Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

Begicafe
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 75

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Begicafe »

Igen, csak sajnos nekem nagyon tetszik esztétikailag a manométer a képeken látott gépeken (azt is elismerem, hogy nem fogom használni), de lehet személyesen megváltozik a véleményem (illetve a Gildán a két matrica fura a szememnek), és mindenképp figyelembe fogom venni a hasznos tanácsokat/leírásokat, amiket itt kaptam!
A manométer szerintem fontos dolog. Igaz, hogy a lefolyásból is lehet következtetni a helyes nyomásra, de alapvetően fontos a helyes procedúra ellenőrzéséhez ez a műszer. Amíg nem volt, nem hiányzott annyira, most hogy van, mindig figyelem. Mivel nekem vízhálózatra van kötve a gépem, kikapcsolt állapotban is mutat a műszer, így nyomon tudom követni, hogy mikor érdemes locsolni a kertben, mikor nagyobb a hálózati nyomás.

Viccet félretéve, az én gépemen viszonylag egyszerű a szivattyú teljesítményét szabályozni, vannak kávék, amik 13Bar-on ízlenek jobban, vannak amik a hagyományos 9-10 Bar-on. Időnként szoktam állítgatni. Ehhez nagyon jó partner a manométer. A daráló bekalibrálásához is hasznos segítség.

Az elektronikához csak annyit: van egy 23 éves Yamaha erősítőm, ami túlélte a kamaszkorom összes buliját, használtuk söralátétnek, megázott futó nyári záporban, bömböltettük 40 fokban zárt üvegvitrinben, esett le polcról, hibátlanul működik a mai napig. Szerintem nem kell attól félni, hogy mi lesz 20 év múlva. Ki vesz manapság bármit 20évre amúgy?   Én biztos nem szeretném a mostani gépemet olyan sokáig használni, függetlenül attól, hogy imádom, de az idők változnak, vele együtt az igények is. Én tuti a Victóriát venném
Nuova Simonelli Mac Cup, Quamar M80E
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 5

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: ricsif »

Már az elején is azt írtam, hogy ár/érték arányban a Gilda a nyerő.
Ettől függetlenül Gildából ötödét sem adunk el.

Igen, csak sajnos nekem nagyon tetszik esztétikailag a manométer a képeken látott gépeken (azt is elismerem, hogy nem fogom használni), de lehet személyesen megváltozik a véleményem (illetve a Gildán a két matrica fura a szememnek), és mindenképp figyelembe fogom venni a hasznos tanácsokat/leírásokat, amiket itt kaptam!

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

„Ha egy kis pénzt akarsz csinálni, írj könyvet! Ha egy csomó pénzt akarsz csinálni, alapíts vallást!” L. Ron Hubbard
:-)

Amúgy mindent félretéve, ismét sok nagyon hasznos infót tudtam meg, akármelyik gépet is veszem, köszönöm még egyszer mindenkinek!

Már az elején is azt írtam, hogy ár/érték arányban a Gilda a nyerő.
Ettől függetlenül Gildából ötödét sem adunk el.

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

Egyetértek.
Most már van a fórumon ALU parázás és elektronika parázás. 

„Ha egy kis pénzt akarsz csinálni, írj könyvet! Ha egy csomó pénzt akarsz csinálni, alapíts vallást!” L. Ron Hubbard

Amúgy mindent félretéve, ismét sok nagyon hasznos infót tudtam meg, akármelyik gépet is veszem, köszönöm még egyszer mindenkinek!

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

A Victorianak van úgymond agya is, egy gicar egység amihez csatlakoznak a nyomógombok (ezek reléket működtetnek), manométer világítás, visszaszámláló elektronika, előáztatás, gőzfűtés, automata kikapcsolás meg csinálja a pid szabályozást stb.
Amit elől látsz kis kijelző, az csak egy kezelőpanel, meg mutatja hogy mi a helyzet. 

A Gildában viszont manuális kapcsolók vannak, (kattan és adja a 230-at a pumpának),ha jól emlékszem a gőzt egy sima termosztát vezérli, a kávés fűtést meg amit látsz kijelzővel ellátott pid. 

Ha elektronika parás vagy, jobb választás a Gilda, tök ugyanazt a kávéminőséget tudja mint a Victoria és automata kikapcs sincs benne (hálisten').

Köszönöm szépen a kifejtést, nagyon hasznos infókat tartalmaz!

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

Nem hinném, hogy valaha is elromlana. 6 évig dolgoztam élelmiszeriparban, ahol minden gépben volt minimum 1 de inkább több PID, és ez idő alatt nem láttam egyet sem elromlani.

Kérdésedre válaszolva: Ha mégis bekövetkezne ilyen, és ki szeretnéd kötni, akkor csak átalakítással tudnád tovább használni a gépet. (gombcsere, új vezetékezés, termosztát a kazánra)

Köszönöm szépen!
Tegnap sajnos nem láttam ezt a választ, nagyon hasznos!

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ha elektronika parás vagy, jobb választás a Gilda, tök ugyanazt a kávéminőséget tudja mint a Victoria és automata kikapcs sincs benne (hálisten').

Egyetértek.
Most már van a fórumon ALU parázás és elektronika parázás. 

simiesp
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 26

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: simiesp »

Van, de a jelenlegi autómat valószínűleg fiatalabb korában kell majd leselejtezni, mint remélhetőleg a kávéfőzőt, addig pedig megy szervizbe, ha elromlik az elektronika.

Azért nem vagyok Ludd tábornok embere, sőt azt se állítottam, hogy az elektronika ördögtől való, inkább arra voltam kíváncsi, hogy ha van egy tartós anyagokból (réz, acél), javítható alkatrészekből készült gép, akkor egy egyébként filléres vacak elektronikai eszköz miatt számíthat-e az ember arra, hogy használhatatlanná válik (teszem azt 20 év múlva a Lelit rég beolvadt a Szarvasiba :-), és már hírből sincs ilyen PID). 
Igazad van, hogy a kisebbikben is van PID, de az jóval kevesebb feladatot lát el, kevésbé érződik a "gép agyának", illetve a PL41 szériából láttam alapmodellt, így ott valószínűsítettem, hogy kiköthető (vagyis PL41TEM downgrade PL41EM járható út). 
Direkt írtam is, hogy kérdés/gondolatkísérlet, nem akartam ebből rossz szájízt senkinek.

Király ez a masinéria, köszi! :-)
Ha már a villanytűzhelyről van szó... van indukciós főzőlapom is, szóval tényleg nem az elektronika esküdt ellenségével állsz szemben.

A Victorianak van úgymond agya is, egy gicar egység amihez csatlakoznak a nyomógombok (ezek reléket működtetnek), manométer világítás, visszaszámláló elektronika, előáztatás, gőzfűtés, automata kikapcsolás meg csinálja a pid szabályozást stb.
Amit elől látsz kis kijelző, az csak egy kezelőpanel, meg mutatja hogy mi a helyzet. 

A Gildában viszont manuális kapcsolók vannak, (kattan és adja a 230-at a pumpának),ha jól emlékszem a gőzt egy sima termosztát vezérli, a kávés fűtést meg amit látsz kijelzővel ellátott pid. 

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

Van autód?
Mi van, ha abban tönkremegy az elektronika?

Tényleg fura fazon lehetsz.
Ennyi erővel semmit sem szabad venni, amiben elektronika van.
A kisebbik modell is PID-es.

Vegyél egy ilyen masinát:
Ebben nincs elektronika.
Tüzet kell rakni és hadd szóljon. Villanytűzhely nem OK, mert abban lehet elektronika.

Van, de a jelenlegi autómat valószínűleg fiatalabb korában kell majd leselejtezni, mint remélhetőleg a kávéfőzőt, addig pedig megy szervizbe, ha elromlik az elektronika.

Azért nem vagyok Ludd tábornok embere, sőt azt se állítottam, hogy az elektronika ördögtől való, inkább arra voltam kíváncsi, hogy ha van egy tartós anyagokból (réz, acél), javítható alkatrészekből készült gép, akkor egy egyébként filléres vacak elektronikai eszköz miatt számíthat-e az ember arra, hogy használhatatlanná válik (teszem azt 20 év múlva a Lelit rég beolvadt a Szarvasiba :-), és már hírből sincs ilyen PID). 
Igazad van, hogy a kisebbikben is van PID, de az jóval kevesebb feladatot lát el, kevésbé érződik a "gép agyának", illetve a PL41 szériából láttam alapmodellt, így ott valószínűsítettem, hogy kiköthető (vagyis PL41TEM downgrade PL41EM járható út). 
Direkt írtam is, hogy kérdés/gondolatkísérlet, nem akartam ebből rossz szájízt senkinek.

Király ez a masinéria, köszi! :-)
Ha már a villanytűzhelyről van szó... van indukciós főzőlapom is, szóval tényleg nem az elektronika esküdt ellenségével állsz szemben.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

A 9600054-os kiokosított PID-re (Lelit saját elnevezése alapján LCC-re).
Amiből be kellene táraznom :-)

Vagyis ha az elromlik, akkor nem tudok vele kávét főzni? Illetve, ha szerencsém van, ki tudom kötni, és akkor úgy tudom használni, mintha PID nélküli lenne.

Van autód?
Mi van, ha abban tönkremegy az elektronika?

Tényleg fura fazon lehetsz.
Ennyi erővel semmit sem szabad venni, amiben elektronika van.
A kisebbik modell is PID-es.

Vegyél egy ilyen masinát:
Ebben nincs elektronika.
Tüzet kell rakni és hadd szóljon. Villanytűzhely nem OK, mert abban lehet elektronika.

Vendég

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Vagyis ha az elromlik, akkor nem tudok vele kávét főzni? Illetve, ha szerencsém van, ki tudom kötni, és akkor úgy tudom használni, mintha PID nélküli lenne.

Nem hinném, hogy valaha is elromlana. 6 évig dolgoztam élelmiszeriparban, ahol minden gépben volt minimum 1 de inkább több PID, és ez idő alatt nem láttam egyet sem elromlani.

Kérdésedre válaszolva: Ha mégis bekövetkezne ilyen, és ki szeretnéd kötni, akkor csak átalakítással tudnád tovább használni a gépet. (gombcsere, új vezetékezés, termosztát a kazánra)

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

PL91T_-_REV00.pdf
Pontosan mire gondolsz?
A PID-en kívül nincs benne más elektronika.
A gép felépítése olyan, mint pl a Gilda.
A fejegység, kazán ugyanaz.

A Victoriában az LCC "pid" vezérli az egész gépet elvileg.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ok, köszi!

Mondjuk mint technikai kérdés még sajnos mindig izgat, bár ha nem ők gyártják ezt a modult, akkor talán kisebb esély van arra, hogy az elektronika köré tervezték volna (a robbantott ábrából sem ez derül ki számomra).

PL91T_-_REV00.pdf
Pontosan mire gondolsz?
A PID-en kívül nincs benne más elektronika.
A gép felépítése olyan, mint pl a Gilda.
A fejegység, kazán ugyanaz.

Vendég

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ok, köszi!

Mondjuk mint technikai kérdés még sajnos mindig izgat, bár ha nem ők gyártják ezt a modult, akkor talán kisebb esély van arra, hogy az elektronika köré tervezték volna (a robbantott ábrából sem ez derül ki számomra).

A Victoriában az LCC "pid" vezérli az egész gépet elvileg.

LCC (Lelit Control Centre) is the new brain of Lelit espresso machines. It appears with a new LCD graphic display of the latest generation and enhances a system for controlling all the machine functions and giving precious advice to get excellent results.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ok, köszi!

Ezt most nem értem.
Ezt a PID-et egyébként a Lelit építette be legelőször, ha jól tudom.
Még az is lehet, hogy ezt csak az ő részükre gyártották.
Autó gyártók sem maguk gyártanak mindent. Ez itt is így van. Pl Ulka pumpa.

Áthelyezem ezt a csevegőbe, mert ahogy nézem ennek sok köze nincs a lelit termékekhez.

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

Ezt a PID-et nem a Lelit gyártja, mint a másik típushoz sem.
Tehát szerintem ezzel nem kell foglalkoznod.
Mi biztosan tertunk hozzá majd mindent.
Most is van 2 PID szett, de még 1 sem kellett.
A másik szériából már elment több, mint 200 de eddig egy Ulka pumpán kívül nem kellett szinte semmi.

Ok, köszi!

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

De keverem.
De amit írtam, az többnyire Ricsire is érvényes. Csak az ő párja nem vágyik Victoriára.

Peterson: várjuk az észrevételeket, sok jó kávét vele.

Lehet keverted, de igazából jól mondtad, tegnap Gilda és Victoria közül V volt a nyerő feleségemnél, ma másik képekből mondjuk Anna, szóval majd személyesen dől el (kizárásos alapon a Gilda) :-)

Csak leírom ide is: feleségem Viktória, de a leghosszabb távra tuti gép (csak az 3..6-szor annyi, mint eredetileg szántam a projektre) nekünk a Diana lenne, a lányom pedig Diána (daráló nevű fiam nincs, csak Dénes)...:-)

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

és csak előhúzom, mint Eötvös Gábor: Van má-ásik!

Ezt a PID-et nem a Lelit gyártja, mint a másik típushoz sem.
Tehát szerintem ezzel nem kell foglalkoznod.
Mi biztosan tertunk hozzá majd mindent.
Most is van 2 PID szett, de még 1 sem kellett.
A másik szériából már elment több, mint 200 de eddig egy Ulka pumpán kívül nem kellett szinte semmi.

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

Ez tényleg elég fura kérdés.
Inkább azon aggódjunk, hogy az atomerőművek nem romlanak el.
Viccet félretéve. Lesz hozzá alkatrész szerintem nagyon sokáig, de ha ettől félsz, akkor be kell spájzolni egyet és gond megoldva.

és csak előhúzom, mint Eötvös Gábor: Van má-ásik!

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Nem kevered a két érdeklődőt véletlenül?
De keverem.
De amit írtam, az többnyire Ricsire is érvényes. Csak az ő párja nem vágyik Victoriára.

Peterson: várjuk az észrevételeket, sok jó kávét vele.

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 795

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: peterson »

De, keveri.
Én már meg is rendeltem a Victoriát...  , remélem gyorsan megérkezik!

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 61

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: bluesfan »

Ha kiszámolod mennyit bukott rajta egy év alatt, el tudod dönteni, kell ez neked, vagy nem. Ha megvan a keret a Victoriára, vagy a Quick millre, akkor hajrá. És különben is, ha az asszonynak a Victoria tetszik, úgy is az lesz, max futsz pár kört előtte

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Köszönöm, a tudásom(hiánya) miatt valóban bőven elég lenne!
Pont láttam a példádat, hogy jó áron, rövid idő alatt sikerült eladnod (lehet, ha pár nappal korábban találok a gépekre, impulzusvásárlásként meg is veszem :-) )

Ha kiszámolod mennyit bukott rajta egy év alatt, el tudod dönteni, kell ez neked, vagy nem. Ha megvan a keret a Victoriára, vagy a Quick millre, akkor hajrá. És különben is, ha az asszonynak a Victoria tetszik, úgy is az lesz, max futsz pár kört előtte  

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Viszont lenne egy furcsa kérdésem/gondolatkísérletem, a távoli jövőre vonatkozóan... tegyük fel, hogy elromlik az LLC, és már nem lesz alkatrészellátás, akkor láttok bármi problémát abban, hogy kiköti az ember, és csak a normál nyomógombokkal üzemelteti (persze a kényelmi funkciókat saját maga ellenőrizve/elvégezve, mint az üres víztartály ellenőrzés, visszaöblítés, stb.)?
Vagy annyira a gép lelkét adja, hogy ha elromlik, akkor lényegében bekapcsolni se lehet?

Ez tényleg elég fura kérdés.
Inkább azon aggódjunk, hogy az atomerőművek nem romlanak el.
Viccet félretéve. Lesz hozzá alkatrész szerintem nagyon sokáig, de ha ettől félsz, akkor be kell spájzolni egyet és gond megoldva.

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

Szia!

A Victoria is teljesen jó választás lehet, de én kezdő gépnek, rutint szerezni az Annát ajánlanám. Nagyon kezes, áttekinthető jószág és idővel majd eldöntöd, hogy kell-e neked ennél jobb. Több, mint 1 évig használtam elégedetten, 1 nap alatt eladtam és Gildára váltottam. Egyik gép vásárlását sem bántam meg és már a manométer sem hiányzik.

Köszönöm, a tudásom(hiánya) miatt valóban bőven elég lenne!
Pont láttam a példádat, hogy jó áron, rövid idő alatt sikerült eladnod (lehet, ha pár nappal korábban találok a gépekre, impulzusvásárlásként meg is veszem :-) )

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”