Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

8 perce, Katoci írta:

Használd a dupla kosarat, darált kávéval épp tele legyen, ha több ment bele, egy késsel húz a fölösleget a lefolyóba. Tömöríts közepes erővel egy mozdulattal, az erőnek viszonylag kicsi a szerepe, de próbálj minden esetben hasonló erővel tömöríteni. A következőben próbálj annyi kávét darálni, amennyi szükséges, ehhez nem árt egy mérleg (de egy pl csecsemő tápszeres üveg oldalára ragasztott skála is megteszi, ha nem világos pörköléssel próbálkozol (oda kell a mérleg). Legyen friss az alapanyagod, ez az AVX kávékkal adott. Ha gyorsan jön le a kávé akkor finomíts a Darálón, ha lassan akkor durva irányba mozdulj. A lefolyási sebességet mindig a darálóval korrigáld, ne a tömörítéssel, és a mennyiség növelésével. A cél a kávébab:ital arány 1:2 - 1:3 között legyen.

IMS dupla kosár.

A kávé friss volt:

Guatemala Huehuetenango Pörkölt Kávé 1000g  05.29 a pörkölési dátum.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

6 perce, mdav88 írta:

Melegedésre karral együtt kell 10-15 perc legalább, ha több sem baj.

Kávé mennyisége a kosárban fontos, lehet hogy túl sok volt benne és megfeszült a kosárban. (alap anna kosárba 15-18gr kávé közt valahol ideális kávéfüggően)

A kávé frissessége fontos, döglött kávé elsőszámú jele, hogy nincs crema rajta.(bár itt szerintem az előbbi pont érvényes)

Túl finomra őröltél, és a pumpa éppen csak át tudta nyomni a vizet 12 bar-on.

Fénykép a kávépogácsáról főzés után sokat segítene, esetleg videó a komplett előkészítésről, őrleményfinomságról.

Hirtelenjében.

IMS kosarat használ hozzá. Tegnap írta nekem FB-on este. Mondtam neki, hogy itt többen tudnak majd neki segíteni.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

9 hours ago, Henshaw said:

Kedves Fórum tagok!

A mai napon gazdagabb lettem egy  Lelit Anna Espresso kávéfőzővel valamint egy Lelit Fred darálóval. Ezen kivűl egy élménnyel is, hogy nem is olyan egyszerű a finom és crema-s kávét készíteni.....

Használd a dupla kosarat, darált kávéval épp tele legyen, ha több ment bele, egy késsel húz a fölösleget a lefolyóba. Tömöríts közepes erővel egy mozdulattal, az erőnek viszonylag kicsi a szerepe, de próbálj minden esetben hasonló erővel tömöríteni. A következőben próbálj annyi kávét darálni, amennyi szükséges, ehhez nem árt egy mérleg (de egy pl csecsemő tápszeres üveg oldalára ragasztott skála is megteszi, ha nem világos pörköléssel próbálkozol (oda kell a mérleg). Legyen friss az alapanyagod, ez az AVX kávékkal adott. Ha gyorsan jön le a kávé akkor finomíts a Darálón, ha lassan akkor durva irányba mozdulj. A lefolyási sebességet mindig a darálóval korrigáld, ne a tömörítéssel, és a mennyiség növelésével. A cél a kávébab:ital arány 1:2 - 1:3 között legyen.

mdav88
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 29

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: mdav88 »

9 órája, Henshaw írta:

Kedves Fórum tagok!

A mai napon gazdagabb lettem egy  Lelit Anna Espresso kávéfőzővel valamint egy Lelit Fred darálóval. Ezen kivűl egy élménnyel is, hogy nem is olyan egyszerű a finom és crema-s kávé elkészítése. Hiába daráltam viszonylag finomra, és hiába tömörítettem szerintem nagyjából a megfelelő erővel ( ebben nem vagyok biztos) a kávé nem igazán akart össze jönni. A jelenség a következő, nagyon lassan csordogál szinte éppen csurog, crema az zéró. Elméletileg a PID 95 fokra volt állítva, igaz 5 perc melegedés után már lefőztem a kávét. Valaki tudna nagy vonalakban segíteni, hogy mivel kezdjem a hiba kijavítását ? Tudom ez nem olyan egyszerű, több tényezős a dolog, de csak egy kis mankóra volna szükségem az induláshoz, a lépéseket majd apránként csak megtanulom. Előre is köszönöm a segítséget.

Melegedésre karral együtt kell 10-15 perc legalább, ha több sem baj.

Kávé mennyisége a kosárban fontos, lehet hogy túl sok volt benne és megfeszült a kosárban. (alap anna kosárba 15-18gr kávé közt valahol ideális kávéfüggően)

A kávé frissessége fontos, döglött kávé elsőszámú jele, hogy nincs crema rajta.(bár itt szerintem az előbbi pont érvényes)

Túl finomra őröltél, és a pumpa éppen csak át tudta nyomni a vizet 12 bar-on.

Fénykép a kávépogácsáról főzés után sokat segítene, esetleg videó a komplett előkészítésről, őrleményfinomságról.

Hirtelenjében.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

3 perce, Henshaw írta:

Kedves Fórum tagok!

A mai napon gazdagabb lettem egy  Lelit Anna Espresso kávéfőzővel valamint egy Lelit Fred darálóval. Ezen kivűl egy élménnyel is, hogy nem is olyan egyszerű a finom és crema-s kávé elkészítése. Hiába daráltam viszonylag finomra, és hiába tömörítettem szerintem nagyjából a megfelelő erővel ( ebben nem vagyok biztos) a kávé nem igazán akart össze jönni. A jelenség a következő, nagyon lassan csordogál szinte éppen csurog, crema az zéró. Elméletileg a PID 95 fokra volt állítva, igaz 5 perc melegedés után már lefőztem a kávét. Valaki tudna nagy vonalakban segíteni, hogy mivel kezdjem a hiba kijavítását ? Tudom ez nem olyan egyszerű, több tényezős a dolog, de csak egy kis mankóra volna szükségem az induláshoz, a lépéseket majd apránként csak megtanulom. Előre is köszönöm a segítséget.

Segítsetek a barátomnak!

Egyébként szerintem az 5 perc lesz a probléma. Minimum 10 perc kell, hogy a fejegység is elég meleg legyen.

Ha sikerül, utána nyugodtan leviheted a hőmérsékletet kb 92-93 fokra.

Még valami. A kart is rakd fel egyből, hogy az is meleg legyen.

Henshaw
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Henshaw »

Kedves Fórum tagok!

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Domestos + alapos mosogatás.

Teeo

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Teeo »

Sziasztok Lelit gép viztartályát mivel lehet szagsemlegsíteni ill. tisztítani háztartásokban elóforduló szerekre gondolok. Köszönöm

stereofan
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 10

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: stereofan »

A világ legjobb kávézóiból három Budapesten van.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Ha egy filmben láttad miből gondolod, hogy létezik a hely és nem díszlet?

Etus

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Etus »

17 perce, AVX írta:

Én csak a szegedi és a Shanghai-i, Hong Kong-i kávézókat ismerem, szóval passz. 

Én ezekből egyet sem De hátha valaki felismeri kicsi helyről van szó

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

4 perce, Etus írta:

Igen, valóban, de a berendezés más, itt régies. Lehet inkább bár, vagy presszó, vagy más exkluzívabb hely.

Én csak a szegedi és a Shanghai-i, Hong Kong-i kávézókat ismerem, szóval passz. 

Etus

Kávéházi csevegő

1 órája, AVX írta:

Hasonló gépek vannak a Frei kávézókban.

Igen, valóban, de a berendezés más, itt régies. Lehet inkább bár, vagy presszó, vagy más exkluzívabb hely.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

2 órája, mdav88 írta:

Ez valami közös kooprodukció, vagy matrica lehet.

Elektra készít/készített ilyen gépeket. Belle Epoque a modell neve

https://www.gastroanzeigen.de/kuechente ... poque.html

Nem nem. Más a kettő, de tényleg nagyon hasonlóak. Nekem ilyen Brazilia van a múzeumban, meg Victoria Arduino

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

1 órája, Etus írta:

Köszönöm az infókat, esetleg a kávéház nem ismerős valakinek? Tulajdonképp az érdekelne hol van, a kávégép csak opcionális segítség lett volna.

Hasonló gépek vannak a Frei kávézókban.

Etus

Kávéházi csevegő

Köszönöm az infókat, esetleg a kávéház nem ismerős valakinek? Tulajdonképp az érdekelne hol van, a kávégép csak opcionális segítség lett volna.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

1 órája, Etus írta:

Üdvözlök mindenkit, még új vagyok itt. Gondoltam itt biztosan tudják a megoldást a kérdésemre. Kérlek szépen segítsetek: Hol található a képen szereplő kávégép? Egy pár filmkockám van csak, 1997ből. Melyik kávéház ez? Ha jól betűztem Brasilia a gép. előre is köszönöm a segítséget. üdv Etus

Ezek a gépek csak szépek, de szinte semmire sem jók. Nálunk is van ilyen a múzeumban.

mdav88
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 29

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: mdav88 »

Ez valami közös kooprodukció, vagy matrica lehet.

Elektra készít/készített ilyen gépeket. Belle Epoque a modell neve

https://www.gastroanzeigen.de/kuechente ... poque.html

Etus

Kávéházi csevegő

Üdvözlök mindenkit, még új vagyok itt. Gondoltam itt biztosan tudják a megoldást a kérdésemre. Kérlek szépen segítsetek: Hol található a képen szereplő kávégép? Egy pár filmkockám van csak, 1997ből. Melyik kávéház ez? Ha jól betűztem Brasilia a gép. előre is köszönöm a segítséget. üdv Etus

Laikus96
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 51

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Laikus96 »

On 5/8/2018 at 10:31 AM, Denonáné said:

Köszi srácok!

Valamiért az előbbi HSZ-em eltűnt, remélem nem lesz ismétlés belőle...

Szóval nagyon pepecselős főzés nem lesz, párom miatt sem.   Így talán külön egy főző és egy daráló jöhet szóba, viszont a melyik még mindig nagy kérdés.

Jurákról esetleg vélemyényetek? Azok mind darálósak?

Nekünk JURA ENA3 van az irodában, napi 20-30 kávé lemegy rajta. Kb. 6-7 éve működik, egyszer volt szervízben (nem volt túl drága a javítás), és mostanában havonta egyszer kiakad a zacc kidobója, de valahogy reset-tel gyógyítható. Szerintem strapabíró, viszonylag jó kávét főz, van hozzá korrekt szervíz. Először Krups volt kb. 4-5évig (minimum), az is jó volt. Volt egy harmadik is, de az a garancia lejárta után ment a kukába (típust nem tudok).

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

40 perce, Denonáné írta:

Köszi srácok!

Szóval nagyon pepecselős főzés nem lesz, párom miatt sem.   Így talán külön egy főző és egy daráló jöhet szóba, viszont a melyik még mindig nagy kérdés.

Sajnos a fórum motor időnként leakad. Ilyenkor a korábbi frissítések vannak rátöltve. Semmi sem lett törölve.

Denonáné
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Denonáné »

Köszi srácok!

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Aszpirin: Nem fogsz szavamon fogni, nyugodtan keresd Simit (s.simi, simi.esp nickek alatt szokott fórumozni). Visszatérve ami várható vagy nem kérdésre, anno amikor kihoztam a megbízhatósági listák elején lévő Mazdámat a szalonból, én sem gondoltam rá, hogy 60000 km-nél kerékcsapágyat kell cserélnem. Vannak gyártási hibás darabok a Gaggiáknál is, de ha hosszú időre nézed olcsóbb fenntartani mint az automatát.

vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 253

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: vkz »

Szerintem ez nem melyik a jobb kérdés. Ha valaki nem akar foglalkozni vele, vegyen kellő körültekintéssel egy automatát. Nekem egy Saeco Classic kb 6 évet hiba nélkül teljesített, öcsém ugyanilyen gépe háromszor látott szervizt, összesen kb 60 pénzért. Ez szerencse kérdése is. Egy automata egy senseo után maga a tökély. Jelenleg csak ha nagyon kávéelvonási tüneteim vannak nyomom meg a gombot. Páromnak bonyolult a daráló karos kombináció. Ha saját magának készít kávét akkor megnyomja a gombot és kész. De ha én késztítek kávét azért elismeri hogy az jobb. A La Pavoni-val nem is ijesztgetem.  Azzal én is hadilábon állok, viszont állati jól néz ki. Egy dolgot érdemes még számításba venni, mégpedig hogy a legtöbb karoshoz van E.S.E podhoz kosár. Vagyis ha nagyon nincs kedve szenvedni, akkor egy pod, és még mindig jobb kávé mint egy automata szerintem. Ha meg van idő akkor mérés >őrlés >tamperolás >csapolás >kávé megisz >takarítás. Szerintem.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5998

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

7 perce, Katoci írta:

Ráadásul az esetek többségében otthon lazán javítható. Ha meg nem akarsz vele bajlódni, akkor van a fórumokon szaki aki a 27000Ft töredékéért megjavítja. Ami elromolhat az el is romlik idővel. A nagy kérdés az, hogy mennyire egyszerűen és olcsón javítható.

Ami elromolhat, az el is romlik - ez igaz, csak azt felejted el, hogy egy Gaggia Classictól - kímélő bánásmód és karbantartás mellett - nem szoktuk elvárni, hogy egy évv után elromoljon. Annak meg örülök, ha van itt olyan szaki, aki a 27ezer töredékéért megjavítja nekem, majd szabadon foglak 
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”