Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

Nem állítom, hogy nagy kávé mágus vagyok, Te jobban értesz hozzá régebb óta benne vagy, én még csak kezdő vagyok és inkább a klasszik vonalon mozgolódok, néha 1-1 gyümissel, ami azért ritkább. viszont este 6-7 után én azért sem fogok mást inni!, mert rosszul aludnék tőle. Így ezért is nem mást próbáltam ki, mint már írtam párszor! viszont be voltam nagyon zsongva a 3 legjobb szűrővel a tarsolyomba. Ismerem a mentes kvkat, ez co2-s nem vegyszeres volt, mást nem is vennék. Azért van a fagyasztóba, mert van olyan családtag, és barát aki koffeinérzékeny viszont szívesen megiszik egy jobb minőségű decafot ha eljön hozzám vendégésgbe, és heti kb. 2 nekem is lecsúszik ha úgy van estefele, napközben nem ezt iszom
Jó lenne egyszer megmérni a kávék koffeintartalmát is.

Nem attól függ, a koffeintartalom, hogy milyen az ízvilága, hanem elsősorban attól, hogy milyen magasan terem.
Egy 1800-2000 magasan lévő kávé ültetvény esetén  már a növényzetnek nem igazán kell védekeznie a szennyeződés ellen, így a koffeintartalma is jóval alacsonyabb, mint pl egy mocsári robustának.

Melyik volt az a koffeinmentes kávé?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Harmadik kép.

Reneka3.bmp

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 9

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: szabiakos »

Keveset tudsz még a kávékról.
A koffeinmentes kávék általában nem a csúcs minőséget képviselik.
90%-ánál vegyszerekkel szedik ki belőle a koffein többségét. Van egy természtes vizes eljárás is, de ezek a kávék drágábbak.
Swiss Water Process Decaf Nyerskávé 1000 g
Mi már leértékeltük, de így sem kapkodnak érte.
A lényeg, hogy a kávé íze meg fog változni, miután a koffeint kioldják belőle.
Van akit ez nem zavar, de én nem iszom ilyeneket.

Az igazán jó minőségű Arabica kávék koffeintartalma alacsony. Szóval este is ihatnál ilyen kávét.
Én este 10-kor lazán benyomok ezekből egy duplát, pedig még a fiam is 5 évvel idősebb nálad, szóval nincs ezekkel baj.
A magasan termő arabica kávék koffeintartalma jóval kevesebb, mint mondjuk egy 600m magasan lévő brazilé.

Nem állítom, hogy nagy kávé mágus vagyok, Te jobban értesz hozzá régebb óta benne vagy, én még csak kezdő vagyok és inkább a klasszik vonalon mozgolódok, néha 1-1 gyümissel, ami azért ritkább. viszont este 6-7 után én azért sem fogok mást inni! Ez este 9kor volt és aludni akartam az este. Mindenkire másképp hat a koffein. Van aki már akkor rosszúl alszik ha délután 5 kor iszik egyet! Van aki még este 8-kor is simán leküld egyet. Így ezért is nem mást próbáltam ki, mint már írtam párszor. Viszont be voltam nagyon zsongva a 3 legjobb szűrővel a tarsolyomba. Ismerem a mentes kvkat, ez co2-s, nem vegyszeres, olyat nem is vennék. Azért van a fagyasztóba, mert van olyan családtag, és barát aki koffeinérzékeny viszont szívesen megiszik egy jobb minőségű decafot ha eljön hozzám vendégésgbe, és heti kb. 2 nekem is lecsúszik ha úgy van estefele, napközben természetesen nem ezt iszom

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Majd csinális normális fotókat az új IMS-ről is.
Ezeket most csináltam a Renekáról.
Símán csap alatt mostam ki. 
Így néz ki közel 2 év használat után.
Reneka1.bmp
Reneka2.bmp

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

NUMBER OF HOLES: 565
A lényeg ez.
Szóval ez a Reneka és a hagyományos VST és IMS közé esik.
Majd Asgardnak adok egy ilyen szűrőt próbálgatni.
Számomra az ő véleménye számít etalonnak.
Mivel jön Devla is, így majd őt is megkérem, hogy csináljon egy komolyabb szűrő tesztet.
http://daralopodcast.hu/

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Van olyan kávé aminek a VST és van aminek a Reneka ízvilága áll jobban. A legjobb, ha van otthon mindkettő.
Ebben is egyetértek.
Volt mikor a VST-vel jobb volt, mint a Renekával. A Renekát a kávézók nem szokták választani, mert picit macerásabb a takarítása és talán jobban is kell rá vigyázni, de az enyémmel nincs semmi gond, pedig már lassan 2 éve ezt használom.
Hamarosan leteszteljük az új IMS-t is. Már próbáltam kétszer, de erről nem véletlenül nem írtam semmit.
A bamutatóban egy alaposabb tesztet csinálunk majd. Nekünk ehhez megvan a kellő gépparkunk is.
Egy gyengébb minőségű daráló miatt óvatosan kezelem a különféle teszteléseket.

Dávid megtalálta az új IMS-ről a megfelelő oldalt:
http://www.eb-lab.coffee/new-products-1 ... b702th24sf
SHAPE
BORDER: Ø 70 mm (B70)
HEIGHT: 24 mm (H24)
BODY: Ø 60 mm for Ø 58 mm tamper
RIDGELESS
FILTRATION
SuperFine filtering membrane 170 µm
PERFORATION
PERFORATED AREA: Ø 40 mm
NUMBER OF HOLES: 565
The number and distribution of the holes are designed to support the filtering membrane and to balance the flow.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Nekem eddig jó tapasztalataim voltak a decaffal. Ittam már mondjuk borzalmasat is. Este viszont semmiképpen nem akartam mást! 
Keveset tudsz még a kávékról.
A koffeinmentes kávék általában nem a csúcs minőséget képviselik.
90%-ánál vegyszerekkel szedik ki belőle a koffein többségét. Van egy természtes vizes eljárás is, de ezek a kávék drágábbak.
Swiss Water Process Decaf Nyerskávé 1000 g
Mi már leértékeltük, de így sem kapkodnak érte.
A lényeg, hogy a kávé íze meg fog változni, miután a koffeint kioldják belőle.
Van akit ez nem zavar, de én nem iszom ilyeneket.

Az igazán jó minőségű Arabica kávék koffeintartalma alacsony. Szóval este is ihatnál ilyen kávét.
Én este 10-kor lazán benyomok ezekből egy duplát, pedig még a fiam is 5 évvel idősebb nálad, szóval nincs ezekkel baj.
A magasan termő arabica kávék koffeintartalma jóval kevesebb, mint mondjuk egy 600m magasan lévő brazilé.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

ne haragudj de ezt már kötekedésnek érzem.....
Pedig nem az volt a cél. Csak annyit írtam, hogy így bármilyen következtetést levonni hiba. Az olyan teszt (kísérlet, tanulmány stb.) eredménye amiben módszertani hibák vannak, nem vehető figyelembe. Lehet ezen a téren kicsit túl komolyan veszem a dolgokat, de inkább helyreigazításnak, mint kötekedésnek szántam. Van olyan kávé aminek a VST és van aminek a Reneka ízvilága áll jobban. A legjobb, ha van otthon mindkettő.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Lefolyás, arányok rendben voltak. Sehol nem írtam, hogy csak egyszer főztem le. Hőfok ami állandó volt mindegyiknél, ezért neveztem gyors tesznek, ne haragudj de ezt már kötekedésnek érzem..... Én is írtam, hogy nyilván úgy más lenne.
Nyugi, szerintem nem annak szánta. Katóci sosem tesz olyat, viszont neki is volt ilyen szűrője, szóval jól ismeri. Azért adta el, mert a mostani gépéhez nem jó a mérete.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ha nem keresed meg mindegyik szűrőnél az optimumot (mind hosszúság, hőfok, csapolási idő terén) akkor gyors tesztnek nevezni is erős túlzás. Kb egyszer kipróbáltad őket, és leírtad amit tapasztaltál, de semmilyen következtetést nem lehet levonni belőle.
Na ez az. A Reneka szűrő inkább a spécibb, savas kávéknál fogja megmutatni a különbséget, de játszani kell vele rendesen.
Mi forgalmazunk IMS, Reneka és VST szűrőt is, szóval nekem édes mindegy melyik a legjobb, de mindig visszatérek a Renakához.

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Tegyél bele normális kávét. A koffeinmentes kávék nálam tíltó listán vannak.
Több, mint 1 éve csak ezt a szűrőt használom Theresia és LM gépen is. Jó ez, csak legyen jó hozzá minden.
Még annyi, hogy a Renekához állítani kell a darálón is. Finomabbra kell picit állítani. Szerintem ezért volt savanyú.

Nekem eddig jó tapasztalataim voltak a decaffal. Ittam már mondjuk borzalmasat is. Este viszont semmiképpen nem akartam mást! De ahogy már írtam, ma a gold-al próbáltam, a stradát és a renekát, meglepődtem (IMS-t most kihagytam mert egyrészt azt elég jól ismerem mert 1 hete napi 2-3 dupla megvan ezzel a kvval, másrészét időm sem volt) de itt a strada határozottan finomabb örleményt kért mint a reneka, ez tegnap is igaz volt, de nem ennyire. Itt ízben még nem tudok mit mondani, még kell 1-2 kv

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ha nem keresed meg mindegyik szűrőnél az optimumot (mind hosszúság, hőfok, csapolási idő terén) akkor gyors tesztnek nevezni is erős túlzás. Kb egyszer kipróbáltad őket, és leírtad amit tapasztaltál, de semmilyen következtetést nem lehet levonni belőle.

Lefolyás, arányok rendben voltak. Sehol nem írtam, hogy csak egyszer főztem le. Hőfok ami állandó volt mindegyiknél, ezért neveztem gyors tesznek, ne haragudj de ezt már kötekedésnek érzem..... Én is írtam, hogy nyilván úgy más lenne.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Vegre elkerult hozzam is Bazsee-val rendelt strada, es par napra itthagyta a renekat kolcsonben.
Igy csinaltam is egy IMS-VST strada- Reneka GYORS tesztet

Mivel este van csak pacific decaf volt csapon. Csalad is besegitett. Egyertelmuen a VST strada nyert mindenkinel.
VST: kiegyensulyozott savassag, klasszik jegyekkel: kakos-csokis, enyhe citrusos utoizzel.
Reneka: eroteljes citrom, hatterben egett fas kellemetlenseg.Valoszinu ennel a kosarnal mas hofok kellene,vagy ennel a kvnal egyaltalan nem jo.
IMS: valahol a ketto kozt citrusos-csokis jegyek semmi extra.
Ez csak egy gyors teszt volt, nyilvan finomhangolasokkal jobban be lehetne loni minden szurore.
Holnap megnezem az AVX gold-blenddel

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Vegre elkerult hozzam is Bazsee-val rendelt strada, es par napra itthagyta a renekat kolcsonben.

Mivel este van csak pacific decaf volt csapon. Csalad is besegitett. Egyertelmuen a VST strada nyert mindenkinel.
VST: kiegyensulyozott savassag, klasszik jegyekkel: kakos-csokis, enyhe citrusos utoizzel.
Reneka: eroteljes citrom, hatterben egett fas kellemetlenseg.Valoszinu ennel a kosarnal mas hofok kellene,vagy ennel a kvnal egyaltalan nem jo.
Ez csak egy gyors teszt volt, nyilvan finomhangolasokkal jobban be lehetne loni minden szurore.

Tegyél bele normális kávét. A koffeinmentes kávék nálam tíltó listán vannak.
Több, mint 1 éve csak ezt a szűrőt használom Theresia és LM gépen is. Jó ez, csak legyen jó hozzá minden.
Még annyi, hogy a Renekához állítani kell a darálón is. Finomabbra kell picit állítani. Szerintem ezért volt savanyú.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Béla Úr!

Meg tudnád mondani, hogy mikorra várható a legközelebbi pörkölés?

Dávid hetente szokott pörkölni most, mert próbálgatjuk az új gépet.

peppe79
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 63

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: peppe79 »

Béla Úr!

Meg tudnád mondani, hogy mikorra várható a legközelebbi pörkölés?

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ma elég sok időt töltöttünk a Nespresso kapszulás gép tesztelésével.
Kipróbáltak az utántölthető fém kapszulákat is.

Sajnos nem olyan egyszerű a helyzet.
Ha túl finomra daráltuk, azonnal lefulladt a lefolyás. Ugyanez volt ha durvábbra daráltuk, de tömörítettük.
Tömörítés nélkül is próbáltunk párszor többféle daráló állással.

Az már biztos, hogy sajnos sötétebbre kell pörkölni, mert így bármit is csináltunk, csak egy híg löttyöt kaptunk.
Picit el is keseredtem, de nem adjuk fel.
Jövő héten jönnek másféle kapszulák is. Ezen a fém kapszulán nagyon apró lyukak vannak. lehet ez is gond. Ki kell próbálni sokféle beállítással, pörköléssel és kapszulával. A gyári Nespresso kapszulával volt a legjobb, de számomra ez a szint nem megfelelő.

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Icike-picike termoblokk. Nem hőstabil, de gyorsan meleg. A kávé útja meg műanyag, nem vezeti a hőt, így nem hűl le annyira a kávé a hideg géptől.
Ügyesen kitalálták a nagy semmit.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Holnap minden kiderül.

Majd együtt is megkóstoljuk.
Rendeltem angliából is, meg a Nespreessoból is vettem a jobbakból.
Amit megkóstoltam, ez egész türhető volt a másikhoz képest.

Csak azt nem tudom, hogy a francba lehet, hogy azonnal tud működni.
Van egy öreg Turmix kapszulás masinánk, ami nem működik. Szét fogjuk szedni, mint a kisgyerekek, kíváncsiak vagyunk a belsejére. 

Icike-picike termoblokk. Nem hőstabil, de gyorsan meleg. A kávé útja meg műanyag, nem vezeti a hőt, így nem hűl le annyira a kávé a hideg géptől.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Kiváncsi vagyok hogy mit lehet kihozni a kapszulából. Kérdés hogy a sok megkötés mellett mennyit lehet átadni a kávéból.
Holnap minden kiderül.

Majd együtt is megkóstoljuk.
Rendeltem angliából is, meg a Nespreessoból is vettem a jobbakból.
Amit megkóstoltam, ez egész türhető volt a másikhoz képest.

Csak azt nem tudom, hogy a francba lehet, hogy azonnal tud működni.
Van egy öreg Turmix kapszulás masinánk, ami nem működik. Szét fogjuk szedni, mint a kisgyerekek, kíváncsiak vagyunk a belsejére. 

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »

Kiváncsi vagyok hogy mit lehet kihozni a kapszulából. Kérdés hogy a sok megkötés mellett mennyit lehet átadni a kávéból.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Szerintem majd próbáljátok ki azt is, hogy milyen amikor egy 2-3 napja darált kávéval töltitek a kapszulát, vagy 2-3 napja töltött kapszulát főztök le. Vagy akár egy hét, szerintem ez még mindig a legoptimálisabb eset lenne a valós felhasználást tekintve. Össze lehetne hasonlítani ugyanazzal a kávéval frissen darálva és töltve.
Ez jó ötlet.

Wolfy999
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 8

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 »

Ki is próbáltam két kapszulával.
Az egyik egy olasz pörkölésű volt, amit a technosystem küldött. Ez valami borzalom volt.
A másik egy Nespresso valamilyen, amit a géphez kaphat. Komolyan meglepődtem, hogy mennyivel jobb volt, mint a másiki.
Ennek örömére holnap Dáviddal kipróbálunk pár jobb fajtát is, amit rendeltem és természtesen beindul a kísérletezgetés is.
Hétfőn megérkeznek a kapszuláshoz való normál méretű szűrő átalakítók is, szóval tudunk majd tesztelni ezután kapszulát nagy gépeken is.

Szerintem majd próbáljátok ki azt is, hogy milyen amikor egy 2-3 napja darált kávéval töltitek a kapszulát, vagy 2-3 napja töltött kapszulát főztök le. Vagy akár egy hét, szerintem ez még mindig a legoptimálisabb eset lenne a valós felhasználást tekintve. Össze lehetne hasonlítani ugyanazzal a kávéval frissen darálva és töltve.

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”