NewCaffe írta: ↑2019.08.02., pén. 17:12
Sziasztok!
Ma végre volt időm játszani kicsit és kicsit jobban próbálgatni az ascassot és a quamar m80-at. Vettem egy jó kiló kávét, amivel a tanuló pénz nem tízezrekre rug kilogrammonként.
16gr dupla szűrőbe 17,5gr kávéval sikerült stabil 25-27 másodperces lefolyást elérni 2x30 ml kávéhoz. 16 grammal nem ment, mert annyira finomat nem lehet őrölni, mert összeérnek a kések.
Az lenne a kérdésem - és ez lehet hogy nagyon amatőr kérdés - hogy ha 2x20ml-t szeretnék készíteni, akkor is 25-27 másodperces kellene legyen a lefolyás, vagy ha megvan 19-21 másodperc alatt, akkor ott lezárom és kész.
Kicsit másképp fogalmazva a kérdést, a kávécsapolásnál melyik a fontosabb a "nagy könyv" szerint.
A) Az hogy 25-30 másodperc alatt oldódik ki a kávéból a finomság, és a több vagy kevesebb idővel még nem érjük el a jó ízt vagy már rontunk rajta.
B)Az adott nyomáson az átfolyó vízmennyiség hozama hozza ki a jobb ízt. Vagyis ha be van állítva a jó átfolyási anyagáram, akkor hamarabb kell lekapcsolni a főzést, és úgy születik a ristretto.
Fórumokon mind a két esetre találtam több hozzászólást pl:
A)"With the equivalent amount of ground coffee as a classic espresso shot (aiming for 25-30 seconds extraction for 30 mL) but only aiming for 15 ml, a ristretto extraction time should fall around the 15 second mark."
B)"Ristretto means "restricted" I think, referring to the flow rather than the volume (although the volume is restricted too, because the extraction is thicker and slower). IMO you should be grinding finder or dosing slightly higher and tamping harder to achieve vs a regular shot."
Tudom hogy a végén az számít hogy melyiknek jobb az íze, de érdekel hogy Ti mit tanácsolnátok.