a kakaós jegyek dominálnak. Kivételes gondossággal válogatott arabica és robuszta kávékeverék.
Kitűnő választás automata kávéfőző gépekhez is.
80% Arabica - 20% Robusta kávé
2,
Élénk, testes, igazi olasz íz élmény. Karakteres és kiegyensúlyozott aroma, az igazi olasz eszpresszó intenzitásával. Étcsokoládés, gabonás zamatában a kakaós jegyek dominálnak. Kivételes gondossággal válogatott arabica és robuszta kávékeverék.
Kitűnő választás automata kávéfőző gépekhez is.

Na ennyit a te szeretett márkádról.

Közben picit összezavarodtam, de az árat így sem értem, de igazából ezt akartam bemásolni:

PELLINI NO 9 ESPRESSO BAR CREMOSO SZEMES KÁVÉ 1KG-7490 Ft 80% Arabica - 20% Robusta 
Ízgazdag és harmonikusan testes kávéspecialitás. Aromája kiegyensúlyozott és hosszantartó, melyben a pirított magvas, mogyorós jegyek szépen felismerhetők. A kíméletes olasz pörkölésnek és az ideális arabica robuszta összetételnek köszönhetően, kivételesen gazdag íz világgal rendelkezik.
Kiváló választás automata kávéfőző gépekhez is.

A kérdés: miért vegyük a drágábbat??????????
Érdemi információ zéró.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Teljesen egyetértek. Erre alkalmas, jó eszközök nélkül kár is a drága kávékra költeni. Mintha egy MM-os music centerhez vennék 100 ezres hangfalkábelt. Kidobott pénz. 

Begicafe
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 75

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Begicafe »

No akkor essünk neki.
Szarvasi Minipresszó:
Sajnos ez a gép alkalmatlan minőségi kávé készítésére.
Kotyogó: sajnos dettó. A kotyogók közül csak a bialetti Brikka alkalmas arra, hogy valamit visszaadjon a kávé ízéből.
A hagyományos kotyogóshoz képest a Brikka kb 10-szer nagyobb nyomással dolgozik.
A Szarvasi hibája szintén a kis nyomás.
A presszóban lévő gépektől sem szoktam már hasravágódni.
Otthoni körülmények között egy Lelit alapgép, vagy egy Gaggia Classic+ egy  normális daráló legalább ilyen eredményt hozhat, de inkább jobbat.
Érdemes áldozni egy középkategóriájú gépre és egy használt darálóra.
Utána jöhetnek a finom kávék. Az olasz pörkölésűekről nagyon gyorsan le tudnánk szoktatni.
Jelen esetben viszont egy hagyományos kotyogósba inkább egy ilyen kávé való. Nem véletlenül népszerű az Omnia kávé.
Ez a kávé egy komolyabb géppel kb ihatatlan kategória, de egy kotyogósba pont ez való.

Teljesen egyetértek. Erre alkalmas, jó eszközök nélkül kár is a drága kávékra költeni. Mintha egy MM-os music centerhez vennék 100 ezres hangfalkábelt. Kidobott pénz. 

Mondjuk a sz@r kávék is elég drágák, sajnos...lsd: pl Davidoff...
Nuova Simonelli Mac Cup, Quamar M80E
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

A Brikkát, éppen most nézegetem, az tökéletes lenne a munkahelyre. Itthonra pedig mindenféleképpen, valami komolyabbra kellene gyúrni. A Bialetti Brikkát, hol érdemes megvenni? Van esetleg Neked?
Van még pár db román, de párnak le van törve a füle.
Már így kaptam a némettől, akitől persze olaszt rendeltem. Frankón átvertek.
12000 Ft a hozzávaló olasz kiegészítővel.
Az olaszban sokkal spécibb a szűrő és van hozzá + két gumi. Így jobban zár. Ezt bele lehet tenni a román gépbe is.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

No akkor essünk neki...

A Brikkát, éppen most nézegetem, az tökéletes lenne a munkahelyre. Itthonra pedig mindenféleképpen, valami komolyabbra kellene gyúrni. A Bialetti Brikkát, hol érdemes megvenni? Van esetleg Neked?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

OK! Kezdjük ott, hogy itthon egyszerű kávéfőzőm van, Szarvasi Minipresszó ~10 éves lehet? Megérett a cserére, de egész kellemes kávét főz, ezt használjuk hétköznap. Melóban van egy kotyogó, ez is cserére szorul (láttam is egy tök jót múltkor az AVX webáruházban). Aztán van bent egy kellemes presszó, ahol brutálisan jó ipari gép és kávé van. Ha viszont nagyon élvezni akarok, akkor a kávézóba ülök be és főzetek valamit. Ami a kávét illetni, induljunk el az Arabica vonalon, de semmiképpen ne haladjunk a savas és/vagy savanyú világ felé.
No akkor essünk neki.
Szarvasi Minipresszó:
Sajnos ez a gép alkalmatlan minőségi kávé készítésére.
Kotyogó: sajnos dettó. A kotyogók közül csak a bialetti Brikka alkalmas arra, hogy valamit visszaadjon a kávé ízéből.
A hagyományos kotyogóshoz képest a Brikka kb 10-szer nagyobb nyomással dolgozik.
A Szarvasi hibája szintén a kis nyomás.
A presszóban lévő gépektől sem szoktam már hasravágódni.
Otthoni körülmények között egy Lelit alapgép, vagy egy Gaggia Classic+ egy  normális daráló legalább ilyen eredményt hozhat, de inkább jobbat.
Érdemes áldozni egy középkategóriájú gépre és egy használt darálóra.
Utána jöhetnek a finom kávék. Az olasz pörkölésűekről nagyon gyorsan le tudnánk szoktatni.
Jelen esetben viszont egy hagyományos kotyogósba inkább egy ilyen kávé való. Nem véletlenül népszerű az Omnia kávé.
Ez a kávé egy komolyabb géppel kb ihatatlan kategória, de egy kotyogósba pont ez való.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Na szóval jó lenne tudnom először is, hogy miből áll a géppark.

Guatemala kávénkból is van sokféle, de még az is lehet, hogy mások is ízlenének.
Fura lenne, ha az 56 féle kávénk közül nem találnánk nekedvalót.
Ami viszont gond. Olasz pörkölésű kávét írtál. Mi ilyet nem szeretnénk tartani. Ezzel a pörkölési móddal tökéletesen kiölik a kávé ízét.
Nem kell ahhoz olasz pörkölés, hogy csokis, mogyorós ízű kávét igyál.
Tuti, hogy leszoktatunk a mostani kávédról, ha hagyod magad kicsit, de a gépek típusa nagyon fontos.

OK! Kezdjük ott, hogy itthon egyszerű kávéfőzőm van, Szarvasi Minipresszó ~10 éves lehet? Megérett a cserére, de egész kellemes kávét főz, ezt használjuk hétköznap. Melóban van egy kotyogó, ez is cserére szorul (láttam is egy tök jót múltkor az AVX webáruházban). Aztán van bent egy kellemes presszó, ahol brutálisan jó ipari gép és kávé van. Ha viszont nagyon élvezni akarok, akkor a kávézóba ülök be és főzetek valamit. Ami a kávét illetni, induljunk el az Arabica vonalon, de semmiképpen ne haladjunk a savas és/vagy savanyú világ felé.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Szerintem neked a Fresco ízlene.
Asszonyt megkérdem este, nem akar é költeni rám.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Sziasztok!

Magam részéről a Pellini, vagy a fekete Lavazza-nál megszoktam húzni a határt. Hétköznap Segafredo piros csomi. Nagy ritkán meglepem magam, (vagy az asszony) valami különlegesebbel... Belépő Saeco főzőm van. Darálóm sajna nincs. Tartalékaimat inkább HiFi-re, vagy az autómra költöm.

Ennek fényében van valami nékem való ajánlatod? (A Pellínit nagyon szeretem. 1200.- körül veszem a 250gr-ost.)

Szerintem neked a Fresco ízlene.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Sziasztok!

Magam részéről a Pellini, vagy a fekete Lavazza-nál megszoktam húzni a határt. Hétköznap Segafredo piros csomi. Nagy ritkán meglepem magam, (vagy az asszony) valami különlegesebbel... Belépő Saeco főzőm van. Darálóm sajna nincs. Tartalékaimat inkább HiFi-re, vagy az autómra költöm.

Ennek fényében van valami nékem való ajánlatod? (A Pellínit nagyon szeretem. 1200.- körül veszem a 250gr-ost.)

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Abban szerencsés helyzetben vagyok, hogy van itt a közelben egy nagyon jó kávézó és üzlet. Az egyik kedvenc kávém a Guatemala - Olasz pörköléssel, és abból szoktam venni. Megkostoltam már elég sokfélét, de mindig ehhez térek vissza. Nézegettem már az AVX kávékat is és teszek is vele egy próbát. Tudsz ajánlani valami testes, karakteres ízűt?
Na szóval jó lenne tudnom először is, hogy miből áll a géppark.

Guatemala kávénkból is van sokféle, de még az is lehet, hogy mások is ízlenének.
Fura lenne, ha az 56 féle kávénk közül nem találnánk nekedvalót.
Ami viszont gond. Olasz pörkölésű kávét írtál. Mi ilyet nem szeretnénk tartani. Ezzel a pörkölési móddal tökéletesen kiölik a kávé ízét.
Nem kell ahhoz olasz pörkölés, hogy csokis, mogyorós ízű kávét igyál.
Tuti, hogy leszoktatunk a mostani kávédról, ha hagyod magad kicsit, de a gépek típusa nagyon fontos.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Abban szerencsés helyzetben vagyok, hogy van itt a közelben egy nagyon jó kávézó és üzlet. Az egyik kedvenc kávém a Guatemala - Olasz pörköléssel, és abból szoktam venni. Megkostoltam már elég sokfélét, de mindig ehhez térek vissza. Nézegettem már az AVX kávékat is és teszek is vele egy próbát. Tudsz ajánlani valami testes, karakteres ízűt?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Szerintem érdemes kávénként differenciálni. Azaz mindegyik kávé más őrlésnél ad jó lefolyást. Így ugyanannyi gramm durvább nagyobb térfogat mint finomabb. Tehát így bizonyos határok közt variálható az őrlemény mennyiség. Szerintem akkor lesz jó a kioldás, ha közepes tamper után a csapolás végén nem látszik a vízterítő a pogi tetején. Akkor szépen tudott tágulni.
Egyetértek.
Ezért írtam én is azt, hogy pontosan nem lehet behatárolni, de nálam 16,5g-17,5g az iedeális.

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »

Gyors kérdés a szakértők felé:

Van egy reneka 16 grammos szűrőm, viszont ennyi kávé egyszerűen kevés bele, még tömöríteni sem tudom rendesen, így 18 grammal használom ez így ok? 

A kávé mennyiségét egy ideje már állandóan lemérem egy pici nagyon pontos digitális mérleggel így mindig ugyanannyi kerül bele, sajnos a szemre módszer nem jött be mindig, és elég nagy eltéréseket okozott a változó mennyiségű darálék.
A múltkori ajándékba kapott kubai kávé isteni volt, megvolt benne az a különleges jellegzetes de nem tolakodó íz amitől olyan különlegessé válik, és olyan karamellásnak hatott.

Szerintem érdemes kávénként differenciálni. Azaz mindegyik kávé más őrlésnél ad jó lefolyást. Így ugyanannyi gramm durvább nagyobb térfogat mint finomabb. Tehát így bizonyos határok közt variálható az őrlemény mennyiség. Szerintem akkor lesz jó a kioldás, ha közepes tamper után a csapolás végén nem látszik a vízterítő a pogi tetején. Akkor szépen tudott tágulni.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Van egy reneka 16 grammos szűrőm, viszont ennyi kávé egyszerűen kevés bele, még tömöríteni sem tudom rendesen, így 18 grammal használom ez így ok? 

A kávé mennyiségét egy ideje már állandóan lemérem egy pici nagyon pontos digitális mérleggel így mindig ugyanannyi kerül bele, sajnos a szemre módszer nem jött be mindig, és elég nagy eltéréseket okozott a változó mennyiségű darálék.

A múltkori ajándékba kapott kubai kávé isteni volt, megvolt benne az a különleges jellegzetes de nem tolakodó íz amitől olyan különlegessé válik, és olyan karamellásnak hatott. 

Én 16,5 és 17,5g között szoktam belepakolni, pörkölési szinttől függően. Az átlag nálam 17 gram.

zoom
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 93

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: zoom »

HTPC, Edifier S2000, Mi 4k laser projector

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Pár kávés szakinál ez a csoport lett beállítva: Kávé Guru.
Ma viszont a gyerekeim mondtak egy baromi jótofát, így átírtam erre:Mokka Mester

Ha ez nem tetszik, akkor maradhat az előző is, de szerintem nagyon jópofa.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Megjött a La Pavoni. Egyelőre csalódás , átrohan rajta a víz, semmi crema. 1 hónapja pörkölt Stradivarit próbáltam, de rég voltam itthon, lehet, hogy a darálóval van megint valami. Majd kipróbálom a GC-n is. Ma pörköltem 4 félét, közte van a Kona is. Holnap kipróbálom!
Jó lesz az a Pavoni hidd el.
Nyugi.

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”