Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kávéházi csevegő
- spencer-hill
- Nincs visszaút
- Hozzászólások: 223
- Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
- Értékelés: 37
Kávéházi csevegő
Megtörtént az első összehasonlítás a fagyasztott adagonként tárolt kávé kontra szobahőmérsékleten adagonként tárolt kávé között.
Alapok: Kávékalmár Guatemala Huehuetenango Joya Grande világos pörkölésű kávé
Pörkölés ideje: október 19.-e, lecsomagolás (fagyasztás): október 23.-a
Első próba: Mai napon november 4.-én
Korábban írtam, hogy én úgy csináltam, hogy a zacskó felbontásakor néhány adaggal belőttem a darálót és a hőfokot, majd a maradékot szortíroztam és lezártam. Az első meglepetés az volt, hogy a korábban beállított daráló álláson az első szobahőmérsékleten tárolt adag közel befulladt. 3 osztással kellett durvítanom, hogy értékelhetőt húzzak belőle. Ez viszont jó volt a fagyasztottnak is. Nem tudom az okát ennek. A szobahőmérsékleten tároltnál szabály szerűen pofán vert a kávé illat és pukkanással nyílt a teteje, a fagyasztottnál ez elmaradt. Ennek ellenére az első próbát a fagyasztott nyerte nálam. Mindkettő nagyon friss, élénk sziporka volt, de a szobainál éreztem valami szúrós mellékízt. Mint amikor friss pörkölésű kávét pihentetés nélkül lefőződ. A fagyasztott az nagyon rendben volt. Az összkép nagyon harmonikus volt, az íze édes és gyümölcsös volt. A hétvégén még próbálkozok velük.
Külön megjegyzem hogy a kávé egyébként zseniálisan finom, csakúgy mint a szintén Kalmár féle Burundi Kayanza Butegana (világos pöri). Nagyon jó kis komplex gyümölcsös kávék. Ajánlom mindenkinek aki ilyenre vágyik.
Kávéházi csevegő
De ez is megvolt.
Mindegyik kapszulában jóval sötétebb a pörkölés.
Dávid pörkölni fog egy picicel sötétebbet is valamilyen arabica-ból. Azzal is megpróbáljuk, meg kínából is rendeltem kapszulákat. Szerintem azokon nagyobb lyuk van.
Most egy saját pörkölésű Etióp Diri-vel próbáltam ki a fém kapszulát, a LaMarzocco géphez használt őrleményfinomsággal, tömörítés nélkül töltöttem meg.
Eredmény: 25-30 ml filter kávé, minimális fehér cremával. Egyébként nem lett rossz íze, de egy-két őrlemény szemcse már átjutott a kapszulán.
Az már biztos, hogy a kapszula sötétebb pörkölést igényel, minden fajta kávéból.
Kávéházi csevegő
Köszi AVX !
Ma express-gyorsasággal minden megérkezett. A cappuccinos csészét és az "elővarázsolt" szűrőtartó csavart külön köszönöm.
Kávéházi csevegő
Ma egy kis cuppingon vettem részt és itt találkoztam a Five elephant - Berlini pörkölő kávéjával.
http://www.fiveelephant.com
Minőségi alapanyagokból jó kávé ajánlom tesztelésre !
Kávéházi csevegő
Vettem egyszer ilyet Colombia Supremo típusból. A fahordó pofás(kérdés, hogy utána mire jó), de a kávé, ami benne volt, sok pozitívumot nem mutatott.
Én is vettem egy ilyet 2 éve. A hordó miatt. A kávé az borzalmas volt.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Szerintem itt a legnagyobb gond az időfaktorral lehet, azaz, hogy régi. Remélem rajta lesz valami dátum a pörkölésről. Mindenesetre én 1-et kipróbálok, max megy vendégkapucsínónak.
Strbucks kávét otthonra? Ha megbeszéled a háziorvosoddal ír fel széntablettát, receptre lehet, hogy olcsóbb Vagy eljössz hozzám, a hétvégi grillezésből kis faszén. Csicsás dobozom nincs hozzá.
Kávéházi csevegő
6000 Ft/kg. Fahordóban, multi árréssel. Szerintem megdönthetetlen alaptézis, hogy csak olyan kávét szabad fogyasztani aminek ismeri az ember a pörkölőjét. Olyan ez mint a bor, sonka, méz, stb vannak ilyen bizalmi dolgok. Olyan bort amit nem kóstoltam borkóstolón, vagy nem ismerem a készítőjét sose szoktam venni.
Szerintem itt a legnagyobb gond az időfaktorral lehet, azaz, hogy régi. Remélem rajta lesz valami dátum a pörkölésről. Mindenesetre én 1-et kipróbálok, max megy vendégkapucsínónak.
Kávéházi csevegő
Vettem egyszer ilyet Colombia Supremo típusból. A fahordó pofás(kérdés, hogy utána mire jó), de a kávé, ami benne volt, sok pozitívumot nem mutatott.
6000 Ft/kg. Fahordóban, multi árréssel. Szerintem megdönthetetlen alaptézis, hogy csak olyan kávét szabad fogyasztani aminek ismeri az ember a pörkölőjét. Olyan ez mint a bor, sonka, méz, stb vannak ilyen bizalmi dolgok. Olyan bort amit nem kóstoltam borkóstolón, vagy nem ismerem a készítőjét sose szoktam venni.
Kávéházi csevegő
Ha pofás lesz a fahordó, akkor lehet bevállalom.
http://www.lidl.hu/hu/ajanlatok.htm?act ... l&id=33868
Vettem egyszer ilyet Colombia Supremo típusból. A fahordó pofás(kérdés, hogy utána mire jó), de a kávé, ami benne volt, sok pozitívumot nem mutatott.
Kávéházi csevegő
Ha pofás lesz a fahordó, akkor lehet bevállalom.
http://www.lidl.hu/hu/ajanlatok.htm?act ... l&id=33868
Kávéházi csevegő
Milyen gépen tesztelted őket? Mert attól is függ, hogy milyen gyorsan épül fel a nyomás. Az én fapados Cimbali M20-asom például nagyon jól reagál a fúvóka méretének változtatására. Kisebb fúvókaátmérőnél, pl 0,5-0,8mm lassan, kb 2-4 mp alatt épül fel a nyomás a pogácsa felett és a szűrők is másképp reagálnak az így kevésbé meglőtt pogácsára. Ha tudsz ezzel játszani, akkor nagyon megéri azt a pár száz forintot.
Gaggia baby class + graef cm702. A gép maxosan ki van tuningolva: felsőszűrő, rézcső,pid, a daráló ami gyengébb... Érdekelne ez a tuning is viszont én inkább nem szedném szét, nem vagyok valami ügyes műszakis
Kávéházi csevegő
Sikerült végre jópár kávén letesztelni a triumvirátust: Vst, ims, reneka.
Mind a három nagyon jó Gyáritól mindenkèpp.
Az Ims visszafogottabb mindenben, Nagy extrákat nem érezni vele. Klasszik kávéhoz jó választás. Azért a gyári szűrőtől mindenképpen jobb. És az ára is baráti.
Reneka-VST közt eddig nem sikerült eldönteni hogy melyik a jobb( de szerintem nem is lehet kijelenteni ezt ). A reneka sokkal komplexebb ízeket ad, jobban szét lehet választani az ízjegyeket és szerintem a savasságot is jobban kihangsúlyozza. Nagyon finom savakat éreztem ezzel a szűrővel, jó savakat.
A VST ezt visszafogottaban hozta, szerintem ez tökre ízlés kérdése.
Viszont volt olyan kávé is ami már túl savanyú volt a Renekával.
Az biztos ha a háromból egyet kéne választani nekem az a VST lenne. Mert a reneka könnyen elviheti rossz irányba is a kávét. Az biztos, hogy nem mindennek áll jól, de aminél jó ott tud nagyot ütni.
A legjobb ha mind2ből van 1-1. Sőt mind3-ból
Csokis robis vonalon reneka hozott új ízeket(ici-pici gyümit) VST-IMS közt én óriási különbséget nem éreztem. Más biztos érez, nekem ennyire nem kifinomúlt az érzésem. Lehet kétkaros gépen egyszerre készítve másabb lenne a helyzet.
Milyen gépen tesztelted őket? Mert attól is függ, hogy milyen gyorsan épül fel a nyomás. Az én fapados Cimbali M20-asom például nagyon jól reagál a fúvóka méretének változtatására. Kisebb fúvókaátmérőnél, pl 0,5-0,8mm lassan, kb 2-4 mp alatt épül fel a nyomás a pogácsa felett és a szűrők is másképp reagálnak az így kevésbé meglőtt pogácsára. Ha tudsz ezzel játszani, akkor nagyon megéri azt a pár száz forintot.
Kávéházi csevegő
Sikerült végre jópár kávén letesztelni a triumvirátust: Vst, ims, reneka.
Mind a három nagyon jó Gyáritól mindenkèpp.
Az Ims visszafogottabb mindenben, Nagy extrákat nem érezni vele. Klasszik kávéhoz jó választás. Azért a gyári szűrőtől mindenképpen jobb. És az ára is baráti.
Reneka-VST közt eddig nem sikerült eldönteni hogy melyik a jobb( de szerintem nem is lehet kijelenteni ezt ). A reneka sokkal komplexebb ízeket ad, jobban szét lehet választani az ízjegyeket és szerintem a savasságot is jobban kihangsúlyozza. Nagyon finom savakat éreztem ezzel a szűrővel, jó savakat.
A VST ezt visszafogottaban hozta, szerintem ez tökre ízlés kérdése.
Viszont volt olyan kávé is ami már túl savanyú volt a Renekával.
Az biztos ha a háromból egyet kéne választani nekem az a VST lenne. Mert a reneka könnyen elviheti rossz irányba is a kávét. Az biztos, hogy nem mindennek áll jól, de aminél jó ott tud nagyot ütni.
A legjobb ha mind2ből van 1-1. Sőt mind3-ból
Csokis robis vonalon reneka hozott új ízeket(ici-pici gyümit) VST-IMS közt én óriási különbséget nem éreztem. Más biztos érez, nekem ennyire nem kifinomúlt az érzésem. Lehet kétkaros gépen egyszerre készítve másabb lenne a helyzet.
Kávéházi csevegő
Meg is érdemli aki ennyit adott érte Ha a Classic is elmegy ennyiért megemelem a kalapomat
Mondjuk azt nem tudjuk mennyiért viszik el, csak azt, hogy elkelt.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Ennyiért gyorsan el is ment.
Meg is érdemli aki ennyit adott érte Ha a Classic is elmegy ennyiért megemelem a kalapomat
Kávéházi csevegő
Ezek ilyen keverékek. Egyiktől a fejem fájt, másiktól a gyomrom émelygett. Volt vagy egy hónap mire rájöttem hogy ez a tea. Valószínű tényleg erős hatóanyagok vannak benne, amit a szervezetem nem tolerált. Tök érdekes hogy pl. a presszótól meg semmi bajom. Szerintem van aki egyiket tolerálja más a másikat, biztos nagyon egyénfüggő.
Csak azert erdekelt az osszetetele mert szakmambol kifolyolag, nem all messze tolem a gyogytea. Azzal mar 7-8 eve foglalkozok, tobbet is tudok roluk mint a kvkrol
Kávéházi csevegő
Azért nem semmi milyen árak vannak (mit nem szeretnének kapni egyesek) Carezza 52k,
Ennyiért gyorsan el is ment.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Azért nem semmi milyen árak vannak (mit nem szeretnének kapni egyesek) használt Gaggiákért. Carezza 52k, tizenéves Classic 70k A remény hal meg utoljára )
79900 Ft-ért árultok ingyenes szállítással a GC-ot 3 éve.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Mikor kínában éltünk, gyakran ittunk fekete teát. Tényleg nagyon erős.
A fekete tea az ütős tud lenni. Mi egy időben kilószám ittuk a nejemmel, aztán én elkezdtem kávézni, a nyáron meg elromlott valami az asszonyban, azóta a 2 púpozott kiskanalas fekete tea helyett csak fél adagot bír meginni
Azért nem semmi milyen árak vannak (mit nem szeretnének kapni egyesek) használt Gaggiákért. Carezza 52k, tizenéves Classic 70k A remény hal meg utoljára )
Kávéházi csevegő
Ezek ilyen keverékek. Egyiktől a fejem fájt, másiktól a gyomrom émelygett. Volt vagy egy hónap mire rájöttem hogy ez a tea. Valószínű tényleg erős hatóanyagok vannak benne, amit a szervezetem nem tolerált. Tök érdekes hogy pl. a presszótól meg semmi bajom. Szerintem van aki egyiket tolerálja más a másikat, biztos nagyon egyénfüggő.
Mikor kínában éltünk, gyakran ittunk fekete teát. Tényleg nagyon erős.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Az akkor mástól lehet, mert ugye az valójában nem tea. Milyen teák hatnak így rád? Vagyis hogy érted, hogy megviselnek?
Ezek ilyen keverékek. Egyiktől a fejem fájt, másiktól a gyomrom émelygett. Volt vagy egy hónap mire rájöttem hogy ez a tea. Valószínű tényleg erős hatóanyagok vannak benne, amit a szervezetem nem tolerált. Tök érdekes hogy pl. a presszótól meg semmi bajom. Szerintem van aki egyiket tolerálja más a másikat, biztos nagyon egyénfüggő.
Kávéházi csevegő
Nálam presszó gyakorlatilag no limit, igaz csak minőségi arabica játszik. Filterből azért napi 3 nál többet nem vállalok. Zöld, és vörös tea szintén bármennyi, feketét nem iszok. Érdekes, hogy engem egyes gyógytea keverékek tudnak megviselni, így inkább azt se iszok.
Az akkor mástól lehet, mert ugye az valójában nem tea. Milyen teák hatnak így rád? Vagyis hogy érted, hogy megviselnek?
Kávéházi csevegő
Nálam presszó gyakorlatilag no limit, igaz csak minőségi arabica játszik.
Kb nálam is ez van.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Nálam presszó gyakorlatilag no limit, igaz csak minőségi arabica játszik. Filterből azért napi 3 nál többet nem vállalok. Zöld, és vörös tea szintén bármennyi, feketét nem iszok. Érdekes, hogy engem egyes gyógytea keverékek tudnak megviselni, így inkább azt se iszok.
Kávéházi csevegő
En nalam is igy van. Ez a tablazat sztem nem tukrozi a valosagot. Egy zold teaban kb annyi a koffein mint egy decafban, ha az a tea jol van elkeszitve! Azt se gondolnam hogy egy atlagos!!!! presszoban csak ennyi lenne a koffein, mert akkor kb 7-et meg lehetne inni belole,hogy a filter szintjen legyunk. Bar kerdese,hogy itt mennyi a presszo es a filter mennyisege. Viszont nekem nem ezek a mutatok a szemelyes tapasztalataim.Én úgy gondolom a kávé és tea koffein mennyisége önállóan mint egység a szervezetre ható hatása nem lehet általánosítani ! Minden szervezet más. Ami biztos kávé készítési eljárásnál az áztatási módoknál több koffeint old ki mint egy presszónál. A fekete teában is magas a koffein tartalom és annak nagy mennyiségű fogyasztás ( egy pohár / filter) esetén is éjszaka nem alvás a vége !