Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

Újabb variációk

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Most tervezi Misi a kávés zacsikat.
Legyen csík a zacsi oldalán, vagy sem?
A fekete változat lesz.

A hátulja még fog változni.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Coming soon
PhotoFunia_Latte_Art_Large_AVX.jpg

szami
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: szami »

Coming soon

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »

Annyit még hozzáfűznék, hogy annyira új a nyomás és áramlás profilozás, hogy könnyen lehet, hogy amit ma egyikünk-másikunk szentírásnak hisz, az vakvágány. És az is igaz, hogy ez nem a Hegylakó, itt nem csak egy maradhat.Mivel itt a többség magának készít otthon kávét, adott eszközökkel megállja a helyét, hogy ha izlik jó kávé. Ez egyéni izlés alapján mindenkinek más. Érdekes hogy ez hogyan képződik le a vaktesztek kapcsán. Olvasva a teszteket, gondoljátok végig sok esetben milyen nehéz lenne mindenkinek közös nevezőre jutnia, pedig az alapanyag dekraláltan ugyanaz. Elméleti szinten olyan messziről indítunk, hogy max annyit lehet mondani nekem ez bevált, akinek van kedve próbálja ki, kimondottan jó lenne ha több jó alternatíva maradhatna.Ebből az olvasatból gond hogy hogy sokszor a megfogalmazott vélemény nem alternatívaként kerül bemutatásra, hanem mint kvázi standard. Azok szájából akik gazdasági háttérrel mondják meg az igazságot, még tudom értelmezni hogy miért állítják hogy jobb a bojlerkávé (modernül batch brew) mint a rendes filter, de így magunk közt őszintén nem (csak példa). Hasonló okfejtés bontakozik ki a profilozás kapcsán, egyáltalán nem szent grál, nagyon könnyen tud ujhullámos kapszula minőséget is, pl ha sokáig csapolunk alacsony nyomáson újhullámot, de tényleg alkalmas kellő gyakorlattal jó alapanyaggal god shotra is. Abban bízom hogy ha felismerjük hogy rajtunk nincs szponzori nyomás meg tudjuk különböztetni az igazi értéket az egyre szaporodó hulladéktól. Pusztán attól hogy valami új, trendi, vagy fontosnak tűnő ember mondja még egyáltalán nem biztos hogy jó is.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Annyit még hozzáfűznék, hogy annyira új a nyomás és áramlás profilozás, hogy könnyen lehet, hogy amit ma egyikünk-másikunk szentírásnak hisz, az vakvágány. És az is igaz, hogy ez nem a Hegylakó, itt nem csak egy maradhat.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Aztan meg leirtad este a ph-ra hogy 7baron nyomatod a filtetrpodit akkor mi van?
En is pont ebbol idultam ki. Amit dewla mondott egyik podcastben, hogy siman lehet a vilagosabb porikkel 9bar alatt szorakozni, sotetnek meg lali 10-barra szokta beloni a gepeket

Mikor írtam a ph-ra eszembe is jutott ez az írás, és bár a látszat ellene van, mindkét dolog igaz. Klasszikus presszóra, jobb a magasabb nyomás, egy viszonylag meredek emelkedő résszel, és lassan folyamatosan csökkenő nyomásprofillal (forrás: LM strada használati utasítás). Ennek az alternatívája amit Devla EK shot-ként szokott emlegetni, hosszú előáztatással, alacsony nyomással, hoszúra engedve, az már nem espresso (és nekem még világos espresso pörköléssel sem volt ez jó, csak 1 fajta filterre pörkölt kávéval, igaz sem EK-m, sem flow profilos gépem nincs). A standard presszó arány/idő stb-el többször jó a magas nyomás, mint az alacsony (CasMo presszó pörkölés is beleértve)

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 9

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: szabiakos »

Rosszul tudod a sötétebb pörkölés porózusabb szerkezetéből kisebb nyomással is jól kioldódik, a világos pörkölés tömörebb szerkezetének kellhet a nagyobb nyomás. Mivel hajlamosabb csatornásodni kell neki a hosszabb előáztatás, és a lassan emelkedő nyomásprofil, de a csúcsnyomás általában magasabban jó.Aztan meg leirtad este a ph-ra hogy 7baron nyomatod a filtetrpodit akkor mi van?En is pont ebbol idultam ki. Amit dewla mondott egyik podcastben, hogy siman lehet a vilagosabb porikkel 9bar alatt szorakozni, sotetnek meg lali 10-barra szokta beloni a gepeket

csaktibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 16

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: csaktibi »

Megoldom, hogy csapolás közben is lássam a nyomást, abból sok minden kiderül.
Auralic Aries G1 - Entreq Konstantin Infinity USB - RME ADI-2 DAC FS - QSSC - DIY full DHT SE 300B-XLS - Audio Note QSSC - Tang Band W8-2145 szélessávú

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Én nem vettem észre akkora nagy párhuzamot a pörkölési szint és az őrlemény nagyságán. Most pl pontosan ugyanazon az álláson darálom a Casmo kolumbiai kávéját mint egy olaszos blendet
Ettől még nem így van. 
Ezeket majd átrakom a csevegőbe.

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Szerintem nem jól tudod. 
Próbálgassad. A LM-val elég jól lehet játszadozni. 
A világos pörkölésű kávékat finomabbra kell darálni. Ha csökkentjük még a nyomást is, az szerintem nem lenne jó.

Én nem vettem észre akkora nagy párhuzamot a pörkölési szint és az őrlemény nagyságán. Most pl pontosan ugyanazon az álláson darálom a Casmo kolumbiai kávéját mint egy olaszos blendet

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Rosszul tudod a sötétebb pörkölés porózusabb szerkezetéből kisebb nyomással is jól kioldódik, a világos pörkölés tömörebb szerkezetének kellhet a nagyobb nyomás. Mivel hajlamosabb csatornásodni kell neki a hosszabb előáztatás, és a lassan emelkedő nyomásprofil, de a csúcsnyomás általában magasabban jó.
Már azt hittem nekem is megártott a kínai levegő.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Mert épp a határon van, ha egy kicsit is finomabb lett az őrlemény, vagy egy hangyányit erősebben tamperelted, akkor rögtön befullad, ha van egy kis tartalék a rendszerben, akkor (igaz nem lesz 100%os) kapsz egy iható minőségű eszpresszót, és nem kell kidobni egy adagot rögtön. Ha ez nem történt még meg veled, akkor vagy:
nagyon ügyes vagy, gratulálok
mindig 9bar alatt volt az extrakció, emelni kéne a minőséget

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

En ugy tudom olaszhoz jobb a 10 bar, ujhullamoshoz inkabb 9 es azt is lassabban erje el
Rosszul tudod a sötétebb pörkölés porózusabb szerkezetéből kisebb nyomással is jól kioldódik, a világos pörkölés tömörebb szerkezetének kellhet a nagyobb nyomás. Mivel hajlamosabb csatornásodni kell neki a hosszabb előáztatás, és a lassan emelkedő nyomásprofil, de a csúcsnyomás általában magasabban jó.

hadesz
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 5

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: hadesz »

Miért alacsony a 9bar a vibropumpánál?
Mert épp a határon van, ha egy kicsit is finomabb lett az őrlemény, vagy egy hangyányit erősebben tamperelted, akkor rögtön befullad, ha van egy kis tartalék a rendszerben, akkor (igaz nem lesz 100%os) kapsz egy iható minőségű eszpresszót, és nem kell kidobni egy adagot rögtön. Ha ez nem történt még meg veled, akkor vagy:
nagyon ügyes vagy, gratulálok
mindig 9bar alatt volt az extrakció, emelni kéne a minőséget

Szerintem csak jót tesz, ha kisebb nyomás és nem 12 barral bombázza mindjárt a pogit, de a Gildán gyárilag beállított 10,5 bar nem biztos, hogy sok. Majd lecsekkolom én is, az enyémen mekkora.
Mit mutat ízben a csökentett értékre hangolt OPV?

A működéséből adódóan soha nem fogja 12-barral bombázni a pogácsát az elején(és gyak. később sem), mivel eleve csak az idő kb felében van nyomás a rendszeren, a másik felében az ellenkező igányba mozog a szolenoid belsejében a "dugattyú", ami nyomás eséshez vezet (a víz tehetetlenségéből és az idő rövidségéből adódóan nem fog nullára csökkenni, de csökken)
Simán beletelik 1-2 mp-be mire a nyomás eléri a maximumot a forgó pumpák tized/századmásorperces idejével ellentétben

Alább egy razj a felépítésről...
A 60as számmal jelölt a nyomáskamra, annak a térfogatváltozása hozza létre a nyomást, mindkét oldalán egy visszacsapó szeleppel, táguláskor a 94es szelep bezár, de nem nulla időben történik meg, így a csökkenő nyomás megjelenik a kimeneten is.

És hogy miért más az íz kisebb nyomáson: a nyomás csökkenésével nő a pumpa vízhozama, mert kisebb a 60as kamrába a kimenet felől visszaáramolni akaró víz mennyisége. Azért érzed jobbnak a végeredményt, mert nem elég a pogácsád ellenállása, a nagyobb nyomású víz csak átrohanna rajt, ezzel alulextraktáltá vált az eredmény, mivel visszavetted a nyomást, lassabban kényszeríted át a vizet. Az OPV igazi szerepe annyi lenne, hogy nem engedi a rendszerben a túlnyomás létrejöttét(a pumpa karakterisztikája, és a hőtágulás miatt), ami védi a pumpát, a felxibilis csöveket és tömítéseket. Nem hiába OverPressure Valve a becses neve.

Bocs, kicsit hosszú lett, és nem is feltétlen ebbe a topicba való, de azért nem árt tudni
Lelit Victoria PL91T + Lelit Gilli PL69

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

AVX KV MIX Premium Silver
Ez sem szokott túl világos lenni, de nem is sötét.
Én nem vinném lejebb, de érdemes vele játszadozni.

Megkérdezem a Lelitet, hogy szerintük miért lett így beállítva.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

En ugy tudom olaszhoz jobb a 10 bar, 
Szerintem nem jól tudod. 
Próbálgassad. A LM-val elég jól lehet játszadozni. 
A világos pörkölésű kávékat finomabbra kell darálni. Ha csökkentjük még a nyomást is, az szerintem nem lenne jó.

csaktibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

AVX KV MIX Premium Silver
Auralic Aries G1 - Entreq Konstantin Infinity USB - RME ADI-2 DAC FS - QSSC - DIY full DHT SE 300B-XLS - Audio Note QSSC - Tang Band W8-2145 szélessávú

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Milyen kávé, milyen pörkölésű?
Egy sötétebb pörkölésű kávéhoz nyilván kisebb nyomás is jó lehet, de egy világosabbhoz nem biztos, hogy érdemes lejebb vinni.

En ugy tudom olaszhoz jobb a 10 bar, ujhullamoshoz inkabb 9 es azt is lassabban erje el

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

A 9bar-os beállításon aromában dúsabbnak érzem a kávét.
Milyen kávé, milyen pörkölésű?
Egy sötétebb pörkölésű kávéhoz nyilván kisebb nyomás is jó lehet, de egy világosabbhoz nem biztos, hogy érdemes lejebb vinni.

csaktibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

A 9bar-os beállításon aromában dúsabbnak érzem a kávét.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 61

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: bluesfan »

Szerintem csak jót tesz, ha kisebb nyomás és nem 12 barral bombázza mindjárt a pogit, de a Gildán gyárilag beállított 10,5 bar nem biztos, hogy sok. Majd lecsekkolom én is, az enyémen mekkora.
Mit mutat ízben a csökentett értékre hangolt OPV?

csaktibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

hadesz
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 5

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: hadesz »

Ma összeállítottam egy eszközt a méréshez. Egy hitelesített 25bar-os órával mértem, az eredmény 10,5bar a saját gépemen. Ezt visszább vettem kb.9,2-9,3bar-ra. Kíváncsi leszek az így kapott eredményre.
Nem vagyok meggyőzve arról, hogy a vibro-pumpánál javít az alacsony nyomás... meg ha nem jó a pogácsa elkészítése, akkor be fog fulladni. A Victoria 12-re van állítva gyárilag, de kávé készítés közben 10,5 alatt tudok maradni mindig... 
Lelit Victoria PL91T + Lelit Gilli PL69

csaktibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kávéházi csevegő

Ma összeállítottam egy eszközt a méréshez. Egy hitelesített 25bar-os órával mértem, az eredmény 10,5bar a saját gépemen. Ezt visszább vettem kb.9,2-9,3bar-ra. Kíváncsi leszek az így kapott eredményre.

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”