Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

Én az említett kapuczineres nicaraguait nem, de a Jáva Mocca-t és Doi Changot is kóstoltam már. Ha nem döglöttek, ezeknek tuti jónak kell lenni. Szerintem a hiba az előkészítésben és/vagy a beállításokban lesz. Ezért is írtam a videót, hogy kevesebbet kelljen találgatni.
Nekem is írt privátban, de kértem, hogy írja be ide, mert ez nem egy egysoros válasz lesz, tudtam előre.
A videó az jó ötlet.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 61

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: bluesfan »

Tuti, hogy a kávéval lesz a gond.

Én az említett kapuczineres nicaraguait nem, de a Jáva Mocca-t és Doi Changot is kóstoltam már. Ha nem döglöttek, ezeknek tuti jónak kell lenni. Szerintem a hiba az előkészítésben és/vagy a beállításokban lesz. Ezért is írtam a videót, hogy kevesebbet kelljen találgatni.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Elsősorban Lelit Victoria és Lelit William tulajdonosoktól várom a hasznos tanácsokat, de más hozzáértő "szakik" véleményét is szívesen fogadom. Már másfél hete tulajdonosa vagyok a fent említett készülékeknek ( itt a fórumon vásároltam). Sajnos bármilyen beállítást próbálok nem sikerül megfelelő minőségű esspresso-t készítenem. Ha sikerül is úgy összehoznom a darált kávé mennyiségét, őrlési finomságát, tamperolást, (dupla) hogy 55-65 ml kávé jöjjön le 25-30 s alatt, akkor sem szép a lefolyás nem képződik megfelelő crema. Az itthon levő kávék a Kapucziner-től lettek vásárolva és a pörkölési idő 07.20 - 07.24. Jelenleg "Honduras El Izote" van megbontva, de van még itthon "Jáva Mocca" és "Doi Chang" is. 
Mit rontok el ???
Szerintetek mit próbáljak ?
Mennyi kávéból készítsem ?
Tulajdonképp a gyári szűrőkosarak mekkorák ?
( század pontos mérlegem van, tehát annak hiánya nem lehet akadály )

Előre is köszönöm a segítőkészséget !

Üdv: SeLe

Hány fokon áll a PID?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Szia!

Amennyiben mód van rá, készíts egy videót, ami nem csak a lefolyást, hanem az előkészítést is tartalmazza.
Ez nagyon megkönnyíti az esetleges hibák analizisét..

Tuti, hogy a kávéval lesz a gond.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 61

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: bluesfan »

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni tőletek.

Szia!

Amennyiben mód van rá, készíts egy videót, ami nem csak a lefolyást, hanem az előkészítést is tartalmazza.
Ez nagyon megkönnyíti az esetleges hibák analizisét..

SeLe
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SeLe »

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Elsősorban Lelit Victoria és Lelit William tulajdonosoktól várom a hasznos tanácsokat, de más hozzáértő "szakik" véleményét is szívesen fogadom. Már másfél hete tulajdonosa vagyok a fent említett készülékeknek ( itt a fórumon vásároltam). Sajnos bármilyen beállítást próbálok nem sikerül megfelelő minőségű esspresso-t készítenem. Ha sikerül is úgy összehoznom a darált kávé mennyiségét, őrlési finomságát, tamperolást, (dupla) hogy 55-65 ml kávé jöjjön le 25-30 s alatt, akkor sem szép a lefolyás nem képződik megfelelő crema. Az itthon levő kávék a Kapucziner-től lettek vásárolva és a pörkölési idő 07.20 - 07.24. Jelenleg "Honduras El Izote" van megbontva, de van még itthon "Jáva Mocca" és "Doi Chang" is. 
Mit rontok el ???
Szerintetek mit próbáljak ?
Mennyi kávéból készítsem ?
Tulajdonképp a gyári szűrőkosarak mekkorák ?
( század pontos mérlegem van, tehát annak hiánya nem lehet akadály )

Előre is köszönöm a segítőkészséget !

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Csúcs 
Rendezvényekre fogjuk elvinni.
Sajnos a másik nagyobb teljesítményű printert még nem sikerült beüzemelnünk.

piapa
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: piapa »

Csúcs   

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Jópofa!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Iszonyat jó ez a printer.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Jövő héten rakok be sok infót a Latte Art printer masinákról.
Első fotók.

Marketingt célra fogjuk majd használni a masinának cégeknél.
Tejhabbal hétfőn fogjuk próbálni.
Még a színeket is be kell állítani. Ez csak az első próba volt, de nagyon ígéretes kezdet.
A fekete masina egyszerre 4db-ra tud printelni.
Mivel a cégünk a Mercedes és Audi szalonokban elkezdte az autómata gépek kihelyezését, így adott a lehetőség, hogy ilyeneket is használjunk rendezvényeken.

drastic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 5

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: drastic »

Talán témába vág:
https://www.kruveinc.com/blogs/main/goo ... -just-fine

Sok hasonló gondolat van azzal amit írtam. A Kruve a kávé felfedezéséhez nagyon jó eszköz, sőt a jó filterhez neki is szoktam állni szitálni. Presszó fine kiszedéshez azért macerás. Ezekkel a fenntartásokkal érdemes olvasni.

Egyben az előző posztodra is reagálva, ahogy látom, akár lehetne is létjogosultsága a részecske profilozásnak. Nyilván elképesztő macera, még tovább növeli a változók számát, de van hatása az ízre. Az pedig, hogy s kávé ízkomponenseit egyenként állítgatjuk, nyilván új horizontokat nyithat meg - ha létezik az az eszköz, amivel ezt viszonylag egyszerűen megtehetjük. De ilyen még nem igazán van.

Másik oldalon viszont, amikor nagyon pontosan mérünk mindent és tökéletesen beállítunk minden paramétert, kicsit elvész a "kézműves" érzés. Ahelyett, hogy elfogadnánk, hogy a kávé, mint minden gyümölcs, akár szemenként lehet más ízű és már csak ennek okán sem tudjuk kétszer ugyanazt a kávét lefőzni. Nade ezért izgalmas a kávékészítés.

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »

Talán témába vág:
https://www.kruveinc.com/blogs/main/goo ... -just-fine

Sok hasonló gondolat van azzal amit írtam. A Kruve a kávé felfedezéséhez nagyon jó eszköz, sőt a jó filterhez neki is szoktam állni szitálni. Presszó fine kiszedéshez azért macerás. Ezekkel a fenntartásokkal érdemes olvasni.

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Köszönöm a linket!

Elolvastam és azt a következtetést vontam le, hogy ő csak TDS-ről ír, a frakciók hatása az egyes ízkomponensekre (ha van ilyen), nem kerül szóba. 
Ha jól emlékszem, ezzel kapcsolatban Neked voltak bejegyzéseid. Jómagam ezzel még nem kísérleteztem.

Azt feltételezem, hogy adott részecske-geometria mellett, már csak a geometriából adódó belső nyomás- és hőmérséklet-viszonyok miatt is, különböző az ízkomponensek kiodódási hajlandósága. 

én ilyeneket találtam:
http://www.materials-talks.com/blog/201 ... tech-2014/(itt (is) azt írják, hogy a finomabb őrlemény keserűbb ízt eredményez)
https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=3681(ez csoki, de biztos vagyok benne, hogy vannak hasonlóságok)

Igen ez egy messzire vezető téma, a TDS is valamilyen szempontból az ízkomponens egy része. Élelmiszeriparban vannak erre kellően analitikus, és mérhető megközelítések.
Itt a kávé fronton szerintem fontos azért leszögezni, hogy jó szándékú amatőrök - általában baristák - próbálnak különböző tapasztalatokból, megfigyelésekből következtetéseket levonni.
A probléma oka:
1. A kávéiparban, ahol erre valós pénz lenne senkinek nem fontos ezen irányú kutatások finanszírozása, mivel SO-t nem forgalmaznak, ezért erre nem is költenek.
2. Az SO-ban érdekelt vállalkozások olyan mikrovállalkozások, amelyek a tőkehiány miatt ilyen célzott kutatásba nem nagyon tudnak beleállni.

Amit tapasztalunk, hogy motivált, és ösztönzött szereplők - WBC dobogósok, ismertebb véleményformálók - próbálkoznak megfigyelésekkel. Ezek eredménye részben az általános ismerethiány miatt, részben a költségvetési keretek miatt azonban kérdéses. Csak példa a TDS. Egy időben volt a magas TDS, ami nem ilyen nem jó. Kiderül miután lett eszköz, hogy a túl magas se jó. Ekkor volt az optimális TDS. Kiderült hogy kávénknt eltérő az optimális szám. Most itt tartunk. Mindamellett nem hiábavaló a TDS, mert ha valaki aki érzi az ízeket belövi a jó kávét, és megméri a TDS-ét, és beállítja a gépeket, az ott maradó félművelt személyzet a távozástát követően várhatóan képes lesz mérni a kávé minőségét. (Persze ezt is el lehet rontani felemeled 3 fokkal a hőt agyonvágja a kávét, de a TDS-e pont jó lesz.)

Szerintem a rendelkezésre álló eszköztárból ma a legjobb ha simán kóstolunk, jegyzetelünk, tapasztalatot levonunk. A kávé ipar nem tart ott hogy ennél többre próbáljunk jutni.
Azaz ha vesz valaki szemes kávét, megkóstolja, kellő gyakorlattal meg fogja tudni oldani hogy a rendelkezésére álló eszközparkon, hogyan készítse el úgy hogy neki a legjobb legyen. A tesztekből is világosan lejön milyet szórnak a különböző ízlések.

A kérdésedre amit feltettél emiatt sokkal inkább a tapasztalati válaszban hiszek mint a mértben. Egyszerűen azért mert valamint vagy komplexen megmérünk, vagy ne mérjünk. Ha mindig csak egy elemet ragadunk ki lövésünk se lesz hogy az mennyire fontos az ízalkotásban. Legyen ez akár a részecske eloszlás, akár a TDS.

Magyarul, amire érdemes költeni többféle filtereszköz, szita. Ezzel nagyjából ki lehet játszani melyik íz tetszik valakinek, aztán az ízléshez venni darálót, kávéfőzőt. Mindenki tapasztalja, hogy a darálóknak eltérő íze van. Jobbat nem tudunk mint hogy a részecske eloszlás miatt. Én kipróbáltam szerintem nem, hogy mitől én se tudom. Most annyit tudok hogy 4 darálóm van itthon, ha jön egy kávé érzem milyen íze van beugrik melyik örlővel ízlene legjobban, és azzal készítem. Tudjuk hogy a gépeknek más íze van. Azt gondoltuk a nyomás változás miatt. Van nyomásprofilos gépem, kipróbáltam szerintem nem. Hogy mitől nem tudom. De azt tudom melyik kávé melyik géppel ízlik a legjobban.

Visszatérve az alapkérdésedre a tapasztalatom az, hogy a részecske eloszlás nagyon fontos. Hogy mi a finom részecske definíciója, ebben ma nincs egyetértés. Azt gondolom, hogy egy egészséges arány a jó - de ez kávénként eltér. Eltér a pörkölés szintjében, meg az alapanyagban. Néhány példát bedobálok:
1. Jobban megpörkölt klasszikus arabika blend. Ez óvatos megközelítést igényel, túl sok fine keseríti, főleg magasabb hőfokon, túl kevés elveszi az ízt, és testet. 
2. Etiop mosott világos kevés fine-al finom, a közepes is már homályosítja az ízt.
3. Etiop száraz közepes világos már több fine-al finomabb, akkor jönnek a teltebb kerek gyümölcsös ízek.

Persze mivel a kávé félkészen jön, sok múlik, azon hogy milyen gépen, hogy készítjük.

A cikkben amit idéztél ezt írja: "I’m an espresso fan – a coffee requiring a dark roast, a fine grind particle, a high brewing pressure and high temperature. The small particle size gives a high surface area to the coffee, allowing the bitter organic components associated with an intense espresso shot to be released during preparation" Én pl nem így szeretem a kávét, biztos nem is készíteném el így, sől a dark roastot nem is iszom meg. De ettől még neki lehet pont a keserű kávé ízlik, ahogy írja.

drastic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

http://socraticcoffee.com/2016/06/explo ... xtraction/

Köszönöm a linket!

Elolvastam és azt a következtetést vontam le, hogy ő csak TDS-ről ír, a frakciók hatása az egyes ízkomponensekre (ha van ilyen), nem kerül szóba. 
Ha jól emlékszem, ezzel kapcsolatban Neked voltak bejegyzéseid. Jómagam ezzel még nem kísérleteztem.

Azt feltételezem, hogy adott részecske-geometria mellett, már csak a geometriából adódó belső nyomás- és hőmérséklet-viszonyok miatt is, különböző az ízkomponensek kiodódási hajlandósága. 

én ilyeneket találtam:
http://www.materials-talks.com/blog/201 ... tech-2014/(itt (is) azt írják, hogy a finomabb őrlemény keserűbb ízt eredményez)
https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=3681(ez csoki, de biztos vagyok benne, hogy vannak hasonlóságok)

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Szóval tegnap este lett egy ötletem. Amúgy is hajlamos vagyok túlkomplikálni dolgokat, de ez túlmegy minden határon. Fogadjátok szeretettel.

Espresso készítésénél már most is elég sokat tudunk trükközni. Tudunk játszani a nyomásprofilokkal, átfolyás-profilokkal, meg persze hőmérséklet-profilozás is létezik. Az őrlemény szemeloszlását is tudjuk némileg kontrollálni, szitálással.

Az ötlet pedig az, hogy fogjuk a kávéőrleményt, csoportokba szitáljuk. A méret alapján szelektált őrlemény-frakciókból készítünk olyan mixeket, amelyeknek különböző a szemcseeloszlási görbéje. Az egyikben van sok durva, némi közepes és minimális fine, a másikban nincs durva, csak közepes és sok fine, stb.

Ezekből a frakciókból csinálunk pogácsákat, és a különböző szemcseeloszlású pogácsákon különböző profilokkal hajtjuk át a vizet (egy multi-head gépen, ami még nem létezik! ). Így egy adott kávé ízét elég tág határok között lehetne mozgatni, 

Nesze nekünk coffee engineering.

http://socraticcoffee.com/2016/06/explo ... xtraction/

Wolfy999
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 8

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 »

Szóval tegnap este lett egy ötletem. Amúgy is hajlamos vagyok túlkomplikálni dolgokat, de ez túlmegy minden határon. Fogadjátok szeretettel.

Espresso készítésénél már most is elég sokat tudunk trükközni. Tudunk játszani a nyomásprofilokkal, átfolyás-profilokkal, meg persze hőmérséklet-profilozás is létezik. Az őrlemény szemeloszlását is tudjuk némileg kontrollálni, szitálással.

Az ötlet pedig az, hogy fogjuk a kávéőrleményt, csoportokba szitáljuk. A méret alapján szelektált őrlemény-frakciókból készítünk olyan mixeket, amelyeknek különböző a szemcseeloszlási görbéje. Az egyikben van sok durva, némi közepes és minimális fine, a másikban nincs durva, csak közepes és sok fine, stb.

Ezekből a frakciókból csinálunk pogácsákat, és a különböző szemcseeloszlású pogácsákon különböző profilokkal hajtjuk át a vizet (egy multi-head gépen, ami még nem létezik! ). Így egy adott kávé ízét elég tág határok között lehetne mozgatni, 

Bonyolítsuk még? Egyesek azt állítják, hogy nem csak a méret szerinti eloszlás számít, hanem az is, hogy milyen alakú szemcséket hoz létre az őrlő. úgyhogy különböző késekkel, késprofilokkal kéne mindezt csinálni. Pl nagy kúpos kés fine-ját keverni kisebb síktárcsás kés közepes darálmányához. Szerintem még lehet pár dimenziót nyitni, ha gondolkozunk. És akkor még mindig csak az elkészítést vizsgáltuk és nem foglalkoztunk a pörköléssel meg termesztéssel.

drastic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kávéházi csevegő

Ár/érték arányban ez lesz a legjobb kávénk.
Szerintem most is az.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Szuper!
Kipróbáljuk!

Ár/érték arányban ez lesz a legjobb kávénk.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kávéházi csevegő

A Gold ősztől 90%-osra változik. 
Már kipróbáltam. Még finomabb lesz. Az ára nem változik.
Ez lesz az összetétele:
Brazil Fazenda São Domingos Scr. 
Colombia Supremo Café Sofía Scr. 19
Guatemala SHB EP Huehuetenango,
Honduras SHG EP Signature Specialty 
PNG AA Grade - KIMEL Plantation
India Washed Parchment Kappi Royal 18

Szuper!
Kipróbáljuk!

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Én nagyon finom! Gold mix 85-ösből van!

IMG_1056.JPG

A Gold ősztől 90%-osra változik. 
Már kipróbáltam. Még finomabb lesz. Az ára nem változik.
Ez lesz az összetétele:
Brazil Fazenda São Domingos Scr. 
Colombia Supremo Café Sofía Scr. 19
Guatemala SHB EP Huehuetenango,
Honduras SHG EP Signature Specialty 
PNG AA Grade - KIMEL Plantation
India Washed Parchment Kappi Royal 18

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kávéházi csevegő

Nagyon jól néz ki.
Én nagyon finom! Gold mix 85-ösből van!

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ma is meleg lesz, ráadásul az ébredés is nehéz. Reggeli frissítőm!

IMG_1052.JPG

Nagyon jól néz ki.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Kávéházi csevegő

Ma is meleg lesz, ráadásul az ébredés is nehéz. Reggeli frissítőm!

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”